Hirdetés
-
PROHARDVER!

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ifkopityu
csendes tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem jó fórumon teszem fel a kérdést, de azért csak megpróbálom
.elementary OS van a gépemen. Ki akartam próbálni a windows 8 megy-e a gépemen. Feltelepítettem, de nem akartam, hogy elszúrja az MBR-emet. Mivel 2 HDD van a gépben, így az elementary OS HDD-jét lehúztam és a másikra simán feltelepítettem a windowst. Gond nélkül indult. A gépem ASUS P7P55D alaplappal szerelt, nem UEFI rendszer. A windows lemezkezelőben is azt írja, hogy MBR-ben van telepítve.
Ezek után visszdugtam a linux-os drive-ot. Újratelepítettem a GRUB-ot, amely fel is ismerte, hogy windows 7 helyett windows 8-at talál.
A rendszerindítás során el is indítja a win8-at, de az a boot logo kirajzolása után újraindul.
Ha a BIOS-ban váltogatok boot sorrendet, mindkettő rendszer simán indul. Arra gondoltam, hogy csak valami GRUB beállítást kellene eszközölni.
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
A frissítéskezelő jelzi, hogy elérhető új Kubuntu kiadás.
A frissítés rendesen lemegy?
A beállítások megmaradnak? -
stopperos
senior tag
Az Atheros alapú wifi cuccok nagyon jól vannak támogatva (és ez egy régebbi darab is).
A Plasma felületre visszatérve, ebben nem tudok segíteni mert most a xubuntu-s gépemen vagyok, nem a k-n. De mintha nekem ezzel nem lett volna bajom, a jobb alsó sarokban ott voltak a kapcsolatok mindig, és volt ott fogaskerék vagy villás kulcs is hogy a komolyabb beállításokat előhozzam.
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton
üzenetére
A proxy a 80 és a 443 -as forgalmat fogja. Ha te egy magas porton futtatod a saját proxy szervered, akkor szerintem működne a dolog.
perl cgi párosra keress rá, nem kell nagy webfejlesztés, csak annyi, hogy html tartalmat generálj. Ezt a cgi.pm modul meg is csinálja neked. A biztonságot meg apache2 szinten tudod állítani, felhasználó és jelszó párosra, valamint csak bizonyos ip címek engedésével.
Pl én annó ez alapján írtam magamnak egy kis admin felületet: [link]
De van itt még: tutorial uploading -
buherton
őstag
válasz
stopperos
üzenetére
A PERL nem ismeretlen, mert C kód generáló toolokat szoktam benne írni. Meg félévig architekt modell parsert meg már mit tudom én miket írtam benne, szóval az nem idegen. Viszont a webfejlesztés már más tészta. Az ötlet viszont zseniális, csak egy baj van, hogy nincs autentikáció és ha kiengedem a nagy világba, akkor bolgod-bolgodtalan beláthat vagy bejuthat.

A böngésző beállításokat általában szokták engedni, viszont szerintem ez nem jó irány, mert a tűzfal mellett van proxy szerver is multiknál. Amit ismerősömnél láttam az egy saját honlap volt, ahol megadhatta, hogy mire akar rákeresni és abban az oldalban már töltötte is le a honlapot.
Köszi a segítséget.
-
stopperos
senior tag
Mondjuk szükség lenne a kártya típusára (verzióra pontosan) és hogy milyen chip van rajta. Mert lehet azért nem látod, mert nem ismerte fel. Nekem TP-Link WN725-össel gyűlt meg a bajom, csak a 3.12 kernelben került be a támogatása, addig az rtl8188eu modult mindig fordítani kellett külön hozzá.
fradi81: Még emlékszem volt itt cikk erről... itt is
-
stopperos
senior tag
xubuntu és lubuntu menne rajta. Esetleg szerezz bele egy grafikus kártyát, ami GeForce 6600 (vagy felette) és Radeon 9500 (vagy felette) és akkor az ubuntu és a kubuntu is menni fog a hw gyorsítást igénylő felületükkel. (Nekem a Kubuntu 14.04 megy Radeon 9600-al akadás mentesen.)
Szerk: AGP vagy PCIe van az alaplapodon? A P4 szerintem még AGP. Csak annyi a lényeg, hogy a Directx 9.0 szintet megüsse, ellenkező esetben szoftveres gyorsítást fogsz kapni, ami a halállal egyenlő.
-
sqpp
őstag
válasz
fradi81
üzenetére
És ha veszek majd mellé valami GeForce karit? (PCI-E)
Azon már talán-talán eldötyög csak valahogy. Fontos lenne a munkám szempontjából a Linux, mert itthonról dolgozom, és általában VPS-ekkel, egyébb dolgokkal kell foglalkoznom, amelyek nagyrésze linux alapon fut.
Így jobb lenne, ha lenne valami Linux a számítógépemen. -
sqpp
őstag
Sziasztok, segítséget szeretném kérni, szerintetek elfutna egy ilyen konfigon a rendszer?
Processzor: Intel Pentium 4 HT
Memória: 2GB RAM
Videókártya: Alaplapi IntelCsak mert, kíváncsi vagyok azért, gondolom a debian azért menne rajta
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Csak hát az Ubuntunak több kakaó kell a Unity3D miatt, és ezért is kérdezem, annyira az új Ubuntukban nem vagyok otthon.
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton
üzenetére
1.) perl+cgi egy apache webszerveren -> kb 15-20 sorból megvan egy alap szövegdoboz és egy gomb hozzá. szerintem nem olyan nehéz feladat megírni. Kb az a logika, hogy amit a szövegdobozban megkap string-et, azt meghívja wget-el, és letárolod az stdout-ot, és kiírod. Szerintem lefejleszteni tanulságos, meg kb 2 óra alatt meg is van minimális tudással is. De talán mások tudnak jobbat.
2) tinyproxy pl segít neked, a configja egyszerű és csak a böngésző hálózati beállításait kell módosítani majd.
Amúgy ha ügyes a rendszergazdátok, akkor a böngészőtök le van zárva és nem tudsz proxy-t beállítani. De ezt majd látod.
-
válasz
üzenetére
Köszi, ezzel az erővel azt is mondhattad volna, hogy a szomszéd néni fiának is ilyen van! 
WD6402AAEX és WD1003FZEX- így írnám le, ha kérdeznéd, milyen vinyóim vannak, mert ebből kiderül valami.
Mindegy, a 80 és 1000 Gigából is kiindulhatunk, érdemes úgy megoldanod, ahogy javasoltam. Célszerűtlen már a régi vinyóra rendszert tenni, de tartós tárolónak viszont nagyon jól megfelel, az 1 TB meg mindenre elég. Ez az álláspontom változhat, ha legalább a fordulatszámokat és a smart adatokat megírod.
Csak, hogy jobban megértsd, miről gagyogok, nekem két WD Black HDD- m van, az új cc. 5 évvel újabb kiadású és már ezek között is észre lehet venni mennyi fejlesztés történt ezidő alatt, sokkal jobban fut az újon a rendszer, most a technikai újításokra nem térnék ki.
-
buherton
őstag
Valaki tud olyan webes felületű szerver programot, ahová mondjuk meg lehet adni egy http-s vagy ftp-s címet és azt leszedi a szerverre, anélkül, hogy nekem azt lokálisan tárolni kellene? Ilyen webes wget-es machinálásra gondoltam.
MOD: Illetve tudna valaki abban segíteni, hogy hol találok leírást, amivel az alábbit lehet beállítani. Adott egy webserver, ami forwardolja a kérést. Azaz ha én bent ülök a munkahelyen, akkor egy webes oldalon olyan oldalakat tudjak nézni, amit alapvetően a tűzfal tilt.

-
válasz
üzenetére
Mivel titkolod a HDD tipusokat, így aszondom neked, hogy 80 GB archiválásra tökéletes lesz, a Terásra meg mehet a Linux/ok, /home, ha akarsz egyáltalán vagy /media, /data. Amit akarsz, csak ne akard már a 80 GB- osra tenni a rendszert!
Fogadjuk már el, hogy cc. 10 esztendő alatt sokat gyorsultak a HDD- k! 
-
KDE Plasmánál hol lehet kiválasztani a hálózat típusát?
Vettem egy WLAN kártyát, és azt szeretném letesztelni, de lövésem sincs, hogy hol lehet váltani az alaplapi LAN és a PCIe WLAN kártya között.

-
BoB
veterán
válasz
Rimuru
üzenetére
Ha nem kell win én felezném a 80-at, egyik 40 -esre menne a rendszer / , másikra meg az egyéb próba disztró / -je, mivel szerintem úgyis váltogatni fog egy darabig amíg megtalálja azt amelyik számára a legjobb. Home-ot külön nem raknék sehova. Másik vinyóról szimlinkelném a mappákat és kész.
-
Rimuru
veterán
válasz
üzenetére
Azt eddig nem mondtad hogy nem kell a Win.

Akkor mehet az egész nyolcvanas gyökérnek (/) esetleg rakhatsz rá még külön SWAP-ot. Még ezt a külön home-ot gondolnám át. Szerintem simán maradhatna az is a kicsin (nem kell hozzá külön partíció), a másik megmaradhatna csak adattárolónak, akár ki is lehet szervezni külső winchesternek, NAS-ba, stb. De ez eddig csak egy vélemény. -
róland
veterán
DWG fájlokat mivel lehet megnyitni (S esetleg alapszinten szerkeszteni) Ubuntun?
A .dwg az Autodesk CAD programjainak egyik fájlformátuma. (Sajnos csak Windows-ra és MAC-re kínálnak ingyenes viewer alkalmazást, bár azok egyikével akár szerkeszteni is lehet.)
-
Rimuru
veterán
Nem ismerem a KWin-t így nem tudom. Ha abban nem lehet megcsinálni amit szeretnél kereshetsz mást ami tudja. Bár nem hiszem hogy pont KDE alatt nem megoldott ez.
hokins: Attól is függ hogyan és mire akarod használni. Megteheted hogy a kisebbik winchesterből lecsípsz 15-20GB-ot amire felrakod a kinézett Linux disztrót (feltéve hogy nem kell a hely a Windows számára) és a nagyot meghagyod adattárolónak. Én így csinálnám
-
törölt tag
válasz
Rimuru
üzenetére
Sziasztok. Egy kis partíció kiosztási segitség kellene. A gépemben 2db winchester van, az egyik 80gb a másik 1terrás. Windows 7 van jelenleg fent, kissebbiken a rendszer nagyobbikon pedig az adatok. Sokan írtátok hogy linuxnak elég 15gb a többi lehet a /home. Nos a kérdésem ebből adódik, hogy csináljam meg a partíciót/partíciókat hogy mind a 2 winchester ki legyen használva?
Elnézést ha túl bugyuta a kérdés vagy a megfogalmazás, csak nem akarom elrontani.
-
mégegy bug:
KDE alatt a LibreOfficeban gyakran használhatatlanná válik a billentyűzet, ami azt jelenti hogy semmilyen gomb lenyomást nem hajlandó tudomásul venni. Más programnál nincs ilyen. -
perszehogy itt sem jó képernyőn nyílnak meg a játékok...

itt legalább át lehet helyezni utólag, de a francnak van kedve ablakokat húzogatni egyik monitorról a másikra csak azért mert az ablakkezelő még erre sem képes.
-
joecontra
addikt
válasz
nobiand
üzenetére
Én úgy fognék neki, hogy még Windows alól megcsinálni a helyet a linux-nak (külön partíció). Ezután a telepítőben a Valami más opciót kell választani és kézileg megadni neki a már előkészített helyet.
Én az ilyen automatizált megoldásokban nem bízok, kis nem körültekintés és repültek az adatok.Üdv,
J
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i7-10610U I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Update 01.23. - Bomba árak 2026-ban is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- CoolerMaster MM710 53gr pehelykönnyű gamer egér eladó
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)