Aktív témák
-
-
Mankó
veterán
Lesegetem itt a teszteket, hogy van az, hogy a fLeSs Kingston 40ese 230-at olvas az Intel 40ese meg 170-et? Főleg, hogy szinte ugyanaz a 2 drive.

-
-
cszn
őstag
válasz
kelzsoca
üzenetére
A rendszer alatt nem érzel semmit a lassú szekv. írásból. Viszont az intel a 4k-s eredményekben az élen van. Ebből sokkal többet érzel és jobban is jársz vele sebességben mint hason méretű egyéb ssd-vel. 60-70%-os ideális telítettséggel számolva (legrosszabb esettben 37*0,6) 22 gigán ezek szerint elférsz simán.

-
Gorneck
legenda
válasz
amper zoli
üzenetére
Olyan sok mindent nem kell...
Mint fentebb írtam...60-70%nál ne legyen jobban telepakolva, így ráfér játék akkor sztem ezzel nincs gond...
-
Gorneck
legenda
válasz
amper zoli
üzenetére
Kb...persze erre nincs pontos adat...de semmiképp nem szabad és tiltani is kell...mert ugye win alatt automatikusan is lefut...
-
cszn
őstag
válasz
amper zoli
üzenetére
Nem azt nem kéne. Itt összegyűjtöttem a lényegesebb dolgokat amiket érdemes lehet megcsinálni.
(#6980) fLeSs Ha jól értem és jól emlékszem akkor elméletben az elhasználódás csak a tárhelyre hat ki, mert az elhasználódó (de még nem elhasználódott) cellák ugyanolyan sebességre képesek, az elhasználódottak meg nem is használhatóak.
-
Gorneck
legenda
válasz
amper zoli
üzenetére
Nem szabad...sőt...tiltani se árt, hogy az időzített véletlen se fusson le...
-
amper zoli
tag
Az ssd-én kell töredezettség-mentesítést futtatni ill. van értelme

Lehet láma, de még új az ssd-m
-
Gorneck
legenda
válasz
kelzsoca
üzenetére
Sztem teljesen jó választás, ha kell az a 64gb...mert ugye azzal számolni kell ne legyen 60-70%nál több adat az SSDn...ha te elférsz 20-25gigán is az OSsel+progikkal akkor az intel 40ese (X25-V) a best of választás szvsz...mondjuk árban nemtom mennyi a difi...aszhem vmivel drágább a kingston...
-
fLeSs
nagyúr
Az SSD nem azért lassul, mert elhasználódnak a cellák (tehát teljesen mind1, hogy az X25-V-re 50 vagy 5000 GB-ot írsz), hanem azért, mert egyszer már teliírtad, onnantól kezdve ha nincs TRIM, akkor minden egyes íráskor read-modify-write-ra van szükség, és ez lassítja.
Szóval ha egyszer már teliírtad (ami az X25-V esetében 40 GB írást jelent) és nincs lassulás akkor nem is lesz (legalábbis elméletben nem kéne, hogy legyen).
-
Mankó
veterán
Van valakinek esetleg tapasztalata a 64Gb-os Corsair Nova, vagy Reactor szériával?
Jó lenne róluk is egy benchmark. -
fsb1000
nagyúr
Akkor az enyém miért lassult be?
80 GB-ból eleve csak 64-van particiónálva, és abból kb 25-öt használok.
Az XP-re meg szinte semmit nem telepítettem, mivel WIN7 alatt játszom HDD-ről.
Legfeljebb VGA-kat cserélgettem.
A tmp-k, cache-ek más drive-okon vannak.Én is meglepődtem, mert az első 2 hónapban semmilyen lassulás nem volt.
-
C64
őstag
Windows 7-hez TRIM ki-és bekapcsoláshoz parancsfile, ill. ellenőrző: [link]
-
kelzsoca
félisten
Üdv urak!
~32k-ért tudnák beszerezni új, 3 év garis OCZ Vertex 30GB SATA OCZSSD2-1VTX30G SSD-t.
Rendszerlemeznek kellene (Win7 64bit)
Mi a véleményetek róla?

-
Gorneck
legenda
Trimhez kell az AHCI mód, ha nincs AHCI akkor nem megy a trim éééésss kell ugye a driver is ami képes kezelni azt. De mint írtam nekem nem trimes az SSDm és nem tapasztaltam lassulást...1 éves OS mellett se. Persze benchmarkok biztos kimutatták volna a hiányát, de érzetre nem lassult a rendszerem.
-
Gorneck
legenda
Mikor én vettem az MSI lapot, akkor még usb3 driver se volt fent az oldalukon...úgy kellett máshonnét vadásznom...
Az más kérdés, hogy ilyen jó supporttal már rég találkoztam...
Kellemes csalódás volt...
Ezt leszámítva baromi gyors a gép és teljesen meg vagyok vele elégedve...persze ettől még nem ártana egy frissebb driver bár nem hinném bármit is változtatna a sebességen...max lenne trim support...mondjuk ez annyira nem zavar, mert nem trimes az ssdém...
-
Gorneck
legenda
Amit te használtál a tesztben annál újabb nincs (mondjuk nem kerestem, de az tuti vmi béta lenne)...az van benne a 10.5ös csomagba is, meg azt rakták bele a hivatalos oldalakon lévő driverekbe is...szal több, mint fél éve nem jött ki újabb driver...azt megint csak kétlem, hogy ez a driver maxon kihasználja a jelenleg kiadott AMDs chipseteket...legalábbis sztem.
Én a friss install után 2-3 hétig a gyári win7 drivert használtam, majd feltettem azt amit te is használtál...nem bántam meg...gyorsabb lett a boot és mintha kevésbe terhelődne másoláskor a rendszer...
Szal ilyen gyors még sose volt a bootom és másoláskor a gép...persze ezt nem mértem ki, de látszatra jobb a helyzet, mint volt. -
Gorneck
legenda
válasz
Gorneck
üzenetére
Dejó...ebben is a régi driver van...
AMD AHCI controller driver distribution list
Version 1.2.0.164, 10/07/2009Supported chipsets
SB700 family
SB800 familyRevision History
1.2.0.164
- Minor bug fixes
- Known Issue: An intermittent BSOD has been observed during Hibernate with internal reference platforms, on Vista 32 and 64 bit OSes.
This issue is currently under investigation1.2.0.147
- Slight performance improvement
- FUA is changed to be disabled by default1.2.0.144
- Slight performance improvement
- Port Multiplier enumeration optimization
- Velocity test numbers improved1.2.0.125 – first release
-
Gorneck
legenda
-
Gorneck
legenda
A gyári driver a kulával...olyan lassú nálam vele minden, mint a csiga...független attól, hogy van sata3as cuccom vagy sem...persze nem mértem ki progikkal, mert számomra a érzet látvány többet ér...
Kár hogy ezekbe a csomagokba egy 2009es driver lapul...legalábbis dátum alapján...pont ezt az 10.5ös használom...de ennél jöhetne már vmi frissebb is ami tartalmaz némi extrát az új chipsetekhez...
fLeSs: 10.5, de uaz a driver, mint amivel te is teszteltél...régi vacak...ami meg integrálva van a win7be, az meg tán 2006os?

-
fLeSs
nagyúr
mi az a 8.7-es driver?
ugye a catalyst számozása most 10.5-nél tart.
amivel én teszteltem annak meg 1.2.0.164 KÉPszal ez a 8.7 milyen drivert takar?
és ott a fórumban ki is próbálták a TRIM-et?
mert én igen. jópár teszt után (amivel telítődnek a blokkok) lecsökkent a sebesség. csak azután állt vissza hogy leformáztam az SSD-t egy másik gépben, mivel az AMD AHCI driveres Win alatti formázás nem TRIM-elte végig. -
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Eddig még nem láttam ilyesmit itt a fórumban, ezért megkérdem. Van valaki, aki már tesztelte az SSD-jét írás közbeni olvasással? Tehát egyidejű írás-olvasás esetén mik az értékek?
-
Fent van az SSD-n a W7 és az Ubuntu.
Először a W7 ment fel. Honnan tudom, hogy jól csinálta meg az alignálást?
Hol és hogyan kell megnézni? -
DV
senior tag
Meg mindig az Intel SSD a legjobb, ahogy irtad, de ne feledd, ha PC-t veszel, akkor Intel chipsetes alaplapot vegyel az Intel SSD-hez. Akkor biztosan meni fog a trim.
Az SSD lassulas erdekeben van a trim kitalalva, nem kell ezert ghostolni, esetleg egy teljes (nem gyors) formazas is visszaallitja az eredeti sebesseget. -
VGYke
addikt
Meg a fórumot igen nagyon régen olvasgatva, és végső döntést még nem hozva kérdezném:
Még mindég a rendszernek (Win+Office+Game+stb) a legjobb teljesítményű 100GB alatt az intel x25-m g2 80gb?
Nézegetem ám a teszteket, meg az eredményeiteket, de
Mondanám hogy az ár nem számít, de komplett PC+monitorra szeretnék beruházni és a keret adott, így legfeljebb pl. gagyibb monitor lesz. -
VGYke
addikt
Lehet, a tájékozatlanságomból adódóan buta kérdést teszek fel:
Nem lehet úgy, hogy:
1.) A szűz, de formázott (alignált) SSD "üres" tartalmát elmentjük pl. Ghost-al (DOS, vagy akármi, pl. Hieren's boot CD segítségével)
2.) Aztán az ssd-re zéróról telepített rendszert , szintén elmentjük pl. Ghost-tal a fentiek szerint.
Amikor jön a lassulás, először az 1. szerinti szűz, üres SSD Ghost-ot írjuk az SSD-re, majd második körben 2. szerinti telepített rendszert.Ez a módszer nem fog segíteni azon, hogy soha ne lassuljon az SSD?
Ok, tudom, az SSD élettartamát az írás GBájt határozza meg. Laikusként csak eszembe jutott a kérdés.
-
C64
őstag
Intel® Rapid tárolási technológia
Telepített készlet: 9.6.0.1014
Felhasználói kezelőfelület verziója: 9.6.0.1014
Nyelv: magyar (magyarországi)
Intel RAID-vezérlő: Intel(R) ICH8R/ICH9R/ICH10R/DO/5 Series/3400 Series SATA RAID Controller
SATA portok száma:6
A RAID Option ROM verziója: 8.0.0.1038
Az illesztőprogram verziója: 9.6.3.1001
ISDI verzió: 9.6.0.1014 -
C64
őstag
Csináltam egy tesztet az Intel X25-M G2 80GB-os SSD két hónapi használata és 644GB Host Writes után bekapcsolt TRIM-mel és ezt az eredményt kaptam:
Majd telepítettem és lefuttattam az Intel SSD toolbox-ot és nyomtam egy újabb tesztet. Ekkor már azért közelebb állt a legelőször mért sebességhez:
Itt pedig az első használatbavételkor készült sebességteszt:
Ebből látszik, hogy a TRIM jó dolog, de nem a legjobb, még bekapcsolva is lassul a rendszer...
Persze azért még mindig nagyon ott van a szeren ez az SSD
-
WiZARD
veterán
intel x25-v
-
zlutor
aktív tag
Tiszteletem!
Segitseget kernek, hogy mostanaban milyen SSD-t erdemes venni Winsows7 rendszerparticionak (~30-40GB, trim ismeret)?

-
AceTom
aktív tag
Elpazaroltam egy egész napot lényegében erre az SSD tesztelgetésre, és fogalmam sincs most már, hogy mi lenne jobb a gépnek ahhoz, hogy a maximumot kihozzam belőle.

Cserélgettem a 2drivert is, amikor automatikusan frissítem az illesztőprogramot, már az intel drivert teszi fel magának, lehet csak a dátumot figyeli a win.. és aszerint teszi fel a legfrissebbet.
Benchmarkkal az alap wines driver picivel többet ad, crystaldiskmark 50mb-os teszt, 1x lefuttatva sokkal magasabb értéket ad, mint az as ssd - biztos azért mert pontatlanabb. As ssd-ben egyébként akkora különbség nincs a 2 driver közt, pár MB. Crystal alatt picivel nagyobb eltérés jött ki, az alap driver javára.
Viszont a dilemmám meg az lett így nap végére, hogy én gyorsabbnak éreztem a rendszert intel driverrel.. de lehet, hogy ez már csak placebo hatás.
Szóval nem sok értelme volt az egésznek, csak a cellákat öregítettem teljesen feleslegesen, ráadásul most lassabbnak érzem a gépet.
DV: Nekem sata2 a laptop, ez biztos, szekvenciálisnál ki is jön a különbség. Nem tudom mi limitálhatja a laptopnál a 4k-s értéket, nem tudom elképzelni, hogy az SSD-t nem hajtaná ki a procim.
(Core2 Duo T5670, RAM amúgy DDR2-667MHz-es 2GB) -
cszn
őstag
Megnéztem, nálam az toolbox, a hd sentinel meg a crystaldiskinfo is ugyanazt mutatja.

(#6911) AceTom Hogy azon megy az opr. attól még a tesztnek közel azonosnak kellene lennie. Ha a notebook hardvere fogja vissza, akkor az elég kánya sok mindenki számára. Már nem ez az első eset és egy csomóan akarnak régebbi notebookokat ssdvel tuningolni. Szeretnének inkább az a helyes.
-
AceTom
aktív tag
válasz
modeller
üzenetére
Értem, nem jártam utána annyira ennek se akkor. Köszi a felvilágosítást.
Átraktam az asztaliba az SSD-t, lefuttattam rajta a 4k-s tesztet, itt még csak nem is AHCI mód van, de igazatok volt. Itt még IDE módban is gyorsabb mind a két érték. Nem gondoltam volna, hogy tényleg lassít a laptop rajta - pedig a memória-proci sebesség még mindig jóval gyorsabb az SSD-nél.
-
modeller
aktív tag
"DisableDeleteNotify paranccsal lekérve 0-át adott"
Ez újra és újra előjön, fel kéne irni valami központi helyre, hogy tévhit.
A win7 minden törlés után kiadja a trim parancsot a vezérlő drivere felé, akár van trim támogatás akár nincs, sőt még akkor is kiadja, ha nincs is SSD a gépben. (ki lehet próbálni sima HDD-vel szerelt gépen, ugyanúgy 0-t ad)
Utána a driver azt csinál ezzel a trim kérelemmel amit akar. Vagy továbbadja a HDD felé vagy nem, a HDD/SSD pedig szintén maga dönt, vagy kezd vele valami vagy ignorálja.
Az fsutil-lal annyit tudsz megtenni, hogy kézzel letiltod a trim parancs kiadását, ennek lekérdezésére-beállitására való a parancs, a trim működésének lekérdezésére teljesen alkalmatlan. (elméletben teljesitmény növelésre lehetne használni a kézzel letiltását HDD vagy trim-et nem támogató SSD esetén, hogy feleslegesen ne adja ki a trim parancsot, de gyanitom, hogy elhanyagolható volna a sebességnövekedés)
-
AceTom
aktív tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Gondolkozom ezen amit mondtál, de szerintem nem kéne, hogy visszafogja a teljesítményét az SSD-nek 4k-ban, az alaplap déli hídja szerintem nem különbözik az asztali változattól, illetve max kisebb fogyasztásra is képes, de 40MB/s-ot biztos át tudna küldeni.

Egyébként ez egy viszonylag új laptop, de mindenképp "modern" belseje van, tehát 2magos, sata2, ich9-es délihíd.
Egyelőre most visszaraktam az msahci drivert, beszámolok majd, ha történik változás.
Mindenestre mindenképpen köszönöm a segítséget!

Szerk.: És azt elfelejtettem mondani, hogy felraktam teljesítménycentrikusra, és hálózatra kötve van a gép. (Ezért gondolom, hogy ilyenkor nem kéne, hogy korlátozzon.)
-
radi8tor
MODERÁTOR
Az oké, szerintem nem is driver gond. Azért kérdeztem a csatlakozót, mert az adatlapodon levő gépet láttam. Nálad a laptop a kulcsszó. Ezeknek a hardvere általában gyengébb a kisebb fogyasztás elérése érdekében.
Azt is kipróbálhatod, hogy átrakod az asztaliba és futtatsz egy tesztet ott.
-
cszn
őstag
válasz
mpierre
üzenetére
Az alignálást itt magyarázta el fless.
A ssd állapotát a media wearout indicator jelzi (smart érték). Azt nem tudom a crystal disk is ezt nézi e. De egyébként az engem is érdekelne, hogy hány %-tól kezdhetünk aggódni?(#6899) AceTom Trim-mel és trim nélkül is jónak kéne még lennie. Itt szerintem is driver gond lesz. Ki kéne próbálni azt az MS drivert.

Aktív témák
- Mini PC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ford topik
- Bestbuy játékok
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- WD Blacck SN8100 4 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.900-14.000 MBs - Eladó!
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- ÚJ! Felbontott ADATA SD700512GB
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 10700 / 32GB DDR4 / RX 6700XT 12GB / 512 SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Eladó ÚJ Hoco HD Wi-Fi SIM Android A10 10.1"tablet / 24 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mindenesetre én résen leszek később is, írom ha van valami, de elég kíméletes vagyok vele.

Remekül megy minden TRIM nélkül, nem is kapcsolom vissza...