Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fero02
nagyúr
válasz
csabyka666 #41693 üzenetére
Center pin-es a töltő? Mert akkor lehet nem is jót mértél.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41695 üzenetére
Használt, bizonytalan eredetű tápegységnél ajánlott megnézni a kondenzátorok állapotát, ragasztott burkolat esetén műterheléssel és oszciloszkóppal ellenőrizni a kimeneti zajfeszültség nagyságát.
Legalábbis én úgy vagyok vele, hogy másképp nem érzem magam biztonságban, vagyis a rákapcsolt készülék, alaplap, akármi biztonsága szempontjából, miután munkám során igen sok, tápegység által okozott kárt láttam már.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #41695 üzenetére
Ritkán van 24V-os izzó az átlag háztartásokban, viszont meg lehet a problémát kerülni 2db sorba kötött kisteljesítményű 12V-os izzóval.
-
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #41693 üzenetére
Ennyi simán belefér, ha a névleges áramot tudja szolgáltatni,
gond nélkül használható.
Ha van kéznél egy 24V pár W-os izzó, azzal terhelve érdemes mérni.
Ha nem változik jelentősen az adapter kimeneti feszültsége, minden OK. -
Üdv mindenkinek!
Van egy DELL notebookadapterem, a házán 20V DC szerepel. Multiméterrel 19,5V-ot mérek rajta. Kérdésem az lenne, hogy ez az érték normális / belefér a tűrésbe? Sajnos kipróbálni nem tudom, mert nincs hozzá DELL notim.
Próbaképpen megmértem a saját laptopom adapterét, melyen úgyszintén 20V van feltüntetve. 20,1V-ot mértem rajta.Szerintetek? Jó lehet a DELL adapter?
-
mezis
félisten
Üdv.!
Az alant látható zavarszűrőt (Whirpool mikro) szeretnék beszerezni (tisztességes áron). Sajnos a Whirpool alkatrész boltjában csak "nyitott" kivitelű van, az meg sok zavart össze szedhet, mert közel az anódfeszültség.
Nincs egy jobb tippetek a szétfűrészelés, kondicserén kívül ?(Érdekes hibája van: DVM-el hol 27 Ohm, hol 600 Ohm körüli az ellenállása, aztán ha megkapja a 230 V-ot, akkor meg a 16 A-es biztosítékot levágja.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #41685 üzenetére
A pontos felbontása 360/600 fok impulzusonként, azaz 0.6 fok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #41686 üzenetére
Nem ismerem a keverőpultodat, a lejátszó kimenőszintjét sem tudom megmérni, nem tudom más készülékekkel sem kontrollálni, vagyis amiket én ilyenkor elvégeznék, más helyében.
Egyszerűen csak furcsának találom, hogy adott egy CD-játszó, gondolom RCA-kimenettel, ami általában illeszkedik bármelyik szokványos, RCA-bemenetű erősítőhöz, a maga pár száz mV-os szintjével, ehhez képest ezt írod:
"de jelenleg olyan hangos jelet ad, hogy ha a potin egy mm-t tolok föl, leszaggatja a hangszórókat."
-
DrojDtroll
veterán
Egy ilyen kb 1/2 fok pontosságal álapítja meg a fordulást?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41678 üzenetére
A lényeg, hogy mindkét hangszóró ugyanolyan polaritással legyen bekötve. És nem csak a basszus vész el a két hangszóró ellenfázisba kötése esetén, hanem minden frekvenciánál keletkeznek kioltások. Mindezt kis trigonometria, elektromosság és hangtan magyarázza elég jól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
artiny #41677 üzenetére
Fogj egy ceruza elemet, és érintsd hozzá a hangfal vezetékéhez. Ha kifelé mozdult el a membrán, akkor az elem + fele a hangfal + vezetékéhez érintetted hozzá, ha befelé, akkor nem. Ezek után meg polaritás helyesen kösd be az erősítőbe, különben el fog veszni a basszus.
-
artiny
őstag
A hangfalbol kivezeto kabelnek van +/- -a vagy mindegy hogy a két végbol melyiket szurom be az erosito +/- ába?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #41669 üzenetére
Azért ez nem egészen így működik a hangtechnikában, hogy mindegy, mennyire osztom, majd utána úgyis felerősítem, miután minden erősítés zajt és torzítást visz be. Továbbá minél alacsonyabb szintű egy jel, annál jobban összemérhető lesz a különféle "beszivárgó" zajokkal.
Ennek elkerülésére soha nem szabad feleslegesen leosztani egy már meglévő jelet.
Nekem is van egy Sony CD-játszóm, aminek leszabályozható a kimenete (távszabályzóval), de az alapszint a szokványos vonali szintű jel, pár száz mV, ami minden standard erősítőnek megfelel. Nem tudom, milyen bemenet van azon a keverőpulton, de talán máshová kellene dugni, nem egy túlérzékeny bemenetre, ami esetleg nem is arra való.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szoke12 #41669 üzenetére
A potis megoldás olcsó és megfelel a célra. Annyira lődd be a szintet, hogy lehetőleg csak csökkenteni kelljen a mixerben.
Dupla kivitelű "sztereó" potit nem javaslok, mert gyakran nem futnak együtt (főleg az olcsóbb példányok), és az elcsúszás mértéke még csak nem is lineáris, hanem ahogy éppen sikerült a gyárban. Két külön potival meg be tudod lőni azonosra a szintet.
-
szoke12
őstag
válasz
CPT.Pirk #41651 üzenetére
igen, nem lenne állítgatva utána, és igazából mindegy szinte mennyire csökken a jel, mert azt keverőn vissza tudom hangosítani. de jelenleg olyan hangos jelet ad, hogy ha a potin egy mm-t tolok föl, leszaggatja a hangszórókat. van rajta hangerő csökkentés, de a ki/bekapcs után mindent elfelejt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #41665 üzenetére
Hídkapcsolású végfok, vagyis egy hangszóró két végfok kimenete között helyezkedik el, féltápfeszültségen. Földre zárogatással eddig csak azért nem tudtad tönkretenni a FET-eket, mert ezek az erősítők nagyon jó védelemmel vannak ellátva, de ez gyakorlatilag kínzásnak minősül. A hangszórók számára is.
(A rajz ugyan +/- tápos, de esetedben csak + táp van és GND, azért írtam a féltápot.)
Más erősítőknél a hangszóró egyik pontja GND, de hídkapcsolásnál a kimeneti csatlakozókat szigetelten kell kezelni.
A zaj nálad a jelforrásból érkezik, egyébként nem tudnád a potméterrel teljesen lehalkítani. Ha földhurok lenne, azt sem tudnád lehalkítani, adott esetben legalábbis. Vagy a bemeneti kábelezésnél van elkötve valami, vagy kísérletezni kellene egyéb jelforrásokkal is, hogy abból mi vonható le.
De nem pont ilyen követhetetlen kavarásokra gondolok, amiből így távolról nem vonható le szinte semmi:
Egy Usb hangkártya amelynek egyik kimenete belemegy egy keverő bemenetére. Ha ezen kimenet mellé egy másik kimeneten a hangkártyára rádugom az erősítőt, akkor a mellette levő kimeneten (a keverőn) is megjelenik a zaj.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #41666 üzenetére
Piciny logikával a forgási irány is hozzáférhető, így akár balra-jobbra, előre-hátra számlálást mérést is lehetővé tesz a két fáziseltolt kimenetével.
Amire figyelni kell még, az a csatolóelem, ami a jeladót a "mért" forgórésszel összeköti. Nem megyek részletekbe, de koaxialitás, nyomatékproblémák adódhatnak.
Csak példának: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #41663 üzenetére
Igen, ráadásul az inkrementálisakat pont erre találták ki. A konstrukciója magyarázza az árakat. Van olyan, ami képes fordulatonként 320,000 impulzus leadására is. Másik véglet pedig az akár 10.000-es fordulaszám. Mikrokontrolleres alkalmazásokhoz gondolom simán "fekszik" az eBay 16 USD árú cucca is fokonkénti 10 impulzusával és 6000 rpm-mel.
-
kjani18
őstag
válasz
DrojDtroll #41652 üzenetére
Bontott egeret. Némi átalakítással...
Nagyságrenddel olcsóbb megoldás. -
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41657 üzenetére
Általában semmi gond nincs abból, ha mindegyik készülék földeletlen hálózati dugós, komplett Hifi-tornyok tudnak így működni. Mármint anélkül, hogy a rendszer GND hálózata bármihez kötve lenne (központi antenna stb.). Attól még persze lehet földelni is.
Egy ilyen rendszer viszonyítási pontja galvanikus szempontból semmihez nem kötődik, legfeljebb a trafók primer-szekundere között elhelyezkedő beépített szűrőkapacitásokon keresztül kapcsolódik a hálózathoz. Ez önmagában zajt nem okoz, mivel a rendszeren belül az egyes fokozatok kizárólag a GND-hez képest "értelmeznek" mindent.
Az említett kapacitásokon keresztül pedig nem tudnak létrejönni akkora áramok a készülékek között, ami a kis ellenállású GND-rendszeren érzékelhető feszültségesést tudna létrehozni.
Az elektronikában, illetve az elektromosságban minden viszonyítás kérdése, erre egyik kedvenc példám, a nagyfeszültségű távvezetéken békésen üldögélő madarak esete. Hiába a földhöz képest jelen lévő AC-szint, a madár saját bioáramkörei attól még zavartalanul tudnak működni. A talpát vehetjük akár viszonyítási pontnak is, neki ott pillanatnyilag az a GND.
Ugyanez a helyzet egy erősítőrendszerrel is, vagy egyéb jelhálózattal. A GND pontját elvileg tehetem bármilyen szintre, még csak nem is szükséges DC-szint. Különben is, mihez képest, az én talpam alatt lévő föld is igencsak relatív.
Jelútba leválasztó kondenzátort csak akkor kell tenni, ha DC-szintkülönbséget kell elválasztani egymástól. Pl. egy tranzisztor kollektorkimenete és egy potméter között, ahol utóbbi földre megy. Ilyenkor mindig egy meghatározott feszültség is mérhető a kondenzátoron, elkót nyilván a kialakuló polaritásnak megfelelően kell betenni.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #41654 üzenetére
A tablet akkuról ment. A kimeneti jel (hangfal csatlakozo) fém csatlakozójára értettem.
Próbáltam gépről is a dolgot. Egy Usb hangkártya amelynek egyik kimenete belemegy egy keverő bemenetére. Ha ezen kimenet mellé egy másik kimeneten a hangkártyára rádugom az erősítőt, akkor a mellette levő kimeneten (a keverőn) is megjelenik a zaj. Érdekes....
Ma próbálkozok megoldani, esetleg egy videót is csinálok, hátha könnyebben tudtok segíteni. Köszi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #41654 üzenetére
Kérdés:
Ha mindkét cuccnak saját földfüggetlen tápja van, így azoknak saját kvázi "gnd"-je van, azok azonos potenciálon lesznek? Mert ha nem, akkor a két szerkezet összekötésén keresztül kiegyenlítő áram indulhat meg, nem?
Talán érdemes lenne neki a jel vezetéket pl. kondenzátorral csatolni. Nem tudom hogy annak a két darab elkónak az egyike erre van-e használva.Lompos48: inkrementális jeladó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #41655 üzenetére
Angolul vagy németül tudom. A magyar helyes nevét nem. Sokan és sokfélét gyártanak. Sajnos nem a legolcsóbb alkatrészek között található.
Egyébként: Incremental encoder (E) vagy Inkrementaler Drehgeber (D).
eBay-en: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #41646 üzenetére
Földhurok egy olyan varázsszó a fórumomon, mint Windows témákban a fixboot, fixmbr. Sokan szajkózzák, rámondják bármilyen rejtélyes hibára, de csak töredékének van róla fogalma, hogy mit is beszél.
Az általad használt tápegység földeletlen, a primer és szekunder között galvanikus kapcsolat nincs, szűrőkapacitás található legfeljebb. Természetesen, a földelt dugós változatnál sincs kapcsolat primer és szekunder között, viszont a bemeneti földelést összekötik a kimeneti GND-vel, amin keresztül már létrejöhet földhurok is. Ha például a tablet is földelve lenne, valamilyen úton.
A tablet egyébként akkuról megy, vagy töltőre van dugva, illetve annak is földeletlen dugója van?
Amint kinyomom a zenét jön a búgás.
Elképzelhető, hogy a tablet ilyenkor nyitva hagyja a bemenetet, ha más készülékkel próbálkoznál, számítógéppel stb. talán ilyen nem lenne.
Másik érdekesség, hogy ha a bemeneti jelet maxra tekerem pl. Tableten akkor folyamatosan recseg, torz, akármilyen kis hangerőn is.
Amikor a tableten felnyomod a hangerőt, valószínűleg túlvezérled annak kimeneti fokozatát, amitől eltorzul a jel, utána már hiába csökkented a végfok potméterével.
Ha viszont nagyon leveszed, akkor a kimeneti fokozat saját zaja összemérhető lesz a hasznos jellel. Ilyenkor a kettő közötti kompromisszumot kell megtalálni, hogy ne is torzuljon, de túl alacsony szintű se legyen a hasznos jel.
Ha a bemenet fém csatlakozóját érintgetem még mindig pattog.
Ha egyáltalán sehol nincs földelve a rendszer, ilyen előfordulhat, természetes.
Ha a kimenetet érintem elhallgat a búgás (gyakorlatilag földelem?)
Nem tudom, minek a kimenetéről van szó, annak hideg vagy meleg pontjáról.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #41652 üzenetére
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Kellene valami végtelenül forgó elfordulásérzékelő, ami folyamatosan érzékel az elfordulást, pl fokra pontosa.
Mikrokontrollerhez kellene.
Mit javasoltok? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #41648 üzenetére
Ilyesmit úgy kellene csinálni, hogy nincs forrás a bemeneten, mert így annak a kimenetét is rövidre zártad, ami nem túl egészséges. Minden esetre így az egy biztos pontnak tűnik, hogy nem a tápzajt hallod, mert az nem hallgatott volna el a leföldeléskor.
Kicsit gondolkodni kell most rajta, hogy mi lehet.szoke12: csak egyszerű beállítást szeretnél? Mert akkor két darab 47k-s logaritmikus poti kell neked, aminek a két szélét a kimenet és a föld közé kell kötni, a középpontról meg a leosztott jelet lehet tovább vinni.
-
szoke12
őstag
Helló!
Egy cd lejátszóhoz szeretnék készíteni elektronikát, ugyanis olyan régi, hogy a hangereje nem állítható. maxon megy minden bekapcsoláskor. ezért az rca kimenetre szeretnék egy jelcsökkentőt. tudna vki segíteni, hogy álljak neki? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #41646 üzenetére
Először tedd meg amit mondtunk, hogy földre kötöd a bemeneteket. Aztán írd le, hogy mit tapasztalsz úgy.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #41645 üzenetére
Egyre jobban nem értem. Eljutottam addig, hogy tabletről nyomva a zenét, nem zajos, zene közben. Amint kinyomom a zenét jön a búgás. Másik érdekesség, hogy ha a bemeneti jelet maxra tekerem pl. Tableten akkor folyamatosan recseg, torz, akármilyen kis hangerőn is. Ha a bemenet fém csatlakozóját érintgetem még mindig pattog. Ha a kimenetet érintem elhallgat a búgás (gyakorlatilag földelem?)
Az említett emberke a fórumról aki ilyet használ, azt irta földhurok lehet... Arra mi lehet a megoldás? Köszi a segítséget. -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #41644 üzenetére
Nem mindegy az sem, hogy milyen jellegű zajt hallasz. A kapcsolófrekvenciának is van egy jellegzetes hangja, hálózati brummnak is van, másfajta hangja.
A bemenetet pedig nem nyitva hagyni kellene, hanem lezárni a bemeneti GND-re. Ha ugyanis ezen a GND-ponton "ráültetett" impuzusok vannak bármi okból, az hozzáadódik a bemenőjelhez.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #41642 üzenetére
A fotón földeletlen hálózati bemenetű tápegység szerepelt, most akkor ez milyen?
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #41635 üzenetére
Ha jól látom, 2x 1000 µF tápszűrő kondi van a panelon, gondolom párhuzamosan kötve. Ezek, valamint a tápegység közötti vezetéken és rézfólián nagyáramú impulzusok jönnek létre, ahogy a táp töltögeti a nagykapacitású kondenzátorokat.
Ezek csökkentésére ferritmagos fojtótekercset kell beépíteni, aminek persze ne legyen túl nagy ohmos ellenállása. Lehet próbálkozni hálózati C-L-C szűrőegységgel is (ami egyébként kapcsolóüzemű tápok bemenetén szokott előfordulni, rossz TV-ből, PC-tápból lehet ilyet bontani), átvezetve rajta a pozitív és negatív ágat is. Noha egyébként hálózati AC-szűrőnek készült, de tapasztalataim szerint ilyen célra is jó:
Csak ilyenkor a középen látható földelési pont nem játszik, nem kell kötni sehová.
Másik dolog talán meglepő módon az 1000 µ nagyságrendű kondenzátorok csökkentése 100 µ nagyságrendre.
Miért is vannak ezzel kapcsolatban tévedésben egyesek?
Több ezer mikrós tápszűrőkre főleg a hálózati 50 Hz, illetve a Graetz-híd után 100 Hz lüktető feszültség szűrése miatt van szükség, továbbá ezek stabilizálatlan tápegységek, a hatalmas pufferek segítenek a nagyobb, rövid idejű tápáramok kiszolgálásában is, kvázi stabilizátorként is funkcionálnak, a feszültség fenntartásával.
Kapcsolóüzemű tápegység esetén azonban a tápegység szabályzókörének feladata, hogy a terhelés hatására csökkenő feszültségre azonnal rászabályozzon, míg a szűrőkondenzátoroknak annyi dolga van, hogy a kapcsolófrekvenciát megszűrje, amihez csak kisebb kapacitás szükséges. Ilyen tápegységre sok ezer mikrós kondikat kötni hátrányos is lehet.
Földhurokkal kapcsolatos jelenségekkel nálad nem kell számolni (mint egy számítógépbe épített erősítőnél), mert különálló, földfüggetlen tápegységet használsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #41639 üzenetére
Meg lehet próbálni csinálni vele valamit, az sincs kizárva hogy földhurok gondod van.
Csináld azt, hogy az Rin és Lin bemeneteket rövidzárod a G-vel, vagyis földre kötöd a bemenetet, majd adj rá hangerőt. Ha így más jellegű, vagy jóval kisebb zajt tapasztalsz mint mikor pl. egy hangkártya kimenetéről vagy valami lejátszóról szólt, akkor már ki fogunk tudni indulni valamerre.
Ha viszont leföldelt bemenet mellett is azonos a zaj, akkor meg tisztán a tápból jön, azzal megint lehet kezdeni valamit. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #41637 üzenetére
Az ilyesmi egyértelműen nem erősítőbeli használatra készült. Véleményem szerint egy új tápra lesz szükséged, lehetőség szerint saját magad által építve trafó, graetz és puffer kondik felhasználásával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szabifotos #41635 üzenetére
Kellene egy működő link a tápról.
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #41634 üzenetére
Bocsi lejárt a szerkesztési idő!
Észrevettem, hogy ha kihúzom a tápot és még ugye pár másodpercig kap áramot addig nincs zaj.
Akkor gondolom tuti a tápból jön...A kérdés továbbra is... Mit csinálhatnék vele? -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Rendeltem egy D osztályú erősítő panelt. DC 24V-os táppal. Összaraktam de valamiért nagyon alapzajos. Lehet, hogy ez a tápból jön? Tudok vele valamit csinálni?
-
Jag
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy egyszerűbb problémában.
A kislányomnak csinálok egy játék konyhát.
Az a tervem, hogy egy gombbal, vagy valami sütőkapcsolóhoz hasonló kapcsolóval pár ledet kapcsolnék, ami a sütő felforrósodott állapotát imitálná. Természetesen elemről (tölthető ceruza?).
Az összeszereléshez (tehát forrasztópáka, cin, vezeték, miegyéb, ami egy rendes ember szerelősládájában mindenképp fellelhető kell hogy legyen) az eszközeim megvannak, de hogy milyet, mekkorát és hogyan, de legfőképp milyen irányba ..na azt nemtom'. :-)
Ehhez kellenének nekem költséghatékony tanácsok. :-)Köszi,
-
And
veterán
"Szoftver fejlesztők használtak anno "disassambler" programot [..]"
Ez pont jó példa arra, hogy a dolog mennyire értelmetlen: egy magasabb szintű nyelven megírt hosszabb programot disassemblerrel az életben nem fogsz visszafejteni olyan szinten, hogy teljes egészében érthető legyen, mintha az eredeti forráskódot olvasnád. Nem is beszélve a kommentek és szimbólum- / változónevek hiányáról. Utóbbi eset még egy relatív rövid (például PLC-) program esetén is gond: egészében látod ugyan a teljes logikát, akár szabványos formában (legyen mondjuk létradiagram), csak éppen fogalmad nincs róla, hogy a feltételek és a függvények kimenetei (jelzőbitek, I/O-k, belső regiszterek) mit takarnak. Lehet rá energiát meg időt pazarolni bőven: nézegetni a keresztreferenciát, követni a változókat, de egy szint felet egyszerűbb újraírni az egészet. -
kjani18
őstag
válasz
dvdbackuper #41625 üzenetére
biztos!
Vedd figyelembe, hogy £2.50 a posta! -
PHM
addikt
Kellő türelem és alapismeretek birtokában megy az fordítva is.
Persze az első kesze-kusza rajzot még le kell tisztázni, hogy olvasható legyen.
Anno, amikor még hírben sem volt internet, gyakran kényszerültünk ilyesmire.
Nyilván egy alaplap bonyolultságú áramkörnél ez még ma is esélytelen lenne. -
Lompos48
nagyúr
Az, hogy DeNOx, te vagy én (meg még néhány százan) örvendenénk neki, az még nem jelentene piacot egy fejlesztői gárdának. Csak a NYÁK rajzból visszanyerni a kapcsolási rajzot bonyolult feladatnak tűnik. De ha a rajzhoz tartozó Gerber fájl, alkatrészlista (természetesen minden adattal) is létezne, akkor már kissé megközelíthetőbb lehetne a feladvány. De akkor se biznisz. Mondom én.
-
mezis
félisten
válasz
Lompos48 #41619 üzenetére
Miért lenne értelmetlen? Nincs kapcs rajz, nagy nehezen lekövetem, lerajzolom a NYÁK-ot az alkatrészekkel és szeretném egy okos programra bízni a kapcsolási rajz "visszafejtését".
Szoftver fejlesztők használtak anno "disassambler" programot, ami egy gépi kódú programból próbált emberileg könnyebben értelmezhető assambler kódsorozatot előállítani. Ma már természetesen nincs szoftver lopás....
-
DeNOx
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan program amely (a megszokottal ellentétben) egy nyákterv alapján elkészíti nekem egy áramkör kapcsolási rajzát? Előre is köszönöm a segítségetek.
-
kjani18
őstag
válasz
dvdbackuper #41615 üzenetére
pl. ha jó link
A ventikimenetnél nézz körül SMD biztosíték irányba! Van, hogy tesznek bele és az megy ki.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Akinek van eladó többfordulatos szervója az írjon már privátot és ott megbeszéljük, hogy mi is kelenne. -
dvdbackuper
őstag
Sziasztok! Hozzám került egy Gigabyte GTX660OC videokari. Vmi kellemetlen sípoló hangot ad ki, ahogy nézegettem, az egyik tekercs teteje hiányzik, ez látható a képen pirossal bekarikázva. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi annak az értéke (0.47uH ?) és hogy ebay-en tudok-e rendelni.
A másik dolog kicsit összetettebb, mert a ventik sem mennek, a kari hibátlan a tesztekben, molexről mennek a ventik... Ezzel merre induljak?
Előre is köszi! -
ZeUS2140
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #41581 üzenetére
BD249A lesz a nyerő. Egy 24V 3A labortápba lesznek párban.
Köszönöm a gyors segítőkész válaszokat!
Most kezdtem olvasni a blogod, mert a kövi project egy I2C-DAC-csöves kombó lesz
-
zka67
őstag
válasz
sztanozs #41611 üzenetére
Szia, ilyesmire gondolhattál: Talajnedvesség szabályozó modul, 12 V/DC, KEMO M173
Nagyjából ez lehet benne.
-
Egy "automata" öntözőrendszerhez mik az alapvető (elektronikai, elektromechanikai) alkatrészek?
Van egy alap PIC-em (valami 8 bites buta csoda, tavaly forrasztottam össze hacktivity-n), azt alakítanám át egy egy alap csöpögtetős rendszerré, ha nem túl nagy feladat. -
Kernel
nagyúr
Megvan már egyáltalán az a 3V-os motor és elem, ami képes tartósan együtt működni?
Egyébként CD4060 számlálóval lehet csinálni RC-alapú, hosszú időzítést, de annak 3 V kevés lesz. Alábbi rajzok között valahol láttam régebben olyat is, ami épp alkalmas a célra (hosszú + rövid szakasz), most nem látom hirtelen, de ezek alapján megoldható:
-
zka67
őstag
Szia, a te esetedben csak a mikrokontrolleres megoldás jöhet szóba, ha nem akarsz naponta elemet cserélni. Ajánlom neked az ATtyni10 mikrokontrollert, ennek a tokozása a legkisebb, SOT23-6-os. Egyetlen egy külső alkatrészre van szükséged a működtetéséhez, egy 100nF-os SMD kondira, a reset-hez.
A programozása sem vészes, főleg neked nem, ha te is szoftverfejlesztő vagy.
A leírását megtalálod itt: ATtiny4/5/9/10 CompleteÉn a programot a következőképpen írnám meg:
1024-es osztót állítanák be a 128kHz-es Watchdog oszcillátorhoz, ezzel 8ms-onként reset-et lehet generálni.
A reset-nél meg kell nézni, hogy Power-On-Reset volt vagy a Watchdog csinálta a reset-et.
Elindítod a Watchdog-ot.
Ha POR volt, akkor inicializálod a számlálókat, különben számolod a ms-okat.
Ha a számlálód 3mp alá csökkent, akkor bekapcsolod a motort.
Ha a számlálód elérte a nullát, kikapcsolod a motort és újra beállítod 5 percre.
A végén Power Down módba küldöd a procit, hogy ne zabálja az elemet feleslegesen.A program megírása kb. 5 perc, aki nem foglalkozott még AVR procikkal, annak 1-2 óra.
A programozásához szükséges dolgokat megtalálod itt. -
ivjoe
tag
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni a következő probléma megoldásában (szoftverfejlesztő vagyok, nem vagyok túl járatos az elektronikában):
Röviden:
Egy 3V-os gombelemről szeretnék egy kis rezgőmotort 5 perenként 3 másodpercre működtetni. 297 sec off, 3 sec on. Nem kell atomóra pontosság, de jó lenne, ha az 5 percet pár másodperces hibával tudnám közelíteni, kis fogyasztással, kis méretben, olcsón. Azt hiszem az összes egymást ütő tényezőt felsoroltam.Hosszabban:
Egy ilyen "órát" szeretnék építeni. youtube video erreAmikre eddig gondoltam:
1. Astabil multivibrátor két tranzisztorral, két kondenzátorral, meg pár ellenállással. Ahogy néztem, ekkora várakozási időnél már elég nagy kondik ill. ellenállások kellenek (ezzel számolgattam), nem tudom, hogy méretben jó lesz-e (találok-e elég kicsi kondenzátort), illetve, hogy mennyire tudom pontosan "belőni" az alkatrészeket és ezzel az időzítést.
Tényleg, arra van valami kalkulátor, hogy ha egy bizonyos ellenállás/kapacitás értéket szeretnék szabvány értékekből összerakni?2. 555 timer, astabil
a) Itt számolgattam, mivel ez csak 50%-os kitöltöttség mellett működik, kell egy tranzisztor, hogy negáljam a jelet.
b) Itt megtrükközik egy diódával, így nem kell negálni.
Ezzel a gondom ugyan az mint az előzővel, bár kevesebb alkatrészt kell "belőni", jobban tetszik.3. Találtam pár képet a belsejéről: kb. ilyen, meg ilyen.
Úgy néz ki AVR a lelke, xxx20PU, ATTINY45-20PU-t és ATTINY85-20PU-t találtam.Ez tetszik, mert pontos, nem függ külső alkatrésztől, ennél kisebbet nem fogok találni, a fogyasztást nem tudom, viszont sajnos fel kell programozni. Találtam egy leírást, ahol egy Arduino-val ezt meg is ejtik, van egy Arduino minim, akár még működhet is.
Szeretnék véleményt kérni, melyiket válasszam, hogyan lehetne ezeket jobban megcsinálni, esetleg milyen más lehetőségeim vannak.
-
PHM
addikt
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #41597 üzenetére
Működik 12 V-ról, nem csak azért, mert fel is van tüntetve az adatlapon, de én magam is használtam, PC-tápra kötve is, vagy külön 12 V tápra is (a zúgás miatt). A vártnál hangosabb volt egyébként, házimozi két hátsó hangszóróját hajtottam vele.
Később azonban rendeltem egy ilyet, ami hídvégfok, ezért is hatékonyabban használja ki a 12 V-ot, másrészt kapcsolóüzemű és alig melegszik, vagyis minimális energiát pazarol:
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest