Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cheesy

őstag

Jelenleg ott tartok, hogy napok óta működik a rendszer. Még nem vízálló, meg estére behozom, kikapcsolom. Mivel megbízhatóan küldi az adatokat, így a frontendre fordítottam az utóbb napokat, így összeállt egy nagyon alap rendszer. Lilygo A7670E (HX711 és DHT22 szenzorokkal) az alap egy Samsung 32E 18650-es akksival. Ezt egy 6V/10W napelemmel táplálom meg, közbeiktatva egy LM2596 DC DC Step Down Convertert fix 5.5V-ra állítva. (Lilygo 4.2-6.0V-ig tud fogadni.)

Megjegyzem, alapból ez a board sem tudta kezelni a zsír új Telekomos SIM kártyát!
    Frissítenem kellett a board firmware-jét és utána már működött. Mire erre rájöttem, lett pár újabb ősz hajszálam.

Jelenleg ezeket az adatokat olvasom be vele:
    "weight" - HX711+CZL601 által mért súly (még nem használom, mert nincs kész a mérlegkonzol)
    "temperature" - DHT22 által mért
    "latitude" - beépített GPS által mért
    "longitude" - beépített GPS által mért
    "humidity"- DHT22 által mért
    "battery" - akksi által leadott feszültség
    "batteryPercent" - akksi töltöttségi állapota
    "charging" - ez 0 vagy 1, attól függően, hogy van-e 4.5V-nál nagyobb bejövő feszültség a napelem felől
    "solar" - napelem felől (LM2596-on keresztül) érkező feszültség

A webes frontenden történő megjelenítéshez a timestampot a mysql adatbázis rendeli hozzá a sorokhoz. A frontendet is 4x kezdtem újra...

A fejlesztés és a könnyebb hozzáférhetőség miatt továbbra is egy, a célnak éppen megfelelő tartóban vannak a komponensek :B

Viszont ma voltam a helyi villamossági boltban. Egyrészt úgy gondoltam, hogy a legidőjárás-állóbb megoldás egy villamos falon kívüli kötődoboz lenne. Vettem egy Tracon MED15117S-t. Másrészt kértem volna tőlük tanácsot, hogy a kábeleket mire cseréljem, ami kültéren megbízhatóbb, illetve a dobozból való kivezetésre, a komponensek dobozon belül történő rögzítésére. De nem tudtak hozzászólni, még csak nem is tudnak olyan helyről ahol ebben tanácsot adnak. Marad az internet, az alkatrészek miatt is.

Amire még nem találtam ki megoldást:
    - DHT22 szenzort kívül kell elhelyeznem valahogy időjárás állóan
    - napelem kábeleket toldanom kell, túl rövid a kábel, viszont nem tudom milyen csatlakozót használjak 2 vezetékes kábelhez. Maradjon a JST PH 2.0? De 2x kell toldanom, mert egyszer a napelem vezetékét meg kell hosszabbítani, másodszor a dobozhoz is kell egy oldható kötés (csatlakozó)
    - CZL601 súlymérő tömb felől 4 vezeték érkezik. Ehhez JST PH 4p?

A vezetékeknél a fő gondom, hogy a JST fejekbe már eleve bekötött vezetékeket toldanom kell a szenzor felől érkezőkkel. Biztonságos az a megoldás, ha összefonom a két lecsupaszított vezetéket 1-1cm-es szakaszon, forrasztóónnal bevonom, majd hőre zsugorodó csővel szigetelem?

• Cheesy

őstag

válasz Postas99 #23490 üzenetére

Tegnap rátaláltam erre a cikkre, el is mentettem és végül rendeltem egy A7670E-t... :B
    Bárcsak előbb rátaláltam volna!

de pár kérdés felmerült bennem:

Ennek 18650-es akksi kell, de az 3.6V. Hogy bírja el a GPS és a SIM komponenseket a külső szenzorokkal együtt?

Az adatlapja alapján 6V-os bemenetet is le tud kezelni. Multiméterrel lemértem, a 6V/12Ah AGM akksi 6.4V-ot ad le 100% töltöttségnél. A 7670-nek van azért ennyi toleranciája a megadott 6.0V felső határ felett?

Gondolom, hogy ha 18650-es akksit használok, akkor az input portba beledugom a 6V/10W napelemcellámat és meg is van oldva a dolog, a board vezérli az akksi visszatöltését.
    Ámde, ha a 6V/12Ah akksit használnám, akkor viszont alkalmaznom kell a solar controllert, aminek a kimeneti portját egy JST-PH2 csatlakozóval csatlakoztatom a board inputjába. Akkor viszont az akksi töltöttségét nem tudom kiolvasni távolról.

Egyelőre ez a megtápolás rész nem tiszta nekem.

• Cheesy

őstag

válasz its_grandpa #23487 üzenetére

Sajnos nincs (még) serial-USB átalakítóm, ezért az ESP-n keresztül tudtam csak kommunikálni a SIM800L-el. Lehet rendelek egyet a jövőre nézve...
    Az 5.0V-ot azért adtam neki, mert ez van neki megadva az adatlapján és a Vin pin-nél is (5V/4V) és hátha azért nem működött, mert kevés volt neki a kakaó.

A teljes kódot inkább így küldöm: https://pastebin.com/b3PSBi3J

Soha nem vagyok biztos abban, hogy a kód hibátlan :) Inkább több, mint kevesebb PRINT parancsot használok, hogy lássam melyik résznél akad el.

• Cheesy

őstag

válasz its_grandpa #23485 üzenetére

Az ESP8266-tal kezdtem az egészet, jelenleg arra vannak kötve a szenzorok és a GPS. Ezzel próbáltam a SIM800L-t is, de a fentiek után nem erőltetem.

Az ESP32-vel próbáltam a tanácsaid alapján tesztelni a SIM800L-t, az alábbi módon:
    6.0V/12Ah akksi --> LM2596 DC konverter (output max 3A) 5.0V-ra állítva --> SIM800L
    ugyanaz a 6.0V/12Ah akksi --> LM2596 DC konverter (output max 3A) 3.3V-ra állítva --> ESP8266

Arduino IDE-val készítem a kódot és amikor feltöltöm, USB-C-vel csatlakozok a PC-hez. Amikor kódot töltök az ESP8266-ra, akkor a neki szánt külön tápellátást lekötöm róla, mert nem tudja egyszerre kezelni a bejövő külső 3.3V-t és az USB-C-n érkező 5.0V-ot.

• Cheesy

őstag

válasz Janos250 #23483 üzenetére

Elektronikában nincs még számottevő tapasztalatom, én ez alapján indultam el:

Adott egy 6V/12Ah akkumulátor
    Ez a napelem kontrolleren (6V/3A) keresztül ad áramot
    Ennek a kimenetét szétosztom az ESP8266 és a SIM modul között, 3.3V-ra és 5.0V-ra egy-egy LM2596 DC konverterrel (output max 3A)
    Tehát elvileg az adatforgalomnál legéhesebb SIM800L is kap elég áramot, mert akkor 2A-t is elkér.

Hogyan másképp oldanád meg a tápellátás problémáját?
    A legegyszerűbb az lenne, ha a központi egység igényelne csak áramot és ő osztaná szét a modulok között.

• Cheesy

őstag

válasz Postas99 #23480 üzenetére

Köszi a linket, bogarásztam az oldalukon, tetszenek, de min. +5,8 USD shipping + ha vámolják, így 13450 HUF minimum.

Janos250
    Az alis adatlapja alapján szerepel a SMS/TEXT, ebből gondoltam, hogy tudja...

Ez az első Arduinos projektem, egy olyan mobil kütyüt szeretnék összerakni, ami mér súlyt, hőmérsékletet, GPS jeladó van rajta és mobilhálózaton tud adatot küldeni. Abszolút az elejéről kezdem, most forrasztottam komolyabban először IO pineket, de sikerült belejönni.

Jelenleg itt tartok:
    HX711 szenzor + CZL-601 mérőblokk
    BMP280 hőmérséklet és légnyomás mérő
    GPS NEO-8M modul
    összehangoltan működnek, mysql adatbázis kész, php script kiolvassa és megjelenítem grafikonon chart.js-el. GPS még kakukktojás, mert nem sikerült még műholdat találni vele, de a LED villogása azt jelzi online. Tegnap eljutottam oda, hogy egy 6V/12Ah AGM akksiról LM2596 DC konverterrel 3.3V-ra korlátoztam a rendszerbe érkező feszültséget (multiméterrel kimértem, 3.30V) és rá kellett jönnöm, hogy az addig a PC-ről USB-C-n keresztül meghajtott ESP8266 nem képes ellátni elég árammal a rá kötött GPS modult, ugyanis ha USB-C-n kap feszültséget, akkor az így kapott 5V-ot le tudja magának szabályozni és képes 3.3V-ot adni a GPS-nek, de ha a bejövő áram a konverternek hála pontosan 3.3V, akkor abból nem jut a GPS-nek. Így egy kínai WAGO-val ketté osztottam a konverterből érkező 3.3V-ot az ESP8266 és a GPS modulnak, így már elég áramot kap mindkettő, a wifin keresztüli logolás alapján működik. Bár műholdat még nem sikerült találni, de ez a "szörny" egyelőre egy lezárható műanyag tortásdobozban volt az eresz alá rakva tegnap délután pár órára. Egyelőre súly, hőmérséklet és légnyomás adatokat tudott rögzíteni.
    Jelenleg szép színes jumper kábelekkel vannak összekötve, nem szép látvány, de átlátható. :DDD

A kiindulási alapom ESP8266 modul (CP2102 TYPE-C) de véletlen rendeltem egy ESP32 WROOM modult is, az erősebb és több rajta a GPIO port, így az lesz végül hadba állítva.
    A rendszer egy 6V/12Ah AGM akksiról fogja kapni a tápot, ehhez van egy 6V/10W napelemem is. Egy napelem kontrollerrel fogom összefűzni a rendszer tápellátását.
    Mivel tudtam, hogy a SIM800L 3.7-5.0V, de általában 4.0V-ot igényel, így az egy külön LM2596 konverterrel (ami 4.4V-ra van állítva) van meghajtva. Nagy áramigénye csak az adatküldésnél van, de valamiből gazdálkodnia kell. A konverter modul 3A-ig jó, így megkapja amit kér. Már ha működött volna, de így nem fog működni a fentiek tudatában.

Kap még a rendszer egy DS18B20 szondát is, de ezt az ESP8266/ESP32 le tudja kezelni.

És most pedig ott tartok, hogy megfelelő SIM modult keresek és korholom magam, hogy miért nem találtam rá előbb a T-A7670SA-ra, mert akkor azzal kellett volna kezdenem az egészet :U

• Cheesy

őstag

válasz Postas99 #23475 üzenetére

Ez az első ilyen projektem és a legtöbb helyen a SIM800L modult (piros) használják. Én meg azt mondtam, hogy nosza', akkor már legyen a (kék) SIM800L, mert az újabb :DDD Dehát kiderült, hogy "same shit".

its_grandpa

void checkAndSetIPStatus() {
      Serial.println("SIM800L státusz lekérdezése...");
      sim800.println("AT+CIPSTATUS");
      delay(2000);
      String statusResponse = "";
      while (sim800.available() > 0) {
        char c = sim800.read();
        statusResponse += c;
      }
      Serial.println("SIM800L státusz:");
      Serial.println(statusResponse);
      if (statusResponse.indexOf("STATE: IP START") != -1) {
        Serial.println("Státusz: IP START. Visszaállítás IP INITIAL állapotra...");
        sim800.println("AT+CIPSHUT");
        delay(2000);

while (sim800.available() > 0) {
          char c = sim800.read();
          Serial.print(c);
        }
      }

Sajnos így sem akar működni :(

IM800L státusz lekérdezése...
    SIM800L státusz:
    AT+CIPSTATUS
    ERROR

Sending command: AT+CSTT="internet.telekom"
    AT+CSTT="internet.telekom"
    ERROR

Sending command: AT+COPS=0
    AT+COPS=0
    ERROR

Visszatérve Postas99 válaszára, valóban egy régi technikát akarok működésre bírni úgy, hogy talán 1 éven belül lekapcsolják a 2G hálózatot, így még ha működésre is bírnám, kezdhetem elölről egy újabb modullal.

A következő próbához ezt a modult néztem ki: SIM7020E
    NB-IoT sávot tud,
    B1 / B3 / B5 / B8 / B20 / B28 tudja, Magyar Telekom talán B8 + B20
    kevesebbet fogyaszt
    drágább sajnos, 6400 Ft darabja

És az arcom amikor ma reggel rátaláltam erre: :W :Y
    LILYGO® TTGO T-A7670SA R2 4G
    ami tud mindent amit eddig kerestem.

• Cheesy

őstag

Sziasztok!
    SIM800L v2.0 modul + frissen érkezett Telekomos domino fix SIM = :W

Segítsetek ötletelni, mi lehet még a hiba oka.
    Kártyát már telefonban kipróbáltam, illetve töltöttem rá pénzt.

AT+CGMI
    SIMCOM_Ltd
    OK
    AT+CGMM
    SIMCOM_SIM800L
    OK
    AT+CGMR
    Revision:1418B05SIM800L24
    OK
    Tehát a modul működik, olvasható az ESP32 által.
    AT+CSQ
    +CSQ: 22,0
    OK
    Tehát az antenna jelerőssége jó.
    AT+CPIN?
    ERROR
    PIN kódot előtte telefonon már deaktiváltam, de itt már látszik, hogy nem fér hozzá a SIM kártyához.

AT+CSTT="internet.telekom"
    ERROR
    AT+COPS=0
    ERROR
    AT+CREG?
    +CREG: 0,0
    OK
    AT+COPS?
    +COPS: 0
    OK
    AT+COPS=1,2,"21601"
    ERROR

Azon kívül, hogy a modul valahol hibás (pl. egy döglött dióda, de azt nem tudom hogy mérjem ki), mi lehet még az oka, hogy nem fér hozzá a SIM kártyához? Mintha nem érzékelné. Igen, jól van bele csúsztatva az olvasó részbe :U

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés