- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Epson nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
CloZee
aktív tag
válasz
lordjancso #17049 üzenetére
Totál felesleges 50 gb a / (rendszer) nek. Maximum 15 elég, de még ezt sem fogod soha a büdös életben kihasználni
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17048 üzenetére
Nem, a Windows marad az SSD-n és a másik HDD-n.
Azért szimpatikus nekem a partícionálás, mert ha úgy adódik, hogy újra akarom telepíteni az egész rendszert, akkor nem kell ügyelnem rá, hogy mit kell lementeni és mit nem.
Akkor úgy fogom csinálni, hogy 50 giga a rendszernek, a maradék pedig a /home könyvtárra mountolt külön partíció lesz. -
válasz
lordjancso #17047 üzenetére
Én nem vagyok a particionálás nagy híve, egy is éppen elég, de ha mindenképp szét akarod bontani az 50-950 pl. sokkal szimpatikusabb. A rendszernek szerintem 50 is rengeteg, én 10 alatt használom az összes rendszeremen... Swapnek mehet egy biztonsági 1gb, és kész.
Esetleg, ha winen is kellene plusz hely, akkor 50-50-900(NTFS), bár erről sosem írtál, hogy szükséges lenne. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17043 üzenetére
Rendben, akkor adnál egy javaslatot, hogy hogyan partícionáljak egy 1TB-s vinyót Linux-ra, amit leginkább munkára (webfejlesztés) fogok használni?
Természetesen lesz rajta pár zene, film, dokumentumok, stb, tehát minden, ami a munkához elengedhetetlen. -
válasz
tvamos #17034 üzenetére
Ha tárolót cserélsz, akkor disztrót is. Ez a Debian-way frissítés, szóval most van egy szép 13.10-ed. Cseréli a kernelt. Az upgrade és a dist-upgrade különbsége az, hogy az upgrade csak frissít, míg a dist-upgrade tehet fel új csomagokat (pl kernel), és persze törölhet is, mindamellett, hogy frissít. Így a dist-upgrade után az upgrade-nek semmi értelme.
FYI: Debianon azért számít ez verziófrissítésnek, mert ott sokszor nem a kódnév szerepel a reponévnél, hanem a stable/unstable/testing. Ezáltal, ha kijön egy új stable, akkor a repo automatikusan az újra fog mutatni, a dist-upgrade pedig az ott lévő új csomagokat / kerneleket fogja felrakni, mindamellett, hogy a többit is frissíti.@lordjancso: Nem kellett volna szétparticionálni, főleg nem 500-500 arányban, 500GB a rendszernek eszméletlen sok... Programokat mindegy hova teszed, a konvenció az, hogy ha minden usernek el kell érnie, akkor /opt, egyébként pedig /home.
Ne vegyél ki minden feleslegesnek tűnő opciót, mert bármikor jól jöhet egy recovery indítás, vagy akár a memtest is. Inkább cseréld a sorrendjüket, hogy az Ubuntu-Win7 páros kerüljön felülre.
GUI-s megoldásnak a Grub Customizer valóban megfelelő. -
válasz
#19617792 #17041 üzenetére
Firefox alatt.
Nem, írja is a Mint, hogy nincs zárt driver a rendszeren.Találtam egy ilyet, ez még aktuális lehet?
So I've had the same problem as a lot of people, youtube was extremely laggy even when I played 240p videos and I tried everything, html5 youtube, flash-aid plugin for firefox and whatnot, and they didn't work for me.
Then I enabled "Override automatic cache management" on firefox. It got a little better but still a bit laggy on fullscreen.Then I thought I'd let Ubuntu use more cache . So if you have the same problem just try this:
sudo gedit /etc/apt/apt.conf.d/70debconf.
Then put this code,:
APT::Cache-Limit "100000000";
on that file and then save it.Next type this code on your terminal
sudo apt-get clean && sudo apt-get update --fix-missing
and you won’t find apt cache limit again in the next time.It worked for me!!!
Ez 12.10-es Ubira volt.
-
Sziasztok!
Ubuntu alapú Mintet tettem fel, és olyanba futottam, amibe még soha. A flash baromira lassú, a youtube pl. szaggat és recseg is. Mondjuk egészen új a vas, Haswell i5, H97, stb. Tudtok rá megoldást. Korábban Lubuntut, Ubuntut vagy Xubuntut használtam, sosem volt ilyen gond. Most sem hiszem, hogy ez a Mint hibája lenne.
Van benne egy 6870 is, rámoljak fel drivert? Eddig nem kellett. -
lev258
veterán
válasz
lordjancso #17033 üzenetére
Én a saját könyvtáramba teszem (/home/én/program).
-
lordjancso
senior tag
válasz
lev258 #17032 üzenetére
Áhh igen, a /home -ot akartam írni, csak szokni kell, hogy a /home -ban vannak a felhasználók könyvtárai.
Azt szeretném még kérdezni, hogy konvencionálisan hova teszitek azokat az alkalmazásokat, amiket nem kell telepíteni, hanem kicsomagolod és futtatod (pl. PHPStorm)?
/home/{username}/programs -ra gondolok így első körben. Ti, hogy csináljátok ezt? -
lev258
veterán
válasz
lordjancso #17030 üzenetére
Swap akkor kell, ha viszonylag kevés a memória, vagy hibernálni akarsz. Embere válogatja, nálam 2GB. /usr-t még sosem tettem külön partícióra, a /home-ot szokás.
Utolsó kérdésre: pl. Grub customizer. -
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17027 üzenetére
Hmm.. Azt hiszem értem, hogy mire gondolsz.
Egyébként sikeresen feltelepült a rendszer, működik párhuzamosan a két operációs rendszer. Ezt a hozzászólást már Linux alól írom.Az 1TB-s HDD-t két partícióra szedtem, két darab 500GB-sre. Plusz panaszkodott, hogy kellene neki swap partíció, arra hagytam durván 250MB-t.
Az sda1 a primary durván 500GB, sda4 secondary, ami szintén durván 500GB és azt hiszem, hogy sda5 a swap partíció. Jól csináltam így?
Továbbá a primary-t a /-re mountoltam, a secondary-t a /usr-re. Fura, hogy nem látom külön a partíciókat, mint a Windows-on, de majd megszokom remélhetőleg.
Gondolom akkor ezt az egészet úgy kellene elképzelni, hogy amit a /usr-be teszek állományokat, azok fognak megmaradni, ha újratelepítem a Linux-ot és a secondary partíciót újra a /usr-re fogom mountolni?Ja és még egy, hogyan tudom a GRUB-ot módosítani?
Azt szeretném elérni, hogy minden "felesleges" opciót kivennék belőle, csak a Linux-ot és a Windows7-et hagynám benne és a Win7-et szeretném defaultra, hogy 15 másodperc után induljon el. -
tvamos
nagyúr
Nahat a lecsukott raring repo problemamat (Peppermint 4) sikerult megoldani ez alapjan:
sudo sed -i 's/raring/saucy/g' /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get upgrade
Nekem ez igy teljesen OK, saucy repoval.
Csak azert irtam, ha valaki masnak is az a gondja, hogy az ujabb, 14-es Ubi alapu disztrok nem mennek a gepen. -
válasz
lordjancso #17025 üzenetére
Így a SATA erában ugye a portok meg vannak számozva, 0-3/5/7, általában párosan, de néha még ez sem. Mindegy. Szóval ami a legkisebb számú portra van dugva, az lesz linux alatt az sda eszköz. Ennek a partíció az sda1-4. Tipikusan legacy MBR rendszerben gondolkozva, 4 primary lehet, ha van extended partíció az automatikusan az 5-ös számot kapja, rajta a logikai partíciók pedig az afölöttieket.
Indításkor ezzel viszont nem lesz gond, hogy a bedugott eszközök miatt esetleg átsorolódik mondjuk sdb-re, mert a GRUB-ban nem így történik újabban az elérés, hanem egy egyedi azonosító alapján (UUID), ami minden partíció sajátja, egyedi, független a porttól, de még a számítógéptől is. : ) -
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!
Kettő dologban kérném a segítségeteket.
Szeretnék csatlakozni openvpn -en keresztül a freevpn.me -hez, de hiába, nem tudok.
Gép: uname -a k52jt asus Linux IDDQD 3.13.0-32-generic #57-Ubuntu SMP Tue Jul 15 03:51:08 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Sajnos csak a grafikus felülethez értek...
Próbáltam már ezt próbáltam az openvpn-as -t a sima openvpn-t. Előbbit el sem tudtam érni, a középsőt se, a legutóbbi pedig parancssoros...
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
A másik: fejjel lefele van a webkamera a viber-ben.
PróbálkoztamKöszönöm a segítséget!
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #17024 üzenetére
Rendben, akkor lehúzom a biztonság kedvéért.
Ezt viszont nem értem: FYI: Az alaplap csatornaszáma alapján kerülnek kiosztásra az sda/sdb/sdc jelölések.
Kifejtenéd bővebben?Köszi!
-
válasz
lordjancso #17022 üzenetére
Természetesen lehet így is telepíteni (nem kell a bootot HDD-re rakni, hiszen a telepítő médiát kell meghívni úgy is...)
Csak kevesebb a hibalehetőség, nincs véletlen formázás, stb. Jobban kell figyelni arra is, hogy melyik vinyóra kerül majd az indító rekord.FYI:
Az alaplap csatornaszáma alapján kerülnek kiosztásra az sda/sdb/sdc jelölések. -
N0zer0
senior tag
Ilyen Windows 7 alatt nekem is volt, épp online henteltem egy fps game-mel, erre egyszer csak újraindult a gép, és az addigi fasza statjaim jól elvesztek. Mikor töltötte be a bejelentkező képernyőt a Windows ott írta, hogy a frissítések telepítése történik. Valóban, pont akkor cikkezett erről a hwsw is, hogy az új Win update újraindítja a gépet. Jó gyorsan összeemlegettem bizonyos női felmenőiket egy bizonyos ősi mesterség űzésével is. Ilyen egy baromságot kitalálni. Még jó, hogy nem értékesebb adatok vesztek el.
-
lordjancso
senior tag
válasz
lionhearted #16959 üzenetére
Még egy kérdés.
Mi van akkor, ha nem húzom le a Windowsos vinyókat, csak átállítom a bootot arra a vinyóra, amire a Linuxot szeretném tenni?
Tehát kötelező lehúzni az összes vinyót és csak a Linuxos legyen rádugva, vagy ez tök mindegy? -
törölt tag
válasz
lev258 #17019 üzenetére
Későn olvastam a bejegyzésedet, de egy megoldással sikerült elindítani.
Ez alapján feltettem a 32bites csomagokat. A leírásban raring van, de precise verziót találtam csak.
Most indul a skype.Update:
Sajnos gond van, mert most az optirun-al nem indulnak a programok.optirun skype
[ 424.469098] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0. Please
[ 424.469177] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled. -
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #17016 üzenetére
Első próba:
sudo apt-get install ia32-libs
sudo apt-get install ia32-libs
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
ia32-libs csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
De az alábbi csomagok helyettesítik:
lib32z1 lib32ncurses5 lib32bz2-1.0E: „ia32-libs” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
Nem nyert sajnos! Hogy a túróba lehet feltenni 32bites libeket?
lib32z1 lib32ncurses5 lib32bz2-1.0 lenne??? -
törölt tag
Ubuntu 14.04-et használnék. A skype nem indul, gondolom 32bites lib-eket akar a hd3000 vga-hoz.
peachman@pm-linux:~$ skype
skype: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directoryOptimus-os a gépem, bumblebee fent van, optirun-al indul. Alap VGA-val viszont nem. Mi lehet a gond?
-
BoB
veterán
Ááá, nekem a kedvencem hogy nálunk még mindig van xp, és az update automatára van beállítva. Prezentáció közben feljön a kis ablak (érted, embereknek tartasz előadást), hogy 10 perc múlva leáll í gép, ments el mindent
És nem tudod kilőni mert rendszergazdai jogosultság kell hozzá.
-
válasz
kertsa #17007 üzenetére
az jó, mert én meg épp azt tervezem, hogy a desktopon a lekalózolt win 7-et (nem vagyok rá büszke, de na...) windows embedded 8-ra cseréljem, mellyel együtt a Linux-ot kiköltöztetném egy notira.
Azért pont embedded, mert 27k a licenc, illetve 6hónapra kapok ingyenes licencet.
egyébként erre azért van szükség, mert Windowst kizárólag játékra használok, illetve használnék, csak semmi kedvem ide-oda bootolgatni. illetve ha csak fórumozok, vagy LibreOffice-szal bűvészkedek, oda elég egy noti, ami ráadásul kevesebbet is fogyaszt. -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #17006 üzenetére
Két éves történet:
Akkor még vindózoztam itthon (win7). Éjjeli bagoly volnék, gyakran 2-3 óráig is filmezgetek. Na egyszer megviccelt a vindózápdét. A film közepén (ha jól emlékszem valami frankó horror volt) szó nélkül újraindította a gépet. Ha, ekkor majdnem szétvertem az egész gépetPár hónapja:
Szintén éjjeli filmnézés (immáron linuxon, nyugodtságban), egyszer csak ordítás a másik szobából. A lányom éppen valami online hentelős játékot nyomott, amikor "intézkedett" a vindózapdétMert ugye a kis figyelmeztető üzenetet a gép újraindításáról csak a desktopon jeleníti meg, film/játék fölé már nem rajzolja ki.
Persze, tudom hogy át lehet állítani a windows update működését, de ez az alapértelmezett módszer igazi gyilkos kis tetű. -
kertsa
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17006 üzenetére
Win8-ról váltotam
olyannyira, hogy már csak linux van a gépen...
-
-
Sziasztok.
Két monitort használok a PC-mhez. Hogy tudnám meghatározni, hogy ha megnyitok egy programot, akkor az melyik monitoron nyíljon meg? -
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #16987 üzenetére
Jól összeszedett írás, grat!
>Ha ráérzel az ízére, kifejezetten élvezetes a használata és egy idő után akár igényelni is fogod azt, hogy minél mélyebben átlásd a dolgokat.
És egyben hányinger fog kerülgetni ahányszor vindóz elé ülsz
Megjegyzem, én a dropboxot csak simán sudo apt-get install nautilus-dropbox utasítással szoktam telepíteni. Vagyis benne van a szoftverközpontban.
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #16997 üzenetére
Valami olyasmi. A helyzet az, hogy a LibreOffice (korábban OpenOffice) az open document format-ot helyezte előtérbe, később elkezdték támogatni a Windows-os formátumokat is. Ekkor még nem is volt hivatalos szabvány a Microsoft részéről. Mikor kiadták a szabványt (több ezer oldal), sok dolgot újra kellett írni, átdolgozni a dokumentumok kezelését ellátó motorban. Ez ma is tart, elég sok anyagot kell átnyálazni. A Kingsoft viszont eleve úgy indult, hogy a Microsoft szabványait támogassa, erre építették fel az egészet. Ez a magyarázat a kérdésedre.
És persze ott a Microsoft hozzáállása is a saját dolgaihoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen TV-t vegyek?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest