- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3DMark (2013) eredmények
- Everest / AIDA64 topik
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Hobby elektronika
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
brickm
őstag
válasz
Lathronos #27791 üzenetére
Szia!
Most hogy említed, hogy vannak szívások a 16.04-el, az lehetséges, hogy egy PC-n, aminek az erőforrásai egyébként bőven magasabbak, mint a 14.04 vagy 16.04-nek, mégis a 12-es LTS-sel megy a leg jobban?
Csak mert az én gépem annó 12-es ubuntuval is volt kapható és érdekes módon ha azt teszem fel minden megy gond nélkül. De nem tudom hovatenni a jelenséget. -
Lathronos
őstag
válasz
#63761920 #27789 üzenetére
ubuntu ISO írásra inkább mintstick-et használj. Azzal formázni is tudod a pendrive-odat.
(#27790) Tamy
Ha 16.04-et használsz, fogsz még ennél is kellemetlenebb dolgokba belefutni. Én ezért használok még mindig 14.04-et. Azzal nincs szívás, minden működik úgy ahogy kell.
-
Tamy
senior tag
Megoldódott a billentyűzet problémám is, akadt viszont egy újabb:
Se a Krusader-ben, se a "gyári" fájlkezelőben nem működik a lassú dupla kattintásos átnevezés, és nem is találok sehol ilyen beállítási lehetőséget (Google is csak a csoportos átnevezésre hoz fel találatot. Így vagy jobb gomb-átnevezés, vagy a megfelelő funkcióbillentyűt vagyok kénytelen használni, ami elég kényelmetlen. Miként lehetne ezt visszaállítani?
-
törölt tag
Sziasztok!
Ki szeretném cserélni a Lubuntut Ubuntura!
Hogy tudom? -
zoltanz
nagyúr
Mate GDebi-jével nemtudtam egy rar fájlt kicsomagolni. Mit kell telepíteni hozzá?
-
laszlohu
addikt
Tegnap egy bugot vettem észre, bár lehet, hogy ennek így is kell működni,
a wifivel kapcsolatban az Ubuntu 16 - osnál,2 helyről szoktam használni a wifit,
1. wifis routerről (hálózat1)
2. ha valamilyen oknál fogva nincs internet a hálózat1 - en,
akkor a telefonomról megosztom a wifi hotspotot (hálózat2 ),
persze ezen a telefonon rögtön kikapcsolom a wifi hotspotot, ha nincs rá szükség.a napokban azt vettem észre, hogy hol kapcsolódik, hol nem kapcsolódik a wifi,
és megdöbbenve tapasztaltam, hogy ha eltávolítottam véglegesen a hálózat2 - es nevű wifit,
akkor megszűnt a hol kapcsolódik, hol nem effekt. -
gyulank
addikt
válasz
lev258 #27778 üzenetére
De megadtam az alaplapom, hivatkozásban, plusz minden hozzászólás alatt ki van írva.
Részletesen leírtam, hogy mi mire van kötve. Már azt is tudom, hogy router nélkül is megszakad.
És azt is írtam, hogy nekem se volt problémám 16.04 előtt. Mindenre válaszoltam, amit tudok. -
dark2
tag
Feltettem a playonlinux alá a Far Cry-t (eredeti). A telepítés végén volt egy is gond, de felment végül.
Elindítottam 1024-ben, de nem úgy fut, mint számítottam. Sokszor szaggat, a grafika olyan, mint amikor DX7-es kártyán láttam futni (gf2-n volt a víz egy egyenes textúra hullámzás nélkül), van hogy textúrák hiányoznak a földről pl. A harver elég erős hozzá, win alatt szerintem simán futna (gtx650, Athlon2 X4 3ghz, 8gb ddr2-800).
Mit lehet állítgatni, hogy szebben nézzen ki, jobban fusson? -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27777 üzenetére
Én valószínűleg tudom (évekig ment egy ilyen alaplap testvére nálunk, azonos chipset-tel és valószínűleg azonos hálókártyával is). Baja nem volt semelyik Linux-szal, csak pár év múlva meghalt, sajnos a garancia lejárta után.
Ha akarod, bejelentheted, de ők nálunk is több információt fognak kérni ahhoz, hogy érdemben foglalkozzanak vele. Te pedig nekünk még a legalapvetőbbeket sem adtad meg. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27775 üzenetére
"Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ..."
Csak úgy van értelme jelenteni, ha tudsz róla információkat adni (lehetőleg a megszakadás után közvetlenül).
Mi még azt sem tudjuk, miféle hálókártyád van. Akkor ők mit kezdjenek a problémáddal. -
gyulank
addikt
Hol tudom jelenteni?
-
zoltanz
nagyúr
Azt olvasom többeknél gond van a hibernálásal és az alvó móddal. Nálam okés, használom.
Kipróbáltam Wine-vel pár régi játékot (ogl, d3d) fut ahogy kell, geforce nyilt driver. -
Én is hasonlóan csináltam.
Bootoltam egy Live USB-t, felcsatoltam a linux partíciót /mnt/hdd -nek, aztán a
grub-install
-t lefuttattam a /mnt/hdd -s root path-szal.Aztán bebootolt az Ubi és ezen keresztül egy
update-grub
rendberakta, így a Win-t is ki tudom választani!Köszi mindenkinek!
-
gyulank
addikt
Nekem nem szokott. De még a többi dolog se szokott menni, sőt, ha nem pendriveról vagyok, vagy nincs elég hely, akkor telepíteni se tudok semmit. Van, hogy egy napig próbálom frissíteni a grubot, aztán újratelepítem a Linuxot. Jó neked, ha működik. Régebben használtam a grub customizert, az működött, de azt már nem egyszerű telepíteni. Meg pláne, ha valamiért nincs net.
-
Syl
nagyúr
válasz
Mr Dini #27768 üzenetére
Én paraszt módszerrel szoktam
Bebootolok live ubuntu-ra, telepítem a boot repairt és kész. Nagyon nem elegáns, de működik.
-
Rendben, köszönöm mindkettőtöknek! Akkor ha jól gondolom, be kell bootolnom egy Live linuxot, majd egy chrootból ki kell adnom a grub-install-t? Mindenesetre majd utánanézek!
@lev258
Nincs az az isten, h Win-t tegyek fel elsőnek!
-
Üdv!
Az új PC-re tettem Ubuntu-t a következő módon:
A HDD-t három Primary partícióra bontottam. Első partíció lett a legnagyobb, ext4-es partíció, erre ment fel az ubuntu. Másodiknak csináltam 5 giga swapet (16 giga ram mellett nem kéne, de miért ne?
), végül az utolsó partícióra tettem egy Win8.1 Pro-t, hátha kelleni fog valamikor.
Egyébként GParteddel csináltam (msdos) partíciótáblát, illetve a partícionálást is.
Node, a problémám az, hogy most mindenáron a 8.1 akar bebootolni, az Ubuntu-t ki se tudom választani...
Tudom, hogy ez itt picit off, meg biztoa sokszor szóba került már, így egy korábbi hsz, ami leírja a teendőket is megfelel.
Tudnátok segíteni?
Ui.: ha csak olyan megoldás van, ami miatt gyalulnom kell mindent, az se gond, hiszen még nincs veszteni való adatom!
Uui.: szerintetek 16 GB ram mellé kell-e/mennyi swap (kell)?
-
-
Syl
nagyúr
Vajon ha gparted live alól egy partíciót (pl home) átmásolok egy másik hdd-re, a jogosultságok megmaradnak a fájlokon?
-
saelin
veterán
Woah, most majdnem megsüketültem... VLC alatt az egyik animémnél az 5.1-es hangsávval elkezd recsegni meg sípolni a hang. Fülessel és a noti hangszórójával is, ha átváltom 2.0-ra akkor jó, csak xarabb lesz a hangminőség.
Ez egy sorozat szóval most összehasonlítottam az előző rész média adatait a problémással:
06. rész és a 07. rész. Ugyan annak tűnik, de mégis a 7. résznél meghal a hang... Nem találkoztam ilyennel már egy jó ideje. Szerintetek mi okozhatja? A fájlt már újra letöltöttem, biztos ami biztos.Szerk:
Ja igen...
Ubuntu mate 16.04 és 2.2.2-es vlc. Gyakorlatilag stock beállításokkal. -
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #27755 üzenetére
Érdekes dolgok ezek. Nálam is voltak anomáliák.
T-home modem/router(wifis) van a lakásban. Ha a gépemben a chieftec mini-itx házban a gyári chieftec táp megy és bármelyik linux disztribúciót lerakom sleep-be, az tökönrúgja a modem lan portjait. Az internet meg a wifi működik tovább. Ha ugyanezen a gépen windowst (7, 8.1, 10) sleep-eltem, az nem nyírta ki.
Lecseréltem egy paneltápra és a probléma megszűnt. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #27754 üzenetére
Semmi sem biztos. Pár éve egy kolléga úgy járt, hogy a router-e időnként eldobálta a Linuxos kapcsolatot, de csak azt. Lecserélte, és mindjárt jó lett. Nem állítom, hogy nálad ez van, de azóta bármit elhiszek lehetségesnek.
Tehát érdemes lenne megnézni router nélkül kezdetnek. Aztán lehet nézni ifconfig-ot, dmesg-et, ... -
-
gyulank
addikt
Legalább naponta egyszer megszakad a Net, és rá kell mennem a bontásra, majd a csatlakozásra.
Már unom. Jelenteni hol, hogy lehet? -
zoltanz
nagyúr
Még egy apróság a Viber-t nem tudtam bekapcsolni, indításkor biztonságra hivatkozva feldob egy üzenetet (QR) kód. Le okézom és elszáll.
-
törölt tag
Bosszantó! Kerestem, hogy lehet a GRUB2 bootmenüt letiltani. Találtam is bőven anyagot. Meg is csináltam, de akkoris megjelenik és visszaszámol.
Segítenétek?
-
growler
őstag
válasz
zoltanz #27742 üzenetére
Ne haragudj, de szerintem nem jó taktikát követsz.
A frissítések jó része, biztonsági frissítés. (Ezt a Mint frissítéskezelője látványosan mutatja.)
Ha telepíted a "Systembac"-et, és rendszeresen csinálsz visszaállítási pontot,
nyugodtan frissíthetsz...mert ha valami gubanc adódik, ennek segítségével
visszaállíthatod a még jól működő állapotot. (Vissza az időben !) -
törölt tag
válasz
zoltanz #27733 üzenetére
„Azt mondják egy nagyobb rendszer frissítés problémákhoz vezethet”
Őőő, ezt ki mondja? Nekem az elmúlt kilenc év alatt egy, valóban komoly problémám volt, amit nem tudtam megoldani, így újratelepítés lett. Pedig a 7.10-től a 14.10-ig az elején minden félévben az első napon, aztán kényelemből az első hétvégén frissítettem. Ez csak egy nap csúszás, mert általában csütörtök helyett pénteken. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #27734 üzenetére
Értem.
Nem okoz gondot, csak kellemetlen.
Ha jól tévedek az LTS -ek jobban kiteszteltek, Canonical által, és főleg Debian testing csomagjait használják, míg a simák az unstabe csomagokat.
Nem mintha a stabilitási gond lenne mezei Ubi-kal (sőt a Beta-kal) az elmúlt 5 évben.Azért a 2 számú gépemre fel szoktam rakni az LTS frissítéseit (tesztelni/ismerkedni az új funkciókkal). Ha mégis valami gond lenne, ne a 0-ról induljak, és valamennyire üzembiztos rendszert is kapjak.
-
zoltanz
nagyúr
1 hónapja használom az Ubi Mate-t 16.04.1 csak a Firefox-ot frissítgettem. Annyi bosszantó aprósággal találkoztam (kb. Hetente jön elő)
Eldobja a wifi-t (kattintás a tálcán a wifi-re, hálózat nevére és visszakapcsolódik) gondolom driver, mert win7-en hibátlan
Másik a tálca autómatikus elrejtésen van, de néha nem tűnik el. -
DrojDtroll
veterán
-
Mtbsrác
senior tag
Sziasztok!
Olyan progit keresnék amivel tudok pingelni mondjuk egész nap, és egy grafiokonba rendezi a nap történéseit. Tudom hogy létezik még régebben láttam is de nemtudom a nevét sajnos. Fontos lenne mert így kitudnánk deríteni hogy mikor x@rakszik a netünk. Ill a szoláltató fele is tudnák segítséget nyújtani.
Köszi.
-
Tomy27
tag
Üdv,
Olyan kérdésem lenne hogy napokban akarom kicserélni Notebook- ban a HDD- t SSD- re.
És az érdekelne hogy miket kell beállítani, mire kell figyelni, telepítés előtt, illetve utána esetleg?
A Swap partíció az mehet rá pl, vagy jobb ha HDD-n van, illetve TRIM- et külön kell aktiválni, vagy
az újabb Ubuntu, stb már alapban tudja, és aktiválja?Illetve érdemes külön 10% üres partíciót hagyni
az SSD élettartalma miatt, partíció eltolása stb kell figyelni?Szóval ilyesmikre gondolok elsősorban. -
gacsat
újonc
Hi!
A Binohoz nem ért senki? -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27715 üzenetére
Pontosabb lenne azt mondani, hogy vannak szoftverek, amik már gazdátlanok egy ideje és inkább szerencsés véletlen, ha még működnek. Másrészt meg pl. az Avidemux-nál a fejlesztők nem kapták össze magukat időben. Ezért maradt ki. Miután már megcsinálták, amit kellett, már csak ppa formájában lehetett elérhető.
Syl: Én már régebben használtam, de úgy rémlik, mástól hallottam ilyen elcsúszásos dolgot. Lehet, hogy pont ez a ppa-s verzió javította. -
Lathronos
őstag
-
Syl
nagyúr
válasz
growler #27717 üzenetére
(#27719) Lathronos
Van egy jogtiszta Win10 a lányom gépén.
Van egy jogtiszta Win10 erre az én gépemre, de ezt learchiváltam USB vinyóraUgyanerre a gépre van egy jogtiszta Win7 Ultimate az még rajta van a gépen. Azzal szoktam dolgozni. Az egészet megtudnám oldani virtuális gépben is, de van a VBox-nak pár rigolyája ezért ha meló van rebútolok (ugye az itthon dolgozom program hátránya).
-
Lathronos
őstag
Nekem akkor lett végleg elegem az MS-ból, mikor apám Windows 7-tel telepített PC-jét(a linux szerinte egy használhatalan buggyüjtemény) akartam összepárosítani USB-n a Nokia 225 telefonjával. Hát persze, hogy a Windows update-en nincs hozzá driver, holott a készülék az MS terméke. Az év vicce díjra igen esélyes lenne ez az eset.
-
Lathronos
őstag
Rengeteg szoftver kikerült az ubuntu tárolóiból(elavulás vagy inkompatibilitás miatt) amik jobb esetben még PPA-ból elérhetőek, míg a többség ment a levesbe. Ha mázlija van a user-nek, talál alternatívát, ha nincs, akkor így járt. Majd a 18.04-nél is lesz néhány világmegváltó újítás, melynek ismét áldozatul esik még további pár tucat szoftver. Minden forradalomnak vannak áldozatai, nincs ez másképp az IT világában sem. Ahogy mondani szokás: "a cél szentesíti az eszközt". Micsoda paradoxon ez a közmondás.
-
Syl
nagyúr
Srácok, Avidemux még mindig nincs 16.04/mint 18-ra?
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #27709 üzenetére
A MiniTool Partition Wizard Bootable hány bites változatát (32/64) használod, melyiket érdemes?
-
törölt tag
válasz
King Unique #27709 üzenetére
Ez idáig a legjobb ötlet. Így nem kell Windowst venni. Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
#61392896 #27694 üzenetére
Én azokat csak mellékesen említettem meg, de előtte írtam azt is, hogy vsz vannak hasonlók Linuxra is. Utóbbival kapcsolatban pedig ugye a többiek adtak ötleteket. De az igaz, hogy a másik OS grafikus programok terén jobban el van látva.
Amúgy még egy opció lehet a MiniTool bootolható változata, amely grafikus felületen biztosítja az említett funkciókat
—►
[link], [link], [link]. Linux alatt az UNetbootin ki tudja írni pendrive-ra és működik Legacy / UEFI boot módban egyaránt.Viszont előbbivel szórakozni is nyilván kicsit macerás és nem feltétlen r = 1 usereknek való. De amúgy az MBR piszkálása, disk / partition wipe és egyéb dolgok sem... Jobb ezeket hozzáértő személyre, illetve szakemberre bízni.
-
TromF
tag
válasz
#40553216 #27703 üzenetére
Gondolom a kiselejtezett irodai gepeken tarolt adatokat kellene szakszeruen megsemmisiteni es leellenorizni hogy a hdd hasznalhato allapotu-e meg. Ha ez tenyleg, ertheto hogy nem egy szakembert alkalmaznak sok penzert unatkozni a monoton munkatol, de szerintem nem is a felhasznalas modja a kerdes itt, hanem a feladat megoldasanak a modja.
En a problemat egy jol megirt bash scripttel oldanam meg, tehat parancssorbol. Az szepen logolna, a usernek csak a merevlemezek behelyezesere meg a megfelelo idoben megadott igen-nem valaszokra kellene figyelnieennek megfeleoen a smartctl, badblocks, dd parancsokat hasznalnam.
-
törölt tag
Sziasztok!
Miért állítódik el a nyelvi beállítás?
A laptopon is és azon belül még a google keresőbe is?
Ubuntu 16.04 LTS 64bit
Előre is köszönöm -
törölt tag
válasz
#61392896 #27701 üzenetére
Egységsugarú júzer ne használjon ilyen programokat! Abból csak a baj van. Ha van is ilyen programja és az mutat bármit, javítani úgysem tudja. Én a kilencvenes évek elejétől használtam Windows, soha nem volt szükségem ilyen programokra, pedig nem voltam soha egységsugarú, mert érdekelt a téma.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
gacsat #27693 üzenetére
"A VLCnek hogy tudnám megmondani, hogy mekkora ablakban nyíljon meg?"
Próbáld meg úgy, hogy a Beállítások megjelenítése rádiógombot átváltod Mind állásra, majd a Videó beállításoknál az Ablaktulajdonságok rovatban beírod a Videó szélességéhez és magasságához a két általad kívánt maximális értéket.
VLC totyikban volt:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Path of Exile (ARPG)
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tőzsde és gazdaság
- Facebook és Messenger
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest