- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
Pont most néztem megint a felső rajzot és nem értettem, hogy miért van C2 oda kötve. Semmi értelme, csak a bemenetet terheli és magától nehezen merül.
Sokkal több értelme lenne Q1 után kötni, pont ahogy a linkeden van.
Mondjuk ott is még biztos ami biztos raknék egy ellenállást sorba azzal a kondival, hogy ne "rövidzár" legyen amíg fel nem tölt.
Na meg a D2 is még alapból vágja az első 0,6V-ot. -
btraven
őstag
Köszönöm, gondolom ahhoz minden alkatrészt le kellene cserélni a LED-eken kívül. Azt se tudom most milyen tranyók vannak benne, fekete színűek kék csíkkal, felirat nélkül
Kipróbáltam az 1W-os fejhallgató erősítőmmel, ez kihajtja szépen, 7 LED világít, a 8. csak halvány, akárhogy emelem a hangerőt. Gondolom kevés az 5V tápfesz a telefontöltőről.
Most 35 mA megy a LED-eken az LTspice szerint, 6V-ot meg csak elemmel tudnék csinálni. 6V az már 43 mA lenne egy LED-nek.
Viszont ekkora bemeneti fesznél az utolsó LED már 10 mp alatt alszik ki.
Ezt a bleed ellenállást lehet még kipróbálom, ahogy nézem csak az egyenirányítás minőségét rontja, nem olyan szép egyenes a DC jel. Az talán nem okoz nagy gondot?Érdekes hogy anno nem aratott ez a cucc nálam nagy sikert, nem sokra emlékszem, gyanakszom akkor se működött rendesen, akkor még nem volt ilyen erősítőm, aztán hagytam az egészet.
Előtte egy 4 LED-est csináltam, azt használtam jó sokat a BRG MK27-es line out-járól. Az tök klassz volt akkor még lelkes fiatalként. -
btraven
őstag
Tegnap kipróbáltam, előerősítő line-out kimenetéről 1 led világított, de az folyamatosan. Az első led nagyon lusta, ha kikapcsolom akkor is 1-2 mp után alszik el. Gondolom valamelyik kondi tölti.
Aztán CD lejátszó fejhallgató kimenetéről max hangerővel sikerült 4 led-et kivilágítani. Érdekes a 3. és 4. led szépen villog, nem lusták. A bemeneti C1 100uF lett, mert hirtelen azt találtam kéznél. Pár alkatrész hiányzott róla, azokat most pótoltam.
40+ év után is működik a cucc.
Hát nem tudom, lehet hogy ez sima feszültségmérő áramkörnek tervezték, csak én akartam audio VU mérőnek használni.
Mert mire kellene ahhoz rárakni, a erősítő hangfal kimenetére?Ugye azzal nem tudok kárt csinálni hogy a bemenő potit akármilyen állásba tekerem? Az erősítők mindenképpen 100k ellenállást látnak? Bár a potira nincs rá írva semmilyen érték, de gondolom ilyen kilós érték lehet.
-
btraven
őstag
Köszönöm, akkor növeljem a tápfeszültséget? Ez egy régi, 40+ éves NYÁK amit előszedtem nosztalgiából, gondolom valamikor a Rádiótechnikában jelent meg. Kapcsolási rajz nincs meg, tápfeszt is csak hasra ütve írtam be. LTspice-szal szimulálgatom, de tényleg az a baja hogy az utolsó 4 tranzisztor nem nagyon fog világítani ha Line-out kimenetről hajtom. Az max 5.6Vpp. Élesben még nem próbáltam, csak 5V tápot adtam neki. Látszólag nem füstöl
Elvileg zenehallgatáshoz használnám hangerő kijelzőnek.
-
Reggie0
félisten
Egy 22uF-os kondin keresztul van megtaplalva, tehat azt is tudjuk, hogy a i=C1*du/dt szerint fog alakulni a kondin.
Ezen felul a diodakon lepcsozetesen csokken a feszultseg, minusz mindegyiknel 0.6V a bazis nyitofesz, osztva 1kOhmmal. Emiatt ahhoz, hogy 100mA legyen a Q1 bazisan 14V-nak kell lennie a bemeneten. Ezen felul a 100mA-hez 1ms-onkent 4.5V-al kell novelni a feszultseget is, hogy a C1 kondi atengedje ezt az aramot. Belathato, hogy ez elegge rovid tranzienskent tud csak megvalosulni, tehat a bazisdiodan ez nagyon kis teljesitmenyimpulzus lesz, konkretan par mJ-t kell eldisszipalnia. (0.1A*0.6V*1ms az 0.6mJ).
Szoval realisan nem lesz itt semmi gond, es ebben a szamitasban meg az sincs benne, hogy igazabol a C1 arama megoszlik, mert C2-t is toltenie kell, tehat valojaban meg gyorsabb feszultsegemelkedes lenne szukseges ehhez.
-
Reggie0
félisten
Nem feltetlen problema, ha jobban terhelodik, mert csak a tranzisztorok bazisarama jelent igazabol terhelest a sok 1kOhmon keresztul. Az meg akar hasznos is lehet a bemeneti egyeniranyito-szuro aramkor gyorsabb kisuteseben. Igy minel nagyobb a csucsertek annal hamarabb uriti ki a kondit es kevesebb ideig villannak fel a a magasabb jelszintet mutato LED-ek. Ez akar meg cel es tudatos dontes eredmenyekent is elkepzelheto szamomra.
-
-
-
-
atesss
addikt
Ja igen, az opto-s leválasztás ide nem fontos. Amúgy, lehetne, külön tápról, most is így van a régi ventikkel. Csak akkor külső(/az MCU-val nem elérhető azaz fixált) PWM-vezérlő kellene + a tacho-ra is opto. Szóval inkább hagyjuk.
A Low side kapcsolás viszont tényleg itt akkor nem lesz oké.
Próbálok keresni hasonló - modul kivitelű - kész modult high-side kapcsolóként.
Relét inkább kerülném. A folyamatos kattogás is lehet zavaró az adott helyen + sokat fog kapcsolni azért sem szerencsés hosszú távon.bandi0000
Ja, akkor ismert hiba, meg volt kint szakember, ok. Attól még nem jó, de legalább azt felmérték akkor hogy nincs életveszély vagy instant-megszakadási veszély.
Szóval azt mondod, hogy mind1 melyik színt a 2 lyuk közül melyikbe dugom, amúgy lehet birka leszek, de bedugok egy hosszabbítót és azt fogom bedugni anélkül, hogy fognám a multit
Szín mindegy igen, multi megoldja, még amúgy egyenáramnál is egy mínusz előjellel a kijelzőn.
Hosszabbító jó ötlet ha annyira parázol, de amúgy ennyire azért nem kell.
Bár, ha nem érinted belül a megfelelő helyre (belül az érintkezőkhöz), akkor nem biztos hogy mér. Szóval esélyesen úgyis macerálnod kell majd picit, hogy épp beérjen egyszerre mindkét tű jól. -
atesss
addikt
Köszi !
Hát én a felhúzást is csak a feldolgozó MCU I/O feszültségére tenném inkább.
Azaz 5V (ha az Arduino Leonardo alapú panel lesz), vagy 3,3V (ha Raspberry Pi Pico lesz).De a Pico a valószínűbb. Mivel olyan nagy áramú a venti, hogy ezen Arduino-s panel nagy előnye a beépített tranzisztormező már nem bírná el, így úgyis 4db külső Fet-modult használnék (szerintem ezt [link]). Úgyhogy így mehetne Fet-modul közvetlenül a Pico I/O-lábra, és arra jobban tudok programozni micropytonban + van már kész MQTT komm. megoldásom is.
-
Engem nem zavar ha bennemarad a szufla nagyrésze, el nem vész. Mint áthidaló pufferre gondoltam. Bár írták itt ls, igazat adok neki, árban amennyibe lenne abból kijönne egy pár 10 wattórás szabvány akkus ups is.
Össze kéne szednem 3 darab lapos leharcolt telefonakkut, méretbe sokkal kisebb lenne, 5-10 másodpercet lazán tudnának azok is mégha a halálukon vannak akkor is. Mennyit kidobáltam az elemgyűjtő szelektívbe...
Pécel környékén kerestetik 3 darab leharcolt 1000-2000mAh körüli ezeréves liion telefonakku.
-
Szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Én azt mondtam, hogy az alap egy AVR felprogramozásához az ICSP használata. Ehhez nem kell bootloader, és elég egy darab ICSP az összes jövőbeli projekthez. Nem foglal portokat, nem lassítja a boot-ot.
Az Arduino onboard usb-uart modult épít az UNO-ba, ami ugye debugolásra is alkalmas, de mivel az atmega uC nem támogatja a soros porton keresztül a programozást, kell rá bootloader (optiboot). Ez egy fejlesztői board, oktatásra, kísérletezésre van használva.
A kérdés: ha az ember nem játszani/kísérletezni veszi a uC-t, hanem fixre épít belőle valamit, ugyan minek rá bármilyen bootloader, ami a boot folyamatát is lassítja, memóriát is foglal, ha amúgy is csak egyetlen egyszer lenne rá szükség, a programozáshoz, aztán soha többet?
-
Reggie0
félisten
Attol fugg honnan szerzik be. Microchip dircetnel, be lehet kattintani mivel kered, sok bolt mar eleve ugy rendeli toluk, ha tudja, hogy a vevokore teli van lama hobbistaval, mert nem kellenek a felesleges emailek/telefonhivasok
Microchip ra van allva erre, a normal uzleti ugyfeleknek is kinalgatja az elore programozast, ezert erre vannak raallitva a gyartasuk. Igy jb. nulla koltsegmegtakaritas, ha kod nelkul csomagoljak. Amig az atmel atmel volt es nem microchip valoban uresen jott minden AVR.#89930Aryes: Mert abban az esetben a bootloaderes mikrovezerlot ugyan ugy kell felprogramozni, mint ha uresen kapnad
Azaz nem zavar ott senkit.
-
-
-
Nem erősít.
1V be 1V ki de négyszer.
Ha egy 100kohm potira rákasztok egy 100kohm bemenetű erősítőt akkor az elvileg illesztett. (nem pont így de ne menjünk bele mert eyszerűen akarom leírni)
Ha igény mutatkozik még 10 darab erősítőt erről a master potiról meghajtani akkor ha rákötöm őket, mindegyik a jel tizedét kapja.
Ha a potit megfejelem 10 darab 1Megaohm bemenetű emitterkövetővel vagy bármilyen ME vagy aktív elemmel amiknek pontosan 1 az erősítése, akkor én erősítőt építettem?
Nem hanem elválasztó-illesztő fokozatokat. Amiknek 00000,1dB erősítésük sincs mégis megoldották a szintesés problémáját. -
Nem erősít hanem elosztja a bejövőt 4 ugyanolyanra.
Mint egy 4 ohm terhelhetőségű audio erősítőre rá akarsz kötni párhuzamosan 4 darab 4 ohmos hangfalat.
Az eredő 1 ohm azaz a kimenőteljesítmény negyede jut 1 hangfalra.
Megoldás egy doboz amibe van 4 darab 4 ohm erősítő, illetve nem erősít hanem leválaszt és illesztetetten továbbadja a bejövőt, ugyanez a linkelt dobozka.
Ha mezei paszív antennaelosztóal 4 tévére osztod a jelet akkor a negyede jut mindegyik készülékre. Ezt küszöböli ki. -
Atos23
senior tag
Azért nem megfelelő az ULN, mert van egy nagyon speckó reléket tartamazó rádiófrekis dobozom, aminek negatív a földelése, és a relék egyik lábát beforrasztották a GND-re. A gyári doboz földelőpontjait a nyákon emiatt nem fogom szétbarmolni.
Akkor nem vacakolok a speckó IC-kkel, simán megcsinálom a relék kapcsolását BC182-kkel.
Szerencsére csak kisméretű, 15mA-es relék.
-
-
demars
addikt
Megnéztem mindkét tipus adatlapját, jogos. Átfogalmazva: én voltam figyelmetlen, mert a rajzon nem abban a sorban tüntették fel a bekötéseket, ahogy az IC lábai vannak. Viszont átkötöttem és úgy sem lett jó, sőt cseréltem IC t és tranyót is.
Megpróbálom kicsit jobban szét teríteni az alkatrészeket, hogy átláthatóbb legyen, hátha emiatt kötöttem félre valamit. -
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen a választ
A hozzá adott rajzot néztem.
Észre se vettem hogy az ebay-en más van fent.
A hozzá adott tartalmazza a 104 es kondit.
jobb felső sarok.
Egy az egybe nem lehet forrasztani a 2 panelt
Én is gondoltam erre.
A kis panel fekete gubacs alatt ott van amit forrasztanom kell.
Az egy extra láb .
A 2 felső láb se stimmel. Az se jó a másik oldalon lévő 2 forrasztható helyhez. Rajz szerint nem oda kell.
Az egyik az ic lábhoz megy,
De a másik a diodához,
Elvileg mindkettőnek ellenálláshoz kellene menni. -
aujjobba
addikt
Nincs konkrét cél, csak tanulom a szűrőket épp, és szeretném megérteni a miértéket.
Most például nem tudom, hogy ezek a nagy kilövések miért jelennek meg a szűrő kimenetén.
Ha jól látom alternálóak, fel-le.
Nem látom át mi az a faktor ami ezt befolyásolja, és ez zavar.
Az alkalmazott opamp nem megfelelő?
MCP602szerk.:
A nagy kép: van egy atmega328p-m amit meg akarok tanulni programozni, nem micropython+arduino, hanem lowlevel C++.
LCD kijelző van, rotary encoder, pár opamp, FET-ek BJT-k.
Ezekből valamit összehozni, tapasztalat szerzés miatt.
I2C és/vagy SDI buszon kommunikáljanak egymással. -
aujjobba
addikt
Igazad van, ez tenyleg hamvaba holt elkepzeles.
Egyebkent kiprobaltam 5V referenciaval, egy potit pedig a 3.3V - GND koze kotve, teljesen feltekerve kb. 45e/65536 olvasott le az ADC (16 bitre alakitja a kod).
Ezek szerint csak szerencsem volt, tobbet nem probalkozok akkor ezzel, nehogy kinyirjam a Pico-t. -
aujjobba
addikt
Nem ragaszkodom az opamp utani tranzisztorhoz, majd kiprobalom anelkul is.
Az ADC a Pico sajatja, alapbol a belso 3.3V-os feszultseget hasznalja referencianak, de az ADC_VREF labon be lehet neki adni kulso referenciat.
Elsore probakepp egy TL431-et kotottem ra kozvetlenul (5V-ra beallitva) az ADC_VREF-re, de leesett a feszultsege 4V ala.
TL431->OPA->NPN->ADC_VREF sorral mukodik szepen, amint beszeltuk a tr. kihagyasaval is kiprobalom majd, lehet valoban nem kell.
A cel MCP1541 hasznalata, ez elvileg 2mA-ig terhelheto, az adatlapja is OPA beiktatasat javasolja ADC-hez felhasznalasra. -
aujjobba
addikt
Előző témára szerinted ez jó lehet?
LMV358
[link]Tehát 5V lenne a Vcc+, 4.096V referencia menne az inputra, aztán vagy egy NPN emitterkovetoben, vagy közvetlen az opamp kimenete menne az MCU ADCref lábára.
Az output swing és a bemeneti max szint alapján jónak tűnik, de hátha van még valami amit nem látok.
Köszi! -
aujjobba
addikt
Azt hiszem az R1 jelenléte miatt 0%-ra nem tudod levinni, mert ha R2 koppra le van tekerve akkor is kap töltést R1-en keresztül a kondenzátor.
Vagy épp 100%-ra nem tudod?
Passz, valahogy ígyAz 5-ös PIN-t mindenhol egy kondin keresztül látom testre kötni.
Ez nem szükséges? -
tlac
nagyúr
na most inkább egyben válaszolok
And, Lëvï és coco2:Mármint az zavar, hogy az antenna látszólag egy darab fém, akár hívhatjuk rövidzárlatnak is, hiszen látszólag elég rövid úton fémes kapcsolat van a koax árnyékolása és belső ere között? Nos, valójában az üzem frekvencia (2,4 és / vagy 5 GHz) környékén azon becsatlakozási pontok között a 'fémdarab' 50Ω körüli impedanciát képvisel, még ha ez ránézésre nagyon kevéssé egyértelmű.
mondhatni igen
nem értek hozzá, de úgy érted, hogy a magas frekvencia miatt olyan mintha itt sem lenne összekötve?
ahogy coco2 is utalt rá, vannak ilyenek is, ahol nincs még látszólag semszóval így néz ki letakarítva, plusz a nyákon is látszik a bekötés
[kép]beforrasztva meg akkor valami ilyesmi lenne Lëvï szerint is
[kép]Ebből is látszik, hogy a mikrohullámú technika milyen sugárzóhosszakat jelent, és hogy mennyire kell ügyelni a bekötésre, felpucolásra, a koax belső erének árnyékolatlanul hagyására
a kiemelt részben mire gondoltál?
rá kell hagyni az antennánál a belső ért árnyékolatlanul? -
aujjobba
addikt
Ez a video egész szemléletesen bemutatja, a vezetési fázis alatti disszipáció (kitöltés függvénye is) + a bekapcsolás alatti (szorozva PWM frekvencia) + a kikapcsolás alatti (szor PWM frekvencia).
-
rednifegnar
senior tag
nem tudom hogy jott elo ez az ar kerdes. nem szamit mennyi, ez lenyegtelen.
pic nekem azert egyszerubb mert van programozom es gyakorlatom is benne.
de egyszerubbnek gondoltam venni egy egyszeru kesz bigyot mint most nekiallni es feltalalni a spanyolviaszt. nem gondolnam hogy egyomorult homero ne lenne keszen megvehetoen amikor annyi xirxar modul van mint a tenger.. -
aujjobba
addikt
Ha mar feljott a PCB temaja, lenne itt egy kerdesem, most kezdtem el ismerkedni vele.
Alapvetoen through-hole komponensekben gondolkodok.
Most fedeztem fel, hogy a PCB tervezoben lehet kitoltott zonakat bevezetni.
Hogyan erdemes ezeket jol hasznalni?
Peldakepp a top layer-re feltettem egy GND zonat, nagyon tetszik, nem kell vezetekekkel osszekotogetnem a GND-ra meno agakat.
Nade, gondoltam az also retegre felviszem a VCC-t, a KiCad-ben szep is, de a gyakorlati megvalositas elbizonytalanito, ha egyaltalan lehetseges.
Pl. ha egy kondi negativ labat GND-re akarom kotni, akkor felulrol kellene beforrasztanom?
Mert ha alulrol forrasztom VCC-re kotom azzal.
Vagy ha valamit VCC-re kell kotnom es alulrol forrasztok, de megszalad az on es atmegy a tuloldalra, azzal rovidzarat kepzek.Szoval, mik itt az alapveto szabalyok, amiket tartani kellene?
-
aujjobba
addikt
-
rednifegnar
senior tag
hat igen eleg fura cuccok ezek, es igazabol probaltam rakaresni de egy kaptafara ezeket ismetelve dobja ki.
az elso nem lenne rossz, de valahogy olyasmi hogy nyomkodni kell rajta a gombot es akkor odacsinal valami pdf/csv fajlt. ez mondjuk nem lenne rossz ha folyamatosan gyartmanyolna, nem gombnyomkodasra.
meg van egy csomo eldobhato(?) modul, ami logolja a homersekletet es gombnyomasra az is belefossa excelbe(?).
ez a legutolso meg sztem egy olyan modul amibe kell meg egy szenzor, meg valahogy serial porton olvashato. de hogy mikent mivel azt nem tom.microchipben valamennyire otthon vagyok van picktik2-esem, lehet akkor abba az iranyba is jo lenne valami, a kulso tap is belefer de bekuldeni csak usb-n tudnam.
-
rednifegnar
senior tag
hw-t epitenek legkevesbe, ezert lenne jo egy kesz valami. semmi extrat nem akarok, homersekletet latni szoftverbol a pcn. igazabol mindegy hogy megy bele, usb latszik a legegyszerubbnek es csak az van a gepen. de nem annyira szeretnek mindenfele koztes hw/sw eszkozt.
engem nem zavar ha az usb eszkozben van egy mikroproci, felolem barmi lehet benne csak ne nekem kelljen szenvedni vele, programozni meg tapot csinalni, az usb eleg szabvany ehhez es ott a delej is. -
aujjobba
addikt
Koszi a reszletes valaszt.
Logikus amit irsz, ezek szerint a PWM kitoltesi tenyezojet is be kell vigyem a kepletbe, es minimum felezni a kapott idot, mivel van felfuto es lefuto el is, ugye?
Tehat ha a periodusido 222.2 μs, a legkisebb kitoltes mondjuk 10% amin belul ugye ketszer is kell kapcsolni, akkor ha a 222.2 μs-t osztom 20-szal, vagy kis rahagyassal 30-cal, az nagyjabol jo lehet?(30*10^-9) / (1/4500/30) = 0.00405 azaz 4mA
Igy is eleg kevesnek tunik, valamit tuti nem jol szamolok megint.
-
törölt tag
Köszönöm az infokat.
Amit sikerült kiderítenem, kipróbálnom:
A felső sorban a kalibráló négyszög jel hullámalakot lehet beállítani.
PWM-freki, Duty-kitöltési tényező, Dióda jel-normál/invertált négyszög jel.
A bal oldalon lévő nyil valóban a nulla pontot állítja be. Valami okból kezdésként el van állítva, minden induláskor be kell állítanom. Ez azt jelenti, hogy induláskor bár a nyil a függőleges 0 ponton (horizont?) áll, a sárga vonal ami majd a jelalakot rajzolja, az felette van.
Viszont amikor a baloldali nyil (1-es van rajta) az aktív, akkor hosszan nyomva az "OK" gombot a felső sávban megjelenik egy "0 cal" felirat és a sárga jelalak vonal a 0-ra ugrik.
Ez egyébként működik jelalak esetén is, például a kalibráló jelnél. A képen is látszik, hogy kvázi megkereste ennél a jelnél a virtuális 0 pontot, mert igazából a jelalak aljánál lenne, mivel DC PWM.Egyelőre eddig jutottam vele.
-
Köszi a kiegészítést!
Hát ez a napi 4.3kWh sem hangzik túl jól, mert ugye ha azzal számolok, hogy mondjuk az idő 25%-ában megy a kompresszor, akkor az napi 1,1kWh lenne, de ezt a fentebb kibeszéltek alapján számolhatjuk duplán, vagy még többszörösen is, lévén a láda 30+ éves, szóval akkor ez lehet mondjuk napi 2,5kWh, és akkor erre rájön még a "készenléti" fogyasztás, szóval közel 3kWh naponta, és ez még az ideális eset. Ez a napi 3kWh meg havonta ~90kWh. Durván hangzik, főleg, hogy a havi fogyasztásunk valahol 210kWh körül szokott lenni összesen, a bojler nélkül.
Na de mindegy is, nem akarom már ezzel a témával terhelni tovább a topikot, ha megjön a fogymérő akkor meg lesznek a tényleges számok, azt megírom majd mindenképp ide.
-
aujjobba
addikt
Ertem, valoban ez lehet, koszi neked is es a tobbieknek is a valaszokat.
Csak azert is tunt nekem ez furanak, mert amikor ezt tapasztaltam kerestem itt-ott infot errol a mosfetrol, es pl. egy YT videoban amikor a kapuhoz erinti a pozitiv feszt felkapcsol a LED, amikor elveszi ugy marad a LED, amikor ezutan a GND-hoz erinti a gate-et elalszik a LED, epp ahogy en vartam volna.
Regebben IRF510-et probaltam igy, DC motorral a drain-ben, az ugy maradt forogva lebego gate-nel, de nyilvan az IRF510 mas kategoria.
A lenyeg hogy valoszinuleg ez nem hiba, bekotom a pulldown ellenallast a gate-GND koze aztan kesz.
-
aujjobba
addikt
Köszönöm, ezeket megnézem.
Valójában nem kell ennyi mindenre odafigyelni, épp csak most kezdtem el tanulni elektronikát Udemy kurzuson, meg amit találok hozzá neten amint kezdek megvilágosodni.
Arduino vagy raspberry pico alapú vezérlés gondoltam ehhez, csak így próbaképp összerakni dolgokat.
Egyébként a H-híd kapcsán sajnos rengeteg rossz dizájn kering a neten, legalább már odáig eljutottam, hogy értem azok miért rosszak. -
aujjobba
addikt
Köszi!
Extra védelmet te tennél bele? Ebben nem vagyok annyira otthon.
Gondolok itt arra amikor hirtelen lekapcsolom az áramot de a motor indukciós töltése akkor kicsit elszabadul ha jól tudom.
Másik dolog ugye ha véletlen nem átlósan adom a vezérjelet hanem egy oldalon két tranzisztorra, abból instant rövidzárlat lesz.
Ezeket hogyan lehet kivédeni? -
Ha Schottky diódát használok, akkor a LO szint akár 0.2V is lehet. Amúgy is az kéne használni, mert a busz sebessége 115200bit/s lesz, a sima dióda talán lassú lenne oda. Még lehet, hogy beteszek a diódával sorba egy 100Ω ellenállást, talán az elég rövidzár elleni védelemnek. Szerinted így fog akkor működni?
-
Lehet, hogy épp azért van két külön UART-on az Rx/Tx, hogy így lehessen a Tx-et 'kikapcsolni' vételkor
Nem, a kód alapján semmi ilyesmi nem történik.
A kódot vizsgálva azt láttam, hogy a bemeneti pufferben ott van a kiküldött kód (10byte), és a rá kapott válasz is, feldolgozáskor a 11. byte-nál kezdi a feldolgozást, tehát olyan megoldást kéne találnom, ami minden külön szoftveres trükk nélkül párhuzamosan ír és olvas ugyanazon a buszon.
Mennyivel könnyebb lenne, ha meg tudnám nézni a gyári megoldást.
Azt már látom, hogy egyszerű megoldás nem lesz a kérdésre. Van itthon cd4050-es buffer, nem lehetne valahogy felhasználni? -
De visszafelé, LV -> HV irányban az utóbbi ponton így nem feltétlenül alakul ki a szükséges LO-szint.
Ott nem is kell! Csak az RX lábon.
Az egész cécó arra megy ki, hogy mindkét irányban biztosítva legyen a megfelelő jelszint, mert nem biztos, hogy az a 3.3V a vissza irányból 3.3V lesz.
Egy meglévő hardveren megvalósított adatbuszt szeretnék lemásolni, ha esetleg ismered, a Jimu robotról van szó. Az összes szenzor és szervo motor egy 3.3V 1-wire buszra van ültetve, daisy-chain-ben lehet egy buszra akár 20 perifériát is felfűzni. Hát nem tudom, hogy a túloldalon milyen elektronika van, de kétlem, hogy a daisy-chain legvégéről érkező jelszint biztosan megugorja a mega board 2.5V-os igényét. Ezért szeretném kellően robusztusra csinálni. Ugyanakkor fontos, hogy kifelé viszont ne lépje túl a jelszint a 3.3V-ot, ugyanis már sikerült megsütnöm 5V-tal az egyik szenzort kísérletezés közben. -
Pedig a szintillesztés sarkalatos pontja lenne a dolognak.
De közben eszembe jutott valami! Mi van, ha az R4-et a "HV"-vel együtt teljesen kihagyom, és az arduino TX magas jelszintje lenne a felhúzó 5V a 10k ellenálláson keresztül? Remélem érthető, de holnap megpróbálom lerajzolni.
Már csak azt kéne tudni, hogy a hardware-es uart magasan tartja-e a TX lábat, mikor éppen nincs adás. -
És abban nem tudsz segíteni, hogy ebbe a kapcsolásba:
hogy tudnám ezt:
betenni?
Egyszerűen nem találok a neten egy normális kapcsolást, ahol semiduplex uart + level shift egyszerre szerepelne.
Ha csak egyszerűen összeteszem, az R4 + a másik 10k osztó miatt az alacsony jelszint nem menne 2,5V alá. Nem tudom, hogy ha egyszerűen lecsökkentem ennek az ellenállásnak az értékét, mondjuk 1k-ra, az elég-e, és milyen hatása lenne az egész áramkörre nézve. Illetve van-e jobb megoldás. -
Én is pont erre jutottam.
És a másik kérdés? Hogyan korlátozza a FET a feszültséget? A source követi a gate feszültségét?Elolvastam a linkelt oldalon a magyarázatot.
Tehát ha jól értem, ahogy a source feszültsége magasabbra emelkedne, mint a gate, a FET a negatív GS feszültség miatt lezár. -
-
-
-
-
-
Igen, az ADC kimenete látható közvetlenül. A 1024 értékből csak a 0-670 közti értékeket tudom beolvasni, mert az opamp nem tud rail-to-rail kimenetet, ezért a csúcs sosem fogja elérni az 5V-ot. Tudnék ezen javítani külső referencia feszültséggel az ADC-hez, meg próbáltam a dióda helyett Schottky-t használni, ami megemelte az ADC maximumát 750-re, de ugye a fenti okokból kifolyólag sosem kaptam 0 értéket. Igazság szerint nincs is szükségem nagyobb felbontásra, 6-7 hangerő fokozatnál nem szükséges többet megkülönböztetni, szóval így pont jó lesz nekem.
-
Megépítettem az opamp-os kapcsolást, az eredmény minden várakozást felülmúl: [kép]
A gain-t levettem 15-re, de még így is túl érzékeny (a 46x-os gain durva lett volna), persze ezt majd akkor tudom beállítani, ha beépítettem.Ugye jól tudom, hogy a tokban lévő másik opamp bemeneteit le kell földeni, hogy ne gerjedjen magában, bekötés nélkül? Valahol olvastam erről, de persze most nem találom a leírást.
-
"Gondolj bele, hogyan fogadtátok többen is a kontrolleres topikban a kolléga rugózását"
Hát azért az a helyzet annyiban más, hogy a kolléga egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy igenis utána kell nézni a dolgoknak, mert nincs olyan tutorial, ami mindenre kitér, ezért azt hiszi, hogy csak kicseszésből nem mondjuk el neki a tutit
Míg én állandóan olvasok, tanulok, az opamp-ról is sokat olvastam, csak gyalázatosan rossz a memóriám: amit nem sikerül logikusan megértenem, az kiesik a fejemből (így voltam sokáig a C pointerekkel is, pedig nem vagyok hülye gyerek, csak valamiért nem állt össze a fejemben). Így jelen esetben nem arról van szó, hogy sosem hallottam az opampról, csak nem ismertem fel a kapcsolást, hogy ez egy neminvertáló kapcsolás, amelynél a feszültségerősítés U= 1+(R3/R2), de miután Te felismerted nekem, így már bele tudok nyúlni. Példának okáért a ~45x-ös erősítés szinte biztos, hogy sok lesz, talán elég lesz 1-2x-es, de most már tudom, hová nyúljak.
És mivel ez a téma most már b*$sza a csőröm, elkezdem oktatási anyagot keresni az opampokról.
-
"irtó rossz érv egy olyan amatőrtől, aki azért szokott ezt-azt építeni"
Biztosan Te is szoktál zenét hallgatni, talán még hangszeren is tudsz játszani, de ha nem jártál zeneiskolába, és megkérdezem Tőled, hogy hogyan kell feloldani egy emelt alapú IV. szűk szeptimet, valószínűleg úgy fogsz rám nézni, ahogyan én nézek erre a "szimpla neminvertáló kapcsolás"-ra.
Nézd, én a programozás irányából kerültem kapcsolatba a mikrokontrollerekkel, a digitális kapcsolások a barátaim, az Ohm törvényt még kb. értem, az analóg kapcsolásokkal pedig küzdök, mint disznó a jégen. Kb. 25 éve elolvastam egy könyvet a műveleti erősítőkről, akkoriban próbáltam pl. gitártorzítót meg mikrofonerősítőt építeni, de nem túl sok sikerrel. Annyi maradt meg, hogy sejtem, mit csinál egy opamp, de hogy hogyan és miért, arra már nem emlékszem, és igazság szerint egyetlen projekt miatt nincs kedvem újra tanulni (hogy aztán kb. rögtön újra elfelejtsem).
Azért kérdezem itt, amiket kérdezek, mert Ti értitek a témát, több tapasztalattal. A piezo-t már ismerem, készítettem elektromos hangszert, amin ez a hangszedő, kontakt mikrofonnak pont azért szokták használni, mert nem szedi össze a zajt a levegőből, csak a mechanikai rezgést, onnan, amire ráragasztom.
Szóval okosabb nem lettem, de amiket leírtál, az alapján már el tudok indulni, köszi!
-
Igazad van, átfogalmazom: nincs itthon opamp, és emiatt nem akartam boltba menni/ nem tudom értelmezni a kapcsolási rajzot, mert nem építettem még semmit opamp-ból (illetve semmit, ami később működött
), emiatt nem tudom, hogy a kapcsolás az én számomra alkalmas-e, és ha nem, nem tudom, hogy hol változtassak rajta. Szóval nem dolgoznék vele feleslegesen.
A piezo ügyben nincs igazad, 20V-ot is kiad magából kocogtatásra, ami az álmoskönyv szerint nem tesz jót az ADC-nek. Az opamp az impedanciaillesztés miatt van ott, nem kimondottan kell erősítés a jelnek (az oldalon, ahol a kapcsolási rajzot találtam, meg is jegyezték, hogy minek ekkora erősítés), de a másik - egyszerű - kapcsolásból látható, hogy anélkül is lehet olvasni analóg bemeneten. Ez a kapcsolás inkább légmikrofon előerősítő lenne, de én nem a levegőből veszem a jelet, hanem konkrétan kalapácsütések erősségét szeretném vele mérni.
Ha jól tudom pár mA a kimenő jel erőssége, az ADC bemeneti impedanciája pedig 30kΩ körüli. A kérdés, hogy ekkora áramerősséghez lehet méretezni aluláteresztő szűrőt opamp nélkül, vagy nem úszom meg az erősítő építést?
Köszi!
-
Balinov
titán
Nem ertek a lovakhoz, de mintha kicikinaiak osszekukaztak volna egy DIY pcb-t, innen-onnani gyenge minosegu komponensekbol es nyakbol. Amiket irtatok, azt kiprobalom, amint lesz egy nyugodt oram a 6evestol, majd meg jelentkezem
Addig is koszonom!
Ize, ha hasonlo, vagy picit nagyobb bonyolultsagu DIY kiteket akarok venni, de jobb minosegben es EU-s beszerzesi forrasbol hol tegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged