Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen monitort vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz zoltanz #40047 üzenetére
Van rá lehetőség:
Akár ZFS-t, akár az LVM-et választod, ott a lehetőség. Igaz Windows mellé nem ajánlja fel, de onnan is előhívható a partícionáló amivel (talán) megoldható. (Nem kezdtem szétpartícionálni a saját rendszeremet)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
nagyúr
válasz zoltanz #39985 üzenetére
Bocs, most esett le, hogy nem drivert, hanem mesa csomagot szeretnél! De mindegy, az a PPA akkor is alvó állapotú.
(#39992) hcl
Áh, az már nem divat. Azt hiszik, hogy minden két kattintás, és megy is.
Az is működik már, de majd csak jóval később, előbb azonban marad az utánaolvasás vagy úgy hagyjuk a rendszert, ahogy az install feltelepíti. Sokan használják így home userként. Én is így használom.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz zoltanz #39985 üzenetére
Az a PPA nem jó már a 20.04-hez sem egyébként ezt a PPA-t tedd fel inkább: Proprietary GPU Drivers
Ha le akarod szedni a PPA:t: How to uninstall the NVIDIA drivers on Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish Linux
[ Szerkesztve ]
-
válasz zoltanz #39958 üzenetére
Amit leírtam, az összes terminal parancs.Mondjuk mcedit helyett lehet nano-t használj. Én mc-hez vagyok szokva.
Tegnap frissítettem 22.04-re, tudtam a firefox->snap dologról, csak arra nem számítottam, hogy ennyire lassan indul majd. Ezért megoldottam."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz zoltanz #39951 üzenetére
Meg lehet kerülni a dolgot.
1)Távolítsd el a firefox csomagot snap-ből és apt-ból:sudo snap remove firefox
sudo apt purge firefox
2) Hozzá kell adni appa:mozillateam/ppa
-t:sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
3) A snap-et telepítő csomag policy-jét le kell vinni:sudo mcedit /etc/apt/preferences.d/firefox
A tartalma pedig:
Package: firefox
Pin: version 1:1snap*
Pin-Priority: -1
4) Le kell ellenőrizni, hogy rendben van-e a prioritás:apt-cache policy firefox
Erre azt várjuk, hogy a "Jelölt:" az ne a snap-es firefox legyen, hanem a 99-es verziójú.
5) Telepíteni kell a firefox-ot:sudo apt install firefox
#39957: Amíg az apt pinning policy-t nem állítja át valaki, addig nem fog a saját tárolóból települni, mert az ubuntu tárolóban lévő az mindig nagyobb verziós lesz. Meg kell csinálni a "3)"-as lépést.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
-
nagyúr
válasz zoltanz #39612 üzenetére
Megnéztem 20.04 alapú Mint-en és úgy néz ki, hiányolja ezt is: libpipewire-0.3-0, ez viszont 21.04-től van csak.
pipewire (0.3.24-3) dettó, 20.04-ben a 0.2.7-1 van ebből is.
Viszont ezek alapján úgy néz ki, hogy a Debian 11 testing-en mennie kéne a dolognak.
-
nagyúr
válasz zoltanz #39609 üzenetére
sudo apt install build-essential libarchive-dev qtbase5-private-dev qtbase5-dev libqt5svg5-dev libglibmm-2.4-dev libglib2.0-dev libpipewire-0.3-dev
forrásFenti parancsot lefuttattad? Mondjuk ha ilyenkor lehetne tudni, hogy a Debian testingen vagy valamilyen Ubuntu-n próbálkozol....
-
growler
őstag
válasz zoltanz #39603 üzenetére
Letöltöttem, és liveként futtatva kipróbáltam a Garuda 220101-et Cinna. felülettel
Alapértelmezetten "Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)"
Egy parancs: sudo pacman -S easyeffectskellett a telepítéshez.
(Jól tele is pumpáltak különböző menüpontokkal a Hang és videó menüt)
Egy újraindítás után,(lesöpört minden telepítést) jött a:
sudo pacman -S jamesdsp
Ez a pulseaudio equalizer, és a pulseeffects "szerelemgyerekének" tűnik
és PipeWire alatt működik. ... Kipróbálni/ismerkedni vele, szerintem érdemes. -
Dave™
nagyúr
válasz zoltanz #39599 üzenetére
Nem egyértelmű a helyzet szerintem, mert az EasyEffects a Pipewire-t használja, ennyiből nem lehet tudni, hogy a kettőből melyikkel van a gond. Én ilyen - késleltetésre kifejezetten érzékeny - csomagokat biztosan nem telepítenék Flatpakból, ha nem muszáj. A ppa-ban gondolom megtalálható az EasyEffects is.
-
Dave™
nagyúr
válasz zoltanz #39593 üzenetére
A Pipewire zseniális. Nekem minden audiohoz kapcsolódó gondon megoldotta (EasyEffects késleltetése nagyságrendekkel kisebb, mint a PulseEffects-é), plusz rögtön lett aptX BT kodek, míg Pulse-szal csak SBC volt. Manjaro-n ráadásul csak egy meta package telepítése szükséges, és használatra kész.
-
Krystal_s
addikt
válasz zoltanz #37266 üzenetére
Úgy néz ki sok olvasgatás és próbálgatás után megtaláltam a megoldást. Mivel most nincs telepítve Linux, csak Live rendszereket teszteltem, pont azt nem tudtam kipróbálni, mert restart kell hozzá.
Ez egy évek óta ismert probléma, szinte az összes Intel Wifit érinti. (ingadozik és max csak fele sebességgel megy, mint kellene)
2015-ben már volt róla bug report, nem értem miért nem javították azóta sem.
Beszéltem több emberrel is, akiknél szintén ez a gond...
Én korábban kb 4 éve találkoztam ezzel a jelenséggel egy másik gépemmel, amiben Intel Centrino 2230 volt.
A jelenlegi gépekben Intel Centrino 6300 és 6200 van.
A másik topikban írtam bővebben mire jutottam. -
válasz zoltanz #34771 üzenetére
config.txt-ben lehet meg kell piszkálni pár paramétert. pl:
disable_overscan=0 vagy 1
overscan_left=24
overscan_right=24
overscan_top=24
overscan_bottom=24Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz zoltanz #34346 üzenetére
Itt is volt egy hasonló probléma, hátha találsz e topikban hasznos infókat.
A gyári drivert próbáltad már? Tudom, hogy nem azt szoktuk, de hátha......
Ha semmi se megy, akkor Buster.....hátha.
(most nézem, hogy ez Ubuntu topik......)
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #32319 üzenetére
Kernelt sosem cseréled, hanem felteszel egy újat a régi mellé. Vagyis nem jelent problémát, utólag eltávolítható vagy épp használható, ha minden jól működik. Persze a nagyon régieket lehet törölni, ha már nincs rájuk szükség.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz zoltanz #32281 üzenetére
Dehogynem, illetve ez sem egyértelmű teljesen. Én inkább az apt update && apt upgrade-et használom, de nem pontosan világos, miért hagy ki bizonyos programokat az apt-get. Egyszer már bele kezdtem ásni magam a témába, mert izgat a dolog, de mire belebonyolódok ezekbe, mindig jön valami más. Laikusoknak egy élet is kevés, hogy kiismerjék a Linuxot, de én most már elvagyok vele. Ha nagyon elkényelmesedek, előveszem a Debiant és próbálom feszegetni a határokat! Az előzőt két évembe telt kinyirni, addig csak próbálta velem elhitetni, hogy kampeca. Ha nem akarsz nagyon meglepődni a napi használatú disztródnál, kell egy olyan, amit nyúzhatsz, ez meg egyértelmű, hogy csak Debian lehet! :-)
Amúgy a Debian ezekkel a függőségekkel sokkal zártabb, mint a többi, szerencsére.
-
nagyúr
válasz zoltanz #32279 üzenetére
Az apt esetenként jóval több dolgot frissített nekem, az apt-get kihagyott sok mindent. Amikor van nagyobb frissítendő csomag, ne hajtsd végre, hanem próbáld ki mindhárommal.
Az apt-get nagyon más a többihez képest.
Itt van két disztrónál amiről beszélek:
ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Találat:1 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Mellőz:2 http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:3 http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:4 http://ftp.de.debian.org/debian stretch Release
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.
ubyegon@ubydeb9:~$ubyegon@ubydeb9:~$ sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
Hit http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Ign http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Hit http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Hit http://ftp.de.debian.org/debian stretch ReleaseFüggőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free{a} irqbalance{a} linux-image-4.9.0-5-amd64{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
linux-image-amd64
1 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 38,8 MB letöltendő. Kicsomagolás után 190 MB lesz elfoglalva.
Folytatás? [Y/n/?]ubyegon@ubydeb9:~$ sudo apt update && sudo apt upgrade
Találat:1 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Mellőz:2 http://ftp.de.debian.org/debian stretch InRelease
Találat:3 http://ftp.de.debian.org/debian stretch-updates InRelease
Találat:4 http://ftp.de.debian.org/debian stretch Release
Függőségi fa építése
1 csomag frissíthető. A megjelenítéséhez futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Függőségi fa építése
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
firmware-linux-free irqbalance linux-image-4.9.0-5-amd64
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
linux-image-amd64
1 frissített, 3 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 38,8 MB.
A művelet után 190 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]***********************************************************************
Mint XFCE 18.3
apt-getFrissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libdrm-amdgpu1 libdrm2 libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libwayland-egl1-mesa
libxatracker2
apport libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles1-mesa libgles2-mesa libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2
libwebkit2gtk-4.0-37 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
15 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 7 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 18,7 MB.
A művelet után 76,8 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude
Függőségek feloldása...
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-common{a} libllvm5.0{a}
A következő csomagok lesznek frissítve:
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa
libwebkit2gtk-4.0-37 libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
A következő csomagok AJÁNLOTTAK de NEM lesznek telepítve:
apport-symptoms fonts-lato libjs-jquery libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2 python3-systemd
22 csomag fog frissülni, 2 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 39,2 MB letöltendő. Kicsomagolás után 69,3 MB lesz elfoglalva.
Folytatja? [Y/n/?]apt
apport libdrm-amdgpu1 libdrm-intel1 libdrm-nouveau2 libdrm-radeon1 libdrm2 libegl1-mesa
libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libgles1-mesa libgles2-mesa
libjavascriptcoregtk-4.0-18 libruby2.3 libseccomp2 libwayland-egl1-mesa libwebkit2gtk-4.0-37
libxatracker2 python3-apport python3-problem-report ruby2.3
22 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 39,2 MB.
A művelet után 69,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #32277 üzenetére
Ez egy csoda dolog, mert többnyire működik a dolog a dist-upgrade használata nélkül is, mégis egyik disztrünál működik, másiknál kevésbé. Az apt-get és az apt használata meg főleg egész mást eredményez, az aptitude viszont nagy frissitésekhez hozzá sem kezd, amig nem ellenőrzi a függősági helyzetet. Tegnap próbáltam ki Debianon a buster repo felrakása utáni frissitést és 10 percig csak a függőségeket csekkolta az aptitude.
Sparkly testing (rolling) LXQT kipróbálva, eddig ez az egyetlen disztró, amelyiket nem érdekli, hogy vannak tapipadok is a világon. Eddig beállitásokban sem találtam ott, ahol lehetne. Nem tudjátok mi a neve a tapipad beállitónak? Nem a synapse az? Szintén érdekes, hogy van saját LXQT beállitó programja, de fenn van külön az Openbox beállitója is, az is állitgatja a dolgokat. Ezt nem értem elsőre, mert LXDE QT-val nem lenne elég?
A panel beállitása elég érdekes, mert minden betú jó pozicióban állitható, az óra számai viszont le vannak csúszva és ki is takarja a show desktop gomb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #32265 üzenetére
Igen, vagy a törlés oldja meg vagy ez, amit javasoltam vagy semmi vagy magától megoldódik. Nekem az üres-re Enter nyomás sosem jött még be. Az egyik legidegesítőbb valami ez a kulcstartó. Nemrég Mint KDE-ben szívatott már a netkapcsolatot sem engedte anélkül, tegnap felraktam, meg sem jelent a kulcstartó téma. Persze nem tudtam reprodukálni a fehér betűket sem a FF hsz írásánál, pedig arra lettem volna kíváncsi, ezt sem értem, az egyik KDE-nél van, a másiknál nincs vagy könnyen elháríthat hiba.
(#32266) Mtbsrác
a --purge kapcsolót rakd be a terminal parancsba, úgy töröld
sudo apt remove --purge audacity
utána csekkold le a
locate audacity
paranccsal, hogy maradt-e valami[ Szerkesztve ]
-
atobi
csendes tag
válasz zoltanz #32169 üzenetére
Ha csak letölteni akarod, akkor sudo-zni sem kell.
Ha tudod a csomag nevét, letöltöd és biztos helyre másolod:
apt download <csomagnev>
vagy
apt-get download <csomagnev>Ha frissítés előtt megnéznéd, mi települne:
apt list --upgradableInnen a név ismeretében már töltheted őket telepítés előtt.
-
nagyúr
válasz zoltanz #32169 üzenetére
Mivel a sudo apt clean -s parancs megmutatta, honan szedné le a már szükségtelen .deb-eket, így adja magát, hogy itt találod őket:
/var/cache/apt/archives
.deb szerintem csak ebben a mappában található, máshol bin vagy tarzx van.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt clean -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Del /var/cache/apt/archives/* /var/cache/apt/archives/partial/*
Del /var/lib/apt/lists/partial/*
Del /var/cache/apt/pkgcache.bin /var/cache/apt/srcpkgcache.bin[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
-
floatr
veterán
válasz zoltanz #31726 üzenetére
Az SSD jól van szerencsére, a top és iotop nem volt a helyzet magaslatán, az udevadm monitor sem adott támpontot, és a syslog sem mutatott hibára utaló bejegyzéseket.
Az egésznek az érdekessége éppen az, hogy reprodukálhatatlan, és kihúz-bedug után minden normális lett. Egyszer begörcsölt, és amíg minden maradt a helyén, még a restart sem oldotta meg.
-
-
-
válasz zoltanz #31668 üzenetére
Böngészdéből nézd meg Megeszi reggelire! Azt már régen tudjuk, hogy egy erősebb P3-on vagy Pentium M-en is frankón lehet nézni olyan videót VLC-vel, ami a böngészőben szaggat Szóval ami az igazi gond, az a beágyazott videó számításigénye.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
ALFA
senior tag
válasz zoltanz #31493 üzenetére
Néhol fele proci erőforrással dolgozik a Mate 14.04-hez képest, de mindenhol érezhetően gyorsabb.
Azt ugye, persze, tökéletesen tudod, hogy ez az állításod nem a sw-t, hanem a hw-t minősíti.
Azt meg végképp nem értem, minek csatoltál be egy kéretlen reklámot.
Ha még esetleg a Duck-os keresőt használnád, megérteném, hogy fel akarok hívni a linuxos értelmiség figyelmét a normális alternatívára, de az, hogy egy olyan céget reklámozol, ami egyre inkább a korábban "ipari kémkedés" kategóriából él meg, enyhén szólva furcsa a számomra.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
duo
addikt
válasz zoltanz #31491 üzenetére
annyit mondanék hogy a youtube-dl re alternatíva a [ClipGrab]
lehet benne keresni, videot és mp3-at is tud.Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31476 üzenetére
Az AMDGPU egy kerneldriver, mely magáért a hardverért felel, annak megfelelő kezeléséért.
Ami a 2D vagy 3D képességeket, teljesítményt adja, az már a szoftveres oldal, a megfelelő OpenGL implementáció. Ez utóbbi a PRO rész, illetve a Mesa.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31472 üzenetére
Az AMDGPU-PRO teljesítménye már nagyrészt elmarad a nyílttól, így nem annyira ajánlott.
Ígérgették korábban az AMD-nél, hogy lesz majd nyílt grafikus felület, de mostanság nem volt frissebb infó róla. Remélhetőleg a DC kód után több erőforrást tudnak majd ilyen célokra is szánni.
Jelenleg néhány fájl módosításával tudod megtenni.
r4z: Szerintem ez inkább a Haladó topikba való kérdés.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #31432 üzenetére
Ajaj, ezek a processor hidak, ilyesmivel én is küzdöttem, annyiból volt más a helyzet, hogy a laptopon mindegyik disztró ugyanúgy viselkedett, így a pár hét alatt megtalál kernel boot opció minden disztró alatt működik. Nem irigylem, aki ilyenekkel küzd!
-
nagyúr
válasz zoltanz #31430 üzenetére
Bármi lehetséges azon a gépen, azok után, amit az off-ban írtál róla. Szerencsére ritkán adódnak gyakran használt programokkal ilyen összeakadások, de annál nehezebb rájönni néha, mi okozza!
Nekem már az érdekes, hogy az egyik mesa 17 használja a libgles1-et, a másik meg lecseréli.
Éppen ez okozta nálad is a gondot.No épp frissítem a laptopon a mesa-t:
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31424 üzenetére
Igen, itt látszik valami.
A libgles1-mesa csomagod verziója jóval régebbi, mint aminek lennie kellene (a többi sokkal frissebb).
Ez most talán elég fura megoldási javaslat, de vedd fel a Mesa stable ppa-t (Ubuntu topik Összefoglalójában megtalálod) és azután próbáld feltenni Synaptic-ból a friss csomagot.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
zoltanz
nagyúr
válasz zoltanz #31406 üzenetére
A frissítés kezelővel sem sikerült. Most a VLC 2.2.2 van fent aszem a 2.2.6 stabil a friss.
A libgles1-mesa-hoz hiányolja a libglapi-mesa-t, de az nem jön mert a legfrissebb van fent:libgles1-mesa : Függ ettől: libglapi-mesa (= 11.2.0-1ubuntu2) de csak 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1 telepíthető
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31039 üzenetére
Legalább várj 2-3 percet, mielőtt erővel leállítod. Előfordul, hogy valamit nem sikerül szabályosan leállítani és ilyenkor a rendszer vár kb. másfél percet, mielőtt kilövi. Ilyen esetben nem valódi fagyás van és idővel leáll magától.
Ha ez rád nem érvényes, akkor valóban utána kell járni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz zoltanz #31039 üzenetére
A
/var/log
mappában keresgélj, én általában a kern.log-ot szoktam megnézni, mert ott a sor elején az időpont alapján jól látszik, ha valami történt. Amit ír, azt megfejteni már egy másik történet. Nézegetheted a többi logot is kíváncsiságképpen.A kern.log aljáról felfelé görgetve látod, hol az új boot és az előző futás határa, itt egy példa erre:
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] nameserver '192.168.1.1'
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Linux version 4.8.0-53-generic (buildd@lgw01-56) (gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) ) #56~16.04.1-Ubuntu SMP Tue May 16 01:18:56 UTC 2017 (Ubuntu 4.8.0-53.56~16.04.1-generic 4.8.17)
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=bae3947a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b ro quiet splash vt.handoff=7
Aug 3 06:08:53 ubymintesetemben ez az utolsó bejegyzés, amit hiba esetén, reboot után megkeresnék és innen felfelé nézném, van-e valami hiba
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Rákereshetsz az
error
szóra is!Ez egy laikus módszer, a szakik biztosan mondanak okosabbat is......
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #30871 üzenetére
Ami az egyik legfontosabb, hogy kiderítsd, milyen chip van az eszközben. Ha a kezedben van, akkor egy lsusb-vel ez elég egyszerű, egyébként viszont nem könnyű. Előfordul, hogy egy adott gyártói megnevezés alatt különböző "beltartalmú" eszközöket is árulnak.
Ha tudod a pontos típust, akkor jellemzően egy gyors kereséssel a neten kiderül, milyen a támogatása. Így találtam meg például azt, hogy az AR9271 már a 2.6-os kernelben is volt támogatva, persze azóta fejlődött. Mint írtam, az extra opciók segíthetnek, több wifi eszköznél is tapasztaltam már.
Körülnézhetsz még itt: [link] és itt is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #30867 üzenetére
Nem tudom, de egy frissebb Live-val kiderítheted. Egyébként úgy látom, már évek óta támogatott. Ha mégis anomáliák vannak, lehet néhány paraméterrel kell játszadozni.
Kétféle 16.04.2 van. Ha frissen telepíted, akkor megkapod a frissebb kernelt és Xorg csomagokat. Ha csak frissítgeted az eredeti 16.04-et, akkor az előbbieket az általam linkelt módon kaphatod meg. A .2, .3, ... ilyen értelemben csak a szokásos frissítéseket jelenti.[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
válasz zoltanz #30423 üzenetére
Biztos régi verzió az SMPlayer. Ma jelent meg a legfrissebb (17.4.2), tedd fel azt.
Szerk.: Itt van, hogy kell feltenni.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Opel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrotik routerek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest