Hirdetés
Aktív témák
-
UdVi86
aktív tag
Na újratettem a rendszert. BIOS-ban a Raid Mode-nál ACHI-t választottam. Telepítőlemez be, azzal újra megformáztam az SSD-t (régi rendszer törlődött) és telepítés. Az eredmény javult, de az írás rész még mindig gyenge.
Lehet hogy a 785G chipset vezérlője a ludas? Azt a Microsoftos vezérlő drivert, amit írtál, hogy átküldi a TRIM parancsot az SSD-nek, külön kell telepítenem vagy a Win7 alapból azt teszi fel? -
radi8tor
MODERÁTOR
Egy új tesztben azt olvastam ne SSD-re telepítsük közvetlenül a Win7-et hanem másik drive-ra, aztán klónozzuk át a kész telepítést. Jobbak lesznek az olvasási értékek, mert egybefüggő adathalmaz lesz így az SSD-n.
Én ki fogom próbálni ezt és megnézem a különbséget.
-
UdVi86
aktív tag
Az itt leírtak alapján állítottam át IDE-ről ACHI-ra. A paraméterek hasonlóak a tiedhez:
Azért gondolom, hogy nem ennyit tud, mert Kami11-nek ugyanilyen SSD-je van és az ő eredménye:
[link]
Mondjuk ő ACHI-ba telepítette, mint megtudtam. Szóval szerintem lesz nekem is egy újratelepítés. -
KTTech
veterán
Mit lehet még állítani? iaStor fent van, AHCI módban van a port (másban nem is lehetne, mivel RAID vezérlőként megy).
Egyébként amikor ezeket mértem épp egy kb. 36 órája futó RAID5 tömb inicializálás ment a vezérlő másik 4 portján, lehet, hogy az is visszafogta egy picit + még egy porton ment a torrent, szóval minden volt, csak nem terhelésmentes állapot
-
fLeSs
nagyúr
nemtom mit állítottál át, de nekem egy .reg fájlom van arra az esetre, hogy ha IDE-ről AHCI-ra állítjuk a gépet, és ez van benne.
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\msahci]
"Start"=dword:00000000
"Type"=dword:00000001
"ErrorControl"=dword:00000003
"ImagePath"=hex(2):5c,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,\
74,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,44,00,52,\
00,49,00,56,00,45,00,52,00,53,00,5c,00,6d,00,73,00,61,00,68,00,63,00,69,00,\
2e,00,73,00,79,00,73,00,00,00
"Group"="SCSI Miniport"
"DriverPackageId"="mshdc.inf_x86_neutral_3f3676f4c0e7d884"btw arra nem gondoltál, hogy az SSD-d ennyit tud?
-
KTTech
veterán
Csináltam egy kis tesztet az AS SSD-vel, itt látszik igazán az Intel vezérlő "ereje" érdemes megnézni a 4K-64 thrd tesztet, mennyi IOPS-ra képes a drive:
(és a teszt eleve hátrányos helyzetből indult, mert tegnap - pontosabban már tegnap előtt - kb. 13 óta megy az inicializálás a RAID5 tömbön, ami ugyanezen a vezérlőn ül... még 2 óra van hátra belőle)
-
canniball
nagyúr
válasz
pitbull93 #4459 üzenetére
Ha sürgős a dolog és egy picivel mégis többet tudnál rászánni akkor a Kingston SNVP325-S2/64GB-t mondanám, ha abszolút fix a keret akkor az általad is megtalált SNV425-S2/64GB (csak picit olcsóbban).
-
fLeSs
nagyúr
na, rájöttem, hogy f@sságokat számoltam.
5 nap egy ciklus
365 nap egy év
egy évben tehát 73 ciklusra van idő
10000 ciklussal számolva 137 évig élnek a cellák.(már amennyiben ez marad az SSD-m tartalma, ami nem túl vszínű)
-
UdVi86
aktív tag
Köszönöm. Ebből nekem az jött le, hogy az ACHI driver nem küldi tovább a trim parancsot (kivéve az ms) és hogy működik-e a trim, azt időnkénti mérésekkel tudhatod meg. De nem derül ki belőle, miért nem jó az IDE mód.
Azt látom, hogy a trim és a jó driver szükséges a jobb eredményhez. De mégis mit ajánlasz, mit szedjek le 785g-s chipsethez? Mert a jelenlegi eredmények siralmasak.Az AHCI-hoz újra fel kell tennem a rendszert vagy elég csak átállítanom a regeditben valamint a biosban?
-
ffodi
veterán
Mondjuk nem tudom, hogy jön ki neked az 5,5év.
Mert ha 5nap alatt megy le 1 ciklus, és 10 000 áll rendelkezésre, akkor 10000*5=50000(nap), és ha ezt elosztod 365-tel, akkor kb 137 év jön ki, ami elég abszurd
.
Szerk.: azt tegyük hozzá, hogy a kapott érték, közelít az 1millió órás üzemidőhöz, mert az kb 114év.
-
fagy53
nagyúr
Bőven elég!
Viszont ezek szerint érdemes arra is figyelni, hogy 30% üres hely maradjon az OS telepítés után, jó ezt is megjegyezni. Sajnos egyre nő azon dolgok száma amire oda kell figyelni és nemcsak a vásárlásnál, hanem telepítésnél ill. folyamatosan a használat során. Nem csodálom a lassú terjedését, mert a magas ár csak az egyik ok.
-
fLeSs
nagyúr
azért ne felejtsd el, hogy az intel és a többi gyártó a teljes "lemez"területre adja meg az 5 évet vagy X írásciklust.
viszont az esetemben a 37,2 GB-ból csak 15,2 GB a szabad, vagyis ez a napi átlag 2,81 GB adat a 15,2 GB-nyi szabad helyet fárasztja, a maradékon ugye adatok vannak (oprendszer, programok), vagyis azok nem fáradnak (mivel ott elvileg nincs írás, csak olvasás). vagyis esetemben a gyártó által megadott idő ~40%-a érvényes és ahogy megtelik az SSD, egyre gyorsabban használódnak a még üres cellák.ha 15 és 3 GB-os értékekkel számolok, akkor 5 nap alatt megy le egy írási ciklus (ideális esetben). MLC-knél általában 100 000 ciklus élettartamot adnak meg, így ilyen használat mellett elvileg ~55 évig marad működőképes ez a 15 GB-nyi üres terület (de lehet, hogy hülyességet számoltam).
-
pitbull93
tag
És még annyit amit előbb írtam fent,mennyi szokott lenni az élettartamuk?Köszi üdv!
-
KTTech
veterán
Az én meglátásom szerint igen (de szigorúan SZVSZ), az M széria még akkor is jobb oprendszernek, ha nem olyan gyors írásban mint a V+ széria.
Az meg elég ritkán fordul elő, hogy hirtelen olyan mennyiségű adatot kelljen írni a rendszerdrivera, hogy a 80MB/s körüli írási sebesség kevés legyen (szerencsére), ráadásul gyakran a küldő média a gyenge láncszem (pl. a DVD sebessége, telepítéskor). Mondjuk nálam pl. a Firefox egyáltalán nem nyúl a HDD-hez, nem használja cache-nek, teljes egészében memóriából fut (kapott 512MB-ot cache-nek+ amennyire a tényleges futáshoz szüksége van, az nincs korlátozva, érje be vele
), de pl. a Lightroomon se vettem észre, hogy hátrányba került volna az eddigi RAID01-es tömbbel szemben, sőt. Persze pl. 4GB RAM teljes lementése azért nem 2 mp lesz vele hibernálás esetén
-
fagy53
nagyúr
-
KTTech
veterán
Itt jön képbe az NCQ. Az SSD fele az operációs rendszer egyszerre több kérést is adhat, és ezek feldolgozása történhet meg párhuzamosan, illetve az NCQ-val megfelelő sorrendbe rakva. Ez a Queue depth érték, ami az Intel M szériánál 31 mélységig mehet el a teljesítmény csökkenése nélkül. Így a drive akkor se kényszerül lustálkodásra, ha épp adatátvitel van folyamatban az adatbuszon a DMA felé. Az Intel vezérlője egyszerre 10 szálon címzi a belső memóriacellákat, masszívan párhuzamosan, így tud egyrészt magas sebességet, másrészt rövid késleltetést nyújtani.
Természetesen az adatátvitel soros az eszközről a DMA fele.
-
fLeSs
nagyúr
02.19-én 174 GB írásom volt az SSD-men.
Most 02.28-án járok 205 GB-nál. 11 nap alatt 31 GB. naponta átlag 2,81 GB.
játszok, netezek, dolgozok a gépen. -
UdVi86
aktív tag
Kérhetnék ahhoz a korábbi hozzászólásodhoz egy linket? Én elhiszem, csak valószínűleg azt a hozzászólást nem olvastam, ezért kérnék mankót. Vagy elmondhatnád, hogy felhasználó szerint hogy lehet szűrni a fórumban, ha már házigazda vagy
Azt látom jelenleg, hogy van TRIM és hogy az OCZ guide vagy mifene azt írja, hogy ne legyen ACHI, mert fagyást okozhat.
És akkor ez a gyenge eredmény is ennek lehet az oka? -
fagy53
nagyúr
Ezt a párhuzamos szálat nem értem.
Soros adatátviteli eszköz lévén az adatokat időrendben és nem egyidejüleg képes továbbitani, tehát a klasszikus párhuzamos, egyidejü többszálas futás nekem elképzelhetetlen. Az viszont igen, hogy a vezérlője segítségével más SSD-khez képest rövidebb hozzáférési idővel képes a sok kis fájlt, ami pl a boot-nál van, olvasni és küldeni a soros vonalra.Ilyenkor előnyös még a magasabb olvasási sávszélesség is. A jóval alacsonyabb írási sebesség kevésbé érvényesül hátrányként ilyenkor, de az OS alatt futó alkalmazások sok írást, pl. fájlmásolást használnak, ezt pedig ez az Intel generáció már megérzi. Az ősztől megjelenő nextgen ezen is javít a hírek szerint.
-
C64
őstag
válasz
pitbull93 #4456 üzenetére
én a helyedben akkor már ezzel próbálkoznék: Kingston SSDNow M series/Intel X25-M 80GB SATA 2,5" SSD
kicsive drágább, de megéri! épp most tárgyaljuk, hogy miért, csak olvass vissza...
-
pitbull93
tag
Találtam egy gyorsabb 64gb-ost![link]ez megfelelne ehhez a konfighez?:
-ALAPLAP:-Gigabyte GA-X58A-UD7
MEMÓRIA:-Corsair Dominator TR3X 3x2GB DDR3 1600 Mhz DDR3 memória KIT CL7
PROCESSZOR:-Intel core i7 920
VIDEOKÁRTYA:-ASUS EAH HD 5970 2gb
SDD:-Kingston 64GB SSDNow V-Series 2.5" SATA SSD meghajtó leírás,SNV425-S2/64GB, MLC, 64GB, 2,5" méret, akár 200 MB/s olvasási, 110MB/s KIT!
HDD:-WD 1000GB 7200rpm 32MB SATA2 WD1001FALS
HÁZ:-Zalman ZM-GS1000-BK Full Tower
TÁP:-Corsair HX650
OPTIKAI MEGHAJTÓ:-Optiarc (NEC) 24x AD-7241S LightScribe SATA fekete 5400
PROCESSORHŰTŐ:-Prolimatech Megahalems
Ventillártorok (processzor)PWM :-COOLINK SWiF 2120P 2db
Ventillátorok(ház):-COOLINK SWiF 2120P 4db
Hangfal:-Genius SW-N1000 5.1
Egér:-Logitech MX518 Optical
Billentyű:-Logitech Ultra Flat billentyűzet PS2/USB, magyar
Ventilátorszabályzó:Zalman ZM-MFC1 Plus
Monitor: BENQ G2420HDRendszer
indows 7 64bit!,Ami még lenne rajta az vírusírtó(Kaspersky),És játékok telepítése ez hatékony megfelel hozzá???Köszi Üdv!
-
KTTech
veterán
Az Intel X25-E 64GB-s megoldásához kb. annyi tranzisztorra van szükség (na jó, kicsit kevesebbre), mintha 128GB-s MLC-t gyártottak volna. Ráadásul kifejezetten szerverfelhasználásra van belőve a termékcsalád, így mások a szempontok, mint normál felhasználásnál. Otthoni körülményekhez kicsit overkill lenne egy X25-E
Az Intelnek akkor van előnye (M szériánál is), ha masszívan párhuzamos műveleteket kell végrehajtania (ezért aláz nagyon sokszor Windows bootnál az M-es SSD). Ebben nagyon erős a vezérlője.
A V+ széria nagy írási (és olvasási) sebességre, valamint kapacitásra (max. 512GB) van kihegyezve, mérsékelt(ebb) ár mellett. Azért egy M szériás HDD nem fog 180MB/s-es írást elérni akárhogy szeretnénk, mint ahogy ezt a V+ széria minden tagja teszi. Persze, ha rendszerdriveként használja az ember, akkor nem elsősorban a magas írási sebesség ami fontos, hanem az, hogy mennyi párhuzamos szálat tud egyszerre kezelni, és milyen az olvasási sebessége. Ebben erős az M széria.
-
KTTech
veterán
Az SLC-ben nincsenek összefogva a cellák (Single Level Cell), emiatt mind sebességben nagyon jók, mind strapabíróságban is jobbak az MLC-seknél (Multi Level Cell), ezen kívül kevesebb naftával is beérik. Az MLC cellánként (általában) 4 állapotot rögzít (2 bit), az SLC 2-őt (1 bit), emiatt az árkülönbség is - az SLC-nél több cella kell azonos kapacitáshoz (átlag duplája az MLC-nek).
-
C64
őstag
válasz
canniball #4445 üzenetére
a kingston honlapot néztem először, aztán az érakat... neem, 32 gigáért nem adhatok ki 100e ft-ot, a 64-ért meg 190k-t, akárhogyan is szeretném
amúgy az az slc-s mennyivel tudhat többet mint az mlc-s?
ja és hol tudnék egy m szériás 80 gigás kingston olcsón beszerezni?? -
C64
őstag
akkor ezek közül most melyik is a legjobb:
- SSDNow E-SERIES
- SSDNow M-SERIES
- SSDNow V-SERIES
- SSDNow V+ SERIES -
canniball
nagyúr
-
fagy53
nagyúr
Kösz, ezek jó hírek, most már csak a kérdés az, hogy az SNVP325-höz képest megér-e 20k-t az M-80GB? A +20GB nyilvánvalóan nem, bár erre már lehet bátrabban játékokat telepíteni, de normál használatban kidomborodik-e az Intel vez. előnye a Toshiba-hoz képest?
A TRIM-et mindkettő tudja. -
fagy53
nagyúr
válasz
canniball #4423 üzenetére
A gond csak az, hogy a Kingston oldalán nem írja a TRIM-et és az igen részletes adatlapján sincs megemlítve. Az viszont megvan, hogy napi 20GB írás esetén az Intel min. 5 év élettartamot ad meg!
Persze lehet, hogy azóta változtattak rajta, de ez van a hivatalos oldalon ma is. -
KTTech
veterán
A RAID5-öt én a kisebb kapacitásveszteség miatt vezettem be a gépemnél. Korábban RAID01 tömb volt, 4 db 320-as WD RE2-ből, azaz 640GB összkapacitásom volt. Nem bántam meg az átállást (igaz kapacitásnövelés is volt, a 320-asok helyett 1.5TB-osok lettek, de ugyanúgy 4 db, 4191GB formázott kapacitást adva a végén, ami 1 partíció lett, GBT-vel). Az SSD-ről bootolok és van egy különálló 320-as drive a torrentnek, hogy ne fogja a többi HDD-t.
-
KTTech
veterán
válasz
Dluinet #4422 üzenetére
Szerencsére a modern gépekben található prociknak nem okoz gondot a paritásbit-számítás. Én is féltem tőle, de 132MB/s-es írási tempó elérhető a 4 db 5400RPM-hez közeli (mert pontos adatot nem ad meg a WD) HDD-men. Mivel ennyivel etetni se tudom a HDD-t, nekem megfelel
(párhuzamos írásnál meg úgyis leesik a sebesség, ez nem a HDD-k erőssége).
-
Attila_26
aktív tag
Intel X25-M G2 160GB tud valaki jó árban ilyet? érdemes venni?
-
canniball
nagyúr
Épp javasolni akartam, hogy van 80GB-s verzió is.
(#4419)
Azt hiszem ő lesz az. -
Az RAID1, 4×60GB-ból lesz 120GB
A RAID5-nél 4×60GB-ból lesz 180GBRAID5:
Az írási sebességnél fontos figyelembe venni a paritás adatok előállítására szükséges számítási kapacitás igényt! Szoftveres megoldásnál ez jelentős processzorterhelést, illetve az írási sebesség csökkenését eredményezheti, ezért ajánlott a hardveres megoldás, ahol a célhardver látja el ezeket a feladatokat.Az olvasási sebesség = A leglassabb meghajtó olvasási sebessége × (Meghajtók száma- 1)
Kapacitás = n×X-1RAID1:
Egyszerű.
Kapacitás: n×X/2Ennyi a különbség.
-
UdVi86
aktív tag
Végül a következő módon csináltam. A régi rendszer alól leformáztam a lemezkezelőben, alap blokkmérettel, NTFS-re. Ezután aktívvá tettem a lemezt. Ezután mértem sebességet.
Az eredmények:Ezután jött az installálás. Win7 64bit ment az ssd-re. Nincs megosztva particiókra, semmi raid tömb. A raid mode maradt ide a biosban. Viszont van trim, ellentmondva neked:
A vinyó sebessége a telepítés után:
De nem vagyok megelégedve a látottakkal. Kami11-nek is ugyanilyen ssd-je van és jobb eredményeket kapott. Ez elmarad a 230MB olvasástól és a 135MB írástól (még az attoban is, amin az ocz tesztel.
-
C64
őstag
na, meggyőztek a tesztek nagyon, asszem beruházok egy 80gigás intel g2-be, amint elmentek a patrioz ssd-k!
-
canniball
nagyúr
Intel X25-M G2 160GB? Amúgy ha szekvenciális írás/olvasásra van igényed akkor tényleg nem kell neked SSD, arra tökéletes a mostani háttér. (Más kérdés hogy a helyedben én ezt meghagynám tárolásra, a rendszert pedig SSD-re tenném.)
(#4410)
No de minek a raid, amikor nemrég valaki pont arra panaszkodott hogy úgy lassabb volt neki a két meghajtó mint külön-külön?UdVi86!
Nem tudom, de mivel nem kaptál választ valószínűleg más sem.pitbull93!
Ha (bőven) elférsz rajta, lemondasz a (gyári) trimről és kapsz még akkor jó lesz. -
fLeSs
nagyúr
Ha azt akarod, hogy legyen TRIM, akkor be KELL kapcsolnod. Az OCZ eleinte ellenezte az NCQ-t, amikor még jórészt JMicronos SSD-k voltak a piacon (ilyen volt a Core és az Apex is), mert ha egyidejűleg sok lekérés érkezik a vezérlő felé, akkor belassul. Az új vezérlőkkel nincs ilyen.
-
-
pitbull93
tag
Sziasztok!Érdeklődni szeretnék Windows7 64bit meg pár programnak megfelel ez az sdd
ingston SSDNow V-Series Desktop Bundle 40GB (SNV125-S2BD/40GB)
Konfiguráció ez:
-ALAPLAP:-Gigabyte GA-X58A-UD7
MEMÓRIA:-Corsair Dominator TR3X 3x2GB DDR3 1600 Mhz DDR3 memória KIT CL7
PROCESSZOR:-Intel core i7 920
VIDEOKÁRTYA:-ASUS EAH HD 5970 2gb
SDD:-Kingston SSDNow V-Series Desktop Bundle 40GB (SNV125-S2BD/40GB)
HDD:-WD 1000GB 7200rpm 32MB SATA2 WD1001FALS
HÁZ:-Zalman ZM-GS1000-BK Full Tower
TÁP:-Corsair HX650
OPTIKAI MEGHAJTÓ:-Optiarc (NEC) 24x AD-7241S LightScribe SATA fekete 5400
PROCESSORHŰTŐ:-Prolimatech Megahalems
Ventillártorok:-COOLINK SWiF 2120P 7db
Hangfal:-Genius SW-N1000 5.1
Egér:-Logitech MX518 Optical
Billentyű:-Logitech Ultra Flat billentyűzet PS2/USB, magyar
Ventilátorszabályzó:Zalman ZM-MFC1 Plus
Monitor: BENQ G2420HD
Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Philips LCD és LED TV-k
- Videós, mozgóképes topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Honda topik
- Projektor topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Milyen alaplapot vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Xiaomi 10W töltő nem használt
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest