Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
Mire alapzhatnád a 30-40 év? Jó lesz az 3-tól végtelen évnek is.
Ami a fogós társadalmi/gazdasági kérdéseket illeti, akkor is meglépik a következő lépést, ami a következő negyedéves győzelemhez/túléléshez kell, ha ezekre nincs válasz. (Az meg egyáltalán nem szükségszerű, hogy bárki ember hosszabb távon túléli ha sikerül "igazi" AI-t alkotni, pláne nem az átlagemberek.)
-
DithenS
senior tag
Nekünk ezen kár gondolkodni, mert nem lesz érdemi hatása az életünkre. Az elkövetkezendő 30-40 évben max társként lesz jó. Utánna meg úgy is kell valami alapjövedelem, mert ha kiváltja az embert a munkába, hogy fogsz megélni? Vagy hogy veszed meg azt a terméket, amik AI- humanoid robotok gyártanak és szerelnek össze? Tehát sehogy se jó, se a cégeknek hisz nem lesz ki megvegye a terméküket, se az embernek mert nem lesz munkája így pénze sem. Addigra kitalálnak úgy is valamit majd. Legfeljebb vissza jön a kommunizmus és mindenkinek muszáj lesz dolgoznia valamit, és az állam irányít.
-
ddekany
nagyúr
A tökés réteg eddig is egymás közt versenyzett, és erőforrásokat birtokolt ill. uralkodott felette (mint munkaerő, katonák, vagy épp gépek, nyersanyag vagy energia források). De nem is feltétel, hogy bárkinek jó legyen. Mert tegyük fel, hogy lesz ilyen univerzális és megbízható AI, amit ígérnek (ami egyébként nem biztos). Ha mondjuk van két álam (vagy két cég), azok továbbra is versenyben lesznek, és továbbra sem akarják, hogy a másik felülkerekedjen és elfoglalja/likvidálja őket. Ilyen esetben tehát minél több erőforrást további gépekre kell fordítani, és minél kevesebbet emberekre, mert ettől lesznek erősebbek. Ha nem teszik, akkor a másik győz. Hogy a végén győztes is veszít-e, vagy hogy a győztes ember-e, az más kérdés. Amíg ezzel az őskori szemlélettel működik az emberek jelentős része (minél többet nekem, mert ha másiké lesz megöl), addig az egy ilyen csapda.
-
DithenS
senior tag
A cégek kretének és igazából olyanok hozzák a döntéseket, akiken egy windows telepítése is kifog. Most ők akarnak mindent AI-val kiváltani. Az AI-t egy társként kellene értelmezni, nem embert kiváltó eszköznek. Pl tök jó excelhez meg sok máshoz, unalmas monoton munkákat amire egy ember munkaidejéből elment 3 óra, azt ő elvégzi 10 perc alatt. Az ember meg tud hasznosabb dolgokat csinálni a munkahelyén. De a munkahelyeden nem csak ezt csinálod a 8 órádban, akkor hogy vált ki?
Meg sokszor azt látom, ott erőltetik, ahol magas fokú automatizáltság van már most is. Teszem azt, egy automatizált raktárba minek AI? Így is alig van ember. Autógyártáshoz minek AI? Audi is hatalmas és ahhoz képest nem sok embert foglaloztat, még is humanoid robotokat tesztelnek meg nyomatják az AI-t...Ha a motorgyártás megszüntetik (elektromos átállási folyamatok miatt mondjuk 10-15 év múlva) akkor ott 6000 ember mínusz tehát mihez kell nekik az AI? Mit akarnak spórolni jobban? Szóval kész agyrém. -
nuke7
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
szerintem is jól látod - egy ideig. Az van, hogy már most automata, ai-vezérelt drónokkal több ezer embert ölnek meg ukrajnában... hiába van nálad fegyver, akár automata, egy öngyilkos drón támadás ellen nem sokat ér. És ha az emberek - akár az USA-ban - elkezdenek majd ugrálni, akkor nagyon gyorsan el lehet majd hallgattatni őket 
És hogy nem lesz fogyasztó? Egy ideig ott a többi cég és az állam... mire rájönnek, hogy sajnos az kevés mert a többi cég nem tudja tovább értékesíteni a végterméket, sajnos addigra azt hiszem az emberiség egy szabad szemmel is jól látható %-a fog már hiányozni a Föld bolygóról...
-
nuke7
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
hát igen, jópofa is lenne... csak épp a kedves Zsidai azt felejti el, hogy a történelem során sose fejlesztettek maximálisan (Vagy 90%-osan) embert helyettesítő technológiát. Mindig volt valami kiskapu amit a technológia nem tudott. Na, most ilyen elvileg nincsen / nem lesz. És akkor mi lesz? Na ezt senki nem tudja, de aki egy kicsit ért hozzá, ritkán optimista sajnos ...

#169 zacci : sajnos ha marad az ai - és ugyanilyen tempóban fejlődik mint eddig - akkor először az intellektuális munkaköröknek lesz vége :
és ezzel nyilván a kék-galléros, fizikai munkások bére is be fog szakadni, hiszen a sok fehér-galléros, intellektuális munkásnak valamiből majd élnie kell, és hirtelen rengeteg szaki lesz, nem lesz többé szakmunkás hiány és bezuhannak a szakmunkás szolgáltatások árai, úgyhogy meg se kell jelennie a humanoid robotoknak ahhoz, hogy kb. megélhetési válság alakuljon ki... -
hibavissza
veterán
Egyelőre másnapra ott a megrendelt memória a dobozban. Hiányt nem látok csak magasabb árakat. Valahogy fordítva szokott lenni. Először nehezebb beszerezni sztán drágul. Érdekes egy piacgazdasági modell alakult ki a hardvereknél.
-
nuke7
veterán
de az kinek lenne jó, kinek éri meg? akkor kin tud uralkodni a tőkés réteg mert egymáson nem fog tudni...

#160 ripla: az a baj, hogy a játék ipar és a vásárlók 1-2%-os, kerekítési hiba a hardver gyártók bévételi oldalán... nincs súlyuk, jelentőségük, senkit nem érdekel ha eltűnnek.
Ezek a cégek sose consumer-ekből élnek. Az openAI consumer bevétele szinte nulla. Kb. pr/marketing kiadás, nem valódi bevétel.
Nézz egy-két Gamer's Nexus videót YT-n, "post-consumer" fázisban vagyunk, senkit nem érdekelnek a lakossági fogyasztók már.
Az egyetlen remény az életben maradásra, hogy az AI cégek vezetői szeretnének nagyon sok ember felett uralkodni, és ezért életben hagynak minket mert hullák felett nehéz uralkodni.
A szuper intelligencia meg hátha nagyobb erőfeszítésnek találja az emberiség kiírtását mint amennyit nyer vele... hátha. -
Baltazár123
őstag
de a kígyó a farkába harap hamar, mert az ember nem csak dolgozó és így "teher" a vállalatnak, hanem a vállalat azért tudja eladni a végterméket, mert van vásárló. A vásárló meg a dolgozó vagy egyéb módon pénzhez jutó ember vagy az emberek alkotta csoport, önkormányzat, ország stb.
A nagy AI ábrándozás arról is szól, hogy majd nem kell dolgozni és dől a lé, de valahogy a kapitalizmus eszméjébe ez nem illeszthető be. Mármint az, hogy a válllalatok lemondjanak önként a profitról, csak azért, hogy a semmit se csináló embereknek legyen bevétele. Hogy aztán legyen kinek eladni az AI és a robotok által elkészített terméket és/vagy szolgáltatást.
A józanabb közgazdászok a nagy örömködés mellett azért megemlítik, hogy ez nincs végig gondolva, lemodellezve és kitalálva, hanem majd közben kell kialakítani a folyamatokat. Különben megint jön egy 1917-es forradalom, ami főleg usákoknál lesz érdekes, ahol bárkinél lehet fegyver.
A történelem is tele van ilyen mintákkal. Mondjuk a túlnépesedett Skandinávia több mint egy évszázadig hadjáratokat folytatott, mert valahogy le kellett csapolni az emberfelesleget, akiket a kor színvonalán a mezőgazdaság nem tudott élelmezni. Vagy a döntéshozók rendezik az AI miatt a munkaerőpiacról kiszoruló tömegek életét vagy majd az élet fogja átrendezni a döntéshozókat.
-
ddekany
nagyúr
Senki nem tudja hol lesz létjogosultsága? Ha kiderült, hogy nem szinte mindenhol, az már eleve egy jó nagy zuhanás lesz. Hiszen arra a hitre épül a lufi fújódás elképesztő léptéke, hogy univerzális lesz annyira, mint az emberi agy, tehát mindent visz, ahol eddig ember dolgozott számítógép előtt űlve (így első körben, aztán jön a többi is).
-
hevepapa
őstag
Az elhíresült dotcom lufi is kísértetiesen ugyanígy fújódott. Mindenbe ömlött a pénz ami akár csak névben netes volt. Bár "csak" milliárdok és nem százmilliárdok mint most. Aztán amikor a kezdeti nagy vágyak és ígéretek ellenére nem jött a beígért haszon, sok cég bedőlt és husss... milliárdok.
Az más kérdés, hogy a romokon indultak el a mostani mamutok. A csúcson a Yahoo király volt, a Google meg kis cég. És most?
A mostani helyzet annyiban más, hogy viszonylag kevés a külső friss tőke. Helyette néhány mamut cég bevásárolja magát egymásba és ezt el is költik az anyacegben. Gyakorlatilag ugyanaz a pénz megy körbe és bár papíron mindnél van sok bevétel, de ténylegesen nincs annyi. Effektív nyereség meg álom. Elég ha elborul valamelyik láb és akkor megjósolni sem lehet mi lesz. A hírek szerint az Oracle már elkezdett repedezni. -
-
Baltazár123
őstag
A Zsidai beszélt erről elég logikusan, hogy ha csak a történelmet nézzük is, mindig 2 részre kell szétválasztani ezeket a nagy infrastruktúrális beruházásokat, változásokat. Rövid és közép távon eddig mindig beleálltak a földbe átmenetileg, mert túltoltak eddig mindent.
Hosszú távon meg beépültek valamilyen formában a gazdaságba.
Ezért van az, hogy mindenkinek igaza van, csak más időtávot kell nézni. Szerintem egészen nyilvánvalóan jön egy reccs az AI-ban. Fogalmuk nincs mire lehet használni igazából, azon kívül, hogy rúgjunk ki sok embert, akik elindítanak egy dominó hatást azzal, hogy elkezdenek tartalékolni és nem költeni. A többiek is besz.rnak és nem költenek. Az idei karácsony pl katasztrófa volt USA-ban, annyira alacsonyak voltak az eladások. Egyenes út egy komolyabb recesszió felé, amikor az emberek beijednek és nem költenek.
Hosszú távon meg nyilvánvaló, hogy a technológia sokat fog segíteni, csak mi lenne, ha mondjuk a munkahelyek és a gyártási folyamat gépesítése helyett például a betegségeket küzdenék le első körben? csak úgy kérdezem, nyilván abban nincs akkora üzlet, de mégis
-
ddekany
nagyúr
Az ígéret a befektetőknek, hogy pár éven belül szinte minden hasznos szellemi tevélenység automatizálva lesz. Ha ez sokat késlekedik, akkor abból lehet egy hatalmas zuhanás. Vagy elég politikai befolyással kihúzzák még sok évig az állam/lakosság kárára. Ha meg bejön, az is egy érdekes szitu, mert szinte egyik napról a másikra beszakad a vásárlóereje a lakosságnak.
-
DithenS
senior tag
Ezt a lufi baromságot engedjétek már el... Sok tudatlan hangoztatja istenem. Még is mitől szűnne meg az AI? A cég ahol dolgoztam most fizetett elő egy Enterprise verzióra nem kevés pénzért.... Jönnek a humanoid robotok amiket szintén AI kezel. Önállóan a belső számítóépe csak arra képes, hogy járni tudjon.... Ugyan úgy kell nekik a dedikált AI szerver...
Egyszerűen majd lassulni fog az új farmok építése, mert energia meg nincs a működédükhöz. Kivéve ha megjelennek a moduláris reaktorok. Jelenleg új építések zajlanak, aztán már csak időszakos upgrade lesz, ahhoz kevesebb RAM kell már, és akkor áll helyre az egész.
Kipukkadni nem fog, mert még a humanoid robotok meg se jelentek, csak a nagyobb gyárak tesztelik még. -
zacci
senior tag
Azert xarik a userek fejere sok ram gyarto, mert nyilvan dragabban felszippantja az AI piac a termekeit. Az meg ugyis csak egy lufi, miert kellene gyartoi kapacitast boviteni egy lufi miatt, ami belathato idon belul ugyis kipukkan !?
Es mire lecseng az elso AI lufi pukkanas hatasa, addigra meg jon kina es porig bombazza a gyarakat. Tehat nagy dilemma lehet most a gyartok fejeben. Most gusztustalanul halalra keresem magam az AI-n, vagy elkezdek kapacitast boviteni, ami nem keves kiadas, raadasul ott a riziko, hogy kina lebontja, amit felepitettem draga penzert. En nem latom ebben a 5. emeleti panelban elo pistiket, mint aki szamitana is barmit ebben a kepletben.
A gyartok pont lexarjak a lakossagi piacot. nekik jelenleg az AI a piac. Ha meg nem kell mar az AI-nak annyi alkatresz, akkor majd ismet johet lakossag. Atlag Bela ugysem fogja fel mi tortenik korulotte, igy nagy orommel fogja vasarolni ismet a memoriat.
A jatekkiado piac miert is omlana ossze ? Nem tudnak jatekot gyartani ? De! Lesz aki megveszi ? Igen! Mi a problema ? -
ddekany
nagyúr
Részletkérdés, mert gyakorlatilag azt gondolom mai technikai szinten könnyű úgy, hogy ezzel egy időben nem kell az is, hogy neked dolgozzanak. (De csak példának, a Freedom City-ken kívül mindent elhanyagol az állam, élhetlen gettóvá silányul minden, aztán kihal magától a lakosság azon része. Ha valami újraszerveződés van, drónról megszórják.)
-
hevepapa
őstag
Ha most a felére esnének az árak a potenciális vásárlók nagy része újra elkezdene vásárolni. Ennyi.
Olyan ez mint hogy sok gamer a 80 dolláros AAA árra bojkottot akart hirdetni mert az rablás blabla. Aztán majd ugyanezek rohannak előrendelni 100 dollárért a GTA 6-ot.
Persze arra hivatkozva, hogy "az megéri az árát" -
Amikor azt mondjátok, hogy majd simán kihagyják a vásárlókat a képletből, mert elég nekik ha a gyártás a gyártósor és az adatközpont között zajlik, akkor nem gondoltok arra, hogy az nem életképes opció. Ugyanis amikor megépült az amit akartak, utána jönne az hogy el is kéne adni valakinek azt, amiért az adatközpont felépült. És vajon hány ember fogja ezt választani, azok után hogy előtte évekig szartak a fejükre? Lenne egy tippem.
Annyira önzők és megrészegültek lettek az AI fejlesztő cégek a remélt sikert látva, ami tán el sem jön soha, hogy elfelejtettek egy fontos tényezőt, miszerint hogy az nem sokáig lesz működőképes opció, hogy majd csak akkor fordulnak megint a vásárlók felé, amikor szükségét érzik. Mert a vásárlóknak is vannak igényeik, és ha ezeket elveszik tőlük, akkor jön a kijózanító pofon a vásárlói oldalról. Megnézném hogy meddig működne az első bekezdésben felvázolt biznisz, amikor a vevőknek is szüksége lenne új gépre és alkatrészekre, viszont helyette csak beintenek nekik.
És akkor még ott a játékipar is, mert a játékfejlesztés is összeomlik hogyha a vásárló rétegnek nem tudnak eladni új hardvert, vagy olyan játékot aminek a fejlesztéséhez és a vele való játékhoz újabb hardver kellene. Ez az egész őrület nem csak a vásárlókat szivatja meg, hanem mindenki mást is aki belőlük él.
Úgyhogy továbbra is azt mondom, hogyha nem szabnak gátat politikai törvényhozással ennek az egész őrületnek, akkor szerintem még idén tanúi leszünk ahogy összeomlik a hardverpiac és a játékkiadói biznisz. Ha nincs kínálat, nincs kereslet sem, sima egyszerű gazdaságpolitika.
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Üdvözöl a piacgazdaság.
Ez a része szerintem mindenkinek megvan. De...
Egyrészt, épp ezért emlegetik egyesek az állami szabályozás hiányát. Persze itt most nem volt reális, a helyezet újszerűsége miatt, na meg mert ehhez nemzetközi szabályozás kéne (2 korreai cég gyártja 70%-ban amire mindenhol szükség van, a maradék többségét meg 1 amerikai).
Másrészt, a hosszabb távra tervezés itt érdekes kérdés. Van-e terv, pl. valaha vissza szándékoznak-e hozni DIY/gamer-PC piacot ezek után? Vagy az már úgy is kuka, mert MS és Google úgyis átvisz abba a világba, ahol mindenkinek vékony terminálja van (mobil telefon formájában valószínűleg), és minden havi fizetős szolgáltatás? Tippre... a terv, hogy most épp ezzel lehet kaszálni, aztán majd lesz valahogy.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Ha te lennél egy félig-meddig monopol helyzetben levő gyártó CEO-ja"
Nehéz párhuzamok... Hogy CEO legyen valaki ekkora cégnél, szinte biztos, hogy valami mánikáusan törekvő szocipatának kell lennie. Szóval kb. olyan, mint ha te is kéjgyilkos lennél, te se áltad volna meg X szituban, hogy elvágd Y torkát... Hááát igen, no shit.
-
Baltazár123
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
talán nem fogalmaztam meg jól, ha kéne gpu, akkor már itt lenne a gépben. Ráadásul haverral elcseréltem a 3060-t egy RX6600-ra, mert egyéb dolgok miatt adós is voltam neki, de ha kéne gpu, akkor nem cseréltem volna. Azt tervezem és elmondtam neki is, hogy átváltok a steam boxra vagy az xbox6-ra, ami az ígéretek szerint hibrid konzol/asztali PC lesz. Mindegyik csúszni fog
viszont eddig alig játszottam PC-n, csak WoT meg néhány 5 évesnél idősebb retró játék, sykrim, amit soha nem lehet abbahagyni. Ilyesmik. Na most mondom akkor letesztetelem az RX6600-t és eddig az a véleményem, hogy ez engem kiszolgál akár 5 évig is, ha kell.Tehát így értem, hogy dedikált gpu-ra most nincs szükségem és ha jól okoskodtam, akkor 5 évig nem is kell. Korábban nem is gondolkodtam volna ilyesmin, megvettem volna és kész, de most az áremelések kiváltották nálam a túlélő ösztönt és felhalmoztam, amit tudtam, hogy 5 évig ne kelljen a PC-hez nyúlni. De és ez fobtos, csak olyant vettem, amiről úgy gondoltam, hogy használni is fogom. Emiatt inkább háttértárakat. Memóriát csak ddr3t a régi gépbe.
Aztán remélem, hogy jön majd jó vagy emészthető áron egy hibrid gép, a steam vagy az xbox6.
-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
"Vagy most, a kosárban volt az 5060ti 16gb 180e pénzért, és elengedtem, mert nem ér annyit."
Ha belegondolsz: a 12 GB-s RTX 3080 Ti a bányászláz idején milyen árban volt (ha jól rémlik 2022-ben volt amikor az 1 milliót nyalta), akkor az 5060ti 180-ért szinte már ajándék. -
hevepapa
őstag
"Viszont onnantól hogy a vásárlóréteget leszarják és kiesik a körből, attól a ponttól kezdve vajon kinek fogják eladni a termékeiket? Már most is ott tartunk, hogy a többség elutasítja."
Ez elméletben talán így van, de amíg 1 azaz egy AI adatközpontba simán eladnak bármilyen áron annyi RAM-ot amennyit Magyaroszágon talán 5 év alatt a kisker forgalomban, addig nem lesz kérdés melyik vásárlói réteg a prioritás. Üdvözöl a piacgazdaság. Te mennyi RAM-ot vettél az utóbbi 5 évben?
Abban biztos lehetsz, hogy amikor kidurran az AI lufi és nem hozza már a csilliárd dolláros nyereséget, akkor a gyártók pár hónap alatt ráfordulnak a consumer piacra és onnantól kezdve az lesz a prioritás. De addig nem. Ha te lennél egy félig-meddig monopol helyzetben levő gyártó CEO-ja, te se mondanál le a bónuszodból pár tízmillió dollárról csak azért hogy a csóró DIY PC építő embereknek elérhetőbb legyen + 32 GB RAM a gépébe. -
ddekany
nagyúr
Az AI adaközpont építés most felzabál sokmindent pár évig (nem csak a RAM-ot). Hogy meddig tudják ezt folytatni, az kiszámíthatlan, mint a történelem általában. Ha elérik az valódi embert képességeiban helyettesítő AI-t, akkor totál megváltozik a gazdaság és társadalom, és a többség valószínűleg elliminálva lesz, mivel immár munkaerő helyett felesleges éhes száj. Ha meg nem akar összejönni a csoda AI, akkor kérdés, hogy meddig öntik bele az egyre több erőforrást. Az meg attól függ, hogy mennyire kemény kézzel fogja a lázadásra hajlamos népet a politikia hatalom. Ezért is preferálnánka USA-ban a "tech brók" valamiféle diktatúrát.
-
Baltazár123
őstag
Igen, az igazi veszély és ez per pillanat még felmérhetetlen, hogy mivel a PC és az alkatrész árak nem voltak nagyon magasak (ok, tudom relatív, mert 10 éve a gtx 1060 200 dodóért adta a korrekt játékélményt) ezért az emberek könnyebben döntöttek a gépfejlesztésben és nagyon sokszor feleslegesen váltottak, feleslegesen erős gépet raktak össze, kihasználatlan kapacitásokkal, erővel. A magas árak viszont azonnal befékezik ezt és mindenki elkezd optimalizálni és addíg használja a vasat, amíg csak lehet. Időt és energiát tesz mindenki az optimális HW kiválasztásába, ami csak minimálisan erősebb az igényeiknél. Ez a folyamat egyáltalán nem érdeke a gyártóknak, de most a helyzet majd kikényszeríti ezt és úgy néz ki senki nem tud tenni semmit ellene.
A játékipar egyébként pont most szenved egy hasonló hatás miatt. Pár napja láttam egy YT videót és steam adatokat is bemutatott, ami alátámasztotta, hogy mióta bejöttek a 80 USD/EUR AAA játék árak az emberek nagyon átgondolják a költést. A steamen kimutatható volt a "trigger" és az eladott játékok átlagára lement 20 dollárról 15-re!!! Mert a magas játékárak miatt mindenki elkezdett időt és energiát rakni az optimalizálásba. Az akciókat megvárják és kivárnak, akár sokat a játék megvételével. Megnézik inkább a régebbi, olcsó játékokat és egyébként elég sok olyan régi játék van, ami bőven megéri az árát még 2025-ben is. Egyre kevesebb az a vásárló, aki nem érzékeny az árakra és megveszi teli áron a játékot, legalábbis arányában.A játékgyártók több pénzt akartak, de felemás az eredmény és elindítottak egy folyamatot, amikor a játékosok egyre nagyobb számban komolyan átgondolják, hogy egyáltalán megveszik és ha igen, akkor mennyit várnak, mikor veszik, akciók, egyéb lehetőségek, használt lemezes stb.
Én pl a switch2 kapcsán vagyok így. Túl drága lenne a váltás és már csak családi party játékokra használjuk. Idén karácsonykor nem is adtak ki újat és ha nem fogják a következőt kiadni a switch 1.0-ra, akkor se fogok egy vagy néhány játék miatt váltani. Túl drága lett, jó hát őket mondjuk pont nem fogja ez meghatni, van elég árérzéketlen fanboy meg fangirl, de magamon láttam, hogy a magas árak nálam is beindították a triggert és elkezdtem optimalizálni.
Vagy most, a kosárban volt az 5060ti 16gb 180e pénzért, és elengedtem, mert nem ér annyit. Berakom azt a pénzt inkább mol részvénybe, 5-6 év múlva várhatóan lesz 250e forintom és majd akkor berakom a pénzt valamibe, akár az xbox6-ba, ps6-ba vagy ha lesz jó steam box. Közben meg az rx6600 engem kiszolgál. Ez a legoptimálisabb most, elhalasztani sok évvel a gépfejlesztést és használni azt, ami van.
-
Komolyan nem értem mit remélnek ettől. Akinek nem létfontosságú, az nem fogja megvenni. Nagy valószínűséggel rájuk fog rohadni az egész raktár.
Én tényleg azt látom, hogy már most 2026-ban be fog dőlni az egész hardver piac.
Az hogy naponta mennek felfelé az árak, már ennek az egy dolognak vészjósló módon kijózanítóan kellene hatnia, és mégis, politikai oldalról senki nem szab gátat ennek a jelenségnek, csak nézik ölbe tett kézzel ahogy az AI fejlesztők felrúgva minden társadalmi és környezetvédelmi szabályt, rohamtempóban száguldanak egy olyan cél irányába, amiről senki nem tudja hogy létezik vagy tényleg megvalósítható-e, miközben azt sem tudják merre van az előre.Már rég nem számít a vásárló, csak és kizárólag a befektetők kiszolgálása a cél. Viszont onnantól hogy a vásárlóréteget leszarják és kiesik a körből, attól a ponttól kezdve vajon kinek fogják eladni a termékeiket? Már most is ott tartunk, hogy a többség elutasítja. Költői kérdés nyilván, de valószínű hogy utána ők következnek a bukás szépen kikövezett és előre megírt útján, és a legszebb lesz az egészben, hogy csakis saját maguknak köszönhetik majd. Mert megint fontosabb a verseny, mint a realítás talaján a józan gondolkodás.
-
ddekany
nagyúr
Ennél mondjuk van olcsóbb hasonló paraméterekkel, de akkor is kb 400e az ilyesmi kit. Ezen a ponton valószínűleg már nem mernek bevásárolni az emberek spekulatív céllal, szóval most kicsit belassít az emelekdés, de a konszenzus jelenleg, hogy szép lassan kúszni fog felfelé még 1-2 évig... És még ott van, hogy a menekvés ("csak" fele ennyi...) DDR4, amit már nem nagyon gyártanak, mikor fogy ki igazán.
-
Baltazár123
őstag
keress rá, egy csomó katonai projektben használták a 68020-ast, persze volt több variánsa. Passzolom, hogy melyiket használták pontosan. Az Amigába az ECO változat került, talán mert az valamivel olcsóbb volt és spóroltak. Mondjuk a 68000 még olcsóbb volt, annak tényleg a béka segge alatti ára volt és az első amigákba azért került az. Durva teljesítmény ugrás volt a c64-hez képest még így is. Csak lestünk tátott szájjal, hogy mit tud a gép. Féltettem is az a500 plusomat a koleszos állatoktól, mert mindenki flipperezni akart meg autóversenyezni. Valahogy túlélte az egyetemi éveimet
Pl az EF typhoon radarjában volt ilyen 68020 processzor vagy valamelyik variánsa. A légierő használt sokat, arra emlékszem. Mármint a NATO
nem a magyar. -
ddekany
nagyúr
A Motorola 68020 egy 32 bites CPU, 2 évvel a 386 előtt (első 32 bites x86). 68k 1979-es, 16 bites CPU, de 16MB szegmentálatlan 24 bites címzéssel. Amiga 500 idejében (1987) mondjuk már épp hogy volt 386 (1986). Persze az Amiga lényege nem a CPU, hanem a grafika és hang volt, amiben a PC irodai igáslóként nem versenyzett.
-
zacci
senior tag
A legjobb volt, foleg az AmigaOS-el. Mert hat mit er egy CPU, ha fostaliga az OS. Lasd. MacOS...
De hogy miert pont motorolat hasznaltak az jo kerdes. Szerintem nem egyertelmu a kep, mert szamitasi kapacitasban voltak jobb cpu-k is. Persze nem az x86
Es lehet jobb teljesitmeny/fogyasztas arannyal rendelkezett. De ugye nem mind1, hogy kivel szerzodsz le stb. Lehet a motorola jobb ajanlatot adott vagy jobban megfelet a katonai eloirasoknak. Fene tudja...
Mindenesetre En akkor tok buszke voltam ra, hogy az Amigam CPU-jat meg a raketakba is beletettek
-
zacci
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
"Arra emlékszem, amikor haverom vett egy amiga 1200-t a 93-ban, a motorola 68x20 CPU-val, akkor sokat jártunk a megyei könyvtárba, ahol volt internet és IRC és rákerestünk erre a procira és kiderült, hogy bizonyos katonai rakétákban használták, mert valamiért előnyösebb volt, mint az x86."
En ugy emlekszem, hogy a 68060-ast hasznaltak raketakban. Sok egyeb IC-nek is van katonai valtozata, mint ahogy az Intelnek is (lasd. urhajok) Ezt a huuude szuper titkos technologiat felejtsetek el. Sok esetben tok hagyomanyos cuccokat hasznalnak, csak eppen katonai valtozatba. Ez meg azt jelenti,h jobban birja a kulonfele mechaikai, kornyezeti terhelest. pl. elsosorban a mukodesi homersekleti tartomanyok sokkal nagyobbak. Asszem a 060-as prociban volt beepitett kill parancs is. ami megsemmisitette onmagat. Ez meg nyolvamn azertkellett, hogy ne keruljon ruszki kezekbe a technologia. De 68k cpu-t hasznaltak HP nyomtatokban is.
De pl. az urhajozasban van hogy direkt nem hazsnalnak csucstechnologiat, mert az erzekenyebb a sugarzas okozta behatasra. Na meg inkabb a jol bevalt, sokat probalt technologiat hasznaltak a megbizhatosag miatt. -
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
A Motorola 68k, és pláne a 68020 egyértelműen az x86 előtt járt akkoriban, szóval nem csoda, ha azt választották. De mivel üzletileg a PC miatt az x86-ra több erőforrás jutott, szép lassan elhúzott gyártástechnológiában (MHz-ben), meg talán a mikroarchitektúra csiszoltságban is.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
A sok évvel előrébb járó titkos katonai AI csak legenda (mint a legtöbb hasonló is). Ezen a területen a legjobb szakemberek az AI startupoknál, Google-nél, stb. vannak, szétszórva különféle cégeknél. Ők eleve mindent beleadnak, és aligha fog mind egy kettős életet élni, ahol ez egyiben eljátssza a hülyét. Vagy el kéne őket tüntetni szem elől valami Manhattan projectben 2-ben, és rájuk parancsolni, hogy most aztán jöjjön meg az ihletük, mert a civil szférától el kell húzni. Aztán a kész cucc még több ember keze alatt fog átmenni a legyártás során (pl. a TSMC-vel kooperálnod kell).
Nem tudnak semmit... Csak hiszik, remélik, hogy eljön az "igazi AGI", és akkor világégés, és akinek van, az marad meg.
-
nuke7
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
igen, alapvetően én is ezt gondoltam, amíg ezek a cégek nem kezdtek el pénznyomtatni bévetel / lakossági fogyasztás nélkül... innentől kezdve állami és b2b megrendelésekkel teljesen jól ellesznek, az openAI bevétele pl. talán 1% körüli a lakossági felhasználásból...
nem fog kelleni nekik fogyasztó, az elavult. gyakorlatilag tényleg csak az UBI-ban lehet reménykedni, és valószínűleg az se lesz egyhamar, vagy csak túl későn, túl kicsi... -
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Ez nekem már túl sok összeesküvés elmélet. Nem mondom, hogy nincs valamiféle a nagy tömegtől elzárt információs és akár technológia kör, főleg a katonai, titkosszolgálati felhasználásra, de a gond az, hogy nekik is ugyanazok a tajvani vagy dél koreai gyárak készítik a chipeket. Még ha a chip tervezőkkel, intel, amd le is tudnák zsírozni azt, hogy előbb hozzáférnek az új technológiához. Szóval olyan sok lépéssel nem lehetnek előbbre a technológiában. Sőt az Intel per pillanat le is van maradva, de talán majd behozza.
Arra emlékszem, amikor haverom vett egy amiga 1200-t a 93-ban, a motorola 68x20 CPU-val, akkor sokat jártunk a megyei könyvtárba, ahol volt internet és IRC és rákerestünk erre a procira és kiderült, hogy bizonyos katonai rakétákban használták, mert valamiért előnyösebb volt, mint az x86. Akkoriban gyengébb volt jóval az angolom, nem értettem meg ezt a tech magyarázatot, hogy miért pontosan. Érted, a katonai felhasználás nem volt a polgári előtt semmivel, ugyanazokat a chipeket használták, de lehet, hogy a világ megváltozott azóta, ezt passzolom, soha nem követtem szorosan ezt a területet.
Az események láncolatát meg ennyire nem tudják előre tervezni. Illetve vannak akik jól lekereskedik, ahogy a dotcom lufit, most az AI-t is. Van ismerősöm, aki a tesla részvényeket vette még jóval a berobbanásuk előtt. Most már korai "nyugdíjas", vett egy házat és 2 lakást jó időzítéssel, korábban hitelre és a részvényből rendezte a hitelt. Most éli a világát, felmondott, pontosabban, amikor volt rá lehetőség, hogy önkéntesek szeretet csomaggal távozzanak, akkor jelentkezett. Nade ezt így előre eltervezni? szerintem ezt túlgondolod, inkább a csapás irányt tudják csak meghatározni, de az események már valamennyire önjáróak utána.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Az a baj, hogy nagyon jókat írtok. De a titkos szolgálat is 30+évvel előttünk jàr. Amit eladnak átlag embereknek illetve szerver téren ez bullsit. Ezek a procik amiket kiadnak már elmaradott valami ahoz képest amikkel dolgoznak. Ilyen kutató helyeken olyan szigorú van mint az 51 zonàban. Mindenkit figyelnek nem szolhatod el magad, még a kocsmàban sem.
Megvan az AI helye ebben biztos vagyok. Csak mi nem tudjuk elképzelni amit ők màr tudnak. Ez az AI válság meg egy újabb pénz gyűjtes az emberektől. Be fog dőlni de el se kepzeljük hogy ez már tervben van es mennyire fog fàjni. Oroszok szerinted miért vannak lekötve a netről részben ? Háttérbe Kína, USA, Oroszok mind már tisztában vannak. Illetve benne vannak nyakig.
-
Baltazár123
őstag
Az emberi munkaerő kiváltása vagy inkább segítése és így a létszám csökkentése kétélű fegyver, egy átmeneti ideig és az elsőnek meglépő cégeknél valóban realizálódik haszon, de elég hamar visszaüt az, hogy nem lesz vásárlóerő. Persze rablókapitalizmus van, a vélt és várt haszon reményében a legyet is röptében ugye, úgyhogy nyomni fogják ezt ezerrel. Könnyen lehet, hogy a cégek maguk fogják lelassítani ezt, mert a várt termelékenység nem jön egyelőre. Az alacsony levő gyümölcsöket már leszedték, ami azért sem meglepetés, mert az autóipar például már 40 éve használ ipari robotokat egyes munkafázisokhoz.
Ezen kívül meg egyelőre még nincs kitalálva az, hogy az AI hogyan tudna hasznot termelni. Ok, legyen előfizetés, de már most látni, amikor ingyenesen (is, még) elérhető, hogy tanulásra, érdeklődésre nagyon jó. Összefoglalni bonyolult leveleket, dokumentumokat szintén, de ebből hogyan lesz nekik jelentős bevételük? Otthoni használatra esetleg, talán előfizetek majd egyre, ha már nem lehet ingyenesen hozzáférni, de maximum havi pár ezer forint. Már 3e forintnál is húznám a számat. Most előfizetünk nyilván, amíg tanulnak a gyerekeim, de utána minek?
Azt a fantáziálgatást hagyjuk most, hogy majd lesz alapjövedelem meg mindenféle jóság és bőség. A zemberek elvesztik a munkahelyeiket és ha találnak is valamit, akkor jellemzően kevesebb fizetésért és ha mégis talál valami hasonlót, akkor is vissza fogja fogni a költekezést, mert már tudja, hogy mivel jár egy munkahely elvesztése.Az AI-al ez az igaz gond, hogy el is vesz, mert az emberi munkahelyeket célozza meg és nem fog adni helyette semmit vagy csak keveset. Nem azért robotizálnak a cégek, hogy majd az extraprofitjukat elvegyék az államok és abból tartsák el a kirúgott népeket. Egy multi például úgy áramoltatja a pénzt és ott fizet adót, ahol akar, kis túlzással. Úgy fognak a cégek kicsúszni az adózás markaiból, mint az angolna, ha esetleg megpróbálják ezt.
Ebbe a mostani AI őrületbe bele van kódolva egy mocskos nagy pofára esés rövid, pár éves távon nézve. Hosszú távon nézve meg egy alap technológia lesz, ha már megtalálja a helyét.
-
ddekany
nagyúr
A részvény érték növelés is a befektető behúzás egy formája, azaz lényegében lufi kategória.
Tényleges bevételt szerintem elősorban emberi munkaerő kiváltástól remélnek. De ehhez is legjobb reklám, ha sokan otthon már rászoknak adott cég termékeire.
Katonai és rendfenntartás, megfigyelés, igen, biztosan az is. Mivel ezeket az állam fizeti, és USA-ban "tech brók" elég jól beépültek az államba, talán innen fog jönni leghamarabb a pénz. Sőt, ez a fő érve amellett, hogy az állam nem hagyhatja őket bedőlni, mert nemzetbiztonsági érdek stb.
-
-
-
ddekany
nagyúr
Hogyan használnák a kérdéseidet tanításra? Legtöbben nem fognak a válaszra thumbs up/down-t se nyomni. Így nem hiszem, hogy ez lenne lényeg. Viszont, ha azt látják a befektetők, hogy az AI chat használók 90%-a van az OpenAI-nál, ellenben mondjuk 10%-al, akkor nagyobb eséllyel adják oda a pénzüket. Meg persze a szokásos beetetés, azaz, amire ingyenes korában rászoktak az emberek, jellemzően arra fognak előfizetni is később. Na meg, hatalmas reklám, ha valami ingyen van promóbol... pl. Grok Code Fast-ot valószínűleg nem sokan ismernék a Cline/Kilo/Roo ökoszisztémában, ha nem lett volna sokáig ingyenes, így viszont fizetősen is a legtöbbet használt model maradt.
-
DithenS
senior tag
Persze, de ez természetes. Jelenleg azért ingyenes, mert a kérdéseidet AI modellek tanítására használják. Tehát felhasználnak minden adatot, hogy jobb legyen az adott AI. Nekik ezért éri meg, hogy te ingyen kapod, mivel a termék nekik itt is te vagy. Ez egy Win Win szituáció jelenkeg, de egy bizonyos fejlettség után már nincs szükség erre.
-
M.T.
senior tag
Fogunk még itt fizetni minden AI szolgáltatásiért is meg reklam lesz mindenhol kb 5 perc video 5 perc reklám utána stb. Ez lesz a jobbik eset de erőltetni fogják a havidijas modellt mindenhol is. Ne legyen igazam.
-
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Gondolom azért is keringtetik egymás közt a pénzt, hogy a külső befektetők felé jobb képet mutassanak. Ha ezzel nem sikerül elég új befektetést bevonni, akkor kénytelenek lesznek beszedik az átlagembertől az államon keresztül... Vagy honnan máshonnan? (Amúgy olvastam még talán Curtis Yarvintól, sok éve, hogy a tervük, hogy hagyják a hagyományos államot és politikus réteget káoszba süllyedni, aztán jönnek "ők" - Thiel, stb -, és megmentőként átveszik a hatalmat. Ezek a srácok nem aprózzák el...
Na most ilyen szituban a legfontosabb, hogy fizikailag ki mit birtokol. A befektetők pénze, amit nem kapnak vissza, az csupán elmélet, semmis, de ott vannak a belőlük épült tényleges beton/vas/szilícium építmények, ami a valóság, és működik, és az övék, mert megvédik.) -
zacci
senior tag
válasz
hevepapa
üzenetére
"Sokan látnak analógiákat az ismert dotcom lufival ahol sok nagy cég elbukott, de mégis lett belőle valami értékelhető "termék" és indultak később az IT mamuttá vált cégek."
Most is ez lesz. Az emberiseg nem tanul a hibaibol. A kalmarok meg bukjanak jo nagyot. Ennyike.
Itt mar nem az a kerdes, hogy pukkanni fog es hangos lesz, hanem az, hogy mikor. -
hevepapa
őstag
Állítólag az Oracle már kezd repedezni. Valahol olvastam, hogy körben mozognak a százmilliárd dolláros befektetések és a tényleges külső tőkebevonás már elenyésző. Az Nvidia befektet 100 misit az Oracle-ba, az meg vesz az Nvidiától 100 misiért chipeket és így tovább az Open AI-val meg még pár érdekelt céggel. Na ez így nagyon pongyola volt de nem vagyok szakértő ebben (sem). Aki érti érti.
Úgy gondolom egyszerűen több cég túlélése múlik az AI hype fenntartásán és ha valaki felborul a láncban akkor mindenki eszelős összegeket fog veszíteni. Ezért van az előre menekülés mindenáron - hátha lesz valami valódi nyereséget termelő megoldás is.
Sokan látnak analógiákat az ismert dotcom lufival ahol sok nagy cég elbukott, de mégis lett belőle valami értékelhető "termék" és indultak később az IT mamuttá vált cégek. -
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Most az a problémájuk, hogy nem tudják majd bekapcsolni amit építettek, mert nincs elég energia (pl. MS Sanyi monda ezt). Ez elvileg visszahathat, de alábbiak miatt tán megoldják izomból.
Pl. elveszik a lakosságtól. USA-ban szokás az elektromos hűtés/fűtés/vízmelegítés, így közel 40% ott a lakossági fogyasztás (EU-ban 33%). De elég annyira fűteni, hogy ne fagyjanak el a vezetékek, a többi 90%-ban elhagyható luxus.
Visszafoghatnak más ipari/szolgáltatás szektorokat is a magas villamosság árakkal. Lényegében, minden drágább lesz, és kevesebbet vásárolnak az emberek.
Vagy, mint xAI csinálta, mobil gázturbina. Ez a légszennyezés miatt probléma lakott terület közelében, de akkor nyilván lazíthatják a légszennyezettségi előírásokat. Aztán persze lehet, hogy a mobil gázturbina gyártokapacitás korlátossága miatt ez nem játszik.
A szénerőműveket is próbálják visszahozni ("clean coal" szlogen alatt), de azokat felépíteni, beüzemelni, az sok évet vesz igénybe.
Aztán van még a gond, hogy nem termel bevételt az AI, így egyre nehezebb újabb befektetőket bevonni, ami pénzelné ezt az építkezést. Ez viszont húzható tovább, ha az állami ad garanciát az AI-ba befektetőknek.
Szóval... eléggé durva az egész. Feltettek rá mindent, nem opció nekik feladni.
-
Dragon3000
nagyúr
Volt samsung és lg monitorom is, az lg-t 5 éves korában adtam el, nem volt semmi baja, a samsung tavaly halt meg, közel 15 évig volt használva. Bátyámnak is kb 5 évig volt lg monitorja, más szériából, illetve volt egy másik lg monitorom is 3 évig használtam 2 éve adtam el és nem panaszkodtak miatta. Persze ettől lehet, hogy van sok szar széria az lg-nél, de baráti társaságban is sok lg van használatban és eddig senki sem panaszkodott, hogy gondja lenne vele.
-
Varázslóó
őstag
2db LG is meghalt akkor. Nem éppen kezdő szar kategoriàban.
Úgy gondoltam akkor lehet szar széria de nekem LG nem kell.
Sajnos ezt párszor eljàtsza a cég, utána nincs vevője. Samsungjaim 5evesek. Nincs semmi bajuk lekopogom. De azért egy monitor garizas se 5perc. Nekem. Egymás után döglött be mind2. Sőt utána egy olcsóbb Samsung is.
De amióta komoly villám védőtre van kötve mindenem. Nincsen gondom, az a helyzet hogy tök Mind1 milyen a géped lehet 10millios is. Ha szar a védelme konnektorból, viszed majd vissza folyamatosan.
-
nuke7
veterán
nem érted. az árú értéke nem jelent többletköltséget a kereskedőnek. NEM az jelenti a többletköltséget, hanem pl. ha a javitáshoz az alkatrész annyiba kerül mint az új termék, és erre jön még a szállitás és a munkadij, akkor ad egy új terméket. Az, hogy a terméknek _most_ mit a kisker ára és mi volt 2 évvel ezelőtt nem a gyártó/kereskedő (garancia nyujtó szervezet) költségének számit a törvény szerint.
Az első 2-3 évben. (mert ennyit ir elő az eu. utána nyilván szabadrablás van)
#117Joci10: teljesen törvényes megoldás, de természetesen ilyenkor a vevő kérheti a pénzt is vissza mert se nem javitják se nem cserélik ugyanolyanra, ezt jól látod
(valószinűleg úgy papirozták le, hogy visszaadták a pénzt és a visszaadott pénzből a vevő megvette a hasonló specifikációval rendelkező másik ramot
) -
válasz
Baltazár123
üzenetére
Na, az Ipon-os példa egy olyan példa, amikor átverik a vevőt (ellentétben nuke7 állításával, aki szerint ez törvényes lenne). Ott lehetett volna azzal élni, hogy nem fogadod el a felajánlott terméket, hiszen az nem olyan, mint amit vettél, és adjanak olyant, amiről a számla szól.
-
A pénzvisszafizetés jogilag a szerződés felbontását jelenti. Vagyis ha az adott cég ezt ajánlja fel, akkor azért ezt választják, mert a többi lehetőséget valamiért elvetették (a javítást, a cserét vagy az áru árának beszámítását). Ilyen esetben nem hiszem, hogy sok ráhatással fogsz tudni lenni rájuk.
-
A csere azt jelenti, hogy ugyanattól a gyártótól, ugyanazt a nevű, tulajdonságú, .... terméket kapod a régi, rossz helyett. Nem helyettesítő terméket - vagyis nem egy másik RAM-ot, másik tévét, másik akármit, mert az nem ugyanaz. A kereskedő maximum felajánlhatja, hogy pont ugyanolyan nincs neki, de van más, hasonló, amit a vevő vagy elfogad, vagy sem. Ugyanakkor az eladó élhet az aránytalan többletköltség miatti jogával is, ami miatt pláne nem fog három-négyszeres árú terméket adni a meghibásodottért (max felajánlja, hogy beszámítja a rossz termék árát egy újba).
De tényleg jó lenne, ha utánajárnál a tényleges törvényeknek, jogszabályoknak, és nem csak vagdalkoznál nem létező szabályozásokra utalva.
-
nuke7
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
ja persze, nyilván vannak szar boltok, itt most igazából az elmélet a lényeg, hogy normális boltban / esetben fogsz kapni jó ramot a szar helyett gari időn belül

-
Baltazár123
őstag
amikor a dd3 adata ramom behalt, akkor az iponos srác a kezembe nyomott egy kingston hyperx-t, lepapíroztuk és ez volt a garis csere. Nem tudott adata-t adni, adott helyette olyant, ami volt. Nyilván egy kisebb üzlet meg fog próbálni mindent, hogy rád kenje, elhúzza az időt amíg csak lehet és az összes trükk.
Apámat úgy szivatták, hogy mindig jövő hétre mondták az utalást. A nevét nem tudom de valami békéltető szerv, ha jól emlékszem meg addig nem foglalkozik az üggyel, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy a bolt nem akarja rendezni. A bolt meg minden héten megígérte egy sablon levélben, hogy most aztán egészen biztosan utalni fognak a jövő héten.
sokan vannak úgy, hogy 500ft a legyet megizélnék röptében, de azt már nem nézik, hogy a bolt, amelyiktől rendelnek például hogyan kezeli a garanciális eseteket.Sokszor nincs is róla információ, csak fórumbeszélgetések.
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szép is lenne, ha funckionálisan megegyező termék nem ugyanannak a terméknek minősülne csere szempontjából
akkor minden gyártó minden évben új szériát adna ki és egy év után nem lenne gari semmire 
#108ddekany: igen, jól látod csere vagy javitás a jogod. Vagyis pontosan javitás, ha az aránytalanul nagy költség akkor csere. A pénz vissza csak akkor van, ha nem lehet cserélni se, és az, hogy mostmár 5x annyi a kisker ára ugyannak a terméknek nem minősül annak, hogy nem lehet cserélni

-
Dragon3000
nagyúr
Mondjuk nem sűrűn döglenek meg a ramok, így az a kevés esetet simán szopatják, akár azzal is, ha erősködsz a cserével, akkor simán el tudják húzni 30 napot, az egésszel (így is szopás mert addig nincs géped), illetve jönnek azzal, hogy náluk utoljára mennyi volt az a ram és lehet még olcsó volt és ráfizetéssel cserélik neked másikra, amivel ugyanúgy szar a helyzet.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azért ez tán jogilag szürke zóna, ha azt mondják hogy saaaajnos nem tudják cserélni, miközben elérhető nagyon hasonló paraméterekkel más model (pláne ha ugyan attól a gyártótól van - Crucial az ciki). Én ha így fogok járni, biztos megpróbálom, hogy nem fogadom el a megoldásukat (azaz a vásárlás előtt állapot visszaállítását), mert nekem megfelel a csere X másik modellre ami elérhető, és elvileg a cserét kell előnyben részesíteniük. Mert látok rá egy halván esélyt, hogy csak kihasználják, hogy mindenki szomorúan rábólint, és akkor rámondhatják, hogy te ebbe a megoldásba beleegyeztél, úgyhogy ők szabályosan jártak el.
-
Dragon3000
nagyúr
-
nuke7
veterán
igen, de ha ram még forgalomban van, akkor mindegy, hogy mennyibe kerül

szóval végtére is de, jól tudom. (többek között mert én az angol EU-s idevágó jogszabályt olvastam
- de egyébként a magyarban is ez van ha végig olvasod: az, hogy az ára sokat nőtt nem kifogás, csak ha már nem forgalmazzák a ram-ot. De gondolom DDR5-t még egy ideig forgalmaznak majd...
) -
Rosszul tudod. Itt (az Európai Fogyasztói Központ oldalán) részletesen is írnak róla; de idézem is:
"Hibás teljesítés esetén milyen szavatossági igényt érvényesíthetek az eladóval szemben?
Hibás teljesítés esetén az alábbiakban felsorolt négyféle igényt érvényesíthetjük az eladóval szemben:
- Elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhetünk, melyek közül főszabály szerint a fogyasztó választ, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen (például a meghibásodott termék már egy kifutott szériába tartozik,, és emiatt a csere nem lehetséges), [...]"Vagyis simán hivatkozhat az eladó arra, hogy kifutott termék, nem tudja cserélni, így visszaadja az árát, és pont.
-
nuke7
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
ez az eu-ban nem szabályos szerintem, ugyanis vagy javítani kell, vagy cserélni a terméket - legalábbis az első 2-3évben és ezt a jogodat nem veszted el akkor se, ha a termék ára közben sokszorosa lett... ugyanis ez EU jogszabály, nem a kereskedő dönti el.
nyilván ami ez után van, azt már a kereskedő dönti el, tehát az élettartam garival bármi is lehet... ott simán lehet, hogy mondjuk 6 év után csak a 6 évvel ezelőtti árat adják vissza. -
Att1la.
őstag
válasz
brabbitz
üzenetére
Gondolom ott is pénz vissza.
Én annyira nem aggódóm mert van 2db tartalék kittem,(2x32 a fő gépben, 2x16 a teszt gépben és egy 2x24 tartaléknak még amikor csak 90 ezer volt), de ha a szülők gépében bedöglik a 40 ezres 2x16 kit és visszaadják az árát, a nyugdíjból nem tudja kipótolni a maradék 180 ezret.
-
Att1la.
őstag
Gondolom a hibás memóriát nem fogják cserélni garanciában, hiába van rá 10 év. Inkább visszautalják a 90 ezer forintot hogy abból vedd meg a most már fél millió forintos kittet.
-
Baltazár123
őstag
Gyereknek vettünk karácsonyra egy samu tab s10-t. Ez már elég jó, dexel és dokkolóval simán jó még asztali PC-nek is, ha csak tartalom fogyasztás a cél. Én se gondoltam volna, de ezek már nem állnak messze az asztali PC-től. Az apple tabletek állítólag még jobbak, még közelebb vannak az asztali géphez, de macbookom nem volt még soha, úgyhogy azt személyesen nem próbáltam.
-
Mobil sem biztos, hiszen a memória áremelés ott is érezteti majd a hatását. Már olyan híreket olvasni, hogy jövőre fog emelkedni a telefonok ára is (jóval jobban, mint az az inflációtól várható lenne), miközben kevesebb RAM-ot kapnak majd az új telefonok (meg háttértárat).
-
Varázslóó
őstag
Ezt nem tudhatjuk, mert sok mindenről azt hisszük hogy tudjuk. De lehet hogy criptoval szuper gépet tanítottak. A ram meg a világon sok helyen elhelyezett szuper géphez kell. Itt tuti háttérben nagyon komoly dolgok vannak. Ami 50-100ev múlva derül ki.
világon több 100 ponton egy szuper gépet raknak. Akkor nem lehet likvidálni egyszerre. Mindig lesz ami futattja.
tiszta scifi
amúgy ez a mindent lefedő Star link is durva
-
Kb az összes blockchain meg bányászprogi opensource, lehet tudni, mit számolnak.

A probléma pont ez, hogy lehet tudni, és a konklúzió az, hogy semmi hasznosat. Random hash-elés megy így nagy vonalakban, zéró "haszonnal". Pont ez a probléma, hogy a coint kivéve nincs érdemi kimenete meg haszna az egésznek.
-
Konzolokon nincsen mod. Max akkor, ha hivatalosan felkarol 1-2 modot a stúdió és kiadja, mint hivatalos frissítés vagy dlc, de kb egy kezemen meg tudom számolni, hányszor történt ilyen.
Amúgy pl ezért is szoktunk sírni rajta, amikor a handheld PC-ket a szaksajtó (PH is erősen sáros ebben) kézikonzolnak hívja. Mert többek között pl ez is egy rohadt fontos különbség egy PC meg egy konzol között. Meg a több áruház, meg a teljes szabadság, meg a futásgarancia hiánya, meg rengeteg másik dolog.
A steam PC-t is sok helyen konzolozzák, az is nagy baj, mert az is PC.
-
-
Varázslóó
őstag
Nem lenne biztonságos. Oda rakják ahol megfelelő a biztonság. Alaszka jó lenne ha annyira biztonságos lenne.

De nekem gyanús hogy GPU kriptolaz meg a banyàszàs és most az AI valami hátsó dolgot készítenek elő 2030-ig.. érdekes miért 2030 a cél ennél a bővítesnél is.

Mert valljuk be coint adják a bànyàszasra. De hogy mit szàmolt az a több 100millio VGA azt nem tudni.
-
ddekany
nagyúr
Nem tudja senki (így te sem), hogy hogyan működik az emberi elme, így azt sem, hogy mennyi és milyen jellegű számítás egyenértékű azzal. Az eredmény pedig lehet valami tőlünk totál idegen elme is, ami csak a felszínen utánoz egy embert (ha az kell), de ettől még lehet olyan analizáló/logikai képessége, hogy nem rúgsz labdába mellette a munkák 99.9%-ában. Akkor meg alighanem az lesz a hatalom/kontroll kulcsa, és minden erőforrást el fog vonni.
-
KAMELOT
titán
Ez is egy érdekes, hogy ilyen Data centereket miért nem a hidegebb éghajlatú országokban építik?!? Nem kéne felesleges áram a hűtésre.
-
Cassi
őstag
Az USA-ban az elmúlt 20 év legrosszabb konzoleladását érték el most novemberben.
[link]
Bizony-bizony, lassan beérik a sok vámtarifa és az AI-károsult félvezetőgyártás hatása. -
KAMELOT
titán
Ha az új hírt vesszük alapul, hogy 2026-ban az NV csökkenti a consumet piacra a kártyákat, akkor lesz itt még 5060Ti 1000€
Aztán itt a ram buli, ami kihat mindenre.AI-val soha nem lesz olyan mint az emberi agy, kivétel a Quantum computing, de még az sem.
Nincs érzelem, megérzés, külső behatások és álmok! -
Baltazár123
őstag
válasz
bazsi83vp
üzenetére
A konzolok is átalakulnak, pl az új xbox azt mondják, hogy indítható lesz majd konzol és normál PC módban is. Tehát megkapja a normál PC perifériákat is, egér, billentyű stb.
Jön a gőzgép is. Én gondolkodtam, hogy lecserélem a vga-mat egy komolyabbra, aztán arra jutottam a gondolkodással, hogy inkább belerakom a vga-ra szánt pénzt a gőzgépbe, legalábbis esélyes, hogy veszek egyet. Később lecserélem az új xbox-ra, ha az erősebb lesz és használhatóbb. Kompromisszumos lesz vele a játék, de együtt tudok élni azzal, ha nem tudok mindent ultra-ra húzni a játékban. ettől még teljesnek érzem az életem

Játékokat most is igyekszem úgy venni, hogy xbox stora play anywhere és akkor játszom PC-n vagy konzolon, amelyikhez éppen kedvem van.
-
bazsi83vp
senior tag
EZ így van. Aztán ha nem lesz nagyon új PC vásárlás pár opció ami vele jár:
- vagy "megtanulnak" optimalizálni (vagyis rászánják a költséget/időt)
- vagy kevesebb lesz az eladott (játék)szoftver (gagyiért én sem fizetek)
- vagy a gaming átkerül nagyrészt csak konzolra a maga előnyeivel és hátrányaival együtt.
Világéletemben PC-s voltam és fogalmam nincs, hogy pl egy stalkert, falloutot stb. lehet-e konzolon modokkal játszani, azt hiányolnám.
De másrész 8-12 fix hardverre (a 2 nagy gyártó, 2-3 generációnyi sima és pro gépe) könnyebb optimalizálni, mind a random PC-kre.
Az sem hátrány, hogy kisebb a fogyasztásuk még akkor is, ha a PC-s játékot azonos minőségűre "visszabutítod". -
ddekany
nagyúr
válasz
bazsi83vp
üzenetére
Viszont az eredmény így az lesz hosszú távon, hogy még több embernek csak mobiltelefonja lesz (de abból is egy jobb már most annyiba kerül mint egy olcsóbb notebook). Az igazán égető szükségletet, mint a Web elérése, megoldja a mobiltelefon. A PC marad a tehetősebb geekek hobbija és munkahelyi termelő eszköz, mint 90-es években volt.
Az AI láz csak akkor cseng le, ha nem tudja elhozni azt a fajta intelligenciát, mint amit ígérnek. De egyenlőre elég szépen fejlődik. 3 éve volt még csak a "ChatGPT moment", és ég és föld ahhoz képest amit most tudunk AI-al.
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nekem is 97-ben volt az első gép, 200-as MMX, 3D gyorsító és hankártyaf nélkül az elején.
199.000 JMF-ért. Akkor a nettó átlagbér 38.000 volt (te a bruttót írtad)
Most olyan 475e a nettó. 2-3 havi átlag JMF-ből azért még most is elég jó gépet lehet venni... De ettől még talán az AI láz is csak lecseng 2-3 év alatt... legalábbis remélem. -
Baltazár123
őstag
Majd hozzászoknak a népek a kompromisszumos játékhoz. Konzolon, az előző genben főleg az életciklusa vége felé ez teljesen megszokott volt.
PC-n meg megy a ruhatépés meg a jajveszékelés ha nem lehet ultra-ra húzni a csúszkát és nincs meg a 120 fps. Tudom, van ebben túlzás, de nagyjából így néz ki, ha kicsit távolságból tekintünk a helyzetre.
Épp erről beszélgettünk pár napja, hogy az első PC-m 1997-ben 150eft volt úgy, hogy áfa okosban hozott pár cuccot haver Pestről
, szóval a normál kisker ár 170e körül lett volna, monitorral, perifériákkal egy olyan évben, amikor a ksh szerint 57e forint volt a bruttó !!! fizetés. A gépben ráadásul nem volt vga kártya. Most 700e az átlag fizetés, ha lehet nekik hinni, de ha csak 4-500e veszek, akkor is 1,2-1,5m forint lenne egy gép, ha meg a 700-t, akkor 2m. Monitorral, perifériákkal értendő ez. Ez a mostani gép ráadásul sokkal jobban haszálható játékra, mint a 97-es PC. Az igaz, hogy akkoriban családonként jellemzően 1 gép volt csak, de akkor is vették a PC-t a zemberek. Most is venni fogják, csak kevesebbet jóval. Nekem is van 5 PC-nek asztali meg lapos együtt, amiből kettőt nem is használunk, plusz 2 konzol, meg switch is valahol, most épp elraktam.Hozzászoktunk a jóhoz és abból nehéz visszavenni, de az is igaz, hogy b meg hynix, mert pont ezért lenne a fejlődés, hogy ne visszafele menjünk mondjuk a 97-es állapotok felé.
-
ddekany
nagyúr
Szerintem még azok sem tudják hogy mire lesz jó, akik kitalálták és viszik az egész projektet
A hangosan kimondott cél sok éve, hogy mindenre jó lesz, amire az ember jó most, csak olcsóbban/gyorsabban/jobban. Ez persze csak egy cél, aztán ki tudja meg tudják-e csinálni. De hogy mi szükség van erre, miért jó ez a cél? Az embernek ez bizonyosan nem lenne jó, mert lényegtelenné válnánk, stb. De ez nem egy tudatos döntés, hanem a rendszer viselkedése ezt adja ki, hogy amint ez technikailag reálissá válik, ki lesz fejlesztve. Nem tudsz ellenállni, mert az emberek nem hiszik el, hogy a másik nem dolgozik ezen.
-
válasz
Armagedown
üzenetére
Úgy tűnik, hogy mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse! -
válasz
-=V3rthil=-
üzenetére
Ez szimplán nem igaz. Attól, hogy a facebookon, instán, tiktokon, stb látható userek többsége értelmetlen képeket generál, nem azt jelenti, hogy erre való
A technológia gyorsabban fejlődik, mint az emberi etika és felelősségvállalás.
-
-=V3rthil=-
őstag
"AI-val tanítani? Jó vicc. A tanárok meg menjenek hotdogot árulni?" -> Az oktatás nem csak annyiból áll, hogy te állsz a táblánál és beszélsz, a diákok meg ülnek és hallgatnak... "Az égvilágon semmire nem jó, csak arra hogy néhány önjelölt féreg, akik idealistának vallják magukat, gennyesre keresse magát." -> Ez szimplán nem igaz. Attól, hogy a facebookon, instán, tiktokon, stb látható userek többsége értelmetlen képeket generál, nem azt jelenti, hogy erre való és semmi értelme. Rengeteg folyamatot tud felgyorsítani és baromi sokat segít, ha jól tudod használni. Az már más kérdés, hogy az átlagfelhasználó glorified google-ként tekint rá. Nem az és arra nem is jó. Ha a gondolkodást akarod vele kiváltani, akkor nyilván elbutulás lesz a vége és az eredmény is minimum kétséges, de leginkább használhatatlan. Attól, hogy neked ennyi jött át belőle, még nem kéne általánosítani és ráfogni, hogy hülyeség. Vannak problémák, amiket égető lenne megoldani, de ez nem ilyen egyszerű.
-
nuke7
veterán
fúúúh, nagyon-nagyon rossz hasonlat

az egyik egy spekulatív instrument a másik meg egy új életforma létrehozása kb.
egy lapon se említhetőek....
#62Kronos3000: hát, az ugye semennyire se jött be, mert ugye a kripto mint kiderült nem lufi, szóval nem értem, hogy miért gondolod azt, hogy neked lett igazad

#67Kronos3000: itt nem a hardver a szűk keresztmetszet az ai-hoz elég jól látjuk, hogy hogy lehet skálázni már most és ennél csak hatékonyabbak lesznek a hardverek...
https://ai-2027.com/race -
KAMELOT
titán
válasz
Kronos3000
üzenetére
Vannak megoldások Tachyum
-
Kronos3000
senior tag
Jelen hardverekkel, a határokat feszegetik most is. Ha tényleg önmagát fejleszteni képes robotok az irány, márpedig úgy néz ki, akkor tovább kell miniatürizálni. Ám a mai rendszerekkel nem fog menni, tehát kell valami új, minden téren. Energia zabáló, alacsony hatékonyságú jelenleg hardveresen az egész.
-
DithenS
senior tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
Bányászat más, hisz ott már előre tudtad, hogy egy idő után a blokkokat bányászni egyre áramigényesebb és hardverigényesebb lesz, szinte lehetett tudni évekre előre, hogy milyen specifikációjú gép kell és áramigény, egy idő után eljutottak oda, hogy otthoni áramtarifával ha nincs olcsó energiád (nap/szél) akkor meg nem éri már meg. Azt is lehetett tudni, hogy mikor lesz olyan erőforrás igény a bányászathoz, ez miatt ez nem is lufi volt, hanem előre belátható jövő. Az AI nagyon más tészta, egyre több mindenhez használják, humanoid robotok is érkeznek amik szinten a szerverekre támaszkodnak. Nincs olyan reális jövőkép, ahol ezekre nem lesz igény. Egyszerűen a növekedés fog megállni, mert elfogy az erőforrás vagy az igény, és egy szinten marad. Jelenleg pl annyi adatközpont van, amihez nem megoldott az energia biztosítása, ez miatt újabb építkezési projektek nem lesznek. A meglévőket fejlesztgetik. Mondjuk Európába kellene még, mert az OpenAI sajnos nagyon lassú a tengerentúli kapcsolat miatt, jelenelg csak a Google üzemeltet itt, ez miatt is sokkal gyorsabb a Gemini válaszadása, mert nem 300-as pingel haladsz, hanem csak 30-al.
-
KAMELOT
titán
32GB kitekből már alig van kínálat.
48, 64, 96 GB kiteket még kapni viszonylag jó áron.
48GB kiteket még jobban megéri mert árban ugyan annyi mint a 32GB -
válasz
Kronos3000
üzenetére
Azok is megszedték magukat amennyire lehetett, utána pedig lecsengett, vagy inkább átalakult a történet. Valszeg ezzel az AI-val is ez lesz, hogy öntik bele a pénzt, eljut majd egy szintre, ott pedig megáll.
-
Kronos3000
senior tag
A bányászláz is eltartott pár évet. A bányászok mind lehülyéztek amikor mondtam hogy lufi az egész. Nos azt nem tudom hogy ez mennyire lufi vagy sem, ám még addig sem fog tartani, vagy mert Kína is felpörgeti a gyártást, vagy egyszerűen a piac elintézi, van még valamennyi verseny talán.
-
AI-val tanítani? Jó vicc. A tanárok meg menjenek hotdogot árulni? Hagyjuk már. Az égvilágon semmire nem jó, csak arra hogy néhány önjelölt féreg, akik idealistának vallják magukat, gennyesre keresse magát. Eddig milyen pozitív hozadéka van a létezésének, az emberek tízezrével való kirúgása, a környezet teljes lenullázása, a számtech piac tönkretétele és az energiazabáló központokon kívül? A valóságot megszüntető kamu szar hulladékok elárasztották a netet, kb. ennyit látni belőle. Ezért aztán megérte milliárdokat költeni rá.
Szerintem még azok sem tudják hogy mire lesz jó, akik kitalálták és viszik az egész projektet, csak öntik bele a pénzt tonnaszám, meg próbálják ráerőltetni az emberekre azt, amire valójában nincs is szükségük, ahogy eddig is mindenki teljesen jól elvolt nélküle.
A technológia megint nem az embert akarja szolgálni, ahogy kellene neki, hanem neked kell alkalmazkodnod a változó környezethez.Az hogy pár kattintással tudunk generálni bármilyen képet vagy videót, annak mi is az értelme? Azon kívül, hogy kiöli a kreativítást az emberekből, mert nem kell többé részleteken gondolkodni, elég csak címszavakban megadni néhány változót.
Az meg hogy helyetted akar megoldani mindent, az miért is jó? Nehogy véletlenül megeröltesse az ember az amúgy is eltompult agyacskáját, és továbbra is csak felgyorsítsuk vele a már most is rémisztő képet mutató globális elhülyülést?
Az AI-ra az égvilágon semmi szükség nincsen, törődnének inkább a bolygó megmentésével a sok felesleges hülyeség helyett, ami ráadásul nem is AI, csak egy 2.0-ás keresőmotor, ami az esetek többségében hibás adatokat dob vissza. -
DithenS
senior tag
Előbb utóbb ezeket korlátozzák. Ez csak a beetetési időszak. Mint egy startup amikor ingyenes számlavezetés meg mindent kínál ingyen. Megy 5 évig így aztán hírtelen elkezdenek árat emelni. Most lehet hülyéskedni, de egy két év múlva az összes fizetős lesz. Akkor pedig nem fognak már hülye videókat generálni, mert ennek a rétegnek nem lesz rá pénze, akinek ennyi esze van. Ha pedig a sok ingyenes képkenerálás abba marad, akkor az igény a több RAM-ra is alább hagy.
-
DithenS
senior tag
Szerintem szimplán tudják, hogy 3 év múlva az AI szerverközpontok építése leáll, mert elég lesz az igény. Nem lesz itt lufi kipukkadás mint sokan mondják, hanem egyszerűen korlátokba ütközik. Nvidiának rengeteg kész AI központja áll, mert nem tudják energiával táplálni... Illetve a most épített projektek 3 év múlva befejeződnek. Látják hol épül és mikor lesz kész egy ilyen központ, abból lehet dátumra saccolni. Viszont igény az lesz AI-ra, egyre jobban. Már oktatás terén is nagy hasznát venni, pláne ha direkt oktatási célú AI verzióra váltasz. Ott vannak a humanoid robotok amelyeknek a számítási kapacításai sok esetben ilyen szervereken fut. Önállóan max gyalogolni tud, akadályokat érzékelni stb...
-
Szerintem nem véletlen, hogy nem adtak a SM-hoz sem árat még, csak annyi infót, hogy nem lesz olcsóbb, mint a hardverek magukban. Vagyis pont szar helyzetben jönnek elő velük, mert ami ár először fel fog tűnni, az sem lesz sokáig 'élő', mert ahogy emelkednek majd a memória árak, úgy fog az is drágulni. Mint a telefonoknál is: már emlegetik, hogy jövőre drágulás jön, miközben mellette csökkenni fog a RAM mennyiségük is.
-
Valami fogalomzavarod lehet. Újra mondom: fognak szállítani (hiszen különben bezárhatnának minden gyárat, és mehetne mindenki "vissza a balettbe ugrálni"), de csak azoknak, akik megfizetik (pl. az adatközpontok megfizetik). A termelésből maradó 'plusz'-t, majd meg fogjuk ugyan kapni, csak kérdés, milyen áron - erről írnak is a hírben: "A memóriagyártó szerint a hagyományos DRAM‑ok [...] kínálata 2028-ig szűkös marad, ugyanis a beszállítói készletek minimálisra csökkennek, [...]". Vagyis lesz, csak kevés - és ezért drágán.
-
nem gond az, csakúgy, ahogy anno a telekommunikációs cégek is csináltak egy rakás survey-t és mutogatták alátámasztott adatokkal, hogy kis telefonokra nincs szükség (miközben egy db kis méretű készüléket nem árultak) "lám, ugye, hogy ugye - nincs is szükség kis telefonokra" (miközben minden telefon 6,3"-6.9")- úgy ezt is meg fogják tudni magyarázni. "De hát nézzétek már mennyi AI eszközt eladtunk"
... -
ddekany
nagyúr
AI-hoz jellemzően sok memória kell, és úgy gondolják, jövőre a teljes piac 55%-a már AI PC lesz
Milyen konkrét feladatra kell majd annyira a helyben futtatott (tehát pici, buta) AI, hogy pont mikor mocskos drága a RAM, akkor az eddig jellemzőnél több memóriával rendelkező (32GB?) "AI PC"-t fogok venni?
-
Kobak77
aktív tag
Van a pincében nyár óta 2 db bontott szerver, darabonként 384 GB DDR4-es ECC RAMmal. El akartam adni, csak nem jutottam odáig. Pár napja ránéztem a modul árakra ebayen. Kb. 1,5x annyiért menne el csak a RAM, mint amennyiért eredetileg a gépeket akartam eladni

-
Ja... mutass nekem légyszi egy olyan laptopot, ami nem az abszolút legalsó kategória, idei modell és nem "AI PC". Avagy: nem nehéz piacot szerezni, ha csak azt lehet kapni...

Külön poén, hogy közben minden létező felmérés szerint az AI PC ötlete halott, baromság, a vevők le se szarják kb. Persze megveszik, mert... mert csak azt lehet kapni, mi mást venne?
-
nuke7
veterán
hát... igaz is meg nem is amit íirsz.
nyilván arra hozták létre, hogy a munkavállaló _helyett_ gondolkodjon.
ugyanakkor semmilyen propagandát nem tudnak bele "programozni" mert a neurális hálózatok már fekete doboz alapon működnek... találgatnak, hogy mi-miért lehet de explicit már nem tudjuk, mert akkora méretűek ezek.például, ha elég nagy egy modell (neurális háló) akkor jól dokumentált tény, hogy egy videojátékot tanitanak neki és mellesleg emiatt / emellett megtanul pl. beszélni / kommunikálni. Nem tudják miért van ez, emergent capabilities a neve, ha gondolod keress rá, és ez a kifejezetten nagy modellek sajátja...
-
nuke7
veterán
él és virul *még - de közben meg látod, hogy egyre nagyobb a piaci részesedése az "AI PC"-knek...
#26Rowon: azt lassan mindenki elengedi, aki tudja úgy látom...
#29Rowon: kereslet van még, de meddig? ugyanis ha kínálat nincs, semmire nem mész a kereslettel és nyilván nem fog a mezei felhasználó datacenter szintű árakat fizetni az alkatrészekért...

#35Tüzi: az ai-ból te ennyit látsz, de nem ez a lényege, ez csak a mokus vakitás, még bevételt se igazán hoz.
Az AI kérlekszépen két-három dolog miatt nagyon fontos és nagyon magasan értékelt:
1) tudományos kutatások (nem kell szerintem részletezni)
2) katonai megoldások (olyan automata dronok és robotok amiket nem is kell vezérelni távolról, cyber hadviselés, etc.)
3) munkaerő piaci átrendeződés (egyszerűen a cégek nem vesznek fel juniort semmilyen munkakörbe szinte, mert olcsóbban meg lehet oldani ai-val, és ez még csak a kezdet, ennél csak jobbak / okosabbak lesznek a modellek ahogy az idő telik...
Ami probléma, hogy attól még, hogy a cég olcsóbban kapja az adott modellt mint amennyit egy emberi munkavállalónak kellene fizetnie az még nem jelenti azt, hogy az energia felhasználása, természeti/környezeti lábnyoma, vizhasználata, stb. stb. az valóban kisebb mint egy átlag munkavállalónak, mert a hatalmas adatközpontok bizony rohadt sokat fogyasztanak minden erőforrásból...) -
M.T.
senior tag
Abszolút egyetértek, ugyan vannak AI folyamatok amiknek lehet értelme, például fotó retusálás stb. De a generáljunk nemlétező tartalmakat max Hollywoodnak lenne jo nem az utca emberének.
Nagyon fontos hogy a cigi, alkohol, es drogok mellett lehessen még butulni azt nyomkodni a telőt a f*szságokért karácsonykor is.
Ugylatszik ahogy egyre többen élünk a földön tényleg egyre csökken az 1 före jutó intelligencia mennyisége -
Már szinte semmire nem merek kattintani, mert ki tudja hogy mi igaz belőle és mi nem, gyakorlatilag a kib*szott AI miatt megszűnt a valóság. Úgyhogy durranjon. Minél hamarabb. Akár globális káosz is lehet, nem érdekel, csak bukjon már ez a szar, lehetőleg még ma.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Steam Machine felkészül.
-
oettinger01
őstag
Na mi van úgy látom elhallgatott a "hamarosan kipukkad az AI lufi" hozzászólók hada
Várható volt, hogy ez a trend ami most elindult ez nem 1-2 éves intervallum lesz, persze ettől nekünk sima felhasználóknak még szar a helyzetünk, pláne ha valaki idén karácsony környékére tervezte a platform cserét, na de ez van... Akinek munkára kell a PC az úgy is megveszi aki meg játékra az mérlegeli megéri e neki így is vagy kivár 28-ig... Az árak tovább fognak növekedni szerintem még a jelenleginél is. -
zseko
veterán
Én alapból már csak AM6-ra terveztem menni és eleve kihagyni az AM5-öt, tavasszal vettem egy 9070XT-t (azzal mondjuk pont jobban jártam volna ha mostanáig várok), amiatt kellett venni egy új tápot, és a procit is lecseréltem egy 5700X3D-re az R5 3600-ról, ram meg már nagyon régóta 32GB volt. Másfél hónapja pedig még vettem egy extrém nagy HDD-t (aminek azóta már ~40e-el ment feljebb az ára), így szerintem elleszek az AM6-ig.
-
Pár hónapja összefutottam egy ismerőssel, aztán mutatja a telefonján, hogy legalább kettő AI szolgáltatásra is előfizetett, és, hogy nézzem meg milyen meztelen csajokat tud generálni a Grok.
Most komolyan, ezért fizet valaki havidíjat? Hagyjuk már...Szerk.: és akkor a p*rnónézés káros hatásait még nem is említettem, ezek a digitális szemetek nem tesznek jót az emberi agynak.
-
Mindezt azert, hogy ai pornossal beszelgethessunk, eletbevagoan fontos ai kepeket “keszithessunk”, es ilyesmi, elengedhetetlenul szukseges feladatokat oszthassunk ki az ai-nak.
ami igazabol valoban mesterseges, de qrva messze van az intelligenstol

sebaj, majd epitunk ddr3-as gepet

-
Így is lehet fogalmazni... sokszor több idő kijavítani a baromságait, mint megírni oszt kész. Ráadásul utóbbinak általában sokkal jobb a minősége.
Az van, mint a dotcom lufinál volt. Ott is bármilyen marha kiejtette a száján, hogy website, talicskával borította bele a pénzt a sok marha. Itt is ez lesz. Mint ahogy a weblap meg az internet, ez se fog eltűnni, sőt, csak rá fognak jönni, hogy nem a weblap a szolgáltatás, az csak egy eszköz, hogy eladd a szolgáltatást. Szerintem pontosan ugyan ez lesz az AI-al is. Rá fognak jönni, hogy ez egy eszköz, amit ésszel kell használni, és akkor fasza.
Programozásban pl prototyping-ra valami zseniális a cucc, és mint ilyen, rohadt sok időt meg pénzt tud spórolni. Csak production-be ne menjen semmi, amit ezzel csináltak, mert az katasztrófa. De akkor is hasznos. Csak nem igaz az, hogy 30 nyugati programozót kivált 5 éppenhogy nem analfabéta indiai ha van nekik AI.
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Elvileg a jövő az, hogy mindenkibe bele lesz ültetve a számítógép és egy központi hálózaton keresztül fogunk kommunikálni mindenkivel, aki a hálózatra rá van csatlakozva. Szép új világ... Ja nem.
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Én ahogy hallom a programozókat sem segíti ki túlzottan, mert elég nagy hibaszázalékkal működik és javítgatni kell utána, egyes helyeken pedig nem is fogadják el az azzal készített kódokat.
https://prog.hu/hirek/7009/gnome-mesterseges-intelligencia-altal-generalt-bovitmeny-tiltasNem tudja megkülönböztetni a faxxságot a releváns infótól és rendre a leghosszabb AI-val írt baromságot dobja fel vagy behaluzik valamit.
Plusz nem ismeri el, ha téved, vagy nem tudja, hanem csak azért is kiír neked valamit, ami éppen hazugság is lehet.
-
-
hibavissza
veterán
Adatközpontokon kívül van olyan terület ahol van értelme AI motort használni? Azért égetni a szenet és gázt, hogy a sok retardált kamu képeket berháljon vagy fake dokumentumokat szerkesszen, én nem sok értelmét látom. Online keresésben sem segít. Nem tudja megkülönböztetni a faxxságot a releváns infótól és rendre a leghosszabb AI-val írt baromságot dobja fel vagy behaluzik valamit. Ugyan azon a szinten van mint 2003-ban az office gémkapocs. Idegesítő ökörség.
Egy gond van vele, nem fogják bedönteni az AI cégeket, mert viszik magukkal a komplett gazdaságot. Annyi pénzt tolt bele a sok pénzes eszetlen marha, hogy globális gazdasági válság lenne a következmény. Várom mikor sikerül nullára hozniuk a cashflowt centes AI poresszal. Ezt jelölte meg kitörési pontnak az Altman nevű szélhámos.
-
Mondjuk ezzel függővé tesznek majd téged egy csomó szolgáltatástól, de már kezdik ezt olyan elemi dolgoknál is, mint az operációs rendszer. Hát a W11-et nem is tudod már offline vagy M$ account nélkül telepíteni... Lassan a kiskapukat is kiveszik a telepítőből. Teljesen elveszik az asztali user autonómiáját.
Szerk.: mondjuk a W11-ért nem is kár, hogy elengedtem. -
Ó, de nagylelkűek, még dátumot is adtak, hogy meddig akarják szívatni a desktop usereket. Feltételezem az ellátás rendezése után sem fognak visszaállni a korábbi árak, mert minek? Így is megveszik...
-
brabbitz
aktív tag
Én pont megakartam lépni AM4->AM5-re való lépést, mert olcsó lett ténylegesen az AM5, de előtte ugy voltam vele hogy 'fck it' veszek a sajat es tesóm gépébe még 2x8GBot a másik 2x8 mellé hogy addig is legyen 32GB, mert a 16GB már szükös volt.
Nos, a RAM-ok miatt pont nem léptem meg az AM5-öt, de legalább 32Giga van mindkét gépben, remélhetőleg egy ideig nem kell gondolkodni a cseréjén. Lehet akkor váltok már csak AM4-ről ha ez is Core2 szintjén fog mozogni (Windows 12 nem fogja támogatni vagy mituddomén..
) -
Dragon3000
nagyúr
Az elmúlt pár évben arról voltak hírek, hogy a termelést visszafogják, mert nagyon alacsonyan vannak az árak, illetve több lépcsős emelés is volt a nand-ok esetében pl a samsungnál, ezeknek az volt a következménye, hogy fél év alatt szinte duplájába került a 2TB-os ssd-m és utána sem közelítette meg azt az árszintet, amennyiért még én vettem... Úgy kartelleznek, ahogy akarnak, a büntetés eltörpül a nyereség mellett.
-
lvb
aktív tag
Ez nem igaz, szállítanak, sőt az előre eltervezett mértékben növelik a termelést, csak plusz gyártépítésekbe - ami amúgy is 3-4 év - nem kapnak bele az AI miatt. Amikor a bányászláz miatt + kapacitások kiépítésébe kezdtek, és az a lufi kipukkant, csődbe ment a micron és talán a hynix is (meg kellett menteni őket). A samsung memóriagyártása is masszívan veszteséges lett akkor.
-
El nem tudom mondani, mennyire örülök neki így utólag, hogy tavaly bővítettem a gépet. Amint lehetett kapni msrp áron 5070Ti-t, arra lecsaptam, az 5700x3d meg a 32GB ram bőven elég lesz, ssd is most esett a gépbe... Szerintem ezzel én most vagy 3-4 évig jól vagyok. Eredetileg gondolkodtam rajta, hogy legyen a 32GB-ból 64, de leszarom. Innentől pár évig a gépbe nem veszek semmit, aztán hátha normalizálódik a piac kicsit. Addigra talán ez a hülye LLM lufi is kipukkad végre.
-
ambrus95
csendes tag
Termelés visszafogásáról meg kartellezésről nincs itt szó. Tudom, volt kartellvizsgálat a memóriagyártók ellen már többször, szerintem nagyrészt azért, mert a szabályozók sem értik a piacot. A memóriachipek abszolút commodity termékek ma már, olyanok mint az arany vagy a nyersolaj. Nagyon nagy mennyiség forog belőlük, a termelés bővítése drága és sokáig tart, és nem különösebben tudnak a gyártók minőségben versenyezni, mert az adott kapacitású és sebességű RAM az egy nagyon pontosan körülhatárolt dolog, nincs miben jobbnak lenni a másiknál. Egyetlen dologban tudnak versenyezni: a termelési költségek csökkentésében. És gyártási folyamat komplexitása miatt a költségcsökkentés legfontosabb eszköze a minél pontosabb előrejelzés, és a több éves tervek minél szigorúbb betartása. Ezért nem húznak fel dollár-százmilliárdokért új gyárakat pikk-pakk. Ha majd beszakad a kereslet, visszaszakadnak az árak. Akkor jó eséllyel veszteséget fognak termelni a gyárak egy ideig, de - és ezt fontos érteni - nem fogják leállítani a gyártást akkor sem, mert az álló gyárat is karban kell ám tartani, és az állás konkrétan többe kerül mint a veszteséggel termelés. Most éppen arra az időszakra képzik a pénzügyi tartalékokat, amikor majd akármit is csinálnak lesz pár veszteséges évük.
-
nexplo
őstag
Kisérteties mint anno a bánya láz volt a VGA piacon, csak most mindenhol érezni fogják az emberek ezt az agyrémet ami történik a piacon. 840e Ft a gépemben lévő memória bolti ára.... lassan többet ér mint maga a gépem
nem tudom hogy sírjak vagy nevessek azon ami történik...
-
zseko
veterán
Bullshit, addig nem lesz elég memória, amíg a prioritás a termelés visszafogása az árak magasan tartása érdekében, hiszen úgyis megveszik.
-
Cassi
őstag
Nem szállítanak többet, mindig eddig, ami elég nagy baj, így a Micron kiválása után. Továbbá például a Ryzenekhez legjobb 6000 CL30 és azalatti kitek döntő része SK Hynix, ha mást kell használni, az már eleve visszalépés.
Elsősorban nem a saját kiadásaim miatt aggódom, hanem azért, amit ez a helyzet rászabadít a piacra. Sok új és innovatív terméket törölni vagy halasztani fognak a memóriahelyzet miatt a következő időszakban. -
pelgrim_v1
tag
Szeretem hogy a prohardveren ilyen sok szakértő van és kiesebb országok gdp-jével megegyező bevételű cégek vezetőit úgy hülyéznek le mintha valami dánkórosról beszélnének.
de most komolyan. Ezek profit orientált cégek. Azt fogják csinálni ami a legjobb a pénztárcájuknak.
élvezik a helyzetet de nem vernek el milliárd dollárokat bővítésre addig még ki nem derül hogy ez egy állandó vagy ideiglenes állapot. Szar a szitu a consumer piacnak? Igen. Ez nem kérdés. De az ő szempontjukból ez hülyeség? Nem, semmiképpen -
Már kire gondolsz? A memóriacsipek 3 legnagyobb gyártója a Samsung, az SK Hynix és a Micron (együtt bőven 90% feletti részesedéssel - az MI 93%-ot említ, és 3 tajvani kisebb céget, akiknek van jelentősebb termelési kapacitásuk). A kínaiak gyártási mennyisége szinte sehol nincs hozzájuk képest - még a saját országuk igényeit sem tudja kielégíteni (a két nagyobb cégük a HBM3-at próbálja 'lemásolni' és utolérni (nekik is ebben van a pénz), nem életszerű, hogy majd DDR5-ös RAM-okra fognak váltani). Majd szerinted ezek a kínai cégek fognak hirtelen jelentős mennyiséggel többet termelni? Ha lenne pénzük, akkor is feljebb említették, hogy ez több éves projekt (és a projekt végefelé már lehet, hogy ki is pukkad a lufi). Vagyis én nem hinném, hogy 'majd a kínaiak megmentenek'.
-
tibaimp
nagyúr
Akkor röhögnék egy nagyot, ha a kínai RAM gyártók szépen átvennék a PC piacot, aztán mikor az AI már nem vesz fel annyi RAM-ot, ez meg a Samu is csak kuncsorognának vissza....
-
bazsi83vp
senior tag
Ha most nekiáll építeni és mondjuk 2 év múlva termel is, azzal elkezdi lenyomni a memória árát, közben esetleg lecseng 4 év múlva az AI láz és lesz egy tonna termelőkapacitás... Minek és kinek?
Teljesen jól érzed, nem pár évre terveznek és senki sem kötelezheti őket a gyártókapacitás bővítésére.
Mindenesetre durranjon ki az AI láz mielőbb. -
MLaca
őstag
ideje lenne már kartellvizsgálatot indítani..
-
Krugszvele
senior tag
A magas ár legjobb ellenszere a magas ár. Lesz megoldás.
-
Crucio
aktív tag
Azt hinné az ember, hogyha egy területen felmennek az árak, akkor valamelyik szereplőnek megéri az adott területen piacot szereznie, de szokásos módon a piac láthatatlan keze leginkább csak veri a piac láthatatlan f...t
-
zzola
titán
Tehát 2025-ben már tudja, hogy 3 évig fent tartják az árakat. Kapacitást meg nem tudnak növelni. Jó indok a lehúzásra.

-
Cassi
őstag
"a memóriakapacitás nőni fog"
Ez a jóember hogy gondolja, mitől fog nőni, ha ők nem szállítanak?
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Arc Raiders
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 512GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
szerintem is jól látod - egy ideig. Az van, hogy már most automata, ai-vezérelt drónokkal több ezer embert ölnek meg ukrajnában... hiába van nálad fegyver, akár automata, egy öngyilkos drón támadás ellen nem sokat ér. És ha az emberek - akár az USA-ban - elkezdenek majd ugrálni, akkor nagyon gyorsan el lehet majd hallgattatni őket 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
viszont eddig alig játszottam PC-n, csak WoT meg néhány 5 évesnél idősebb retró játék, sykrim, amit soha nem lehet abbahagyni. Ilyesmik. Na most mondom akkor letesztetelem az RX6600-t és eddig az a véleményem, hogy ez engem kiszolgál akár 5 évig is, ha kell.

Most komolyan, ezért fizet valaki havidíjat? Hagyjuk már...