Hirdetés
Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Sikerült, a gyári firmware-t hagytam rajta, és most már TRIM képes a cucc.
Így nem tudom használni az intel toolbox-ot (nem akartam flashelni), szal manuális optimalizáció nélkül mikor veszek észre kb vmi javulást a meghajtón? Csinál a win 7 ilyenkor vmi diagnosztikát magától is, vagy csak akkor érvényesül a jótékony hatás, mikor használni kezdem a meghajtót? (Írás, törlés, stb)Köszönöm a segítséget!

-
proof88
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
jaja, ahogy Márton mondja, és azért nem tudja hozzáadni a méretét, mert nincs meg a jogosultság. Vagy jogot adsz magadnak valahogy, vagy másik rendszer alól belenézel. De ha nem használod ezt a szolgáltatást, nyugodtan kapcsold ki. Bizonyos időközönként, ill. bizonyos telepítések előtt csinál a rendszerfájlokról biztonsági másolatot a win abba a mappába. Vagy ha akarod használni a szolgáltatást, akkor kikapcsolod, alkalmaz, majd visszakapcsolod. Visszaállítási pontot manuálisan is tudsz csinálni ha elindítod a programot a Kellékek menüből.
-
WebM
csendes tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Ld. az en eredmenyeimet, kozel vannak az "elmeleti csucshoz". Szinten alaplapi raid.
-
proof88
addikt
-
válasz
Teasüti
üzenetére
khmm..3 x SSD felett valóban kevesek az integrált ich 9/10 vezérlők. A sávszélesség SATA2 esetén 3Gb/s csatornánként, tehát elméleti 300MB/s, ami a gyakorlatban olyan 280MB/s körül maxolható, olvasásra. Tehát 2 x SSD esetén lazán kihozható a dupla sebesség, pl OCZ Vertex (ill hasonlók) esetén ~500MB/s olvasás, illetve 3 X SSD esetén 650-700MB/s. Efelett már sajnos a jelenlegi integrált vezérlők meghalnak, tehát elenyésző a gyorsulás 4 x SSD esetén RAID 0-ba.
SATA3 esetén, 1db SSD-vel semmivel se leszel gyorsabb, hiszen ott csak annyi változott hogy csatornánként körülbelül 500MB/s-et fog bírni. Gyakorlati haszna akkor lesz ha kidobnak 280MB/s olvasás feletti SSD-ket és olyat használsz. Itt viszont érdekes lesz hogy az integrált vezérlő mennyi eszköz esetén fog még megfelelően gyorsulni.
-
canniball
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Az a baj hogy én sem vágom annyira és már elvesztem a sok infó között: a jelek szerint olvasásban picit nyernék, írásban kicsit veszítenék, viszont drasztikus lenne a különbség a hozzáférésben (0.2ms vs. 0.06ms) és le merem fogadni hogy IOPS-ban is (a Random 4K read még a V+ szériánál is "csak" 6300 IOPS, ennél pedig ~11000IOPS). Ha egy guru "összerakná a képet" megköszönném!

(#3072) mindkilla!
Tudtommal igen. -
mpierre
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére

Jó kondiban tartja az ssd-t.

Lényegében nem hagyja teleíródni az ssd-t, mert mindent töröl, ami ki van jelölve törlésre.
Pl: Törlésre kijelölt cellát akar írni, de ott van törlésre kijelölt adat. Akkor előszőr töröl, oszt ír. Ez megy trim nélkül. (Belassulhat az ssd, ha tele van szeméttel.)
Trimmel pedig, amikor pihizik a számítógép, akkor jó előre letörli az ilyen cellákból a szemetet. Ennek feltétele a win7, egy trim képes ssd, meg hogy, ne kapcsoljon ki az ssd, amikor alvó módba lép a számítógép.
Asszem ennyi.
-
hool
aktív tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Xp-m van, és a hiába sata a vinyóm, ideként megy. (seq.ben kb 90-100at tud, azt mondták akkor nincs gond) Tehát nem AHCI módban megy, és vszeg az SSD sem fog, ha csak nem váltok később OS-t. Jelent ez lényeges lassulást vagy nincs jelentőseg, esetleg valamit nagyon félreértettem?

Köszi, bárki aki válaszol.
-
proof88
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
feladatkezelőt elindítod hogy a háttérben monitorozza grafikonon a cpu kihasználtságot és kiderül, hány magra vonatkozik

amúgy igen, erre való a dma, de hidd el, dma nélkül csont végig 100% lenne a kihasználtság és jóval több ideig is tartana a dolog, ráadásul még be is lassulna eléggé a rendszer. Egyszer érdemes kipróbálni, milyen letiltani a dma-t.
-
proof88
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
Másik az vmi Jmicron cucc, ami tud hardveres raid nullát és egyet - 2 port elkülönítve. - nem tud, és tiltsd is le. Az se hardveres, csak annyira, mint az Intel vezérlője. Felesleges, ha van elég port az Intel vezérlőn, használd azt. Ott is lehet RAID úgy, hogy nem minden eszközt használsz RAID-ben. Ilyenkor AHCI is van, ha jól tudom.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Korábban hallottam olyat, hogy pl. NCQ-t ki kell kapcsolni mert nem tesz jót, vagy cluster méretet mekkorára érdemes állítani, ilyen dolgokra gondoltam...
Amit írtál tényleg nem bonyolult (nem vagyok sík hülye), csak nem volt még SSD-m és gondoltam esetleg másképp mennek a dolgok, mint HDD-nél. Tudod nem szeretném rögtön tönkretenni nem megfelelő használat miatt, de mindegy olvasgatok a topikban, talán találok valami érdemleges választ...
-
Gorneck
legenda
válasz
Teasüti
üzenetére
Akkor nem mind1 mit mutat a hdtune? Azt hittem folyamat másolgatsz vagy esetleg játékok is az ssdn vannak...ha minden indul úgy ahogy kell vagyis gyorsan, akkor nincs ott komoly baj...én tán egyszer ha telepítettem ilyen mérő progit...az alapján sokkal lassabb az én ssd-m egy raptorhoz képest...mégis a sárga földig alázza a válaszképességével...
Számomra a megakadás bootnál inkább vmi szoftveres dolog lesz, mint hw...vmi driver betöltés, hálózat keresés, víruskereső...stb-re gondolok.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Pl nem értek olyan dolgokat, amikor a töltés csík egy helyben áll, de nem mozog se a vinyó, se a proci. Ilyenkor azért elgondolkodtat, nem-e direkt van így megírva, h várakoztasson...
Arra gondolok itt, h ismervén az eszközeim átviteli sebességét, ehhez mérten vhogy nincsenek fordított arányban a töltési idők. Pedig minden más alkatrész ezekhez a műveletekhez túl van méretezve, vagyis csak a vinyók (köztük az ssd is!) lehetnek a szűk keresztmetszet, vagy az os várakoztat indokolatlanul.
-
Adam86
tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Természetesen nem azon tárolnék fontosabb infókat, arra megvan a módszerem. Kizárólag a gyorsabb működés érdekében lenne rá szükségem.
Én is utánna olvastam, de nem találtam egyértelmű választ arra, hogy tudna e a gép erről bootolni. Legtöbben a readyboot-ot említik, de erre egy gyors pendrive is tökéletes. Attól meg óckodok, hogy egy 320as vinyót kicseréljek egy 64gigás ssd-re (jelenleg ennyire futtná), a vinyót pedig külső adattárolóként használnám. Ha nem lennének ilyen horrorisztikus árak, akkor beválalnék egy 128gigásat, azzal már kiegyeznék méretbe.
Úgylátszik egyelőre nincs megfelelő megoldás. -
Adam86
tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Köszi.
Akkor ezekszerint lehetséges ilyen megoldással futtatni a rendszert.
A kérdés csak annyi, hogy ez ugyanolyan biztonságos és megbízható megoldás-e mint ha beépíteném a gépbe a hdd helyett..űIlletve expresscardos megoldásokból melyik ajánlott?
32, max 64gigás kellene.
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4161, 91% Akksi
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(lehet alaplap, nem megfelelő driver, OS, rossz szoftveres optimalizáció)