Aktív témák
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok
1-2 hete vettem egy SSD-t az 1tb samsung whinchesterem mellé, újratelepítettem a rendszert az ssd-re és azóta van egy olyan problémám, hogy néha 1-2 másodpercre megáll az egész rendszer (pl akkor amikor megpróbálom a winchesteren az egyik partíciót megnyitni, de egyéb esetekben is előfordult) utána hallok egy kattanást a gépben és megy tovább minden.
Esetleg valaki tudna segíteni ennek mi lehet az oka vagy egyáltalán mi ez a jelenség?
-
D@ni88
addikt
Hello, ez tudja a TRIM-et?
-
cascada
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #22194 üzenetére
Köszi!
-
-
Laraxior
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #22188 üzenetére
még nincsen beüzemelve..itthoni teendőim is vannak
-
válasz
scope2007 #22193 üzenetére
Csak előtte a registry módosításról nem elfeledkezni...
cascada
Ha törlöd a partíciót, majd újra létrehozod, avagy csak a meglévőt simán formázod a W7 telepítővel(W7 gyorsformáz), akkor minden adat eltűnik az SSD-ről. Azt, hogy a W7 telepítő is küldi-e a TRIM parancsot, azt sajnos nem tudom biztosan, de nem tartom kizártnak. A Garbage Collection meg majd elvégzi a piszkos munkát, ha kell... -
cascada
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #22190 üzenetére
Köszi! És a régi rendszerböl megmaradt ~30gb adattal nem lesz gond? "Eltakarítja" a Win7 telepítö rendesen? Mert olvastam vmi olyat h TRIM nélkül ha teleírjuk az SSDt akkor lelassul. Win7 telepitoje nem tudom h trim modba fut-e? Bocs ha nagyon nagy hülyeséget kérdezek.
-
gabee jr
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #22179 üzenetére
Szia,
IDE modban lett telepitve, mert ACHI alatt meg se nyikkant. Most is abban van. Sok variacio nincs, de nem tudok rajonni hol a hiba.. Jah,en most csak a Marvell vezerorol beszelek, a SATA2 portoknak nincs semmi nyugje.
Mas otlet? -
válasz
cascada #22189 üzenetére
Minden lemezes művelet csökkenti az élettartamot, de hát az nem olyan mértékű dolog, hogy nagyon törődnöd kellene vele. (ha 3-4-szer lefuttatsz sebességtesztet, kb az is kitesz egy W7 telepítést)
nem kell annyira babusgatni az SSD-ket...
-
cascada
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy egy SSD-nek (Kingston) mennyire árt egy Win7 reinstall? (SSD particiojanak törlése, majd gyorsformázás a Win7 telepítövel) Telepítés alatt, ha jól gondolom, nem megy a TRIM, ezért a régi rendszer összes adata rajta marad szemétként. Ez hogyan müködik valójában? Jelent bármi hátrányt egy ilyen Win7 reinstall az SSD sebességére és élettartamára nézve?
Köszi elöre is! :-)
-
válasz
fagy53 #22186 üzenetére
Na, ennek örülnek majd az Intel tulajok...
A Samsung 470 végül is "új fiú" a csapatban, remélhetőleg nincsenek rejtett bugjai, nálam semmi gond vele... A Samsungnál előnyt jelenthet, hogy nincsenek külsősök, azaz nem használ, csak saját fejlesztésű technológiát. "Most", miután eladta a hdd gyártó részlegét teljes gőzzel a flash alapú adattárolók fejlesztésére álltak át, szóval van szellemi erőforrásuk bőven.Laraxior
Ha szóltál volna, tudtam volna segíteni, már régen átpakolhattad volna a rendszert minden programmal együtt... -
Laraxior
titán
Megérkezett a Samsung 470es SSDm
win reinstall és jövök eredménnyel -
fagy53
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #22172 üzenetére
Sajnos nem volt, hanem még van...
Nem ez az első malőr náluk, de azt hiszem már egyik sem szeplőtlen. Sokáig a Kingston nem igényelt fw javítgatást, de az SV100-as náluk is becsukta a kaput.Talán a Samsung most a jó fiú? A SF vezérlősök rendre bukdácsolnak, majdhogynem gyártótól függetlenül, nem könnyű most gyors és megbízható SSD-t találni a piacon!
-
kungzi
veterán
hali
ocz vertex 2 60GB-ról mi a véleményetek?
-
Mittu88
senior tag
válasz
Gorneck #22183 üzenetére
Azt még nem próbáltam, de nem tudom elképzelni, hogy az lenne a baja. Amikor még csak HDD-m volt, akkor 4 magon gyári frekvencián ment a proci low voltage-dzsel, de akkor nem volt semmi ilyen hardvertelepítési probléma.
Lehetséges, hogy az a gond? Mert akkor megnézem úgy. -
Mittu88
senior tag
Drivert nem piszkáltam, nem is tudom mit lehet azon piszkálni. Egy Asrock M3A770DE alaplapom van, egy 500 gigás vinyóm szintén SATA csatlakozással, egy Phenom II x2 555 3,2Ghz@x4 B55 3,6Ghz procim, 4 giga 1600Mhz-es G.Skill ramom meg egy Sapphire 5830 xtreme-m, SSD nélkül ment minden rendesen. Az SSD-t amúgy 1 hónaposan vettem használtan. Másik gépben nem tudom kipróbálni sajnos, de akkor ez ugye nem normális dolog?
-
cszn
őstag
válasz
Mittu88 #22175 üzenetére
Driver nem volt piszkálva? Valamilyen speckó hardver van a gépben amivel ütközhet? Ki kéne úgy próbálni, hogy semmi extra nincs rákötve az alaplapra.
Esetleg ki kéne próbálni egy friss win telepítést (ki tudja). Meg végső esetben másik SATA kábellel, meg egy másik gépben is. -
-
cszn
őstag
válasz
soldi3r #22171 üzenetére
Rájdirájt. De ezek a számok így sokat nem mondanak. Konkrét akkuidőt vizslató tesztre gondoltam.
Mi is hűltünk haltunk anno a Kingstonokon, hogy mily sokat fogyasztanak, de aztán többen jelezték, hogy más SSD-ket (pl intel-t) használva se nagyon változott az akkuidő. Bár számok alapján nyilván kéne nőnie, főleg a Samu adatai alapján.
-
gabee jr
tag
Üdv embertársak,
kérnék egy kis segítséget, kizárólag olyanoktól akik értenek hozzá, van nekik ilyen esetleg találkoztak vele vagy ismerik a problémát. (illetve annak lehetséges megoldását)
1. Adott egy Gigabyte X58A UD3R alaplap, rajta 2 db Marvell 9128-as vezérlésű SATA3-as port. (alaplapi BIOS F8A legújabb).
2. Adott egy OCZ Vertex3-as 120Gb SSD, (SATA3) ezen is legújabb firmware (2.11).
Két nappal ezelőtt nekiláttam telepíteni a fenti SSD-re a Windows 7 rendszert, a probléma annyi volt, hogy SATA2-es kábelt használtam (viszont az alaplap SATA3-as portját). Az install nem sikerült, ugyanis a Win7 egy hibaüzenettel nem indította el a telepítést. ("a Windows nem tud partíciót létrehozni vagy keresni azt")
Csak úgy sikerült a Win7-et feltenni, hogy bedugtam a SATA2-es portba az SSD-t, így felment. A sebesség valószínű a kábel miatt messze elmaradt a gyári alapértékektől is. Ma megjött a SATA3-as kábel, amit összedugtam az alaplapi SATA3-as csatival és természetesen az SSD-vel.
Immáron minden akadály elhárult, hogy teljes sebességen használjam az SSD-m, viszont az továbbra is maximálisan SATA2-es értékekkel üzemel az ATTO és a Crystal Disk Mark szerint is. Kb az SSD 55-60%-át tudom így kihasználni valami hiba folytán.
Csatoltam a képet a programokról.Van valakinek valami tippje, mit tegyek most? Lövésem sincs, a Windows 7 újrainstall talán megoldaná a problémám, de nem vagyok abban sem biztos..
Köszi a segítséget mindenkinek előre is. -
törölt tag
-
-
soldi3r
veterán
hát sajnos már megszabadultam a wd-től
de pl: Az energiafelhasználás bámulatos. A Samsung 470-es szériájú SSD meghajtóinak fogyasztása üresjáratban 0,14 Watt, amely aktív terhelés alatt is mindössze 0,24 Wattra nő. Összehasonlításként az utóbbi érték az eddig látott legjobb SSD-k esetén is 2-4 Watt mozog. -
cszn
őstag
válasz
#91574272 #22169 üzenetére
Az említettek mind megbízhatóak. Bár a Samsung jóval újabb, így nyilván nincs is róla annyi infó. De sebességben mindegyik jó.
A fogyasztás engem azért még érdekelne, mert (igaz régebbi) tesztekből úgy rémlik, hogy alig lehet nyerni némi időt vele, ha lehet egyáltalán.
-
soldi3r
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #22164 üzenetére
nincs összehasonlítási alapom, de mondjuk nem lett rossz, bár asztali gépbe nem ezt, hanem intelt vettem volna
-
-
törölt tag
Sziasztok!
A Thinkpad T500-as laptopomban szeretném lecserélni a vinyót ssd-re, mivel csak a rendszernek kellene, így elegendő lenne egy 64gb-os vagy maximum 80gb-os is. Melyiket érdemes most választani?
-
fenergie84
addikt
Köszönöm srácok a megnyugtatást
-
válasz
fenergie84 #22149 üzenetére
Felejtsd el nálam 6-boot egymás után lement 80%-ra 1nap alatt, átraktam egy másik gépbe ott meg 100%-os. Visszaraktam a laptopba visszaugrott 96%-ra... Azóta inkább ssd life, de hát ugye az sem igazán hiteles.
-
Mittu88
senior tag
Na most komolyan... mitől lehet ilyen lassú az SSD-m? Egy A-DATA S599 64Gb-ról van szó, általános felhasználás mellett gyors, de pl most is, frissítettem a legfrissebb firmwire-re és a win7 kb 5 perce installálja az SSD-t... Amúgy minden hardver driverét kurva lassan telepíti, meg talán 1-2 programot is. Csak hogy még1 példát hozzak, a virtualclone-t (virtuális meghajtó) is rohadt lassan tette fel.
Aki megoldja a problémámat meghívom 2 sörre -
C_hris
tag
válasz
Lesz ez még alacsonyabb is, nálam már 39% on van.
-
ulveczkii
tag
Sziasztok.
Tud valaki esetleg valamit arról hogy a Win8 támogatja e majd a FFS Flash File System-et? -
Sea Edge
tag
válasz
Sokadjára: HD sentinel, SSD Life gagyi, kukába való.
-
Gallowgater
tag
válasz
beci43 #22094 üzenetére
Szia Béci!
Ahogy írtam, a WD Black vinyó a ludas. Az SSD-t ma elvittem egy kis firmware "szervizre" az ismerősömhöz, simán vette az akadályt Toolboxon keresztül 2.06-ról 2.09-re, majd pedig onnan 2.11-re.
Hazaértem, betettem és megy mint az álom.
Garanciáztatás
Egyszóval a WD, megy vissza gariba.
Valakinek van tapasztalata az Iponnál történő gariztatással? Hallotam jót is, rosszat is, egyszóval mire kell kényesen odafigyelni?
Az eddigi rendeléseim nagyon flottul lementek velük.
Előre is köszi a válaszokat.
Üdv, Gallowgater
-
SirRasor
addikt
Gorneck23 eltelt kis idő az M4 óta. Van valami észrevétel? Megérte váltani(ha jól emlékszem kingstonról váltottál)? Bármi hiba előfordult? Lassulás?
-
Laraxior
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #22123 üzenetére
annyi akció hogy ez még a Norton ghost nélküli darab
én is néztem hogy mindenhol 25k a legalja, és pont itt Debrecenben van 22.2-ért
gondolkodtam is hogy kettő kellene -
Cadal
őstag
válasz
Mercutio_ #22126 üzenetére
Még annyi problémád lehet a két oprendszer közötti választáskor, hogy PL: AHCI van beállítva biosban az SSD/win7 rendszer miatt és váltani akarsz XP-re akkor biosban vissza kell tenni IDE módra a vezérlőt. Ellenkező esetben az XP szépen újraindulgat betöltéskor. (kivéve ha XP is AHCI-ban lett telepítve)
-
válasz
Mercutio_ #22133 üzenetére
Ennyire azért ne bonyolítsd el a dolgot, hogy most még egy gépet keresel...
Told fel, ahogy Gorneck23 is írja, aztán kész, a 100 megás rész meg nem érdekes.
(Csak kvázi kiegészítésnek írtam, amit korábban írtam. Ha valakinek az nem szimpatikus vagy körülményesnek stb tűnik, akkor nem kell megcsinálni, nem kötelező érvényű se előnyöd, se hátrányod nem fog származni a 100 megás rész meglétéből) -
Mercutio_
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD #22132 üzenetére
OK, értem, akkor egyszerűbb, ha keresek egy W7-es gépet a közelben
-
válasz
Mercutio_ #22131 üzenetére
Ha van lehetőséged, hogy a telepítés előtt egy W7-es gépre rákösd az SSD- meghajtót, akkor a W7 lemezkezelőjével is elvégezheted a műveletet, hisz az valóban kényelmesebb/egyszerűbb és így sem hozza létre a 100 megás részt.
(A W7 lemezkezelője gondoskodik a partíció eltolásról, nem csak SSD-k esetén)
UI: A korábbi DISKPART-os megoldás telepítőlemezről is elvégezhető, onnan is lehet indítani parancssort. Ennek akkor van értelme/jelentősége, ha nincs lehetőség előparticionálásra, de user szeretné elkerülni a 100 megás rész létrejöttét... Én magam egy ügyfél gépén sem "engedem meg", hogy létrejöjjön ez a rész (de ha ott van az sem gond), kivéve, ha az ügyfél direkt kéri, hogy titkosítva legyen a rendszerpartíciója. (meg van TPM lapkai is a deszkán, pl hordozható gépek esetén legalább nem férnek az adatokhoz egy esetleges lopás esetén)
-
Mercutio_
félisten
válasz
Fire/SOUL/CD #22129 üzenetére
A Linkelt leírás W7 installCD-ről is futtatható, vagy egy már telepített W7-re kell az SSD-t rádugni és elvégezni? (Utóbbi esetben parancssor helyett a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Lemezkezelés is meg tudja ezt csinálni nem?) -
válasz
Mercutio_ #22126 üzenetére
1. igen (nem a TRIM miatt, az AHCI számos egyéb szolgáltatást is tartalmaz) W7 a saját MS AHCI driverét fogja felpakolni, ha mérsz majd egy sebességet(mert szerintem fogsz
) és a sebesség adatok olyanok, mint amilyennek lenniük kell, akkor nincs szükség az alaplaphoz mellékelt AHCI driver telepítésére.
2. Szerintem W7 telepítésének idejére húzd le az adatkábelt a HDD-ről, így nem jön létre bootmenü, így nem kell vele utólag foglalkozni. W7 telepítését követően is tudsz még boot-olni a HDD-ről, csak ahhoz majd az alaplap bootmenüjét használod...
(W7 telepítése után, amikor újra csatlakoztattad a HDD, akkor a W7 első indításakor drivert fog telepíteni a hdd-hez, ami akár 2 percig is eltarthat, majd újraindítást fog kérni)3. max a skizofrén szomszédra...
W7 telepítésekor, ha a telepítővel hozod létre az SSD-n a partíciót, akkor az automatikusan létrehoz egy 100 megás rejtett partíciót. Ez nem gond ha létezik, bár igazából Ultimate változatot használók esetén, a rendszerpartíció bitlockerrel való titkosításánál jut kiemelt/nélkülözhetetlen szerephez. Ha esetleg nem szeretnéd, hogy ez a 100 megás rész létrejöjjön, akkor KATT
De mint írtam, amúgy ez a partíció nem oszt-szoroz, max egyes backup/restore progik esetén tudja "megviccelni" a usert, mert egyes progik nem mentik ezt a partíciót avagy a user feledkezik el róla... -
Mercutio_
félisten
Részben SSD-s kérdés, és talán itt jobb helye van mint a Win7 topicban:
Kingston V+ 100 96GB-s beszerezve, a gépben jelenleg 1TB-s vinyó van egy öreg és döglődő XP-vel. W7-re akarok váltani, de mivel néhány hétig nincs iőm minden programot, beállítást, levelező állományait átköltöztetni W7 alá így azt tervezem, hogy berakom az SSD-t, rá a W7-et, és az telepítéskor majd felismeri az XP-t és csinál egy "bootmenüt" ahol indításnál választhatok, hogy W7 vagy XP induljon.
Eddig tiszta, a kérdés(ek) az alábbi(ak):
1. W7-et AHCI módban telepítsem? (TRIM csak így megy tudtommal)
2. Amikor felrakok és beállítok majd minden lényeges programot a W7-re legyalulhatom-e az XP rendszer partícióját, nem lesz-e ebből gond, valamint a "bootmenüt" meg tudom-e majd szüntetni?
3. Kell-e valamire figyelnem? -
kene84
aktív tag
Sziasztok!
Innen [hardverker] kellene választanom SSD-t olyan 30 körül,megtennétek,hogy átfutjátok,nem sok az ami jöhet szóba,de jó lenne jól választani.
Köszönöm
-
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz
jagdtigger #22121 üzenetére
Ha elolvasod a hivatkozott írást, látszik, hogy teljesen felesleges ilyenekkel foglalkozni. Ráadásul az ottani tesztben kiskapacitású 40-64GB-os SSD-k szerepelnek, ehhez képes már egy sima X25-M 80GB is sokkal többet bír.
Az SSD meghajtód nem az MLC flash elhasználódása miatt fog elromlani, hanem vagy elavul, vagy valamelyik egyéb alkatrész kondi stb. adja majd meg magát sok év múlva, vagy rövidebb távon valamilyen firmware hiba okozhat még meghibásodást, de nem az írási műveletek mennyisége.
Én a laptopomon nyugodtan torrentezek is a beépített SSD-re, így is minimális az írások mennyisége ahhoz képest, hogy mennyit viselne el a cucc.
-
Laraxior
titán
Samsung 470 Series 64GB SATAII belső SSD meghajtó
22.200 Ft
Kapacitás: 64GB, Csatlakozás: SATAII, Méret: 2,5", Max írási sebesség: 220MB/s, Max olvasási sebesség: 250MB/s, Garancia: 36 hónapez is jónak tűnik... ez nem az új szériás Samsung?
Adata s599-es 64GB- 26k nálunk.
-
Laraxior
titán
30k körül melyik most a legjobb ár/érték arányú ssd?
nem feltétlen kell újnak lennie, de mindenképpen kapható legyen. sata3 csatim van, ha esetleg.. -
SirRasor
addikt
válasz
Flashcash #22090 üzenetére
Jah, én is pont ma botlottam ebbe. Viszont azt néztem, hogy már 330 TB-nál jár a 64 gigás M4, és mivel ez számít ezek között a leggyorsabbnak (na jó, Intel 320-as is kb. ilyen), ezért szerintem még mindig ez a legjobb választás 64 giga esetén.
Igaz ennél 0002-es firmware nélkül néhány rendszernél lehetnek lassulások, de még mindig jobb, mint az Intel 8 MB-os problémája. Viszont szinte azonnal kiadták a firmwaret, ahogy kiderült a probléma, nem úgy, mint Intel háza táján.
-
-
SirRasor
addikt
Egy ÁLLAT fogot 4db 128 GB-os Crucial M4-et és RAID0-ba kötötte
-
jagdtigger
tag
Az elavulás adattároló esetén nem nagyon érdekel, a rendszerwinyómat több mint 6 éve nyúzom és a legnagyobb baja a kipurcant hőszenzor
.
-
DV
senior tag
válasz
jagdtigger #22099 üzenetére
Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Robot fűnyírók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- TCL LCD és LED TV-k
- Külpolitika
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest