Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Fujifilm X
- E-book olvasók
- Milyen notebookot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- GoPro Hero 13 kamera: felkészült az akcióra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
válasz zsolti_20 #14647 üzenetére
nincs benne mozgó alkatrész. Személy szerint ha nem muszály akkor nem használnék mechanikus relét, kivéve ha valami battery pakkor építesz, vagy DC link előtöltést.
Meglepő, de a kínai SSR-ek aliexpressről elég jól mennek. Anno egy ilyen 25A-es10-es pakkot vettem kb két éve, ebből öt azóta is megy napi szinten és viszonylag nagyobb induktív terhelést kapcsolnak. Eddig egy sem füstölt el.
[ Szerkesztve ]
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
PHM
addikt
válasz zsolti_20 #14645 üzenetére
A 2-es és a 3-as lábra 24V DC kell, + nem árt egy záróirányban kötött dióda.
Az 1-es és a 4-es pontokon van a kontaktus, az alaphelyzetben nyitott.
Elvileg 5A-t tud kapcsolni, de ha fűtést akarsz kapcsolgatni, én inkább
szilárdtest relét (SSR) javasolnék.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13855 üzenetére
Igen, valószínűleg Bluetooth LE, de a kettőnek mi köze egymáshoz? Ez nem távolságmérés, hanem kicsi a hatósugara a két fülesnek és leáll a lejátszás, amikor megszakad a kapcsolat. Bár ha úgy gondoltad a távolságmérést, hogy elég két állapotot mérni (1 közel, 2 távol), akkor ez is egy jó eszköz lehet.
De ha leírod, pontosan mi a use case, lehet lenne más ötletünk is.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #13732 üzenetére
https://www.arduino.cc/en/Hacking/libraryTutorial
Itt le van írva, hogyan készíts libraryt.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyapo11
őstag
válasz zsolti_20 #13689 üzenetére
Vba ügyben semmit nem tudok mondani, de soros port bitjeinek billegtetésére már írtam programot. Egész pontosan egy hw kulcs volt, kifelé küldtem x db impulzust, és befelé is figyeltem egy másik bitet, hogy mikor változik. Mi lenne, ha két pinnel vinnéd át a biteket handshake-kel, egyik a clock másik a data. Ezt realtime megkapja az arduino, a bitidő szerintem lehet mondjuk 10 μs, tehát ha nem regényt akarsz átküldeni, akkor simán mehet egy függvénybe és addig más nem kapja meg a vezérlést, míg kész nincs.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13658 üzenetére
Szerintem félreértés van, az lehet a lassúság oka, hogy a serial kapcsolat felépülésekor az arduino reseteli magát!
Tegyél egy 10 uF kondenzátort a reset és a gnd közé, és nézd meg, hogy megszünteti-e a késleltetést. (Programozás előtt ezt nyilvánvalóan ki kell húzni, mert nem fogod tudni feltölteni a programot)
Ha nem, akkor sem tartom valószínűnek, hogy az arduino lassúsága lenne az oka, bár nem írod, milyen boardról nem szó, de az uno 16MHz sebessége azért nem annyira lassú, hogy ilyen késést okozzon. Mekkora bitrátával küldöd az adatot? Jó lenne látni a kódot a küldő és a fogadó oldalhoz is (ha a kondenzátor nem oldja meg a dolgot).[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13640 üzenetére
Nagyon szívesen.
Arra figyelj még oda, hogy ha UNO-val használod, annak 5V-osak a kimenetei, a scanner pedig ha jól értem 3.3V. Nézd meg, hogy van-e szintillesztés gyárilag a s-rx s-tx pineken, pl szimpla feszültségosztó is megteszi, és ha nincs, tegyél rájuk (elég a tx-et összekötni az arduino-val, mert küldeni úgysem fogsz neki adatot soros porton), különben kockáztatod, hogy esetleg megsütöd a szerkezetet, és kár lenne érte, elég drága cucc.[ Szerkesztve ]
-
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #13619 üzenetére
Igen, én ajánlottam, de már nagyon megbántam. Nem gondoltam, hogy belegabalyodsz. Még én se használtam, de a leírások alapján úgy tűnt, megy rendesen. Elolvastad a manualt, és a kódok leírását? Tudod, ha minden húr szakad, olvassuk el a használati utasítást. Ott ugyanis le van írva, hogy használható HID és USB-n sorosport üzemmódban. Ha nem akarod egyiket se, akkor jumperrel közvetlenül az UART-ját kötheted az arduino panelhoz. Van a neten számos leírás.
Videó is van róla, igaz, valami hottentotta nyelven, de mutatja a bekötést.
https://www.facebook.com/econtec/videos/572034406744537/Az arduino.cc-n is van róla szó:
"Instead of soldering, you may be able to remove the two jumpers on the scanner and connect a cable between the pin marked S-RX to the TX of one of your mega's serial ports and also the pin marked S-TX to the RX of the same mega serial port.
You need also a common ground connection between the mega and the scanner.
Write a sketch to read the chosen mega serial port and write the data read (at 9600baud) to the serial console."
Mutatja is, hol a lábak:
https://forum.arduino.cc/index.php?action=dlattach;topic=692554.0;attach=370803Egy mintaprogram is van rá:
void setup() {
Serial.begin(19200) ;
Serial.println("starting") ;
Serial1.begin(9600) ;
}
void loop() {
if (Serial1.available() > 0) {
Serial.print(char(Serial1.read())); // !!! x 2
}
}
Nem gondoltam, hogy ilyen galiba lesz belőle.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13632 üzenetére
Én szeretem a rejtvényeket, ezért nem bánom, hogy nem olvastam el korábban az Ali oldalon a leírást, de magadnak spórolhattál volna egy kis időt, ha elolvasod.
"Support for setting module parameters by scanning the setup code (see the specification for details)
Settable parameters include (read mode, baud rate setting, command mode, prompt tone output adjustment, output format, barcode selective setting)"
Még a baud rate is le van írva.Olvasd át a manualokat:
[link]
Benne vannak a vezérlő kódok!Van benne Continuous mode és night vision is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13632 üzenetére
Na akkor szuper.
Nézd meg, hogy mit csinál a gomb, általában földre szokott zárni egy i/o lábat, de lehet, hogy tápra, ezt mérd ki, és utána arduino-val te is meg tudod tenni, de ettől még nem fog neked folyamatosan szkennelni. Gondolom van egy timeout, ha egy bizonyos ideig nem lát kódot, abbahagyja a szkennelést. Tapasztald ki, mennyi ez az idő. Az is lehet, hogy serial-on vmi kóddal is lehet vezérelni (mivel ott az rx láb, csak van funkciója), de ehhez már kéne dokumentáció. Esetleg próbálj neki karaktereket küldeni, hátha beletrafálsz. A gomb folyamatos nyomvatartását is próbáld ki, hátha. -
nagyúr
válasz zsolti_20 #13630 üzenetére
Feltételezem, hogy ch340 driver már telepítve van a gépeden, a kínai klón arduino-k általában ezzel vannak szerelve.
Mikor gépre dugod, felismerte? Megjelent egy új com port a gépen?
Az ide-ben ki kell választani a megfelelő COM portot, és utána fog csak működni a serial monitor. Feltételezve, hogy nem kell neki tx-en vmi inicializáló parancsot küldeni, hanem bedugás után küldi sorban az adatot.
Eredetileg mivel is kötötted össze a SDA, SCL lábakat, milyen lappal?Látom van a nyákon egy csipogó, mikor kódot mutatsz neki, visszajelez?
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13490 üzenetére
Két teljesen különböző dolog, nem lézeres, és nem mér távolságot, bár közelség mérésére szokták használni (proximity sensor).
A lényeg, hogy a fekete és fehér felület más fényvisszaverő képességgel rendelkezik, egy fototranzisztorral pedig tudod mérni a fényerő változását, ahogy a csíkok sorban elvonulnak a szenzor előtt. Ehhez persze úgy kell nyomtatni, hogy ne keresztben, hanem hosszában jöjjön ki a vonalkód a nyomtatóból, tehát ha az optikát elhelyezed a nyomtató papírkiadó tálcája fölött, a csíkok maguktól átmenjenek alatta.
Megpróbálom lerajzolni neked.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13485 üzenetére
Szia! Tudni kéne, hogy milyen bar code - magyarul vonalkód - lesz a matricán. Ha sima 1D (vmilyen EAN) kód lesz, akkor a legegyszerűbb egy reflektív optokapu lenne! A kód egy egyszerű bitsorozat, ha a nyomtató papírmozgató mechanizmusa egyenletes sebességgel tolja ki a papírt, akkor egyszerűen mérni kell a jelek hosszát, és visszafejteni belőle az adatot.
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #13375 üzenetére
Ahogy Tankblock is írta.
Mert nem egyformák a típusok.
"asd" nem C++ , hanem C string, és a C++ stringre nincs
az = operátor felülírva (overload). Az Arduinoban definiált (nagybetűs) String, gyakorlatilag a C++ (kisbetűs) string.
Vagy használj C stringet, azaz karakterek tömbjét, vagy:pl. 1: ahogy Tankblock is írta, csak kirészletezve
String y = "opop";
String y2 = "uiui";
String y3 = "asd";
y2= y3 ;
pl. 2: előtte törlöd, és +=, mert a += -re megvan a felülírás.y2.clear();
y2 += "asd";
pl. 3:
Amit Tankblock is írt, .replace függvénnyel.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Tankblock
aktív tag
válasz zsolti_20 #13375 üzenetére
Szia,
Nem dob warningot?
[link] Arduino forrás szerint nincs = operátor csak amikor a String osztályt létrehozod.
A benne lévő függvéynekkel szabadon lehet módosítani, ha tudod mit mire szeretnél cserélni . replace() függvénnyel....String y1 = "mano";
String y2 = "mi a mano";
y1=y2;
//elvileg ez még működhet, vagy pointer :-)
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13368 üzenetére
Ez jó ötlet feltéve, hogy a dugó helyére tennéd a mikrokapcsolót. Kellően kicsi tank kellene, hogy kis vízmennyiségnél is kapcsoljon, és ne maradjon benne sok víz, mikor lekapcsol.
De 3D nyomtatással nemigen lehet víz- és légmentesen záródó dolgokat nyomtatni, lásd a forró vizes videót a 3D printer topikban. Úszónak megtenné viszont egy pingpong labda, vagy talán egy jól záródó, kis méretű gyógyszeres doboz is.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #13335 üzenetére
"plussz mellé a másik furatba menetet vágnék, amibe bele menne egy pici csavar alátéttel ami a helyén tartaná a termisztort."
Ez hiányzott az én 3D nyomtatóm extruderéből gyárilag, így egyből ki is csúszott a termisztor, kiégett a fűtő betét, és nem tudtam mi lehet a hiba, mert akkor láttam életemben először 3D nyomtatót. Kérdeztem itt a szaktopicban, de ez senkinek nem ugrott be.
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #13274 üzenetére
"Egy egyszerű példát szeretnék használni. Minden sorban az első arduinotol az utolsóig 1-1 led felvillan majd kialszik. "
Ha tényleg led a cél, nem csak egy példának szántad, akkor 1 (egy!) panel + WS2812. Tipikusan ilyenre találták ki.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Gergosz2
veterán
őőőő, ha LED villogtatás akkor miért nem shift register? Kicsit olcsóbbra jönne ki mint 50 nano. Ebben az esetben CS pinek száma szabna határt. De vannak I2C-s IO expanderek, pl mcp23017, ahol I2C busz címek száma szabna határt.
[ Szerkesztve ]
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
gyapo11
őstag
válasz zsolti_20 #13280 üzenetére
Igen, ki lehet használni azt a fizikai tulajdonságát az induktivitásnak, hogy egyenáramú szempontból az ellenállása közel 0, viszont minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobb az induktív ellenállása. Mivel a jel általában több 10 kHz, de lehet több is, ezért ezt egy kondenzátorral le lehet csatolni a tápvezetékről. A kondenzátor pont fordítva viselkedik, egyenáramú szempontból az ellenállása végtelen, és minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb a kapacitív ellenállása.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #13276 üzenetére
NRF modulokkal? Többe kerülne a leves, mint a hús. Szerintem nem is működne ennyi rádióadó ilyen kis távolságban. De ha lenne is értelme a vezeték nélküli összeköttetésnek, akkor ott lenne még az 50 külön táp problémája.
Bár jobban meggondolva nem írtad, hogy a sorok/oszlopok közt milyen távolság lenne. Szóval adj több információt.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha van 50 felesleges nano-d, abból eggyel simán meg lehet oldani ezt a feladatot, a többi 49-et pedig nekem adnám.
Kell keresni egy szabványos kommunikációs csatornát, amire 50 node-ot rá lehet akasztani. Például az i²c-hez gyárilag hardveres támogatás van a nano-ban. Az elsőt kinevezem master-nek, a többit pedig slave-nek, mindegyik kap saját azonosítót, aztán a master irányítja az egész folyamatot.
Ha kell, tudok ettől bonyolultabb megoldást is kitalálni, de ahhoz idő kell.
-
PHM
addikt
válasz zsolti_20 #12293 üzenetére
A mérés működhet, és nem baj, hogy terhelés alatt van az akku, sőt.
Ha úgy kötöd be, mint ahogy a képen a 9V-os elemet, elég mondjuk
2db 1Kohmos ellenállás, de köss eléjük egy nyomógombot, hogy
csak akkor fogyasszanak az ellenállások, amikor mérni akarsz.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12250 üzenetére
A szerző jogainak védelmében korlátozásokat kell hozni, amelyek megtiltják, hogy bárki megtagadhassa ezeket a jogokat másoktól, vagy ezekről való lemondásra kényszerítsen bárki mást. Ezek a megszorítások bizonyos felelősségeket jelentenek azok számára, akik a szoftver másolatait terjesztik vagy módosítják.
Ha valaki például ilyen program másolatait terjeszti, akár ingyen vagy bizonyos összeg fejében, a szoftverre vonatkozó minden jogot tovább kell adnia a fogadó feleknek.
Biztosítani kell továbbá, hogy megkapják vagy legalábbis megkaphassák a forráskódot is. És persze ezeket a licencfeltételeket is el kell juttatni, hogy tisztában legyenek a jogaikkal.My own programming language: http://www.robomax.online
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12250 üzenetére
"Ekkor a szoftvert telepitem az eszkozre es az nem kerult eladasra csak atadasra. "
LOL
A licensz mindenféle terjesztési módra vonatkozik. Ha ingyen adod tovább, akkor is mellékelned KELL mind a licenszet, mind a forrást.Azt próbáld már meg felfogni, hogy a library-k kódja nem a tied, hanem másé, azzal csak azt teheted, amit a licensz megenged. Az meg azt nem engedi meg, amit te akarsz. Nem véletlenül.
My own programming language: http://www.robomax.online
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12247 üzenetére
A szabad szoftver megjelölés nem jelenti azt, hogy a szoftvernek nem lehet ára.
A GPL licencek célja, hogy garantálja a szabad szoftver másolatainak szabad terjesztését (és e szolgáltatásért akár díj felszámítását), a forráskód elérhetőségét, hogy bárki szabadon módosíthassa a szoftvert, vagy felhasználhassa a részeit új szabad programokban; és hogy mások megismerhessék ezt a lehetőséget.
A szerző jogainak védelmében korlátozásokat kell hozni, amelyek megtiltják, hogy bárki megtagadhassa ezeket a jogokat másoktól, vagy ezekről való lemondásra kényszerítsen bárki mást. Ezek a megszorítások bizonyos felelősségeket jelentenek azok számára, akik a szoftver másolatait terjesztik vagy módosítják.
Ha valaki például ilyen program másolatait terjeszti, akár ingyen vagy bizonyos összeg fejében, a szoftverre vonatkozó minden jogot tovább kell adnia a fogadó feleknek. Biztosítani kell továbbá, hogy megkapják vagy legalábbis megkaphassák a forráskódot is. És persze ezeket a licencfeltételeket is el kell juttatni, hogy tisztában legyenek a jogaikkal.
A jogok védelme két lépésből áll:(1) a szoftver szerzői jogainak védelméből és
(2) a jelen licenc biztosításából, amely jogalapot biztosít a szoftver másolására, terjesztésére és/vagy módosítására.Az egyes szerzők és a magunk védelmében biztosítani akarjuk, hogy mindenki megértse: a jelen szabad szoftverre nincs jótállás. Ha a szoftvert módosították és továbbadták, akkor mindenkinek, aki a módosított változatot kapja, tudnia kell, hogy az nem az eredeti, így a mások által okozott hibáknak nem lehet hatása az eredeti szerző hírnevére.
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12244 üzenetére
"Valaki azt mondja ellehet adni minden gond nélkül, valaki azt hogy nem. "
Azt szerintem senki nem mondta, hogy nem lehet eladni. Csak azt mondták, közöttük én is, hogy ÚGY nem lehet, ahogy te szeretnéd.
Nem tudom, mi nem világos abban, hogy csak akkor adhatod tovább, ha mellékeled a teljes forráskódot is, a licensszel együtt?
Ez ugyanis a GPL lényege.
Ha ez neked megfelel és van olyan hülye, aki emellett is fizet érte, akkor jól jártál, ha meg nincs, akkor "úgy" jártál.My own programming language: http://www.robomax.online
-
tibi-d
tag
válasz zsolti_20 #12234 üzenetére
Ha veszel egy hardvert, ahhoz a gyártó mellékeli a drivereket (library) ezt beépíti a termék árába. ( Egy videokártya árában is benne van a driver ára, és senki nem kérdezi, hogy beépítés után mire használod.) Innentől kezdve szabadon használhatod, mert fizettél érte. Szerintem.
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #12239 üzenetére
Aliról jött. Pont mostanában dicsértem az alit, hogy 100+ csomagot rendeltem onnan, de 1 híján minden megjött, és semmivel nem volt semmi baj. De amúgy több kommentelő is írta, hogy 12-es jött neki 85 helyett, viszont ez nekem rendeléskor nem tűnt fel. Az eladó még aktív, novemberben is voltak 5*-os értékelései, szóval akár még bármi is történet.
-
DigitXT
nagyúr
válasz zsolti_20 #12230 üzenetére
Szerintem neked nem a szoftvered (?) eladásán kellene még gondolkodnod, hanem hogy az alapfogalmakkal tisztában legyél, s vmi jól működő kódot írj, saját kútfőből. Ha ez mind megvan, akkor térhetünk vissza arra, hogy más ember munkájáért, amit neked ingyen elérhetővé tett adott feltételekkel jogszerű-e ill. etikus-e pénzt kérned?
Persze, ha kapsz licenszt a továbbértekesítésre, az más kérdés! Akkor azon kellene elgondolkodni, hogy mennyi hozzáadott értéket jelentenek a te kiegészítő soraid? (Miért venne tőled bárki meg egy Arduino-t, amin a te kódod van "fixen"? Ha maga is építget + tanulgat, inkább hasznos számára az általad feltalált ismeret, ha van ilyen, amit esetleg ő maga is tovább fejleszt, neadjisten kijavít, ha bugos... azért ezek nem ipari megoldások, főleg azzal a mentalitással, hogy nem tudom miért, de most jó.)
Szerk: na, telóról írtam (legalább sokáig tartott), szétesett az egész, bocsi.
annyira kinotte magat a project hogy akar eladasra is mehetne
Szerk2: milyen projekt amúgy, mert amit itt láttunk belőle, az eléggé ilyen otthoni gyakorolgatás volt (amivel nincs semmi baj, pont arra van a platform), és baromira nem egy kész termék. Ha viszont van ilyened, és az ahogy előttem írták nagy részben más munkájára épít, akkor bizony nem úszod meg a licenszelést. Azért az nagyon kevés, hogy a binárisból majd nem fejtik vissza, és akkor megúszod. Illetve működhet, csak se nem etikus, se nem jogszerű. Persze amíg nem jönnek rá, bármit eladhatsz "sajátként".[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12230 üzenetére
Én nem bírálni akarlak téged, de ezt inkább úgy kellett volna, hogy előbb tisztázni a dolgokat és csak az után belevágni.
A kiskapu számomra nem értelmezhető ebben a helyzetben.
Én csak azt tudom javasolni neked, hogy lépj kapcsolatba a fejlesztővel, már csak azért is, mert nem 20 sor kódról van szó, és hát, azért is, mert kiérezhető, hogy az ő kódja nélkül nem sokra mentél volna.Az is egy járható út, hogy nézel más, fizetős libet - ha van - és megvásárolod.
Én is teszem ezt olykor, mert 20-30 USD-ért már kapható olyan jó minőségű kód, aminek a lefejlesztése maga legalább két hét, ha nem több lenne. Tehát, néha egyszerűen nem éri meg beleállni, ráadásul más fejlesztőt támogatok ezzel.My own programming language: http://www.robomax.online
-
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12221 üzenetére
A Program (vagy a Programon alapuló munka a 2. szakasznak megfelelően) másolható és terjeszthető tárgykódú vagy végrehajtható kódú formájában az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint, amennyiben az alábbi feltételek is teljesülnek:
a) a teljes, gép által értelmezhető forráskód kíséri az anyagot, amelynek terjesztése az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint történik, jellemzően szoftverterjesztésre használt adathordozón; vagy,
b) legalább három évre szólóan írásban vállalja, hogy bármely külső személynek rendelkezésre áll a teljes gép által értelmezhető forráskód, a fizikai továbbítást fedező összegnél nem nagyobb díjért az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint szoftverterjesztésre használt adathordozón; vagy,
c) a megfelelő forráskód terjesztésére vonatkozóan megkapott tájékoztatás kíséri az anyagot. (Ez az alternatíva csak nem kereskedelmi terjesztés esetén alkalmazható abban az esetben, ha a terjesztő a Programhoz a tárgykódú vagy forráskódú formájában jutott hozzá az ajánlattal együtt a fenti b. cikkelynek megfelelően.)
Minden alkalommal, amikor a Program (vagy az azon alapuló munka) továbbadása történik, a Programot megkapó személy automatikusan hozzájut az eredeti licenctulajdonostól származó licenchez, amely a jelen szabályok szerint biztosítja a jogot a Program másolására, terjesztésére és módosítására.
Nem lehet semmilyen módon tovább korlátozni a fogadó félnek az itt megadott jogait.
[ Szerkesztve ]
-
robohw
aktív tag
válasz zsolti_20 #12221 üzenetére
Nem annyira egyszerű.
Magyarra lefordítva:
Az open source alapvetően nem arról szól,. hogy egyesek elvegyék a closed source fejlesztők munkáját és arról sem, hogy ingyen biztosítanának szoftot bárkinek. Még akkor sem, ha ez is, az is szükségszerűen, és esetenként tényleg megtörténik.A fő sodor, a tulajdonképpeni cél az, hogy egy fejlesztő tökön tudná szúrni magát akkor, amikor egy closed source programban bugot talál és nincs lehetősége azt korrigálni, pedig tudja, hogy meg tudná tenni, ráadásul azzal más is jól járna, aki vele egy cipőben jár (akár több millió ember lehet ilyen!), ha a javítást publikálja. Különösen bosszantó ez egy drága és nélkülözhetetlen szoftver esetében. Ezért létezik open source.
Minden más, ami az open source mellé adalék (ingyen szoftver, oktatásbeli, vagy kutatási lehetőségek, ingyen reklámérték, stb.), csak desszert.Ennek az elvnek mentén a te helyzeted olyan, hogy jogszerűen nem adhatod el a firmware-t - sőt, még ingyen sem adhatod tovább -, csak akkor ha a saját kódodat is a licensz alá rendeled, magyarul, mellékelned kell a saját és a 3th party forráskódot és a licenszet is.
Mi több, ha az általad felhasznált külsős library-ban változtatást eszközöltél, akkor a mellékelt dokumentációban a változtatást is világossá kell tenned. (másképp a te esetlegesen rossz minőségű kódoddal rontanád az eredeti fejlesztő presztizsét)
Az is fontos, hogy a továbbadás után annak a személynek sem lesz kevesebb joga a továbbértékesítésre, akinek a cuccot továbbadod. mint neked magadnak.[ Szerkesztve ]
-
-
gyapo11
őstag
válasz zsolti_20 #12212 üzenetére
Az összes programozó ezt csinálja, akár free akár fizetős a fejlesztő környezet, az abban készült saját szellemi termék vagyis a program szabadon értékesíthető. Ha kellene a futtatáshoz valami lib akkor kellene utánanézni, hogy az mellékelhető-e, illetve hogy ingyen vagy pénzért is. De arduinonál nincs ilyen kérdés.
-
_q
addikt
válasz zsolti_20 #12209 üzenetére
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szoftvert bináris formájában talán át lehet adni, mivel annak a tartalma nem ad információt a felhasználónak, így talán nem baj, ha a lib vagy egyéb dolgok amik a szoftverhez kellettek fizetősek egyébként. Erősítse meg azért ezt valaki.
-
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #12200 üzenetére
Ez alapján kellene az "LL" a végére, mert attól lesz 64 bites az érték, bár azt nem nagyon értem, hogy az értékadás egy 64bites uint változónál miért nem garantálja, hogy a változó tartalma 64bites egész szám lesz...
Mi indokolja, hogy a számot ennyi nullával kezded? Tudsz róla, hogy a 0-val kezdődő számok oktális számot jelentenek? -
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #12183 üzenetére
"Igazából nem tudom pontosan mit jelent az "uint64_t"
Előjel nélküli(u) egész (int) 64 bites (64) típus (t).
Először a mikrokontrolleres világban terjedt el az ilyen jellegű típusmegadás, de a C++(11) már beépíttette a nyelvbe is.
https://en.cppreference.com/w/cpp/types/integerAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
DigitXT
nagyúr
válasz zsolti_20 #12181 üzenetére
Szerintem ez még jó gomb mellett is tud anomáliákat csinálni, mert nincs
prellmentesítve, és egy kattintást lehet, hogy 20-30 kattintásnak érzékel...Szerk: mondjuk ha semmi kritikus nem függ tőle, akkor önmagában azt a
kis villogást, amit ennek hatására a LED-ed csinál, nem fogod észrevenni.[ Szerkesztve ]
-
-
-
DigitXT
nagyúr
válasz zsolti_20 #12167 üzenetére
Attól függ! Simán megoldható gerjesztőáramkör nélkül, csak nem konstans
jelet írsz ki az adott lábra, hanem egy négyszögjelet, ennek előnye, hogy a
sípolás frekvenciáját saját magad választod ki. Még zenélni is tudsz vele.
(Vagy mondjuk a rendőr-szirénát utánozni, 670 és 1500 Hz közt csúsztatva:
kerestem róla a videót, uis skicceltem össze egy ilyet tavasszal... De csak
a programkód van meg: úgy látszik mégsem vettem fel a nagy művet, LOL.)Tehát, ha esetleg mégis ilyet próbálnál ki, a tone függvény a barátod...
-
válasz zsolti_20 #12061 üzenetére
Es olvastam rola meg egy dolgot de ebben nem vagy ok biztos megkell h erositsek a tobbiek, de mintha valaki leforrasztotta volna a 3.3v konvertert az arduino alaplapjarol ezzel is sporolva.
Ennek azért van értelme, mert a gagyibb regulátoroknak nagy a nyugalmi/földáramuk, így érdemes kicserélni, ha sok a deep sleep.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #12037 üzenetére
A 3D nyomtató tényleg jó ötlet, de nem azért, mert arduino alapon működik (én biztos nem módosítanám a firmware-ét...), hanem mert a későbbi projektjeihez borzasztóan jól fog jönni alkatrészgyártáshoz.
A linken lévő robotot én is nagyon szívesen elfogadnám egyébként.
Ami esetleg még jól jöhet, az egy starter kit, tele mindenféle szenzorokkal meg kiegészítő alkatrészekkel, persze csak akkor, ha még nincs otthon ilyesmi. -
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #12020 üzenetére
" Ha lenne rajta még egy pici kijelző"
Ezen van egy pici, azt hiszem 240x240-es kijelző, és van sok I/O portja, miegymása:
https://www.banggood.com/LILYGO-TTGO-T-Display-ESP32-CP2104-WiFi-bluetooth-Module-1_14-Inch-LCD-Development-Board-For-Arduino-p-1522925.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
CN-ből 7$, UK-ban 11.5 $[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
-
nagyúr
válasz zsolti_20 #12011 üzenetére
Annak levehető a hátlapja egyáltalán?
Itthon szerintem eredetit kapsz 5000-ért, kollégámnak múlt héten vettünk egyet (igaz ace3-ba), nem tudom nálatok mennyire drágák a gsm boltok, de inkább ott próbálkoznék.
Ilyen, hogy akku kalibráció nem létezik, akku statisztika van, a töltések gyakoriságának függvényében módosítja az akkumulátor százalékos kijelzését, meg a várható üzemidő előrejelzést, de ez a valóban elérhető üzemidőt nem befolyásolja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- Milyen videókártyát?
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- BestBuy topik
- A Jézuskát is megelőzi a Dimensity 8400
- Fujifilm X
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest