- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Asztali konzolt tervezne a Valve?
- Mini PC
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89 #110395 üzenetére
Nna, először azt hittem, ez az Avishai Cohen.
Valszeg a Massive Attack-től vették, nagy klasszik a műfaj kedvelőinek: [link]
(Hogy az MA vette-e vkitől, nemtom).@migabi26 thx.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Yager01
senior tag
Mit javasolnátok, milyen erősítőt érdemes beszerezni 1 pár elektroakusztikus hangfal megszólaltatásához? Típusát tekintve acoustat mk-141-c. Semmi közöm a hifihez de nagyon izgat, hogy mire képes ezért szeretném kipróbálni. De persze csak akkor ha nem kell több 100e-ért erösitöt venni hozzá.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #110392 üzenetére
Azért a "nem garantált pontosság" alatt nem azt értem, hogy a 10 Wattot 20-nak nézheti, de egy tizedest simán elcsúszhat, ha nincs elég lépcső a mérőben.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs #110390 üzenetére
Na, ezért kérdeztem, mert áram mérésben tudnak szórni nagyot, feszben kérdőjel, de ha Te mondod, én elhiszem.
Gyerekkorom óta mindig elhittem a műszert, vakon. Sosem vitt félre.. se az analóg orosz feszültségmérő, se az n+1-edik "mai" digitális.
@migabi24 itt is ez a cél, köszi az infókat. (Talán költözök idén, ha a közmű is úgy akarja)..
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
migabi24
nagyúr
válasz
Dißnäëß #110389 üzenetére
Én pénzt nem adtam volna érte, mert spórolni nem akarok a villanyszámlánkon
nem érdekel mi mennyit fogyaszt, mert szinte ingyen van az áram nekünk, ami érdekes számomra azt már tudom vezérelni, asszony kapta egyébként ajándékba a cégtől, azért kellet neki helyet keresni
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #110387 üzenetére
Tökéletesen pontosak, feszültséget és frekvenciát elég nehéz rosszul mérni, ezért is tudnak 5000-ért is multimétert árulni. Azoknak a hibája inkább ellenállásmérésnél és főleg árammérésnél jön elő, tehát aminek a pontossága nem garantált, az a fogyasztás.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
migabi24 #110388 üzenetére
Tiszta sor. Amúgy jók ezek a kütyük, még jól is néznek ki, én is most azon filózok, hogy van-e értelme ? Mert rohadt jól néz ki a kis led karika is körülötte például, de több hasznát látom az éjjeli budiba kibotorkálásban segítésben útjelzőként, hogy fel ne bukjak, vagy puszta design elemként, semmint hogy most a teljes házban úgy .. mennyi is ? Szóval egy vödör ilyen okoskonnektort távolról vezéreljek.
Célzottan viszont igen, pl. ahol nem wifis az elektromos fűtőpanel, vagy hasonló esetekre, nem tudom. Alakítom ki még jómagam is a koncepciót.
Wifi router lekapcsra tökéletes
Itt most 234V van. Előző kecómban 238V.. nem függött össze az utcai trafótól való távolsággal. Fura..
Esti.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
nLali #110384 üzenetére
Arról beszéltünk még régen, hogy valami érthetetlen okból megnőtt a hálózati feszültség 240-re az elmúlt pár évben, és nem túl előnyös az eszközök élete szempontjából. Feszültség viszont nem okoz túl nagy gondot a hangban, frekvencia annál inkább.
-
nLali
őstag
válasz
BigBlackDog #110382 üzenetére
Valami olyasmit beszélgettek itt múltkoriba a srácok, hogy régebbi trafók inkább 220Voltos hálózati feszültséghez, az újabbak inkább 230-240 Voltos feszültséghez vannak méretezve és élőbbi ilyen tünetet is produkálhat a mostani körülmények között. De simán lehet, hogy most valami ordas nagy kreténséget írtam. Reméljük VoidXs, vagy más hozzáértő elmagyarázza.
Bérelhető reklámfelület
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
BigBlackDog #110382 üzenetére
A DC-t megmondja egy multiméter is, a búgás pontos okát viszont már csak oszcilloszkóp.
-
nLali
őstag
válasz
BigBlackDog #110380 üzenetére
Ha DC miatt zúg, akkor jó megoldás egy DC blokkoló.
[link] Én ilyet használok. Azt kaptam, amit szerettem volna, elégedett vagyok.
Ha folyamatosn búg, akkor nem biztos, hogy DC a jelenség oka.[ Szerkesztve ]
Bérelhető reklámfelület
-
BigBlackDog
veterán
Erősítő toroid trafójából hallható zümmögés-búgás megszüntetésével van valakinek tapasztalata esetleg? Több helyen is azt sikerült kihámozni, hogy egy DC blokkoló jó eséllyel megszünteti a jelenséget. Van valakinek konkrétan ilyen téren tapasztalata?
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz
trialboj #110377 üzenetére
Amúgy miért nem a Genius 5.1-el szabályzod majd a hangerőt? Akkor mindegy hogy a tv vagy az átalakító tud-e hallkítani vagy sem.
#110375 doktordrog
"Egyébként ezekhez mennyire lehet érdemes mélynyomot venni?"
Vehetsz valami olcsóbb polcsugárzó + olcsóbb mélynyomó kombót is.[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #110371 üzenetére
Miért nem segít senki? Nem ért más sem hozzá? [link] Itt is azt mondja a csávó hogy csak az átalakító távirányítójával tudja szabályozni a hangot, de nem értem miért. A tv miért nem tudja megmondani a digitális audio out kábelen keresztül hogy hangosabban vagy halkabban működjön. Elég elcseszett dolog ez az optikai szálas játék.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
doktordrog
aktív tag
válasz
fehér_ember #110372 üzenetére
Mostmár kezdek elbizonytalanodni
Távolság alapján csak az RS 5000 jöhet szóba, de eléggé leharcolt szegényke.
Ez játszhat még? Infinity
Egyébként ezekhez mennyire lehet érdemes mélynyomot venni?
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
-
fehér_ember
addikt
válasz
doktordrog #110368 üzenetére
Nagyobbat lehet. De amúgy minőségben nem hinném hogy többet tudnak attól a tmr-től, mondja ezt egy TMR tulaj
. Persze az az erősítő biztos nem fogja kimaxolni.
Aztán hogy akkora helyiségben mennyire lenne számodra kevés, azt meg nem mondom.
Elmehetsz megfülelni akár ilyeneket is: heco mythos; infinity rs 5000; infinity reference 61 mkii[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #110354 üzenetére
Én olyasmi segítségre gondoltam, hogy pl az egyik modellnél azt írják hogy nem lehet a TBÓV-n állítani a hangerőt, miután rákötötték a jel átalakítót. Na most ez milyen nyomorult helyzet már? Honnan tudom melyik az elfogadható átalakító?
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
fehér_ember #110367 üzenetére
RX-V450-hez én biztosan nem vennék nagyobb-drágább dobozokat, mert minek... esetleg akkor, ha cserés lenne rövid időn belül.
"csak a zene van"
-
fererencz89
őstag
válasz
doktordrog #110368 üzenetére
A 45 m2 már kicsit árnyalja a helyzetet, viszont ami még fontos, az a hallgatási távolság. Szóval, nem feltétlen lenne kevés oda az említett két T+A.
fehér_ember
Volt már olyan, hogy melóhelyre (70m2 tippre) hoztam dobozokat (Mission 780SE-t meg Canton Chrono 502-t is), meglepett, hogy milyen f.sza a mély átvitel is, és milyen szépen bezenélték a teret. Még egy mini kínai erősítővel (2*18W max, egy wifi router tápjával etetve) is.Durva, hogy az a "mély szegény" Mission is mekkorát szólt ott...
[ Szerkesztve ]
Nem szotkam hibázni.
-
doktordrog
aktív tag
válasz
fehér_ember #110367 üzenetére
És van esélye ekkora keretből nagyobb hangszórót venni? Mi lenne a belépőszint?
-
fehér_ember
addikt
válasz
doktordrog #110363 üzenetére
Jók ezek a pici T+A-k. No de hát 45m2-re, ekkorákat
-
denesdr
addikt
válasz
doktordrog #110363 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, az adatlap 3 hangszórót említ, de mégis kétutasnak írja.
Szerintem vinné az erősítőd őket, de nyilván nem koncert hangerőn. -
denesdr
addikt
válasz
doktordrog #110360 üzenetére
Amelyik neked jobban tetszik.
Én inkább a háromutasra (TMR60) szavaznék, de neked meg lehet a másik jönne be inkább. -
fererencz89
őstag
válasz
doktordrog #110360 üzenetére
Nem szotkam hibázni.
-
doktordrog
aktív tag
válasz
fererencz89 #110358 üzenetére
És a két t+a közül melyik lehet a jobb?
-
denesdr
addikt
Monitor Audio Silver 500 (7G) teszt: [link]
-
fererencz89
őstag
válasz
doktordrog #110356 üzenetére
A két T+A mellett én azt a Wharfedale-t (főleg annyiért) mellőzném. Nem egy liga.
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
doktordrog #110356 üzenetére
Én elfogytam, de ha beállsz a következőre, instant lépj.
Nagyon pörög minden most, használtban .. autópiac is ilyen, kolléga panaszkodik, hogy mire a harmadikat felhívja, az is már elkelt..Érzi mindenki az újakban az emelkedő árakat, a hiányt, ez játszódik most minden szektorban, úgy látszik, itt is ...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Esti (finom)Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
doktordrog
aktív tag
válasz
doktordrog #110284 üzenetére
Hétvégén nem voltam a toppon, ezért nem tudtam teljesen foglalkozni a hangfal témával. El is vitték a kiszemelt hangfalat. A következő versenyzők vannak:
T+A Criterion T70
Wharfedale Valdus 500
T+a Criterion tmr 60 (korábban itt linkelte valaki)Esetleg újonnan egy Polk T50?
Mit javasoltok? Előre is köszi a segítséget!
-
trialboj
őstag
Sziasztok,
Nekem csak egy nagyon kis segítség kellene, vettem a szüleimnek egy okos tv-t, de mint kiderült az RCA hang csatlakozók bemenetek rajta és nem kijövetek, aminek azóta sem értem mi haszna. A lényeg hogy így nem tudom hozzákötni az öregecske de teljesen megfelelő, analóg Genius 5.1 hangrendszerhez.
Szükség lesz egy jel átalakítóra, és ebben kellene segítség. Mind1 mit veszek, mind ugyan az tudja? Láttam hogy van olyan is ami képes kiküldeni az 5.1 rendszernek szépen lebontva a hangot, de ez 3-4x drágább mint a sima.A keret soványka, mivel ez egy nem bekalkulált kiadás de szemetet vagy olyat ami max 1 évet bír azért csak nem vennék. Ha 10-15k forintig nincs olyan ami ajánlott lenne 5.1 kimenettel akkor elég a stereo is.
Köszönöm
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dißnäëß #110351 üzenetére
Én 50dB-es átfogásra szoktam rakni az SPL skálát, aztán a simítás meg attól függ, hogy mit nézek.
Ha csak a mélyet magában kb. 120Hz-ig (általában subot), akkor arra nem szoktam simítást rakni, ha teljes tartományt 20-20k-ig, akkor arra vagy 1/12-t vagy Var-t. Fórumra mutogatni általában előbbit. Var-t pl. akkor használom ha a subwoofer miatti crossover időzítési hibát "keresek".[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tamoo #110350 üzenetére
Nálam a target vonal asszem, a fejesem karaktere lesz, annak 1-2 kisebb anomáliája nélkül és sokkal laposabban. Szóval arányaiban ha nézzük a 3 nagy tartományt, amit szokás, akkor a nagyon enyhe V párti vagyok (nem is hívnám annak)
, ebből is inkább a magasat kevésbé tolva, inkább úgy hagyom, ha a hangszóró amúgyis olyan érzékenységű lesz majd a többihez képest.., a mélyet is csak szolídan.
Mint alapvonal. Aztán ebből persze majd a kiugrásokat lehet lokálisan kezelve leszedni pluszminusz X Hz-en belül, a gödrökre meg tolni kicsit (határokon belül).
Szóval jó az a korrekciós módszer, ahol piciket, finoman nyúl az ember bele a nyers alapállapotba. A szoftvernek pedig a mélyszekcióba engedni fogok többet korrigálni, középre már kevesebbet, magasra pedig - remélhetőleg - alig, vagy semmit. Persze vonalzó egyenes nincs és nem is kell rá törekedni.
Amikor szemre nézitek, hogy "hogy néz ki", mekkora simítással szoktátok nézni a görbéket ? Van erre bevált mondás ? (Lásd gyári mérések, frekimenet görbék megadások adatlapon).
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dißnäëß #110349 üzenetére
Itt az eredetihez képest a haloványan látszódó kék görbe mutatja a célt, ez az új "smoother" target. Kicsit lecsíp a kiemelésből, az mondjuk látszik.
Ha lesz egy kis időm majd kipróbálom én is.
(EQ APO-ban olyan EQ-t húzol még erre amilyet akarsz, csak az átlag usernek ez már kényelmetlen vagy nem is boldogul vele.)
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tamoo #110347 üzenetére
Igazából én úgy vettem ki, amit VoidXs írt, hogy alapból mit csinál a szoftver ? Törekszik egy egyeneshez, egy flat szint hozására.
Ha ezt az alapvonalnak nevezett valamit van lehetőség kézzel "rajzolni", húzni, és az új szoftver erre fel tud állni úgymond, az ügyes.
-
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #110336 üzenetére
Igen, ezek a hivatalos kitek, amik gyártó [webshopjában] is kaphatók. Sajnos tényleg nem olcsó, a mono NC400 kit például drágább itthon, mint az összeszerelt [Audiophonics NC400 mono]
, amin ráadásul XLR, RCA, meg még 12V trigger is van. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
MasterMark #110338 üzenetére
Nem lesz ennyire egyszerű szerintem, EQ APO-ra épül a Win-es rész, a többinek akkor majd utánajárok említett kollégánál, thx VoidXs.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #110337 üzenetére
Szerintem elindul Wine alól, de elvileg egy kattintás lenne a Linux export, gyakorlatilag amikor pár éve próbáltam, alap dolgok nem működtek (pl. mappák lekérdezése). Ettől még küldhetek egy tesztpéldányt, csak semmit nem garantálhatok. Linuxon viszont EQ APO helyett kell egy rendszerszintű konvolúció, ebben Quetz fórumtárs tud neked segíteni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs #110335 üzenetére
Minden tiszteletem az az energia, amit a szoftverbe fektetsz. Én spec. alig várom, hogy kipróbáljam.
Új helyemen valszeg a baloldali hansugárzótól balra lenne másfél méterre egy fal, a jobboldali mellett viszont közlekedőfolyosó, ergo semmi. Gondolom, ilyenre is megoldást adhat.
Csak Windows amúgy ? (Nem tudom, milyen nyelvben írod, de esetleg egy Linux fork, vagy le lehet arra is fordítani, vagy totál M$ specifikus ?)
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ozzy711 #109309 üzenetére
Ezen a vonalon elindulva dolgoztam egy frissítésen, ami ma lett kész. Sokan panaszkodtatok, hogy EQ-tól eltűnik teljesen a megszokott karakter, nálad például az erős V teljesen kilapult, emiatt volt a hiányérzeted. Bár a szoftvernek ezt elérni a célja, érthető, ha ragaszkodsz a megszokott hangképhez, erre lett most lehetőség.
Bekerült egy új célgörbe, aminek nem célja, hogy elérjen egy konkrét szabványos görbét, hanem pusztán annyi, hogy a két hangszóród egymáshoz tökéletesen közel hozza, felszámolja köztük a hangerőkülönbségeket, és valamennyit simítson az egyenetlenségeken, de nem túl durván. Ez a módja annak, hogy a rendszer legtöbb hibáját megjavítsa, beleértve az időbelieket is, miközben nem piszkálja túlságosan a spektrumot. A sokkal pontosabb teret ez is hozza, de a részletezésen nem javít annyit, mint a mozis módok, hiszen az a célgörbétől van. Így néz ki a gyakorlatban:
Innen tölthető le, és ezt kell bekapcsolni hozzá:
Kíváncsi vagyok, milyennek érzed a hangot így.
Oh, és a legjobb ebben a hifi módban, hogy bármilyen mikrofonnal működik, még egy headsetbe építettel is, egyáltalán nincs hozzá szükség semmi kalibrációra, hiszen csak egymáshoz képest nézi a két hangszórót.
[ Szerkesztve ]
-
johnywalker
őstag
Kis vinyl olvasnivaló
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr #110329 üzenetére
Nálam a bi/tri amping totál elválik attól, hogy Hypex vagy sem.
Simán buli eltérô vasakat is bi/tri-amping-ba befogni, kellô szakértelemmel, odafigyelve.
Lehet majd fogsz is hallani egy ilyet a nem túl távoli jövôben végre..
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
VoidXs #110328 üzenetére
És jön a Samu féle qd-oled panel. ( Lassanként)
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
liszi70 #110325 üzenetére
Tudom, csak az elektronikai körítés nem mindegy.
Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Jorgi Kormi #110324 üzenetére
Oled ma sem hibátlan, de jelenleg nincs jobb nála. Ha lesz jobb és meg is tudjuk fizetni, akkor az lesz helyette.
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
válasz
Dißnäëß #110319 üzenetére
Ilyesmi szokott jönni a Stereophile kommentjeiben a tesztelt csillió dolláros passzív dobozokra. De van annak is szépsége, olyan végfokot raksz elé amilyet szeretnél, meg elég oldalanként 1db belőle.
Persze, már könnyen vagyunk, hogy Hypex és csók, de a Fusionampok is csak pár éve léteznek.
Apropó, itthon is kaphatóak már Hypex termékek: [link] -
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
dgyuri0123 #110323 üzenetére
Érdekes ez a dolog is , van otthon kettő LCD tőlük ( 2013-asak) no problem , de az oled az már Pana lett , valahogy "ezt dobta ki a gép".
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Jorgi Kormi #110322 üzenetére
Panelcsere volt, ennek már 4 éve. Azóta kopp kopp. De LG, ami azt jelenti számomra, hogy időzített bomba.
"csak a zene van"
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
dgyuri0123 #110321 üzenetére
Gondoltam.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr #110318 üzenetére
Mennyivel jobb, mikor van egy marék végfokod, nem ? Nincs ez a passzív váltósdi, ez nekem mint puszta mûfaj ki kellett volna hogy kopjon már a felsô ligában, mert akinek van a zsebében 2M hangszóróra, ott kutya kötelessége lennie +1 erôsítôre, aktív váltó megoldásra is, máshogy fogalmazva: nem a fillérb*ás megy.
2M hangsugárzó +1 Hypex vs. 1.5M hangsugárzó 3 Hypex, instant az utóbbi kombó.
(Csak példa).
-
denesdr
addikt
válasz
VoidXs #110317 üzenetére
Hát ja, valszeg igazad van, elég szomorú. Én a munkámbam is gyártással foglalkozok (nem hangtechnika) és bizony mi nemigen spórolunk ki semmit, legalábbis a funkcionalitás és a hosszú élettartam kárára nem.
Na mind1, egyébként mérések segítségével és ez alapján történő változtatásokkal simán lecserélhető egy elkó egy fóliakondira. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
denesdr #110312 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy aki hobbiból vesz hangszórót, annál nem marad túl sokáig, forognak ezek rendesen, és mire az utolsó emberhez kerül, úgyis kuka lesz vagy aprópénz. Én is vettem már félmilliós hangszórót 40-ért, mondván, hogy biztos hülye az eladó és röhögök egy jót, aztán a felújítás 2 hónapra rá kellett neki. A gyártó úgyis tudja, hogy veszel újat, és a szavaiddal élve nem hülyék, alaposan kiszámolták, hogy az a párszáz vásárló, akit így elveszítenek, sokkal kisebb kiesés, mintha jobbra cserélnék a kondikat. Sokan (Focal, JBL, Klipsch, stb) kísérleteznek azzal, hogy azonos hangszórót különböző minőségű elemekből, különböző árpontokon árulnak, szerintem bőven levonták már a tapasztalatot. Nem csak hangszóróval láttam ilyet, de projektorral is.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
dgyuri0123 #110313 üzenetére
LG volt ?
-
denesdr
addikt
válasz
dgyuri0123 #110313 üzenetére
Tudom, hogy ilyen a sorozatgyártás, de egy erősen prémiumkategóriás hangsugárzóról beszélünk és még itt is simán tettenérhető a fillérbohóckodás. Részben ezért is kezdtem magamnak hangfalakat építeni. Gondolom az Oled tévét cserélték. Mit szóltál volna, ha a gyártó lepasszolta volna, hogy így jártál? Javíttasd meg!
Ja tudom, Te biztos örülnél neki, mert a gyártó nem hüje, tudja mi a jó a vevőnek meg a hangsugárzónak. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89 #110307 üzenetére
Nnna, közeledünk, közeledünk (sejtettem).
-
denesdr
addikt
válasz
dgyuri0123 #110310 üzenetére
Tökéletesen értem, hogy miről van szó. Csak arra akartam utalni, hogyha a gyártó eleve mondjuk egy MKT vagy MKP kondit rakott volna bele elkó helyett, akkor ez nem történt volna meg és a hifibogár is kevésbé rágna egy "jobb" kondira való cserélés ügyében, ráadásul egy MKP vagy MKT bátran cserélhető mégjobbra (pl film&foil), mert nem kell az eltérő ESR értékkel számolni. Értem én, hogy elkók használatával spórolt a gyártó mondjuk 5-10ezer Forintot, de szerintem ezt a többletet vígan kifizetné bárki, ha tudja, hogy ezáltal X év múlva nem fog tönkremenni a kedvenc többmillió Forintos hangsugárzójának a váltója.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
dgyuri0123 #110310 üzenetére
"megint hozod a formád..."
Ilyet ne. Enélkül is pontosan ugyanazt mondod.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz
dgyuri0123 #110308 üzenetére
Persze, szándékosan lett olyan kondival szerelve az a váltó, a költségcsökkentés prioritást élvez és a gyártó úgy gondolta, hogy az oda pont jó lesz. Jó is volt az az elkó a 2 milliós Revel dobozba, mindaddig amíg (gariidőn belül) tönkre nem ment, a gyártó meg jól lepasszolta a javítást. Há' nem hüjék ők, hogy csak úgy javítgassanak.
-
dgyuri0123
nagyúr
És hányszor hallottuk azt már ebben a topikban (is), hogy:
"né mán', milyen ócska kondik vannak abban a keresztváltóban. És erre vagy büszke? Én azonnal cserélném valami jobbra".
Eszébe nem jutott volna, hogy ez direkt lett ilyen kondival szerelve, mert X gyártó nem biztos, hogy hülye."csak a zene van"
-
fererencz89
őstag
válasz
Dißnäëß #110303 üzenetére
Szerintem itt valami rosszul van értelmezve. Hangváltóban jellemzőbb, hogy a szivárgás teszi tönkre az elkót, mint maga a használat.
"What absolutely kills electrolytic capacitors (such a main PSU caps) is temperature. A typical modern electrolytic cap will have it's lifetime specced by the manufacturer at something like 2000hrs at 105degreesC. Looks like just 3months at full load and temperature!
However the actual useful lifespan (usually taken as 'to the point where Equivalent Series Resistance doubles) is an inverse-exponential function related to running temperature, with lifespan roughly doubling for each 10degreeC drop below rated temp. This is the caps' internal temperature, which depends on ripple-current loading as well as environmental temperature.
So at 40degreesC that same cap should last c. 64*2000 or about 14years in continuous use. Now perhaps one can see why Naim's rule of thumb of replacing main PSU caps at 8 years is about right - it's about the useful lifespan assuming for full ripple current , 24hrs a day, at around 45degC internal temp. It agrees with basic chemistry.
Stick that same cap inside, say, a Class A amp chassis exposed to heavy ripple (due to the constant idle bias) and so running at 60degC and it may only last , on average, 3years or so.
Use an electrolytic cap in a speaker crossover though and I suspect the thing die from simple loss of electrolyte via the seals over, say, 15+ years. Domestic use / listening levels are very unlikely to ever run such things warm let alone hot. I think you'd be replacing drivers weekly to get even in that ballpark!"Nem szotkam hibázni.
-
bta1
őstag
válasz
Dißnäëß #110303 üzenetére
A kalkulációt nem "kondiromlásra" értettem (elkó vesztesége ugyebár), persze igazad van, a kiszáradással járó kapacitáscsökkenés is fontos tényező. Emiatt idővel cserélni illik, de korrekt akusztikus mérések nélkül csak találgathatjuk, hogy milyen értékre válogatott a gyártó.
Tökmindegy minek tartod a szubjektív visszacsatolással megtámogatott fejlesztést, ha már alapfokon, pl. Heybrook HB1 modifikálásánál vagy a
ProlPreludium tervezésénél is lényegesKonkrétan: nem biztos, hogy elég kicserélni másik típusra az eredeti fóliakondit (precízen azonos értékekről, azaz gyakorlatilag nulla decibeles eltérésről beszélünk), hanem a törésponti frekin is változtatni kell, hogy fülre ne legyen zavaró lyuk vagy kiemelés az átvitelben. Mit gondoljunk ezek után az elkóról fóliára váltásról? Volt hififalván ez a "márka" felhasználónevű JBL fan, akinek lehet ugyan kritizálni az ízlését, de a vájtfülét aligha. Mivel a technikai részletek is élénken érdekelték, jól ismerte a szakmai közvélekedést, miszerint elkó nem való hifi hangsugárzóba és kész. Kinyitotta a méregdrága zászlóshajó modellt, és mit fedezett fel az alsó szűrőkörben? Kitaláltad: elkót. Aztabetyár! - gondolhatta magában, és kicseréltette valami elismerten jó hangú fóliakondira. Néhány nappal később felhívta az átalakítást végző szakembert, hogy legyen szíves előkeresni a Ti2000-esekből kiforrasztott elkókat (ugye nem dobta ki?
)
Honnan tudja a fejlesztő? Meggyőződik róla a saját fülével, (vagy nem a sajátjával... nagyobb vállalatok, mint pl. a Sony, fénykorukban külön szubjektív tesztelőcsoportot tartottak fenn), és addig változtat rajta, amíg elfogadhatónak nem hallja.
(Ezt a "kommentelni" magyartalanságot jó lenne nem átvenni a globalista agymosóktól. Nyelvtanilag és szemantikailag is borzalom... )
-
Dißnäëß
nagyúr
Az eleje oké, mindenki olyat választ, amilyet akar
Ősrégi "talán jó"-t, ami "néha megbízhatatlan, de amúgy meg hűűűűde" vagy újat, ami legalább az első 1000h-ban jó, aztán meg majd lesz valami. (Egyébként az ilyen 1000h-ra specifikáltakat is simán használják 3-4x annyi ideig).
a hangra gyakorolt hatása is "bele van tervezve"
Jaj, nekem ez itt az "indul a tündérmese" kategória, azaz "nesze semmi, fogd meg jól" mondás, hogy ettől professzionálisabbnak tűnjön a gyártó.
Lássuk csak, logikailag mi következik ebből a kijelentéséből számomra:
- olyan hangsugárzót veszek, ami a bemutató teremben még "A" módon szól, otthon hallgatom 1 évig és már "B" módon szól, majd 5 év múlva "C" hangja van, és végül 10-15 év múlva "D" hangja van, ezen diszkrét pontokat pedig össze lehet kötni és közte a hang akkor úgy alakul. (Hogy is ? Erre nem tértek ki esetleg? Például ha csökken a kapacitás egy váltószűrő kondijain. Én sejtem, csak kérdés, ők mit értenek egy ilyen kijelentés alatt, hogy "változik" ? Oké, változik. És merre változik ? )
- nem, az nem érv, hogy a hangsugárzó amúgyis változik, ahogy a paraméterei, Thiele-Small, spider nyúlik, satöbbi, és emiatt aztán nem kell aggódnom a "kondik változása miatt". Ha ez drasztikus mértékű lenne végig, nem hiszem, hogy akár csak egyetlen olyan gyári hangszórót is vennék, ami 10 év elteltével, közepes hangerőn használgatva köszönőviszonyban sincs az 1-éves bejáratott állapotával (márpedig tudjuk, hogy a bejáratási "görbe" az elején a legmeredekebb, onnantól beáll egy hosszútávon is konzisztensebb hangra minden (azaz a változás mértéke elhanyagolható már) és ez az az alapvonal, amit a hifisták is egymás hallgatási szeánszain kiindulásnak tekintenek, hogy "igen, ez már bejáratódott"). Szóval a lényeg: a hangsugárzó saját, mechanikából adódó változásait ha kiveszem a képletből, nagyon nem akarnék olyan helyzetbe kerülni, ahol a kondik még 5 év múlva is annyit változtatnak a hangon, mint az első 1 évben, mert az azt jelentené, hogy nagyon-nagyon messzire változik az első évi beállási "meredekség" tempójával a cucc, a gyártáskori állapothoz képest.
Hogy máshogy fogalmazzak: minden hangsugárzó mechanikailag ahogy járatódik, az értékeik a gyárihoz képest először egy Ferrari sebességével változnak, és az idő múlásával ez rohamosan lassul le, Audi, Opel Corsa, végül egy Trabant sebességére, majd annál kevesebbre is. Ha a Monitor Audio azt mondja, "bele van tervezve" a kondik élettartam-romlása a hangba, akkor kérdés, ez lineáris beállás-e, vagy exponenciális beállás, ergo korrelál-e a mechanikai járatódással, mert a mechanika nemlineárisan áll be a végső hangra, és a kondik vajon exponenciálisan száradnak ?
Harmadik megközelítés, hátha még mindig hülyén kérdezem és nem vagyok követhető: elhiszem, hogy a mérnök tesz egy ilyen kijelentést (amúgy nem, ő nem idióta, ezt a marketing teszi, de tegyük fel, hogy a mérnök): hova teszi a gyártó időben azt a pontot, amikor azt lehet elmondani a hangsugárzó párról, hogy "beállt mindene" ? Mert számomra ezt jelentené a "bekalkulált kondiromlás".
Ugyanis ha most én építenék váltószűrőt és bele akarnám kalkulálni a kondi romlást, akkor azt nézném, hogy az élettartam görbéje hogyan alakul (valszeg lineáris, de nem vagyok benne biztos), és akkor kijelölném azt a pontot, ami a névleges váltószűrő értéket jelenti, szóval ha 10uF-ot kell tennem valahova, akkor 20 mikrósat teszek először, majd tudom, hogy kb. 5 év múlva éri el a kondi a névleges, 10uF értékét és akkor lesz jó). HA így gondolkodom, mert ez még mindig csak a kondi élettartam-becslése, ezt az "ideális hang" pontot, vagy szűk szakaszt össsze kellene még egyeztetnem a hangsugárzó ettől eltérő görbe mentén történő mechanikai bejáratódásával is. A két görbe minimális közelsége adná ki a legstabilabb, legbejáratottabb, legértékelhetőbb, legkonzisztensebb szűk 2-4 éves szakaszt, amin értelmezni tudnám a hangját, előtte nem, mert még új, utána meg már azért nem, mert a hangsugárzó (doboz) egésze már beállt, elhanyagolható a további változása az évekkel, míg a kondi még mindig romlik és 20uF indulóról, 10uF névlegesen körül zenélgetve 2-3 évig, már 4uF-ot tud csak, szóval a két "élettartam-görbe" vagy hogy is nevezzem, elmegy egymástól messzire és annyi.
Remélem, követhető voltam. Ha nem, ne próbáljatok meg kommentelni rá, nekem annyira nem fontos választ kapnom ezekre (tulajdonképpen csak arra reflektáltam, miért tartom bullshit-nek a "hangra gyakorolt betervezett hatást".)
Ez véleményem szerint tervezhetetlen, ha pedig a pszichém, fülem, bármim mentén kijelentjük, hogy "úgysem veszem észre", akkor a jelenség mint olyan létezik, cserébe azért lesz ismétcsak bullshit a gyártó kijelentése, mert én úgysem veszek ebből semmit észre, és kb. annyit ér, mintha azt mondaná, hogy "dobozaink mdf anyagának szerkezetében xy atomi és molekuláris változások zajlanak le az évek múlásával, de nyugi, mi ezt beterveztük".
És nem hazudik, csak szépen magyarosan: "akkor mirefel veri" ?
Szóval én aggódom túl a dolgot, és igazából füllel nemigen hallható az a (hány dB is??) változás, amivel kevesebbet/többet csillapít egy kondi egy adott váltó konfigban. amikor kapacitása lemegy a felére, ahogy öregszik, akkor a gyártó megint bullshit-el, logikusan nézve.
(Ha meg hallható füllel, akkor mikori MA hangsugárzót vegyek ? 2-5 év közötti jó lesz ? Előtte kuka, utána kuka, így van ? Vagy egyszerre változik nagyot a kondi az első évben a teljes ládával, utána pedig sok éven át nyugi van és továbbra is együtt mozognak az értékek?)
Mindenesetre köszi, érdekes ilyen zagyvaságokat is hallani, pláne egy MA-tól.
Ja és ismétlem, nem a jelenség létezésével van bajom, se nem a fizikával, se nem azzal, hogy hallható-e vagy sem. Hanem azzal, hogy milyen merész kijelentést tud tenni egy gyártó egy olyan dologra, ami nagyon összetett, és/vagy marha inszignifikáns a hangra nézve, viszont mindkét eset balról vagy jobbról, de ad a kijelentésnek egy pofont.
Veszek egy D90-et.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz
Dißnäëß #110274 üzenetére
"Vannak 50 éves orosz kondik is.
Meg karón is varjú.
De ettôl még se a meghibásodási stat nem lesz jobb, sem az élettartamuk több, se semmi."De ez nem feltétlenül van így. Műgyantával kiöntött fóliakondiknál előfordul, hogy több évtizednyi tárolás után kirostálva a lecsökkent kapacitásúakat, csodálatos módon feljavul a gyártástechnológiai hiba sújtotta megbízhatósági ráta
"Kondi gyártója általában említi adatlapon az üzemidôt. "
Polcidőt és hosszú távú tárolási feltételeket viszont nem szokás megadni, pedig N.O.S. elkóknál vagy olajpapír kondiknál ezen áll vagy bukik, hogy érdemes-e beépíteni. Jó tapasztalataim vannak például a puffernek való 40 éves ROE típusokkal, rendkívül keveset kellett selejtezni, ami azért érdekes, mert nyugatnémet viszonylatban nem a legmegbízhatóbb gyártmány (Revox tulajdonosok tudnának mesélni).
Hangváltó felújításánál arra sem árt gondolni, hogy a konstruktőr számolt az elkó veszteségével, ráadásul egy olyan gyártónál, mint a Monitor Audio, a hangra gyakorolt hatása is "bele van tervezve".
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Delta Force (2024)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- További aktív témák...