Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
DrojDtroll #40998 üzenetére
Egy kicsit kevésnek érzem az infót: az egy dolog, hogy a feszültség (tartomány) és a maximális tömeg adott, de semmi más? Kémia, meglévő töltő, kapacitás nem meghatározott? Mert egy ilyen telep szinte akármilyen kémiájú akkumulátorokból összehozható: NiCd, NiMH, Li-ion / -polimer, de még VRLA-ból (zselés ólomakkuból) is létezik olyan, amelyik könnyebb 40 dekánál. Ha az adott tömeghez legnagyobb energiatároló-képességet szeretnéd, akkor lítiumion (két vagy három soros cellát), ha a legolcsóbbat, akkor 12V-os VRLA-t választanék. De ha valamelyikhez adott a töltő, úgy egyszerűbb a választás.
-
DrojDtroll
veterán
7-12 voltos aksit, aminek könnyűnek is kellene lennie (max 40dkg), hogyan hozzak össze olcsón?
A kér érték között bármi jó, de minnél tovább bírja annál jobb. -
Gyula84
veterán
köszi a válaszokat
-
PHM
addikt
válasz
vodkaboy22 #40995 üzenetére
Nem, ezekben össze vannak hajtogatva a rétegek.
Mikrocellás akkuk is lesznek idővel, de tudtommal azok még
csak a laboratóriumokban léteznek.
Az pedig nem garancia a kereskedelmi forgalomba kerülésre.
Évtizedekkel ezelőtt olvastam például a mikrocellás ólomakkuról.
Sok szépet és jót írtak róla, működő példányt viszont azóta sem láttam. -
PHM
addikt
válasz
vodkaboy22 #40992 üzenetére
Nem, ezek egyedi celláknak számítanak.
Bár van olyan fejlesztési irányzat is, ahol tulajdonképpen az akku
belseje felfogható sok kis egyedi cella párhuzamos kapcsolásának.
Önálló cellák párhuzamos kapcsolásánál oda kell figyelni,
hogy a cellák elektromos paraméterei a lehető legjobban megegyezzenek,
+ ez helytakarékosság szempontjából sem túl kedvező. -
Kernel
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #40992 üzenetére
Párhuzamos akku helyett szerintem egyszerűbb eleve egyberakni, vagyis nagyobb kapacitású akkut gyártani hozzá, ami térfogatra vetített kapacitás szempontjából is előnyösebb. Nem különül el, válaszfalak nem foglalják a helyet például. Amúgy is itt sokat számít minden kis férőhely.
-
PHM
addikt
válasz
vodkaboy22 #40990 üzenetére
Mobilban zömében csak egy cella van.
A Ni-MH akkus időkben volt több cella, sorosan kötve.
Tabletekben előfordul, hogy 2 cella van, szintén sorosan kötve.
Kamera akkukban gyakori még a 2, sorosan kötött cella,
illetve a 4, vegyes kapcsolásban.
Lítium akkuknál nem túl előnyös a sok cella sorosan,
mert bonyolítja, s ezáltal drágítja a belső elektronikát. -
Gyula84
veterán
Hali
li-ion és polymer akkuk nem csak egy cellából állnak?
[link]
-
vodkaboy22
addikt
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #40984 üzenetére
Az irányérzékenység nem pusztán a fizikai kialakításból adódik?
-
vodkaboy22
addikt
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy még könnyen ki is nyírhatod őket, ha vesekarakterisztikájúak, mivel akkor a fantom táp rossz helyre kerülhet!
-
And
veterán
válasz
atesss #40981 üzenetére
"A kondenzátor mikrofonokon az egyik pólus a házhoz kapcsolódik."
Ha ezekre a kis kapszulákra gondolsz, azok inkább elektret-mikrofonok, és számít nekik a polaritás. Fordítva bekötve - alacsony, pár voltos tápot feltételezve - nem lesz bajuk, csak nem feltétlenül fognak működni. -
törölt tag
válasz
atesss #40981 üzenetére
hangszóróknál, amíg önmagában használod, semmi sem történik, ha fordított polaritással működteted. Ellenben ha pl sztereónál fordítva kötöd be az egyiket, akkor a mélyhangoknál kioltás lép fel (bár azt amúgy sem sugározzák le a párcentis izék), a sztereó tér meg szétesik
-
atesss
addikt
Üdv !
A kondenzátor mikrofonokon az egyik pólus a házhoz kapcsolódik. Ez alapján elvileg ez volna a - vagy föld.
De lehet bármi különbség, ha fordítva kötöm be ?
(Be van építve, és sárgás műgyantával kiöntve, úgyhogy nem látom és nem is tudom mérni melyik megy a házhoz.)És ugyanez lenne a kérdésem kishangszórókról is:
Többségükön rá van rajzolva, hogy melyik a + és melyik a -.
Mi van ha én fordítva kötném be ? -
Kernel
nagyúr
válasz
itamragy #40978 üzenetére
Illetve videokártyák is vannak, aminek tartozékát képezheti a linkelt csatlakozó, nekem a Matroxhoz volt hasonló. Az is például úgy működött, hogy ha rádugtam a kártyára, rövidre zárt két pontot, amitől a kártya/driver üzemmódot váltott, átállt SDTV-re. Vagyis gyártóspecifikus tartozék, akármihez nem jó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
itamragy #40978 üzenetére
S-video semmiképp sem, mivel a D-Sub csatlakozó RGB-kimenetet biztosít, így az RGB látszólag adott lenne, de csak akkor lehet vele ilyen módon SCART RGB bemenetet vezérelni, ha a videokártyát rá tudod venni a megfelelő üzemmódra.
A Power Strip nevű programot szokták erre használni, de nem minden hardvert lehet a kívánt szabványos PAL, vagy pláne NTSC üzemmódra beállítani. A TV meg mással nem működik. PAL 50 Hz, interlaced, 15625 sor, például.
A fotón látható átalakító olyan laptophoz való, aminél a driverben át lehet kattintani, hogy S-Video jelet adjon ki a D-Sub csatlakozón. Egyébként haszontalan.
A linkelt kapcsolás pedig nem kompozitjelet állít elő, hanem csak megfelelő arányban összekeveri az RGB jeleket, plusz a H és V szinkront, aminek eredménye fekete-fehér kép lesz. Nem véletlenül írják az eredeti oldalon is:
La señal generada es en blanco y negro.
Ha visszatörlöm a kép URL-jét, akkor ide jutok:
http://www.geocities.ws/podernixie/
http://www.geocities.ws/podernixie/htpc/cables.html
Kompozitjel előállítása nem annyiból áll, hogy simán összekeverem az RGB- és szinkronjeleket, azzal nem fog működni a TV-ben lévő színdekóder, nem tudja többé szétválasztani a színeket. Külön IC-k vannak ilyen célra, ami a kívánt szabványú kódolást elvégzi, PAL / NTSC vagy netán SECAM rendszerben.
-
itamragy
csendes tag
Üdv!
Szeretnék késziteni egy VGA to S-video (vagy scart,RGB,RCA) átalakítót.
Kérdésem az lenne hogy ez lehetséges-e bármilyen + elektronika nélkül csak a csatlakozók használatával?
Ilyesmire gondoltam.
ez a kapcsolás jó lenne hozzá? -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #40976 üzenetére
Elemet kötsz rá, vagy bármi egyenáramot (már amit reálisan elbír), amikor előre, vagyis kifelé mozdul a membrán, az adja meg a polaritást. Ez egy ilyen kvázi egyezményes dolog.
-
DonThomasino
veterán
Hogy tudom eldönteni egy mélynyomóról melyik a + vagy - ?
Ha csak két vezetékem van. -
fraba
aktív tag
válasz
darvinya #40968 üzenetére
nem tudom, hogy mire kell ez a cucc. csak azt tudom, hogy a volt kollégám (akivel már nem beszélek) el akarta kérni a főnöktől ezt a ketyerét, amit feljebb leírtam (ami amúgy arra van, hogy szúrópróbaszerűen motozzák a védett területről kilépő embereket). hogy mire akarja felhasználni, hogy pontosan mi a probléma, amit ezzel meg akar oldani, nem tudom.
a számlálós ÉS kapus cucc meg csak egy agymenésem, egy elméleti fejtegetés, filozóFA. that's all folks -
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #40969 üzenetére
Azért írtam munkahetet, mert ez a legkisebb intervallum amiben mindenkit megmotozhatnak.
Ez a ciklus nem ismétlődik, mert a következő munkahéten új véletlen sorrend áll fel.Az intervallumot lehet, csökkenteni.
De a túl kicsinél már ez a rendszer értelmét veszti.
Az előző hsz-ben fellépő hiba miatt.
Ekkor egyszerűbb a 2 LED-es megoldás.
Nem lenne elég egy zöld és piros LED felváltva villognia úgy, hogy mintha világítana.
A gombbal ez megállítodik és csak az egyik LED világít a kettő közül.
Ha zöld mehet, ha piros motozás. -
Kernel
nagyúr
válasz
Adee_91 #40960 üzenetére
Villogó LED nekem kimaradt, nem barkácsoltam ilyennel, de ha itt megnézek párat: [link]
Általában közlik, hogy "Flash rate about 1 second." Nem tudom, ezt mennyiben befolyásolja az áram, soros ellenállás beiktatásával lehetne talán kísérletezni. (Az alaplapon is van egy ellenállás, ami a LED áramát biztosítja.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #40966 üzenetére
Videojel mérésére multiméter nem mérvadó, de egy szokványos kompozit-bemenetnek nem tudsz ártani ennyivel.
Egyébként én egy videomagnóból szereltem ki modulátort, utána azt szabványos vonali szintű jellel tudtam vezérelni, vagyis a modulátorokat valószínűleg eleve így méretezik. Az esetleg előfordulhat, hogy a jelforrás nem bír el két terhelést, vagyis némileg csökkenhet a szint, ezen a modulátor kiiktatásával (bemenet megszakítása) lehetne segíteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #40961 üzenetére
Egyféle szabványos, vonali szintű SDTV kompozitjel van, így az elvileg arra való, hogy egy TV-re is rákötheted.
Videojelnél 75 ohm a forrásimpedancia, ugyanannyival kell leterhelni is, vagyis az lejjebb fog esni, terhelésre. Bár nem tudom, mivel mérted, mert mérésnél is 75 ohmmal kell terhelni.
Egyébként a videójel amplitúdója a kontrasztot (fehérszintet) közvetlenül meghatározza, vagyis ha sok lenne, akkor túl kontrasztos, sőt túlvezérelt, torzított képet látnál. A szürkeskála átmenetei torzulnának. Ha jó a szürkeskála, akkor ez a része rendben van. Kevés jel esetén pedig értelemszerűen alacsony lenne a fehérszint.
Ha lenne olyan kompozit-kimenet, ami túl sok feszültséget ad le, azt nem tudom egyébként, mire lehetne használni, mert csak TV-t, videomagnót, vagy PC-bemenetet nem tudnál rákötni, vagyis kb. semmit.
Szerk: most látom, annyiban félreértettem, hogy azt hittem, valamilyen gyári kimenetről van szó.
-
törölt tag
Urak. Éppen egy régi számítógép modulátora elől vezetek ki videójelet. Mérésem szerint ez a jel 1.5V. Ez sok közvetlenül a TV Composite bemenetére kötve? Ha igen hogyan tudnám korrigálni?
-
Adee_91
aktív tag
Üdv,
ezek a villogó ledek hogy működnek,milyen kapcsolás lehet bennük?astabil?
Konkrétan az lenne a problémám,hogy moddolom a házamat,minden ami kék volt narancssárga lesz.
Kicseréltem a hdd és power ledeket,ezekkel nincs is gond.Viszont volt egy harmadik led is,ami nagyon alacsony frekin villogott,mintha "lélegezne" a gép.Gondoltam,biztos valami elektronika szabályozza,így hát kicseréltem ezt is narancssárgára,de eztán csak folyamatosan világított.Utánanéztem a neten és láttam,hogy létezik konkrét villogó led.,na több se kellett vettem ilyenből narancssárgát.Ez valóban villog,csak túl magas frekin.Kérdésem,hogy hogy tudnám a gyári "lélegzős" frekit visszanyerni csak narancssárgában?
Többféle frekis változat létezik ezekből a ledekből?
Köszönöm előre is. -
fraba
aktív tag
(#40947) And
Igazából pontosan a problémát nem ismerem/tudom, csak főnök megkérdezte, tudok-e esetleg egy ilyen generátor kapcsolási rajzot. Volt alkalmazottja el akarta volna kérni tőle ezt a készüléket, amit leírtam, csak nem találja, aztán gondolom építeni akart volna egyet. Na ez azóta annyiban maradt.
(#40948) Kernel
Ez a számlálós dolog nem is rossz ötlet. 4 bites bináris számlálót meghajtok mondjuk 10 kHz-el és a gomb megnyomásának pillanatában kidob egy számot 0-15 ig véletlenszerűen.
Mondjuk kijelölöm hogy legyen a 7 és a 15 a 16 állapot közül az, amire mondjuk villogtatni kell egy LED-et. Kell egy db három bementű ÉS kapu, és az MSB kivételével mindegyik bitet rávezetem. Annak meg csak akkor van 1 a kimenetén, ha 7 volt vagy 15 épp a számláló állapota.Kérdés:
- Ha az engedélyező bemenet(ek)re (ET/EP) kötöm a gombot - amit ha megnyomok kell kidobnia a véletlen számot -, és mikor megnyomom, az letiltja a számlálást, akkor a kimenetek a gomb megnyomása előtti állapotban maradnak, és mikor felengedem, onnan folytatja a számlálást, vagy nem definiált a kimenet/törlődik?
- Az ÉS kapu kimenetén nem megnyomott gomb mellett ciklusonként megjelenő 2 tranzienst hogy különböztetem meg az igazi jeltől? Mármint amikor épp 7 vagy 15 állapotnál nyomtam meg a gombot. Egy 22 pF-os kondit rakok a kimenetre, ami a tranzienst "megeszi"? -
Lompos48
nagyúr
válasz
jolti05 #40953 üzenetére
Mikroszkóppal, műszerrel megkeresni, azonosítani melyik szál hová tart a lapon, a konnektort visszaRAGASZTANI (rögzíteni a helyére), szálakkal rekonstruálni az eredeti állapotot. Nem lesz szétszedhető!
Más megoldás (amit a gyártó ajánlana) kicserélni a sérült lapot mindenestől. -
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
Mit lehet kezdeni azzal a nyomtatott áramkörrel, amiről a felületszerelt csatlakozó pad-estül leszakadt?
-
Kernel
nagyúr
Egyébként erre is lehet egy egyszerű megoldás, amikor két LED villog felváltva, olyan gyorsan, hogy nem is látod. Amikor megállítod, egyik LED úgy marad. Hogy hangot is vezérelsz vele, az már részletkérdés, megoldható.
Ez teljesen véletlenszerű, százalékra nem is lehet programozni, csak egy buta számláló. Hacsak nem úgy, hogy a négyszögjel kitöltési tényezője nem 50-50 %, így valamelyik állapot eltalálására nagyobb az esély.
-
And
veterán
Egyszerűbb lett volna rögtön az elején leírni, hogy mire kell, de még mindig hiányzik némi adat. Például mekkora valószínűséggel kell jeleznie a rendszernek? Teszem azt 50 emberből csak egyet (2%), 20-ból ötöt (25%) kell átvizsgálni, erre gondolok. Mivel a cél nem valamiféle hitelesített szerencsejáték-üzemeltetés, egy átlagos mikrokontroller által generált álvéletlen szám - szinte bármilyen fordító által támogatott függvény - is megfelel a célnak, de mindenképp le kell tisztázni, hogy mekkora legyen az elején említett 'találati arány'.
-
fraba
aktív tag
válasz
Kernel #40945 üzenetére
Neeem, neeeem, nem erre gondoltam.
Egy olyan cucc kéne nekem, mint amivel a dolgozókat, szúrópróbaszerűen jelöli ki a biztonsági őr a (testüreg)motozásra. Odamész a pulthoz, megnyomsz egy gombot, és ha zenél, akkor motozás, ha nem zenél, akkor motozás nélkül elhagyhatod a védett területet. Így nem kell mindig mindenkit végigmotozni, és csupán a szerencsén múlik, hogy téged épp motoznak, vagy sem.
Na, és ehhez kéne valami véletlen(szám)generátor -
fraba
aktív tag
Sziasztok!
Arra nézve van valakinek valami ötlete, hogy lehet itthoni körülmények közt, uP nélkül, egy véletlenszám generátort összedobni?
-
Kernel
nagyúr
válasz
moli.hu #40941 üzenetére
Egyébként attól még lehet hibás egy kondi, hogy nem látszik rajta, vagy lehetne vizsgálni például az alaplapon lévő kapcsolóüzemű szabályzókat is, de ami nálad a legkellemetlenebb, hogy külön kellene tesztelni az alaplapot és CPU-t, miután felesleges görcsölni vele, ha utóbbi lett hibás.
Csak integrált CPU esetén ez elég nehézkes lenne.
-
moli.hu
őstag
válasz
darvinya #40940 üzenetére
ezt most nem ertem, hisz ezeket en irtam a nyito hsz-ben, tehat mar tudott volt, hogy az alaplap a hibas. Akkor most merre tovabb? hogy tudom kideriteni, hogy az alaplap melyik egy alkatresze hibas az ezerbol? Vizualisan minden rendben. Es a videojel kijon, a kurzor villog.
-
Kernel
nagyúr
válasz
moli.hu #40936 üzenetére
Gyakori hiba TV szervizben is, hogy az ügyfél elmondása szerint jött egy áramszünet (akár egy nagytakarítás miatt is, vagyis nem feltétel a külső hiba), utána a készülék már nem működik.
A vizsgálat során általában kiderül, hogy a tápegység már előtte beteg volt, csak az állandó hálózati üzem (átmelegedett alkatrészek) még életben tartották, kihűlés után azonban már nem tudott elindulni. Rosszabb esetben a tápegység sajnos agyonvág további alkatrészeket is. De számítógépnél is találkoztam már ilyennel, például sérült az alaplap, CPU.
Áramszolgáltatói gondok is vannak néha, amikor például szerelési hiba, karbantartás miatt (csillagpontszakadás, elkötés a háromfázisú rendszerben), 230 V fázisfeszültség helyett a 400 V-os vonali feszültség jut be a lakásba. Illetve a csillagponti eltolódás (terheléseloszlás) függvényében ez kevesebb is lehet, de mindenképpen káros.
A bemenő túlfeszültség okozta hibák viszont szintén kimutathatók általában (más alkatrészek mennek tönkre), sőt ilyenkor az ügyfél eleve úgy szokott jönni, hogy majd fizet az áramszolgáltató vagy biztosítója, kéri róla a számlát.
-
moli.hu
őstag
Sziasztok!
tudom, hogy nem ide tartozik, de nem talaltam ennel megfelelobb topikot.Az ELMU tonkrevagta a szamitogepem. Tervezetten 2014-05-21 08:00 - 10:00 szereltek, ezt elore kiirtak, de azt nem, hogy le kellene huznunk az eszkozoket a halozatrol. ~10:20-kor visszakapcsoltak az aramot, a szerverem bekapcsolt, de onnantol soha tobbet nem mukodik rendesen a szamitogep. Videojelet ad, a kurzor villog a sarokban, ennyi. Lehuztam mindent, meg a bekapcsolo-gombot is (kezzel zartam rovidre a 2 pint, hogy bekapcsoljam), csereltem ram-modult, nullaztam a bios-t, ennyi. Kiprobaltam a tapot egy masik alaplappal, az megy. Tehat ez az alaplap hibas. cpu integralt, azt nem lehet cserelni.
Az ide tartozo kerdes: elektronikai szempontbol mi az, amit tudok ellenorizni, megprobalni javitani egy alaplapon, hogy hatha visszahozzam az eletbe?
-
Kernel
nagyúr
Azoknál egy sötét színű, IR áteresztő plexi szokott lenni, de azon keresztül a PIR nem működne szerintem, így ez arra utal, hogy a távszabályzókhoz és vevőkhöz hasonlóan, ott a plexi mögött lehet egy IR LED és egy IR vevő, ami a visszavert sugárzást érzékeli. Az elektronika pedig a visszavert jel változásaira reagálhat.
Erre utal az egyik fotó is, feltételezésem szerint az adó és vevő látszik rajta külön.
Bár az is igaz, tanítható távszabályzóm van olyan is, ahol egy LED-tok integráltan tartalmazza az adó LED-et és vevő fotodiódát is, így akár az is lehet.
Kép forrása: [link]
-
Ribi
nagyúr
Nem hiszem, hogy ezek az érzékelők hőt néznének.
Akkor igen egyszerűen át lehetne verni mindet, ha egy nagyobb méretű fa lapot oda tolok elé és kész is. Nincs több hő változás. -
Kernel
nagyúr
Nem hőt, hanem infravörös fényt érzékel. Más kérdés, hogy ami ilyen hullámhosszú sugárzást bocsát ki, az többnyire hőt is. Igaz, ezt ember nem látja, ezért a "fény" nem a legjobb szó, itt a látható fénynél nagyobb a hullámhossz.
Utánanézve én sem látok olyat, hogy létezne például aktív IR mozgásérzékelő, ami tegyük fel, a távszabályzókhoz hasonló módon, infrát bocsátana ki, aminek a visszavert részét érzékelnék. Infrakapu van legfeljebb, ami kettő között elhaladó tárgyakat észleli, de ez nem újdonság.
Egyszerűen csak ilyen újabb fajta PIR van beépítve, aminek más a formája, mint a régen megszokott:
-
martong
tag
Sziasztok,
Egy ilyen infra érzékelő menyire használható automatikus világítás kapcsolásra kamrában, fürdőszobában?
Jobb ez mint a mozgásérzékelős?
Van valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban?
Köszi -
(jan)
őstag
válasz
nonsen5e #40920 üzenetére
Én megnézném soros kábellel, hogy ad e életjelet a bootloader?
Melyik leírás alapján csináltad? Hobbielektronikán van egy jó, komplett tutorial.
Kérdés:
Hogyan szokás risztónál a tamper zónát bekötni? az oké hogy sima zónákban az érzékelőben van az ellenálás, de tamper körben ezt hogyan szokták kivitelezni ?
-
nonsen5e
veterán
Üdv!
Próbálkoztam egy JTAG-parallel kábel építéssel, hogy a régebben melléflashelt WRT54G v5 routeremet megjavíthassam, a kábel elkészült, rákötöttem az eszközökre, kis műszerrel mérve tökéletesen érintkezik minden, nem ér össze egyik két kábel sem, stb... Viszont a program nem ismer fel semmilyen cpu-t a routerben, mer' aszondja nem stimmel a kábel, érintkezés.
A mű ilyen lett:
[link]
Túl sufnis az egész, bizonyos dolgokat nem vettem figyelembe és elkerülhetetlen a bolti szakszerű jtag kábel vétele, avagy nem ott lehet a gond? -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #40917 üzenetére
Először is be kell határolni, hol keletkezik a zaj. Ha erősítőn belül, azt általában valamelyik félvezető okozhatja, de nem feltétlenül túlterhelés miatt, főleg ha nem is a végfok lett zajos, hanem előtte valamelyik fokozat. Nyilván azt is be kell határolni.
-
DonThomasino
veterán
Auto hifi végfokot ki lehet úgy ütni, hogy alapzaj legyen rajta
vagy az inkább hangszóró hiba?
Most került hozzám egyik oldal picit zajos ha halkan hallgatom. -
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #40914 üzenetére
Általában természetes ilyenkor a zaj, mivel az erősítő jelforrás kimeneti fokozatának saját zaját erősíti fel. Annak saját szintszabályzója pedig előtte van.
Ezért nem érdemes bemeneti potméter nélkül használni a végfokot, mert ha az ott lenne, azzal le tudnád halkítani lényegében a zajt is, majd a forrásból adni rá nagyobb hangerőt. Ezáltal javulna a jel-zaj viszony.
-
Üdv
Van egy Kenwood komponens erősítőm ami most van átalakítás alatt és már meg is szólalt de a bemenetnél 1-2 dolog nem tiszta.
Ez egy olyan erősítő amihez tartozott egy CD és egy magnó is amik hátul 1 szalag kábellel voltak összekötve,tehát így magában még megszólalni is képtelen volt.Power relé vezérlést már megoldottam,a hangfal relé időzítő még függőben csak előtte szeretnám letisztázni a bemeneti részt.A képe(ken) látszik,hogy hol kötöttem be egy 3,5mm-es jack R/L oldalát és a földet.
Nos a bemenetnél szám szerint 8db kivezetés van(a középső 2 forr.pont az 0V)
A közvetlen mellette lévő 1-1 kivezetés pedig az R és L "lehet" mert arra adva jelet szépen szól is ahogy kell de ha megállítom az iPod-ot vagy lehalkítom akkor susogást,sistergést hallok a hangszórókban.
Az R/L forr.pontja után egy ellenállás és egy kondi van sorba kötve.
Természetesen eredetileg a bemenetre egy másik NYÁK csatlakozott amin 2db motoros Alps és egy gondolom balansz potik voltak.
Esetleg ötlete valakinek? -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #40912 üzenetére
A végfokpanelon lévő több ezer mikrós kondi és a tápegység közé mindenképp illik beiktatni egy fojtót, egyébként ugyanis a táp kimenetén oszcilloszkóppal is látható zajimpulzusok a tápvezetéken kiegyenlítődve erős zavart keltenek a hangban is.
Ez a része egy fojtóval még rendezhető is, további gondot okozhat viszont az a földhurok, ami a tápföld és a jelföld között alakul ki, zúgó hangot produkálva a hangszórókban.
Sajnos önmagában az nem megoldás, hogy például a jelkábel árnyékolásának testjét egyik végén megszakítani, mert a tápvezetéken létrejövő zaj így is becsatolódik, a bemenethez képest. Egy lehetőség az alaplapon egy jó vastag átkötést beforrasztani a tápcsatlakozó GND és a kimeneti Jack GND között, majd az erősítő GND-t közvetlen az utóbbihoz kötni, hogy onnan vegye a tápáramot is. A hangkábel árnyékolását pedig a végfok bemenetnél megszakítani, illetve be nem kötni.
Engem mellesleg olyan szempontból érintett a téma, hogy a házimozi nálam egy quadro rendszer, ahol elől van komolyabb hangfal és sztereo erősítő, a két hátsó hangdoboz viszont (de az sem műanyag gagyi egyébként) csak TDA2030 végfokról megy, amit a PC-tápra gondoltam rákombinálni.
Csak ennek így szimplán kevés a 12 V, inkább hídvégfok kellene majd, de egyelőre megtápláltam külön, trafós tápegységgel, nagyobb feszültségről. Így lényegében ugyanott vagyok, legalább zúgások, zavarok sincsenek.
-
törölt tag
válasz
Kernel #40910 üzenetére
"PC-tápra túl nagy teljesítményű erősítőt én lehetőleg nem bíznék"
A 2x25W azért minden csak nem sok egy tápegység számára. Ami ennél kisebb, az már fülesvégfok.
De jó lenne tudni, hogy végülis egy mai 400-as decens táp pusztult meg, vagy vmi 10 éves vargánés.BTW, ezeket a telj.tüskéket lehet fojtótekerccsel / RLC-akármivel korlátozni?
-
DonThomasino
veterán
Auto hifi előlapot lehet polírozni?
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #40909 üzenetére
A kapcsolóüzemű végfok saját impulzusait, valamint a táp irányából érkező impulzusokat kiegyenlíti a végfokpanelon elhelyezett pár ezer mikrós tápszűrő, amit kénytelenek is az IC közelébe beépíteni, mert egyébként a tápvezetéken csatolás lépne fel a bal-jobb oldal között is, illetve az IC belső fokozatai között is.
De ez a szűrés ahhoz általában már kevés, hogy a zene ütemében jelentkező terhelésváltozásokat is kiegyenlítse, az már a tápegységre marad.
PC-tápra túl nagy teljesítményű erősítőt én lehetőleg nem bíznék (mármint a géppel közös üzemben), például emiatt a rángató hatás miatt, de ennyit azért még el kellene bírnia, pláne miután a 12 V által behatárolt teljesítményről is szó esett.
-
törölt tag
válasz
Kernel #40908 üzenetére
Nem ismerem a procik lelkivilágát, de eddig úgy gondoltam, hogy azok lényegsesen komolyabb telj.-impulzusokat képesek kérni a táptól, mint egy relatíve lomha végfok.
Bár így hogy a végfok-IC is digitális, lehet hogy igazad van. Egyébként nem az lehetett a gond, hogy a kettő összegerjedt egymással? -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #40907 üzenetére
Nem az a lényeg, egyébként nem analóg IC, tegnap betettem róla a kivágott képet, azon látszik is.
De áram szempontjából ugyanúgy terheli a tápegységet, mint bármelyik erősítő, a kivezérlés ütemében rángat is, ami a számítógép egyéb áramkörei szempontjából nem biztos, hogy olyan jó, noha bizonyos határon belül el kell bírnia, miután a tápegységnek az a dolga, hogy kiszabályozza a terhelés változásait.
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #40876 üzenetére
A PC tápot hogy tudta kinyírni egy ilyen végfok? Ez full-analóg IC, nem?
-
Kernel
nagyúr
válasz
LeG3Nd #40896 üzenetére
A fénycső hosszától függ, hogy mekkora feszültséget igényel a begyújtás, utána pedig áramgenerátoros táplálást kap a cső. Ha áramban túlhajtod a csövet, értelemszerűen csökken az élettartama.
Elvileg az áramot kellene, mondjuk valamelyik ellenállás változtatásával belőni, hogy a fénycső bemelegedett állapotában nagyjából 6 W teljesítményre álljon be.
-
Kernel
nagyúr
Nem vettem kötekedésnek, de azt azért beláthatod, hogy ha valaki megépített már több erősítőt, valamint ifjabb korában elég alaposan elmerült a témában elvi szinten is, akkor azt azért nem lehet szó nélkül hagyni, hogy esetleg más akar engem felvilágosítani, ilyen ügyekben.
Annál is inkább, mert az egyik dolgot simán félreértetted, csak azért indokoltam meg (12 V-ból nem veszel ki többet az adott esetben), az adatlapot sem nézted meg, holott láthattad, hogy én megnéztem / ismerem (ez kiderül ebből a mondatomból: "mellesleg az IC-k belső felépítése is ugyanaz"), de azért utána felvilágosítasz: "hídkapcsolású végfok lehet benne" (komolyan, kösz...), plusz még utána felvilágosítasz szinusz / zenei témában, ami szinte érdektelen az eredeti felvetés szempontjából, főleg nekem még magyarázni sem kell.
Tehát egyszerűen csak erről van szó, egyfajta szakmai hiúság kérdése, szerintem ezt meg lehet érteni.
-
PHM
addikt
válasz
vodkaboy22 #40900 üzenetére
Nem-nem. Primer oldalon kell mérni a bekapcsolási áramcsúcsot.
Úgy helyesen fog kijönni a kb 600W PMPO. -
darvinya
titán
Nincs valakinek feleslegben AC128-as NPN párja?
Válaszokat PÜ-ben várom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Facebook és Messenger
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Akciókamerák
- Milyen széket vegyek?
- Könyvajánló
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- MacSzerez.com - 2020 MacBook Pro 13" Retina M1 / 8GB RAM / 256GB SSD / Astro / Garancia / Magyar
- Xiaomi 14T Pro 1TB Titan Gray, Karcmentes, Gyönyörű Állapotú, Szürke, Garanciális
- Eladó számítógép
- Új, Gamer félgép - ASRock Z690 PG Riptide + Intel I9 14900K + TeamGroup 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- MSI RTX 3080Ti 12GB /Jótállással!/Dobozos!/Beszámítás!/Posta lehetséges!
- Bezámítás! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Keresünk dokkolókat
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest