-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
Na már csak egy frissítés van amit nem akar feltenni. Valami Network izé... A többit feltette.
Illetve a Braesero most lőtt el egy cd-met.Megy is fel a nero.
-
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
adott egy Acer Aspire One, Ubuntu 10.04.4 rendszer, 3.0 kernel. Minden működik, azonban némely videó valamelyest szaggat. Sima xvid, tehát nem 720p. Valami kimaradt volna a telepítés során?
-
törölt tag
Ubuntu 12.04-en szeretnék Lirc-et beállítani. Van egy USB-s MCE vevő, de egy másik távirányítót szeretnék hozzá beállítani, mert az MCE nem kényelmes. Az adatbázisban megtalálható az LG TV távirányító configja, de nem tudom mit kell beállítani. Ebben kérnék segítséget.
-
elttiL
senior tag
Üdv! Van valaki aki ért a C-Kermit használatához? USB-s soros porti kábellel CNokia CA-42) használnám. 1x sikerült csatlakozott, minden szép és jó volt, de azóta se sikerül, már leszedtem, visszaraktam, de nem megy.
-
-
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #3588 üzenetére
nincs.
a legelső kiadást raktam fel.
-
szoke12
őstag
Nem hiszem el....
Tegyünk próbát ismét, újabb konfiggal a 12.04-el... Megtettem.
A flash-t 3 újraindítás után sikerült beüzemelni, a 430 frissítésből a Frissítéskezelő csk 80-at csinált mg, és összeomlott. Azóta sem tudom telepíteni a rendszerfrissítéseket, mert ÖSSZEOMLIK!
És jön egy kis hibaüzi:+ a rendszer néha gondol egyet, és nagyobb terhelés esetén megfagy. ilyenkor a ctrl+alt+F1 v F2 v F3 vagy semmi nem működik. Megfagy. A 10-es is produkált néha hasonlót, de ez már nagyon felhúz...
-
válasz
fradi81 #3577 üzenetére
Eh. Kényszerítettem a 10-es flesst (megtaláltam a Synapticban a menüpontot...), és megy is.
Rohadjon meg az Adobe is meg a Gúgül is. Ha legközelebb itthon leszek, akkor megy a frissítés 12.04-re...Ráadásul a króm hisztizik, hogy régi a flash, és külön kell mindig engedni futni -> alapértelmezett böngészde a Firefox.
Köszi mindenkinek az ötleteket
-
válasz
quailstorm #3575 üzenetére
Ezek már voltak.. Libflashplayer leszedés és újrarakás is. Kézzel felrakás is.
Chrome legújabb is.
Pepper nincs is benne... Néztem a chrome://plugins-t, de semmi. Van 1db Adobe 11.2-es player, csókolom.
Valószínű egy régebbi kéne, de az is elcrashel. Annyi történik amúgy, hogy betöltesz egy flash-es oldalt, közli, hogy a plugin szeretne futni, engeded, és összeomlott (a plugin, nem a böngésző).FF alatt sem működik amúgy, szal nem böngészőgond...
-
Frissítettem egy Chrome-ot anyám 10.10 -es Lubuntuján, azóta nincs flash :S
Van valakinek infója, hogy mit lehet ezzel csinálni? Flashplugin újrarakásra nem javult meg... Honnan lehet régebbi verziókat leszedni? :S
(Persze gúglizás is folyamatban...) -
God Vazzeg
veterán
Az új 3.2.0.31-es kernel nálam vicceskedett, néha nem volt hang, és hálózat, illetve fagyogatott az X. Ha belefut valaki 12.04-nél, gondoljon erre!
-
Frigo
őstag
Hali
Van egy SSD-m win-7-es rendszerrel és egy 500GB-os vinyó mobile rack-ban ,utóbbira szeretném feltenni a Ubit ,viszont nem tudom lesz abból problémám ha időnként eltávolítom a gépből ezt a vinyót ? Be fog-e tudni booltolni a win-7-es rendszerem.
-
madmax158
csendes tag
Sziasztok, pár napja frissítettem Ubuntu 10.04röl 12.04re. A probléma az, hogy a qBittorrent v2.9.7 megszünt komunikálni se FEL se LE nem tölt, pedig a hálozat azt írja, hogy ONLINE(zöld). A hálozati beállításokban ahol lehetett megadtam egy konkrét port-to és e rooter-ben szintúgy megadtam ugyanazt a port-tot mégse megy. Pedig a 10.04 alatt ez így tökéletesen müködött. Valami ötlet, tanács, megoldás???
-
szoke12
őstag
Van egy DVD-m. Ezt sima tv-re kötött DVD lejátszóval meg tudom nézni. De ha berakom gépbe, nem akarja lejátszani. File kezelő nem látja csak a VIDEO_TS és az AUDIO_TS mappákat, de a tartalmuk üres.
DE ha root-ként terminálban kérek egy ls-t, akkor kilistázza a file-okat. Itt viszont nem tudom lejátszani, mert a vlc nem fut root-shell alatt.
Másolni nem tudom, mert nem engedi a fájlok másolását. (rootként sem)
Mit lehet csinálni? -
tvamos
nagyúr
válasz
God Vazzeg #3552 üzenetére
Ez egy igazan jo megjegyzes volt, mert ravezetett arra, hogy "azt sem tudja mit akar o maga". Hiaba, hogy letoroltem a particiokat, ha azt jeloltem be, hogy automaatikusan csinalja, amit akar, akkor nem csinalt bootolhato particiot. Ez nagyon erdekes tapasztalat.
-
Siriusb
veterán
válasz
God Vazzeg #3559 üzenetére
Konvertálásra avidemux-t mondanám, de ezzel összefűzni is tudsz videókat, igaz effekt nélkül.
-
God Vazzeg
veterán
Egyszerű program kellene nekem, ami mp4-ből divx-es avi-t gyárt nekem, legjobb lenne 2 kattintásos valami..
Illetve kis videót mivel tudnék szerkeszteni, több kis videót kellene összefűzni és valami zenét + effekteket (felírat, átúszás) bepakolgatni, szóval valami movie maker szintűt keresek
-
alitak
senior tag
Időközben voltam olyan ügyes, hogy a laptopom alá is felraktam az 3as kernelt, hátha akkor megy majd a webkamera. Így viszont az X teljesen megzakkant, a beépített eszközmeghajtó telepítő csoda nem akar semmit csinálni? nVidia GeforceGo 6100-ra meg nem találtam ubuntu drivert, bár lehet csak én voltam a hülye.
Lehet ezzel valamit kezdeni, vagy vissza minden és maradjon a 2.6os kernel? -
elttiL
senior tag
Üdv! Tudom, hogy felesleges csicsa, de van valamilyen jó háttérkép cserélgető alkalmazás ubuntura? Olyat találtam, ami abból válogat, amit én letöltök, nekem valami olyan kellene, ami netről /nyilván adott tárolóból/ szed random képeket. A win7-nél van ilyen. /de ha itt nincs, hát nincs, nem megyek tőle a falnak/
-
törölt tag
Tudnatok ajanlani olyan USB-s DVB-T tunert ami biztosan es konnyen beuzemelheto Ubuntu alatt?
-
sgx
tag
Udv!
Van egy Toshiba NB100-10X tipusu netbook, amin egy ubuntu netbook remix - talan 8.10-es - van.
A kerdesem az lenne, h egy lubuntu 12.04-el gyorsabb lenne-e a gep?Elore is koszonom.
-
tvamos
nagyúr
válasz
God Vazzeg #3550 üzenetére
Mar eljottem dolgozni, de ha hazamentem, megnezem. Az mindenesetre nem tetszik, hogy nem csinalt a renszer kulon homa particiot...
(De hat annyira regen telepitettem Linuxot, hogy mar az is meglepett, hogy felajanlotta, o automatikusan particional, meg minden. Meg szerencse... mar arra sem emlekszem, hogy kellene csinalni a particiokat.) -
tvamos
nagyúr
Kozben azt irjak mashol, hogy a RAID miatt az alternate-et kell telepiteni. Sajnos az alternate meg nem telepul (nekem) usb-rol. Azt irja, nem lehet mount-olnia a CD meghajtot... nincs is, csk flash.
Van esetleg valami otletetek? (Nem szerernek venni optikai meghajtot...) -
tvamos
nagyúr
Sziasztok.
Pont most kaptam egy gepet, Dell Optiplex 210L.
Gondoltam teszek ra Ubuntu 12.04.1-et. (Abszolut kezdokent...)
Az a gondom, hogy a grub feszt kiakad: Executing "grub-install/dev/sdb" failed.
(Pendrive-rol probalom installalni.)
Elore is koszonom a segitseget! -
PonPon
senior tag
használ valaki freerdp-t? nem megy a billentyűzet numerikus része...nemtudom miért
-
sgx
tag
Udv!
Lubuntu 12.04-re tud vki mukodokepes javat?
Ha igen honnan es milyen modon lehetne feltelepiteni? -
BoB
veterán
Azert nem tudod feltenni mert a processzor nem rendelkezik PAE-vel.
Ilyen helyzetben non-PAE installert kell hasznalni, a mini.ISO-val tudod felrakni:
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
meg lehet azt oldani, hogy a rendszer a DNS szerverek címét újrakérje anélkül, hogy közben a hálózatot nem dobja el?
-
-
elttiL
senior tag
Üdv!
Stream zenét szeretnék lejátszani ubuntun, mit tegyek fel? di.fm-rők szeretném, de nem nagyon (=egyáltalán nem sikerült) Walami winamp vagy aimp klón kellene gondolomén, de mi? -
Laybee
őstag
-
mzx
senior tag
válasz
szoke12 #3521 üzenetére
Iiigeeen?
Figyi, adtál hozzá bankkártyaszámot, vagy bármit, amivel fizetni lehet, netes bank accountot (moneybookers, paypal, satöbbi) ? Mert ha nem, akkor mit aggódsz?
Használd egészséggel, pénzed megmaradt ez esetben.
Laybee:
Értelek. Amúgy mi a problémátok Nero-val?Meggyőzhető vagyok, amúgy se értek különösebben a számítástech-hoz, pláne nem hardware-hez. Érdeklődő vagyok emiatt. A Nero-n kívül még nem használtam mást, nincs összehasonlítási alapom.
-
mzx
senior tag
Köszi mindenkinek a segítséget, sőt, priviben is kaptam, azt is köszi!
kispx:
Én is így sejtem, h netán kell ennyi hely, bár egyesek szerint elég csak annak 70-80%-a. Azonban DVD -t még soha nem írtam, csak a napokban fogok, érdekel, az esetben mi a helyzet, merevlemezen mennyi hely kell, ha van 1 GB RAM?SGX:
Javaslom, telepíts több media playert. Nálam van MPlayer, lesz megint SMPlayer is (van pár többletfunkciója), VLC a jelen gépemen is van, a Totem-et még nem uninstalláltam, alapból van, Avidemux-t mint videoszerkesztőt szeretem, de lejátszik is.
Audacious-t imádom, az is fent van, bár az csak audio-t játszik.
Szóval ami lejátssza az egyik formátumot, esetleg egy másikat nem, de másik player meg képest rá, ami netán az előzőt nem... szóval nyugi, mp4 -et is fogsz tudni... ha cak nem hibás file-t tesztelsz.Laybee:
Köszi a megerősítést, priviben is ezt ajánlotta egy tapasztalt linuxos.Épp most fel is telepítettem.
A napokban tesztelni fogom, ma már tuti nincs rá időm, energiám.
Bár a másik illető szerint a Nero nem valami minőség, míg te arra utalsz, h kedveled, akárcsak én. -
-
mzx
senior tag
Hm... lehet, hogy maradok a windows-os Nero-nál... cd írásra azt már megszoktam.. az a helyzet, hogy a napokban fogok életemben először dvd-t írni, lehet, h a biztonság kedvéért win alatt ejtem meg egyelőre, Nero-n. De azért érdekel továbbra is, ki milyen DVD író, CD író applikációt ajánl ubuntu/Mint alá...
Kérdem továbbra is: hdd-n mekkora hely kell, mialatt dvd-t írok? 1 GB RAM-om van.
-
mzx
senior tag
válasz
fradi81 #3514 üzenetére
Lehet, h kevés hely volt a merevlemezeden és ezért tartott volna túl sokáig...?
Amúgy le lehet venni az utólagos adatellenőrzés Brasero-n?
Csak jelezte, h hibás, vagy tényleg nem tudod azóta használni a dvd lemezt?
Tuti, hogy a megszakitás miatt lett hibás? (Amennyiben tuti hibás lett.) -
mzx
senior tag
Köszi a választ, kispx!!
Milyen konfig és mekkora kapacitás kell általában dvd íráshoz?
Az enyém oké?:
P4, 2.5 GHz CPU
1 GB RAM
Hány GB hely kell a merevlemezen?SGX:
_ J A V : A falsh player lehet, hogy pontoabban 11.2 r202, de a lényeg, hogy bármelyik 11.2-es jobb, mint az újabbak -
mzx
senior tag
A telepítések , frissítések kapcsán javaslom, nehogy belefuss abba a problémába, amibe a napokban én, hogy alig "tette a dolgát" hiba nélkül a synaptic. Tehát javaslatom, hogy friss telepítés után magát a synaptic csomagkezelőt is frissítsd, de legalábbis mielőbb. Ezután a synaptiCON BELÜL is végezz frissítést, pl. a reload/frissités gombbal.
Avi DivX, mkv, satöbbi:
Többféle player is lejátsza, kipróbálhatsz többet is, de ezt, meg bármit próbálsz, először erősen javaslom megtenni, amit fentebb írtam a Synaptic-kal. Szóval ilyen player-ek:
- VLC
- Mplayer (vagy GNOME Mplayer)
- SMplayer
- Totem (ez alapból benne van a 10.04-es Lubuntu telepítőben)...de amúgy a videoszerkesztő Avidemux is lejátszik avi -t , DivX-et, mkv-t nem tudom...
FlashPlayer:
Ne a legfrissebbet tedd fel, sokan panaszkodnak az újabbakra.
A 11.202 például nyerő. -
mzx
senior tag
Van tapasztalatotok a Brasero cd-dvd író app-ról? Még nem használtam, érdekelnek vélemények. CSak a lényeg: rendesen megír dvd-t, cd-t, hiba nélkül, 8x-an, 16x-osan?
Főleg adat cd, adat dvd esetére érdekel. -
PuMbA
titán
Terminálba:
sudo add-apt-repository ppa:ripps818/coreavc
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
Ezután nyomj le egy frissítést. SMPlayer beállításoknál az audio kimenetet rakd pulse-ra, a video kimenetet meg vdpau-ra ha NVIDIA-d van, egyébként meg ATI-nál valami avivo-os akarmire, ha nincs akkor textured video, Intelnél meg Overlay video, ill ha nincs akkor textured.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024) - M3 - 68 Ciklus- 8GB/256GB (MRXN3MG/A) Asztroszürke - MAGYAR
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest