Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
artiny
őstag
válasz
FireKeeper #41397 üzenetére
aha értem ezert hasznaltunk mink suliban Arduino és programoztuk a kocsit Arduino SW ben C nyelven.
Linuxon ezt nem lehetne megcsinalni amugy? terminalban leforditani a vonalkoveto programot vagy esetleg egy ilyen fordito mint az Arduinohoz volt sajat kis programja nem letezik linxuon ami mukodne a rb pi vel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
artiny #41395 üzenetére
A Raspberry-n Linux fut, lehet választani több közül, de ha valamit csinálni szeretnél vele, akkor ez lesz a remek alkalom megismerni a Linux világát, programozásra meg pl. a C nyelvet (azt hiszem a python is használható rajta).
A kamerás meg repülő dolgot nem tudom, de van itt a ph-n rpi fórum, ott kérdezz rá.
Nekem tegnap az ötlött fel a fejemben, hogy az rpi-re szabott audiofil Linuxot beüzemelem, mellé rakok egy usb-s hangkártyát és DAC-ot meg egy usb-s wifi vevőt, aztán felokosítom vele a készülő csöves erősítőmet. Kívül Ganz panel műszer meg VU mérők, belül meg ARM proci és Linux, amit helyi hálón át webszerverrel elérek.
-
artiny
őstag
köszönöm a válaszokat
mindenkinek.
szoval osszegezve
megvegyem szerintetek?
valaki azt mondta hogy innend: http://www.exp-tech.de/Mainboards/?listing_sort=&listing_count=192 erosebb lapok vannak olcsobbert bar nem tudom a postazasa hogy mennyivel lessz tobb? de annyira eros cpu nem tudom mire kell majd , en motrokat gondoltam hogy iranyitok majd vele (megprobalni csinalni egy vonal koveto kis autot vagy egy repulo droidot
vagy egy kis robot kart.... ezekre képes ez is nem ??)
Suliban egy Arduino hasznaltunk a vonal koveto kis kocsihoz... bar nem idaig csak a raspberryvel talalkoztam ilyen PC WOLRD es hasonlo magazinokban hogy irtak roluk, lehet ok szentelnek csak penzt a marketingre...vagy azert elonyos a raspberry mert hogy kompatibilis linux os el..?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #41390 üzenetére
Egyértelműen nem a számítógép pótlására találták ki. A project célja egy olyan eszköz megalkotása volt, amin olcsón lehet fejleszteni és egy rakás dolgot tanulni. De ha megfordítod, ennyi pénzért még arra is képes hogy böngéssz vele, vagy filmet nézz.
Lompos48: nem rossz, abból már bármit ki lehet hozni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
artiny #41384 üzenetére
Nem derül ki ez alapján, hogy a Raspberry melyik verziója, az első adagot 256MB rammal szerelték, a későbbieket már 512-vel. Ha ez 512-es akkor nem rossz vétel, de kell bele SD kártya és egy 5V 2A-s táp is.
Itt hivatalos helyen árulják az 512-es verziót 8gb SD kártyával 15e-ért. [link]
A 256-os Rpi inkább konzolos alkalmazások próbálgatására való, az 512-es már jobban megfelel GUI-val rendelkező disztrók futtatására is. Elég csirke hozzá a kis ARM proci, de még netezni is lehet azért rajta.
Lompos48: ez csak egy bedobozolt RPI, az RPI meg sose volt drága. Ilyen dobozt meg kapni olcsóért.
-
artiny
őstag
helotok
Elektro suliba jarok...es mivel nem nagyon vagom még ....most volna alkalmam venni egy Raspberry PI b-t hogy probalgassak valamit,foglalkozni valamivel.
használtan ez megér 30€? kep
Procesor:
CPU: Broadcom BCM2835 (ARM1176JZFS (ARMv6)) s frekvenciou 700 MHz
GPU: Broadcom Videocore 4 (OpenGL ES 2.0; OpenVG; H.264 1080p až 40 Mbps)Konektivita:
Ethernet 10/100 MbpsNapájanie:
Z USB portufogyasztás:
Maximálne: 3 Woutput:
1x Kompozitný výstup
2x USB 2.0
1x Audio výstup (3,5 mm jack)
1x RJ-45
1x SD kártya olvaso(min 2 GB OS -re)
1x GPIO (General purpose input/output) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen én is olvastam ezekről a cserékről sokat, csak ezek a nyákok nem bírják már a forrasztást, szóval marad bennük a 741.
Mindegy, már javában készül az utód JLH kapcsolás. Nagyjából már csak meg kell csinálnom a nyákot meg el kell küldeni legyártatni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41380 üzenetére
Aránylag egyszerűen lehetett átállni már a Quad rajz piacra kerülésével a uA741-ről az LM301-re (szerencsésebbeknek az LM101-re, ami a military specifikációkhoz közelített). Előbbinél elegánsan kerülték a zajparaméterek adatlapba foglalását míg az utóbbinál ezt becsületesen meg is adták. Annak idején a Quadon eszközölt mérések határozott különbséget mutattak zaj szempontjából vizsgálódva habár fülre ez nem volt egyértelmű.
A csere ma is érvényes, arról nem is beszélve hány újabb típus is vár(hat)ja a beépítést.
-
atesss
addikt
Üdv !
Adott egy Gericom LM17Xu 17" TFT monitor.
Külső 12V-os tápja van (A PC tápjáról ment amúgy).
Fordított tápot kapott. Azóta se kép se hang.
Előfordulhat hogy viszonylag egyszerűen menthető ? -
Speeedfire
félisten
válasz
Kernel #41374 üzenetére
A hiba oka ennél sokkal banálisabb volt, egyszerűen kiszúrta a szememet, csak én nem vettem észre.
Fél éve csak porosodik, pedig 10 perc meló lett volna...
Az usb bemenet a nyákra van forrasztva és ez a tyúkbeles kábel megadta magát és az egyik digit jel szára csak lógott a levegőben. -
Kernel
nagyúr
válasz
Speeedfire #41373 üzenetére
Az analóg áramkörök működését lehetne ellenőrizni, csak tulajdonképpen felesleges, mert egyik sem szól bele abba, hogy a számítógép felismeri a codec-chipet vagy nem.
Utóbbinál lehet ellenőrizni a rezgőkvarc működését, vagyis oszcilloszkóppal megnézni, hogy rezeg-e. Az IC-re csatlakozik néhány kondenzátor, azokon is lehet feszültséget mérni, hogy nem zárlatos-e valamelyik. IC többi lábán is mérni, az adatlapnak megfelelően.
Így végül eljuthatsz oda, hogy esetleg az IC cseréjével lehetne még próbálkozni, ha mindezek rendben vannak.
-
Speeedfire
félisten
Hibakeresési kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott a dac-om, ami az ELP féle 2900 alapokon nyugszik. Már egy ideje csak porosodik, mert nem tudom mi lehet a baja. Rádugom a gépre, de nem ismeri fel. Nem is jelzi, hogy rá van dugva.
A referencia feszültségeket megnéztem, azok rendben vannak. Szóval nem a tápnál van a gond, az biztos. Najó, nem biztos, de sanszos, hogy nem ott.Hogy lehetne rájönni a hiba okára? Nem szívesen cserélgetnék ki mindent.
-
mezis
félisten
válasz
fero02 #41371 üzenetére
Nem lehetne azokat a ventilátorokat csoportokban üzemeltetni ?
"....potis-tekergetős vonalat akarná erőltetni." Találkoztam egy márkás mikrohullámú sütővel. Kattogós tekertyűvel lehetett üzemmódot választani. Ez a kattogó egy potmétert tekert. Bizonyára feszültség (áram) alapján okos elektronika végezte a kapcsolást. (Ez a potméter lett "sercegős", így bizonytalanul működött.)
-
sörösló
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért kérdeztem, mert pl. a RET-nél ahonnan leggyakrabban van céges lehetőség, ott a 2N3773 csaknem 900Ft, a TIP33C meg csak 250. Mondom nehogy már valami bóvli legyen, de akkor jól van.
Ezt a JLH kapcsolást szemeltem ki a Quad405 utódjának. Havernak is van Quad405-ös cucca, az is eléggé alapzajos, úgyhogy az is cserélve lesz.
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Anyámnak vettem korábban egy média lejátszót, amihez szeretnék venni egy plusz adaptert bizonyos okok miatt. A gyári outputja 5.5V, 1.5A. E-bayen találtam egy megfelelőt, de az csak 5V-ot ad le. Ez lehet baj? Elképzelhető, hogy nem fog ettől elindulni a készülék, vagy lefagy stb.? Esetleg még benne van a tűréshatárban 0.5V? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Ágoston könyv 149-es oldalán lévő 75W-s JLH erősítőt tervezem utánépíteni saját nyákkal. Végtranyónak BDY 73, BD245C, 2N3773, 2N3447 van felsorolva, ezek ugye helyettesíthetőek TIP33C-vel? Ahogy nézem stimmelnek a paraméterek.
-
törölt tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
fero02 #41353 üzenetére
A ventilátorok biztos hogy jobban tolerálják a ki-be kapcsolgatást mint a fázishasítók feszültségimpulzusaiból eredő túllövéseket. A nagy légtömeg miatt meg bőven elég pl. negyedórás bekapcsolás, ugyanennyi vagy hosszabb szünettel. Esetleg megoldhatod egy okos hőfokszabályzóval. Érzékelővel együtt kijön 100.000 alatt bőven. A legtöbbjében van öntanuló PID szabályzás, önmagát állítja be a feladat jellemzőihez. Emellé beépítesz egy direktben kapcsolható fél-egyórás időzítést, amit a gondozók szükség esetén elindíthatnak akár egy nyomógombbal és kész is. Szerintem mindenképpen sokkal jobb lenne mint a jelenlegi gányolmány.
-
fero02
nagyúr
válasz
sörösló #41351 üzenetére
Természetesen első nekifutásra egy hosszútávon is megbízható és működő rendszer részt (csak ezzel a résszel vannak problémák) kellene kitalálni, aminek az árát meg tudjuk mondani nekik. Aztán nem megfelelő reakció esetén természetesen hozzá se kezdünk, ez evidens dolog.
Igen, ahol a nagy borda van ott melegszik a kábel, de szerintem az még másfeles sincs...
A vezérlés módjában nyertél, valóban paraszt elvű.
A szekrény oldalára lökték ki a potit és a dolgozók tekergetik. A "mit szabályoz"-ra csak annyit tudok mondani, hogy a ventik fordulatát szabályozzák vele, ezáltal az ólba befújt külső levegő mennyiségét. Magyarul csak a kinti meleg levegőt lapátolják befelé. Aztán gondolom este kicsit megkergetik és kihuzatolják a bent rekedt meleg levegőt.
A párásítást is manuálisan kezelik, a szekrény oldalán van a szivattyú kapcsolója.Lehet az lenne a legolcsóbb/legegyszerűbb és talán legüzembiztosabb, hogy ha időrelével kapcsolgatnánk egy nagy mágneskapcsolót... kérdés, hogy hosszútávon mennyire tolerálnák a venti motorok a sok ki-be kapcsolgatást. Aztán ha ez kevés lenne, akkor egy direkt állásban ki lehetne iktatni ezt és mehetne teljes gázzal.
-
darvinya
titán
válasz
dvdbackuper #41345 üzenetére
Nem közvetlenül fúj a ventilátor.
Itt a szellőztetés a lényeg, azaz belsőtérben cserélni a levegőt.
Ezt lehet úgy is szabályozni, hogy kevesebb ventilátor megy. -
sörösló
aktív tag
válasz
fero02 #41343 üzenetére
Tudom, nagyon meg kell becsülni manapság a munkát, de én a helyedben meggondolnám.
- 5 Ft-ból csak szart lehet venni, abból meg nem lesz vár, akármilyen ügyes vagy.
- Egy már eleve gányolt szerkezetet csak átépíteni vagy tovább gányolni lehet.
- A helyedben megfontolnám a jogi oldalát is. Ha egyszer belenyúltál, akkor onnantól már a tied a felelősség, ez pedig nem vicc. Nem akarlak ijesztgetni, de az egyik ismerősömmel egyszer 10.000 db broylercsirkét akartak kifizettetni a szellőzés hibája miatt.
- Lássuk a szakmai részét. A Conrad világosan leírja hogy ez a szabályzó univerzális kefés motorokhoz való. A sima egyfázisú aszinkronmotoroktól legfeljebb az áramot tudod elvenni vele a kitöltési tényező miatt. Állandó terhelésnél elképzelhető valamilyen eredmény, de a ventilátor speciel nem ilyen terhelés! Bizonyos huzatviszonyoknál inkább fékezni kell. Számolj kicsit. Ha veszel egy 500 W-os motort, nemigen vesz fel 1-2 A-nél többet. Igaz, a Conrad adatlapon hűtés nélkül 200 W terhelésről van szó. Azt írod, melegszik a vezetéke. Amit eddig láttam effélét, 1,5 mm* alatti vezeték még nem volt rajta. A melegedés oka inkább a fázishasítók és az egyfázisú motorok között lengedező felharmonikustartalom lehet.
Mi az amit szabályozni kell? Hőmérséklet, páratartalom, metánkoncentráció? Mivel érzékeli a rendszer a szabályozandó akármit? Hogyan avatkozik be? Ezeknek a szabályzóknak a bemenetére egy 470 K-s poti kell mindössze. A kellemetlenség az, hogy a potin rajta van a hálózat galvanikus elválasztás nélkül. Ha külső eszközről vezérled, akkor ide bizony optocsatis elektronik kell. Ha meg egyszerűen a vezérlőszekrényre biggyesztették a potikat és a vezérlés parasztelvű (odamegy a paraszt oszt megtekeri), akkor végképp nem értem a lényeget. Én ilyesmit inkább időszakos ki-be kapcsolgatással oldanék meg. Párszáz köbméter levegő cseréje akkora idő, hogy pár perces időállandójú vezérlés már túl pontos is."Nem tudom pontosan mekkora az áramigény, mert még nem mértük végig lakatfogóval."
Mérd meg, kíváncsi lennék az eredményre. Lehet hogy meglepődsz majd, ezek a fázishasítós dolgok mókás jelenségeket tudnak ám produkálni. Egyszer egy szekrényen kívülre húzott méteres vezetéken centinként más más értéket mértem, egyszerű lágyvasas lakatfogóval. A spéci elektronikus csodaműszer (ami még DC áramot is tudott) meg olyan hülyeségeket mért hogy tán maga se hitte el!
Mindenesetre mérjél egyszer közvetlen hálózati betáplálással, aztán fázishasítóval.
-
Kernel
nagyúr
válasz
atesss #41348 üzenetére
Elv szempontjából ugyanaz, mint a fénycső gyújtása: kell egy nagyobb feszültségimpulzus, amitől begyújt, utána biztosítani kell az áramgenerátoros jellegű táplálást. Passzív indukciós, vagy elektronikus úton.
Csak más paraméterekkel, nagyobb áram, feszültségből gondolom elég kevesebb is, mert kisebb távot kell átütni.
-
törölt tag
válasz
atesss #41346 üzenetére
fotós-börzék
Úgy látom, a nyáron nem lesz már.De, én a helyedben benéznék a Soós fotóboltba és ott biztosan ajánlanak valamit (valakit) amivel kis átalakítással együtt újra működőképessé tehető a vetítő. Bár az izzót sem tartom kizártnak; ha valakinél fellelhető még, akkot ők a sanszosak.
Az index fórumán vannak régi arcok, de ott meg a topikok döglöttek ezen a téren (vetítős topik, de márciusban szóltak hozzá utoljára...)
Esetleg ha elnézést kérve, ebbe a nagyformátumú topikban érdeklődsz, biztosan segítenekÉn egyébként simán beépítenék egy "modern" izzó-foglalat-tükör trojkát...
-
atesss
addikt
A fémhalogén izzók ballasztja mit tud ?
És miért kerül ennyibe ? - [link] oldal alján vannak a ballasztok.Az RX7s foglalat ha jól sejtem más hosszakban van, mint az R7s, de ezen kívül egyébként ugyanolyanok az "érintkezői" ?
-
atesss
addikt
Na pedig pont ezt akartam elkerülni...
Milyen halogén lenne ez pontosan ?A másik gond, hogy oké hogy kialakítom a foglalatot, beszerelem, stb.
De mi biztosítja, hogy a fényforrás a lencsék és a kivetítés számára megfelelő helyen legyen ?
Ha valamelyest csökken a fényerő, nem probléma. Csak maradjon azért valami használható fénye...Illetve akkor kellene egy 24V-os táp is hozzá, amiből lehetőleg olyan, aminek a 230-as részét nem kell megbontanom.
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #41343 üzenetére
Nem azért, de egy összegányolt valamit 5Ft-ból jót kihozni nem nagyon lehet.
Arról nem is beszélve, hogy minek a fordulatszám szabályzás?
Erről még nem írtál.Lehet, hogy te tudod.
Ólba minek fordulatszabályzás.
Ha már 1 ólban 5 venti van és ennél kell szabályozni fordulatszámot egyszerre, akkor pont annyi légtömeg fog mozgatni.
Mint a fix fordulatszámos ventik és azoknál bekapcsoltak száma. -
fero02
nagyúr
válasz
Lompos48 #41342 üzenetére
Igen, biztonsági okból is keresek nagyobbat. Illetve gondolván a jövőre, előrelátás miatt is.
Nem tudom pontosan mekkora az áramigény, mert még nem mértük végig lakatfogóval. Van kb 20 ól, azaz 40 istálló. Van, ahol 2 működő venti van, van ahol 6. Még...illetve az eddig látottak alapján legalább 3 fajta motorral vannak szerelve (mind 1 fázisú, nem nagyok).
Tuti a kivitelező hibája miatt van ez, mert picivel nagyobb bordákon vannak/voltak, mint egy P1 cpu hűtő. Ott ugye egyértelműen emiatt hiccentek el sorra. Viszont van olyan szekrény is, ahol már valaki rájött mit csesztek el és ott egy 10*30 cm-es alu bordán van a 2 triak ( mert van oldalfali és mennyezeti venti is).
Ott a bordák jól szerepelnek, viszont ott a triak vezetékei melegek. Azt meg sejthető mitől van...Ja, és természetesen semmire nincs pénz, 5 ft-ból kellene megoldani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #41340 üzenetére
Pár megjegyzés és kérdés:
25A-est keresel. Ez azt jelenti, hogy biztonságból szeretnél nagyobbat? Mekkora a terhelés (ventillátor) áramigénye?
A letölthető adatlapból egyértelműen kiolvasható, hogy mit tud az alkatrész és, hogy milyen hűtőbordára kell szerelni. Ha ezeket a feltételeket nem tartotta be a kivitelező, akkor a bűn az övé.
Egy 15A-es triac eset,n nyitott állapotban marad A-K között kb. 1.5V, ami amperenként produkák 1.5W-nyi fűtőteljesítményt. Ehhez (határon( még hozzáadódhat 0.5W a G-K kör disszipációjából.
Az ajánlott borda 1.1K/W termikus ellenállású. Ez több, mint 3x nagyobb, mint pl. ez:
A megengedett 85C fokos maximális hőmérséklet értékből, meg a fenti fejtegetésből kiderül, hogy ha a hűtés nem megfelelő, akkor ezek a cuccok tényleg kinyiffannak, és nem azért mert szarok.
Módosítások eszközlése előtt ezeken el kell gondolkozni. Nagyobbakat is könnyű így kinyírni.
-
fero02
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani kit-ben, vagy akár készen, komplett egységben feszültség szabályzót, ami elboldogul ~25A-al? Egy sertés hizlaló telepen kellene megoldani a szellőztető ventilátorok szabályzását.
A kivitelező cég, aki évekkel ezelőtt megcsinálta a vezérlő szekrényeket egy ilyen szarral oldotta meg a kérdést, de sorba döglenek meg. Ugye kicsi is, meg a hűtése is egy nevetséges bordával van megoldva, ráadásul mindez beokádva a szekrény aljába...amíg volt tartalék csere darab, addig cserélgették őket, de már elfogyott, így már csak a direktbe kötés és a 100%-os üzem a járható út.
Köszi előre is!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #41330 üzenetére
Mert csak belinkeltem, siettem. De miért nem akkor nézted, amikor még működött a link?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Kernel #41333 üzenetére
Már nem emlékszem mekkora a kondi pontosan, de valóban nagy olyan 4700uF-es lehet.
Maga a hangfal nem lényeg, ha valami baja lesz, egyedül a koppanás ami zavaró, de akkor marad a relés megoldás.Első erősítő amit csináltam, ahogy anno Lompos48 fogalmazott, volt egy gombom (trafó) és ahhoz gyártottam egy kabátot (végfok).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Speeedfire #41332 üzenetére
Sok gyári készülékben is alkalmazott megoldás, amikor végfok előtt például lezárja a jelet GND-re egy tranzisztor kollektora. De ez csak mute áramkör.
A tápegység biztosítékai nem számítanak megfelelő védelemnek a hangszóró szempontjából, de ez nálad nem is lenne érdekes, mert az egy szimplatápos megoldás, ahol a hangszóróra nem is kerülhet DC, miután a kimeneti csatolókondi ezt megakadályozza. Kivéve, amikor maga a kondi lesz zárlatos, de ez a ritkább eset.
Ilyen TDA2030 kategóriájú végfokhoz nem is szokás DC-védelmet építeni. Viszont a kicsatolókondi maga okoz egy koppanást, a bekapcsolás pillanatában, amikor a féltápot egy pillanatra kinyomja a hangszóróra. Ezt a koppanást pedig csak a kimenetre kötött relével tudod kivédeni. Bemenetet hiába is zárnád le.
De ilyen TDA2030 végfokhoz koppanásgátlót sem szoktak használni gyári készülékekben, igaz ott általában nincs akkora kicsatoló kondi sem, mint a képen szerepel. Minél nagyobb kapacitású a kondi, annál jobban meglöki a membránt.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Kernel #41331 üzenetére
A DC után van csatornánként 1-1 olvadóbiztosítékom.
A régi hifi cuccokból (végfok, hangfal) megmaradt pár dolog aztán gondoltam kicsit feljavítgatom őket, hogy amikor hazamegyek is tudjak élvezetesen zenét hallgatni.Ez a félvezetős némítás micsoda? Ez is a nagy áram miatt "van"?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Speeedfire #41330 üzenetére
1 db relé kapcsolja a két hangszórót, vagy akármennyit, ha több érintkezője van.
Erősítő elé (végfok elé) nincs értelme relét tenni, mert egyrészt helyettesíthető lenne félvezetős némítással is. Bár minőségi okból azt sem mindenki kedveli.
Másrészt a bemenetet hiába némítod, az nem védi a hangszórót a végfok saját tranzienseitől, vagy zárlatos végfok esetén a DC táptól, ami leégeti a mélysugárzót.
A végfok saját bekapcsolási tranziense ugyan lehet minimális is, de ez konstrukciófüggő. Ha csatolókondenzátoros végfok, már eleve gond van.
Egyébként már csak az érdekesség kedvéért, később láttam, hogy rendelhető is:
IC: http://www.ebay.com/itm/250864816511
-
Kernel
nagyúr
válasz
Speeedfire #41325 üzenetére
Nemrég találkoztam egy ilyen IC-vel: UPC1237
Biztosítja a relé késleltetett meghúzását és azonnali elengedését, valamint a hangszórók DC-védelmét is, végfokmeghibásodás esetére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #41327 üzenetére
Ez nem elég nagy?
A P1 potival beállított töltő áram feltölti a potit, mikor az eléri a kellő feszültséget, kinyit a tranzisztor és meghúzva tartja a relét. Ennek egy hátránya van, hogy gombnyomásra lehet kimeríteni a kondenzátort.
Vagy bekötsz egy relét a 12V-s ágba, aminek a bontó érintkezőit kötöd a kapcsoló helyére, így magától ki is fog merülni a kondi, mikor lekapcsolod a tápot. - persze ennél elegánsabb megoldást is találni bőven. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #41325 üzenetére
Rögtön az első kép a linkeden. Annál egyszerűbben nem lehet.
-
Speeedfire
félisten
Mi a legegyszerűbb koppanásgátló ami van?
Elég sok kapcsolás van a neten, nem tudom mi lehetne a jobb. [link] -
Latency
senior tag
válasz
FireKeeper #41322 üzenetére
Én még ugyan nem rendeltem soha nyákot, de a Seed Studio még ezekre az árakra is ráver.
-
FireKeeper
nagyúr
emberek innen rendelt már valaki NYÁK-ot? egész jó árakat írnak, és jó gyártási paramétereket vállalnak, kíváncsi lennék esetleg van-e valakinek tapasztalata velük.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #41318 üzenetére
BTminishop:
Ok, csak kiváncsi voltam, hogy egyáltalán van-e ilyen alkatrészem a gyári lib-ekben. Igaz, csak a texasnál néztem meg a soktucat közülLompos48_:
Those were the days!
Én már csak a ua741-gyel találkoztam a sarki elektronikai boltban és már akkor sem volt egy "elfogadott" tipus -
Lompos48
nagyúr
-
törölt tag
válasz
BTminishop #41314 üzenetére
DXP2004-ben már nincs ilyen nevü opamp a texas libraryben...
-
Tamy
őstag
A dolog szépséghibája még annyi, hogy a hiányzó áramkorlát miatt a hálózati töltők között válogat, nem mindegyik tudja feltölteni. Próbáltam több 12V-os kapcsoló üzemű stabilizált táppal is, de annyira leterhelte még az 5A terhelhetőségűt is, hogy a feszültsége 4V alá esett, közben meg az áram is erősen ingadozott, a töltésjelző led, ami 80mA körül már folyamatosan világít, csak villogott. Végül 5V-osból találtam olyant (régi telefontöltő), ami hajlandó normálisa tölteni (maxra leterheli persze), de ezek közül se mindegyik képes erre.
-
Tamy
őstag
Az agydinamó már adott volt, konkrétan nekem egy Sram D730 van, de elektromos szempontból nincs túl nagy különbség köztük. Ezt egy Skori féle u.n. Fél-szinkron egyenirányítóval egyenirányítom (az oldalon a legutolsó rajz), ez még közvetlen a generátor mellett egy kis villára szerelt dobozban kapott helyet a kimenetén egy ha jól emlékszem 22V-os Zenerrel. Innen a szabályozatlan, de a Zener által kordában tartott egyenfeszültséget viszem fel abba a bizonyos táskába, ami a felső csövön kapott helyet. Ezzel már közvetlenül tudom tölteni a készülékeim (fényképező; telefon; gps) akkumulátorait is olyan töltőkkel, amit szivargyújtókhoz terveztek. Mivel a manapság kapható példányok nagy részét úgy tervezik, hogy személykocsiban és teherautóban egyaránt használhatóak, ezért simán kibírják a több mint 24V-os feszültséget is, amit pedig a Zener miatt nem tud túllépni.
Én ezt az egészet többhetes vadkempinges túrákra készítettem, amikor villamos hálózattal csak messziről, távvezeték formájában találkozok, azt meg bajos lenne megcsapolni. Eleinte napelemes technikával kísérleteztem, de hamar be kellett látnom, hogy erre a célra alkalmatlan, és valószínűleg még hosszú ideig az is marad.
Mivel olykor az égiek nem túl kegyesek hozzám, ezért esősebb időben megesik, hogy akár napokig a sátorba vagyok zárva valahol a világ végén. Ilyenkor jön jól a most épített akkupakk, amiről szintén fel tudom tölteni a készülékeimet (álló helyzetben leginkább a telefon az, ami merül). Utána persze menet közben ebbe is pótolni kell az energiát, ha ismét hasonló helyzetbe kerülnék.
Az akkupakkhoz mindenképp négycellás akkumulátort akartam választani, mivel a lehető legjobb hatásfokra törekedtem, ezért a kimenetet itt sem szabályoztam, a töltők úgyis megteszik, felesleges duplán. Viszont három cellánál már félő, hogy nem tudnám kellőképpen lemeríteni az akkupakkot, mert az alacsony feszültségről nem működne a készülékek töltője. Négy cella esetén 3,3V/cella alsó feszültséggel számolva is bőven megvan a 12V, még terhelve is. Vettem tehát egy ilyen akkupakkot, levágtam a két vastag drótot, mivel a balanszeren keresztül történik a kisütés is. A külső fóliát, és az elejében található szivacsot is el kellett távolítanom, hogy beleférjen a dobozba. lErre rákötöttem egy step-up konverter kimenetét, 16,8V-ra beállítva. Lényegében ez látja el a töltő szerepét. A tervezésben itt a fórumon Kernel segített sokat, neki ezúton is hálás köszönet.
A töltés figyelésénél ez a kapcsolás volt az alap:
Ezt a step-up és a balanszer közé illesztettem be, ahol a feszültség már stabil. Mivel az agydinamó ha megfeszülök se tud 5-6W-nál többet, ami 16,8V esetén 100% hatásfokot feltételezve is 300mA körül van csupán (emiatt nincs szabályozva töltőáram sem), ezért a kapcsolásban az R3 ellenállással párhuzamos védődiódát helytakarékossági okokból elhagytam, és egyébként is módosítottam rajta egy kicsit. Kellett még egy védőáramkör, ami lekapcsolja a kimenete, ha az akku feszültsége egy beállított érték alá esne. Erre a célra ezt vettem alapul:
Itt természetesen az IC kimenetére egy FET-et raktam, ami lekapcsolja a kimenetet. A fenti két kapcsolást közösítettem úgy, hogy egy LM358 IC-t használtam, ami egy dupla műveleti erősítő, így ezzel is spóroltam egy kis helyet, meg talán fogyasztást is. Az így átalakított áramkörökről csak nyákrajzot csináltam, azt közzéteszem:
Kellett még egy töltöttségjelző, hogy nagyjából képben legyek az akkut illetően. Megépítettem ugyan ezt a kapcsolást, de nem bírtam annyira kicsibe elkészíteni, hogy normálisan beleférjen a dobozba, így inkább vettem egy ilyent. Ezzel nagyjából készen volt minden.
Dobozolás után jutott eszembe még 1-2 finomhangolás. Ha a kimeneten valamiért zárlat/túlterhelés lenne, akkor az akkukat nem védi semmi (illetve csupán a balanszer), így a balanszer és a "főpanel" közé beraktam egy 2,5A-es öngyógyuló biztosítékot. Aztán ahogy méricskéltem még egy kicsit, észrevettem, hogy az akku állásában kb. 5,5mA-al sül ki folyamatosan, amiből 1mA a főpanelen veszik el, a maradék viszont a step-up kimenetén keresztül. Ez így semmiképp nem maradhatott, számításaim szerint kb. 1 hónap alatt állásában totál leszívta volna az akkumulátort. Kitaláltam, hogy egy N-csatornás FET-et beteszek a balanszer és a "főpanel" közé, aminek a Gate-jét egy kis váltókapcsolóval vagy az akku + tápjára, vagy a GND-re kapcsoltam. Így az akku csak bekapcsolt FET esetén tud kisülni (természetesen a kimenet is csak ilyenkor él), tölteni viszont kikapcsolt állapotban is lehet, bár a FET belső diódáján ilyenkor esni fog pár tized Volt, emiatt teljesen teletölteni csak bekapcsolt FET esetén lehet. Az egész áramkör bemenete szintén kapott még egy (talán) 15V-os Zenert, hogy a step-up bemenete ne lehessen nagyobb, mint a kimenete.
Nagyjából ennyi a történet, épp elég hosszú lett így is.
-
Kernel
nagyúr
-
Batman2
őstag
válasz
FireKeeper #41167 üzenetére
Igen, ezt néztem én is, de asszem pont a negatív lábbal van összeköttetésben, negatívként bekötve világít is a led.
Általában negatív lábak szoktak lenni a hűtőfelületként is funkcionáló kivezetések.Én is erre gondoltam, így megkentem hővezető pasztával és egy próbapanelon 1 darabot felforrasztottam, elkülönített hűtő csíkkal.
Üdv.
-
BTminishop
aktív tag
válasz
BTminishop #41308 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BTminishop #41308 üzenetére
Az IC kapcsolási rajza ez:
Lábkiosztás innen kibogozható:
-
BTminishop
aktív tag
válasz
BTminishop #41307 üzenetére
úúúúúúúúúúúúúú kellene segítség valaki letudná nekem rajzolni a sémát?
-
Kernel
nagyúr
válasz
BTminishop #41303 üzenetére
Nem tudom, kinek volt az ötlete a 702, ami egészen életszerűtlen, gyakorlatilag nem létező dolognak tekinthető. Úgy látom, lábkiosztása nem kompatibilis a későbbi standard 709, 741-gyel sem.
Azért is említem a 709-et, mert ha már az ötlet kitalálója a történelemórát akarta összekombinálni az elektronikával, akkor inkább a 709-ben lehetne gondolkodni, mint a 741 elődjében.
80-as években már barkácsoltam, 702-ről nem is hallottam, vagy ha említették is szakirodalomban, nem emlékszem rá. 709-et viszont én is használtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
BTminishop #41301 üzenetére
Műveleti erősítők könyvtár, lehet (pontosabban) µA702, SN2702 is. Tulajdonképpen az előbb vétettem, mert a legelső integrált műveleti erősítőként van számon tartva.
Ha a Protelbe csak funkcionálisan kell, akkor µA741, LM101, LM 301 stb is helyettesítheti, csak az offset meg/vagy balance lábak bekötésére kell odafigyelni az adatlapok alapján. Bemenetek, kimenet és táplábak ugyanoda vannak kiosztva azonos tok választása esetén.
-
BTminishop
aktív tag
válasz
FireKeeper #41302 üzenetére
sajnos nem lehet,iskolába kell.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
BTminishop #41301 üzenetére
datasheet alapján meg is rajzolhatod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12RAM 1024GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garanciával
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest