- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Fujifilm X
- Gigabyte alaplap topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Azóta is minden szép, minden jó, köszönöm mindenkinek a segítséget, ötleteket
Annyit próbálkoztam még, és akkor "elromlott" és fehéredett, hogy nem az usb-n tápoltam a lapot, hanem közösen az 5V-ről minden egyébbel. Így nem volt jó.
-
válasz
kemcso #23419 üzenetére
Most azt próbáltam, hogy a kijelző tápját az MCU-ra kötöm (miután a 20cm-es kábelen is fehéredett): hiba nélkül megy. Eddig a VCC+LED és a GND külső tápról ment, 5V-ról, együtt a RTC-vel és multiplexerrel, mert azt tudtam, hogy nem jó, ha az MCU tápol... Ráadásul ez csak 3.3. Mégis jó. Miért????
-
válasz
ViZion #23418 üzenetére
Napi 12 órát mennek, ki be kapcsolva (az izzó melegít és a beállított hőfok elérésekor kikapcsol, ha 2 fokot visszaesik bekapcsol. Terrárium fűtését végzi).
Ha egyszerre egy relé kapcsol akkor 98%-osan gond nélkül működik, de ha egyszerre több, akkor azonnal fehér lesz a kijelző. Minden relé-kapcsolás után a delay(150) szoftveresen megoldja, hogy egymástól elcsússzanak időben a kapcsolások. Van másik, de ugyanilyen relé-modul, kipróbálom azt is (pont ma cseréltem ki az MCU alatti boardot, de nem javította meg a dolgot mindenből kettő van, mert 2 terrárium-vezérlés lesz, de a másodikat csak akkor csinálom meg, ha ez full stabilan megy)
-
válasz
ViZion #23416 üzenetére
ESP32 S3 van már,. 20W-os izzókat kapcsolgat. SSR-t olvastam én is valahol, hogy az esetleg jó lehet. Felveszem a listára, ez jó lehet? [link] Vagy miért jobb ennél a Fotek-klón? (azért lett a kattógos modul, mert opto-s, és gondoltam nem hozzáértő fejemmel, hogy ott nincs kapcsolat a 230V és a kisfeszültség között)
A 230V nincs közvetlenül a többi alkatrész mellett, de persze bármi is lehet, ehhez sem értek. Viszont ferritből perpill 1db van itthon, de ha rendelésre kerül a sor azt is beledobok
Én írtam a progit, megnézem az EspEasy-t, hátha, bár amíg nincs a relén 230V gyönyörűen, hiba nélkül megy minden, de amint megkapja rögtön halálozik, nekem ez inkább vmi hardveres gondnak tűnik.
Nem próbáltam kézzel kapcsolgatni a reléket, kipróbálom azt is.
-
-
válasz
bagarol #23412 üzenetére
Kicsi a 4x16, 7 sornyi adatot akarok megjeleníteni (5 terrárium hő és páraadatai, idő, , megy-e a fűtés, stb.) ehhez kell a 2,8".
Ez nem rossz ötlet, van pár Leonardo-m elfekvőben, a sebesség nem számít, nem változik olyan gyorsan semmi.
#23411ViZion: 6x 2eres 0,75-ös megy a relétől, olyan ferritem nincs, amibe beleférne az összes egyszerre, probaképp
-
Ferrit-gyűrű semmit se ért, távolabb tevés se, de féllábas a dolog még, a relé-modul kapott hosszú vezetéket de a kijelzőét nem cseréltem még rovidre. Ma az fog következni.
#23409bagarol ez IC-vel megy és te gyártottál hozzá mindent is vagy van vmi panel, ami készen kapható és "csak" vezetékezni kell (kb itt áll meg a tudásom jelenleg, ViZion spi over lvds javaslatát is azért nem próbáltam ki, mert nincs panel csak IC, amihez nekem kéne gyártani nyákot...)?
-
utp árnyékolt amúgy, nem erenként, de az. Kipróbálom a ferritet (hova tegyem? kijelzőhöz közel vagy ilnkább a boardhoz vagy hótmind1?), ha az nem segít, akkor átvariálom az egészet: relé + multiplexer marad ott ahol van és a kijelző + board + rtc megy közel egymáshol, max 20cm-s kábelen. -
-
Adatlap nincs a forgalmazónál... [link] így néz ki lefényképezve, én nem látok lehetőséget máshol földelni, mint a bal oldali csatlakozó:
190cm magasan van minden és a kijelzőt tűnt egyszerűbbnek 1 utp kábelen előre hozni. 2x5 kábel jön fel a reléhez+multiplexethez, egy dobozba gondoltam mindent betenni: relé, multiplexer, rtc, board.
Meg tudom oldani, ha nagyon nincs más megoldás, csak be van már minden kötve (asztalon tesztelve tökéletesen ment, csak ott nem volt 240V a relén.). -
válasz
ViZion #23395 üzenetére
Kerestem spi over lvds modult de nem volt se a google a barátom se a Chatgpt, csak ic-ket találtam, ami az én hardveres képességeimet meghaladják
Van esetleg ötletetek hogy lehetne megoldani?
Illetve arra nincs vmi egyszerű megoldás, hogy a GND-n ne legyen olyan jel, ami megöli a SPI-s kijelzőt?
Néztem az I2c-t, azt írják, hogy nagyon lassú, 10mp is lehet, mire frissíti a kijelzőt.
-
I2c-t megpróbálom. Hardveresen nincs valami megoldás erre?
-
válasz
Janos250 #23385 üzenetére
Megvan úgy néz ki és igazad volt
:
Ha a relé-modul nem kap 240V-t akkor tökéletesen működik delay nélkül az egész. Amint megkapja a 240-et rögtön fehéredik a kijelző delay nélkül, ha egyszerre kapcsolnak.Most úgy van tápolva, hogy a kijelző, rtc, multiplexer saját tápról megy, a relé-modul és az esp32 egy másikról, a cél, hogy 1 táp elég legyen de ha nem megoldható kettőről is tudom intézni. A gnd közös, anélkül nem megy se a kijelző se a relé.
Mi lehet a megoldás?
-
válasz
Janos250 #23385 üzenetére
Nincs akksim ekkora itthon, az nem megoldás, ha külön tápról megy a kijelző? 5V-t tudok lopni bármilyen USB-s cuccról. Szkópom nincs, az egész hardver rész nekem erősen kínai
#23387bagarol: ment 5V-ről is, pont ugyanúgy hibázott, azért kap most 3.3-at, hogy külön legyen választva a relétől. Átteszem 5V-re.
2. megpróbálom. -
válasz
Janos250 #23377 üzenetére
Relé-panel nem megy közös föld nélkül, próbáltam teljesen leválasztani, de úgy nem csinált semmit. Ettől eltekintve próbáltam a teljes leválasztást: saját 5V-3A táp, az ESP -kijelző-stb pedig egy másik tápról ment. Uaz az eredmény így.
Távolság változott, amikor 25cm-s kábel volt, nem volt jelentősége.
Kapott a kijelző már 5V-t is, uaz (igaz, akkor közös tápról a relével, ezt még megpróbálom holnap).Tehát ezeket próbálom holnap ki:
- kijelző 5V, külön táp a relétől
- ".. reset lábát a kijelzőnek valamilyen (pl. 10k) ellenálláson keresztül a passzív állapotra (VCC?) kötném" ->ez azt jelenti, hogy RST kábel végére 10k amit az tápra kössek?
- "tennék a kijelző VCC-GND közé egy 1 k-s ellenállást. Nem sorosan az adatvonalra, hanem a GND-VCC közé." -> ahogy a kondik voltak? Két láb közé kötve?Én is a tápra tippeltem, de kvázi-leválasztva is uaz
Nem értem...
#23378bagarol:
tft.begin(8000000);
volt ez 2000000 is, uaz sajna... -
válasz
Janos250 #23375 üzenetére
Be tudnád linkelni a delay() környezetét? (Előtte néhány sor, és utána néhány.)
void digitalWriteLocal(int relay, int value) {
digitalWrite(relay, value);
delay(150);
}
Hogy mennek a madzagok?
DC 14
CS 10
MOSI 11
SCK 12
MISO 13
VCC +3.3
GND GND
LED +3.3
RST RSTRelék:
RELAY1 35
RELAY2 36
RELAY3 37
RELAY4 38
RELAY5 39
RELAY_DN 45Multiplexer:
SDA = 8
SCL = 9RTC:
IO = 41
SCLK = 42
CE = 40
Minden az UTP-n megy, a képernyő is, és a relék vezérlése is?
csak a kijelző utp, a többi 20cm-s színes vezetékből csinálva
Ahol az SPIClasst példányosítod, az hogyan néz ki (paraméterlista)?
A kijelző így van inicializálva, használva (loop csak példa):
#include <SPI.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Adafruit_ILI9341.h>
#define TFT_CS 10 // Chip Select
#define TFT_DC 14 // Data/Command
Adafruit_ILI9341 tft = Adafruit_ILI9341(TFT_CS, TFT_DC);
void setup() {
Serial.begin(9600);
tft.begin(8000000);
tft.setRotation(3);
...
}
void loop() {
// Egyszerű animáció
for (int i = 0; i < 240; i += 10) {
tft.fillCircle(i, 120, 10, ILI9341_BLUE);
delay(50);
}
}
-
Nincsenek most ellenállások, ha nem működött egy ötlet akkor eldobtam.
#23373Janos250:
- mi az, hogy hardveres spi?ChatGPT szerint hardveres (#include "SPI.h, #include "Adafruit_GFX.h, #include "Adafruit_ILI9341.h")
- nem, fogtam a két eret és összekötöttem (hardver az nem az én világom, nagyon tanulom még ezt...)
- mi az a nem túl nagy ellenállás?
- ha nincs relé akkor nincs hiba, akkor fehéredik el a kijelző, amikor egyszerre több relé kapcsol, függetlenül attól, hogy közös tápról megy vagy sem (kapott a relé egy 3A saját tápot, csak gnd volt közösítve, akkor is fehéredett)
- volt próba 25cm utp, 25cm utp+táp 0,75-ös, 50cm utp, 1m utp. Relé nélkül mind megy, relével egyik se. Most 50cm utp van, simán (1ér 1csatlakozó, 100 delay és nincs hiba) -
válasz
ViZion #23365 üzenetére
Kondit nem próbáltam (nincs itthon
), ellenállások nem segítettek.
Szoftveresen módosítottam rajta, minden relé-kapcsolás után tettem egy delay(100)-at, így hiba nélkül megy kb 1 napja, a relé húzhatja meg a tápot (amit nem értek, volt olyan próbám is, ahol másik tápról ment a relé-modul). Erre a kondik megoldások? Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Kijelző jó, ha megy folyamatosan, nyűgös lenne egy gombot lehozni, 2m magasan van.
-
válasz
ViZion #23362 üzenetére
25cm a max úgy néz ki. Dupla éren is ugyanúgy elszállt, míg 25cm esetén szimpla éren is tökéletesen megy.
ChatGPT-t megkérdeztem, ezeket javasolta még:
- digitalWrite(RESET, HIGH);- 100Ω–220Ω-os soros ellenállást az SCK és MOSI vonalon
- Tegyél egy 100µF kondenzátort a kijelző tápellátására.
- LVDS átalakító
-
válasz
ViZion #23358 üzenetére
Mai próbálkozások:
- SPI sebességének csökkentése ->semmit se ért
- 100ohmos ellenállások -> semmit se ért
- 25cm-es kábel (50cm helyett): tökéletesen megy minden.
Nem közös táppal is meghal a kijelző, az volt az első ötletem, hogy a relét külön táplálom, csak a GND közös. -
-
válasz
Postas99 #23351 üzenetére
Egész pontosan ez: [link]
Kipróbáltam a relé-kapcsolgatást: full random, van hogy az 1-esnél elpukkan a kijelző és van, hogy nem. Van, hogy a 3-asnál és van hogy nem.
Ha egyszerre kapcsol fel az összes akkor 100% a fehér kijelző. És mindez a 20cm-es kábellel tökéletesen megy... -
válasz
ViZion #23340 üzenetére
+Postas99: Sajnos az 5V sem oldotta meg. Addig megy a kijelző, amig el nem kezdenek a relék kapcsolni. Akkor elfehéredik és úgy is marad, a rendszer működik csak a kijelző hal meg (van egy webes felület, amin látok mindent).
Megvan az 5V a végén is (a tegnapi javaslat alapján arra váltottam).
-
Sziasztok,
adott egy ILI9341 2,8-as kijelző, ESP32_S3, 3.3v tápfeszültséggel, opto-reléket vezérelve többek között. 20cm-es kábellel minden ok, de ha a végleges 50cm-esre váltok (23AWG, CAT6 utp kábel, 0,5mm réz, szálanként duplán használva) időnként meghal (fehér lesz minden). Mi tudok tenni, hogy ne halljon meg? Felhúzó ellenállás (mekkora, melyik lábakra?)?
-
Sziasztok,
van bevált olyan board, ami kb 25 digitális portot kezel (10in - 10out + kijelző, 1-2 egyéb)? Vagy forrasztós vagy csavaros kellene, ezek a bedugós izék nem megbízhatóak -
válasz
Postas99 #22805 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást, kíváncsi leszek majd, ha az egész projekt fent lesz githubot.
PWM: folyamatosan változik, vagy egy fix értéken fut a ventillátor? Ha igen, akkor mi alapján, mi határozza meg?
Csatlakozó tippeket is köszi, a boardra beforrasztod ezek szerint?
-
Kicseréltem próbának egy 20cm-s utp-ből gyártott vezetékre, 5 órája fut hiba nélkül, így az lesz a gond, köszönöm a segítséget mindenkinek
Postas99
Ez jó példa a megszakításos DHT-ra? [link]
Enyém is opto-s relé.Visszakerestem a terráriumos cuccodra, vmi olyasmi a hosszútávú terv nekem is, ezzel a ventillárotossal kezdtem, de utána jön a hőmérséklet kapcsolása is, majd a terráriumok számával bővitem az egészet. Van valami leírásod a tiédről, hátha vmi ötletet tudok meríteni belőle
Illetve hogy oldjátok meg, hogy ne csússzanak ki a csatlakozók? Végleges változat dobozolva lesz, de a fejelsztés-tesztelés szakaszában hozzáérek és van, hogy szétcsúszik az egész...
-
válasz
Tankblock #22796 üzenetére
Milyen Leaonardod van? eredeti vagy clone?
Jó a kérdés, Hestore-ból van, én eredetinek nézem de bulk package volt.Átrakom följebb a DHT-t
A két DHT és a két relé van tápolva az Arduino-ról, 90 és 160 milliamper között változik a relé ki-be kapcsolásával a teljes áramfelvétel.
Mi az az UART?
-
mérd ki műszerrel a VCC és az sda közt, 4,7k körül kell mérned -> kb annyi, akkor ezért működik felhúzó nélkül.
+ViZion
Úgy tudom tesztelni kijelző nélkül, hogy odateszek egy laptopot és az Arduino IDE-ben Serial.printtel iratom azt, amit eddig a kijelzőre. Kijelzőt meg lehúzom. Ez így jó? -
-
A szavakat értem, de nem vagyok otthon a hardware-ben
A relé kap tápot-földet-jelet az arduino-tól, nincs egyéb alkatrész, kellene más is?(optocsatolós, ha van ennek jelentősége)? Ha igen tudnál típust mondani? A kondenzátor-schottky-ra is, mert nekem ez full kínai
Postas99
A kód kb annyi, hogy 2 DHT (külön kábel, 2 helyen mér és 2 ventillárot vezérel), LCD, 2 relé. Full új vagyok a sketch-ben, de most utánanéztem és nem talátam pár perces keresés alapján: vmi exception-kezelés létezik? Mert akkor azzal a jelkimaradás programból meg lenne oldva. (kábelt próbaképp lecserélem árnyokoltra)A kód nincs 100 sor összesen: [link]
ViZion
relé modul, opto-s. Rákeresek az i2C bedugulásra, köszönöm (nem én írtam, de nem lesz gond átírni, szakmába vág, innen jött az egész ötlet, hogy a software az megy a hardware meg eddig a netről összeötletelhetőnek tűnt) -
Sziasztok,
adott egy Arduino Leonardo, egyszerű kód: 2 hőmérséklet-páratartalom szenzor adatait olvassa, kiírja egy lcd-re és ha bizonyos százalék fölé megy akkor kapcsol egy relét (ventillátor). A probléma, hogy random időnként lefagy, mi okozhatja?
Ez a relé: [link]
Ez a szenzor: [link]
Ez az lcd: [link]A ventillátorok külön tápon vannak de a többi a lapról van elosztva, kb 1m vezetéken vannak a szenzorok és az lcd is.
-
válasz
ViZion #18871 üzenetére
A reed rá van téve a kávéfőző pumpájára, így az mind laptopos mind töltős üzemben ugyanúgy működik.
(#18872) razorbenke92
"A táplálás "töltő" esetén azt jelenti, hogy ugyanazon USB kábelt nem a laptopba, hanem egy telefontöltőbe dugsz?"
igenA "propellerezés" úgy van megoldva, hogy amikor bekapcsol a reed akkor elindul a timer, de a kikapcsolása nem csak a kikapcsolásához van kötve hanem ahhoz is, hogy az utolsó bekapcsolás óta el kell telnie 1mp-nek. Működik is.
Van egy P betű és mellette egy négyzet, ami villog is, amikor megy a pumpa, ez is működik mind laptopról mind töltőről.Köszönöm az ötleteket mindenkinek (Aryes, ViZion, razorbenke92), ma átnézek mindent: gnd-t, teszek bele delay-t, stb.
-
Nem fogalmaztam pontosan, egy kávéfőzőről jön a soros adat D5 és D6-on, de azzal nincs is baj, az működik rendesen minden körülmények között. A timer nem indul csak el és csak akkor, ha töltőről próbálom. Laptopról tökéletes... (Innen van az ötlet és a program, de át kellett dolgozni, mert a timer indításához nem jön az adat, így egy reed relé van rátéve a pumpára és annak a mozgása indítja)
-
Sziasztok,
nagyon új vagyok az Arduino világában és belefutottam a következő problémába. Adott egy arduino nano klón (+96 oled), amin a program jól fut, ha laptopra van dugva, de ha töltőre, akkor nem.
A program soros portot olvas, illetve egy reed relét néz, aminek a ki-be kapcsolásától függően indít egy timer-t. A soros port olvasás működik, reed relé változik kijelzőt működteti de a timer töltőn nem indul el. Mitől lehet ez?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- BestBuy topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged