- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Mini-ITX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #23666 üzenetére
WLED fut az ESP-ken, állítható a Host név, de mindegyik a beállított SSID és jelszó párossal fog feljelentkezni az adott wifire és mivel az is állítható hogy dhcp vagy fix ip legyen, ezért ezzel nincs bajom.
Hozzátenném, hogy a vezérlő alkalmazásban (PC,MAC) viszont nem szabad túl sok csicsát beletenni, mert megeszi a felületet és laggolni fog.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Postas99 #23659 üzenetére
Ilyen irányú tapasztalatom nem sok van, de van pár eszközöm amiben ESP8266 vagy ESP32 van. Mikrotik Routert ill AP-ket használok, a wifi nem egy sebességbajnok ezekben, viszont stabil, és nagyon széleskörűen konfigurálható - egy próbát biztosan megér.
Próbára néznék egy régebbi típust, akár használtan, amiben erős wifi van pl. RB951G-2HnD. Régen egy szálloda wifi hálózatában használtunk ilyeneket, és volt olyan eszköz amin 40...50 user csatlakozott egyszerre wifivel. -
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Segítséget (tanácsot) szeretnék kérni.
Van otthon 3 router is, az utolsó tesztként lett most beüzemelve, Tp-link Archer 1200 openwrt. A másik Asus X53 szintén openwrt.A lényeg hogy 40 db esp32-t kellene vezérelnem DDP protokollal, azaz WLed Ledx -el.
Sajnos a fenti routerek mind szarok erre A célra, az Asus -hoz csatlakozni sem lehet , a tp-link mert egy idő után bugos adatot küld ki a vezérlőre.
Milyen olcsó routert javasoltok, használt is megfelelő ha erre a célra jó. Nem lesz netre kötve. -
And
veterán
válasz
.-..-. #23656 üzenetére
Jól érted, ha csak nem valami elcseszett konstrukció, vagy pl. szerelt pcb, amin már rajta vannak a felhúzók. Esetleg olyan slave is van a vonalon, ami tartalmaz ilyeneket, mint pl. a szokásos SSD1306-modulok (amik bár külsőleg 5V-ot kapnak, de a belső 3,3V-os tápjukra húzzák az I2C-jeleket..).
Megnéztem, hogy mi a helyzet az 5V toleranciával.
- ESP32-nél nincs ilyen IO-pin, úgyhogy bár a gyakorlatban rövid időtávon a beszámolók szerint elviseli ezt a szintet, hivatalosan ellenjavallt, a kontroller meghibásodását okozhatja.
- STM32: itt megúszható a szintillesztés, mivel a gyártó szerint is léteznek FT (five volt tolerant) pin-ek, és az alap I2C-portok mind ilyenek. A megkötés annyi, hogy ilyenkor az adott portok belső felhúzóit szoftveresen nem szabad engedélyezni, ill. a uC tápjának /Vdd/ hiányában nem lehet jelen a pullup-ellenállások túlvégén sem a felhúzó feszültség. Azt sem tudom, hogy szoftveresen át lehet-e portolni más pin-ekre a belső I2C-perifériákat, esetleg olyan GPIO-kra, amelyen nem FT-képességűek. -
And
veterán
válasz
.-..-. #23654 üzenetére
Aha. Az LTC2990 adatlapja azt mondja, hogy (mivel ennek a tápfeszénél lehet alacsonyabb a buszon mért magas szint) a minimális feszültség, amit HIGH-nek detektál: V_IH = 0,7 * Vdd, vagyis 5V-os táp esetén 3,5V. Ez ugye gond lehet, mert ha 3,3V-ra, a master-eszköz tápjára húznak a pullup-ellenállások, akkor problémás vagy egyenesen lehetetlen lesz az adatforgalom. A másik eset, hogy 5V-ra húzod a buszt, de kérdés, hogy az ESP / STM32 ezt elviseli-e (5V tolerant input, adatlapról esetleg kiderül). Ha nem, akkor két dolgot tehetsz: szintillesztést teszel a buszra, vagy lecsökkented az LTC2990-es tápfeszét, melynek üzemi tartománya 2,9 ... 5,5V.
I2C szinteltolás diszkrét elemekkel: [link], a két vonalra (SDA/SCL) két külön mosfet kell, és mindkét oldalra külön-külön felhúzók szükségesek. -
And
veterán
válasz
.-..-. #23652 üzenetére
Az I2C-'kimenetek' (az SDA-pin forgalma ugye kétirányú) alapban nincsenek semmilyen szinten, hiszen nyitott kollektoros / drain-es kivitelűek. Ezért a külső felhúzó hozza azokat fix potenciálra, ha a vonal nyugalomban van, vagyis a belső tranzisztorok master és slave oldalon is zártak. Itt a kérdés az, hogy a uC ill. a slave-eszköz (az LTC2990) mekkora konkrét tápfeszültségről jár, és ha a felek tápfesze nem egyezik, akkor el lehet dönteni, hogy milyen szintre legyen felhúzva az I2C-busz. Ez sok tényezős kérdés. Ha a tápok egyeznek, nincs gond, ha nem, akkor több eset lehetséges: az alacsonyabb tápfesszel rendelkező eszköz elviseli-e a pin-jein a nagyobb szintet, vagy fordítva, a saját tápfeszénél alacsonyabbra húzott adatbusz eléri-e a számára dedikált magas szintet. Ha valamelyik eset problémás, szükség lehet szintillesztésre a felek között.
Mod: vagy az egyértelmű, csak nekem nem esett le elsőre, hogy a master (ESP vagy STM32) alacsonyabb tápfeszültséggel, pl. 3,3V-tal működik? -
.-..-.
tag
Egy kis segítséget kérnék.
Adott egy LTC2990 feszültség/hőmérséklet A/D IC. [link]
Az i2c buszon szeretném olvasni, de az IC 5V tápfeszről működik. Ilyenkor az SDA/SCL kimenetek is 5V körül vannak?
Egy ESP32 vagy STM32 olvasná az i2c adatbuszt. Gondolom kellene két pullup ellenállás is, igaz? Hogyan kellene ezt kiviteleznem?
Jelenleg figyelmetlenségből egy stm32 i2c-re kötöttem direktben az LTC2990 i2c kimenetét, amin már működött egy oled kijelző is. Ilyenkor lefagy a kijelző, ha lehúzom az LTC2990-et a buszról, akkor minden megy tovább. [kép] -
Urna
tag
válasz
ViZion #23645 üzenetére
Hát nem szépségdíjjas a dolog .. de végülis proto szóval nem is kell neki. Cserébe ez a monstrum akkora hogy nem fér már be a bill alá a házba (mindegy is majd a véglegesnek kell)
Itt ugye pont kapóra jött hogy a saját pcb-m végén illetve a szélén is kihoztam a gpio illetve a gnd pineket. A zöld kisebb pcb az "gyári", még a projekt elején amikor a megfelelő szallagkábel csatit kerestem, akkor láttam aliexpressen és ilyen újradrótozásra pont jól jött. A fekete vezeték ami az elejébe megy a kék pcb-nek az a kivezetett gnd, a piros majd narancs pedig a 9-es pinből végülis a 10-es GPIO-ba visz, a 17-es volt helyén.
rednifegnar
Nem tudok rájönni hogy mi lehet a baj, az én eredeti cpp-s kódommal is tudtam olvasni róla adatot, ViZion által linkelt datasheet alapján is jónak kéne lennie és amit én találtam róla adatot az Adafruit/ Circuitpython oldalán az alapján is csak simán kéne mennie a GPIO 18-asnak ... de nem teszi.
ESP32-s2 mini / LOLIN S2 Mini néven van ez a lapka. Lentebb írtam hsz-ben, hogy folyamatosan shortot jelez rá és nem tudok róla pull.down-al olvasni semmit .. örülök hogy meg lett oldva.. de érdekelni azért a miértje a dolognak. -
Urna
tag
Sikerült!
Végülis ahogy leírtam itt korábban, már el is kezdett pörögni a fejemben hogy hát a ground az csak ground azzal lehet a legegyszerűbben megoldani a -1 pin dolgot. Jó kis Rubberducking..
Szóval a bill-ből jövő gnd ment is bele az esp-jébe, a felszabaduló pinre pedig az Fn sor pcb pinje mehetett. Most nagyon proto jellege van.. nem egy szépség, de majd a kövi nyák jobban sikerül úgyis
Furcsállom hogy mi van ott azzal a 18-as lábbal .. de örülök hogy meg lehetett oldani.
Most nyugodtan mehetek a touchpadra tovább. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23635 üzenetére
Tudtommal nem...
Viszont leszedtem a másik ESP-t és ugyanaz a shortcut-tester hiba "pucéran" is ... amivel lehet haladni:
Vagy van valami gyárilag a 18-as pinnel, ami miatt shortra jelzi (és nem jó a pin-diagram amit eddig használtam) Pinout
Én rontottam el valamit az esp-vel... eeeh nem tudom benne lehet a pakliban.
Lehet hogy rossz a python kód amivel keresem a shotot (ezt akkor bedobom lejjebb.. de ha ez rossz akkor fura, hogy pont ugyanezen a pinen nem tud működni a billentyűzet sem...)Bármi más bibi ami esetleg abból adódik hogy circuitpython-t használok és nem arduino ide / cpp- kódot.. mert amikor a scannert futtattam (ami cpp volt), akkor a 9-es pinre érkező adatot szépen olvasott ki .. de most nem tud a python..
Valószínű, hogy át kell tervezni azt az egy bemenetet majd a végleges PCB-ben.A shortcut-tester:
import board
import digitalio
import time
# Lista a vizsgálandó GPIO-król
pins_in_use = [
board.IO39, board.IO40, board.IO37, board.IO38,
board.IO35, board.IO36, board.IO33, board.IO34,
board.IO18, board.IO21, board.IO16, board.IO17,
board.IO15, board.IO14, board.IO13, board.IO11,
board.IO8, board.IO9, board.IO6, board.IO7,
board.IO4, board.IO5, board.IO2, board.IO3
]
inputs = []
for pin in pins_in_use:
dio = digitalio.DigitalInOut(pin)
dio.direction = digitalio.Direction.INPUT
dio.pull = digitalio.Pull.DOWN # VAGY PULL.UP a billentyűzet függvényében
inputs.append(dio)
# Előző állapot
last_state = [False] * len(inputs)
print("Figyelés elindítva...\n")
while True:
current_state = [dio.value for dio in inputs]
if current_state != last_state:
print("GPIO változás:")
for i, state in enumerate(current_state):
if state:
print(f" - GPIO {i + 1} (pin: {pins_in_use[i]}): HIGH")
print("---")
last_state = current_state[:]
time.sleep(0.0001)Így most ennyit sikerült előrelépni.. ami valószínű akkor hogy lehet hogy nem rossz a PCB, és talán nem is folyt meg a forrasztása a másiknak.
További ötletek? -
Urna
tag
válasz
JulianSinulf #23632 üzenetére
Uh nagyon jó észrevétel, én már lehet túl sokat néztem a boardot és nem tűnt fel
Mindkettő óngolyócskát leszedtem, a hiba továbbra is fennálAryes
Igen be van forrasztva.. habár már megbántam párszor. Viszont van itthon egy ugyanilyen esp, egy korábbi (ugyanilyen) nyákon, azt leszedem és megnézem csupaszon hogy mit ad.
A két board között nem sok hely van, de láthatólag nem folyt be semmi.
Van egy multiméter itthon .. de a mérő végei amit bele lehet tenni elég nagyok ide .. neten láttam finomabb, csipesz-szerű eket is .. de elfogadok ajánlásokat -
Az esp board be van forrasztva az alaplapba? Ha nem, akkor húzd ki és úgy is futtasd a tesztet, lehet, hogy maga a board hibás vagy ott lett vmi rosszul forrasztva.
Ha be van forrasztva, akkor nézz be a két lap közé, valószínű megfolyt valahol az ón.Multiméter nélkül hogy lehet bármit is csinálni, ami elektronika?
-
Urna
tag
Sziasztok!
Kis segítséget szerertnék kérni mert elakadtam egy régebbi projekt debugolásával.
Röviden: Van egy esp32-es iBook G4 billentyűzet scannerem/ adapterem, ami már igazából majdnem készen is van, a mostani hsz-t is erről gépelem. Egy "apróbb" bajom van csak.. valahogy van egy rövidre zárt GPIO pinem amit nem találok sehol se (mármint a rövidzárat, a pint pontosan tudom hogy melyik)..és nem nagyon tudom hogy a hardweres debugging hogy megy .. lehet ez a jel hogy kéne egy rendes multimétert vennem, mert egy elég fapadosom van ami a mostani projekthez már túl ormótlan.
Az fájó gpio láb az F1-F9-es sorhoz tartozik, és biztosan hardveres a hiba, mert írtam rá egy shortcut scannert is és az is megerősítette hogy még a billentyű rádugása előtt grounded a pin. A kérdés .. hogy hogy kéne kiderítenem hogy hol van a shortcut?
Amit eddig próbáltam:
A szallagkábel-csati lábait nézni hogy nincs-e a kérdéses lábnál rövidzárlat.. erről külök képet is de én nem láttam ( de nekiestem egy adag fluxxal és kicsit karcsúsítottam a forrassztásokat)
A pcb rajz alapján megnéztem hogy esetleg a párhuzamosan futó szálak közt nem keletkezett-e sérülés.. de nem láttam semmit.
Becsomagolni a teljes cuccot maszkolószallagba, hogy nehogy amikor becsukom a fedelét akkor a billentyűzet alja shortoljon.. de ugye a bill előtt is shorted. Kifutottam az ötletekből most ..
Mivel még a touchpad hátra van, a végleges pcb nem ez lesz.. szóval nem hatalmas hiba, de jó lenne ezzel is fejlődni picit.
Ha segít akkor a pcb-ről is küldök linket.Köszönöm előre is az ötleteket!
-
triklin
tag
Sziasztok!
Van egy nagy problémám, ami már teljesen kiakaszt.
Van itthon több futó ESP32-m, több éve programoztam őket, viszont most hadrendbe állítanék még néhányat. Sikeres flashelés után egyszerűen nem jelennek meg a wifik közt. (esp32 dev, esp32 c3 super mini, lillygo t-dsiplay s3 stb). Próbáltam több programot, gyári firmwareket, sőt még nerdminert is, flash ok, de nem jelenik meg az ssid. Serial monitoron látom, hogy AP módban indulnak. Vicc az, hogy próbából egy egy működőre ráflasheltem ugyanazt a programot amivel működött és azóta az sem látszódik. Kábel-táp-bootmód-rossz program szerintem kizárható, mi lehet még? Szolgáltatói router miatt lehet? Pc-telefon, mindenről próbáltam.Köszi.
-
ViZion
félisten
Sziasztok, 12V pwm-ből kellene esp32-re egy bemenetre adni. Előny, ha 3-5 állapot van, nem csak on/off.
Mivel ez pc alaplap kimenete, a feszosztót elvetettem.
Alin optós szintillesztő mennyire jó erre?
Mennyire szereti a pwm bemenetet, aminek a frekije sem ismert? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibi-d #23620 üzenetére
Köszi !!!
Ügyes
A kis csöves fejhallgató erősítőm volt az első, őt is standby-ba teszi a főkapcsoló, Arduino ON (Dfrobot Beetle) és a bekapcsológomb körüli LED nyomja a fade-et
Ha megnyomom 1x, behúzza a fő toroid primerjére a 230V-ot és indul a boogie. Ha megint megnyomom a gombot, elengedi. Ha áramszünet van, elenged (tehát monostabil a relé), ergo ismét áram kell rá az Arduino-tól és behúzva megtartani végig ON állapotban.
@rednifegnar: adatlap úgy írja, hogy trigger áram 12mA max, tehát ennél kisebb is lehet. Az ESP gyönyörűen tartja a 3.3V-jával amúgy.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #23618 üzenetére
Hmm nagyon köszi !!
1-1.5 mp-et mértem, hogy 5V-ról leesik a tápfesz 3-ra, Wifi ON és egy http szerveren keresztül kapcsolgatom a saját ledjét.
Két kondival kb. 3 mp-ig van fesz, ez 2x 47000 uF névleges, ami majdnem 100k uF.
Van viszont ilyen, ami eszembe jutott régebbről, szerintem kiváló lehet.. hmm ?
Figyelem közvetlenül ezt a feszt és ha 4.8-at eléri kb, indul gyorsan az eeprom-ba írás, aztán jöhet a szundi.
Ez lévén 1F, ~20-30 mp-ig kellő lassúsággal esne fesszel, hogy az ESP befejezzen mindent, amit akarok.
Hogy ne kelljen a stabit is az áramvesztés esetén etetni, arra gondoltam, hogy egyenirányítás/graetz után a mostani kondikkal kicsit simítok, előáll egy sacc 6-6.5V körüli tápfesz, erre stab IC, eldisszipálom amit kell kényelmesen (legalább behasználok egyet, van egy marék)
és stab IC mögött diódával sorba jön a szuperkondi, ő immár 5V-on.
Ezzel pedig már tudom etetni a NodeMCU-t, akárcsak most is, mert a VIN láb 5V-ot is fogad (belső stabija van) és voilá.
Figyelni pedig a szuperkondit, a többi már csak program.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
sztem ez a kondirol jaratjuk dolog eleg halott otlet, kondin hamar le fog esni a feszej (az oregedest nem is szamolom meg a hofuggest meg az esp esetleges egyeb megjosolhatatlan fogyasztas megugrasait) ide vagy sokkal nagyobb kondi kell vagy rendes taplalas, plusz teszteles (a szilardetst meghuzasa mennyit eszik?).
inkabb valami akku ami ha esik akkor esetleg feltolti magat vagy akkora kapcitasu hogy kb soha nem merul le.
forditva nem tudod megcsinalni? amikor eltunik az aram akkor elenged a rele es az rakapcsol egy akkutaplalast vagy ilyesmi. -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
ESP8266 NodeMCU kijelző nélkül, pucéron, aktív módban, kb. mennyit megy el a gyakorlatban - inkább úgy kérdezem, mire számíthatok - egy elé tett kis lineár táppal, amiben a stabi előtt 47.000 uF van pufferként ?
Elég csak így tapasztalataitok mentén nagyon hasra kb.
Megvan a 2-3 másodperc ?Sajnos - érthető okokból - nincs a neten mikrofarád <-> milliamperóra kalkulátor
-
JulianSinulf
őstag
válasz
daninet #23606 üzenetére
A Prusa 3Dbuddy kamerája 10-15 másodpercenként küldi a képet.
Valami ilyesmit esetleg beleprogramozhatsz.
A másik megoldás, hogy csak akkor kapcsolod be a stream-et, amikor nézni akaraod.Nekem a másik fajta ESP-Cam modulom van, amin van SD kártya foglalat és még régi mini(micro?) USB csati van rajta. Megtáplálni szigorúan erős forrásról kell, mert a gép 500mA-e nem sokáig viszi el. Ezen is melegszik a kamera rendesen, bár azért fogdosható.
Jobb képet ad, mint a pusa kamerája, úgyhogy gondolkodom ennek a felszerelésén, illetve van ebből kettő, ami a 350-es ágyat jobban átláthatóvá tenné. De egyelőre nem sürget a dolog. Jó a nyomtató, nem nagyon kell félnem, hogy feljönne a tárgy az asztalról.A lényeg, amit ki akartam hozni, hogy az ESP-n lévő szoftver létrehoz egy weboldalt, amire IP cím alapján rácsatlakozhatok böngészőből. Itt indíthatom, leállíthatom a stream-et, így a kamera kímélve van, amikor nem használom. Vannak egyéb beállítási lehetőségek is, mint fényerő, felbontás, stb.
Már kísérleteztem azzal is, hogy a vezérlő elemek nélkül, csak a képet beépítem egy egyszerű html-be. Ez is megoldható, így 1 oldalra akár több kamera képe is kirakható. Mondjuk ilyenkor egy stop stream parancsos gomb lehet, hogy nem árt.
De arra is van lehetőség, hogy a képet a vezérlőgombokkal együtt betegye az oldalra. Ebbe már nem mentem bele.
Az ESP-n futó kód valami alap cucc a netről vagy az arduino-ból, miután hozzáadtam a library-t. De az is lehet, hogy eleve az ESP-n volt. Már egy ideje megvan, nem emlékszem pontosan.
A html kódos részhez segítségül hívtam a chatgpt-t, de a pontos parancsért az ESP-n futó weboldal forrását is nézegetnem kellett, hogy tényleg működjön. -
daninet
veterán
Igen, de egy ilyen dev board-on tiszta szívás ezt kivitelezni. Az egyik gond ha 1.8V feszültséggel táplálom meg ahogyan a fenti manual írja, a kamera nem tud adatot előállítani az ESP-nek mert 2.4V alatt már LOW a jel. Oda akkor kell level shifter minden egyes trace-re.
Szóval majdnemhogy egy saját devboardot építeni egyszerűbb.De valszeg rakok rá egy nagy darab alut és 1 fps-el videózok aztán megy amíg el nem halálozik
Kb 3 dollár volt nem nagy veszteség. 3D nyomtatóhoz kell, hogy lássam spagetti van vagy működik.
-
daninet
veterán
válasz
daninet #23603 üzenetére
mire leírtam megtaláltam. Lényegében arról van szó, hogy babi néni átbacott a kakassal
Az OV5640-ben egy olyan fesz stabilizátor van ami 1.8V-ot vár. Mivel 3.3V-ot kap az ESP-től elfűti a maradékot és 80 fokig melegszik.
Vagy meg kell oldani a külső 2.8V betáplálást (fogalmam sincs egy ilyen integrált lapon ez hogy működik), vagy csak fotókat szabad vele csinálni, streamelni nem szabad. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy ilyenem: ESP32-S3 kamerás lap és OV5640 kamera modul.A kamera tűzforróra melegszik miközben képet ad. Nem mértem, de nagyon meleg, nem lehet megfogni. Valami nem oké. De ugye itt drótozás elb@cni nem nagyon lehet. Képet is ad, szóval a konfig jó.
Elvileg 1.8V és 12.8V közötti fesz tartományt támogat.
Nem tudom a hő honnan jön. Lehet, hogy hibás? -
dew28
aktív tag
Ha ugyis van "bumpszli pisztoly pakad", es mar nem kell a led kesobbiek folyaman sem, akkor melegitsd le teliben a "feher morzsat", kvazi egesd szet.
De ha mar irtam, egy kerdes a tobbiek fele:
Adott egy ESP12F lap, aminek a GPIO5 pinjere van kotve a lentebbi R11 ellenallas kotve, amin keresztul meghuzza a relet. Ezen kivul egy SPI buszon levo ETHernet shield van meg rakotve, ha a relet meghuzom minden ok, amikor elenged, akkor viszont meghal az Ethernet. SPI resettel megjavul, de az egyeb problemakat hoz magaval, szoval elkerulnem.a relen NC -re van kotve 4db finder miniatur rele, ennyi a terhelese osszen.
van valakinek otlete a stabil mukodesre?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #23558 üzenetére
igen a db9 panelon van ugye tx es rx tuske. az esp32-bol jovo tx-et mindegy melyikre kotom, megjelenik a db9-en a jel es mukodik.
raadasul a jelszint is jo, nem ttl hanem az rs232-nek megfelelo 10-en egyket volt.
sok abrat atneztem mar, abban is van keveredes, hogy az esp tx-et a max3232 tx-ere kotik vagy az rx-re. ez is olyan hogy honnan nezem. az esp-nek tx a transmit kimeno, a max panel szempontjabol ez lehetne az rx hiszen o meg veszi amit az esp kuld,
-
Postas99
senior tag
válasz
rednifegnar #23557 üzenetére
Szia! Átfogalmaznád, mert nem értem.
Tehát működik, de a gond az hogy a DB9-es panel lévő tüskesor RX,TX lábát mindegy hogy kötöd be, a DB9-es csatin megjelenik a jel és a PC-n is bejön a kommunikáció? Esetleg valamit rosszul értelmezek?Lenne nekem is mindenkifelé kérdésem:
Hol kapok olyan ESP32-es board-ot amin RMA csati van és tudok rá tenni egy külső antennát, vagy van is hozzá?
Olvasgattam, hogy nrf24l01 modulból a powermodul kellene az 100 méterig nem hibázik.A cél az lenne, hogy max 50 méter távolságra küldjek ESP.NOW-val jeleket mondjuk egy RGB körgyűrű rainbowwheel meghajtáshoz.
A jelenlegi konfig kb 15-17 méterig jó hiba nélkül - nem open air környezetben- , az adó és a vevő is ACK nélkül megy és egyik ESP board-on sincs jelenleg külső antenna.
Adafruit NeoPixel - az include fájl
Ami adat kimegy: LED száma és az R,G,B érték.
Mivel annyira kényelmes ez az ESP.NOW mondjuk nem szívesen váltanék róla, de ha másképp nem megy akkor lesz helyette valami más.
Vevő oldalon a bejövő adatoknak megfelelően csak meghajtom a WS2812-t. -
rednifegnar
senior tag
hi,
max3232-ben van itt valaki otthon? esp32 c3 super minivel kuldok es pc-n olvasom ki az adatokat.
amugy kb ilyen ami itt latszik:
https://esp32io.com/tutorials/esp32-rs232
az a bajom hogy mukodik, sot tul jol.
ezen a kis db9-es panelon mindegy hogy melyik labon kuldom be a jelet (tx vagy rx lab) megis jol jon ki a db9-es csatin.
osszesen 3 kanocot kotottem be: vcc, gnd es tx az esp-bol.
nem teljesen ertem, hogy ez miert mukodik igy, olvasgattam az adatlapokat meg bekoteseket de nem jottem ra -
Janos250
őstag
Nem értem, miért csak a
Use cout 1! -et
írja ki, a
Use cout 2!-t
meg nem ESP32-n?
Nem az a kérdés, hogy hogyan kerüljem meg, hanem szeretném megfejteni a titkot, hogy ott miért nem használható cout, ha korábban igen?using namespace std;
#include <iostream>
#include <fstream> // ofstream
// ESP32
void setup() {
Serial.begin(115200); // set baudrate
Serial.printf("\nUse Serial.printf\n");
cout << "\nUse cout 1! \n" ;
FILE* filePointer ;
filePointer = fopen ("/dev/console","w");
fprintf (filePointer, "\nfprintf /dev/console Hello ESP32!\n") ;
fclose(filePointer);
filePointer = fopen ("/dev/uart/0","w");
fprintf (filePointer, "fprintf /dev/uart/0 Hello ESP32!\n") ;
fclose(filePointer);
cout << "\nUse cout 2! \n" ;
std::ofstream myfile;
myfile.open ("/dev/console");
myfile << "\nWriting this to a file /dev/console.\n";
myfile.close();
myfile.open ("/dev/uart/0");
myfile << "Writing this to a file /dev/uart/0\n\n";
myfile.close();
} ; // end setup
void loop() {
delay(1000);
} ; //end loop
-
Undoroid
őstag
Nekem anno amikor találkoztam vele, szénlemezes biztosítékok egyik anyaga volt ez! A csillámlemezzel elválasztott (csak távtartónak volt használva) két szénlemezben volt egy-egy wood-fém pogácsa, amit ha nagyobb feszültséglökés ért, akkor ív keletkezett és ennek a hőhatása megolvasztotta a fémet, ami rövidre zárta a két pólust és így védte meg a további túlfeszültségtől.
Ennek volt egy másik változata is: ott a biztosítékot megfeszítve tartotta egy erős rugó és a biztosítékon túl nagy áram folyása közben hő alakult ki, ami megolvasztotta a reteszként szolgáló fémet és a rugó összenyomta a biztosítékot (mechanikusan lerövidült) és így működésbe tudott lépni a riasztásra szolgáló áramkör és egyben le is kapcsolta a betápot! Egyik megoldás sem volt autómatikusan visszaálló! Ott bizony kézzel ki kellett keresni a meghibásodott biztosítékokat!" Érdekes lehet akkor ezzel összeforrasztani valami vezetéket mondjuk egy autó motorterében " A videót nem láttam, amit említettél!
Magát ezt a Wood-fémes keveréket / ötvözetet vegyileg lehet szennyezni, amivel eltolódik az olvadási hő (is)! Nem kell feltétlenül használni a legalacsonyabb olvadási pontot! ...már megint hosszan offolok, de már vége is!
Viszont egy kérdésem is lenne a többiekhez, ha már itt vagyok: ESP01
Megoldható ennek használatával a tápfeszültség mérése is a szokásos ellenállásos - feszültségosztó használatával és a kód megfelelő módosításával kiíratni a többi adat alá? Elvileg erre a célra analóg bemenetre van szükség (ennél nem látok olyat), de hátha van valami más, egyszerű megoldás is másik alkatrész beépítése nélkül!
(Szerk.)
-
norbert1998
nagyúr
Halihó.
Tegnap próbálkoztam a korábbi projektem bővítésén egy másik vezérlővel, egy ESP32C3 SuperMini-vel. Az SDA/SCL-es elven működő cuccok hibátlanul mennek rajta - egyelőre csak egyesével néztem őket, viszont a UART-ot nem bírom működésre. Amire jutottam, hogy nem megy úgy, ha a PC-vel fennáll a Serial Monitor kapcsolat meg az USB CDC izé, ezt írja a leírása is.Elvileg működhetne SoftwareSerial-lal is, de azt még nem sikerült próbálni igazából. Van rá esély? Egy NEOM6V2 GPS-t szeretnék rákötni...
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #23518 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel!
" Ez a programozó nem szerencsés választás és nincs kép a hátáról sem. " A tudatlanságom tükrözi a választásomat! Akkor, amikor ezt megvettem, akkor ezt ajánlotta hozzá a rendszer, így megvettem. Képek róla: 1, 2
Viszont megtúrtam a cuccaimat és találtam egy ilyet is: 1, 2 Szerintem ez már egy szinttel jobb lehet, de ezzel sem lehet módosítások nélkül megoldani az ESP01-es feladatot! A másik példányt jól megkendácsolom és menni fog a dolog!
" Az akkus/elemes tápláláshoz meg deepsleep kell,ami az ESP01-nél egy nem egyszerű forrasztás. [link] + némi kód módosítás. " Igen, ezzel tisztában vagyok, de jelen esetben nem tervezem a DeepSleep használatát, mert a két mérés közötti időben nem lesz elérhető a mérési eredmény, ezért a tápellátás egy 18650-ről (és kiegészítőivel + napelemmel) lesz megoldva, ami regenerálni fogja az akkut! Kicsit rafinált lesz így, de szerintem működőképes!
-
its_grandpa
tag
válasz
Undoroid #23517 üzenetére
>>Pontosan hogyan lehet azt az ESP01-et programozni?
Pontosabban a lefordított binárist feltölteni, mert programozni több nyelven és IDE-vel lehet.
Az ESP01 GPIO0 lábát kell a GND-re kötni boot előtt.
Ez a programozó nem szerencsés választás és nincs kép a hátáról sem.
Ezen a típuson egy anya-anya Dupont kábellel rövidre lehet zárni a lábakat mielőtt
az usb-be dugod a programozót (én rövid usb kábelt is használok).
Ezt kell megoldanod valahogy.
Az akkus/elemes tápláláshoz meg deepsleep kell,ami az ESP01-nél egy nem egyszerű forrasztás. [link] + némi kód módosítás. -
Undoroid
őstag
Sziasztok Szakik!
Két kérdéssel készültem ma estére:
Első - Az ESP01-el szeretném EZT a programot / alkalmazási példát használni! Ahogyan ott a példa is mutatja, simán - ugyanazzal a működtető programmal használható lenne azzal is (természetesen a megfelelő bemenet átírásával?) ITT láttam egy eléggé kezdetleges összehasonlítást, amiben azt mutatja (?) hogy csak kis különbségek vannak a modulokban! Nekem erre a célra pont elég lenne az ESP01 és még kevesebb energiával is megelégedne (akkuról menne) és még a LED-et is leforrasztanám róla az energiamegtakarítás miatt!
Második - Emiatt nem tudtam magam is kipróbálni az elsőt: Pontosan hogyan lehet azt az ESP01-et programozni?
Azt tudom, hogy kell egy gombóc és át kell kötni valamit...maga a programozó eszköz megvan, de azon nincs semmi gomb...csak egy USB illesztő az egész! Ott láttam valamit erről (véleményezésként) , de inkább kérdezek előbb, mielőtt elrontanám!
A sebezhetőség témában...az egy dolog, hogy a projekteink nagy része igényli a hely Wi-Fi jelszavát - és nevét (ahogy ez a hőmérő is) de számtalan más is betekintést ad a külföldi gyártóknak! Legutóbb a robotporszívókról olvastam egy cikket, ahol "véletlenül" kiderült az, hogy a lakásban navigálásra használatos pici kamerájának felvételeivel és a belső mikrofonjával (!!!) kinyert adatokkal buktak meg! ...és azt sem hiszem el, hogy például a biztonsági kamerák beltéri egysége nem képes máshová is felvételeket küldeni, ha hálózati kapcsolata van! Akkor se, ha telepítéskor már letiltottad azt a lehetőséget...és mára már miben nincs olyan mikrovezérlő, amivel meg lehetne ezt a megfigyelést csinálni? Láttunk itt már hűtőpultot, elektromos fűtőtestet, okosTV-t, sűrített levegős (pneumatikus) nyomásszabályozót, stb...amik a lokációs információn kívül más adatokkal is szolgálhatnak a gyártójuk felé a 'szolgáltatás javítása érdekében' -hivatalos fedődumával takarózva...vagy ott van a nagy klasszikus: a szép, új notebook a leragasztott fedélzeti kamerával és mikrofonnal!
Annyi minden van (?) még, hogy inkább be is fejezem az offolást!
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #23509 üzenetére
Ismerem ezeket a sztorikat, WhatsUp is ilyen történet (nem térül meg, de mégis milyen sikersztori, h megvették, eredeti fejlesztőknek kb. eladás volt opció, vagy a fekete autó jön értük...). A routerben backdoor dolog sem kamu, a Tenda-ban a konfigot ha módosítottad, akkor "hibás" lett, nem töltötte fel. Érdekes, h adott volt a módosítás lehetősége, de mégsem. Kínai szervereken nézte az időt is, meg volt egy halom ismeretlen oldal, amikhez csatlakozott. De az egy router, van tárhely, kraft, a hálózaton forgalmazás még csak nem is gyanús, hiszen ez a dolga...
Xiaomi, Lenovo dettó... még a windowsnál is rosszabbak, folyamatosan az anyahajót keresik. A TV okosító dobozokon is volt olyan fájl/mappa, amiről senki nem tudta, h mit csinál, valószínűleg csak ez szerezte be a tényleges kártevőt, vagy akármit.A cikkből a konkrétabb dolgokat hiányolom, mert az ESP-ben alap esetben szűkösen van erre potenciál. Sok ESP bigyuszkám van, eddig furát nem produkáltak a hálózaton.
Nem mondom, h nincs bennük ilyesmi "tuning", de ennyi infó arra se elég, h merre keresgéljünk.Nem bízok semmiben, talán az opnsense-ben és az AGH-ban kicsit, meg a 300k host tiltólistában.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #23507 üzenetére
Nem tartom lehetetlennek, hogy a ESP-n keresztül meghekkeljenek valakit. Egyrészt a wifi csatlakozáshoz el tudok képzelni "univerzális kulcsot ill. jelszót" amivel mindenképpen rá lehet csatlakozni. A benne megvalósított TCP protokoll (amit csak használni kell) is tartalmazhat extrákat (gépi kódban akár néhány bájton is!), és pl. gyűjthet kisebb adatokat, pl. egy-egy kódolatlanul küldött jelszó a LAN-on...
Persze nyilván nem egyszerű, de sose becsüld le a távolkeleti fejlesztőket (és a többieket se)... -
ViZion
félisten
Nem szarkazmus volt, gondolom, h nem hagynak ki ilyen backdoor lehetőségeket (ahogy a többi kormány sem). De az ESP erre nem megfelelő szerintem, akkor sem, ha hozzáférhető. Ezért lennének érdekesek a részletek, de a cikkben is -amennyire átfutottam- kb. a szokásos: majd felébredtek, de már késő lesz szöveg van csak.
-
ViZion
félisten
előfordulhat olyan kormányzati igény, hogy mindenhez legyen pótkulcs
Igen, biztosan. A routereknél érthető is, androidos TV okosítóknál szintén, de ezeknél?
Továbbra sem értem, ha ez a támadó, akkor hol fér el benne a kód, ha ez csak az ajtó, akkor pl. feltörik a wifit hozzá... és akkor ESP-t fogja keresni a hacker, nem a PC-t, ahol bankolnak a népek?Ha esetleg Bt backdoor, akkor meg a lakásba is be kell engednem a hackert, h törni tudja. Szal. nem áll össze, de látványos a cím, kattintható a cikk...
-
Az Espressif kínai cég, nem? Legyen nyugodt mindenki, egész biztosan van benne backdoor.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23500 üzenetére
amikor wifi kb. már minden lakásban van és törhető, akkor mi a f-ért szopkodna valaki, h sebezhető ESP-ket keres, amik esetleg vlan-on vannak?
Ha meg az ESP válik agresszív hacker kiber AI-vá, akkor azt hogy? Mitől? Hova fér el ehhez a kód? Miért alszik még ez a rengeteg csillió hacker ESP és nem láttunk még ilyen "a villanykapcsolóm meghackelte a számlámat" híreket?Ez kb. olyan lehet, mint anno volt, h a ramban tárolt adatok lophatók, ha lehűtik és X percen belül egy spéci gépen kiolvassák.
-
Gergosz2
veterán
Már egy ideje hiányoltam egy ilyen jellegű cikket, és úgy látom más aktívan foglalkozott q témával , hogy mennyire hekkelhező az ESP.
-
Janos250
őstag
válasz
Cheesy #23488 üzenetére
Próbáld ki ezt, mit ír ki.
Ez csak egy próba, vannak benne tök fölösleges részek, de most nem gyomlálom.#define RXD2 16 // kell Ezek az ESP32-n az RX2, TX2 feliratuak
#define TXD2 17
const uint16_t delaytime = 300 ;
char ctrlz = 26;
void setup()
{
Serial.begin(115200);
while(!Serial); // Wait for Serial ready
Serial2.begin(115200, SERIAL_8N1, RXD2, TXD2); // kell
/*
void HardwareSerial::begin(
unsigned long baud,
uint32_t config,
int8_t rxPin,
int8_t txPin,
bool invert,
unsigned long timeout_ms,
uint8_t rxfifo_full_thrhd) {
Az ESP32 ESP-IDF-ben az UART2 alapértelmezetten GPIO 17 (TX) és GPIO 16 (RX), de az Arduino ESP32 framework ezt nem állítja be automatikusan.
Az Arduino HardwareSerial osztályban a Serial2 nincs GPIO-hoz kötve az indításkor.
Ha azt akarod, hogy a Serial2 működjön, manuálisan meg kell adnod a pineket:
Serial2.begin(115200, SERIAL_8N1, 16, 17);
*/
while(!Serial2); // Wait for Serial ready
delay(5000);
Serial.println("setup elindult");
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT\r") ;
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("ATI\r") ;
Serial.println("kuldve:ATI gyarto kiiras:");
olvasKiir();
delay(delaytime);
//("AT+CSQ"); //Signal quality test, value range is 0-31 , 31 is the best
Serial2.print("AT+CSQ\r") ;
Serial.println("kuldve:AT+CSQ:the first # is dB strength(0-31):");
olvasKiir();
delay(delaytime);
//("AT+CCID");
Serial2.print("AT+CCID\r") ;
Serial.println("kuldve:AT+CCID read SIN info");
// sim card number that is written on the
// backside of the sim card
olvasKiir();
delay(delaytime);
Serial2.print("AT+GSN\r") ; //????????
Serial.println("AT+GSN r elkuldve IMEI kiiras\r valasz:") ;
// IMEI kiiras A modul IMEI szama
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CREG=?\r") ;
Serial.println("AT+CREG=? r elkuldve\r") ;
Serial.println("registered on the network\r") ;
Serial.println("The second # should be 1 or 5:\r") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("ATI\r") ;
Serial.println("ATI r elkuldve\r") ;
Serial.println("module's name and number.\r") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+COPS\r") ;
Serial.println("AT+COPS r elkuldve Check which network:\r valasz:") ;
// Check which network
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CBC\r") ;
Serial.println("AT+COPS r elkuldve battery percentage:\r valasz:") ;
// battery percentage
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.print("AT+CMGF=1\r") ;
//Because we want to send the SMS in text mode
Serial.println("AT+CMGF=1 r elkuldve\r valasz:") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
//to be sent to the number specified.
Serial2.println("AT+CMGS=\"+36303900970\"") ;
//Start accepting the text for the message
Serial.println(
"AT+CMGS= +36303900970 elkuldve\rvalasz:") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
Serial2.println("SIM SMS ") ;
//The text for the message
Serial.println("Elkuldve: SIM SMS\rvalasz: ") ;
delay(delaytime);
olvasKiir();
/*
String response = Serial2.readString();
Serial.println(response);
*/
Serial2.write(ctrlz) ;
delay(100);
Serial2.write(0x00) ;
delay(100);
Serial.println("ctrlz kiirva") ;
delay(5000);
Serial.println("setup vege") ;
} ; // end setup
void loop()
{
if (Serial2.available())
Serial.write(Serial2.read());
delay(10) ;
} ; // end loop
void olvasKiir(){
do {
while (Serial2.available()){
Serial.write(Serial2.read());
} ;
delay(100);
} while (Serial2.available());
Serial.println();
};
Nem teszem fel sehova, mert a szövegek nem sok helyet foglalnak,
nem hiszem, hogy ez nagyon terhelné a szervert. -
Janos250
őstag
válasz
Cheesy #23484 üzenetére
"Hogyan másképp oldanád meg a tápellátás problémáját?"
próbára így, aztán majd lehet fejleszteni
https://circuitdigest.com/sites/default/files/inlineimages/u5/SIM800L-Module-with-ESP32.png
Az ESP32 tápját pedig az USB-ről. -
Postas99
senior tag
válasz
its_grandpa #23493 üzenetére
Siemens C25 nyertem, sajnos az is csak már csak 2g.
Adroidra sajna nem ilyen egyszerű a dolog.
Az USB-s megoldást el kell engedni, ugyanis ahhoz kell egy saját fejlesztésű APK amit meg tudsz szólítani USB-n keresztül amihez kell az USB debugging, mert e nélkül nem fog menni.Jó héhány évvel ezelőtt tömeges SMS-t használtunk a kiértesítésekre.
Több megoldást is végig vettünk amíg nem lett végül sms gateway a szolgáltatótól, addig volt dedikált eszköz ami a helyi lan porton lógott és azt kellett megszólítani, megfelelő formátumban beküldeni az adatokat telszam,smsszoveg,exp.time,retrycount.
Lassú volt mert 600 munkavállalót fél napon keresztül értesített ki. Az eszközön meg egy local py script futott.Aztán lett egy windows app + mobil app kombó ami rohadt jó volt, csak idővel az android egyre nagyobb verziójával már 10 sms küldése után approve-olni kellett, hogy igenis ki akarom küldeni az SMS-t.
Szóval régóta csak smsgateway, az is saját kóddal --> local webszerver SSL cert, dedikált IP, és ez csak SMS, semmi net.
HA nem csak sms-t szeretnél küldeni hanem valami IP alapú cuccot akkor marad mit2 saját app fejlesztése logicblock-ban össze kell rakni és wifi vagy ble kapcsolaton az ESP-hez kapcsolódni és onnantól már akármit is tudsz küldeni.
-
válasz
Cheesy #23488 üzenetére
Arduino UNO-nál működik az a trükk, hogy ha a reset lábát folyamatosan földre kötöd (nem engeded elindulni/működni az ATMEGA chipet) akkor az onboard usb-ttl chipet tudod használni más célra, a tx-rx lábakra kötheted a modemet. Ez nem tudom működne-e ESP32-vel. Ha van rajta külön usb-ttl chip és nem valamelyik újabb fajta ESP32, ami már saját maga kezeli az usb-t, akkor esetleg igen.
-
Cheesy
őstag
válasz
its_grandpa #23487 üzenetére
Sajnos nincs (még) serial-USB átalakítóm, ezért az ESP-n keresztül tudtam csak kommunikálni a SIM800L-el. Lehet rendelek egyet a jövőre nézve...
Az 5.0V-ot azért adtam neki, mert ez van neki megadva az adatlapján és a Vin pin-nél is (5V/4V) és hátha azért nem működött, mert kevés volt neki a kakaó.A teljes kódot inkább így küldöm: https://pastebin.com/b3PSBi3J
Soha nem vagyok biztos abban, hogy a kód hibátlan
Inkább több, mint kevesebb PRINT parancsot használok, hogy lássam melyik résznél akad el.
-
its_grandpa
tag
válasz
Cheesy #23486 üzenetére
>>Az ESP32-vel próbáltam a tanácsaid alapján tesztelni a SIM800L-t ...
Én a SIM800L tesztelésére csak sima soros porti megoldást javasoltam, ESP nélkül.
Végig zongorázhatnál egy rakat AT parancsot, hátha kiderül a baj.
Nem értem miért adtál neki 5.0V-t amikor a max. 4.2V.
Az Arduinos kód feltöltés rész világos, így is kell.
Teljesen biztos vagy abban,hogy a kód hibátlan ?
A #23479-ben csak egy részlet látszik.Én csak kipróbálnám a "How To Test A GSM Modem Manually"-t (2. link a #23485-ben).
-
Cheesy
őstag
válasz
its_grandpa #23485 üzenetére
Az ESP8266-tal kezdtem az egészet, jelenleg arra vannak kötve a szenzorok és a GPS. Ezzel próbáltam a SIM800L-t is, de a fentiek után nem erőltetem.
Az ESP32-vel próbáltam a tanácsaid alapján tesztelni a SIM800L-t, az alábbi módon:
6.0V/12Ah akksi --> LM2596 DC konverter (output max 3A) 5.0V-ra állítva --> SIM800L
ugyanaz a 6.0V/12Ah akksi --> LM2596 DC konverter (output max 3A) 3.3V-ra állítva --> ESP8266Arduino IDE-val készítem a kódot és amikor feltöltöm, USB-C-vel csatlakozok a PC-hez. Amikor kódot töltök az ESP8266-ra, akkor a neki szánt külön tápellátást lekötöm róla, mert nem tudja egyszerre kezelni a bejövő külső 3.3V-t és az USB-C-n érkező 5.0V-ot.
-
its_grandpa
tag
válasz
Cheesy #23479 üzenetére
Nem írtad honnan tápolod a SIM800-at, 3.7 - 4.2 volt kell neki és néha 2A !
>> Based on my experience, the module is a bit power-hungry and the current consumption can be up to 2 A in peaks.ESP32-t írtál emiatt feltételezem,hogy van usb uart adaptered a kód feltöltéséhez.
Ha össze tudod vezetékelni + rendes táp, putty-al tudnád tesztelni a modult. -
Cheesy
őstag
válasz
Janos250 #23483 üzenetére
Elektronikában nincs még számottevő tapasztalatom, én ez alapján indultam el:
Adott egy 6V/12Ah akkumulátor
Ez a napelem kontrolleren (6V/3A) keresztül ad áramot
Ennek a kimenetét szétosztom az ESP8266 és a SIM modul között, 3.3V-ra és 5.0V-ra egy-egy LM2596 DC konverterrel (output max 3A)
Tehát elvileg az adatforgalomnál legéhesebb SIM800L is kap elég áramot, mert akkor 2A-t is elkér.Hogyan másképp oldanád meg a tápellátás problémáját?
A legegyszerűbb az lenne, ha a központi egység igényelne csak áramot és ő osztaná szét a modulok között. -
Cheesy
őstag
válasz
Postas99 #23480 üzenetére
Köszi a linket, bogarásztam az oldalukon, tetszenek, de min. +5,8 USD shipping + ha vámolják, így 13450 HUF minimum.
Janos250
Az alis adatlapja alapján szerepel a SMS/TEXT, ebből gondoltam, hogy tudja...Ez az első Arduinos projektem, egy olyan mobil kütyüt szeretnék összerakni, ami mér súlyt, hőmérsékletet, GPS jeladó van rajta és mobilhálózaton tud adatot küldeni. Abszolút az elejéről kezdem, most forrasztottam komolyabban először IO pineket, de sikerült belejönni.
Jelenleg itt tartok:
HX711 szenzor + CZL-601 mérőblokk
BMP280 hőmérséklet és légnyomás mérő
GPS NEO-8M modul
összehangoltan működnek, mysql adatbázis kész, php script kiolvassa és megjelenítem grafikonon chart.js-el. GPS még kakukktojás, mert nem sikerült még műholdat találni vele, de a LED villogása azt jelzi online. Tegnap eljutottam oda, hogy egy 6V/12Ah AGM akksiról LM2596 DC konverterrel 3.3V-ra korlátoztam a rendszerbe érkező feszültséget (multiméterrel kimértem, 3.30V) és rá kellett jönnöm, hogy az addig a PC-ről USB-C-n keresztül meghajtott ESP8266 nem képes ellátni elég árammal a rá kötött GPS modult, ugyanis ha USB-C-n kap feszültséget, akkor az így kapott 5V-ot le tudja magának szabályozni és képes 3.3V-ot adni a GPS-nek, de ha a bejövő áram a konverternek hála pontosan 3.3V, akkor abból nem jut a GPS-nek. Így egy kínai WAGO-val ketté osztottam a konverterből érkező 3.3V-ot az ESP8266 és a GPS modulnak, így már elég áramot kap mindkettő, a wifin keresztüli logolás alapján működik. Bár műholdat még nem sikerült találni, de ez a "szörny" egyelőre egy lezárható műanyag tortásdobozban volt az eresz alá rakva tegnap délután pár órára. Egyelőre súly, hőmérséklet és légnyomás adatokat tudott rögzíteni.
Jelenleg szép színes jumper kábelekkel vannak összekötve, nem szép látvány, de átlátható.A kiindulási alapom ESP8266 modul (CP2102 TYPE-C) de véletlen rendeltem egy ESP32 WROOM modult is, az erősebb és több rajta a GPIO port, így az lesz végül hadba állítva.
A rendszer egy 6V/12Ah AGM akksiról fogja kapni a tápot, ehhez van egy 6V/10W napelemem is. Egy napelem kontrollerrel fogom összefűzni a rendszer tápellátását.
Mivel tudtam, hogy a SIM800L 3.7-5.0V, de általában 4.0V-ot igényel, így az egy külön LM2596 konverterrel (ami 4.4V-ra van állítva) van meghajtva. Nagy áramigénye csak az adatküldésnél van, de valamiből gazdálkodnia kell. A konverter modul 3A-ig jó, így megkapja amit kér. Már ha működött volna, de így nem fog működni a fentiek tudatában.Kap még a rendszer egy DS18B20 szondát is, de ezt az ESP8266/ESP32 le tudja kezelni.
És most pedig ott tartok, hogy megfelelő SIM modult keresek és korholom magam, hogy miért nem találtam rá előbb a T-A7670SA-ra, mert akkor azzal kellett volna kezdenem az egészet
-
Cheesy
őstag
Sziasztok!
SIM800L v2.0 modul + frissen érkezett Telekomos domino fix SIM =Segítsetek ötletelni, mi lehet még a hiba oka.
Kártyát már telefonban kipróbáltam, illetve töltöttem rá pénzt.AT+CGMI
SIMCOM_Ltd
OK
AT+CGMM
SIMCOM_SIM800L
OK
AT+CGMR
Revision:1418B05SIM800L24
OK
Tehát a modul működik, olvasható az ESP32 által.AT+CSQ
+CSQ: 22,0
OK
Tehát az antenna jelerőssége jó.AT+CPIN?
ERROR
PIN kódot előtte telefonon már deaktiváltam, de itt már látszik, hogy nem fér hozzá a SIM kártyához.AT+CSTT="internet.telekom"
ERROR
AT+COPS=0
ERROR
AT+CREG?
+CREG: 0,0
OK
AT+COPS?
+COPS: 0
OK
AT+COPS=1,2,"21601"
ERROR
Azon kívül, hogy a modul valahol hibás (pl. egy döglött dióda, de azt nem tudom hogy mérjem ki), mi lehet még az oka, hogy nem fér hozzá a SIM kártyához? Mintha nem érzékelné. Igen, jól van bele csúsztatva az olvasó részbe
-
Postas99
senior tag
válasz
george61 #23471 üzenetére
Először is router tápbe-tápki a kettő között legyen 30mp szünet.
Én legalábbis ezzel kezdenem. Volt egy routerem ami qrva gagyi volt, az elején még tök jól elment 2 év után már egyre többször állt meg és az esp-k sem tudtak felcsatlakozni rá vagy leestek róla. A többi otthoni eszköz is egyre nyűgösebben ment vele. Egy próbát megér -
george61
tag
Tisztelt Fórumtársak!
Az alábbi problémával fordulok hozzátok. Adott egy ESP D1 mini V3.0 Wemos - ESP8266 mikrokontroller, amit Homa Assistant alól ( Rasberry Pi 4 -hez kábellel csatolva ) flashaltem.
A software azt írja , hogy jól lett flashelve, de amikor hozzá szeretném csatolni asaját Wifi hálózatomhoz akkor megtalálja ugyan a 2 db Wifi csatornámat a routeremen, de nem csatlakozik ezek közül egyikhez sem (. Jelszint mindkettőn megfelelő) és kiírja hogy nem csatlakozik.A routerben nem hoz létre IP címet sem, de
létrehoz egy AP -t a wifi SSD -k között, de ha ebbe beírom a megfelelő jelszót, azt írja nem tud csatlakozni erre, igy további műveleteket nem tudok csinálni aq hálózatban.
Az az érdekes , hogy egy ua.ilyen mikrocontrollerel minden simán ment. Mit csinálhattam rosszul? Resetelni kellene talán mini V3 -at. Ezt hogy kell csinálni? Elegendő a panel oldalán a mikrokapcsolót hosszabban megnyomni?
Köszönöm a válaszokat előre is. -
válasz
ViZion #23416 üzenetére
ESP32 S3 van már,. 20W-os izzókat kapcsolgat. SSR-t olvastam én is valahol, hogy az esetleg jó lehet. Felveszem a listára, ez jó lehet? [link] Vagy miért jobb ennél a Fotek-klón? (azért lett a kattógos modul, mert opto-s, és gondoltam nem hozzáértő fejemmel, hogy ott nincs kapcsolat a 230V és a kisfeszültség között)
A 230V nincs közvetlenül a többi alkatrész mellett, de persze bármi is lehet, ehhez sem értek. Viszont ferritből perpill 1db van itthon, de ha rendelésre kerül a sor azt is beledobok
Én írtam a progit, megnézem az EspEasy-t, hátha, bár amíg nincs a relén 230V gyönyörűen, hiba nélkül megy minden, de amint megkapja rögtön halálozik, nekem ez inkább vmi hardveres gondnak tűnik.
Nem próbáltam kézzel kapcsolgatni a reléket, kipróbálom azt is.
-
ViZion
félisten
válasz
kemcso #23415 üzenetére
Visszaolvastam... Android Uno-t használsz? Próbáltad lecserélni vmi újabb cuccra?
Ha jól emléXem nem nagy amperokat kapcsolsz... kattogós relék cserélni SSR-re? Elég az is, ha csak a modulon, de új kapcsolást is csinálhatsz. Fotek-klón SSR 1000 Ft alatt van aliról és legalább olyan jó, mint a kattogós kínai.Kérdeztem már azt is, h a progit Te írtad, vagy valami keretrendszerben van? Mert érdemes lenne egy EspEasy-t feldobni és megnézni, h ott is van-e ez a jelenség.
Ferrit gyűrű/henger a 230 V-re: szintén segíthet, ha vmi olyan frekin keletkezik zaj kapcsoláskor. Nekem egy Wemos D1 mini GPIO ment tönkre, mert a bemenő adatkanóc 1 m-en a 230 V vezeték mellett futott. Szal. ezek az elektromágneses terek mindenre IS képesek.
Azt is jó lenne megtudni, h a zaj hol jut vissza az MCU-ra. Próbáltad úgy, hogy a relé panelt nem az MCU kapcsolja (azt kikötöd) és ott a táp vagy a GND-vel adod a high vagy low-t a kapcsoláshoz? Akkor is berottyol a kijelző?
-
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23413 üzenetére
Ha már ennyire bonyolulttá vált, akkor már tényleg egyszerűbb lenne ez a másfajta megoldás:
ESP32 valahol, ahol gyűjti az adatokat birizgálja a reléket, stb. Rajta egy WiFi szerver.
BÁRHOL máshol egy régi, kiszuperált Androidos telefon, vagy egy tablet.
Semmi nem kell, hogy menjen rajta - mert a régi Androidon már szinte semmi se megy - mint egy böngésző. A Chrome az az ősökön is elmegy, megjeleníti a honlapot. A WiFit is be lehet állítani, hogy belépjen az ESP32-re.
Böngészőben - egyszer - megnyitod az ESP32 WEB lapját, és az megy amíg áram van.
Arra írhatod a dolgokat. Ha tabletet használsz, elég nagy is lesz, jól olvasható.
Jobb, és olcsóbb minden egyéb megoldásnál. Semmi nem kell neki, csak áram.
Amik csak 3G-t tudnak, azok 1, max 5 ezerért megvehetők, mert a telefon 4G hiánya miatt szinte eladhatatlanok.
Én mostanában ezekkel próbálkozom. Olcsó, és jó. -
válasz
Janos250 #23385 üzenetére
Megvan úgy néz ki és igazad volt
:
Ha a relé-modul nem kap 240V-t akkor tökéletesen működik delay nélkül az egész. Amint megkapja a 240-et rögtön fehéredik a kijelző delay nélkül, ha egyszerre kapcsolnak.Most úgy van tápolva, hogy a kijelző, rtc, multiplexer saját tápról megy, a relé-modul és az esp32 egy másikról, a cél, hogy 1 táp elég legyen de ha nem megoldható kettőről is tudom intézni. A gnd közös, anélkül nem megy se a kijelző se a relé.
Mi lehet a megoldás?
-
-
válasz
Janos250 #23377 üzenetére
Relé-panel nem megy közös föld nélkül, próbáltam teljesen leválasztani, de úgy nem csinált semmit. Ettől eltekintve próbáltam a teljes leválasztást: saját 5V-3A táp, az ESP -kijelző-stb pedig egy másik tápról ment. Uaz az eredmény így.
Távolság változott, amikor 25cm-s kábel volt, nem volt jelentősége.
Kapott a kijelző már 5V-t is, uaz (igaz, akkor közös tápról a relével, ezt még megpróbálom holnap).Tehát ezeket próbálom holnap ki:
- kijelző 5V, külön táp a relétől
- ".. reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném" ->ez azt jelenti, hogy RST kábel végére 10k amit az tápra kössek?
- "tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé." -> ahogy a kondik voltak? Két láb közé kötve?Én is a tápra tippeltem, de kvázi-leválasztva is uaz
Nem értem...
#23378bagarol:
tft.begin(8000000);
volt ez 2000000 is, uaz sajna... -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23376 üzenetére
Köszi!
Sajnos nem lett tőle szenzációs ihletem
Megpróbáltam utánanézni ennek a relés panelnak, de ezen a néven ez - úgy tűnik - csak Magyarországon szerepel.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a relé panel hogyan van leválasztva? Teljesen, vagy a föld közös?
"fogynak a libák", és jó ötletem nincs, csak azt tudom mondani, én hogyan próbálkoznék:
- Megpróbálnám a relé panelt próbára akkuról megtáplálni. Nekem ez korábban egy megoldhatatlannak tűnő zavarnál kiderítette a gubancot.
- Azt továbbra is fenntartom, hogy a reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném.
- Ha ez egyszerre több eszköz (relé) működésével függ össze, én gyanakodnék arra, hogy az ESP32 tápja nem elég stabil. Ha több relé kapcsol, az nagyon megrántja a tápot, és az ESP32 ettől még ugyan elmegy, de a kijelzőre jutó adatvonalakon a kijelzőhöz amúgy is viszonylag gyenge adatvonalakon hirtelen még kisebb feszültség lesz, és resetel. Mert a kijelző - úgy tudom - elvileg 5V TTL szint, de megy kisebbel is.
- Mégis megpróbálnám jobban megterhelni a tápot, azaz tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé.
További kérdés:
- Ha a kijelző, és a relé modul fizikai távolságát változtatod, változik-e valami?
Én hasonló problémáknál azt szoktam tenni, hogy előkapom a már itt is régebben többször linkelt 2000 Ft-os digitális analizátort, és megnézem, hogy a vonalakon TÉNYLEGESEN mi megy ki, de ez itt nem lenne eredményes, mert itt a szintekkel lehet valami baj.
Az, hogy ha két relé kapcsolás között nincs delay, akkor hibázik, abból mindenképpen azt gyanítanám, hogy a hirtelen nagyobb terhelés miatt feszültségszint probléma van valahol, de nem tudom, hol! -
Janos250
őstag
válasz
kemcso #23371 üzenetére
Bennem felmerült pár kérdés, amire nem láttam a választ, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem:
- Ha ESP32, akkor ugye hardver, és nem szoftver SPI-t használsz? A delay() miatt gyanús!
- Ha UTP kábelt használsz (duplán) akkor ugye úgy, hogy egy jelhez választasz egy vezeték PÁRt (!), és az egyik vezeték lesz a jel, a másik pedig a GND? És csak az egyik végén megy a GND-re ugye?
- Ha próbára "megnöveled a fogyasztást", azaz közvetlen a kijelzőnél a GND, és a VCC közé teszel egy nem túl nagy ellenállást, akkor is hibázik?
- Ha a jelvezetékeket egy ellenállással (10k, 1k, 100k amivel még megy ) a GND-hez kötöd, akkor is hiba?
- Ha a relé modul nincs rajta, akkor is hiba?
- A két kábel nem egyforma. Esetleg kipróbálni rövidebb UTP-vel, vagy hosszabb egyébbel (pl Dupont)? -
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23343 üzenetére
Arduino könyvtárak igaz? Szerintem nézz körül a includált forrásokban is...
lesz ott yield(),[link] ez a templatje a ESP8266WebServer.h hoz és van benne....
azóta eltelt még 6+ év is.
Ha jól látom annyi minden nem változott, de ki tudja....Nem állítom hogy nem lehet sokmindent megoldani, mert sokan megoldottak vele sokmindent [link] , ha tudod hogy mit csinálsz. Wifinél ha nem hagyod időnként lefutni a dolgait szétfagy...
Egy ideje nem használok Arduino könyvtárakat, csak akkor ha valami nagyon gyorsan kell.
-
bagarol
tag
válasz
norbert1998 #23334 üzenetére
Mondom, hardveres pwm kell.
Összedobtam egyet, van I2C,delay, ki kell próbálni.
Késik 8 usecet, valszeg a kiíratás miatt. Serial.print(usec())
Később törölni kell.
/****************************************************************************************************************************
ISR_16_PWMs_Array.ino
For ESP8266 boards
Written by Khoi Hoang
Built by Khoi Hoang https://github.com/khoih-prog/ESP8266_PWM
Licensed under MIT license
The ESP8266 timers are badly designed, using only 23-bit counter along with maximum 256 prescaler. They're only better than UNO / Mega.
The ESP8266 has two hardware timers, but timer0 has been used for WiFi and it's not advisable to use. Only timer1 is available.
The timer1's 23-bit counter terribly can count only up to 8,388,607. So the timer1 maximum interval is very short.
Using 256 prescaler, maximum timer1 interval is only 26.843542 seconds !!!
Now with these new 16 ISR-based timers, the maximum interval is practically unlimited (limited only by unsigned long miliseconds)
The accuracy is nearly perfect compared to software timers. The most important feature is they're ISR-based timers
Therefore, their executions are not blocked by bad-behaving functions / tasks.
This important feature is absolutely necessary for mission-critical tasks.
*****************************************************************************************************************************/
#if !defined(ESP8266)
#error This code is designed to run on ESP8266 and ESP8266-based boards! Please check your Tools->Board setting.
#endif
// These define's must be placed at the beginning before #include "ESP8266_PWM.h"
// _PWM_LOGLEVEL_ from 0 to 4
// Don't define _PWM_LOGLEVEL_ > 0. Only for special ISR debugging only. Can hang the system.
#define _PWM_LOGLEVEL_ 3
#define USING_MICROS_RESOLUTION true //false
// Default is true, uncomment to false
//#define CHANGING_PWM_END_OF_CYCLE false
// Select a Timer Clock
#define USING_TIM_DIV1 true // for shortest and most accurate timer
#define USING_TIM_DIV16 false // for medium time and medium accurate timer
#define USING_TIM_DIV256 false // for longest timer but least accurate. Default
// To be included only in main(), .ino with setup() to avoid `Multiple Definitions` Linker Error
#include "ESP8266_PWM.h"
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_SSD1306.h>
#define SCREEN_WIDTH 128 // OLED display width, in pixels
#define SCREEN_HEIGHT 64 // OLED display height, in pixels
#define OLED_RESET -1 // Reset pin # (or -1 if sharing Arduino reset pin)
#define SCREEN_ADDRESS 0x3D ///< See datasheet for Address; 0x3D for 128x64, 0x3C for 128x32
Adafruit_SSD1306 display(SCREEN_WIDTH, SCREEN_HEIGHT, &Wire, OLED_RESET);
#ifndef LED_BUILTIN
#define LED_BUILTIN 2
#endif
#define HW_TIMER_INTERVAL_US 20L
uint32_t startMicros = 0;
// Init ESP8266Timer
ESP8266Timer ITimer;
// Init ESP8266_ISR_PWM
ESP8266_PWM ISR_PWM;
void IRAM_ATTR TimerHandler()
{
ISR_PWM.run();
}
/////////////////////////////////////////////////
#define NUMBER_ISR_PWMS 1
//PIN_D0 can't be used for PWM/I2C
#define PIN_D0 16 // Pin D0 mapped to pin GPIO16/USER/WAKE of ESP8266. This pin is also used for Onboard-Blue LED. PIN_D0 = 0 => LED ON
#define PIN_D1 5 // Pin D1 mapped to pin GPIO5 of ESP8266
#define PIN_D2 4 // Pin D2 mapped to pin GPIO4 of ESP8266
#define PIN_D3 0 // Pin D3 mapped to pin GPIO0/FLASH of ESP8266
#define PIN_D4 2 // Pin D4 mapped to pin GPIO2/TXD1 of ESP8266
//#define PIN_LED 2 // Pin D4 mapped to pin GPIO2/TXD1 of ESP8266, NodeMCU and WeMoS, control on-board LED
#define PIN_D5 14 // Pin D5 mapped to pin GPIO14/HSCLK of ESP8266
#define PIN_D6 12 // Pin D6 mapped to pin GPIO12/HMISO of ESP8266
#define PIN_D7 13 // Pin D7 mapped to pin GPIO13/RXD2/HMOSI of ESP8266
#define PIN_D8 15 // Pin D8 mapped to pin GPIO15/TXD2/HCS of ESP8266
#define PIN_D9 3 // Pin D9 /RX mapped to pin GPIO3/RXD0 of ESP8266
#define PIN_D10 1 // Pin D10/TX mapped to pin GPIO1/TXD0 of ESP8266
//Don't use pins GPIO6 to GPIO11 as already connected to flash, etc. Use them can crash the program
//GPIO9(D11/SD2) and GPIO11 can be used only if flash in DIO mode ( not the default QIO mode)
#define PIN_D11 9 // Pin D11/SD2 mapped to pin GPIO9/SDD2 of ESP8266
#define PIN_D12 10 // Pin D12/SD3 mapped to pin GPIO10/SDD3 of ESP8266
//////////////////////////////////////////////////////
#define USING_PWM_FREQUENCY true
//////////////////////////////////////////////////////
// You can assign pins here. Be carefull to select good pin to use or crash
uint32_t PWM_Pin[] = {PIN_D1};
// You can assign any interval for any timer here, in microseconds
uint32_t PWM_Period[] = {28650};
// You can assign any interval for any timer here, in Hz
float PWM_Freq[] =
{
34.90401396160558
};
// You can assign any interval for any timer here, in Microseconds
float PWM_DutyCycle[] = {50};
typedef void (*irqCallback) ();
// In ESP8266, avoid doing something fancy in ISR, for example complex Serial.print with String() argument
// The pure simple Serial.prints here are just for demonstration and testing. Must be eliminate in working environment
// Or you can get this run-time error / crash
void doingSomething0()
{
Serial.println(micros());
}
/*
void doingSomething1()
{
}
void doingSomething2()
{
}
void doingSomething3()
{
}
void doingSomething4()
{
}
void doingSomething5()
{
}
void doingSomething6()
{
}
void doingSomething7()
{
}
*/
irqCallback irqCallbackStartFunc[] =
{
doingSomething0
};
////////////////////////////////////////////////
void setup()
{
pinMode(PIN_D1, OUTPUT);
Serial.begin(115200);
while (!Serial);
if(!display.begin(SSD1306_SWITCHCAPVCC, SCREEN_ADDRESS)) {
Serial.println(F("SSD1306 allocation failed"));
for(;;); // Don't proceed, loop forever
}
delay(2000);
Serial.print(F("\nStarting ISR_16_PWMs_Array on ")); Serial.println(ARDUINO_BOARD);
Serial.println(ESP8266_PWM_VERSION);
Serial.print(F("CPU Frequency = ")); Serial.print(F_CPU / 1000000); Serial.println(F(" MHz"));
// Interval in microsecs
if (ITimer.attachInterruptInterval(HW_TIMER_INTERVAL_US, TimerHandler))
{
startMicros = micros();
Serial.print(F("Starting ITimer OK, micros() = ")); Serial.println(startMicros);
}
else
Serial.println(F("Can't set ITimer. Select another freq. or timer"));
// Just to demonstrate, don't use too many ISR Timers if not absolutely necessary
// You can use up to 16 timer for each ISR_PWM
for (uint16_t i = 0; i < NUMBER_ISR_PWMS; i++)
{
//void setPWM(uint32_t pin, float frequency, float dutycycle
// , timer_callback_p StartCallback = nullptr, timer_callback_p StopCallback = nullptr)
#if USING_PWM_FREQUENCY
// You can use this with PWM_Freq in Hz
ISR_PWM.setPWM(PWM_Pin[i], PWM_Freq[i], PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#else
#if USING_MICROS_RESOLUTION
// Or using period in microsecs resolution
ISR_PWM.setPWM_Period(PWM_Pin[i], PWM_Period[i], PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#else
// Or using period in millisecs resolution
ISR_PWM.setPWM_Period(PWM_Pin[i], PWM_Period[i] / 1000, PWM_DutyCycle[i], irqCallbackStartFunc[i]);
#endif
#endif
}
}
void loop()
{
display.clearDisplay();
display.setTextSize(1); // Draw 2X-scale text
display.setTextColor(SSD1306_WHITE);
display.setCursor(0,1);
display.println(F(" ESP8266 PWM"));
delay(1000);
} -
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23335 üzenetére
ugye delay() fv van benne?
próbáld meg terhelni picit terhelni paralel MQTT vel és érintő gomb gesture vezérlés figyelés delay nélkül.....teljes threadek vannak tele esp8266 vagy ESP8285 panic error al, ahol valahogy a megoldás a legtöbbször a delay() v yield() volt. Erre emlékszem, van még itthon 2-3 marék nem használt ESP12 őm... lehet már nem is lesznek soha se elhasználva....
A Tasmota project egy megváltás volt bár anno nem tudta a long presst és double press funkciót, nekem meg kellettek....
-
vargalex
félisten
válasz
Tankblock #23330 üzenetére
Vannak esp8266 eszközeim hőmérésre, többek között a kazán előremenő csövénél is. Wifi-n csatlakozik az itthoni IOT hálózathoz, percenként mér, a hőmérséklet függvényében kapcsol egy relét. Mindeközben weben elérhető felülete van, plusz percenként hív be a szerverem rest API-n (szintén http egy másik végpont), ami json-ban adja vissza az aktuális adatokat. Sehol nem volt szükségem a yield-re, soha nem fagyott.
-
Sziasztok,
adott egy ILI9341 2,8-as kijelző, ESP32_S3, 3.3v tápfeszültséggel, opto-reléket vezérelve többek között. 20cm-es kábellel minden ok, de ha a végleges 50cm-esre váltok (23AWG, CAT6 utp kábel, 0,5mm réz, szálanként duplán használva) időnként meghal (fehér lesz minden). Mi tudok tenni, hogy ne halljon meg? Felhúzó ellenállás (mekkora, melyik lábakra?)?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
norbert1998 #23329 üzenetére
Anno az egész lakás kapcsolói ESP826X uC alapultak SonoFFtól, amiről a gyári FirmWare-t kiírtottam.
Amit nem szerettem benne, hogy
yield()
kellett sűrűn mert random tudott fagyni is ha a Wifi vezérlő nem kapta meg a tokent és ez random tudott jelentkezni.A weblapot hogy oldottad meg? Abban lévő kommunikáció is okozhat.
-
Janos250
őstag
válasz
norbert1998 #23325 üzenetére
Ha esetleg úgy döntesz, hogy átállsz ESP32-re, mert ma már gyakorlatilag az sem drágább, és vannak mini boardok is, akkor:
RMT: 12.5 ns felbontású, és elég pontos, mivel hardver.
Például az alap ESP32, az S2, S3, C3 verziókban van RMT, H2-ben nincs, a P4-et nem tudni, mert még kevés róla az info.
Ha nem, hanem maradsz a 8266-nál, akkor megpróbálnám a váltás környékén a megszakításokat letiltani.
Vagy megpróbálnám a TMC programot külön szálra tenni, és delay a szálon. -
norbert1998
nagyúr
Sziasztok!
Van egy projektem, ahol egy TMC2209-et hajtanék egy ESP8266-tal. A szokásos, olcsó, egyszerű, WiFi board-os verzió.Van egy HTML kód mellé, telefonról tudom indítani és megállítani a motort.
28650 us időtartamonként kap egy impulzust a TMC, ezzel a kívánt átlagos 1,3089 ford/perc sebességet elvileg tartja - mondjuk olyan ~1,3-at biztos, az átlagos sebességgel nincs bajom. Csakhogy ezt átlagosan tartja, egyébkétn viszont inog! Nekem viszont nagyon kéne a stabil sebesség.Ugye jelenleg csak STEP/DIR/EN módban hajtom, valami nanoméretű SMD-t kell arrébb forrasszak, hogy megegye az UART-ot. Van értelme arra átállni? Vagy az alábbi kódnak működnie kéne?
Ami jelenleg van (munkahelyről, emlékezetből írom):
loop(){
if(firstLoop) then {
firstloop = FALSE;
startTime = micros();
}
if (micros()> ( startTime + delay) THEN {
digitalWrite(STEP, HIGH);
difitalWrite(STEP, LOW);
startTime = micros();
}
}
Nincs delay a STEP hi-lo váltása között, de nincs lépéskihagyás, így kihagytam. Nincs egyetlen delay sem a kódban, pörög körbe folyton, mint egy PLC. -
Postas99
senior tag
Segítséget szeretnék kérni!
Melyik PCB-s oldalt ajánljátok proto nyák készítéséhez?
jlcpcb vagy pcbway?
A másik, hogy még soha nem terveztem PCB-t az easyEDA-val, most letöltöttem.
Itt meglehet adni, hogy egy már kész arduino modult mint kapcsolási rajzot használjon a saját tervezett áramkörömben úgy, hogy azt bele építi, vagy nekem kell mindent újra rajzolni a teljes kapcsoláshoz?
A feladat egyszerű lenne, egy 4 modulos relé modul, egy LN298-as modul hozzá és egy ESP32-DOWD-V3 (Esp developer board) bedugós cuccra gondoltam + 1 db 2 sorkapcsos csati + 1 db HLK-5M05, +1db HLK-PM12 Ezeket szeretném egy nyákra összehordani, néhány forrszem a további eszközök bekötéséhez. Mindez kis méretben, vagy legalábbis akkorában amit egy ilyen modulokból össze lehet legózni egy kis területre. -
Postas99
senior tag
Ohh... most látom hogy nem kerültél közelebb a megoldáshoz, mert nesze semmi fogd meg jól módon válaszoltam.
[ESP32-audioI2S]
Github-on ott a library az arduniohoz.
Ezt a library-t kell használni hozzá. -
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #23281 üzenetére
Szia!
Először is elnézést nem akartalak elzavarni a másik Topicba.
Az első ilyen cuccom ezzel a board-al készült.Mivel ez egy sima ESP32 DEV Modulnak minősül itt TE tudod megadni hogy melyik lábra kerüljön i2S kimenet Dout,LRC,BCK
/*
* Seeed_esp32-radio
* esp32-c3 is too slow - chops up output - reduce sample rate?
* esp32-s3 ???
*VCC > 3.3v
*3.3V > 3.3v
*GND > GND
*FLT > GND
*DMP > GND
*SCL > GND
*BCK > D1
*DIN > D2
*LCK > D0
*FMT > GND
*XMT > 3.3v
* SerialCDC --- Ezt kell használni az USB porton való kommunkációhoz mert több SERIAL portja van az eszköznek
*/
#include "Arduino.h"
#include "WiFi.h"
#include "Audio.h"
#define I2S_DOUT 26
#define I2S_BCLK 27
#define I2S_LRC 25
Audio audio;
const char* ssid = "*******";
const char* password = "******";
void setup() {
Serial.begin(115200);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
Serial.println("Várakozás a hálózatra ...");
delay(1500);
}
Serial.println("Kapcsolódva.");
audio.setPinout(I2S_BCLK, I2S_LRC, I2S_DOUT);
//audio.connecttohost("http://s1.knixx.fm/dein_webradio_64.aac"); // 64 kbp/s aac+ Ez nagyon jó német adó
//audio.connecttohost("http://stream.ca.morow.com:8003/morow_med.mp3"); // 64 kbp/s aac+
//audio.connecttohost("https://icast.connectmedia.hu/5001/live.mp3");
//audio.connecttohost("http://vis.media-ice.musicradio.com/CapitalMP3");
//audio.connecttohost("https://stream.laut.fm/dresden1-fm");
//audio.connecttohost("http://stream.radioparadise.com/aac-320");
audio.connecttohost("http://0n-jukebox.radionetz.de/0n-jukebox.aac");
//audio.connecttospeech("Kismalac kismalac engedj be", "hu");
}
void loop() {
audio.loop();
}Ha megnézed, még szöveget is meg tudsz szólalatani ezzel az egyszerű kóddal.
-
Janos250
őstag
válasz
ESP32 valamelyik pici verziója?
https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2
Vagy a supermini?
Ezekben elvileg van hardver I2S, de én még soha nem próbáltam.
Van köztük 1000 Ft alatti is, de max 2000. -
Tankblock
aktív tag
válasz
ESP8266 is van I2S kimenete.
[link] itt van egy másik project ESP8266 al.
Nálam fut ESP32-vel netrádió jónéhány éve. Azt magaddal kell egyeztetni h miért gondolod feleslegesnek, költség szinten nem szignifikáns a különbség, cserébe ESP32 több lehetőséget kapsz, az ESP8266 az 1 core végett azért van nem kevés megkötés..... -
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Régebben rátaláltam ERRE a kapcsolásra! A benne szereplő uC-t mivel/milyennel tudnám helyettesíteni? Nem szeretnék ellőni egy sokkal több kivezetéssel ellátottat, három adatvonalhoz...egy egyszerű, Wemos D1 mondjuk alkalmas lenne a célra?
Gondolom, hogy egy "mezei" ESP01S alkalmatlan?
Hol lehet megnézni azt, hogy melyik modul képes az I2S kommunikációra? Nem nagyon látom ezt a jellemzőt feltüntetve az elérhető adatlapokon...vagy csak rossz helyen keresem?
-
cog777
őstag
Na, elegetve par nap szabadidot. (Khm, asszony leszalajtott szappanert. Nem mentem. Mondtam, ott a tusfurdom
Ti megertitek ezt.)
Mukodik. Marmint amit kiprobaltam:
Arduino Nano ESP32-n az OTA-t es az Arduino IoT-t. Most hogy az oktoberi fejleszteskor kep komponens is belekerult, lehet feltolteni a kameram kepet. 2.5 eurot havonta meger a dashboard.Egy feltetelem volt: mukodjon FreeRTOS alatt.
Mukodik, viszont be kell allitani a stack-et neki. Sima C++ thread-eket hasznaltam. Elotte crash-elt, de a stack miatt, mint kiderult. Nem volt egyszeru, mert amit el lehetett szurni, azt igazi profihoz melton elszurtam, hogy aztan profihoz melton kikalapaljam
Rossz particionalas miatt 1 napig kinlodtam mire firmware mode-ban visszaallitottam a cuccot. Aztan rosszul masoltam a "secret"-et, space az elejen bennemaradt, aztan a stack... ilyesmi.
Orom-bodotta, megyek szappanert + kaja.#include "arduino_secrets.h"
#include <thread>
#include <esp_pthread.h>
#include "thingProperties.h"
void iot_task() {
initProperties();
ArduinoCloud.begin(ArduinoIoTPreferredConnection);
setDebugMessageLevel(2);
ArduinoCloud.printDebugInfo();
while(1) {
ArduinoCloud.update();
}
}
void setup() {
Serial.begin(11500);
delay(1500);
auto cfg = esp_pthread_get_default_config();
cfg.thread_name = "iot_task";
cfg.stack_size = 32000;
cfg.pin_to_core = 1;
esp_pthread_set_cfg(&cfg);
auto task = std::thread(iot_task);
task.detach();
}
void loop() {
Serial.println("H");
delay(10000);
}
void onTempHallChange() {
// Add your code here to act upon TempHall change
Serial.print("Value changed: ");
Serial.println(String(temp_hall));
}
void on_enable_alarm_change() {
Serial.print("Value changed: ");
Serial.println(String(enable_alarm));
} -
Zolexx
aktív tag
válasz
Postas99 #23274 üzenetére
Szia.
Arduino IDE a legújabb. A lap Arduino Uno R4 WiFi.
48 MHz-es Renesas RA4M1.
Include fájlok általában 3-5 van.
De úgy általánosságban kérdezem. Önmagában gyorsan felírja, csak mire leellenőrzi és eljut oda, az jelentősebb idő. Gépem SSD, 16 GB RAM, 4 magos processzor, nem hiszem, hogy ez a gond, bár nem mai, de na. Csak általánosságban kérdezem, hogy mindenkinél ilyen lassú? Egy mentett Arduino Cloud fájl, ami egy sima Bosch BME280 mérést csinál és WiFi-n telefonról látom, több perc volt mire feldolgozta, pl. ESP32-S3 még lassabb. Arduino cloud se siet.
-
Postas99
senior tag
válasz
Zolexx #23273 üzenetére
Szia!
Ennél konkrétabb infót adj kérlek.
Arduino verzió: ?
Milyen MCU-ra fordítod a kódot?
Mennyi #include fájlod van?
Géped típusa?Annyit tudnod kell, hogy ESP32 (Expressif) esetén tényleg időbe telik a fordítás akár 1-2 perc is lehet, egy Atmel-es Arduino Uno féle boardhoz képest.
-
Postas99
senior tag
Fogyasztói társadalom van, jobban megéri nem visszaváltani hanem újat értékesíteni a gyártó részéről. Az, hogy mi lesz a termék sorsa a kiürülés után azt leszarja a gyártó.
Az itthoni szabályozás, az hogy minden ilyen is TILTVA van. Tehát emiatt nincs LEADÓ pont sem. Szóval minden ilyen is kuka. Miközben a benne lévő akksi és töltő elektronika még bőven újrahasznosítható lenne.
A tiltás oka: A termék nem ismert egészségkárosító hatása és a legfőbb indok, hogy nikotin van ezekben ezért ez jövedéki terméknek minősül. Szóval üldözés van minden téren. Ezek profibb cuccok mint a régi **fbarok mivel tölthetőek (csak az akksi)
A szánalom az, hogy belülről úgy van felépítve, hogy a műanyag szivacsos anyag van átitava valami folyadékkal, ennek a közepén van egy fém henger benne egy izzító szál.
Teház azt nem tudni, hogy amikor izzítasz (tehát szívod, és pára keletkezik), hogy milyen egyéb anyagok kerülnek párásított állapotba, szóval bármit is beszívhat a használója ezáltal. Azt meg főleg nem tudni, hogy a folyadék valójában mit is tartalmaz még az ízen kívül.Engem csak a töltő és az akksi érdekel. Begyűjtöm ha van, ESP cucchoz elegendő lesz.
Na, azért nem csinálok akksi temetőt az otthonomból nekem elegendő 4-5 darab. De megérné ezeket újrahasznosítani otthoni vagy egyéb diy projektekben. Szétszedni pedig gyerekjáték, mert ezeket az újakat szét lehet húzni vagy a tetejénél fogva vagy alulról. -
Postas99
senior tag
válasz
Tankblock #23259 üzenetére
Sziasztok!
Kérdés azokhoz akinek már ez eszébe jutott.
Mennyire megbízhatóak a Poco nevű pöfékelős cuccokban található elektronikák?
Gondolok itt a modernebb megjelenésűre aminek van csiricsáré oled kijelzője ami töltéskor animál és megszűnéskor pedig az alja rgb ledekkel mindenféle színben játszik.Ehhez van egy 650mha akksi is a régeikben 850mha akksik voltak.
Kioperáltam már egy ilyet a dobozából és backup féle cuccnak tökéletesnek hangzik, ugye ebben van egy teljes akksi töltő elektronika plusz egy Puya PY32F002A ARM mikrokontroller a kijelző és a ledek vezérléséhez.
Igazán az akksi töltő és az akku ami tetszik. Ugye mások ezt használat után elhajítják viszont akku+töltő ingyé jól hangzik.ESP32-hö backup akksinak elegendő lenne.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
.-..-. #23258 üzenetére
Jó lesz az a FET számának megfelelő Datasheeten nézd meg a Vgs tresholdot, remélem jól emlékszem, hogy mennyinél nyit. Annál nagyobb FEszültség legyen. Van hozzá szép átviteli karakterisztika is.....
B verzió nem ESP kötsz rá előszőr hanem egy arduinot 5V at pl UNO , vagy fix tápot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest