Hirdetés
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon27
senior tag
[link] ?
-
törölt tag
válasz
sultansmith #37497 üzenetére
Én még a KRK R6 egyik változatát se hallottam még, úgyhogy nem tudom hol helyezkedik el hozzá képest a Prelúdium.
-
sultansmith
senior tag
válasz
#71562240 #37496 üzenetére
na akkor most mindezeket számba véve érdemes nekem krk r6-ról váltani egy b32-re? Esetleg egymás mellé? A cél még mindig hogy lineár, részletező legyen.
Sajnos nem tudom meghallgatni élőben. A krk-t viszont ismerem, és bizonyos szinteken hízelegni akar...
a b32 21.5 ezer királyi forintért kóstálják, a felújított b31-et meg 30-ért.
ugyanakkor a 6 ohmos b31-et egy 8 ohmos mellé tenni elég meredek.
-
törölt tag
válasz
gorbep #37494 üzenetére
Az igaz, hogy a mélyközépsugárzó papírmembránjának impregnáló anyaga változott az idők folyamán, ami ugyanígy megmutatkozott a Heybrook HB1 és HB1 MkII gyártásában is, de ez nem a hangdobozok verzióváltásnak volt köszönhető, hanem ettől függetlenül egy sötétebb színű impregnáló gélt használtak egy idő után, ami a VIFA gyártástechnológiai változtatása volt, de ettől még "ugyanaz a hangszóró" maradt a mélyközépsugárzó.
A Heybrook HB1 MkIII-ba már egy új, gumiperemes, nagyobb membránátmérőjű mélyhangszóró került, ami nyilván átkerült volna a Preludium B33-ba, ha lett volna ilyen típus. A Heybrook HB1 verziófejlődése során a magassugárzó is változott polipropilénből selyemdómmá, sajnos ez a Preludiumon nem valósult meg. -
gorbep
senior tag
válasz
#71562240 #37491 üzenetére
Köszönöm az információt mindkettőtöknek
De volt már nálam B31 és B32 és a mélyközepük kinézetre sem teljesen ugyanaz..... mintha más lenne az anyaga, még fényképen is látszik.... biztos belekombináltam, hogy a gyárban mondták, hogy VT-vel is gyártották. Amikor ott dolgoztam, még a B31-et csinálták..... (voltam 15 éves... diákmunkás
)
-
törölt tag
válasz
gorbep #37479 üzenetére
És Sultansmith:
Ahogy Blattida mondja, a B31-ben és a B32-ben is ugyanazok a VIFA hangszórók vannak, egy kicsit a dobozkialakításon változtattak, és a keresztváltó hangolását alakították át. Nagyjából hasonló változtatás történt a B32 keresztváltójában a B31-hez képest, mint a mintául szolgáló Heybrook HB1 és HB1 MKII között, azaz megszüntették a magasfrekvenciákon mutatkozó néhány decibeles kiemelést, ami miatt visszafogottabbak lettek a magasai az utóbbi típusoknak, kiegyenlítettebbé vált a frekvenciamenetük. A B32 tehát korrektebb frekvenciaátvitelű, mint a B31, de voltak akik inkább szerették a korábbi változat látványosabb magasait, így ízlés kérdése, hogy ki melyiket választaná, de a különbség kicsi, sokkal nagyobb a hasonlóság, tehát mindkét változattal lényegében ugyanazt a hangdobozt veszed. Illetve, a Hi-Fi Magazin által akkoriban mért B32-es példánynak nagy kivezérlésen magasabb volt a torzítása mint a korábban mért B31-es példányoknak. Vagy egyedi hiba lehetett ez a magasabb torzítás, vagy jellemző volt az egész szériára, ezt nem tudjuk.
-
blattida
nagyúr
válasz
gorbep #37479 üzenetére
Valóban volt egy olyan változat melyben már a hangszórók is vidik voltak, viszont az más típusszámmal került forgalmazásra, db kétezervalamennyi névvel futott, a Preludium kifejezés már nem szerepelt benne...
Afterdark
Szerintem cseréld vissza a pénzedre.
Milyen előfokot ajánlott föl, lenne hozzá végfokod? Mert ha nem, akkor azt is venned kéne, szerintem itt csak Te járnál rosszul. -
blattida
nagyúr
válasz
shouryuken #37483 üzenetére
A b30 csak előszériában létezett, sosem került sorozatgyártásra, azaz sosem lehetett megvásárolni.
Ugyan valóban az a hír járja, hogy a heybrook váltós b30-as volt a legjobb, viszont ettől még a b31-32 egyáltalán nem ócskaság,, aki ilyet mond az vagy süket vagy akkora sznob, mint a ház és nem a fülével hallgat zenét. -
shouryuken
senior tag
válasz
sultansmith #37478 üzenetére
Inkább nem írok hülyeséget
-
blattida
nagyúr
válasz
sultansmith #37481 üzenetére
A b31-b32 viszonylatában írtam, azt vedd, amit olcsóbban kapsz meg.
-
gorbep
senior tag
válasz
sultansmith #37478 üzenetére
Pont fordítva. A b31-ben még mindkét sugárzó eredeti Vifa... az impedanciája 6 Ohm. A b32 az újabb változat, sajnos olcsósították, a VT gyártotta hozzá a sugárzót, az impedanciája 8 Ohm.... de ha rosszul emlékszem, majd a "cicás" kijavít...
Az akkori elérhetőek között az egyik legjobb volt, nekem is megvan még, sajnáltam eladni. Ha "megtuningolod"(rendes váltó+kábel+csatlakozó+csillapító), még jobb lesz....
-
sultansmith
senior tag
Hali!
Most volna lehetőségem egy preludium b31-re. A kérdésem, hogy mennyivel jobb a b32, illetve ez a preludium "hírhedtség" mennyire hordoz magában valós értéket szerintetek??
Előre is köszi a válaszokat!
-
Afterdark
csendes tag
Urak!
Megjött a Rotel, viszont van egy kis gond vele. Javítsatok ki ha tévedek, de a lemezjátszóval összekapcsolni nem egy atomfizikai feladat. Namármost lemezjátszó megy phono bemenetre, erősítő bekapcs és süket a vonal. Csak az az összes többi bemenetet kezeli az erősítő. Ha a lemezjátszót átdugom másik bemenetre, akkor nyilván halkan de hallható.
Van e valami különleges beállítása az erősítőnek, vagy tropa benne a phono? -
-
Pecc
őstag
válasz
bajnokpityu #37468 üzenetére
Ez a kiskinai milyen névre hallgat hivatalosan?
-
rooland
senior tag
Gondolod megteszi az is?
Egy viszonylag új alaplapom van, pár hónapja vettem. ASRock Z77 Extreme4
2 tüskéjű HDMI_SPDIF out-ja van a lapon magán, illetve a hátlapon van optikai SPDIF out. Az optikai macerás, vagy ugyanolyan jó megoldás? -
andorra
őstag
válasz
#71562240 #37437 üzenetére
Az MTI közleménye:
A Magyar Tudományos Akadémia jelenti:
A Prohardver Intézet vezető pszihológusa levélben fordult az Akadémiához, ebből idézünk:
"Intézetünk egyik zárt osztályának tagjai között, egy igen ritka betegség terjed, melyet megállapításunk szerint egy Kammerer nevú audiosámán okozott, egyik írásával. A betegség latin néven 'hahotus gorcus'......"
Az MTA, neves kutatókból álló csoportot bízott meg, hogy készítsenek tudományos elemzést az írásról.
A kutató csoport alapos elemző munkát végzett és egy 24 oldalas, részletes elemzést készített. A részletes változatot bárki megtekintheti az MTA könyvtárában, kivéve azokat, akiket oda nem engedhetünk be.
A közvélemény tájékoztatására, egy valamelyest tömörített változatot teszünk közzé, mely az alábbiakat tartalmazza: "Hülyeség !"
A kutatócsoport nevében: dr. Minden Tudor kandi-dátus, dr. Piperkocz Balázs kandi-cameratus -
törölt tag
válasz
rooland #37461 üzenetére
Éppenséggel nem ideális, hogy az SPDIF kimenet a külön közbeiktatott konzolon van a gagyinak tűnő kábel révén, vagyis hogy ez a megoldás megnöveli a jelutat és plusz csatlakozásokat iktat a jel útjába, de azért emiatt nem kell a kardodba dőlni, tudomásul kell venni. No és persze az ASUS (vagy más, még jobb) hangkártya javaslat csak akkor lenne érdekes, ha nem a külső DAC-ben, hanem hangkártyacserében gondolkodnánk.
(#37456) Tiger.huhhhh Nem tudom mit szól majd ehhez Andorra...
-
rooland
senior tag
válasz
#71562240 #37460 üzenetére
Akkor mivel az X-fi fatal1ty kártyámon van SPDIF kimenet, gondolom ezt kihasználni a legkézenfekvőbb egy ilyen külső DAC-al mint pl a hiVOX.
Az nem probléma hogy az SPDIF kimenetem az előlapi konzolon van, amihez egy gatyinak tűnő nagy széles párhuzamos kábelen megy a csatlakozás, mint a régi IDE winyóknál / floppy-nál?
Ha ezt a megoldást választom, akkor gondolom felesleges ASUS kártyát vennem hozzá, mert ha digitálisan küldöm tovább a jelet mindegy hogy az ASUS vagy az X-fi küldi!? -
törölt tag
válasz
rooland #37453 üzenetére
Igen, úgy működik, ahogy mondod. Egyébként nem csak a jobb minőség számít, hanem az is, hogy az ajánlott külső DAC-k hifi-audiofil felfogású készülékek, tehát zenehallgatási jellegű használatra lettek tervezve-hangolva, míg a számítógépes hangkártyád kevésbé ilyen, inkább amolyan multimédiás felhasználásra tervezett dolog. Ez is sokat számít, nem csak az általában vett minősége.
-
Gery15
addikt
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni, hogy milyen hangkártyát kellene vennem? Vagy mit ajánlottok? Lehet 5.1-es, de nem fontos, mert jelen pillanat egy stereo erősítőm van. 2db 3utas hangfallal és egy mélyláda. Szerintem bármilyen jobb lenne, mint az integráltam. Zenélésre kell egyértelműen.
-
rooland
senior tag
válasz
#71562240 #37452 üzenetére
Értem köszi.
Igen, kérdeztem már a hangkari topic-ban, de onnan irányítottak hozzátok, hogy itt érdeklődjek inkább, több sikerrel járhatok inkább ezen a szinten.
CD lejátszó természetesen könnyű jó megoldás lenne, de ahogy te is írtad a CD-k vesződésével nem akarok foglalkozni.
Kb olyan 50e körül gondolkodtam rászánni a dologra, persze használt is minden további nélkül szóba jöhet jóval olcsóbban mint újonnan.
Megnézegetem amiket ajánlottál. Küldő DAC-ban még nem vagyok otthon, de képbe rázom magam a gugli segítségével.
Gondolom úgy működik a történet, hogy a hangkari egyből kiküldi a digitális jelet és egy sokkal jobb minőségű D/A konverter alakítja analógra a jelet, nem pedig a hangkari a gyengébb minőségű, a gép belsejében zajokat összeszedő sajátja. Ilyen módon nem tud össze szedni zajokat a gép belsejében és a nem éppen stabilnak mondható hangkari táp sem ront a minőségen? -
törölt tag
válasz
rooland #37449 üzenetére
Az X-Fi Fatal1ty nem egy utolsó hangkártya, tehát ahhoz képest egy komolyabb javulást elérő elég sok pénzbe kerül. (Mindazonáltal van a hangkártyáknak külön topikja, ott is érdemes kérdezősködnöd, ha még nem tetted, az más kérdés, hogy ott esetleg (nem tudom, nem biztos) kevesebb a gyakorlott hifista, akik a hangdobozodhoz és erősítődhöz illő szemlélettel tudnának válaszolni). A befektetni szándékozott pénz mennyiségétől függően például egy sima sztereó Audiotrak Prodigy HD2 vagy egy Asus Xonar Essence STX szintjén kezdődik ami már érzékelhetően jobb tud lenni, aztán határ a csillagos ég (főleg külső hangkártyával). De szerintem nem érdemes ilyeneket ajánlgatni számodra az adott helyzetben, hanem jobban járnál egy zenei célú-hangú DAC vásárlásával, amit a meglévő hangkártyád digitális kimenetére kötnél. Itt is a befektetni szándékozott pénzmennyiségtől függően valahol a HiVox Lupus III vagy a Cambridge Audio DACMagic változatai környékén érdemes keresgélni, mint kiindulóponton, lehetőleg a használtak között. Az erősítőd és hangdobozod valóban megérdemlik és meghálálják a minőségi kiszolgálást, a rendszeredben ez valószínűleg leginkább egy jobbfajta DAC-vel valósulhatna meg, ha már a számítógép a forráskészülék. Amúgy szerintem egy rendes CD-játszó jelenthetné a valóban minőségi megoldást, persze akkor egy halom pénzed és időd elmehetne a műsoranyagok CD-n való beszerzésére vagy CD-re kiírogatására.
Szerk.: Na, ozzy is éppen az ASUS STX-et emlegeti, nem véletlenül, mindazonáltal csak-csak egy külső DAC lenne az igazi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest