-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
SchumiBácsi #80547 üzenetére
Igen, érdemes szabad térben mérni! Jó kérdés, nem is írtam, bocsi!
-
fehér_ember
addikt
Ha valakit érdekel; harmonic technology pro silway 2 készülék összekötő kábel felépítéséről:
Oldalanként 1db. egy eres kb. 0,4-0,5mm átmérőjű monokristályos réz vezető + 1db. egy eres kb. 0,8mm átmérőjű monokristályos ezüst vezető a jel részhez (forrasztva) és szintén ugyanilyenek külön a testhez is.
(Nem férni hozzá, nem tudom megmérni, ezért a kb. ; csak az rca dugóknál tudtam meglesni.)
Annyit látni még, hogy a gyárilag burkolt vezetékek közötti teret vékony üres átlátszó szilikon csövekkel "határolták/töltötték ki". -
-
válasz
SchumiBácsi #80545 üzenetére
Sweepet csinál a progi. Jó lesz hozzá ez a mic. is.
-
fehér_ember
addikt
válasz
Dorian #80539 üzenetére
Ez az elhajlás dolog csak azért él bennem mert egy Kínai ebay-es vásárlással (nem pont ezzel, de valami hasonlóval) jártam úgy, hogy a közepén lévő rész fogta meg egy vakon történő behelyezéskor; azóta mindig eszembe jut
Más: Mútkorában úgy gondoltam visszarakom a régebben használt vandamme H07RNF tápkábelt a mostani furukawa helyett, mivel úgy emlékeztem hogy a vandamme-al több volt a mély. Sőt titokban abban reménykedtem hogy hátha nemcsak a mély hanem a dinamika volt a több.
Megcsináltam a visszacserét és elégedettem nyugtáztam tevés-vevéseim közepette hogy milyen jól emlékeztem a hangzására, ütősebb a zene, milyen jó hogy visszacseréltem...
Igen ám, de amikor már nem csak háttérzenélésként kezdtem el hallgatni, hanem amikor aznap este leültem hogy meghallgatom néhány kedvencebb számom, no akkor egyből megváltozott a véleményem.
Megváltozott, mert elbújtak részletek és nem volt annyira tiszta/levegős a hangzás mint a furukawával. Egyből nem jelentett semmit a plusz mély és azonnal cseréltem vissza a kábelt.
Az a tárgyilagosság kedvéért talán említést érdemel hogy nem azonos csatlakozókkal voltak szerelve a kábelek, de nem volt kedvem átszerelni őket; majd valamikor kipróbálom a vandamme-ot a másik féle olcsó ebay-es csatlakozóval is.
Mindenesetre az említett furukawát talán érdemes másnak is számításba venni ha tápkábelt akar vásárolni, ha azt nézem hogy a vandamme-ot is használhatónak tartják.(#80541) bkercso
"Ha rézből lenne, nem ilyen színe lenne."
Igen, ezek mind ötvözetek, és remélhetőleg aranyozottak. Ez utóbbit azért én nem bánom, de simán lehet jó egy galvanizált is.
Sajnos nincs préselhető, ezért én is inkább forrasztani fogom, meg különben is, tényleg az a tuti.
Csak mivel "gyárilag" is préselt csatlakozók voltak rajta, azért akartam eleinte én is mindenképp úgy megoldani. De lehet hogy inkább azt kellene csinálni, hogy a másik oldalon a gyári préselt villáknak is inkább feljavítani a kontaktját egy kis forrasztással. Sajnos válogatósak a magasakés inkább a vékonyabb több erest választanák a tömörebb vastagabbak helyett [link] (persze ez csak kitaláció), de normálisan összeszorítani a "vastagabb" tömör ereket és a középen lévő vékonyabb sokerest csak csavarozással, lehetetlen; úgyhogy forrasztás lesz, az az egy már tuti biztos.
-
válasz
SchumiBácsi #80542 üzenetére
Sima kondenzátormikrofon elég, az kb. 2000Ft. Azoknak van egy kis kiemelése magasban, de az időbeli lefolyás a lényeg, azt meg jól visszaadja. Fellazított háztartási vattát is tehetsz bele (100%-ost), nem muszáj ragaszkodni ezekhez a műanyag hulladék csillapítóanyagokhoz. Nem tudom, ez a műszálas HT35 mennyire jó.
Legalább nem műanyaghab...
-
-
válasz
fehér_ember #80531 üzenetére
Ha rézből lenne, nem ilyen színe lenne.Én amúgy az olcsó Lomexes galvanizált banándugót vettem, ami csavaros ugyan, mégis kiválóan bele tudtam forrasztani a kábelt.
A préselés amúgy sem egy jó megoldás szerintem. Iparilag más, de ezekben a kézi fogókban nem folyik meg rendesen az anyag. Szóval otthonra marad a forrasztás. De már az autóiparban is rég hegesztenek préselés helyett.Szépek ezek az arany színnel csillogó, drága csatlakozók, csak tök feleslegesek. A legjobb Naim erősítőkön is nézd meg, mit találsz!
SchumiBácsi #80540: A közép kamráját szerintem is jobb telerakni, mert ott már kialakulhatnak állóhullámok, amik a dobozhangot adják. De jó lenne, ha meg tudnád mérni a vízesésdiagrammját pl. AudioTesterrel, mert akkor látnánk, mi a baj.
ennek a fáziskúpja ugye fém ami kicsavarható. Mi van ha ugyanazt kiesztergáltatom textilbakelitből?
Semmi. -
válasz
bkercso #80529 üzenetére
Tisztában vagyok a márka képességeivel, de ha a DP35-öt 100% veszem akkor a DP80 ahhoz képest jóindulattal is csak fele minőség. A középnél érdemes akkor még körülnézni? A kamráját egy szál piramisos szivaccsal csillapította az előző tulajdonosa. Úgy tudom hogy a közép kamráját teli kell rakni, a másik fajta fehér szivaccsal?
De ezt se igazán értem mert bár nekem zárt légterű közép van egyáltalán nincs dobozhangom, a csillapítás meg kimerül egy darab HT35-el a hangfal hátulján... Mindkét doboz ugyanaz, csak én nem választottam le a közepet.
Szted ha telerakom a kamráját legalább a dobozhang megszűnik? Tudom vegyek másik hangfalat, de kétnapi 1-2órára nem fogok komplett sztereót venni - újat semmiképp. A mély hang mennyiségével és minőségével elégedett vagyok, de ez a DP80 hangja teljesen más mint a DP35.
Vagy egy egészen vad elképzelés: ennek a fáziskúpja ugye fém ami kicsavarható. Mi van ha ugyanazt kiesztergáltatom textilbakelitből?
-
Dorian
félisten
válasz
fehér_ember #80537 üzenetére
Én is forrasztás + csak hegy-re tettem a voksot, a dugó többi része tök felesleges.
Nem hajlik el, ha elhajlana akkor dugóval is. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
fehér_ember #80537 üzenetére
Szerintem póbáld ki, nem egy komoly összeg .... ne a netes képek alapján "véleményezz" valamit ....
.... elég sokszor használtam/tuk már (akár a kácsás-t vagy az Oehlbach, Silent Wire változatát is) ha szükséges volt a dugó, bár az esetek nagy többségében jobb a "mezítlábas" banándugó nélküli rögzítés....
-
fehér_ember
addikt
válasz
Nemir Ombe #80535 üzenetére
Illetve, ha már forrasztok, akkor azért mégiscsak érdemes elgondolkodom azon a "csak külön hegy"-en is.
De annyira ijesztően vékonynak tűnik, hogy félnék hogy elhajlik egy rossz mozdulatnál, behelyezéskor.Mik a tapasztalatok?
-
fehér_ember
addikt
válasz
Nemir Ombe #80535 üzenetére
Nem a szépség, a praktikum kedvéért.
Azt a kácsás hegyet hiába is préselném rá bármire, attól még nem maradna úgy, elengedne; nem önmagában csak préseléssel való rögzítésre való.
Valami hasonlóra gondoltam volna az előbb leírtakban.
Persze biztos az ilyen megoldás se annyira rossz, de nem is az igazi (ha pl. tömör ereket kellene minél erősebben összeszorítania).
Mindegy, végülis csak egy eszmefuttatás volt, jobb híján maradok a csavaros és ezáltal a forrasztásnál keletkező hő nagyrészét is elvezető (az erek műanyagszerű "burkolata" elől) illetve a forrasztáshoz a kábelt a "házhoz" már előre odaszorító megoldású, de nem túl olcsó kivitelnél. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
fehér_ember #80534 üzenetére
"valami normálisat/komolyabbat szeretnék"
Az "áramnak" ezek a paraméterek többnyire lényegtelenek az erősítő/dobozok mögött meg nagyjából senki nem látja a "szép dugókat" .... de természetesen kinek -mi tetszik ....
-
fehér_ember
addikt
válasz
Nemir Ombe #80532 üzenetére
Én valami normálisat/komolyabbat szeretnék, olyat aminek a "hegye" a stabilitás/merevség végett maradna a szokásos bronz, de ezt bele lehetne csavarni egy rendes falvastagsággal rendelkező hüvelybe, ami már "tiszta" réz lenne. És ez utóbbiban egy nagyobb erővel préselő kéziszerszámmal, már stabilan/tartósan rögzíteni lehetne a kábelvéget.
-
törölt tag
válasz
Tiszta rézből az nem lehet! NEHOGYMÁ két rongy felett fizessek darabjáért, oszt még szaki is kő, aki rá heggeszti. Meg az ón… lófasz, kombinát fogó aszt mehet a muzsika. :- )
Amúgy, köszi, kábel kérdéseim elején, felmerült a szorítós, vagy 2 másodpercre. Egyébként, ha véletlen minőség lenne a foglalat, az akkor is, gány lenne, nekem. Meg hát, a rozsda?
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
-
válasz
SchumiBácsi #80528 üzenetére
Vagy lehet az a baja hogy nincs eléggé csillapítva a doboz?
Az biztos nem, mert ezek nem nyitottak hátrafelé, különben ki is purcannának, mikor a mélysugárzó elkezdi pumpálni a kamrát.Szóval szarul szól a SAL? Nemmondod!
-
Üdv all! Egy érdekes dolgot osztanék meg veletek.
Szilveszterre hangolnom kellett és úgy gondoltam hogy egy felújítás előtt álló hangfallal még meglepem a nagyérdeműt. Az eredménytől olykor olykor elájultak én meg inkább ledöbbentem.
Nem tudom használt e valaki itt SAL DP80 hangsugárzót, ha igen mi a véleménye róla? Mert véleményem szerint ez egy katasztrófa. Igaz érzésre több magast ad a DP35höz képest, meg talán tisztább is, de annyira más/fémes a hangja hogy sztem ettől a SAL DP35 valamennyi hátrányát figyelembe véve is fényévvel jobb.
Így most azon vagyok hogy mivel a doboz kukás, inkább veszek új DP35-öt bele mert ez még az edzőterembe se adja ki, mert egy hót régi PC sztereónak kívánatosabb a hangja mint a DP80-nak. Bár fogom még próbálgatni egy-két napig de sztem itt variálás lesz - különben ez sztem meg is magyarázza hogy miért csak DP10 és DP35 kapható újabban (textilbakelit), a fémes DP80 vagy DP125 nem kapható bent legalább is.
Vagy lehet az a baja hogy nincs eléggé csillapítva a doboz? A DP80 hangfal ugyanaz a konstrukció mint a DP35, utóbbinál HT-35 csillapítóanyag van leengedve a doboz tetejétől amíg el nem fogy. A DP80-as hangfalba meg az a fekete piramisos szivacs van csak. Mondjuk van egy kis doboz hangja - tömjem ki atomra? Csak az a baj hogy a méllyel egy kamrában van, így vesztek a mélyből, ami viszont meglepően állat. A ház időnként mozgásba jött tőle
Olyan verzió is lehet hogy a DP80 77mm kivágási átmérő, megnézem új dobozban külön szivaccsal teli kamrával, és ha akkor se jó a DP35 92mm vágási átmérőre könnyű átalakítani csak akkor le kell bontani az elejét. Mi lenne praktikus? Nézzem meg így előbb mielőtt vásárolgatok?
Am BÚÉK
-
-
válasz
gordonfreemN #80523 üzenetére
A jelenlegi tápját úgy is használhatod, hog nem kötöd le róla a mostani végfokot. AC terhelést nem csinál, DC-ben is csak 13W-ot.
-
Dorian
félisten
válasz
gordonfreemN #80519 üzenetére
MA Silverek mellé kifejezetten jó párosítás egy ilyen jellegű erősítő, ami kicsit csökkenti a magasaknál a nyerseséget, élt.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
bkercso #80522 üzenetére
Megirtam es android uj szuper funkcioja hogy huzasra frissit, buktam 20 mondatot... telorol raadasul ekezettel... anyad android.
Szoval ha kaszkadba kotsz jfetet bjtvel akkor pentodahoz hasonlo lesz az eredmeny
Csokken a Vds feszultseg mialtal a jfet szivargoarama meg tizedere csokkenti a gate kapacitast stb.
De ugyanekkor ezt is irta:
The Input Stage
It is not at all like the one that was used on the 20 W class A.
De Hiraga is irta, hogy mar a megjelenesekor nehez volt beszerezni ezt a jfetet.
Meg egy csomo mindent ir, lenyegeben szerintem eleg meghatarozo az a fet a bemeneten.Erdemes lenne kiprobalni massal de nagyon huzos csak a tapegyseg ara. A jelenlegi meg beforrsztott verzio es nehezen szerelheto. Gondolkodtam egy masik epitesen a kesobbiekben es meg akkor lehet bekovetkezik ez a teszt.
-
válasz
gordonfreemN #80521 üzenetére
Itthon és manapság könnyen elérhető félvezetőkből (BD139 stb.) nem próbálod meg összedobni, csak deszkamodell szinten? Szerintem jó móka lenne, és mégsem egy hamistranyós kínai csoda volna. Kíváncsi lennék, mennyire maradna el az eredetitől!
A bemenőFET-ekkel nehéz mit kezdeni, oda meg kellene venni az eredeti 2SK170-et és 2SJ74-et, mert tapasztalatom szerint (AMB-féle CKKIII) más nem annyira jó oda, még a 2SK246 és 2SJ103 páros sem. Akkor meg már lehet, hogy mindegy is?
Vagy mehetne a bemenetre diamond buffer (így) a következőkből: BC550C/560C (vagy BC54XC/55XC)...
-
válasz
gordonfreemN #80519 üzenetére
köszi! Szerkesztettem az előzőt, mert olvastam, hogy a kínai Hiragák nem olyan jók...
-
gordonfreemN
addikt
válasz
bkercso #80518 üzenetére
Köszönöm az írást, hátha más is kedvet kap ehhez a szerintem is hosszan hallgatható és nem túl bonyolult kis erősítőhöz
MA silver 6-okkal muzsikáltunk.
Az MJ15003-at a naimmal kapcsolatban említettem meg neked, szerintem onnan rémlett.
A tranzisztorok mind eredetiek benne, ahogy itt a képen:
10.000uF - 1R - 10.000 + 3x22.000uF / tápoldal / csatorna
550mA nyugalmi árammalBárki kedvet kapna és érdekli a hangja, pü-ben írjon rám.
-
válasz
bkercso #80517 üzenetére
Ja, fontos: az erősítőben eredeti alkatrészek voltak (a csatolókondit leszámítva, felteszem), MJ15003 végtranyókkal, ha jól emlékszem. A táp olyasmi volt, hogy csupasz egyenirányítóhíd, majd 2x2200uF - 1ohm - 2200uF+3x15000uF; lehet, hogy nem pontosan, de hasonló. A nyugalmi árama 760mA körül volt.
Amúgy a maga selymes hangú kategóriáján belül nagyon jó hangminősége van a Hiragának! Ezt nem hangsúlyoztam ki az előbb. Szóval másba nem tudok belekötni azon túl, hogy nem elég "gyors", nem elég mikrorészletes, de ez konstrukciós sajátosság (nincs benne elegendő visszacsatolás).
-
Tegnap alkalmam nyílt meghallgatni egy Hiraga erősítőt, méghozzá pontosabban a gordonfreemN által épített példányt. Egyébként gyönyörűen kivitelezett erősítőről van szó, amin tényleg volt mit nézni kívül-belül!
Félretettem az előítéleteimet - amennyire ezt lehet -, mégis azt kaptam, amire számítottam:
Nyugodtan zenélget, amolyan "ápol és eltakar" módon. Gyakran veszik egy kategóriába együtemű A-osztályúakkal, mint a JLH, és hát tényleg olyasmi. Semmi bántó nincs a hangjában, még "kiabálni" sem tud (bár egy értelmes szobahangerőnél nem csavartuk feljebb). Egy otthoni meleg hangulat megteremtéséhez szerintem tökéletes; amolyan akármeddig elhallgatom stílusú. Az éneklős rock és popzene különösen jól állt neki; az általam kedvelt jazz nem volt annyira jelen.
Nekem nem annyira ez az ízlésem, így hiányoltam belőle a mikrodinamikát, a trombita hangjából az élt, és úgy általában a keménységet/nyersséget és közvetlenséget.A bemeneten van benne egy csatolókondi, valamilyen tápegységből bányászott nagfeszültségű fólia szűrőkondi. Ezt bár el lehetne hagyni, de az alapkarakteren szerintem nem változtatna.
A DAC egy jól épített PCM1794+IC-s I/V és differősítő alapú holmi volt egy Audio GD XMOS-kártyáról, amit már ismertem fejestalálkozóról és egy részletes hangú eszköz. A hangafalak gyáriak, és itt egy kis segítséget kérnék, mert nem írtam fel a gyártót és a típust.Ezúton is köszönöm a találkozót, élmény volt!
-
bodo753
tag
dupla
-
bodo753
tag
Sziasztok!
Úgy alakult hogy kikerült a szobából egy csomó dolog és most nagyon nagy a visszhang.Ennek csillapítására szeretnék segítséget.
A szoba elég kicsi,3x3,5.
A bal oldalamon van 2 szekrény és az ajtó,mögöttem egy ablak,vastag függönnyel eltakarva,jobbomon egy ágy,és ennyi.Elöttem és jobbomon csak a csupasz fal.
Első sorban valami akusztikai panelekre gondoltam,de nem tudom hogyan és milyet,meg az elhelyezésük. -
törölt tag
válasz
migabi24 #80510 üzenetére
Igen, ezt írtam is. Pl. egy jó állapotú AR11-es vagy Heybrook HB3-as szuper vétel lehet, ha talál ennyiért. De egy max. 10 éves darabnál ebben az árkategóriában (100k az összpénz mindenre, hangdobozra mennyi marad, 50-60?) nem gondolom, hogy a 3-utas ad olyan előnyt a 2-utassal szemben, amiért érdemes abban gondolkodni, sőt.
-
törölt tag
Azért nem írnak le többet, mert ezek a dolgok már számtalanszor le lettek írva, például itt.
blattida
(PH! nagyúr)
Az olcsó három utasok nem jók. Azokban nagyon fontos a hangszórók és főleg a keresztváltó minősége, a kevés pénzbe kerülő (a 100 ezer forintos is az!) 3 utas dobozok váltója messze nem biztosít helyes, jó fázis és frekvencia átvitelt, az impulzus viselkedésük is gyatra, ezért azok nem szólnak szépen, hallgathatóan, hitelesen. -
M3aN
senior tag
válasz
#56474624 #80505 üzenetére
Nem ragaszkodok, csak úgy lehet normálisan dönteni, ha teljeskörűen át lehet látni mindent. Ezt viszonylag nehéz, ha különböző okokra hivatkozva sosem kapok választ a kérdésre. Racionális tények nélkül nehéz dönteni hogy melyik, és ez nem ragaszkodás. Szerintem erre van egy szakmai fórum. A "hidd el mert mi mondjuk" sajnos semmire sem jó.
Amire szerintem szükség lett volna, hogy milyen a 2 és 3 utas, mi a különbség és az egyik ennyi, a másik annyi. Ehelyett utalgatni hogy drága, az bocs, de használhatatlan információ. -
törölt tag
Az olcsó 3-utas ritkán jobb bármilyen területen, mint a 2-utas, a mély minőségében sem, sőt. Az összhatásban, zenélési képességben meg pláne nem jobb. Nem értem, miért ragaszkodsz ehhez az elképzelésedhez. Elég magas (a 100k-s összeg sokszorosa, és az egész csak hangdobozra) az az árszint, ahol már eleve 3-utasban érdemes inkább gondolkodni.
-
törölt tag
-
törölt tag
Mindenképp kétutas legyen, kivéve, ha használt vintage darab is játszik, abból jó lehet a 3-utas is akár, de itt elsősorban ilyen 30-40 éves hangfalakra gondolok (ilyen max. 10 éves használt daraboknál szintén kizárnám a 3-utast ebben az árkategóriában), ott azért szoktak előfordulni jó vételek (rosszak is); igaz, ott már valamivel nagyobb a kockázat. A polcsugárzónál számolni kell egy állvánnyal is, arra is számolhatsz egy 20-ast.
Ajánlani én sem nagyon merek, én inkább csak erre az egyik fő buktatóra akartam felhívni a figyelmet, hogy az olcsó 3-utas új (és nem olyan túl régi használt) az általában messze alulmarad a 2-utasokkal szemben. Hangnyomást az ilyen nagy állók azért tudnak produkálni, ha ez a cél, az elérhető ilyenekkel is, házibulira jók lehetnek (oda sajnálnék is egy minőségi hangfalat).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Lenovo ThinkCentre M710s SFF / i5-7500 / DDR4 / USB 3.1 / NVMe M.2 / WIFI / több db / számla
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest