- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23636 üzenetére
[link - LM317 adatlap]
Ha megnézed több különféle applikáció, ill. rajz is van az adatlapon. Van amelyiken polarizálatlan kondi van rajta (pl. 100nF), és van ahol elkó. Ez alapján feltételezem, hogy az LM317 nem túl érzékeny rá, hogy milyen kondi van rajta.
A 78xx és 79xx sorozatú stabkockák eléggé gerjedékenyek, ezért a ki- és bemeneti oldalára erősen ajánlott 100nF közvetlenül az IC mellett, és esetleg elkó is! Az elkóknak sokkal nagyobb az ekvivalens soros veszteségi ellenállása (ESR) azonban gerjedésre hajlamos áramkörökben, ez a veszteség segít a parazita rezgőkörök jóságát lecsökkenteni olyan szintre, hogy ne gerjedjen az áramkör.
Léteznek olyan stabilizátorok (kapcsolóüzeműben is) amelyek nem stabilak kerámia/fólia kondikkal, hanem elkó kell rá. Némely típus adatlapján pedig külön kiemelik, hogy ez a típus stabil kerámiakondikkal is! -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23621 üzenetére
A szuperkondival több gond is lehet:
- vannak olyan típusok amelyek csak kicsi árammal használhatók (amit linkeltél az is ilyen). Ha nagy árammal töltöd-kisütöd akkor hamar tönkremegy, ill. a rel nagy ESR-je miatt a funkcióját sem látja el.
- A gyors feltöltéséhez nagy áram kell, és kb. közel zárlattal indul emiatt a stabilizátor, amit esetleg nem szeret hosszabb távon. Ha kisebb árammal töltöd akkor viszont sokáig fog tartani.Szóval ha már szoftver, akkor úgy kell megírni, hogy ha csökken a táp, akkor azonnal kapcsoljon ki minden olyan funkciót, ami áramot fogyaszt (pl. wifi), és mentsen.
Jó esetben ehhez akár n* 10ms is elegendő lehet, az 1 másodpercnek pedig bőségesen elegendőnek kell lennie.A stab előtti pufferfeszt kellene figyelni, így veheted észre a leghamarabb, ha elkezd csökkenni.
-
tibi-d
tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
Szia!
Én is csináltam Arduino vezérelt erősítőt, de nálam a vezérlést a TFT kijelzőről lehet elvégezni. A bekapcsoási rutint úgy oldottam meg, hogy egy 230/5V adapter van készenléti üzemben, terhelés nélkül. Ha negnyomom a bekapcsoló gombot egy 5 másodperces időzítőn keresztül meghuzatok egy relét, ami ráadja az 5V-ot az arduinora és az erősítő trafóra a 230V-ot. Az arduino elvégzi az ellenőrzést, és ha minden OK, akkor árhidalja az időzítőt, és bekapcsilva marad az erősítő. Ha ki akarom kapcsolni, akkor a bekepcsoló gombot 2s-ig nyomva tartom, és az arduino elveszi az áthidaló jelet, és elejt a relé, megszakítva az erősítő és saját tápellátását is. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
sztem ez a kondirol jaratjuk dolog eleg halott otlet, kondin hamar le fog esni a feszej (az oregedest nem is szamolom meg a hofuggest meg az esp esetleges egyeb megjosolhatatlan fogyasztas megugrasait) ide vagy sokkal nagyobb kondi kell vagy rendes taplalas, plusz teszteles (a szilardetst meghuzasa mennyit eszik?).
inkabb valami akku ami ha esik akkor esetleg feltolti magat vagy akkora kapcitasu hogy kb soha nem merul le.
forditva nem tudod megcsinalni? amikor eltunik az aram akkor elenged a rele es az rakapcsol egy akkutaplalast vagy ilyesmi. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23615 üzenetére
...nincs a neten mikrofarád <-> milliamperóra kalkulátor...
Akkor segítek:
Farád = As/V (amperszekundum per volt)
47000uF = 0,047F
Ha a puffer kondi mondjuk 9V-ra van feltöltve, és a rendszer akkor áll le, amikor 6,5V-ra csökken a feszültsége (mert ugye a stabkockán is marad valamennyi), akkor deltaU = 2,5V
2,5V * 0,047F = 0,1175As = 117,5mAs
Tehát jelen példában 117mA terhelés esetén 1 másodpercre elég a kondiban tárolt töltés.
Ha a kondi nagyobb feszültségről indul, vagy nagyobb kapacitású, vagy kisebb az áramfelvétel akkor hosszabb ideig bírja.
Ha a stabilizátor kapcsolóüzemű (tehát jobb hatásfokú) azzal is lehet némi időt nyerni. -
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #23615 üzenetére
Fogalmam sincs
De hogy ne legyen könnyű, add meg azt is, h a proci mennyire van közben terhelve és van-e aktív wifi kapcsolat, milyen a wifi jel erőssége...
Szal. ez sok mindentől függ, amik negyedelhetik akár az időt. Ha UPS kell neki, akkor miért nem veszel egy battery shieldet? -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #22871 üzenetére
Ameddig én jutottam társasházi kapu RFID ügyében Arduinoval:
Alis olvasóval simán olvasható Arduinoval a kódja.Egyszer le is írtam, hogyan.
De pár dollárért kapható olyan USB-s eszköz, ami "klaviatúrának" hiteti el magát (HID), és ha közelítesz hozzá, beviszi a kódot
Elvileg - a net szerint - az írható eszközökbe beírható a kód ugyanezzel az Arduinos eszközzel.
Az írásig nem jutottam, mert közben kiderült, hogy a társasházi kapubeléptetők zöme Codefone rendszerű, és ehhez kb. 3 perc megtanulni, hogyan lehet a 150 Ft-ért megvásárolt eszközt beregisztrálni.
Elzavartuk a telefonszerelőt a francba, azóta én csinálom szívességből a házbelieknek a beregisztrálást. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Dißnäëß #22473 üzenetére
A csomagolós cuccot biztos, hogy nem fogják meglépni, mert az többletköltség, amit az emberek nem biztos, hogy ki fognak fizetni. Főleg, hogy ezek a hűtők szerintem még sokáig a prémium kategóriát fogják képviselni.
De, hogy komolyra fordítsuk a szót, az ötlet nem hülyeség. És otthon némi ráfordítással bármelyik hűtőnél megoldható a dolog.
Mégpedig RFID chip-ekkel. Annyi, hogy a csomaghoz kell ragasztani vagy eleve valami olcsóbb ragasztósat venni, csak azt lehet, hogy utána ki kell dobni. Szóval a csomaghoz ragasztós szimpibb. Esetleg olyan tasakor csinálni, ami többszőr használatos, mert az áru külön még csomagolva van.
Berakás előtt csekkolni és adatbázisban kezelni, hogy mikor lett berakva és mi.
Kivételnél csak lehúzni, hogy kikerült és az adatbázis mindjárt regisztrálja.
Persze ezt így leírni egyszerű, megvalósítani viszont közel sem annyira.
Chip-eket már a 3D nyomtatáshoz használt tekercsekben is használják. Ezeket is akár újra lehet tölteni. -
Undoroid
őstag
válasz
Dißnäëß #22473 üzenetére
A bajom az elsővel (elektromos radiátor) csak annyi volt, hogy az említett masinából még nem száműzték véglegesen a tervezett elavulást! A fűtőszál kapcsolgatására szolgáló Triac-ot még véletlenül sem tervezték rá egy egyszerű hűtőlapra! Éppen addig viselte a rajta keletkező hőfejlődést, míg le nem járt a masina garanciája! Aztán egy hűvös napon egyszer csak kijött belőle a működtető füst és vége...gondolom, hogy a javítás egy panelcserével kezdődött volna, ami elég vaskos árú lett volna, mert a teljes elektronikát tartalmazta! Tápegység, mikrovezérlő, nagyáramú kapcsolóegység, vetítő egység, stb...így megúsztuk kb. 2óra munkával és megközelítőleg 500Ft-os Triac-al, ami még egy megfelelő hűtőlapot is kapott.
Értem Én, hogy fejlődés és fogyasztói társadalom, de azt a (bele)tervezett elavulást igazán elfelejthetnék már!
-
Undoroid
őstag
válasz
Dißnäëß #22465 üzenetére
Szia!
Szép masina! Sajnos (vagy nem) egyre több gépen találkozok ilyen okosodó technikával, különböző masinákban!
Az első, amit pár éve láttam az egy elektromos radiátor volt, ami ki tudta vetíteni a padlóra (vagy a falra) a beállított- és az aktuális hőfokot! Egy ESP-modul felelt a WI-FI kapcsolaton keresztüli vezérelhetőségről! ...és még ki tudja, hogy miről gondoskodhatott?!
A másik egy ipari pneumatikában használatos -igen bonyolult- nyomásszabályozó szelep elektronikájában bújt meg! Ott egy Atmel chip volt a panel középpontjában, ami kihatott minden beépített főbb szelephez és szenzorhoz! A WI-FI-re nem volt kihatása, de akár még LAN-on keresztül is "bele lehetett cselekedni" a nyomásértékekre, fel- és lefutási jelalakra, stb...!
A harmadik pedig egy "egyszerű" távirányítóban bújt meg: KÉP Ismerősek azok az elnevezések a mérőpontokon?
Szóval erősen fejlődnek a tárgyak körülöttünk...
-
Postas99
senior tag
válasz
Dißnäëß #21984 üzenetére
Mosogató gépet terveztem arduinoval. Az ugye még kevesebb vezérlést igényel.
Amúgy pont a mosógép a kedvenc kérdésem minden új kolléga felé
Rajzoljon le egy blokk vázlatot vezérlésre hogyan oldaná meg. Példa szeretnék egy ruhát 40c fokon kimosni , öblítéssel, 1400-as fordulatú centrifugával a végén kicentrifugázni.
DE itt jön képbe, hogy tényleg érti-e a folyamatokat amit figyelni és vezérelni kell: Legyen benne: ajtó figyelés, bejövő víz hiánya figyelés, túlfolyás-habzás figyelés is. Hőmérsékel ellenőrzés, szivattyú vezérlés, és természetesen dog forgatás a dobon lévő jeladó fordulati értékének mérése és a dob sebességének szabályozása, alacsony fordulaton induljon el. Ugye lehet áramfelvételt is mérni amivel meg lehet állapítani a súlyát a dob tartalmának, meg azt is hogy a ruhák elhelyezkedése végett nem jó a súly eloszlás.. satöbbi.. lehet ezt cifrázni ha akarod.
Nem bonyolul logika, csak mindent előre meg kell tervezni. -
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #21984 üzenetére
Nekünk a szárítógéppel volt bajunk, akkor keresgéltem megoldásokat, mert minden jobb, mint 60k-ért a 8 éves szárítóba vezérlőpanelt venni.
Akkor bukkantam rá, hogy VAN mosógéphez DIY vezérlés, komplett panel tervvel, rengeteg in-out-al, leírással, videóval, opensource minden. Komplett mosógépet beleztek ki, elvileg nem kellett volna, de át is vezetékezték, gondolom a videó miatt. Majd este megpróbálom megkeresni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #20639 üzenetére
Nem igazán arduino-s, de ilyesmire olyan cucc kell(ene) ami másnak is van, különben kivel fogsz kommunikálni? Ez pedig a 27MHz-es CB rádió, abszolúte szabálytan, és a szlengben csak "utánégető"-nek hívott végfokkal. Némelyik török kamionosnak anno kW-os végfok volt a kamionban, és simán hazaszólt az asszonynak innen is, igaz akkor addig mindenki csak őt hallotta... Sokaknak volt un. szelektív hivója, azaz a vevő zajzárral ment, és egy DTMF kód oldotta fel a zajzárat, így csak azt halotta a vevő aki neki szóló adást küldött. Az az érzésem, hogy egy lehetséges "zombi apokalipszisre" tekintettel még sokan vannak olyanok, akik megtartották az efféle készülékeiket... Sajnos én nem CB-ztem soha, de ha lett volna akkor most is meglenne (és az utánégető is
).
-
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #20639 üzenetére
De, kaptál választ, többet is. Én RF-re szavazok, de akár a CB is elérhető még. Mivel ezekhez nem kell semmilyen központi infrastruktúra, ezekkel lenne megoldható. Hatótáv más kérdés. Egyszerű rádió adót RPi-vel is össze lehet rakni, csak rákeresel neten... opsz. Ha nincs net, akkor annyi.
-
válasz
Dißnäëß #20628 üzenetére
Van egy cryptobányász projekt, a Helium, ami a LoRa köré épül, átjátszó állomásokat kell otthon üzemeltetni, összekötést létesíteni hasonló eszközökkel, és ezért tokent lehet szerezni. Egy haverom feliratkozott pár ilyen eszközre (mocskos drága egy ilyen
), nem tudom, hogy azóta már átvette-e. Erre a networkre, úgy tudom, fel lehet lépni LoRa eszközökkel, hogy ingyen vagy pénzért, azt nem tudom, de a fent linkelt honlapon van lefedettségi térkép, elég sűrűnek tűnik, hogy vmi komolyabb dologra is lehessen használni előbb-utóbb.
Ismerkedj meg vele, meséld el, mit tudtál meg.
-
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #19729 üzenetére
Jah, Kalandor külföldön van, majd lesz cikk.
Ez a megoldás _nálam_ jó, Neked csak útmutató/gondolatébresztő lehet.A kép HA dashboard, de nincs időm csinosítani, még van pár cucc, amit integrálni kellene, de nagy része fűtés, szal. pont nyár lesz, mire elkészül. Nem para, azt mondták, h jövőre is lesz tél.
-
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #19712 üzenetére
Ahogy Grandpa írta, nem kell túlgondolni, ezekre már gondoltak.
Enyémről írtam egy cikket, csak valamiért elnyelték a logout hullámai, nem tudom, h már publikus-e [link].
Mondjuk itt a termosztát maradt, a keringető lett ESP vezérlésű. Később ezt a Home Assistant fogja majd ellátni vezérléssel, egyelőre csak adatokat közöl vele.Termosztát állítgatás megint egyéni, nálunk folyamatos a kapcsolgatás, asszony random képes 25 foknál is kijelenteni, h fázik... megfogja a radiátort, az hideg -> hideg van bent. Már gondoltam, h csalok a hőmérőkkel, ráállítok +2-3 C°-t mindre
Ez mondjuk csak a nappalira igaz, emeleten termofejek beállítva, annyi.
-
válasz
Dißnäëß #19712 üzenetére
Én nem tudok mindenre válaszolni, csak örülök, hogy benéztél.
Esp32-n van permanens tár, ami nem EEPROM, de pont ilyen beállítások tárolására találták ki, még a hozzá való library-t is ennek megfelelően nevezték el (Preferences.h).
Én sem tudom, mit kell folyton állítgatni egy termosztátot...
Amikor kazános fűtésű házban laktunk, vettem egy okosabb termosztátot, ahol időzítve minden nap minden órájára be lehetett állítani a hőfokot. Eleinte élveztem, játszottam vele, aztán elkezdtem szépen törölgetni a beállításokat, míg egyszer csak azt vettem észre, hogy mindent kitöröltem és már hónapok óta ugyanaz az egy a hőfok van beállítva.
-
-
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #17974 üzenetére
wat? Ez local (ESP saját weboldalába lépsz be, a belső hálón. Kifelé router nem is engedi, ahogy pl. nas vagy a nyomtató sem tud kifelé kapcsolatot létrehozni, mert nekik nincs net), nem tuya vagy ilyesmi, amitől az okosotthon topikban rettegnek. Magam is aggódom, h a kínaiak tudják, h valami fogyaszt a konnektorokban, meg kapcsolgatom a villanyt... veszélyes. És igen, működnek net nélkül is.
-
válasz
Dißnäëß #17780 üzenetére
Azért, ami miatt a diótát mint műfajt kitalálták ?
Nem tudom mire gondolsz.
Amikor a DTR pin alacsonyra vált, a kondi kisül, majd feltöltődik az ellenálláson keresztül. Mikor újra magasra vált, a kondi RESET láb felőli oldalán egy 10V-os tüske keletkezik, ha jól értem a kondi működését. Ezt a többlet feszültséget hivatott a dióda a táp felé elvezetni.
Javítsatok ki, ha tévednék!
-
válasz
Dißnäëß #17775 üzenetére
Ha már 6V trafó, ne 5V-ra konvertáld, mert 6V-ból stabilizált 5V-ot nem is igen lehet, hanem konvertáld rögtön 3,3V-ra és add neki direktben! A kettős konverzió miatt elfűtöd az összes teljesítményt. Arra vigyázz, hogy a 3,6V-ot semmilyen körülmények közt ne lépd át, mert megsül a flash chip az esp-n, használj zener diódát.
Azt sem értem, hogy bírtál belőle bármeddig is 5V-ot kivenni. Valószínűleg a trafó üresjárati feszültsége jóval 6V fölött lehet. 6V-ból a Graetz-híd maga levesz 1,2V-ot, marad 4,8V. A stab kockán is esik kb ugyanannyi, marad ~3,6V. Mire ez eljutott az ESP-ig, az jó, ha 2,4V-ot kapott. Azzal nem csoda, hogy nem indult el.
-
válasz
Dißnäëß #17773 üzenetére
Nem tudom miért alakult így, de az a hobbim, hogy megpróbálok a lehető legminimálisabb hardverből a lehető legtöbb funkciót kihozni, avagy hogyan lehet egy feladatot megoldani egy olyan hardverrel, ami teljesen alkalmatlan az adott feladatra.
Például hogyan lehet 4 pin-re 9 különböző funkciót tenni port extender nélkül...
Vagy amikor attiny85 helyett attiny12-t küldtek Kínából, amit kizárólag assembly-ban lehet programozni, és voltam olyan fakír, hogy megtanultam, hogy ne kelljen kidobni (10 darab jött belőle), úgy csináltam belőle töltöttségjelzőt li-ion akkumulátorhoz, hogy nincs rajta analóg bemenet.Nem tudom amúgy minek kínlódsz azzal a trafóval, használj 5V/12V dugasztápot, mint mindenki más.
-
válasz
Dißnäëß #17764 üzenetére
Ha ennyire egyszerű a menü, oda tényleg kár egy gombnál többet pazarolni
Annyit akartam még megjegyezni, hogy írtad, hogy rövid meg hosszú gombnyomás mellett dupla meg tripla nyomással is operálnál, de utóbbi kettő felesleges, mert rövid és hosszú gombnyomással teljes mértékben meg lehet oldani az összes funkciót, amit felsoroltál. -
-
válasz
Dißnäëß #17740 üzenetére
Nézd meg, hogy mennyit tesz ki, ha egy teljesen üres sketch-et fordítasz le. Az ESP nem egészen úgy működik, mint az AVR-ek, ezen eleve elfoglal valamennyi helyet az oprendszer. Másrészt ha nem használsz filerendszert (FS), valamint úgy tudom az OTA részt is le lehet valahogy tiltani (legalábbis régebben le lehetett), akkor 4MByte felhasználható tárhellyel tudsz gazdálkodni, szemben az AVR-ek kbyte-jaival.
A lefordított program mérete nem csak a beírt sorok számától függ, hanem attól, hogy használsz-e olyan dolgot, amihez be kell fordítani valami standard (vagy 3rd party) library-t. -
biker
nagyúr
válasz
Dißnäëß #17723 üzenetére
van 3 ilyenem, ez elemes időzíthető csepegtetős, kombinálhatod akár akvapóniával is.
Az irodai teszt installáció elvan kb 2 éve
itt van egy 25liters akva, ebből szívja a halkakis vizet, napi 2x30mp elég ezeknek a kis igényű növényeknek, és versenyban a halas fénycső, normál fénycső, piros-kék led, 4000K led
na nem offolok tovább, ígérem, max írsz PM ha kérdés van -
biker
nagyúr
válasz
Dißnäëß #17712 üzenetére
Dehogyis, a hobbi az hobbi, nyomjad neki
Csak a talajnedvesség mérése (a talaj egy adott részén) lehet félrevezető a gyökérzet egészére nézve.HA a napot akarod dimmelni, akkor Zeus lámpa, és ehhez lehet venni érintőképernyős vezérlőt, emi 2 csatornán (mondjuk két külön terem) 50 lámpát kezel egyszerre, óránként beállítható hideg fehér, meleg fehér, és UV arányokkal, napkelte napnyugta szimulálható a növénynek akár.
PWM jelekkel operál, akár csinálhatsz is rá egy vezérlőt te magad. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #17712 üzenetére
Ha profi megoldást akarsz, akkor persze még a napot is dimmelhetővé kell tenned, de kérdés, akarsz-e ilyen profi, méregdrága megoldást, vagy maradsz az egyszerűbb, olcsóbb, de kevesebbet tudó megoldásnál. Ez utóbbi az Arduino! :-) Ezért (is) szeretjük! :-) Nagyon sokszor elegendő az, amit az Arduino tud! Én ennél maradnék.
Csatlakozásokra én azt csinálnám, hogy a szenzorokhoz valami kis panelka, ami vagy vezetéken, vagy WiFin kapcsolódik össze. A router hibája kiküszöbölhető az ESPNOW megoldással, mert ott nem igazi WiFi kapcsolat van, csak a WiFi hardverrel az egyes egységek MAC címmel tartják egymással a kapcsolatot, nincs pl. IP cím. (Ezt is csak elméletből tudom, még jutottam odáig, hogy kipróbáljam.) Ennél a megoldásnál az Espressif elég kevés információt tesz közzé, nem nagyon lehet vele variálni, csak azt lehet, és úgy, ahogy ők leírták. Például az ESP32-nél az egyes perifériakezelések regiszterei, és azok használata is elég jól le van írva, a WiFinél még azt sem tudjuk, melyik címtartományban van. -
biker
nagyúr
válasz
Dißnäëß #17707 üzenetére
szerintem túlbonyolítod (növényvilágító lámpákkal foglalkozunk), ilyen helyeken a jó megoldás vagy agyaggolyós hidrós megoldás, ahol folyamatos csepegtetés van, esetleg időzítővel csepegtető ki-be, vagy ebb-flood rendszer ami szintén mezei időzítővel ár-apály rendszerrel nedvesít.
A talajnedvesség érzékelés féle ultrahightech nagyon kevés növénynek kell, vagy a határok feszegetésekor, pl magas hőmérsékleten és páratartalmon co2 beoldással hozamot növelni, mert ha nincs elég hőmérséklet akkor a co2 nem hasznosul eléggé.
Fényből meg ha automatizálni akarod úgy igazán, akkor csatornánként dimmelhető lámpa (hideg-meleg fehér, UV, IR, FR sávok), és akkor lehet recepteket kialakítani, de ahhoz spécibb fényérzékelők kellenek, mert a klasszik lux mérők erre nem alkalmasak. -
vegyszer
addikt
válasz
Dißnäëß #16944 üzenetére
Azt láttam, hogy ESP32, illetve ESP8266 esetén van MicroPython használati lehetőség.
Getting started with MicroPython on the ESP8266De hogy ez azt az érzést, élményt hozza, amit te szeretnél, azt már nem tudom. Én megragadtam a kapott kódok alantas igényeimre formálásának a szintjén.
-
válasz
Dißnäëß #16819 üzenetére
Most volt időm végigolvasni ez a hosszú hozzászólást
Eddig abban a hitben voltam, hogy egy graceful shutdown után áramtalanítani is szeretnéd minden alkalommal az eszközt (magamból indultam ki). Ha tervezetten mindig áram alatt lesz, és csak az esetleges áramszünetekre kell a backup megoldás, akkor valóban inkább valami elemet kellene használni, pl 2db CR2032.
A számláló nullázására én megint más metódust használnék
Ha nem lesz kijelző, akkor lehetne 3db RGB led (vagy egyszerűen csak 3db led) mint állapot visszajelző, olcsó és hatékony megoldás.
Érdemes lenne a csövek hőfokának mérését is bevenni a projektbe, ahogy írtad, elég fontos paramétere a működésnek. Vagy külön termisztorral, vagy esetleg a fűtőszál ellenállásának a változásával, ahogy a forrasztópákáknál szokás. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16820 üzenetére
Ja, az ábrámon rossz helyen a kiolvasás (bekapcsoláskor, a legelső ciklus lefutásakor). Na, szóval mondom, még készülget, de valami ilyesmit rakosgatok össze. Aztán ha kész és jónak találom, WAF is pipa, leprogramozom.
Lesz még egy A4-es oldal amúgy, alfolyamat(ok)nak majd, amibe átlépek innen, és vissza.
-
biker
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16815 üzenetére
bekapcsoláskor a timer 0-ról indul, elmegy mondjuk egy zenehallgatás alatt 234567-ig, ezt elmented. Következő bekapcskor ismét nullárol indul, de te hozzáadod a tárolt értéket, így igazából 234567-től 876543-ig fog mondjuk menni, és így tovább, nem kell naptár
Változók:
cső1, cső2, cső3, kondi1, kondi2, kondi_n+1cső1 cserélve 23214-kor utoljára, cső2 cserélve 65487-kor utoljára stb. mikor egy csövet cserélsz, csak azt tárolod el, amikor cserélted, így ahány paramétert figyelsz, annyi érték + 1 az időbélyeg amit tárolni ekll az epromban.
Teljesen felesleges az eltelt időt tárolni, és percenként írni, mikor elmented mikor lett cserélve, az idő meg telik, és kivonással bármikor megvan az eredmény
-
válasz
Dißnäëß #16816 üzenetére
Csak megy a brainstorming az általad kitalált feladatra, alternatív módszerek tekintetében, hátha van jobb/biztonságosabb, ami esetleg nem jutott eszedbe, vagy nem tudtál róla, hogy ilyet lehet.
(Magam részéről ezt egy rejtvénynek tekintem, amit meg kell oldani. Szeretem a rejtvényeket
)
Alapvetően jó, amit kitaláltál, és működni is fog, de kérdés, mennyire biztonságos a tápelvétel utánra tenni az adatok mentését, illetve mennyire kényelmes hosszú távon az erősítő biztonságos kikapcsolására figyelni. Erre írtam, hogy az igazán hülyebiztos módszer a számláló folyamatos mentése lenne, plusz biker kolléga ötlete alapján kitaláltam egy még hatékonyabb módszert, de csak akkor írom le, ha érdekel. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16815 üzenetére
Tehát: bekapcsolásonként lenne 1 eeprom írás. 3 + N darab értékkel, N még képlékeny, úgy 3-6 körül lenne kb, majd összeszámolom.
Ez szerintem nem sok, naponta 2x-3x használom, de néha elutazok, stb.. legyen napi 3 bekapcs (pesszimista becslés az eeprom kopásra) és akkor ez évente hasra gyorsan ~ 1000 bekapcs (ennél valszeg kevesebb lehet), 80 évre az ~80ezer eeprom írás, ha addigra nem ette meg a rozsda.
De majd lelakkozom a lábait vagy nem tudom..
Menni fog, vagy aggódjak ?
Én tuti bírni fogom, ízületes leszek addigra, meg csak 10k-ig hallok, de majd emelem a limiteket a duplájára, addigra a rommà használt csô is kiváló lesz. Látjátok, gondolok mindenre. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16806 üzenetére
Én Gyapo11 által is írt módszert használnám. Faék!
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_15165-15165.html -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Dißnäëß #16797 üzenetére
Szia,
Van másik út is ha ,egengedik a követelmények. RTC memóriájába írod a ESP-nek, majd deep sleep, és csak a deep sleep currentet kell megtartani 20 µA ami nem sok, ha csak pár percig kell, vagy egy szép LiPo akksit/ CR2032/Alkaline elemx2 teszel rá, backupnak attól függ hányszor jön elő.
Ha visszajön a tápfesz kiírod.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #16792 üzenetére
Létezik olyan IC amiben SRAM és EEPROM van kombinálva. Tetszés szerint írható, kollátozás nélkül, és amikor csökken a tápja, automatikusan menti a tartalmát a belső EEPROM-ba. Csak egy 10uF-os kondi kell rá plusszban. Nagyjából úgy kezelhető, mint egy táp nélkül sem felejtő SRAM. Ráadásul a szoftverben sem kell foglalkozni a tápfesz elvétekeor történő mentéssel, és akár másodpercenként írható bele az aktuális adat...
-
And
veterán
válasz
Dißnäëß #16785 üzenetére
(Hogy jó hír is legyen, maga a koncepció működőképes lehet, csak nem azzal a nyamvadt HEstore-os típussal. Abból a doksiból, amit belinkeltem az is látszik, hogy létezik olyan szuperkapacitás is, ami jelentősebb áramokat képes leadni. Például ezzel a sorozattal készített valaki egy 'UPS-t' DIY-projektként: [link]. Ebben 6 db 2.7V / 100 F-os kapaccal a leírás szerint 12V-on 1 perces áthidalást ért el kb. 600 mA-es terhelés mellett. Az egyetlen szépséghiba a kapacitások ára, jelenleg 20 GBP körül lehet beszerezni 6 db-ot ebből a fajtából az ebay-en. Ennyiből meg már Li-io cellás mini UPS is építhető, és a szuperkondik élettartama sem végtelen.)
-
And
veterán
válasz
Dißnäëß #16776 üzenetére
Próbálkozhatsz egy ilyen szuperkapacitással, de csalódni fogsz. Érdemes végigböngészni az adatlapját egy ilyen alkatrésznek, és itt nem a HEstore által linkelt egyoldalas ismertetőre gondolok, hanem pl. erre: [link]. Ez a doksi elég jól tisztába teszi a felépítését és a képességeit, ebből leszűrhető, hogy nem alkalmas az általad elképzelt célra. Eredetileg valóban készenléti táplálásra való, de jóval kisebb terhelésekhez. Egy gombelemet képes kiváltani, de a hasznos terhelhetősége még annál is jóval kisebb. Amit linkeltél, egy standard kivitelű alkatrész (NF-sorozat), ebből az 1 F-os típus maximális kisütőárama 1 mA lehet, lásd a 15. oldalon. Eléggé összetett a helyettesítő áramköre, amelyben a névleges kapacitáshoz meglehetősen nagy belső ellenállás tartozik (pontosabban sok eltérő apró részkapacitás és az azokkal soros szintén eltérő értékű ellenállások). A nyers kapacitásadat 'nagy' terhelésnél itt nem sokat jelent. Úgyhogy az általad felsorolt összetevők közül - jó esetben - egyedül az RTC-t lenne képes értelmes ideig elvinni, vagy magát az MCU-t, de utóbbit is inkább csak alvó állapotban, az SRAM-tartalmat megtartva.
-
válasz
Dißnäëß #16773 üzenetére
Ehhez szerintem szuperkondi kell
Ha valóban sűrűn előfordul a fenti helyzet, én a helyedben inkább egy elemet használnék backup-nak, hogy 3V gombelemet vagy 9V-osat, esetleg 3db AA elemet, azt a táp felépítése alapján tudod eldönteni.
Ellenkező esetben függetleníteni kellene a perifériák (szenzorok, kijelző) tápját a uC-étől, hogy az adatmentéshez szükséges időt (pár tized másodperc) át tudd hidalni. 10mp? -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16768 üzenetére
Én régen fűrészeltem, mostanában éles csípővel vágom, de akkor egy pin kárba vész.
Visszanéztem: én 2.22 $-ért vettem a csípőt ingyen szállítással 2020.11.11-kor, ma 2500 Ft, + 1500 szállítás. Őrület.
https://www.banggood.com/DANIU-Electrical-Cutting-Plier-Wire-Cable-Cutter-Side-Snips-Flush-Pliers-Tool-p-1046482.html?cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16762 üzenetére
Én ezt vettem:
https://www.banggood.com/50pcs-40Pin-2_54mm-Female-Header-Connector-Socket-For-DIY-p-945515.html?cur_warehouse=CN
Mivel 50 darabos tételt vettem, még az ükunokáim is ezt fogják használni, de így 100 Ft körül volt darabja. Két héten belül hozta a futár, semmi extra költség, adminisztráció, vagy mászkálás.
Nem ajánlat, csak elmondom, hogy én ezt vettem, és ezeket használom. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16692 üzenetére
Istenem, MŰKÖDIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÓBBAASSSZKI mindjárt elbőgöm magam, tegnap 5-6 órát elcsesztem erre.. oké, tök kezdő vagyok az egészhez, de akkoris ...KÖSZÖNÖM Janos250, azt hiszem, meghoztad a karácsonyi ajándékom #16688-al.. KÖSZÖNÖM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WOO HOOO !!!!
Úúúúúgy hasít a GraphicsTest mint a szééééééél
Aryes, Neked is, hogy ránéztél.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16687 üzenetére
"lehet más fejlesztőkörnyezetben és más library-vel jó."
Ezért szeretem én - ha nem nagyon bonyolult - saját magam megírni a kezelést, más által megírt könyvtár helyett.
Látom, közben ESP32-t is bekommenteltél. Ha azon csinálod, akkor többet tudok segíteni, mert azt jobban ismerem. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16687 üzenetére
"Ha pedig önkényesen mégis megadom azt neki ugyanúgy, mint az SW verziónál (ahol viszont kéri), hibára fut a fordító."
Ne add meg neki, de kösd be!Mivel csak ESP32-n használtam az SPI-t, ESP8266-on nem, ezért csak általánosságban tudok hozzászólni.
Az általad linkelt képen látszik, hogy két SPI van. Zölddel vannak jelölve.
Általánosságban az SPI használ MOSI , MISO (Master Out Slave Input, a másik fordítva), és egy CLK clock jelet. Az ESP a master, a kijelző, stb. a slave. Van egy-egy CS (chip select láb). Be lehet úgy állítani, hogy a CS-t is a hardver kezelje, általában ez a default. Viszont ezzel az a baj, hogy akkor csak egy slave használható, holott az SPI több slave kezelésére alkalmas. Ebben az esetben minden slave-nek külön CS láb kell, és ezeket szoftverből kell vezérelni, hogy most éppen kihez akarsz szólni. Mivel nálad egyetlen slave (a kijelző) van, ezért célszerű a default választás. Általában a könyvtárakban, ha olyan konstruktort használunk, amiben nem szerepel a CS, akkor a default lesz érvényes, és a hw kezeli. Esetedben ez azt jelenti, hogy HSPI esetén a GPIO15 lesz automatikusan a CS, míg VSPI esetén a CMD-vel jelzett láb. Ha pl. kijelzőt hajtunk meg, akkor vissza irány (MISO) nem is kell. A H-nak, V-nek ne akarj értelmet tulajdonítani, tekintsd egyszerűen egy megkülönböztető jelnek.Az, hogy hány lábat kell a konstruktorban megadni, az még nem jelenti azt, hogy a többi lábat nem kell megadni.
Itt úgy látom, a CS mindig megadandó, nincs default.
Természetesen a /* clock=*/ 14, /* data=*/ 12, bármelyiket használod is, mindenképpen bekötendő akkor is, ha a konstruktorban nem adod meg, hanem defaultként kezeli. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16686 üzenetére
Az u8g2 doksijában nézelődve, a táblázatot középtájon, a második sor lenne rám releváns, tehát clock, data, cs, dc - 4 vezeték.
És mégis, mikor a constructor reference-ből a számomra megfelelőt teszem be a kódba (előre ott van a minta kódban, csak ki kell kommentelnem és a megfelelő GPIO-t megadnom neki), már csak 3 vezetékkel tudok operálni, amit nagyon nem értek, miért. A 6. sor lenne jó, azaz ez:
U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_HW_SPI(rotation, cs, dc [, reset]) [full framebuffer, size = 2048 bytes]
F mint full framebuffer, 4W mint 4-vezetékes, HW mint hardveres, és utána ? A rotation mint paraméter tiszta, megadom, de utána cs és dc marad, clock és data sehol.Ha pedig önkényesen mégis megadom azt neki ugyanúgy, mint az SW verziónál (ahol viszont kéri), hibára fut a fordító.
SPI-kről:
The ESP32 contains 4 SPI bus hosts calledSPI
,SPI1
,HSPI
, andVSPI
.SPI
is locked to flash communication and is not available for the application.SPI1
is currently also tied to flash support, but might be available in the future. Applications can currently only use theHSPI
andVSPI
hosts.
Még ezt a srácot megkérdezem Youtube-ról, hátha mond valami okosat, ő összetákolta a dolgot sikeresen. Köszi azért a próbát. Kicsit bonyinak tűnik u8g2-vel, lehet más fejlesztőkörnyezetben és más library-vel jó. -
válasz
Dißnäëß #16683 üzenetére
For any device with a pixel width of 256 or higher, you must uncomment (remove the //) from the following line in u8g2.h:
//#define U8G2_16BITNekem ez fura, 8bit pont elég 256pixel szélességhez, biztos, hogy neked 16 bit kell? Szerintem ez a szöveg pontatlan.
Meg kell nézni a nodemcu-n melyik lábakon van a hardveres SPI, úgy látom a D5-D6-D7 lábak, D5 a CLK és a D7 a MOSI.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16599 üzenetére
"Mi a különbség print és printf között ?"
A printf-ben megadsz egy szöveg mintát, hogy "így nyomtasd ki", és ebben szövegben a printf-ben az idézőjeles szöveg után felsorolt, kinyomtatandó változók helyét egy % jellel jelzed, és hogy milyen formában, azt meg közvetlenül a % után megadott specifikáló kóddal.
Pl: előjeles decimális d, vagy i, előjel nélküli decimális u, hexa x, stb.
Azt is megadhatod, hogy hány jegyre nyomtasson, stb.
A sortörést a \n -nel adod meg. -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #16596 üzenetére
Egy sorban ezek valamelyikével:
#include <iostream>
using namespace std;
void setup() {
Serial.begin(115200);
delay(1000);
Serial.printf("Serial.printf-el szoveg a kiiras elott %d es utan\n", 5);
printf("printf-el szoveg a kiiras elott %d es utan\n", 5);
cout << "cout-tal szoveg a kiiras elott "<< 5<< " es utan\n" ;
} ;
void loop() {
};Kiírás:
Serial.printf-el szoveg a kiiras elott 5 es utan
printf-el szoveg a kiiras elott 5 es utan
cout-tal szoveg a kiiras elott 5 es utan -
válasz
Dißnäëß #16545 üzenetére
A 3 feszültségszintet nem pontosan értem, hogy gondoltad, de 2 lábbal és
2 tranyóval1 tranyóval is lehet szerintem NAND kaput létrehozni, hogy a 3. kijelző csak akkor kapjon magas jelet, ha mindkét láb alacsony. Vagy akkor már lehet valódi NAND kaput is használni a feladatra.
És van még pár lábspórolós trükk a tarsolyomban, ha egyszer szükséged lenne rá.nem gond, ha data közös ?
Miért lenne?
-
válasz
Dißnäëß #16542 üzenetére
Miért kéne külön reset láb? Elég 1 közös, úgyis általában 1x kell resetelni a kijelzőket, vagy egyszer se! Az áramtalanítás többnyire reseteli a kijelzőt is.
Szóval ha a reset lábakat fixen a tápra kötöd, elég 6 láb is.
Sőt: ha netán kevés lenne a szabad láb, a CS-el is lehet trükközni: egy láb elég két kijelzőnek, ha egy tranzisztorral invertálod, így magas állapotnál az egyik, alacsonynál pedig a másik kijelzővel tudsz kommunikálni. Egyszerre úgyis csak egy kijelzőre szokás írni.
Update: közben rájöttem, hogy ez csak 2 kijelzőnél működik, de azért itt hagyom, hátha vki hasznát veszi.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OTP Bank topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest