- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
ugy remlik van kisebb is oled-es, de ahhoz mar nagyito kell.
nekem is naked gepem van de azert el tudtam helyezni ilyeneket, meg az se biztos, hogy allandoan llathato helyre erdemes rakni ugy se kell azt fixen nezegetni. a 3 led meg hat nem tul informativ.
pl van a lampa moge/ala epitve egy sziargyujto aljzatom (gps/telo miatt) csodalkoznek ha ne lenne ilyen fesz kijelzosben is (meg nem kerestem ra). -
-
PROTRON
addikt
Köszi a rajzot, gyorsan tovább skicceltem, hogy mire is lenne szükségem.
Tehát valójában a két egymástól távol lévő kapcsolót kellene nekem kapcsolni úgy, hogy az egyikről van jelenleg kihúzva a 2 eres 24VDC táp + szála.
Van olyan relé, amivel érzékelni tudom hogy a +-on lévő nyomógombot megnyomták-e?
-
PROTRON
addikt
-
biker
nagyúr
"biker: Vannak ún. nyugvó és munkaáramú kioldók is.
Itt az utóbbiról van szó."De akkor ez távvezérelt kapcsoló, nem biztonsági kioldó, mert biztonsági áramkör csak "előfeszített" lehet, ezzel biztosítva hogy nem létezhet olyan, hogy nyomkodod a gombot és nem old le. mert ez esetben ha elmegy a táp, akkor vagy nincs tápunk, vagy megszakadt a kábel, vagy zárlatos a kábel, vagy elromlott a gomb, vagy benyomták a gombot.
Én erre asszociáltam a távkioldós kapcsoló hallatán
Az hogy akkor old le ha távolról visszaért a + feszültség, az egy rengeteg hibát magába nyelő megoldás -
-
-
N.Szil
tag
Erről mi a véleményed?
Használható a legtöbb autós, 12 V-os szivargyújtó csatlakozóval ellátott eszköz, pl. autós hűtőbox, ülésfűtés, autós kompresszor, PDA, PNA stb. 230 V-ról üzemeltetéséhez max. 180 W teljesítményig.
-Stabil kimeneti feszültség
-Nagy terhelhetőség : 15 Amper
Megfelelhet a VEVOR elektromos autóemelő készlethez? -
nem pont így.
Ez a kiindulás alapja, az adatlapból van a diagram:
A színes vonalakat berajzoltam.
A csatornaellenállás sajnos nem statikus érték hanem az áram és a Vgs függvényében dinamikusa változó érték, ami a határáram környékén ár nagyon megnövekszik.
Látható hogy 50amper 10V gate feszültséggel 0,75 voltot fog ejteni a feten azaz ilyenkor 37,5W lesz a disszipáció. Ami rengeteg.
Ugyanez 25 ampernél 10V gate, 02V esés az 5W.
Jól látszik hogy pl. 5V gate feszültséggel ez a fet alkalmatlan 10 ampernél többre.
És az is látszik hogy ez a fet reálisan nézve nem alkalmas 30-35 ampernél többre.
Itt egy másik fet adatlap, ez más kategória, ilyet használok az inverterembe, HY5608W
Névlegesen 0,0015 azaz 1,5milliohm a D-S ellenállás, ami a te fetednél 1 nagyságrenddel kisebb és ez bizony pregnánsan meg is mutatkozik.
Ez a fet 50ampernél 2-3W körül fog disszipálni, míg tiéd 37,5 wattot.
A számolásom valószínű helyes mert 4 ilyen fet egy tenyérnyi bordán vidáman kapcsolga H hídban 57 ampert és a borda kézmelegnél még soha nem volt melegebb.
Nem tudom mekkora áramot kapcsolnál.
Ha 10-12A körül max, akkor a RFP50n06 is tökéletesen megfelel, akár 8V gate meghajtással is, akár hűtés nélkül is mivel itt 3W körül lesz a disszipáció.
Ha 30-40-50A kell akkor vagy erősen hűteni kell ami meg ugye elpocsékolt energia, vagy kedvezőbb paraméterekkel rendelkező fetet kell választani. Ami meg sokkal drágább.
Ezt hívják kompromisszumnak -
Barret001
addikt
Valami itt nekem nem kerek...Sikerült szinte teljesen kinyitni a fetet.0,03V feszültséget disszipál 11,8V bemenőből. (lábain mérve) De külső feszültséggel tudtam csak ezt elérni, 8v kellett hozzá. A saját tápfeszültségéről csak annyira nyitott,hogy a feten 4,4V! esett... 10 ohmos ellenálláson keresztül adtam 8V-ot, gate-drain lábakra kötve. Pedig a táp 21 wattal terhelve,11,8V-ra esik csak be. Meg kellene lenni a 10V-nak
-
Barret001
addikt
Na most az még a kérdésem,(tök hülye vagyok hozzá) Ha nem nyit ki teljesen,akkor a D-S-en mérhető feszültséggel fűti magát? Remélem érthetően írtam. És ha teljesen ki van nyitva,akkor csak simán kapcsolónak,40A-t tud kapcsolni? Mert hogy az összes áram át megy rajta,és a maradék kevés a hőtermeléshez? És ha mondjuk 8V-ot akarok vele kapcsolni,akkor a teljes nyitáshoz külső feszültség kell,hogy meg legyen a 10 volt minimum nyitófeszültség?
-
wéercé
junior tag
Szia!
Köszönöm ismét!
Megpróbálom végignézni és végigméregetni az általad felsorol dolgokat.
Műszerezettségem van valamennyire, forrasztó állomás és multiméter a rendelkezésemre áll.
Találtam a rádió paneljáról kapcsolási rajzot is.
A tapasztalattal sajnos bajban vagyok, az nincs túl sok. -
Az lesz vagy van otthon pár gyűrűmag, arra tekergetek madzagot.
Csak ma nem tudtam vele foglalkozni mert haveromnál betonozás volt ezerrel és most meg már megint itt vagyok a melóhelyemen éjjeli műszakba.
Gondolom egy graetz kondi trimmer és meg is van az állítható érzékenység.
Ha ettől erősen eltér a feldolgozás, jelformálás akkor megköszönöm ha segítesz. -
-
És Laed,
Megnézek még egy mezei AC relét,
megtekerni vastagabb dróttal, mint a hűtőgépek áramreléje.
Vagy lenne még a master-slave cuccok módszere, 2-2 elenparalel dióda és az ezen eső feszültséget figyelni.
Nem tudom ez hogyan menne kis áramoknál, szerszámgépeknál jól működik de ott jellemzően több 100W/1kW amire kapcsol.
Valamint nem elhanyagolandó a teljes terhelésnél 15 wattot disszipáló diódák sem.
Na még futok pár kört ezzel. -
törölt tag
No, mericskeltem kicsit.
Levettem a step-down-t. A kondi 1050uF a multi szerint, szoval azzal nincs gond.
Terheles nelkul a kondin ~10VDC merheto a 8VAC+Graetz utan.
Felraktam egy uj step-down-t, rakotottem a ledszalagot es beallitottam a fenyerot.
A step-down kimeneten most 7.5VDC van.
Es persze ez nem vibral. Akkor sem mikor annyira letekerem, hogy a ledek szinte alig lathatoan vilagitanak csak.Ezek szerint a masik step-down elhalalozott valamiert.
Szinte teljesen fel kellett tekerni a problema utan es elkepesztoen vibralt.Szoval a kondin levo 10VDC-bol kell 7.5VDC-t csinalnom.
Ezt a 2.5V esest lehetne esetleg akkor massal megoldanom?Ja, ledszalagbol valami 60led/m verziot, de csak 2 kicsi deperz muszer szelessegben. Most igy nem tudom az mennyi led blokkot jelent esetemben.
-
törölt tag
Upsz, töröltem egy részt ...
A step-down rossz választás egy ledszalaghoz?
Eddig nem volt vele baj és a poti beállítás nagyon kényelmes volt.(Van még pár ilyen step-down itthon, esetleg kicserélhetem. Ha másra nem jó legalább leolvashatom az ideális feszültséget a fényerőhöz)
-
Dajkusz
tag
-
lanszelot
addikt
[link]
Somogyi forgalmazza
3 országban: Magyarország, Románia, Szlovákia
Ha gyártatja akkor is magának.Saját terméke.
Somogyi jó cuccokat gyárt, fura, hogy nem ismered.
Az az állomásom kb 15 éves. Csak hegy kellene bele, több féle.Most nem vagyok otthon, nem tudom lemérni.
Vettem hasonlót bele de fél miliméter a különbség és nem melegíti fel. Tettem köré alufoliát, nem jó.
Tekertem köré vékony drótot, az jó volt egy ideig, de lötyög és szenvedés forrasztani vele. Így inkább vettem egyet amit megláttam.
Most még gagyibbat vettem. £15 volt, gondolom minőségi lesz
Falun elmegy, városba nem nézik
Hétvégére megjön és letesztelem.Majd ha haza érek lemérem a hegyet
-
lanszelot
addikt
Tudom a méreteket, de sehol sincs hozzá hegy.
Nézd meg uk amazon, uk ebay.Semmi.
Ez magyar gyártmány, csak otthon kapni.Reggie0:
Igen a weller is nagyon jó, de annak az áráért 5 kínait tudok venni.
Használatra semmivel se jobb a weller.
Tartósságra, az az 5 tovább kitart mint a weller.
Ez is fizikálisan tört el. A weller is eltörik ha elejted.
Nem voltam megelégedve a weller-el.
Az én kínaim nekem jobb volt. Könnyebben állítható a hőfok.
Nekem nem jön be a nyomkodós. Tekerős a menő
Szerintem aki naponta használja annak való.
Ott kijön a minőség.
Én havi 1szer veszem elő. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a válaszokat.
Annak a pákának nincs semmi baja
Azért szeretném lecserélni, mert nincs hozzá sehol páka hegy.
Sajnos nem Mo-on élek.Azt a másik kínait is pont emiatt vettem /a kínai tört el/
A kinai 900M -es hegyekkel van.
Mindenhol lehet venni. Nekem is van jó pár.Dr. Szilikát:
Akkor ez is zsákutca.
Rendeltem egy még kínaibb valami.
A pákába raktak mindent...nem várok tőle semmit, hátha meglep -
-
-
-
demars
addikt
-
leweegee
aktív tag
Metró, vasút, hév mind jelfogós logikára épül, higy csak a nagyobbakat említsem, van már belőlük elektronikus verzió is, de a végrehajtást ott is relék végzik. Okkal. Persze nagyon sok mindenre alkalmatlan a relé, de üzembiztonságban fényévekre van a félvezetőktől, és mint már említettem egyféleképpen tud elromlani.
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm
Ez volt a gond.
Már 6k -nál látszott hogy villog, de még túl gyorsan
47k lett végül az ellenállás, az a sebesség tetszik nekemBár nagyon egyszerű áramkör, de nekem kihívás volt, és nagyon örülök, hogy nem a bekötés volt hibás, csak a sablonon volt rossz számítás.
-
törölt tag
-
rednifegnar
senior tag
anyosomeknal volt hasonlo, az ezer eves aljzat es az alu drot nem voltak baratok es neha ciripolt valami. oket nem zavarta, de kifuleltem honnan jon es mar teljesen szet volt szenesedve az egyik aljazat hatulrol. nem veszelytelen plane ha meg tapeta is van a falon, vagy alatta padloszonyeg/linoleum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A diódák azért vannak ott, mert az érzékelő ágból van 15 másik és így vannak szétbontva, a rajzra csak 1 ágat tettem fel. A cél az, hogy egy berendezés sok pontján mérjen és ha valahol túllép egy határt a hőmérséklet, akkor kapcsoljon a kimenet.
Viszont igen, ha az RF1-et a dióda mögé, a nem inv lábra kötöm, akkor működik a szimuláció. Ugyanakkor a valóságban úgy is működik, ahogy a rajzon van. -
Kezdtem elbizonytalanítani, most megláttam mit nem láttam eddig. Az a két lehajtott fül valóban nem a láb része.
Erről a hibrid mikrokapcsoló-kapcsoló gombról nem tudom honnan linkelhetnék, de esküdni merek, hogy van ilyenem valamelyik kütyüben amit bütyköltem, azt hittem, ez is olyan.
Szerk.: Ezek szerint nem csak én láttam rosszul többedjére is. [Itt] egy nagyon hasonló kissé megdöntve. Innen látszik, hogy a fülek tényleg nem a láb részei. -
Fredo78
aktív tag
Mezis: a 2., pontnál lemaradt a kérdőjel
Gondolom nem annyi a történet, hogy a napelem tápja helyett a kettőhuszat rákötöm. Esetleg egy megfelelő adapterrel ami 220-ból kisfeszültséget csinál táplálhatom? Vagy a mozgásérzékelő és a ledpanel is bírja a nagyfeszültséget azaz kikötve az akkukat be tudom üzemelni??
PHM: Hasonló kapacitásút probáltam beállítani, feltöltve. Azt a modult ki tudom kötni a rendszerből? -
aujjobba
addikt
Azt írta egy professzor tart nekik szakkört, mikor is kezdődött ez, pár hónapja csak, ha jól rémlik.
Namost ez a prof az abszolút kezdőkkel elkezdi Ádám és Évától a PCB tervezésig leadni az anyagot ennyi idő alatt?
Szerintem ez a probléma forrása alapvetően.
Emberünk most kezd neki az elektronikával foglalkozni, pákát nem fogott a kezébe soha, de két hónapon belül már értsen mindent és tudjon pcb rendelést leadni. -
-
aujjobba
addikt
A korabban mar megvalositott muterheles mintajara kezdtem neki, csak kicsit tobb kondival es kompaktabb formaban. A muterhelesnel egy 5V referencia kimenetet csavargatom a potival, az megy az LM358-ra, ami hajtja a PFET-et, az meg az 5 Ohm rezisztorpakkra kotve (valojaban 5.5 Ohm, a kek vezetek hozzaad sajnos). Igy kb. 1A a teteje, nyilvan a FET-re teszek majd hutobordat.
#86708 And
Koszi a magyarazatot!
Igen, a fent leirtak miatt hasonlit feszvezerelt aramgeneratorra.
4.096V referenciat akarok oda bekotni, azt meg RaspberryPico A/D konverter referencia bemenetere (12 bites).
Kiprobaltam 5V referenciat kozvetlen rakotni, de leesett a feszultseg, gondolom nem birta kozvetlen hajtani. Igazad lehet, az opamp kimenete talan eleg lesz tranzisztor nelkul is.#86712 Dr. Szilikát
Koszi neked is. -
MasterMark
titán
Hát üzemi körülmények között nincs, de ha bármi elromlana akkor nem szeretnék fázist kockáztatni a készülékházon.
De akkor azt mondod a fém csavar se gond? Még egyszer mondom, nincs védőföld bekötve a készülékházba, mivel kettős szigetelésű, én viszont a külső házra csavaroznám fel.hcl: A csavar nem a házhoz rögzít, az ellendarabja egy fém terminál a nyákon.
-
MasterMark
titán
Kb. olyan 3-4 amper, szóval elvileg nem kéne neki hűtés, viszont egy erősítőről van szó amiben egy nagy trafó van. (Azt írja akkor x10-re méretezzük a relét, de szerintem nem a hűtés miatt, hanem az indulás miatt.)
A ház kettős szigetelésű, szóval nincs földelés, a hátlapra tudom felrakni azzal viszont nem akarom hogy kontaktban legyen, de kis hőt az is elvezetne. Nem akartam nagyon rászorítani, eredetileg csak egy csavarral raknám fel. A hővezető pad is azért kell hogy ne érjen hozzá.
szerk.: A vezérlő feszültség viszont egy jack aljaztról jön, és most jut eszembe az is kontaktban van a házzal, lehet azt is el kéne izolálni valahogy.
-
törölt tag
"Nem veled van bajom, hanem a rajzzal"
Ezt nem értem, senkisenem csinált semmitsenem senkineksenem.
Bocs ha hülyén fogalmaztam, nem akartam duzzogó óvodásnak hatni.
A kapcsolás az opamp után valóban több sebből vérzik, de az eleje szerintem rendben van, és az adott feladatra alkalmas lehet. Csak közben kiderült, hogy más a feladat.
Ja itt találtam: http://www.circuitdiagram.org/battery-high-low-alarm-for-multiple-batteries.html
-
törölt tag
Igen, ezért írtam, hogy a ledekig akár életképes is lehet ez a kapcsolás, mivel Tibinek 3-4,5 voltról kell működnie, 24 volt nem téma, az előtétek is rendben vannak. Az 555 meg a tranzisztor nélkül is működnie kell, így annak életképessége lényegtelen, nem is merültem bele.
-
mzso
veterán
Hmm.
Én egy 47-ohmosat raktam be a kettő helyett az egyik ágon, ami ha jól számolom több mint kétszer annyi (tehát fele áram?).
Viszont én nem látom, hogy csökkent volna a LED-ek fényereje azon az ágon. Vagy csak maguk a Ledek lennének külön ágon?
Szerk.:
Hmm. Újra megnézvén a rajzot a korábbi HSZ-ben, azon is így van. Elég szívás akkor ha tényleg így, ha az egyik meghibásodik akkor a másik tuti ki lesz nyírva. -
Igazából előbb meg kell nézni, mi van itthon... venni semmit nem fogok ehhez az izéhez.
HOPP és 12V COB-nak kéne lennie! Vettem egy rakással a második vetítős óra projekthez, de az akkora cumi, hogy azóta sincs benne LED.@Dr. Szilikát : Mondjuk ennek kéne rendesen világítania, az utat is
Kösziazötleteket
-
Skillet
addikt
Fiam elektromos autójában az egyik LED kiégett.
5mm-es LED volt, mást nem tudok róla.
Vagyis van egy kép az ellenállásról.
KATT
A fényerő lesz kérdéses, de vettem többféle LED-et, majd kiderül. Mindegyik LED egyenként van bekötve az autóba, külön ellenállással.
IDE ha bedobálom a paramétereket, akkor 0.25W-os ellenállást dob ki.
12V táp, 3.6V LED, 20mA.
Van lányomnak is egy elektromos autója, abban meg a hátsó világítást szeretném megoldani 1-1 piros LED-del.
Ott 6V-os az akku.
6V táp, 2.1V LED, 20mA
Ide 0.125W-os, 200 Ohm körüli ellenállást dob.
Itt az egyik LED adatlapja. KATT
Színkód alapján meg lehet tudni, milyen W számú ellenállást kaptam? -
-
-
"Amikor még nagyon drágák voltak a ledes lámpák, de már lehetett rendelni kínából
led chipeket, "
SMD LED? A 90-es években már voltAmúgy igen, amikor már a hűtés viszi a hátán, az gáz, bárminél.
@mzso : Az is lett. A Type C az szerintem direkt a gyártók akciója volt ennek a megkerülésére
@coco2 : Úgy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen notebookot vegyek?
- E-roller topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest