- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóhifi
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Léghűtés topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
buherton
őstag
(rögzített hozzászólás)
Szerintem az sokkal jobb helyzet, hogy ha Windows 3.11-hez értő embert keresnek, mint ez: [A konditerem, ami sosem zár be]. A Déli sem jobb. A Keletit nem tudom.
Szégyen gyalázat, hogy az ország legfontosabb és legforgalmasabb állomásaiból min. 3-on is kézzel állítják a váltókat. Értem, hogy a jelzők biztosítva vannak, de akkor is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
philoxenia #15 üzenetére
Örülök, hogy ez feljött. A hajam tépem, mikor emberek egy erősen kivonatolt, kitekert masszát konkrét és mindenre kiterjedő valóságként raknak el és minden további mániákus szőrszálhasogatás a szemükben. Ilyen rendkívül egzakt alapokra épül aztán a gondolkodásnak hitt eljárás, mint olyan.
-
Na én csak, mint laikus írom le a véleményemet. Szerintem nem gond a régi rendszer addig, amíg a szükségleteket ki tudja elégíteni. Viszonylag régebbi dizájnú vállalatirányítási rendszerrel dolgoztam, azzal tudok párhuzamot vonni. JD Edwards a neve és a kinézete teljesen hajaz a régi DOS-os programokra, bár már az egeret tudja kezelni. Teljesen jó volt, a faék egyszerűsége miatt szerettem. Nem szól be, nem okoskodik, azt csinálja, amit mondok neki, ez mellett rakéta sebességű.
Na meg egy régi rendszernek az erőforrásigénye is töredéke az újaknak. Ha működik, nincs vele gubanc, akkor hajrá.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálunk is léteznek olyan vonalak, ahol ténylegesen forgalomirányítónak nevezett személy egyedül irányít szakaszokat. Nincs már minden állomáson forgalmi szolgálattevő. Nem biztosított egyvágányú pályákon is lehet elvileg vonattalálkozás menetrend szerint ilyenkor is, a vonatszemélyzet részvételével, az utasítás említ ilyet, de konkrétan most nem tudok példát mondani. A legtöbb helyen az ilyen távkezelt szakaszok felülvezérelt/elektronikus biztosítóberendezéssel és kétvágányú pályán működnek.
Bár már '83-ban, mikor kezdtem a vasutat létezett egy egyvágányú szakasz, -amit KÖFI irányító kezelt- Nyíregyháza és Miskolc között. [link]
Nálunk még csak nemrég kezdték pontszerű jelfeladással kiépíteni állomásközöket, a legtöbb helyen szigetelt sínek vannak. Egy érthető, bár hosszú tanulmány a témában, ha valakit érdekel. -
buherton
őstag
válasz
philoxenia #15 üzenetére
Úgy látom szakmabeli vagy, így lenne egy kérdésem. A menetirányítónak nem lehetett ebben felelőssége, illetve a másik állomás forgalmistája? Nem vagyok szakértője a témának, de úgy látom kívülről, hogy szinte mindenhez min. két ember kell, nem? Olyanra gondolok, hogy a személyvonat csak akkor indulhat el, ha a vonatvezető és a forgalmista ezt levezénylik. Nincs hasonló a menetirányító - forgalmista, illetve küldő állomás forgalmistája és a fogadó állomás forgalmistája között? Mondjuk itt lehet már közre játszik, hogy az adott vonal biztosított-e.
-
válasz
philoxenia #15 üzenetére
Ha ennyire érdekel a téma, önállóan is megkereshetted volna a hivatalos vizsgálat jegyzőkönyvét.
[link]
Ennél többet nem tudok megtenni ez ügyben. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus #13 üzenetére
Olyan forrásra gondoltam, mint amilyet én linkeltem. Ezek újsághírek, szakmailag gyakorlatilag nulla értékkel. Nem tudok németül, azért nem fogok keresni. Hiedelmek, tippek tanulságok nélkül így.
A baleset után tartott sajtótájékoztatón a bajor belügyminiszter azt a kérdést tette föl, hogyan lehetett egy időben egy vágányon a két szerelvény. Mint mondta, a vonatoknak a közeli vasútállomáson kell megvárni, hogy felszabaduljon a pálya. A német vasútbiztonsági szervezet és a rendőrség nyomozást folytat. A három feketedobozból kettőt már megtaláltak, ezek kiértékelésére még várni kell.
Itt gyakorlatilag semmit nem írnak online játszó "forgalomirányítóról"
A német forrás lefordítva elég homályos és szakmailag nem igazán pontos megfogalmazásokat használva találgat, de nincs szó ott sem arról, hogy a rendszer korszerűtlensége miatt következett volna be a baleset...
Az ilyen baleset elkerülése a biztosítóberendezés "civil" korszerű felülvizsgálatára részben alkalmas lehetett volna a Vonatinfo térképe, azonban ezt nemrég megszüntették.
Mi még látjuk, de csak a belső hálózaton működik. A mozdonyvezetők ehhez nem férnek hozzá a mozdonyról.
Magyarországon egyetlen vonalon belül is igen sokféle biztosítóberendezésnek kell egyszerre működnie. Részben az állomások, részben a vontatójárművek/motorvonatok miatt. A biztonságot végül mindenütt az emberi tényező határozza meg.
Minden rendszer elromolhat, ha pedig csak a biztonság a szempont, igen nagymértékű késések keletkeznek. Az egyik legkorszerűbb szakaszon például.[link] -
buherton
őstag
(rögzített hozzászólás)
Szerintem az sokkal jobb helyzet, hogy ha Windows 3.11-hez értő embert keresnek, mint ez: [A konditerem, ami sosem zár be]. A Déli sem jobb. A Keletit nem tudom.
Szégyen gyalázat, hogy az ország legfontosabb és legforgalmasabb állomásaiból min. 3-on is kézzel állítják a váltókat. Értem, hogy a jelzők biztosítva vannak, de akkor is.
-
válasz
philoxenia #12 üzenetére
Ha ennyire érdekel, te is rátudtál volna keresni.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus #11 üzenetére
Tehát gyakorlatilag semmi konkrét...
Mindegy, hogy milyen a kommunikáció, egy adott szakaszon nem az határozza meg alapvetően a biztonságot. "Az utolsó lehetőség", amit a mobiltelefon jelentett volna, elég kitalált hivatkozás a cikkben felhozott problémára. A biztosítás egy adott szakaszon alapvetően soha nem a mozdonyokkal való kommunikáción alapul. A vonatok jelzésekre indulhatnak el és állhatnak meg. Az értekezési lehetőség utólagos. Honnan tudta volna a "forgalomirányító" az adott mozdonyvezetők telefonszámát? Ahol a kommunikáció része a vasúti közlekedésben a mobiltelefon, ott nem bízzák a véletlenre a lefedettség meglétét. Jó lenne a konkrét eset eredeti forrásból.
Mint például az itt felsoroltak. -
válasz
philoxenia #10 üzenetére
Kb. leírtam.
A forgalomirányító ráengedett egy foglalt szakaszra egy szerelvényt. A ráengedett szerelvény szemben haladt a másik vonattal.
A forgalomirányító észlelte a hibáját. De már nem tudott mit tenni. Az utolsó esély a mozdonyvezetők mobiltelefon hívása lett volna, de a völgyszakaszon nem volt lefedettség.A két szerelvény vezetője gyanútlanul haladt előre. Amikor már látták egymást, késő volt. Nem lehetett elkerülni az ütközést.
A forgalomirányító online játékot tolt munkaidőben. Rossz döntést hozott.
Vélhetően a jelzőrendszer is ritkábban rakhatták le, mert semmi sem volt az adott szakaszon.A balesetnek több következménye lett. Javítani kellett a vasútvonalon a mobil lefedettséget. Gondolom ennek az utasok is örültek.
A szakasz biztonságát is emelték, ha jól emlékszem.Pofon egyszerű megoldással megelőzhető lett volna a baleset. Ha egy szerelvény belép az adott szakaszra, a kilépésig csak külön megerősítéssel engedhet szerelvényt a forgalomirányító. Nem kell bonyolult informatikai rendszer hozzá.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
Ez így nagyon karcsú leírás az esetről. Milyen biztosítóberendezés volt az adott szakaszon? Milyen értekezési lehetőség volt a mozdonyvezetőkkel?
-
philoxenia
MODERÁTOR
Pontosan mi fut a Win 3.11-en?
MÁV-nál még általánosan használt a Siemens-Halske biztosítóberendezés nagyobb állomásokon is.
Ilyen telefonokat használunk naponta... -
A hír nem mai, és csak nagyon kis szakaszt érint a dolog, illetve leginkább a vonatokon megjelenő infokat.
Több, mint egy éves a hír amúgy.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Sok szászt nem hallottam, de nekem az kulturáltabbnak tűnik mint a sváb. Azok csak ilyen gügyögősen beszélnek, míg a svábok nemcsak kitalálnak maguknak hülye szavakat, de ráadásul folyton úgy beszélnek mintha részegek lennének. Egy darabig azt hittem, hogy azért mert tényleg azok. Viszont idén tavasz óta tilos itt a munkahelyemen inni, és bár kicsit reméltem, hogy ettől hirtelen szépen artikulálva kezdenek majd beszélni, de csalódnom kellett.
-
válasz
Hieronymus #5 üzenetére
Wenigstns vasteht ma des bessa ois Sächsisch.
-
válasz
Kisgépkezelő #4 üzenetére
Eléggé tájszólásos a történet.
-
Kisgépkezelő
senior tag
A múlt héten leltem egy ásványvízes flaska hátulján. Én szerintem még nem ültem pontosan járó DB szerelvényen, bár olyanon sem ami annyit késett volna, hogy valaki időközben felnő.
-
válasz
MasterDeeJay #2 üzenetére
valami nagyon alacsony szinten
megírtvezérlésA vezérlés is a 3.11 szintjén áll. Sok éve az egyik német forgalomirányító egymásnak engedett két szerelvényt. A hibáját észre vette, de már nem tudott mit tenni. Mivel a szerelvények egy völgyben haladtak egymás felé, vészhelyzeti mobiltelefonok sem működtek lefedettség hiányában.
A forgalomirányítás telephelyén volt mobil lefedettség. Online játékkal múlatta az időt a felelős személy. 11 ember halt meg és több mint 80 sebesült meg. Az ítélet 42 hónap szabadságvesztés lett. Sokak kevesellték a büntetést. -
Gondolom itt speciális vezérlésről van szó.
Lehetne DOS is ha működik és megbízható. Inkább mennék egy dos által irányított forgalmi rendszeren mint win11 által irányítotton. Az igazi persze valami nagyon alacsony szinten megírt vezérlés lenne. -
Az 500 milliárdból majd lesz pénz W11 kulcsokra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Asus H410M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX 80 PLUS Gold White Edition (90YE00A4-B0NA00) 3 év garancia 27% áfa
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest