Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Amazon Fire TV stick/box
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fürge képfrissítéssel jön az AOC 1440p-s okosmonitora
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Hisense LCD és LED TV-k
- HDD probléma (nem adatmentés)
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz BTminishop #41299 üzenetére
Ez egy ókori IC. Eredetije a uA702. Ha emlékeim nem csalnak az opampok első 5 helyezése között van születési dátum szerint. Lehet, hogy a Protel azt tudja.
[ Szerkesztve ]
-
BTminishop
aktív tag
Sziasztok!
SN 52702 A IC-t hol találok Protelben?Melyik könyvtárat kell felinstallálnom? -
FireKeeper
nagyúr
válasz moha21 #41296 üzenetére
+1, semmi értelme, nekünk is elő van írva x kreditnyi teljesítendő "gazdasági és humánismereti" tárgy, ami annyiból áll, hogy felveszed, zh előtt átpörgeted a diákat és átmész egy kettessel hármassal (már ha becsületes vagy, mert sokan inkább kipuskázzák telefonról a jó jegyért), és ennyi. nem érdekel senkit, az oktatók is leszarják, a legtöbbje tisztában van vele, hogy csak muszájból vagy ott, meg azzal is, hogy a törzsanyagból szopatnak eléggé, tehát itt már nem kéne. persze van egy-két érdekesebb fajta, amire megéri bejárni, mert jók az előadások, de ennyiben ki is merül az egész.
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
moha21
veterán
válasz darvinya #41294 üzenetére
Előbb menj el tanulni valami ilyesmi szakra azután jöhet az észosztás. Pont semmire nem való amit ott tanulsz, ha közgázra van szükséged, akkor elmész a Corvinus-ra mellette, de amúgy felér egy általános iskolai ének óra hasznosságával.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz darvinya #41294 üzenetére
De ezek egy féléves tárgyak, ált. heti 1, ritkán 2 órában. Szóval ha átmentél rajta, soha többet nem kérik vissza és mivel eleve semmire sem elég heti 1 óra, így csak arra jók, hogy egyáltalán magát a fogalmat meg tudd mondani később, hogy mit jelent.
Ez olyan mint hogy átverekeded magad a differenciálegyenleteken mert ez a mat2 nagyobbik része, legalább 2 v. 3 jelentősebb típusán, aztán mire megvan a diploma már a negyedére sem emlékeszel belőle.A tényleges szerelési tapasztalatok, munkák átlátása a nyári gyakorlat, meg nyári munkák alatt jönnek össze, ha jó helyre tudsz menni dolgozni. Nekem szerencsém volt ezen a téren, minden nyarat végig tudtam dolgozni mint kivitelező.
Egyébként mint friss mérnök úgy sem fogsz semmilyen csapatot irányítani egy ideig, bőven van a "végleges" melóhelyen is idő ezeknek a dolgoknak az átlátására.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
darvinya
titán
válasz CPT.Pirk #41293 üzenetére
Villmérnökin is pl. az EU működése, viselkedéskultúra, munkaszervezés, jogi ismeretek, meg egy rakás egyéb tárgy van, ami véletlen sem kapcsolódik a szakmához de meg kell lennie a többségének.
De miért is sincs köze?
Gondolom nem te fogsz kimenni konnektor felrakni, meg ilyesmit vill.mérnökivel.?
Vagy még is arra meg elég a szakmunkás.Gondolom a munkásaid munkavégzési fázisait, tudásuk felmérése és a többiekkel együtt működésüket, naplózás, stb. csak úgy kipattan az ember agyából.
Ezekhez sok gyakorlat, és legfőképpen érzék kell, hogy egy gyors, megbízható minőségű csapatot összerakjon az ember akiknek van valóban minőségű munkája.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz shaggy #41291 üzenetére
Ez így merész, nálunk azt vettünk fel csak vizsgára, ami nem jött össze előzőleg.
Az a gond ezekkel a kérdésekkel, hogy igen széles területet fednek le. Ha meg is kapod a konkrét válaszokat, tuti vizsgán nem ilyenek lesznek, szóval ezekre azért rá kell készülni.
A 2. feladatra így gyorsan a válasz a dióda nyitó irányú karakterisztikája, csak nyakatekert módon van megfogalmazva, azt meg bármelyik dióda adatlapján vagy a googleben megtalálod.
Amúgy nem tudom mennyi időd van a vizsgáig vissza, de ha csak pár nap, akkor nem sok sikert látok erre. Ha kicsit több idő van, akkor kezd el olvasgatni az "the art of electronics" c. könyvet.
"Egyébként egyáltalán nem érdekel az elektronika nem is értem miért kell nekem ilyet tanulnom és nem is célom ilyennel foglalkozni csak kell a diplomámhoz ennyi a történet." - valamivel ki kell tölteni az időt, erről szól a felsőoktatás. Villmérnökin is pl. az EU működése, viselkedéskultúra, munkaszervezés, jogi ismeretek, meg egy rakás egyéb tárgy van, ami véletlen sem kapcsolódik a szakmához de meg kell lennie a többségének.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
darvinya
titán
válasz shaggy #41291 üzenetére
Egyébként mezőgazdasággal foglalkozom
Miatosz XVII. században élünk?
Gondolom a szakod nem föld elemzés, hanem megművelés, termék feldolgozás, stb.
Ez mind XXI.sz.ban gépesítet, ez többnyire elektronikus.
Gondolom(tudom) traktor, kombájn, stb. GPS, légkondi is van, azt is meg kell tanulni kezelni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
shaggy
aktív tag
Én csak vizsgára vettem fel ezt a tárgyat ami azt jelenti, hogy vizsgázni megyek órákra nem és így anyag nélkül a tanulás is nehézkes.
Egyébként egyáltalán nem érdekel az elektronika nem is értem miért kell nekem ilyet tanulnom és nem is célom ilyennel foglalkozni csak kell a diplomámhoz ennyi a történet.
Egyébként mezőgazdasággal foglalkozom szóval nem sok köze van az elektronikának hozzá. -
zka67
őstag
válasz shaggy #41289 üzenetére
Szia, de biztosan tudna sok ember segíteni neked, de egy iskola célja nem az, hogy papírod legyen arról, hogy elvégezted, hanem az, hogy meg is tanuld azt, amiért beiratkoztál. Amikor én tanultam, még híre-hamva se volt az internetnek, nem voltak okostelefonok, nem lehetett puskázni, mégis 5*-ra vizsgáztam mind elméletből, mind pedig gyakorlatból. Csak annyi volt a trükk, hogy megtanultam a dolgokat. Te valószínűleg most egy 1-est fogsz kapni, de ez ne vegye el a kedved a szakmától, ha komolyan érdekel az elektronika, akkor tessék megtanulni. Vagy válassz olyan szakmát, ami érdekel.
-
shaggy
aktív tag
Nekem nem tud segíteni senki a feladatok megoldásában?
-
Tamy
senior tag
A fülhallgató zsinórját mindig ki-be fűzögetni persze, hogy nem túl tartós, és kényelmes megoldás, pont azért írtam, hogy ha van másik fülesed is, vagy máskor nincs szükséged rá, akkor bent is hagyhatod.
Én a táskában egy saját építésű akkupakkot tartok, amit egy agydinamóval (szakmailag helyesen kerékpár generátor) töltök. Ennek a vezetékét fűztem be azon a lyukon, így azt a toldó kábelt jelenleg nem használom.
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
fraba
aktív tag
Most hogy mondod, igazad van. Nem is kell levágni, csak kicserélni, és kész. Minden egyes alkalomkor átfűzni az kicsit macerás lenne. Na meg akkor egy idő múlva a fülhallgató zsinórja lenne KH-s. Ezt a kábelt meg egyszerűbb cserélni, mint a fülhallgatót forrasztgatni.
Ha neked is van ilyen táskád, neked mi a tapasztalatod a kábellel kapcsolatban? Te is javíto(tta)d már?
(#41284) Kernel
Jó, én értem. Meg azt is, hogy gőzgép, meg azt is, hogy mi "hajcsa". De ennyire azért nem kéne pofátlannak lenniük...
[ Szerkesztve ]
-
Tamy
senior tag
Én csak azt nem értem, hogy az általad linkelt kábelről miért is kéne levágnod a csatlakozóaljzatot? Nekem is van ilyen táskám, simán ki lehet belőle szedni azt a kábelt, és az újat befűzni a helyére. Persze a szállítási idő akkor is ott van még mint probléma.
Végső esetben akár a fülhallgató zsinórját is átdughatod, bár azt minden alkalommal ki-be fűzögetni már nem túl jó megoldás, de ha mondjuk van másik fülhallgatód is, vagy csak bringázás közben használod, akkor akár maradhat is.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Kernel
nagyúr
A ritkább alkatrészek drágábbak is általában. Kisebb kereskedésnek rendelni sem érdemes belőle, mert a nyakán maradhat, ha nem viszi senki. 300 Ft ezért a csatlakozóért nem sok, sőt igen korrekt ár, pláne még fémházas kivitelben.
Hiába csak egy érintkezővel több, de azért gyártás szempontjából bonyolódik a dolog, eladhatóság sem akkora, kisebb tételben viszont a költségek is magasabbak.
Más kategória, de például a régi, nem gyártott félvezetők, vagy elektroncsövek ára is megy felfelé egyre jobban, ahogy ürül ki a raktárkészletből. Holott régen esetleg olcsón elvihető volt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
fraba
aktív tag
Jó, persze, az már egy másik kategória. De nem hifi cucc kell nekem a telefonomhoz. Nyilván nem veszek egy (legalább) 2-3-4 000 Ft-os csatlakozót (vagy Isten tudja, mennyibe kerül), amikor az egész fülhallgatóm (awei es900i) kb 2 k volt ebayről... Többe kerülne a leves, mint a hús.
(#41282) Kommy
Tudnál adni linket? Ha már úgy is ott van(volt) előtted.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
-
Kernel
nagyúr
Ilyen csatlakozókról általában le lehet vágni a műanyagot, szikével óvatosan lebontani. Utána beforrasztani, zsugorcsővel pótolni az eredeti anyagot.
Ha akadnak a lomtárban hasonló, öntött Jack csatlakozóid, azon lehet gyakorolni, vágj szét egy párat, majd meglátod, hogyan néz ki a dolog. Mindamellett nem garantálok semmit, még kezed is elvághatod, oda kell figyelni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
fraba
aktív tag
Lengő, 3.5mm-es, 4 pólusú, ANYA Jack csatlakozót tényleg lehetetlen beszerezni, vagy csak én nem látom/találom? Voltam már egy híradástechnikai boltban itt a közelben, árulnak mindenféle alkatrészt már vagy 10 éve, kondit, ellenállást, tranyóüt, diófát, de azt mondta az ipse, hogy ő még nem is látott ilyet.
Ennek a kábele tört meg a csatlakozó előtt kb 1 cm-el, és le kéne cserélni, mert így nem tudom használni azt a fülhallgató kimenetet. Mindig megszakítja a hívást a telefon, ha rámegyek egy bukkanóra, és összeérintkezik a mikrofon vezetéke a földdel. Azon gondolkozom, hogy végső esetben vennék egy ilyet, aztán levágnám, és forrasztanám át. Ezzel csak az a baj, hogy ~2 hét mire megérkezik, és kb 4x annyiba kerülne, mint amennyit egy ilyen, általam keresett csatlakozó ér itthon... :/
Valami tipp esetleg valakinek?? -
atesss
addikt
válasz Kernel #41270 üzenetére
Kipróbálni nem tudom, pontosabban nem látom, mivel nem átlátszó házú a relé.
Én a vezetéken lévő zavart tekintettem elsődlegesnek, de maga a csengő is problémás lehet, igaz. De viszont tényleg fémházas.
Szűrőkondenzátor van benne. Nem tudom hogy ez egymagában mennyit segít, valamennyit biztosan, de azért messze lehet az ideális szűréstől.Sajnos be van építve, és eléggé nehéz hozzáférni a csengőhöz.
Ezért a tisztogatás nem játszik. -
Kernel
nagyúr
válasz atesss #41269 üzenetére
Csak én először valamiért azt hittem, direktben megy a tápra, de egyébként egy relé érintkezőit is lehet védeni diódával. Ki lehet próbálni, amikor dióda nélkül ívet húz, diódával nem, utóbbi nyilván kímélőbb üzem.
Csengővel kapcsolatban is később jutott eszembe, hogy a fotón fémházas volt, ha jól láttam, ellentétben a régifajta, műanyagházas csengőkkel. Fémház természetesen jobban véd a megszakító szikrája által keltett rádiózavartól – noha a vezeték attól még működhetne antennaként –, de azért igen sokat javít a helyzeten az árnyékolás, valamint szűrőkondenzátor, ami nem engedi a vezetékre a zavart.
Az érintkező viszont néha beéghet, probléma esetén érdemes megtisztítani.
[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz Kernel #41261 üzenetére
Köszi az infókat !
Igen, ezek alapján meg végképp biztos, hogy kapcsolóüzemű.Egy ugyanilyen csengővel már volt gyári állapotában problémánk.
Ha 10-15 másodpercnél többet ment egyszerre, akkor utána nem szólt, amíg meg nem igazgattad a(z árammegszakítást is végző) fület.
Aztán a fül hajlítgatásával elég sok próbálkozás után végül sikerült elérni hogy stabil legyen. Azóta rendben van.
De most ezzel a második darabbal nem volt ilyen gond.Nincs benne elektronika. Az előbbi jelenség is emiatt lehetett szerintem amit írsz.
Rádiózavart nem tudni hogy mennyire okoz, de nekünk nem volt ebből probléma.
A csengő táp kábele mellett utazó többi kábel:
Egy oda-vissza irányú kis-hangszóró közvetlen meghajtására erősített hang, de ezt csengetéskor értelemszerűen nem használjuk.
Egy erősítetlen hang PC-ből beépített erősítős (leginkább PC-hez használt) hangszóróra, ha lenne is ezen zavar, úgy sem lehet hallani a csengő miatt.
Egy UTP kábelen utazó, analóg biztonságtechnikai kamera képe. Ezen semmilyen kép-zavart nem tapasztaltam.
Illetve a korábbi projektben egy RS-485 busz is utazott a mellette lévő kábelen. Ezen sem tapasztaltunk hibás kommunikációt.Inverz dióda mindig a kapcsolóelemet védi, ahol mechanikus kapcsoló esetén ívhúzás keletkezne a megszakítás pillanatában,
De a relé is mechanikus kapcsolónak tekinthető ebből a szempontból ha jól gondolom ! -
BigBlackDog
veterán
válasz darvinya #41267 üzenetére
+ (#41266) kjani18: Végül szigetelőszalaggal két szélét és az egyik hosszabbik oldalát ragasztottam le. Alapból nem volt tökéletes, de visszatéve a készülékházba a behajtogatott szalagkábel összenyomódik annyira, hogy rendben van az érintkezés, külső behatásra sem változik az LCD képe. Vasalást nem lenne egyszerű megoldani, kb. 2 cm széles a szalagkábel, 0,5 cm a kijelző pereme. Csere megintcsak nem jöhet szóba, mivel nem egy általános kijelző. Köszönöm a válaszokat!
-
darvinya
titán
válasz BigBlackDog #41264 üzenetére
Próbáld ki amit mondasz, vagy cserél ki.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Van egy "kvarc" LCD kijelzőm, aminek sajnos a szalagkábele az egyik felén elkezdett felpöndörödni, valószínűleg a ragasztás kezdi megadni magát. Emiatt a kijelző egyik felén a karakterek, ikonok már nem láthatóak, csak, ha hozzányomom a kijelző csatlakozójához a szalagkábelt. Ilyenkor mit érdemes tenni? Esetleg van valami csodaragasztó, ami ilyen esetekben használható? Vagy, ha leragasztom a szalagkábelt egy vékony csík szigetelőszalaggal elegendő lehet? -
atesss
addikt
válasz Lompos48 #41260 üzenetére
Nem nehéz, ezért is mondtam, hogy kapcsolóüzemű kell legyen.
Hát az a kérdés, hogy ellesznek-e így együtt.
Egyrészt a tekercs induktív terhelése miatt "visszarúgás" nem teheti-e tönkre e relét ?
Gondolok itt arra, hogy még engem is megcsípett amikor a csengő két vezetékét fogtam, és megszakítottam a betápot hirtelen.
Illetve ugyanez a kérdés az áramcsúcsra, ami nem tudom mennyi - szkóppal kellene megnéznem igazából ?A másik pedig, hogy ugyanezt a lökést maga a tápegység mennyire tolerálja ?
-
Kernel
nagyúr
válasz atesss #41259 üzenetére
Kapcsolóüzemű táp nem csak stabilizált lehet, illetve van ezeknél egyfajta megoldás, ami a névleges terhelés környékén biztosít aránylag stabil feszültséget, míg terhelés nélkül felszökhet akár 20-40 %-kal is.
A linkelt táphoz véletlenül található adatlap is, a típusszám alapján:
http://www.aprouter.com.br/file/produto/fonte12v/datasheet_fonte12v.pdf
Mint kiderül, akár 18 V-ot is leadhat terhelés nélkül, 253 V AC input esetén.
Ilyen típusú tápegységekben nem látsz optocsatolót, ami a kimenetről visszaszabályozna, hanem a trafón van egy segédtekercs, ami biztosítja a galvanikus elválasztást szekundertől, valamint feszültség-visszacsatolást, a primer oldali szabályzás részére.
Magától értetődő, egy ilyen visszacsatolótekercs nem fog pontosan olyan arányban reagálni a terhelésváltozásra, mintha a kimenetet figyelnénk, így az nem lesz annyira stabil. Ez a megoldás nem csak régifajta, stabilizálatlan telefontöltőknél található meg, hanem régi TV-k tápegységében is előfordult. Orion, Videoton, pl. a TDA4601 tápoknál, de IC nélküli tranzisztoros megoldások is voltak (Orion egyes típusai). Névleges terhelésen teljesen jól működtek, feladatát ellátta.
A csengő 12V DC-ről kb. 1,2A-t vesz fel (pontosan mérni ugye nehéz a "szakaszosság" miatt
Ha ez egy hagyományos, mechanikus megszakítós csengő lenne, akkor a "fülének" megfogásával (kifelé irányban) meg lehetne akadályozni, hogy meg tudja szakítani az áramkört, így a tekercsen átfolyó áram mérhető lenne, persze ettől túl is melegedhet, egy idő után. De ilyen alapon a tekercs ohmos ellenállása is kimérhető.
Befelé irányban pedig (a haranghoz szorítva) az áramkör megszakad. De mindez érvényét veszti, ha már abban is elektronika van, amivel a megszakító problémái (beégés, rádiózavar) elkerülhető.
Illetve nem kellene egy inverz védődiódát berakni a táphoz ?
Inverz dióda mindig a kapcsolóelemet védi, ahol mechanikus kapcsoló esetén ívhúzás keletkezne a megszakítás pillanatában, félvezetős kapcsolónál ezt nem látjuk, de kárt annál inkább okozhat a jelenség.
Amikor fixen rákötöd a tápegységre az induktív fogyasztót, ott nincs ilyen megszakító, nincs mit megvédeni.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #41259 üzenetére
...10k lett volna még készleten, de az már határeset, inkább nem kísérleteztem.
Még 3.3V-ös kimenetről is elég lett volna. Ráadásul a korábban említett 100-as hFE érték a tranzisztornál alsó határt jelent, ami tehát a disztribúció széle. De teljesen mindegy, jól van így!
...egy új 12V 1A-es kapcs.üzemű dugasztápról...
Ránézésre, leírása szerint nem feltétlenül biztos a kapcsolóüzeme. Sokkal többet mondana a súlya. Ha nehéz (???) akkor vasmagú trafó van benne és nem kapcs. üzemű. A nagyobb és kisebb feszültség pedig erre utalna.
"...akkor el kell mennie erről a tápról hosszú távon is, ugye ?" Igen.
Illetve nem kellene egy inverz védődiódát berakni a táphoz ? Vagy esetleg valami szűrőtagot ?
Minek? Jól ellesznek a csengő meg a tápja így is kettesben.
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #41248 üzenetére
Végül mégis kicseréltem az ellenállást, az 1,2k helyett 3,3k-t tettem be. Így is nagyobb az áram, de az 1,5mA már oké kellene legyen. 10k lett volna még készleten, de az már határeset, inkább nem kísérleteztem.
Főleg hogy a relé későbbi cseréje is benne van a pakliban. Egy 5V-os tekercsű, DC12V 2A-es 2ÁK morse relét használok egy ilyen csengőhöz: [link]Korábban már volt téma ezzel kapcsolatban, a DC/AC üzemeltethetőség kapcsán kérdeztem róla.
Most ami kérdésem lenne:
A csengő 12V DC-ről kb. 1,2A-t vesz fel (pontosan mérni ugye nehéz a "szakaszosság" miatt), egy új 12V 1A-es kapcs.üzemű dugasztápról [link] járatom most.
Erről csak a csengő megy, magának a telefonnak egy külön (amúgy ugyanilyen) tápja van.
A csengő táp amúgy üresben a 12V helyett 13,7V körül ad le (ez mi a franctól lehet ha elvileg kapcs.üzemű ?), a csengővel leterhelve viszont jócskán 12V alá esik.
De ha szakaszosan megy csak (kb. 10-15 másodpercnél nem többet egyszerre; több perces szünetekkel), akkor el kell mennie erről a tápról hosszú távon is, ugye ?Illetve nem kellene egy inverz védődiódát berakni a táphoz ?
Vagy esetleg valami szűrőtagot ? -
addikt
válasz Dark Archon #41155 üzenetére
No, mostanra sikerült biztosítékot szereznem, kicseréltem, összeraktam a trafót meg a hangfalat és működik a cucc Nagy öröm ez nekem így villamosmérnöki államvizsga előtt
Remélem újabb 6-7 évig nem kell hozzányúlni
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
PHM
addikt
Ez elég kellemetlen helyzet. Nem nagyon tudsz mást tenni,
azt a fölösleges 3V-ot el kell fűteni valahogyan.
Erre alkalmas például 4 db 10A-es Si dióda sorba kötve, hűtőlemezen.
De talán jobb egy 7812-es, megfelelő teljesítmény tranzisztorral "megpatkolva".
Persze itt is hűteni kell a stabilizátort és a tranzisztort is, hiszen kb 9W-ot
kell elfűteni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Tl_
tag
Üdvözlet!
Van egy RGB távirányítós led szalagom, aminek a tápja kisült mivel csak 3A -es volt de a szalagnak (vezérlőnek) 6A kell. Most vettem egy univerzális tápot, 15-24V -ig lehet állítani. (én hülye, félrenéztem, de már nem veszik vissza).
A szalag vezérlője DC 12V 6A (MAX).
Amit vettem tápot:
80W- 15V 3.5A
100W- 15V 4.5A
120W- 15V 6A(azért csak a 15V írom mert az a legközelebbi a 12V -értékhez, de 15V-24V-ig van.)
A kérdés tehát milyen károsodások lennének az eszközökben, illetve megvan a másik 12V (ami csak 3A táp) ha arra kerülne a sor, van forrasztóm, és ha biztosan működne meg lehetne variálni?
Ír túlfeszültség elleni védelmet is.
Köszönöm szépen előre is!
-
And
veterán
válasz szabifotos #41249 üzenetére
"Ha jól sejtem az RX és TX lehet az antenna "2 pontja"."
Én ebben nem lennék biztos. Az egy dolog, hogy a Rx/Tx a vétel/adás kifejezésekhez társított betűszó, de a képen nem látszódik, hogy a nyák túloldalán hol köt ki az a két átvezetés
"De akkor gyakorlatilag sorba kötöm a beépített antennával [..]"
Inkább párhuzamosan, de mivel itt már látszódik a nyákon kialakított antenna, te jobban el tudod dönteni, hogy mi merre megy. A párhuzamos kapcsolódás - gyakorlatilag két antenna egyidejű meghajtása - csak a probléma egyik fele, a másik az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a belső antenna 50 Ω-ra van illesztve. Vagyis hiába választanád le teljesen, és kötnél a helyére egy külső példányt, az impedanciája nem feltétlenül illeszkedne, tehát lehet, hogy egy kicsivel sem lennél előrébb. Úgy tűnik, hogy ez így eléggé lutri, és a régi (belső) antenna leválasztását illetve az új (külső) tisztességes illesztését nem lehet korrekten megoldani. Kísérletezni lehet, de az eredmény erősen kérdéses, szerintem nem éri meg. Ha az előbbi két probléma nem lenne, akkor sem lenne egyszerű az antenna kihozatala: vékony koaxot kellene igen röviden felpucolva a nyákra forrasztani úgy, hogy rövid időn belül ne tépje fel a kábel a fóliát, mechanikailag nagyobb méretű aljzatot (pigtail-kábellel) rögzíteni sincs túl sok lehetőséged. -
shaggy
aktív tag
sziasztok!
Egy nagyon nagy szívességet szeretnék kérni tőletek.
Elektronika vizsgára készülők és igen rosszul állok.
Van pár feladat amit ha valaki megoldana és leírná a lépéseket akkor meg tudnám csinálni ha a vizsgán hasonló feladatokat kapok.1 feladat. R ellenállás számolja ki, hogy a Z dióda árama 20mA legyen. letörés feszültség: 5V, nyitófeszültség: 0,6V, dinamikus ellenállás legyen zérus.
2 feladat: Adja meg a dióda exponenciális modelljét és adja meg a képletben szereplő betűk jelentését derékszögű koordináta rendszerben.
3 feladat. Differenciál kimentelű differenciálerősitő kapcsolás.
Ezt mondjuk megkeresem neten a kapcsolási rajzát.
4 feladat. Mekkora a generátor belső ellenállása ha egy adott értékű bementi fesz R1=100ohm, R2=1Kohm esetén kimenti feszültség 10V ha ugyanezen bementi feszültség esetén R1 és R2 értéke megduplázódik akkor ugyanezen a feszültség esetén 13V kimeneti feszültséget mértünk.
Illetve a szóbeli tételekhez ha lenne valakinek valami segítség az szívesen venném.
Nagyából már kidolgoztam őket egyedül egyhez nem bírtam semmit írni.
1) Ismertesse a párhuzamos diódás vágókapcsolás működését (kapcsolás, milyen esetben van a dióda nyitva, ekkor hogyan helyettesíthető a kapcsolás, mintapélda adott bemenet esetén milyen a kimenet)
2) Ismertesse a bipoláris tranzisztor munkapont-beállításának alapelvét (Miért van szükség munkapont-beállításra, mi indokolja a kisjelű-nagyjelű elnevezéseket, a bázisosztós megoldás ismertetése és méretezésének alapelvei)
3) Vezesse le a földelt-emitteres alapkapcsolás kisjelű erősítését (Kell a kapcsolás, annak kisjelű helyettesítő képe, és a levezetés, az eredmény értelmezése)
4) Áramtükör működése (A kapcsolás rajza, hogy működik, azaz mit csinál a kapcsolás és miért, mire használható)
5) Ismertesse a differenciálerősítő alapkapcsolást és a működését (differenciális és aszimmetrikus jelkezelés, differősítő kapcsolás rajza, működés alapelve: 2 egyforma tranzisztor versenye egy áramgenerátor áramáért, honnan vesszük le a kimenetet, miért, erősítéskkiszámolása) (Ez a tétel csak NAPPALISOKNAK)
6) Erősítők legegyszerűbb négypólus modellje és a legfontosabb paraméterek bemutatása (Négypólus modell, bemeneti-, kimeneti ellenállás, üresjárási feszültség definiálása, melyik miért fontos, mik lennének az ideális értékek)
7) Ismertesse az invertáló alapkapcsolás működését, és említse meg ezen alapkapcsoláson alapuló változatokat. (Kapcsolás rajza, működés ismertetése (virtuális földpont kialakulás), erősítés levezetése, módosítot áramkörökre 1-2 példa (a sok közül: összeadó, lineáris, logaritmikus erősítő, integráló, RC-alaptagok, stb)
8) Ismertesse a neminvertáló erősítő kapcsolás működését (kapcsolási rajz, erősítés levezetése, bemeneti kimeneti ellenállás levezetése)
ez a tételsor és a 6 tételhez nem nagyon találtam anyagot.A számításhoz feladathoz a kapcsolási rajzok
1feladathoz
4feladathozLépésenként ha valaki leírná a feladatokat azt nagyon megköszönném!
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Rendeltem a tabletemhez Bluetooth Audio adaptert, hogy vezeték nélkül küldhessem rá a zenét a hangfalakra. Kérdés: Nem lehetne megoldani valahogy a hatótáv növelését?
Van egy rossz routerem és gondoltam, hogy ráforrasztom az adapterre az antennáját? Hova kéne? Ha jól sejtem az RX és TX lehet az antenna "2 pontja". De akkor gyakorlatilag sorba kötöm a beépített antennával ami nem igazán jó, gondolom.
Lenne egyáltalán javulás, vagy külső erősítés kéne?.. mert akkor hanyagolom... -
atesss
addikt
#41185-re valaki ?
Arra közben rájöttem, hogy a relé tekercs áramát még sem kellene közvetlen átvinni rajta.
Úgyhogy beraktam egy BC182-es tranyót.
Csak szerintem túl kis értékű bázisellenállást raktam be, így feleslegesen nagy a bázisáram.
De így is csak kb. 4mA, ami a tekercs 30mA-éhez képest azért elég kevés már. Plusz ugye nem is induktív.
Ez így oké lesz, a 4mA-t bírni fogja tartósan ez a nyomógomb ?(Ha nem muszáj, nem cserélném ki az ellenállást, illetve FET-re se váltanék át, ha így is megbízhatóan elmenne.)
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #41245 üzenetére
Látom meleg ünnepekre nincs elég hideg üdítő.
Rövid tömör választ várt.
Bár meg lehet csinálni, de az nem joystick(magyarul: öröm bot, ezt azért írtam, mert angol tanfolyamon a tanárnő mondta kicsit elpirulva miután kimondta.) lesz, hanem billentyűzet.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz BTminishop #41242 üzenetére
Nem, mert két különböző dolog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kernel #41241 üzenetére
Holnap átolvasom azt az oldalt, kíváncsi vagyok.
Amúgy én valami tisztán A osztályú cuccot szeretnék csinálni, valami egyszerű kapcsolás technikával ami nem alkatrész temető. Kb. mint Vodkaboy ezen erősítője: [link]
-
BTminishop
aktív tag
Nagy dolog lenne egy USB-s joystickot átalakítani drótnélkülire? Van egy billentyűzetem,ami ilyen drótnélküli abból kibirnám szedni a cuccokat
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #41239 üzenetére
Konkrét rajzot nem tudok, régóta nem építek már ilyeneket. Régebben, a Quad 405 előtt a klasszikus B-osztályú megoldásokkal kísérleteztem, amiről nemrég láttam egy jó cikket:
http://www.douglas-self.com/ampins/dipa/dipa.htm
Jelenleg is egy lényegében ilyen felépítésű Sony erősítőt használok, Darlington végfokkal (mármint egy tokba integrált a Darlingtonok vannak benne), +/- 50 V táppal.
Lehet, elvileg "illene" saját készítésű végfokot használnom, de amikor ezt a Sony erősítőt megvettem, akkor már nem akartam barkácsolással foglalkozni, szervizvállalkozás mellett. Ez meg egy távszabályzós, tuneres, kész cucc.
Múltkor elővettem a lomtárból a Quad 405-öt, szerintem egy jó kis zajú műveleti erősítő kellene bele, régebben nem is tűnt fel, hogy ennyire zajos, közelről hallgatva legalábbis.
-
törölt tag
válasz vodkaboy22 #41224 üzenetére
A légmagosat nyilván könnyebb kordában tartani, de a ferrites nonlinearitásától sem kell parázni. Volt aki csak azzal tudta abszolválni, mert a légmagos brutál méretű lett volna (közel kW-os tartomány). Volt, hogy apróbbra tört ferritdarabkákat ragsztottunk a a légmagos közepébe, hogy elérjük a kívánt értéket.
Ez a Hok 80 annyira süvít, hogy low pass kell hozzá?
Tudtommal a gumi nem egy jó akkusztikai hangelnyelő. Ha ilyen kis térfogatra kell, akkor a pamut mellé a falra ki lehet próbálni vmilyen bitumen-szerű anyagot. Ez valszeg jobban felemészti az energiát. A gumi sem olyan rossz, de pont a rugalmassága révén egy részét visszasugározza a környezet felé, ahelyett, hogy hővé alakítaná. Pl a kis 2"-os aura drivernek jót tett a közvetlenül mögé fektetett kőzetgyapot is (nem volt érdemi térfogata a ládikónak, csak kb 1-1.5 dm^3)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kernel #41234 üzenetére
Igen, így egyértelmű. Mondjuk koromnál fogva nem ismertem fel ezeket a régebbi magyar cuccokat, így nem is tűnt fel a dolog, bár ilyen leírhatatlan színű alkatrészeket csak a szocializmus tudott alkotni, erre gondolhattam volna.
A vezetékezés kialakítása nálam is úgy van, ahogy írod. Te mit tennél be a Quad modulok helyére? A teljesítmény nem szempont, inkább a minőség.
-
-
darvinya
titán
válasz Dinter #41233 üzenetére
Akkor ki kellene mérni melyik a közös test, mert fordított bekötésnél van gond.
(#41230) CPT.Pirk
Van A-t bíró stab is, de mint írtam nagyobb teljesítménynél én is kihagytam.
Csak az előtte lévő kialakítást tartottam meg.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #41232 üzenetére
Egyértelműen látszanak a nem japán alkatrészek és szerelés. A rózsaszín ellenállásokat régen a hazai üzletekben lehetett kapni, magyar gyártmány. Mint a hűtőcsillag is, régen a BEAG erősítőkben gyárilag is ilyet használtak.
Végfok a Rádiótechnika újságban is megjelent ismerős panel, én is ilyet építettem akkoriban.
Gyári készülékek egyébként nem szoktak ilyen hibákat produkálni, vagy ritka eset, azért is csodálkoztam. Házilag barkácsolt munkák viszont annál inkább, már amelyik rosszul van összerakva. Nem magával a végfokkal van a baj szerintem, egy másik is hasonlóan viselkedne, valószínűleg.
Nekem egyébként a csillagpontos testelés vált be legjobban. Egy réz saruban összefogtam átforrasztva a szükséges mennyiségű, vastagabb fajta sodrott vezetéket, azt lecsavaroztam a fémtestre. A fémházzal ez volt az egyetlen érintkezési pont.
Onnan egy-egy GND vezeték ment a végfokokhoz, előfokozatokhoz, hangszórókimenethez két szál is (bal-jobb). Bemeneti csatlakozók GND pontja a fémháztól szintén szigetelve, a bemenet csak a bemeneti áramkörhöz testelődhet.
A Graetz-hídról jövő vezetékek rövid úton a pufferekre, és csak oda, onnan ágazik tovább a +/- táp a végfokokhoz.
A táptrafó középcsapolása pedig a pufferek közös pontjára, majd onnan a csillagpontba.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kernel #41231 üzenetére
Azt hiszem teljesen igazad van, ez mégsem gyári szerelés, valaki átépítette még régen.
A két piros wima-t én tettem be a bemenetekre a régi kondik helyett, bár kissé ronda módon a levegőben állnak.Szóval akkor szerinted egyből tervezzek be valamit az öreg quadok helyére? Nem ragaszkodom hozzájuk, valami nem túl nagy teljesítményű A osztályú végben gondolkodom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #41230 üzenetére
Gyári rajzon egyértelműen nem látom, vagy ezen a videón sem:
https://www.youtube.com/watch?v=0qWXL8gjmjc
Így meg fura, mert ha adott egy típus, azon ilyen lényegi módosításokat nem szoktak gyárilag végezni, vagy akkor más típusjelet szokás adni neki. Nem beszélve a jogi részéről, hogy mi köze a Pioneernek és a Quad 405-nek egymáshoz, összedolgozott a két cég, ilyenről sem lehetett sehol hallani.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kernel #41229 üzenetére
Ahh, akkor maradnak a csöves erősítők tápjába a fénycső fojtók.
Nem lett átépítve, ez eredetileg is így épült a Quad-dal (hiába nem ez szerepel a gyári kapcsolási rajzban), annak a nyákja ész szerelés technikája megegyezik az erősítő többi részével, biztosan nem házi munka. A kapcsolástechnikája is megfelel az akkori Quad405-nek, ez még az a fajta ahol két szép nagy tekercs áll a vég tranyók előtt, meg egy 3. keresztben.
100Hz csak a hangfalra tapasztott füllel hallható, ellenben a közép és magas hangszórókból jól hallható zaj jön ki. Elvileg a Quad bemenetén lévő műveleti erősítő nagyban befolyásolja ezeket a dolgokat, de a nyák nem viseli már el a forrasztást, szóval cserélni kell a komplett panelt ha valamit kezdeni szeretnék vele.
darvinya: igen, a lineáris stabilizátor jó olyan helyekre, csak nem ha nagyobb áram is kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #41226 üzenetére
Mármint át lett építve Quad 405-re? Fojtót hiába teszel bele, attól nem fognak megszűnni a zavarok, gyakorlatilag semmi változást nem fogsz észlelni, szerintem.
Normális esetben fojtó nélkül sem hallható a 100 Hz-es tápzaj, akkor meg minek... Ráadásul a végfok táplálásához követelmény a tápegység minimális belső ellenállása, amin minden soros fojtó csak ront. Ha viszont a tekercs minél vastagabb és rövidebb huzalból készül, akkor megint ott vagy, hogy minek, mintha nem is lenne.
Fénycsőfojtó eleve szóba sem jöhet, túl nagy ohmos ellenállása miatt.
A tápegység minimális belső ellenállása egyébként stabilizált táppal lenne biztosítható, ami általában szintén nincs. Ehhez képest az egyszerű pufferes táp már eleve rosszabb ilyen szempontból, viszont gyakorlatilag mégis megfelel. De fojtókkal tovább rontani a táp DC-stabilitását már nem érdemes.
Erősítőépítésnél a zavarok, gerjedések, rádióvételek elhárítása tapasztalatot igényel, megfelelő, letisztult földelési hálózat kialakítását, az egységeknek önmagukban sem szabad gerjedést produkálni, vagy túlzott sávszélességük miatt rádióvételt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Korábban beszéltem róla, hogy szeretnék valamit kezdeni a Pio sa-7800 erősítőmmel (belül quad405, 78-as gyártmány). Most az első lépés a táp rész rendberakása lenne.
Az előerősítő és az egyéb cuccok egy szabályozott tápról mennek, ezzel nincs gond. A végfok viszont közvetlen kapja a tápot a a puffer elkókról (2*8000uF mindkét tápágban, +-40V), ide gondoltam betenni valamilyen szűrést.
Az alap ötlet az lenne, hogy 1-1 fénycső fojtót beiktatva C-L-C szűrést kapnék.Szimulálva a tápot 2*8mF-el a Psudesigner2-ben azt mutatja hogy bizony vannak puklik a tápon. (jövő héten megnézem szkóppal is) Fülre ugyan nem lehet ezt észrevenni, még akkor sem volt belőle gond mikor hozzám került az erősítő és mindkét ágban csak 1-1 kondi volt működőképes állapotban.
Ha a két kondi közé beillesztek egy fojtó tekercset, akkor látványos javulás mutat a program. Milyen konvenciók vannak erre, mikor a puffer rész egyben clc szűrés is?Az erősítőnek egy jellemzője, hogy hiába van bekötve a test is a fém burkolatra, minden lámpa kapcsolást összeszed, meg alapzajosak a végfok panelek és a nyák is nagyon öreg benne. Szóval először táp fejlesztés, aztán végfok csere van tervbe véve.
-
Dinter
addikt
Megpróbáltam újra, mostmár totál semmi. Ez már működni nem fog
Visszavágtam, leégettem a lakkot, lekapartam, és szerintem még a forrasztás is jól sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz #22145024 #41218 üzenetére
Kösz a tippet hogy biztos ferrit! Az lehet számomra nem ideális és maradok a légmagosnál. Csak rengeteg menet kell.
Nem Hok 80 -2 driverét fogom beletenni egy ilyen Kínai donorba superlux HD660 és el fogok vele játszadozni hogy jó hangja legyen
Gondoltam hogy ilyen soros alul áteresztőt rakok bele, persze a már amúgy is rossz érzékenységét még jobban elrontom így, de ez nem érdekel van pár W-os kis csövesem amivel tudom majd hallgatni. (ECL86) Újratekerem majd a sekunderét olyan 120Ohm-hoz valónak és tadaaa.
Most már csak azon bajlódom hogy milyen dumping anyagot tegyek majd a kosárba. Pamut meg hasonló jár a fejemben de arra is gondoltam, hogy az egész belső tér falát valami vékony gumival is kiragasztom és arra még a belső térbe a pamut.[ Szerkesztve ]
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
dudika10
veterán
válasz Lompos48 #41221 üzenetére
Igaz, pontatlanul fogalmaztam. Külön erre a célra becsomagolt savat használok, nem tudom más savak mit csinálnak vele.
(#41220) darvinya: még jó, hogy nem kimenet rövidzárásáról beszélgetünk.
Nálam néma kussban vannak a rövidrezárt bemenetek, megjegyzem ez elég logikus, és elég sokat próbáltam, most is van fél méteres távolságomban 4 rövidrezárt bemenet, de sípolás és búgás az nincs.
"Van még Mono aljzat mikrofonnál."
Az elmúlt 5 évben nem találkoztam ilyennel otthoni felhasználásra szánt eszközöknél, de régebbi példát se tudnék felhozni erre így hirtelen.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
darvinya
titán
válasz dudika10 #41219 üzenetére
Felvételnél sípol/bug zárnál, mivel ez nem kimenet, hanem erősítet bemenet.
Ha ez gitár erősítő lenne akkor ott már eleve benne van a zár gerjedés miatt, de nem az.
Van még Mono aljzat mikrofonnál.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
dudika10
veterán
válasz darvinya #41217 üzenetére
Mutass nekem mono aljzatot otthoni felhasználásra szánt készüléken.
A rövidzár miért sípolna?
A probléma feloldása egyszerű: a lakkozott kábelt nem tudta megforrasztani rendesen.Dinter: fogj egy aspirint, és a leblankolt vezetékdarabokat nyomd rá a pákával. Elvileg a lakk elbomlik (én savval szoktam lemaratni, de állítólag az aspirin is jó, még nem próbáltam). Ezek után már tudod őket forrasztani. Viszont feltételezem, hogy a forrasztásnál jól összetaknyoltad a vezetéket és meg is égett a lakk, szóval vág le a végét és egy "friss" részen kezd elölről.
Egyébként ilyen csatlakozónál a zöld fül hajlítgatását nem javasolom, mert rosszul fog érintkezni alul (és ha túlmelegíted forrasztás közben és megolvad a "talapzat", akkor is rosszul fog érintkezni). Inkább egy ellenálláslábbal zárd rövidre a két fület, mert azt könnyen lehet forrasztani, és utána már csak a pirossal jelölt fület birizgáld, az jobban bírja.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
törölt tag
válasz vodkaboy22 #41213 üzenetére
99.9%, hogy ferriten van. De a zsugorcsőből kilógó két végén is ott szürkéllik a cséve jellegzetes antracit színe.
Egyébként AKAI ortho-hoz lesz? -
darvinya
titán
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #41213 üzenetére
Feltételezem, hogy vagy egy szigetelőanyagű cséve vagy akár pici ferrit. Induktivitásértéktől (is) függ.
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
Találtam ilyet is ez vajon milyen anyagra lett tekerve?
Nekem 20Hz-től 20kHz-ig kellene szűrőként. Low-pass filter-be ezzel párhuzamosan teszek 100Ohm-ot utána egy isodinamikus(orthodinamikus) driver lesz (totálisan rezisztív 60Ohm ellenállás 10-40kHz-ig.)Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #41208 üzenetére
Ceruzára, vagy bármilyen körkeresztmetszetű tárgyra előbb papír, majd arra a tekercs. Utólag lakkal rögzíteni, majd a papírcsévével együtt lehúzni. A 0.2mm-es huzal túl vékony ahhoz, hogy önhordó tekercset tudj tekerni belőle.
-
vodkaboy22
addikt
Kis légmagos tekercset mire érdemes tekerni? Én kezdetnek egy ceruca darabkára tekertem 0.2mm-es huzalból 315 menetet. Van jobb megoldás?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Dinter
addikt
válasz dudika10 #41201 üzenetére
Na megpróbáltam, nem sikerült, szerintem a piros lett rossz. Ha visszajátszom, nagyon magas sípoló hangot ad ki. A fülek összehajtását úgy gondoltátok, hogy ráhajtom a pirosra a két fület, és közé meg rá forrasztom a cint? Holnap folyt köv. Ja, és persze, hogy elfelejtettem rárakni a fedőműanyagot
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
kösz a válaszokat mindenkinek.
hmm, azt nem gondoltam volna hogy ilyen bonyolultságú cucc rejtőzik a burok alatt, ennek nem szívesen állnék neki az alapoktól, főleg, ha még drágábban is jönnék ki...
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
p87
senior tag
válasz FireKeeper #41196 üzenetére
Régebben én is magamnak akartam készíteni vezérlőt modell bldc motorokhoz, de hamar letettem róla.
Az IC ként kapható bldc vezérlők csak az általános és kis teljesítményű motorokhoz valók.
Modellezéshez való vezérlők mind valamilyen mikrokontrollert általában AVR-t használnak, speciális programmal, amik egyéb modell és motor specifikus beállítási lehetőséget is tartalmaznak, pl. motorfék, időzítés a magas vagy alacsony forulatú motorokhoz, stb.
Itt van egy pl.Na most ha magad akarsz megcsinálni egy ilyen vezérlőt amivel négy külön motort lehet vezérelni akkor úgyis négy külön egységet kell csinálnod, hacsak nem vagy profi a programozásban és megtudod oldani egy mikrokontrollerrel. És ha már ugyis 4szer kell megcsinálni a vezérlőt akkor szerintem idő és pénzpazarlás az egész. Pár ezer forintért már 20-30 A-es vezérlőket lehet venni, a nagyobbak sem sokkal drágábbak, úgy rendezed ahogy akarod őket, ha leszeded róluk a burkolatot egy üvegszálas panelre rögzítheted őket, hasonlóan mintha egy nyákon lennének az alkatrészek, kábeleket is átforraszthatod/ rendezheted neked megfelelőre.
Ha saját magad csinálod biztos drággábban is jönnél ki, szerintem ilyen feltételek mellett nem éri meg saját vezérlőt csinálni csakazért, hogy egy nyákon legyenek.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #41197 üzenetére
Kefe nélküli motor van többféle, szinkron vagy aszinkron, ebből következően AC-motorok, végeredményben. Hogy esetleg van benne elektronika is, ami a DC-ből AC-t csinál, más kérdés.
Komolyabb, igényesebb alkalmazáshoz háromfázisú szinkronmotort használnak, ahol a DC-tápból előállított háromfázisú váltóáram frekvenciája igény szerint változtatható, vele együtt megy a fordulat is.
PC-ventilátor nem annyira komoly alkalmazás, négypólusú motorja csak két fázisban van van vezérelve, megbolondítva egy kis Hall-elemes visszacsatolással. Miután két fázis egyébként nem tudna létrehozni forgó mágneses mezőt, ahhoz legalább három fázis kell, ideális esetben. (Most itt nem térnék ki az egyfázisú aszinkron motor segédfázisos trükkjére.)
Különösen igénytelen megoldás, amikor a PC ventilátornál a DC tápot változtatjuk, attól függetlenül, hogy működik. De nem véletlenül találták ki később a négyvezetékes ventilátorokat, ahol az elektronika fix 12 V tápot kap, ahogy illik, plusz van még egy vezérlőszál, amivel a fordulat befolyásolható, tehát ez a szakmailag is korrekt megoldás.
-
And
veterán
válasz darvinya #41200 üzenetére
Nem értelek: lehet kapni RC-gépekhez brushless motorvezérlőket? Igen. Lehet vezérelni az ilyen motorok fordulatszámát? Lehet és szokás is egy helikopternél, és igen, ampereket zabál, általában pár perc alatt teljesen le tudja meríteni az akkumulátort. Egyébként létezik olyan, hogy egy brushless DC motor nem osztott tekercses? Annyira nem értek hozzá, de nem éppen az a lényege, nem attól lesz kefe nélküli?
-
dudika10
veterán
válasz Dinter #41169 üzenetére
Ebben az esetben valóban a narancsba megy a réz, viszont a pirosat és a zöldet össze kell kötni, és mind a kettőhöz forrasztani a piros részt.
A linkelt szétszedett jack-en is jól látszik, hogy össze volt kötve. Azért van erre szükség, mert a mikrofon csak mono, de úgy a jó, ha mindkét csatornán szól. Ha nem kötnéd össze őket, akkor csak balról vagy csak jobbról lehetne hallani ha beszélsz.[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Napelem
- Amazon Fire TV stick/box
- Óra topik
- Milyen autót vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Mac Mini M4 10/10 16GB 256SSD
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest