Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz FireKeeper #91340 üzenetére
Én egy mikrokontrollerből csináltam ilyen akkufigyelő cuccot, de ha jól sejtem 2-3 diszkrét alkatrészből össze lehet rakni valamit erre a feladatra.
-
őstag
Nem tudom mennyire idegenkedsz tőle, de egy mikrokontrollerrel megoldható a dolog. (Sokat gondolkodtam, de semmilyen egyszerűbb célelektronika nem jutott eszembe.)
Egy attiny85 egy DIP8 vagy SOIC8 tokozásban közel az akksihoz minden kiegészítő nélkül elvan miután felprogramoztad.
Van benne beépített feszültség referencia (azt hiszem 1.1V) amit meg tud mérni, és az értéke relatív lesz a tápfeszültséghez. Ez alapján pedig az egyik lábát high-ra téve meghajt (vagy villogtat) egy LED-et.
Szerk.: Itt ugyanerről írtam az Arduino topicban.[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
tordaitibi
veterán
Vegyel 1 darab védett cellat. Ez a neve, van a tetejen egy 1-2 mm vastag bigyo ami megakadalyozza a tultoltest es melykisutest.
Toltesnel nem art azert valami mas vedelem+aramkorlat. -
veterán
válasz FireKeeper #91338 üzenetére
Wireless egérben nincs beépítve gyárilag ez a funkció?
Az én wireless egereim mind villogtatnak LED-et, ha lemerülés közeli az akku/elem bennük.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
válasz FireKeeper #91336 üzenetére
Ezt egy aktív balanced BMS áramörrel is meg tudod oldani.
A töltésvezérlés mellett a BMS egyik funkciója az, hogy nem hagyja a cellát túlmerülni, a beállított alsó feszültségre való lemerüléskor lekapcsolja a cellát.
Vagyis ha a BMS kimenetére kötsz egy pici fogyasztású LED-et, akkor ameddig a LED világít, addig a cella nincs lemerülve, ha a LED már nem világít, akkor a cella lemerült.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Reggie0
félisten
válasz FireKeeper #90283 üzenetére
-
ViZion
félisten
konkrét üzletet nem tudok mondani, de drón, modell boltokban biztosan van.
Keress rá, h lipo 250 mah, majd lesz bolt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
521630
52 x 16 x 3,0 mm
Lehet, hogy nem mondtam újat, csak arra utalnék, hogy méret szerint kellene keresni. Mármint a kívánt méret szerint.
Aliexpressen láttam ilyeneket.[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz FireKeeper #63634 üzenetére
emlékeim szerint a rajta lévő csatlakozó ezt már megoldja
-
Heraldry
tag
válasz FireKeeper #63557 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. Gondolom ha tápellátást leveszem, lemérhetem a az ellenállását sötétben és világosban egy multiméterrel. A kapott értékekkel egy szaküzletet fel tudok keresni.
Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."
-
Kernel
nagyúr
válasz FireKeeper #63209 üzenetére
Azért azt az 1000 V-ot nem csak viccből írják rá, a linkelt videóban is gond nélkül mérik vele. Én sem csak 230 V-ot mértem, a másik típusával.
Az aktív PFC-s tápokban 400 V körüli DC van például. 230 V-ot lazán ráküldtem a frekvenciamérő részére is, aminek négyszögesített kitöltési tényezőjét is mutatja.
Hogy Dave jókat kacarászik a videóban, az olyan dolog, hogy ő mindenen kacarászik, még a végén is, amikor a műszer pontosságán ámuldozik.
Nem tudom, miért félnek ettől többen is a fórumokon, de 230 V nem olyan nagy feszültség, konkrétan kisfeszültségnek számít az erősáramban, még spontán átívelni sem képes.
Ennél sokkal gagyibb műszereknek sem szabad ennyitől zavarba jönni, én kapásból dugtam a konnektorba bármelyiket, ami volt már a kezemben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #63209 üzenetére
Ugyanolyan biztosíték van, mint a többi műszerben.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
dik
őstag
válasz FireKeeper #63202 üzenetére
Nem is az a cél. Remélem azért a 250V és a 380V nem okoz neki nagy problémát a többi meg nem érdekel... A videok, tesztek alapján meglehetősen pontos árához képest + sokfajta csatlakozót adtak hozzá. Amire kell szerintem bőven jó lesz házkörül...
"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"
-
addikt
válasz FireKeeper #63172 üzenetére
Sok évvel ezelőtt marattam otthon NYÁK-ot. Ma már nem merülök bele ennyire, nekem tökéletesen megfelel az univerzális nyák, szaggatott forrsávokkal.
Köszi a webshop listát. Jó párat ismerek én is, de van 1-2 ismeretlen. (Egyedül a kiszállítási díjjal szokott bajom lenni, hogy többe kerül, mint amit rendeltem.)
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
smithsys
aktív tag
válasz FireKeeper #61656 üzenetére
-
Balázs1621
senior tag
válasz FireKeeper #58795 üzenetére
Persze, ez csak egy 3k-s multi. Lipo akksi feszt meregetnek vele. Az elozo 3,5 digites muszerem egy hitelesitet muszer erteke alapjan kalibraltam, otthonra elegendo, de ezen nem latok potit.
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #58792 üzenetére
Mivel nem vagyok programozó, így csak Ő tudná ehhez programot írni.
Vagy keres android telefon alkatrészt, és annak már van kész driver/app/stb. csak át kell emelni.[link]
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #58790 üzenetére
Ez megfelel?[link]
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz FireKeeper #57420 üzenetére
értem köszönöm szépen mindkettőtöknek! Igen, olcsón kellene, és azért szeretném mert tényleg nem forrasztok sokat, csak hobbi szinten, fontos a mobilítás, szóval nem mindig asztalon forrasztanék cipeln iegy állomást pedig elég macerás. igazából keveset forrasztanék, szóval szerintem ez is megtenné a dolgát, ha vigyázok rá
-
yohnsee
tag
válasz FireKeeper #55873 üzenetére
Nagy kérés volna egy rövid videót kérni a műszerről használat közben? Pont ezt a típust nézegettem én is, de nem találtam videót vagy véleményt róla. Plusz, írnál pár sort róla?
AVR
-
Salex1
őstag
válasz FireKeeper #55888 üzenetére
Bocs rosszul írtam, nem két polusú, hanem két körös kellene, és sajnos magasabb nem igazán fér bele.
Egy kaputelefon kültéri egységének a gombjáról kellene egy kontaktus, ami egy kamerát kapcsol be...a többi rész már mőködik csak az eredeti nyomógombra épített plusz érintkező nem bírta sokáig. -
Zola007
veterán
válasz FireKeeper #55115 üzenetére
Nekem sincs nagy kedvem ebayről rendelni ilyesmi lutrit, de használtam meg nem találtam semmit hasonló árban
Ezért néztem a Bakut, annak legalább van honlapja, leírása, adnak rá garanciát
Mivel úgy látom gyártanak azért komolyabb cuccokat is, talán még valami normális minőségellenőrzésen is keresztül megy.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz FireKeeper #55111 üzenetére
Jelezném, hogy amit a kolléga linkelt mint "megbízható" ([858D]) fajta, az szintén egy ipari hulladék.
Az EEVblog-os srác csinált róla reviewt és azza kezdi, hogy gyárilag érintévédelmileg életveszélyesen rosszul volt bekötve [link]
" On taking the front panel off I found that the power input socket had been mis-wired and mains active was tied directly to the exposed metallic parts of the heat gun."Megrendelem az "ajánlott" állomást kínából, aztán megpurcanok az első használatkor.
Most ezek után mivel tekintsem ezeket megbízhatóbbnak mint a 12 ezres Baku-t?
[ Szerkesztve ]
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
orion1025
őstag
válasz FireKeeper #54278 üzenetére
Egy adott darab legyártásáról, mert a forrasztási pontok a potméternél két melegítés után felpattogtak.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
nagyúr
válasz FireKeeper #54275 üzenetére
Hát ez kicsi, kompakt, terepen is alkalmazható. Köszönöm, általánosra kellene igen, időnként nagyon kis forrasztáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
-
tordaitibi
veterán
válasz FireKeeper #53728 üzenetére
Valoban megerzi, en nem vagyok egy audiofil, habar a hangcuccom teljesen atlagos, a kulso dac hangjan azonnal meghallom az usb, es a kulso analog 5v tap kozotti elterest.
Es szebben szol az analog taprol. Hulyen hangzik, de mintegy kisimul a hangja.
De ennek az egesznek 56 kbps kodolasu mp3 hallgatasanal , ami meg atkuzdotte magat egy bluetooth atviteli lancon is, semmi de semmi ertelme amugy. -
darvinya
titán
válasz FireKeeper #53717 üzenetére
Rossz estém volt.
-
And
veterán
válasz FireKeeper #53106 üzenetére
"a kattogóst én is nagyon szeretem, két picit problémám van csak vele [..]"
Az elsőt nem érzem problémának, a gyakorlatban forrasztás, egy adott feladat közben nincs igazán szükség a hegy cseréjére. A másodikat pedig sosem tapasztaltam, pedig egy huzamban órákig megy, ha bekapcsolom. -
soldi3r
veterán
válasz FireKeeper #53106 üzenetére
A Hakkok eleg jok, az van nekem is itthon, egy regi darab.
A cegnel van nehany szaz Metcal meg Weller is, elobbit jobbnak tartom.
Viszont egyik sem egy JBCE30 (oo=[][]=oo)
-
kmisi99
addikt
válasz FireKeeper #52928 üzenetére
Értem! Még annyi, hogy ez a motorvezérlő apró eltérésekkel több felépítésben megtalálható. Na most általában pont ez az elpukkant kondenzátor különbözik rajtuk. Maga a vezérlés az ugyan az. Az enyémen nem biztos de szerintem 476A volt ami meg 47uf 10V. Akkor végül is a lényeg, hogy a boltban majd egy 47uf legalább 10V os tantál kondenzátort kérjek?
-
bb0t
senior tag
válasz FireKeeper #52884 üzenetére
Egy 30x40m-es négyzetben lenne pakolgatva. Ismersz olyat aki megcsinálná?
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
Kernel
nagyúr
válasz FireKeeper #52483 üzenetére
Még az egyszerű DT9205 is tudja, hogy ha kapacitást mérek vagy ellenállást, utána elfelejtem áttekerni feszültségre és rányomok 200 V-ot, semmi baja nem lesz.
A 200 mA-es méréshatárt védi a szokásos olvadóbiztosíték.
Lehet, hogy gáz ilyet használni, nekem is van komolyabb műszerem. De ez a gagyi is simán alkalmas a hétköznapi munkára, hibakeresésre, szerszámosládában való dobálásra.
Korábban már említettem, ezt kontakthibásan kaptam valakitől, de csak egy gyári forrasztási hibája volt. Később jött az, hogy beletettem két lapos telefonakkut, soros kötésben, a 9V-os helyett. Miután akkora üreg van a belsejében, hogy elfér.
Azóta nem akar lemerülni.
(#52488) darvinya
Azt nevezik Deprez-műszernek, az öreg Deprez után. Vagy lengőtekercsesnek.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
And
veterán
válasz FireKeeper #52487 üzenetére
"ezt most kicsit úgy érzem [..]"
Hát ezen könnyen lehet segíteni: ne érezd úgy . Meg úgy se, hogy én az olcsóbb mellett kardoskodnék, csak próbálom ésszerűen nézni az igényeit. A drágább mellett felsorolt érveket ugyanis részben erőltetetteknek látom (védelem), másrészt meg ha a többi mérési képesség számára felesleges, akkor semmivel nincs ezzel előbbre, csak többet fizet érte. Ennyi a lényeg.
A gyors szakadásvizsgáló sem valami hú de nagy feature, én emlékszem, mikor kizárólag ilyen műszerek voltak. Sokkal-sokkal később találkoztam olyan DMM-ekkel, amelyek felső ellenálláslimit értékhez kötötték a csipogást, azaz mindig meg kellett várni, míg a mérés beáll pl. 30 ohm alá, lassítva ezzel a hangjelzést. Persze alapesetben nem tudhatjuk, hogy az adott típus mennyire gyors, de még a lassított hangjelzés is sokkal jobb, mint a semmilyen.
#52488: Mióta nem a ló a fő közlekedési eszköz, az emberek már azt sem nagyon tudják, mi fán terem a patkolás és az abrakolás.. -
And
veterán
válasz FireKeeper #52485 üzenetére
Kezdőként sem zavart sosem az automata méréshatárváltás hiánya, ez volt a legkisebb problémánk a mérés során, és most sem érzem a hiányát. Az említett drága műszer különben mindkét módot (manual / auto) támogatja.
"az >1000€ műszereket talán most ne keverjük ide, azoknál szerintem eleve kevésbé készülnek fel a user-errorra"
Hát ez nem túl jó érv , meg egyébként sem én hoztam fel az említett tulajdonságokat, mint a gagyi ismérveit. Márpedig ez a drága műszer is látszólag olyan, aztán mégsem gagyi. Vagy ha nem erősíti a sztereotip megközelítést, akkor eleve hagyjuk ki az érvelésből?
Ha a kolléga egyetlen műszert vesz életében, de eleve tudja, hogy semmi komolyra nem fogja használni, akkor nem érdemes 3+3/4 digites műszert választania (viszont a csipogás hiánya - meg nem mellesleg a késleltetett csipogás - elég zavaró rövidzárlat vizsgálatánál.)
A helyzet hasonló az olcsó kínai és a márkás sportcipő viszonylatához: ha az ember nem mindennapos aktív (netán profi) sportoló, akkor könnyen lehet, hogy jobban jár az olcsóbbal. Hiába bírja az olcsóbb csak negyedannyi ideig, ha a márkás tízszer annyiba kerül, az előbbivel járt jobban. Ha az olcsóbb műszert b@ssza el véletlenül, legfeljebb vesz egy másikat, túléli, nem vágja földhöz az ára. -
And
veterán
válasz FireKeeper #52483 üzenetére
(Igazán nem akarnék senkit semmire rá, illetve semmiről lebeszélni, de egy kicsit erőltetettnek érzem ezt a védelem témát a szutyok üvegbiztikkel és a külön mérőaljzatokkal. Most komolyan, két doboz cigi áráról beszélünk, mégis mit szeretnénk? A melóban a műszerészeink egyik leggyakrabban használt DMM-kalibrátora egy 6-digites, >1000€ árú Gossen Metrawatt gyártmányú műszer, amiben - láss csodát - ugyanúgy két mérőhüvely van a DMM-hez és másik kettő a kalibrátorhoz. A DMM pedig tényleg sok mindent mér, köztük áramot is, igaz csak pár száz mA-ig, de a külön árammérő aljzat az a filléres DMM-eknél is adott a sok amperes méréshatárokhoz, itt meg az eleve hiányzik. A védelmét pedig 500mA-es biztosíték adja, teljesítménydiódákkal kombinálva. Tehát kár ezt úgy beállítani, mint ha kizárólag az olcsó szutyok multiméterek tulajdonsága lenne, mivel ez nem igaz. Az automatikus méréshatárváltás pedig még a drága kategóriában is idegesítő tud néha lenni, mivel időnként jóval tovább tart vele a mérés, mint ha - ismerve a mérendő jel nagyságrendjét - kézzel állítanánk be a méréshatárt.)
-
Met
nagyúr
válasz FireKeeper #52481 üzenetére
Köszi de tényleg ennyire kell és egészen biztos hogy nem kapok rá mert nem érdekel
kb. 2 éve volt az usb-s eset és most kellett volna mert akarok rakni a kaputelefonra egy kapcsolót hogy ne csöngessenek fel többet éjjel azzal hogy lécci engedj be itt lakok a házba de nincs meg a kulcsom
mint tegnap este 11 kor történt.
Ilyenkor mondom hogy a facé nincs nekem ilyenem és még kölcsön sem tudok kérni, illetve tudnék de legalább 1 hét lenne mire megkapom.Amit And linkelt az még belefér a lélektani határba.
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
atish15
aktív tag
válasz FireKeeper #52414 üzenetére
Köszönöm Uraim. Megnézem őket.
-
norbert1998
nagyúr
válasz FireKeeper #52387 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek
-
haxiboy
veterán
válasz FireKeeper #52331 üzenetére
Egyetemi zh volt eredetileg de otthon is meg lehetett csinálni. Ha gondoljátok feltöltöm a pontos feladatsort csak hogy szörnyülködjetek hogy leendő programozóként milyen hasznos dolgokat tanítanak. De ismerősöm aki 40 éve a szakmában van nem tudta kiszámolni. Valószínűleg ez is valami olyan amit a tanár úr talált ki...
Mint a fényesség pixel szemrezoluciós baromság bizonyos látószög esetén.
Google is azt mondja : wut?[ Szerkesztve ]
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
And
veterán
válasz FireKeeper #51875 üzenetére
Akár egyetlen opamp-os fokozattal, ha a paramétereket jól választod meg: [link]. Egy újabb fokozat segíthet a referenciafeszültség (az előbbi kalkulátorban: V2) alacsony forrásimpedanciás előállításában. Ez lehet egy szimpla feszültségkövető, amelynek a bemenetén egy potméterrel beállítható a kívánt feszültségszint. Ha kellő precizitás szükséges, ügyelni kell a megfelelően alacsony offszetfeszültségű opamp-típusra (és/vagy a hiba kompenzálására), és a bemeneti feszültségtartomány okán a kettős tápfeszültség is követelmény.
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #51796 üzenetére
Hát nem csak pár ezressel több (inkább 10e), és mivel nem napi szinten forrasztok az árát soha nem termelné ki.
Eddig is tudtam szépen forrasztani SMA-val, akkor ezután sem lesz gond.Hegy meg olyanra alakítom amire akarom.
Igaz hőmérséklet fix, de még LCD átvezető fóliát(2 oldalas) is tudtam vele forrasztani gond nélkül.
Ez inkább technika, mint sem páka függvénye, mert azzal is tönkre lehet tenni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #51793 üzenetére
Miért szívatnám magam?
SMA tökéletesen tette a dolgát, SMD-t is forrasztottam vele.
Nem fütölt soha, stb.A röhej, hogy SMA olcsóbb, mint a fenti.
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #51789 üzenetére
Ilyen pákám volt:
Semmi gond nem volt vele, tette a dolgát.
Több mint 7 éve meg volt, és egyszerre 6h órát is ment és semmi baja nem volt.A fentit holnap visszaviszem, és veszem SMA-t.
[ Szerkesztve ]
-
Gyula84
veterán
válasz FireKeeper #51789 üzenetére
nekem is volt egy ilyen fél évig bírta úgy, hogy néha fél napig be volt dugva és csak ment
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
Kernel
nagyúr
válasz FireKeeper #51747 üzenetére
TL431 precíziós söntstabilizátor, ezt használják általában a tápegységek feszültségének pontos beállítására is.
Alábbit csak példának mutatom, fordítva dolgozik, mint ahogy neked kellene, vagyis akkor világít a LED, amikor a vezérlőláb feszültsége meghaladja a 2,495 V belső referenciát:
De értelemszerűen alakítható tovább. Mivel az IC működése nagyon pontos, csak az ellenállásosztó pontosságán múlik a többi.
(#51746) yohnsee
Flexibilis gégecső néven is fut.
-
And
veterán
Ha jól látom, a belépőszintű modellek is rendelkeznek analóg bemenetekkel. Tehát nem lehet, hogy a legegyszerűbb esetben csak egy ellenállásosztót kötsz az analóg bemenetre (amely a belső referencia szintje alá osztja az akkumulátor feszültségét), és ezzel meg is van oldva? Vagy ha nagyon bonyolítani szeretnéd, és az analóg bemeneti feszültség lehetséges forrásimpedanciája nem lehet túl nagy értékű (a túl kis osztó ellenállások pedig feleslegesen terhelnék az akkut), akkor a bemenet elé köthetsz egy feszültségkövető kapcsolást, pl. műveleti erősítővel: [link].
Sőt, ha csak egy ponton való kapcsolás a cél, akkor egy szimpla analóg komparátor is megteszi (szintén kivitelezhető egy műveleti erősítővel), amelynek a kimenetét az egyik digitális bemenetre kötheted: [link]. -
yohnsee
tag
Feszültségosztó 1%-os ellenállásokból, majd ez rá az egyuk analog in lábra. Én hasonlót attiny-vel csináltam, eddig jól működik
AVR
-
F_Gergely
őstag
válasz FireKeeper #49719 üzenetére
Ugyan ilyen allomasom van
Olyasmi kiforraszto kene amivel gyorsan tudok labakat kiforrasztani jellemzoen led, es kondi labakat. SMD forrasztashoz jo ez a forrasztoallomas. -
fero02
nagyúr
válasz FireKeeper #48990 üzenetére
Az "F" a nyákjelölés nyelvén Fuse, magyarul biztosíték.
-
Teasüti
nagyúr
válasz FireKeeper #48644 üzenetére
Forraszt, zsugorcső. Vettem.
És a csomópontokra?
Esetleg forrasztásmentes megoldás az elágazásokhoz?
Vmi sorkapocs félére gondolok, létezik ilyesmi?[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz FireKeeper #48298 üzenetére
Azért azt őszintén remélem, hogy ezek jó része csupán
a "balhé" kedvéért követő.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Bocaa
senior tag
válasz FireKeeper #47392 üzenetére
A nyitóiránnyal tisztában voltam
Hány ampert szoktak bírni ezek a ledek? vagy a boltban kérdezzem majd meg?"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "
-
hNp88
aktív tag
válasz FireKeeper #47324 üzenetére
nekem kicsit túlbonyolítottnak tűnik ez a tápegység, hasonlót oldottam már meg MC34063-al, nem kell hozzá trafó se, csak egy induktivitás, meg esetleg külső kapcsoló FET, hangjára se nagyon volt panasz, nem tapasztaltam, hogy beleszólt volna a kimenetbe, igaz mérni nem mértem.
de inkább várjuk meg egy valóban hozzáértő válaszát
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47311 üzenetére
Aha, és azzal nem kellene kísérletezni, hogy 50-50%-ra melyik lehet...
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47300 üzenetére
Ja, azt hittem, a kondiknál mindig van.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47288 üzenetére
Inkább utóbbi.
-
csabyka666
veterán
válasz FireKeeper #47282 üzenetére
Ettől tartottam én is. De valaki leszedné a kártyájáról, hogy kimérje? Szerintem nem...
-
Gyula84
veterán
válasz FireKeeper #47278 üzenetére
pont tegnap szedtem le eevblog-ról lestem
-
Ribi
nagyúr
válasz FireKeeper #47225 üzenetére
Hangfal eléggé határeset. Szerintem.
Erősítő meg felszerelés kérdése. Szkóp sem árt ha van elérhető közelségben.
Mennyit szánsz rá kb és milyen teljesítményűt akarsz összerakni?
Elektronikai tapasztalat? -
PHM
addikt
válasz FireKeeper #47124 üzenetére
Ettől még lehet, hogy az alapismeretek bővítésére azért alkalmas.
Persze nyilván sok dolog már túlhaladott lett azóta.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
estikornel
tag
válasz FireKeeper #47032 üzenetére
Nos, én próbapanelra gondoltam, mivel ha pár ezer akkor már ugyanannyiba kerülne mint megvenni egy hasonló kész kontrollert. Saját felszerelésem pedig nincsen sajnos, így az a verzió nem játszik. Több saját tervezésűt pedig nem szeretnék, magamnak készíteném, nem sorozatgyártásba.
-
estikornel
tag
válasz FireKeeper #47030 üzenetére
Csinálni alatt mit értesz? Boltban egyedit kérni, vagy esetleg tudok sajátot is készíteni? Körülbelül milyen összégért?
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #46560 üzenetére
Én a manchester kódra ilyen IC-ket dobott a kereső[link], nem azt amit te használsz.
Tehát az egész felépítmény lehet téves.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
kovy79
őstag
válasz FireKeeper #45544 üzenetére
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz FireKeeper #45544 üzenetére
Pl. ez ha jól nézem, akkor kapcsolásra elenged: [link]
Amit mi használunk annak nem tudom mi a neve, de hasonló ehhez. - igaz nem ajtó nyitásra, hanem tesztelendő panelben gomb megnyomására használtuk.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz FireKeeper #45542 üzenetére
Lehet kapni ilyen tekercset, aminek a mozgó vasmagját rugó visszanyomja alaphelyzetbe. Mikor kapcsolod, akkor behúz, mikor elengeded, akkor meg visszaugrik. Ezt egy relé után kötöd, aztán meg van oldva. Nem hiszem, hogy túl drága lenne.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz FireKeeper #45539 üzenetére
Egy kínai Wiegandos kártyaolvasót nézz, annak van beépített kapcsolható ledje meg buzzerje is, meg a kártyádat is leolvassa.
A mágnesszárakat meg relén keresztül kapcsoljuk, annak meg nincs különleges vezérlése, max ha zsilip jellegű ajtót, vagy anti passback zónát kezelsz, de ez már mind csak kód kérdése.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz FireKeeper #45539 üzenetére
Bármelyik mágnesszár jó, például ez is.
De talán olcsóbban is fellelhető hasonló.
Buzzer.
A meghajtásukhoz segédáramkörként elég 1-1 tranzisztor.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
válasz FireKeeper #42720 üzenetére
Szerintetek ez a folyasztószer miylen lehet? Alkoholban van feloldva gyanta.
-
artiny
őstag
válasz FireKeeper #41397 üzenetére
aha értem ezert hasznaltunk mink suliban Arduino és programoztuk a kocsit Arduino SW ben C nyelven.
Linuxon ezt nem lehetne megcsinalni amugy? terminalban leforditani a vonalkoveto programot vagy esetleg egy ilyen fordito mint az Arduinohoz volt sajat kis programja nem letezik linxuon ami mukodne a rb pi vel?
-
Latency
senior tag
válasz FireKeeper #41322 üzenetére
Én még ugyan nem rendeltem soha nyákot, de a Seed Studio még ezekre az árakra is ráver.
-
Batman2
őstag
válasz FireKeeper #41167 üzenetére
Igen, ezt néztem én is, de asszem pont a negatív lábbal van összeköttetésben, negatívként bekötve világít is a led.
Általában negatív lábak szoktak lenni a hűtőfelületként is funkcionáló kivezetések.Én is erre gondoltam, így megkentem hővezető pasztával és egy próbapanelon 1 darabot felforrasztottam, elkülönített hűtő csíkkal.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
BTminishop
aktív tag
válasz FireKeeper #41302 üzenetére
sajnos nem lehet,iskolába kell.
-
p87
senior tag
válasz FireKeeper #41196 üzenetére
Régebben én is magamnak akartam készíteni vezérlőt modell bldc motorokhoz, de hamar letettem róla.
Az IC ként kapható bldc vezérlők csak az általános és kis teljesítményű motorokhoz valók.
Modellezéshez való vezérlők mind valamilyen mikrokontrollert általában AVR-t használnak, speciális programmal, amik egyéb modell és motor specifikus beállítási lehetőséget is tartalmaznak, pl. motorfék, időzítés a magas vagy alacsony forulatú motorokhoz, stb.
Itt van egy pl.Na most ha magad akarsz megcsinálni egy ilyen vezérlőt amivel négy külön motort lehet vezérelni akkor úgyis négy külön egységet kell csinálnod, hacsak nem vagy profi a programozásban és megtudod oldani egy mikrokontrollerrel. És ha már ugyis 4szer kell megcsinálni a vezérlőt akkor szerintem idő és pénzpazarlás az egész. Pár ezer forintért már 20-30 A-es vezérlőket lehet venni, a nagyobbak sem sokkal drágábbak, úgy rendezed ahogy akarod őket, ha leszeded róluk a burkolatot egy üvegszálas panelre rögzítheted őket, hasonlóan mintha egy nyákon lennének az alkatrészek, kábeleket is átforraszthatod/ rendezheted neked megfelelőre.
Ha saját magad csinálod biztos drággábban is jönnél ki, szerintem ilyen feltételek mellett nem éri meg saját vezérlőt csinálni csakazért, hogy egy nyákon legyenek.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #41196 üzenetére
Kefe nélküli motornál mit akarsz vezérelni, mert az fix fordulaton megy egyirányba.
-
Gyula84
veterán
-
rostiron
őstag
válasz FireKeeper #40590 üzenetére
Köszi, tehát a lényeg hogy valószínűleg ezt az alkatrészt buzerálja a mágnes.
Most már csak az a kérdés, mi történne ha ezt az alkatrészt kiforrasztanám ??Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #40523 üzenetére
Igen, a valódi gyártó.
Én végig jártam már ezt és 1-2eFt különbségek vannak.
Ez gyártási eljárásból jött, csak a munka díj maradt.4 kopterhez inkább ezek kellenek fő alkatrésznek:
-gíroszkóp(4)
-gyorsulás mérő(4)
-motor vezérlő külön/db
-rádió kommunikátor
-fő vezérlő(#40526) G4ula84
Ez hogy jött ki neked?
Pp 2 fázis elhagyásával(fúrás, marás) majdnem ua., mint a sima nyák.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FireKeeper #40523 üzenetére
"én viszont ténylegesen a legó kockákból"
Nekem ez inkább a kerék újrafeltalálására hasonlít. Minek olyanba energiát tenni, ami kb fillérekért kapható? Ez ilyen jóléti népbetegség...De távol álljon tőlem, hogy beleszövegeljek más dolgába; meg végülis mindenki arra "fecsérli" el az idejét, amire akarja
Azért ha mégis nekiállsz, valami munkanaplót időnként tölthetnél fel a topikba.
Mindenképp érdekesebb lesz, mint a századszorra megkérdezett LED-előtétellenállás témaköreszerk:
"amúgy a többi ilyen maszek-panelgyártó is ilyen durva árakkal dolgozik egyedi megrendelésekre?"
Igen, csak a honlapjukon közölt árakhoz képest még mindeféle egyebet rászámolnak. De ez persze csak árajánlatkérés után derül ki.
Mondjuk a fél-európa kártya méretért kicsit erős a 10+k lötstopp réteg nélkül, de ez van. Érdemben a többi sem olcsóbb. Én is inkább a finomabb rajzolatot tudó gyártók felé mozdultam el, mert ott a hellyel lehet sokat spórolni. (pl hogy nem M3-as csavarnak való VIA-t tudnak csak)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FireKeeper #40519 üzenetére
Szerintem maga a szoftveres része is több, mint ami egy szakdogába értelmesen belefér.
Alkatrész szinten talán megállna egy századosból, de csak akkor, ha házi próbapanelokkal indítasz. Az eletromechanikus rész is tud olcsó lenni modellezőfórumokról összeguberálva.
Bár egy tuti szakdogába (olyanba, amit később referenciaként is tudsz használni) inkább valami furfangos sw-dolgot tennék bele, amit mondjuk a jelenlegi kopter-fejlesztések nem fednek le. És még így is jópár oldalon el lehet roncogni, hogy milyen paraméterek alapján választottad ki a quad-csontvázat...szerk:
"szerintem élvezném összerakni"
Nade a legóban is az a jó, hogy megkapod az építőlemeket és ezekből alkotsz valamit. Nem pedig nekiállsz PC-ABS-ből kifaragni az egyes elemeket, hogy majd egy szép napon építesz belőlük valamit. Ezek a hobby cuccok is ilyenek (szvsz!)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FireKeeper #40492 üzenetére
nem éri meg a nulláról nekiállni...
Ugyan nem tartalmaz semmi egzotikus elemet, de eléggé sok mindent kell összefésülni és akkor még ott van egy jól megírt szoftver is.
(az altiumos könyvtárakat tényleg át kell nézni!) -
darvinya
titán
válasz FireKeeper #40511 üzenetére
Grat különben a munkádhoz.
Nekem nem jön össze az SMD-nyák kivitelése, mert nincs fóliám és a vasalásos nem az igazi.
Visszatérve a 4 motoros helikopterhez.
Annyira nem nehéz, de nem olyan könnyű.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #40498 üzenetére
Elvileg nem.
-
Gyula84
veterán
válasz FireKeeper #40441 üzenetére
nem néz ez ki olyan rosszul
-
kisi
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
válasz FireKeeper #40436 üzenetére
Ez csak egy ujjgyakorlat volt, amit nyilván nem finomítgat az ember napokig, mint más projektet, cél a minél gyorsabb összedobás, szemléltetés.
Az autorouter pedig nagyon jó dolog, amikor elvégzi a munka nagyját, a többit manuálisan lehet korrigálni.
30 éve még kockás papíron görcsöltem, rakosgattam rajta alkatrészeket, indigóval tükröztem. Ne akard már elvenni tőlem azt az élvezetet, hogy megnyomok egy gombot és elkezdenek szaladgálni a vonalak... Ez csak egy érdekesség, nem kellene belemagyarázni ilyen nagy dolgokat, hogy "szoktatás" stb.
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #40354 üzenetére
SMD fecskendős pasztára, amire lehet fecskendő tűt felrakni.
pl: ez[link][ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz FireKeeper #40354 üzenetére
Gondolom igen, bár én kisebb kiszerelést vettem, fecskendőben.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz FireKeeper #40334 üzenetére
Pasztával könnyebb, hidd el. 1 óra alatt megszokod a használatát.
Eleinte én is sokat szivornyáztam az alkatrészek pozicionálásával,
és ez a megoldás vált be a legjobban.
Persze ha 3 kezem lenne...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz FireKeeper #40314 üzenetére
Szerezz be egy adag forrasztó pasztát és egy kis fecskendőt.
A fecskendőbe rövid, viszonylag vékonyabb tűt tegyél.
Az SMD alkatrészek egyik padjára rakj egy kicsit a forrasztó pasztából.
Így bal kézzel tartod az alkatrészt, jobb kézzel forrasztasz.
(Hegyes csipesz és pákahegy ajánlott a művelethez.)
A másik/többi lábat aztán már hagyományos technikával is forraszthatod.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
válasz FireKeeper #39469 üzenetére
-
FireKeeper
nagyúr
válasz FireKeeper #39013 üzenetére
Végül a mikrovezérlős, RFID-s beléptető mellett döntöttünk, ebben láttuk a legnagyobb potenciált hogy később szakdolgozat nehézségi-szintig lehessen vele fejlődni.
Amennyiben van rá igény, a szemeszter végén (vagy előbb/később, attól függ hogy haladok) meg tudom osztani itt az eredményt, vagy akár logout írás formájában.Mindenkinek köszönöm egyébként az ötletelést!
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
(jan)
őstag
Vagy lcd-s fordulatszamerot kocsiba ami mondjuk hofokot is mert
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
kjani18
őstag
Csinálj egy DC->DC step up/down áramkört. pl. in 2,4V - 30V out 2,4V - 30V szabályozható! Min 20W.
Ja, cél IC nélkül![ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Lompos48
nagyúr
válasz FireKeeper #28307 üzenetére
Biztos. Ellenben hangszínhez, balanszhoz (ha nem is eseted) már lineáris kell.
-
Lompos48
nagyúr
válasz FireKeeper #28305 üzenetére
Ha sztereó az erősítő, akkor egyértelműen igen.
-
And
veterán
válasz FireKeeper #28272 üzenetére
Megoldások:
1.) Diódás közösítés, mondjuk 1-1 megfelelő áramú (értsd: a tápáramot elbírja) Schottky-diódával mindkét ágban. A nagyobb feszültségű ágat fogja a fogyasztó terhelni, tehát nem árt, ha a külső táplálás néhány tized volttal magasabb feszültségű, mint a telep névleges feszültsége.
2.) Kapcsolós tápaljzat, amely leválasztja a belső telepet, ha csatlakozót dugnak bele. Kábé mindegyik ilyen célra szánt aljzat képes ilyen lekapcsolásra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz FireKeeper #28255 üzenetére
Ne izgulj, a bolti erősítők többségében sincs ennél komolyabb füles erősítő. Nagy és komoly Marantz erősítőben is ott figyelt egy tök átlagos kis IC egy mini nyákon a füles csatlakozóval.
Am sok sikert!
-
Lompos48
nagyúr
válasz FireKeeper #28255 üzenetére
Sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AliExpress tapasztalatok