Hirdetés
Aktív témák
-
chege
aktív tag
most már csak egy problémám van
Ha a régi vinyóm is rá van dugva akkor nem bootol achiba. Le kell húzni és amikor bebootol akkor tudom rádugni. IDEben frankó. Valami ötlet?
-
chege
aktív tag
Bootracer 7-15sec
Win7 Experience Index - 7,8
btw nemtudom ki kapja meg a 7,9-t -
chege
aktív tag
na frankó megvan, rájöttem. Hülye voltam, mert ezen a Giga lapon van a Déli hidas, ICH10R-es SATA controller, meg van valami Gigabyte, és én nem az ICH10R-t állítottam hanem az ONBOARD-t.
-
chege
aktív tag
azt hiszem, rájöttem, majd mindjárt közvetítek
-
fLeSs
nagyúr
1. a 9.6-os rapid storage driver már támogatja a trimet
2. IDE-módból át lehet váltani AHCI-ra csak előtte a registryt kell buzerálniteasüti: ez a mondat "Firmware 02HA is TRIM capable" régebben nem volt ott. egyébként nem is értem miért van ott, ugyanis a HA nem támogatja a TRIM-et, különben nem adták volna ki a HD-t. a Kingston nem kapott TRIM-es firmware-t az Inteltől ezért szüntették be a 40 GB-os Boot Drive forgalmazását. egyébként is ha támogatná akkor mi értelme lenne ennek az egész leírásnak a firmware-frissítésről? szóval ez így nem kerek. a HD tuti támogatja a TRIM-et, a HA pedig 99,9%, hogy nem.
-
fagy53
nagyúr
Ilyen az, ha IDE módban telepíted! Nem elég, hogy a Trim sem fog működni, de mint látszik a többszálú feldolgozás sem.
A biosban a telepítés előtt AHCI-re kell állítani a meghajtó kezelést.Victorio: neked sem kellett volna semmilyen driverrel foglalkozni, hacsak nem RAID.ban gondolkozol, hanem az MS beépített driverére bízod a dolgot.
-
Victorio
aktív tag
radi8tor1 írta a #5267-nél, hogy msahci kéne legyen a driver.
Egyébként a 9.6.0.1014-es drivert csak csökkentett módban bírtam felrakni, de akkor meg az újraindításnál nem látott semmilyen SATA eszközt.
Visszatettem a 8.9.0.1023-as drivert, ezzel megy minden frankón, de még mindig iaStor a driver az összes SATA HDD-nél. -
chege
aktív tag
na itt vagyok, futtattam egy ASSSD-t, de elég érdekes számomra
Mi lehet az oka ennek?
-
DV
senior tag
válasz
radi8tor #5278 üzenetére
A Rapid Storage Driver az Nem csak RAID Storage Driver.
1. OVERVIEW
Intel(R) Rapid Storage Technology is designed to provide
functionality for the following Storage Controllers:
RAID Controllers:
- Intel(R) ICH8M-E/ICH9M-E/5 Series SATA RAID Controller
- Intel(R) ICH8R/ICH9R/ICH10R/DO/5 Series/3400 Series SATA RAID Controller
- Intel(R) ESB2 SATA RAID Controller
- Intel(R) ICH7MDH SATA RAID Controller
- Intel(R) ICH7R/DH SATA RAID ControllerAHCI Controllers:
- Intel(R) 5 Series/3400 Series SATA AHCI Controller
- Intel(R) 5 Series 4 Port SATA AHCI Controller
- Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH10D/DO SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller
- Intel(R) EP80579 SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH9M-E/M SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH8M-E/M SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH8R/DH/DO SATA AHCI Controller
- Intel(R) ESB2 SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH7M/MDH SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI ControllerMiert ne hasznalhatna RAID nelkuli rendszerhez, ez legalabb tamogatja a Trim-et.
Raadasul mi van akkor, hogyha az SSD-je mellett meg van a gepeben egy HDD-s Raid?
Amugy ez az Intel Matrix Storage Manager utodja, csak uj nevvel. -
proof88
addikt
az elérési idő növekszik, a szekvenciális tempó meg jobb lesz, és tudom hogy pont ennek nem sok köze van ahhoz, milyen gyorsan indul a rendszer meg a programok, de gyakorlatilag gyorsabb lesz mégis ... az más kérdés, hogy 2 raptornál ez drága mulatság... de érzésre is gyorsabbak voltak a dolgok és most programok indítási sebességére gondolok... na mindegy.
-
Victorio
aktív tag
válasz
radi8tor #5267 üzenetére
A BIOS-ban AHCI mód van beállítva, most néztem (ez volt eddig is).
Feltettem a legújabb Intel Rapid Storage Technology v9.6.0.1014 drivert, a telepítés végénél kékhalállal kiszállt. Újra próbáltam, megint BSOD.
Az eszközkezelő viszont az új drivert írja már ki.
Az alaplapon az Intel ICH10R-re van dugva (Asus P5Q-E)
Az AS SSD-ben iaStor maradt a driver.Mit rontok el?
-
fLeSs
nagyúr
1ébként ez nem is biztos hogy lehetetlen.
a két vinyót az oprendszer egy nagy tömbnek látná.
de nem lenne csíkozás, szal ennyiből ez nem RAID.
ha jönne két azonos méretű fájl, akkor az egyiket az egyik vinyó, a másikat a másik vinyó olvasná be. nem is kéne külön bontani hogy nagy vagy kis fájlról van szó.ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a tömb létrehozásától kezdődően úgy működne ez az egész, hogy egy külső vezérlő minden felírt adatot megpróbálna közel tökéletesen kétfelé osztani a két vinyón. vagy nemtom, most TF2-zni akarok szal nemtok gondolkodni .
-
fLeSs
nagyúr
válasz
proof88 #5273 üzenetére
a RAID 0 úgy általában felesleges egy asztali gépbe (kivéve videóvágásnál
), mind1 hogy SSD RAID 0 vagy HDD RAID 0.
a hozzáférési időt nem csökkenti, csak a szekvenciális tempót.
én egy olyan inteligens RAID módnak látnám értelmét ami képes felismerni hogy mikor van szükség a szekvenciális tempó gyorsítására és mikor van szükség a random elérés gyorsítására.
nagyobb adatblokkok beolvasásánál (mondjuk 2+ MB) úgy működne mint egy sima RAID 0, viszont sok kis fájl olvasásánál/írásánál úgy működnének mint két különálló vinyó amiknek összeadódik a teljesítménye.
nyilván ez már nem RAID.és valszeg lehetetlen megoldani.
-
proof88
addikt
nem érted amit mondok;
nem mondtam hogy az SSD belassul, arról van szó, hogy amikor vettem a 2 ssd-t, akkor 2 db 32 gigás ára összesen csupán 1-2 ezerrel volt drágább 1 db 64 gigás áránál ebből a típusból, és mivel raidben nyerek 1-2 mp-et betöltésnél, így úgy gondolom, hogy jóÉn a hagyományos winyóról beszélek, hogy egy idő után belassul a rendszer, sajnos 1 Raptorral is lehetett érezni, hiába volt töredezettség-mentesítés, valahogy nem olyan egy idő után, viszont raid-del végig rohadt gyors maradt az egész... oké hogy neked nem jött be anno a 15k rpm-es winyó, de az az volt, mittomén mi volt akkor...
Hozzá kell tegyem, hogy én teljesítményt mp-ekben és érzésre mérek, szóval nem benchmarkok alapján találom ki, hogy milyen a raid...
-
proof88
addikt
blabla, sokan mondják, hogy nincs szükség otthonra... de én nekem igenis kellett a 2 Raptor, mert egyszerűen érzésre is gyorsabb, és ami még jó, hogy 1 év után is gyors marad, telerakhatod ezer telepítéssel a gépet, akkor is gyors marad... az egész rendszer pörgősebb, tapasztalat.
Vagy SSD-vel mondod feleslegesnek a RAID0-t? Mindegy, nekem fontos az az 1-2 mp is, amivel gyorsabban tölt be egy játék.
Amennyit elérési időben vesztek, az jelentéktelen...
-
Teasüti
nagyúr
Már semmit, végeztem
Az alapján a leírás alapján aktiváltam a TRIM-et a hdat2-vel (AHCI verzió kellett, amit befigyeltem elsőre). Viszont a leírás aszondja, nem kötelező intel firmware-t felrakni, így hát maradt a gyári kingston-os.
És itt vége is van a történetnek.De mivel így nem tudom futtatni a toolbox-ot, így nincs optimalizáció, és úgy vélem, majd a használat során fog előjönni a trim jótékony hatása. Ez az elmélet.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #5258 üzenetére
Sikerült, a gyári firmware-t hagytam rajta, és most már TRIM képes a cucc.
Így nem tudom használni az intel toolbox-ot (nem akartam flashelni), szal manuális optimalizáció nélkül mikor veszek észre kb vmi javulást a meghajtón? Csinál a win 7 ilyenkor vmi diagnosztikát magától is, vagy csak akkor érvényesül a jótékony hatás, mikor használni kezdem a meghajtót? (Írás, törlés, stb)Köszönöm a segítséget!
-
Teasüti
nagyúr
Leszedtem ezt a hdat2-t, de baszik működni.
Nincs vmi más alternatíva?Háromszor próbáltam betölteni a progit, elsőre nem talált semmit, másodikra ráböktem, h akkor mindent töltsön be, ami a csövön kifér, de az USB-nél befagyott.
Harmadikra megváltoztattam AHCI-ról a IDE-re a SATA módot, bootol a progi, rábökök, ahova kell, picit később: internal stack overflow, vagy ilyesmi. Befagyott megint. Hát ezt nem hiszem el!!!Van vmi ötletetek?
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm!
"Csak" két-három oldalt lapoztam vissza a blogodban, láttam TRIM, ott nem volt szó erről, lehet ez régebbi írásod.
Amúgy egy vmi nem derült ki nekem a cikkből, se a hasz-ekből (tisztán, egyértelműen)
Működik ez a firmware az első szériás KINGSTON SNV125-S2/40GB esetén is?
Elvesznek az adatok a frissítés után?Említetted, h müxik az intel toolbox egy kis moddolás után, azt hogyan?
Köszi!
-
proof88
addikt
fLeSs elvileg lesz a tesztedben SSD-k RAID0-ban, ha igen, kíváncsi vagyok, mit fogsz tapasztalni sebesség terén, én ezt tapasztaltam anno.
-
modeller
aktív tag
fLeSs: Belassulás szimulálásához egy tipp: thrashing. Mondjuk egy vm-et lekorlátozni 256 ram-ra, futtatni benne pár komolyabb programot, otthagyni, hogy kilapozza amit akar, aztán előszedegetni az alkalmazásokat, az kellően lassú és kellően idegesitő, legalábbis vinyó esetén, ssd-nél meg majd kiderül
-
chege
aktív tag
na megvan az SSD, fel is pakoltam a Win7-t. Beállítottam a RAMDISK-t.
Rátettem a TEMP, TMP,-t és a Temporary Internet Fileokat. Olyan kérdésem lenne, hogy ha kikapcsolom azt hogy ne mentse le a vinyóra lekapcsoláskor és ne töltse be azt a ramdisk img fáljt, akkor az probléma lehet? Ezen mappákban lévő fáljok hiányozhatnak valahol?
Vagy jobb ha ez a RamDisk feature be van kapcsolva?btw majd jövök tesztekkel, de majd csak holnap
-
Teasüti
nagyúr
"40-es kingston-hoz" nem találtam linket a blogodban.
Trimmel foglalkozó részekből nekem annyi derült ki, h formázás segít. Meg vmi partícionálásról is volt szó, de ez engem most nem érintett meg így késő este.
De mi a fasz az a DJTA "előrejelzés"??
(Jézusom, ez vmi tőzsde tudomány?)szerk: gépelési hibák javítva... fáradt vagyok.
-
Teasüti
nagyúr
40-es kingston-hoz van már trim?
Amúgy egy teljes formázással nem ugyanazt a hatást tudom elérni, mint a trimmel?
Köszi!
szerk: áh látom még aktuális ez a téma, de nincs időm nagyon visszaolvasni...
-
Qru
MODERÁTOR
Ez a boot idő, amúgy jónak mondható kategóriájában?
Pedig nem is szűz W7-el mértem, megélt már pár driver cserét is takarítás nélkül... -
fLeSs
nagyúr
válasz
proof88 #5231 üzenetére
a partíció törlésénél nem. anand korábbi cikkében benne volt.
szerk: egyébként ehhez nem kell anand, mivel látszik az eredményeken amiket mértem.
partíció törlésnél (nincs format) a hdtune írástesztben nincs közel sem maxon az SSD és csak lassan tér magához, erről írtam itt vmelyik nap. csináltam képet 5 perc, 15 perc, 60 perc és 2 óra után.
ha leformatálom, akkor azonnal maxon van. -
proof88
addikt
válasz
Raymond #5229 üzenetére
A quick format across the drive should invoke the TRIM instruction for all LBAs and tell the C300 that it none of the data on the drive is needed and those blocks can be recycled immediately. - aha tehát gyorsformázásnál is küldi a trimet a win7, de gondolom akkor a partíció törlésénél is Fless...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Raymond #5229 üzenetére
pont most olvastam el, és itt röhögök.
btw ez a mondat viszont kiakaszt"As we’ve mentioned before, we perform thousands of hours of testing before going into production."
egyszerűen nem hiszem el, hogy nem nézték meg, hogy mi történik formatálás után. ez a több ezer órányi tesztelés egy akkora kamu mint a ház. ezek sztem összetákolnak vmi SSD-szerűséget, letesztelik IOMeterrel meg PCMark Vantage-dzsel aztán piacra dobják. vicc.
-
Raymond
titán
Ugy latszik van hogy a TRIM az uj cuccoknal se mukodik: [link]
-
g@bo
nagyúr
urak
ez a cucc - Kingston SSD SATA2 30GB 2,5" (SNV125-S2/30GB) - nagyon gáz a 40-es után? 16900+áfa....
-
Kinder
senior tag
őőő
most teszteltem gyorsan a kingston 325-öst feleségem gépén, megnyitva 26! explorer, 17 firefox task. ( nem merem bezárni őket, mert kapok a fejemre...)
5 napja megy a rendszer folyamatosan, nincs optomalizálva semmi.crystaldisk mark, 100 megás file
seq: 245.8 169.4
512k: 198,1 149.7
4k: 19.45 28,93
4k qd32: 20.09 48.44az biztos, hogy az asrock ion, amiben van az ssd, megtáltosodott. ( mondjuk nem csoda, egy 5400-as 2,5-ös hdd van benne alapban. )
Amit felajánlottam 325-ös kingston ssd a tesztre, az az én gépemben lesz, akkor lesz screenshot is. -
pincehely
addikt
Annyi lenne még a kérdésem, hogy:
Nem tudtam a google Crome ideiglenes temp mappáját áthelyezni, így feltettem a Cromium plus-ot. Ez nagyjából ugyanaz, egy két plussz funkcióval, és ki lehet választani a telepítési mappát.
Na már most, ezt a hdd-re telepítettem, hogy ne szemetelje teli az ssd-t, viszont marha lassan indul el az ssd-n lévő progikhoz képest.
Meg lehet valahogy oldani a crome temp fileéinek áthelyézést, hogy az alkalmazás maga az ssd-ről induljon?
Az a baj, hogy kb 3 hét után egy giga szemetet képes termelni, ez az amúgy nagyon jó kis böngésző, és nincsen az az isten, hogy valaki firefoxra rábeszélne...!
-
-
proof88
addikt
de mi értelme a GC-nek egy korábbi oprendszeren, ha úgysem keletkeznek üres page-ek trim nélkül... vagy a GC nem konkrétan az üres page-eket tömi be, ahogy korábban írtam, hanem az invalid page-eket is? Végül is, korrekt...
szerk.: vagy most mi van? Korábbi oprendszer esetén nem tudja az ssd, hogy mi tényleg invalid...
-
g.gergo
senior tag
válasz
AirBooms #5190 üzenetére
Nagyjából a többiek megválaszolták, h mit hol tudsz letiltani, egy kimaradt:
Firefox cache áthelyezése HDD-re.
Megnyitod az FF-t. Beírod, h about:config, majd kérdez, és te válaszolsz neki, hogy kurva óvatos leszel. Létrehozol, egy új STRING tip. (karakaterlánc) bejegyzést, aminek ez legyen a neve: browser.cache.disk.parent_directory. Majd értékként megadod az új elérési útvonalat, amit szánsz neki. Ennyi, ha van még amit nem tudsz megoldani, írd meg.
-
-
-
proof88
addikt
de a GC nem csinál felesleges munkát, mert a trimmelés annyit csinál, hogy ugye kiolvas egy adott blokkot, lenulláza, és visszaírja úgy, hogy az invalid page-ek üresen maradnak, tehát egyből írhatóak lesznek, magyarán már nem lesznek invalid page-ek. De így töredezett lesz úgymond az ssd, mert sok blokk lesz üres page-ekkel. Persze ezek egyből írhatóak, de a GC azt csinálja, hogy ha talál több blokkot, amikben vannak ilyen üres page-ek, akkor "töredezettség-mentesít" úgy, hogy a hiányos blokkokat teleírja és így kevesebb olyan blokk lesz, amiben üres page van. Végeredményben az igaz, hogy elveszi kicsit az élettartamát az ssd-nek, de ez szerintem csak minimális. Ha belegondolsz abba, hogy a töredezettebb ssd-nek jobban fogy az élete, mert kevesebb adat írásakor is több blokkhoz kell hozzányúlni, GC után kevesebb blokkhoz kell hozzányúlni, mert sok teljesen üres blokk lesz, ahelyett hogy sok félig üres blokk lenne. Végeredményben még az is kijöhet, hogy a GC nem csak a teljesítményen javít, hanem az élettartam csökkenését is gátolja.
-
fagy53
nagyúr
Nálam nem felesleges és működik a Trim no meg a kukázás is.
A Hyperfast viszont nem megy a háttérben, havonta egyszer fogom használni, én meg jobban öregszem mint az SSD!
Egy biztos, ezeket a meghajtókat, már az amortizációjuk miatt sem egy életre kell venni, ezeknél pár évben kell gondolkodni. Gyorsan fognak elavulni, jövőre már csak nosztalgiával gondolunk az általad most tesztelt Trim nélküli generációra, de azt hiszem a 2010 elején kijött JMicronok is erre a sorsra jutnak, viszont fognak még működni akkor is, ha úgy használjuk őket mint a HDD-t, csak vigyázva a 20%-os szabad területre.
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung S23 Ultra 512/12GB Fekete / Normál állapotban / 27%-os ÁFÁS számlával / 12 hónap jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest