Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Videós, mozgóképes topik
- Nyomtató topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Ismerős mérőeszköt keres, elsősorban mikroamperek méréséhez (20-30 μA tartomány). Elsőre én egy multimétert javasolnék neki, ami 1 μA felbontással képes mérni. Esetleg tudtok javasolni bevált modellt, vagy itt nincsenek annyira nagy különbségek, az első szembejövő típus is használható már? Előre is köszönöm a válaszokat.
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49019 üzenetére
Gondolom a 2*6 Voltra felezéshez is az aktív elektronikás megoldások kellenének.
Ez esetben kénytelen leszek jövő héten nézni valami trafót, vagy esetleg valami kész, szimetrikus, 2x12 Voltos tápegységet (ha egyáltalán létezik ilyen). Örültem volna, ha az itthon lévő alkatrészekből össze tudom hozni, vagy legalább kisfeszültségnél maradhatok teljes egészében, nem kell 230-as vezetéket behúzni a betáp miatt. De ezek szerint ez nem kivitelezhető.
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49016 üzenetére
Igen, végül is az utolsó bekezdés józan paraszti ésszel is logikus, ha végiggondolja az ember.
Akkor hogyan lehetne megoldani a tápellátását a linkelt kapcsolásnak, ha van hozzá egy 12 Voltos, 2 Amperes stabil táp, kondenzátor, ellenállás, meg dióda (az, hogy pontosan milyen, még meg kell néznem)? Trafó az sajnos nincs.
Találtam egy ilyen kapcsolást itt. Mivel a 12V feszültség már megvan, gondolnám, hogy a trafó nem szükséges. Viszont nem tudom, hogy ez a "virtuális föld" nevű dolog mennyire egészséges egy erősítő tápellátásánál?
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #49009 üzenetére
Áttanulmányozom, köszönöm! A kivitelezéssel kapcsolatban is kérdeznék. Első körben próbapanellel gondoltam megvalósítani. Viszont a NYÁKra tehető, pl. jack, vagy RCA csatlakozók lábai nem feltétlen olyan vékonyak, hogy beleférjenek a próbapanel kis lyukaiba. Erre van valami kiforrott megoldás, vagy vékonyabb lábú csatlakozókat is be lehet szerezni, esetleg csak nyomjam össze kicsit a csatlakozók lábait?
-
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
válasz BigBlackDog #49001 üzenetére
Még egy kérdés felmerült. Meg lehet oldani ennek a kapcsolásnak a tápellátást egy 12 Voltos betáppal? Gondolom a +12 volttal jelzett pontokra a betáp pozitív ágát, a földdel jelölt pontokra pedig az RCA bemenet negatív ágát kéne kötni. De a -12 volttal jelzett pontokra mit kéne tenni?
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Ezen a kapcsolási rajzon szereplő C1 és C2 kondenzátorok között mi a különbség a kapacitásukon kívül (gondolom a rajzjelükben való eltérés miatt van különbség köztük)? -
BigBlackDog
veterán
Ismételten szeretnék tanácsot kérni, a történet előzménye itt lenne. Sikerült egy BD241C tranzisztort beszerezni a feladathoz, meg egy ilyen hűtőbordát. Borda és a tranzisztor közé hővezető paszta, a tranzisztor pedig a vissza a helyére került. Minden működik, csak melegedik, mint a fene. Előzőleg egy 2SD882 volt bent hűtés nélkül, viszont a annak a hőmérsékletét nem néztem sosem. Kb. 1,5 évig bírta.
Egy ilyen fordulatszám szabályzóról lenne szó. Egy másik kép itt. A kimenetén, a ventilátorok áramfelvétele 0,1 Amper volt, ~8 Voltos feszültség környékén. Pár perc után kézzel már alig lehet megfogni a bordát, ami rajta van. Ha a potit feltekerem maxra, akkor borda visszahűl kb. 40 Celsiusra. Mennyire természetes ez a melegedés? -
-
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #42226 üzenetére
2 db ~0,25 Wattos és egy darab ~2,5 Wattos venti (mindegyik 12 Voltos) van rajta. Mértem bázison feszültséget, 12-7.1 Volt között változott a potméter állásától függően. Ezek a tranzisztorok mennyire ismert, gyakori típusok? Előfordulnak minden elektronikai üzletben, vagy nagy eséllyel rendelni kell belőlük?
Ha a kollektor és az emitter kivezetését rövidre zárom, akkor maxon pörögnek a ventik. A kiforrasztott tranzisztort lemérve a multiméteren (tranzisztor mérési funkció) konstans 0 volt az erősítési tényező.[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Lenne egy hátlapi ventilátor fordulatszám szabályzó 3 db 12 Voltos ventilátorral. Egy ideje már rendetlenkedett, egyre többször fordult elő, hogy csak akkor kezdtek a ventik forogni, ha feljebb csavartam a potmétert. Mára teljesen megadta magát, egyáltalán nem működnek a rákötött ventik.
Ha üresen mérem, akkor a kimeneten szépen megjelenik a feszültség, a potméter állásától függően 5-9 Volt közötti feszültség. Ahogy egy ventit is rádugok lezuhan a kimeneti feszültség, 0-0.5 Volt közötti értékre (a potméter állásától függően). Gyanítanám, hogy esetleg a tranzisztor adta meg magát, mivel a tranzisztor bemenetéig megvan a 12 Volt, csak a kimenetén mérhető, terhelés alatt ennek töredéke.
A tranzisztor egy "NEC D882 PM 95" feliratot viselő alkatrész. Szeretném kicserélni egy, a feladatot ellátni képes, tartósabb, működő példányra. Tudnátok ajánlani néhány típust, amit itthon is be lehet szerezni elektronikai üzletekben? -
BigBlackDog
veterán
válasz darvinya #41267 üzenetére
+ (#41266) kjani18: Végül szigetelőszalaggal két szélét és az egyik hosszabbik oldalát ragasztottam le. Alapból nem volt tökéletes, de visszatéve a készülékházba a behajtogatott szalagkábel összenyomódik annyira, hogy rendben van az érintkezés, külső behatásra sem változik az LCD képe. Vasalást nem lenne egyszerű megoldani, kb. 2 cm széles a szalagkábel, 0,5 cm a kijelző pereme. Csere megintcsak nem jöhet szóba, mivel nem egy általános kijelző. Köszönöm a válaszokat!
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Van egy "kvarc" LCD kijelzőm, aminek sajnos a szalagkábele az egyik felén elkezdett felpöndörödni, valószínűleg a ragasztás kezdi megadni magát. Emiatt a kijelző egyik felén a karakterek, ikonok már nem láthatóak, csak, ha hozzányomom a kijelző csatlakozójához a szalagkábelt. Ilyenkor mit érdemes tenni? Esetleg van valami csodaragasztó, ami ilyen esetekben használható? Vagy, ha leragasztom a szalagkábelt egy vékony csík szigetelőszalaggal elegendő lehet? -
BigBlackDog
veterán
válasz Kernel #36242 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, így már teljesen megnyugodtam. Előkerestem 2W-os és 0.5W-os ellenállásokat (1W-os nem volt otthon), nagyjából a kérdéses példány akkora, mint a 2W-os, esetleg kicsit kisebb. Szóval 1-2W-os lehet a teljesítménye. Anno mikor csináltam én is igyekeztem túlméretezni, csak már kicsit régen volt, és nem emlékeztem minden részletre, így biztos ami biztos elven megkérdeztem.
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Lenne két rgb ledem, amiknek a zöld és a kék anódjuk össze van forrasztva ("párhuzamosan" vannak kötve). Ez a két led sorba van kötve, előtét ellenállásnak egy 470 Ohmos darab van beiktatva, a tápfeszültség 12 Volt. Az ellenálláson átfolyó áram 19 mA környékén van. Tartósabb -10 perc- használat után elkezd melegedni az ellenállás, 30 Celsius környékén lehet a hőmérséklete. Az ellenállás teljesítménye sajnos ismeretlen, szubjektíven leírva; henger formájú, a szokott, átlagos méretnél egyel nagyobb, felülete nem fényes, hanem mattos, mint a kerámia ellenállásé (0,5 Wattosra tippelnék). A melegedés gondolom természetes, de a mértéke az mennyire mondható normálisnak? -
BigBlackDog
veterán
válasz BigBlackDog #35241 üzenetére
A lényeg lemaradt:
-
BigBlackDog
veterán
Köszönöm a válaszokat a ventis kérdéssel kapcsolatban. Nem állt szándékomban vitát gerjeszteni, elnézését érte. Végül kipróbáltam 5 volton és nem volt gond vele.
Egy kérdésem viszont lenne ismételten. Tápegységből két félét is találok több helyen a lakásban. Az egyik fajta súlyosabb példány és jobban melegszik (akár terhelés nélkül is). A másik kifejezetten könnyebb és hőtermelésben is mintha alulmaradna. Mi a felépítés, illetve működésbeli különbség a kettő között (tekercs vs. ic)? Jól érzem a melegedéssel kapcsolatban leírtakat? -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Egy 12 voltos, 1.3 amperes ventillátort 5 volton mekkora áramot vehet fel maximum? -
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Van egy stabilizált tápegységem, amit használtam korábban másfél évig gond nélkül. Most kb. 2,5 éves, ismét befogtam munkára. 4,5 Volton táplál egy USB szervert, konnektorból mérve 4-5 Wattos óránkénti fogyasztással. Elvileg a táp 4,5 volton 1,4 ampert tud max.
Ami aggaszt, hogy használat közben zizegő hangot ad ki (már újkorától kezdve ilyen volt). A zizegés erőssége a terheléssel növekszik. Volt aki ezt természetes jelenségnek tudta be, végül is egész idáig nem volt bajom vele (és most sincs, kop-kop). Melegedni melegedik, de egyáltalán nem éget, nem tűzforró. 24/7 van használva (korábban is így ment, bár akkor csak percenként 10-15 mp-ig volt max nagyobb terhelés rajta)
Szerintetek lehet probléma ebből, vagy ez természetes egy ilyen tápnál?[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
Úgy tűnik lassan kezdem kinőni az otthoni modellvasút trafómat és elgondolkodtam egy labortáp vásárlásában. Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, így gondoltam először itt kérdezem meg, hogy mit-hol-mennyiért érdemes venni. Egyenlőre komolyabb dolgokra nem használnám, apróbb forrasztásokat csinálgatok, logikai kapukkal, ledekkel játszadozok, de később esetleg szeretnék komolyabban is foglalkozni vele.
Személy szerint 20-30 V-os 5 A-es digitális eszközöket nézegettem 10-25k Huf közötti árban.
Milyen típust/eszközt ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Playseat Trophy - Logitech G Edition + FANATEC Kormány szett ELADÓ!
- IKEA Íróasztal 142x50 cm Eladó!
- ÚJ 2 db TP LINK Archer AX53 AX3000 kétsávos gigabites Wi-Fi 6 MESH - Router ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest