-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
Halihó.
Tegnap próbálkoztam a korábbi projektem bővítésén egy másik vezérlővel, egy ESP32C3 SuperMini-vel. Az SDA/SCL-es elven működő cuccok hibátlanul mennek rajta - egyelőre csak egyesével néztem őket, viszont a UART-ot nem bírom működésre. Amire jutottam, hogy nem megy úgy, ha a PC-vel fennáll a Serial Monitor kapcsolat meg az USB CDC izé, ezt írja a leírása is.Elvileg működhetne SoftwareSerial-lal is, de azt még nem sikerült próbálni igazából. Van rá esély? Egy NEOM6V2 GPS-t szeretnék rákötni...
-
norbert1998
nagyúr
Azt fontos megemlíteni, hogy bár a programozás terén nem vagyok új, de nem Arduino IDE-ben űztem ezt, így a szakszavakkal lehetek bajban, ezen területen kezelhettek újként.
A kód a következő:
void handle_Home() {
String html = "<!DOCTYPE html><html>";
html += "<head><meta name=\"viewport\" content=\"width=device-width, initial-scale=1\">";
html += "<link rel=\"icon\" href=\"data:,\">";
html += "<style>html { font-family: Helvetica; text-align: center;}";
html += ".button { background-color: #195B6A; border: none; color: white; padding: 16px 40px;";
html += "text-decoration: none; font-size: 30px; cursor: pointer; }";
html += ".button2 { background-color: #77878A; }</style></head>";
html += "<body><h1>Star Tracker V0.1</h1>";
html += "<p>Motor state is " + EN_state_text + "</p>";
if (!EN_state) {
html += "<p><a href=\"/EN_on\"><button class=\"button\">ON</button></a></p>";
}
else {
html += "<p><a href=\"/EN_off\"><button class=\"button button2\">OFF</button></a></p>";
}
html += "<p>Direction state is " + DIR_state_text + "</p>";
if (DIR_state) {
html += "<p><a href=\"/DIR_track\"><button class=\"button\">TRACKING</button></a></p>";
} else {
html += "<p><a href=\"/DIR_backward\"><button class=\"button button2\">BACKWARD</button></a></p>"; }
html += "<p>LASER state is " + LSR_state_text + "</p>";
if (LSR_state) {
html += "<p><a href=\"/LSR_OFF\"><button class=\"button\">OFF</button></a></p>";
} else {
html += "<p><a href=\"/LSR_ON\"><button class=\"button button2\">ON</button></a></p>"; }
html += "</body></html>";
server.send(200, "text/html", html);
}
És akkor különböző handle alprogik vannak, pl:void handle_Enable() {
digitalWrite(EN, LOW); // Enable motor
EN_state_text = "enabled";
EN_state = true;
Serial.println("Motor ENABLED");
handle_Home(); // Show the main page again
}
Maga a "weblapkezelés" meg ilyen
// Define URL handlers
server.on("/", handle_Home);
server.on("/EN_on", handle_Enable);
server.on("/EN_off", handle_Disable);
server.on("/DIR_track", handle_track_dir);
server.on("/DIR_backward", handle_backward_dir);
server.on("/LSR_ON", handle_LSR_ON);
server.on("/LSR_OFF", handle_LSR_OFF);
server.begin();
-
norbert1998
nagyúr
Sziasztok!
Van egy projektem, ahol egy TMC2209-et hajtanék egy ESP8266-tal. A szokásos, olcsó, egyszerű, WiFi board-os verzió.Van egy HTML kód mellé, telefonról tudom indítani és megállítani a motort.
28650 us időtartamonként kap egy impulzust a TMC, ezzel a kívánt átlagos 1,3089 ford/perc sebességet elvileg tartja - mondjuk olyan ~1,3-at biztos, az átlagos sebességgel nincs bajom. Csakhogy ezt átlagosan tartja, egyébkétn viszont inog! Nekem viszont nagyon kéne a stabil sebesség.Ugye jelenleg csak STEP/DIR/EN módban hajtom, valami nanoméretű SMD-t kell arrébb forrasszak, hogy megegye az UART-ot. Van értelme arra átállni? Vagy az alábbi kódnak működnie kéne?
Ami jelenleg van (munkahelyről, emlékezetből írom):
loop(){
if(firstLoop) then {
firstloop = FALSE;
startTime = micros();
}
if (micros()> ( startTime + delay) THEN {
digitalWrite(STEP, HIGH);
difitalWrite(STEP, LOW);
startTime = micros();
}
}
Nincs delay a STEP hi-lo váltása között, de nincs lépéskihagyás, így kihagytam. Nincs egyetlen delay sem a kódban, pörög körbe folyton, mint egy PLC. -
norbert1998
nagyúr
üdv
érdeklődnék, hogy egy win xp-t futtató gépre mennyi macerával jár egy már grbl-t futtató arduino-t csatlakoztatni, hogy utána offline működjön végre az a kramanc?
-
norbert1998
nagyúr
A CNC shield ötletét elvetettem, kevés ide. Ingyen jött, megy a süllyesztőbe. TB6600 lesz helyette, viszont azt shield-re nem tudom kötni, a kérdésem az lenne, lehetséges lenne-e valahogy (nemigazán találtam róla infókat
) Xmax, Xmin, Ymax, Ymin, Zmax, Zmin érzékelőket kötni rá, hogy a GRBL homing cycle-je boldoguljon vele?
CNC shield-en voltak ilyenek, de anélkül, simán Arduino-val és TB6600-kkal, nem igazán tudom
Előre is köszi
-
norbert1998
nagyúr
Üdv.
Adott egy uno, egy cnc pajzs és 1 drv8825 (van több is csak becsomagolva). Ki akartam próbálni, de egyszerűen nem jutok dűlőre.
Grbl 0.9j van rajta, universal sender és grbl controller egyaránt nem csinál semmi reakciót a gépen. 24v1a-t kap tápot, tudom hogy nudli, de meginditania kellene tudni.
2.8a a motor gyári értéke.Mi lehet az ok?
Megpróbáltam tobbfelekepp a motor bekötését, de a sikereset még nem találtam meg. -
norbert1998
nagyúr
válasz
soldi3r #3095 üzenetére
Le lett fújva a kicsi méret. Nagyban, minimum 280oz-in nyomatékkal fog menni, nema23-al. Arra láttam már konkrét felső marót is tenni. De lehet még nagyobb lesz, konkrét tervekről és költségvetésről csak ilyenkor este tudok beszélni a héten a kollégával, akivel építjük.
Igen, most sem nm a mértékegység, de már hív az ágyam, majd holnap váltok ha kell
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #3093 üzenetére
Méretét mondjuk nem tudom. Olyan 8-10 mm átmérőjű lehet, ahhoz mért átlag emelkedéssel. Holnapra le lesz mérve.
-
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998 #3089 üzenetére
a link lemaradt
[link] -
norbert1998
nagyúr
válasz
Janos250 #3088 üzenetére
Hát most vagy nem értelek, vagy magas ez nekem, mint lónak a hátúszás.
Ezt is próbáltam használni, bár nem megyek vele sokra, azt írtam be, hogy 20N kell, a többit pedig hagytam alapon, az alapján 1.63 oz-in kellene emeléshez nyomaték, viszont gőzöm sincs, az a motor mennyi erőt tud kifejteni mozgás közbenTaláltam olyat, ami 3.3 oz-in nyomatékot tud menet közben kifejteni, az biztos jó lesz, de szeirintem az első linkelt is, pár hsz-el feljebb.
-
norbert1998
nagyúr
Szóval már csak egy kérdésem maradt, ha a grinding tool amit emelgetnie kell függőlegesen 1,2 kg, illetve az azt tartó alkatrészek súlya (cirka 2 kg lesz a vége), akkor egy alant látható szerkezeten való emeléshez ez a motor elég erős lesz?
-
norbert1998
nagyúr
Dede, írtam, hogy eszembe jutott az erősítő 24v/3a laptop töltős tapja, illetve a padláson találtam egy 13 éves, de még működő codegány tápot, 12v-on 10a-t mértem rajta multimeterrel, bár nem tudom, hogy a feszültség esett e, és mennyit, egyszerre csak egy mérés megy sajnos. Viszont szerintem a 10a a mérő vége, a táp 20a-t tud 12v-on leadni.
Ez is jó, ideiglenesen a cucchoz, nem?
Tesuti ha esetleg vicces eredményre szamitanal, semmit nem fog csinálni. Szimplán nem kapcsol be, mert nem érzékel feszültséget.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
fpeter84 #3060 üzenetére
Szerintem is ez lesz akkor. Majd egy ventit kell rá eszkábálnom, mert ami benne volt, azt megöltem.
De amúgy az a motor 6.6 W volt, tehát elvileg kisebb feszt kap a motor. Bár igaz, tényleg a PC táp lesz a legjobb egyelőre.
Ja, meg most eszembe, az erősítőmet a gépnél egy 3A-es 24V-os táp hajtja. Bár inkább a laptoptöltő minőségű és precízségű dolog, de egy 6-10 w-os motort meg tud talán rendesen hajtani.
-
norbert1998
nagyúr
-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
Egy CNC gépet szeretnék alkotni az Arduino segítségével, viszont az Arduino CNC Shield V3 egy kicsit magas nekem.
Most amit kitaláltam, az egy olcsóbb Ardunio copy, egy olcsóbb Shield 3 és 3 db a4988 driver. Egy 24v-os tápról menne. Viszont nem értem a Shield vezérlésének működését, therefore a táp minimális erejét sem tudom kiszámítani, hogy mekkora kellene legyen.Vagy lehet hülyeséget beszélek, és nem is 24 voltot ad a motornak, hanem pl egy 17hs4401 esetében 2.5V körül?
Valaki igazítson ki, legyen szíves
Előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kedvenc zene a mai napra
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Samsung LCD és LED TV-k
- Háztartási gépek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- EA Sports WRC '23
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged