Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
Andris...
üzenetére
igen, a hangulat. Nálam az ABSZOLUT favorit az "AZ"
Tele van akár a régmúltban játszódó elképesztő jelenettel (Fekete Bugyor stb.)Elképesztően jó író, sajnos érződik, hogy öregszik, az ilyen komplex fajsúlyos regények helyett most ráált ezekre a krimi szerű regényekre pl. Holly Gibney
De persze mindegy csak ÍRJON, mert még ezek is piszok jók. (Pl. Mr. Mercédesz) -
Andris...
aktív tag
Stephen King-nek a befejezés sajnos nem az erőssége. Az Az is van vagy 900 oldal, imádtam, de a vége hatalmas csalódás. Nem értem, aki ilyen szinten tud történeteket kitalálni és elmesélni, hogy lehet ilyen gyenge a befejezésekben. De sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni. Nekem nála mindig a hangulat a legvarázslatosabb.
-
Apollyon
Korrektor
-
Sonja
nagyúr
válasz
tibaimp
üzenetére
Nem szokták az Android verziót frissíteni. Nagyon ritkán igen (mint pl. most a Tab Ultra C Pro megkapta az Android 13-at a 4.1.1-es firmware-rel), de nem is igazán kell. Egyébként 3 év támogatást vállal az Onyx, legalábbis eddig annyi volt. Amúgy biztos kell a Kaleido 3 "színes" kijelző neked? Elülső fény nélkül ne is nagyon használd, nem valami "szép".
-
tibaimp
nagyúr
Esetleg meg tudná valaki mondani, hogy az e-book olvasók, például ez: Onyx BOOX Note Air 5C esetleg a 3C/4C mennyi időre kapja meg az Android frissítéseket?
Most néztem, ez a legújabb 5C Android 15-el jön alapból, de nem találtam azzal kapcsolatban infót, hogy meddig kap frissítést.
Illetve, kell ezekre az e-könyv olvasókra Android frissítés egyáltalán? -
Apollyon
Korrektor
Kiegészítésként itt van Cal Newport (ő írta az Elmélyült munka c. könyvet) véleménye, hogy "Hogyan tudunk több könyvet olvasni".
Tl;dr: az emberi agy nem arra készült, hogy olvasson, ezért némi szellemi effortot (erőfeszítést) igényel, hogy akár fél órán keresztül is koncentráljunk egy könyvre. Ami elég nehéz, mert a digitális eszközök nagyon könnyen elrabolják a figyelmünket.
Ez nem itt hangzott el, de amúgy a sima tik-takozás, meg doomscrolling stb. is terhelik az agyat, és tényleg fáraszt (ezért van az az érzés, hogy kiégett az agyad), amellett hogy némi dopaminnal "jutalmaz".Illetve még amit kifejt, hogy a Kindle-ön könyvolvasás működik, azzal nincs baj. A telefonon olvasással van a baj, mert egyrészt, ha könyvet olvasol, akkor biztos jön majd valami értesítés, ami eltereli a figyelmed, másrészt meg csak egy kattintásnyira van egy másik program, és már nem is fogsz könyvet olvasni.
Szóval az, hogy papír alapon, vagy e-book olvasón olvasol rendes könyvet, igazából mindegy. Az a lényeg, hogy ne olyan eszközön, ami folyton félbeszakít, illetve, hogy ne újságcikkeket, mert sok benne a rizsa, és csak skimmelsz (átfutod, felületesen olvasod), hanem rendes könyvet olvass, ami valós koncentrációt igényel. -
Jaj, én már megnéztem.
Btw. most olvasgatom Stephen King -től a Végítéletet és bár nagyon olvasmányos sok esetben úgy érzem tele van felesleges extra információval. Szokni kell, hogy az asztalon lévő bableves konzerv márkáját is leírja de végülis cserébe a sztori meg érdekes.
-
Dinomano
őstag
Kevés időm van, Star Wars képregényeket olvasok. Meglepően jók; nagyon kellemes csalódás. Sokkal jobbak, mint a "nagyfilmek" történetei, jobb karakterekkel és történetekkel. Nem olvastam SW regényeket (idő szűke miatt nem is fogok nekiállni), de a képregényeken keresztül is átszűrődik, hogy sokkal több van ebben az univerzumban, mint amit a nagyfilmek láttatnak.
Elolvastam már a Darth Vader-esből párat, valamint a Köztársaság Fénykora köteteteket. (Az összeset elolvasom, amit ki tudok kölcsönözni a könyvtárból.)
Kezembe akadt egy Hobbit képregény is.
Ez:
https://www.lira.hu/hu/konyv/kepregenyek/a-hobbit-kepregeny-1 -
laracroft
senior tag
válasz
koncsik
üzenetére
Nekem a tavalyi év kiemelkedő olvasmányai a következők voltak:
1. Elhallgatott évszázad trilógia
2. Silent Zone
3. Az aratás hajnala
+1 Megölni Telekit -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano
üzenetére
Most nézem újra az egész sorozatot, hogy felfrissítsem magam az 5. évadhoz. A sorozat nagyon jó!
Mindenesetre kösz az infót
, de nem is tervezek regényt vagy képregényt olvasni a témában.szerk: Ma reggel fejeztem be az Alien/Predator/AvP könyv sorozatot immár a hamis kiadásokat is kiolvastam. Már a végére untam kicsit...
Belekezdtem a Cherubion alkonya sorozatba. Valakinek vélemény?
-

-
válasz
koncsik
üzenetére
Sajnos fizetős 24.hu cikk de itt van: [link]
Amúgy ezt találtam még a témában: [link] (angol nyelvű cikk)
Őszintén szólva mindegy is mert úgyse fogom lecserélni az e-book olvasóm papír könyvekre, egyszerűen kényelmesebb azon olvasni. Csak kíváncsi voltam a véleményekre.
#9037 igen ez egy elfogadható magyarázat csak fura, hogy nincs kihangsúlyozva, hogy mást olvasunk mondjuk a telefonon és mást egy e-book olvasón, nyilván papír alapon ma már inkább a könyvek dominálnak tekintve, hogy a nyomtatott sajtó népszerűsége már sok-sok éve folyamatosan csökken.
-
Bozek
nagyúr
Eléggé félreérthető a fogalmazás, de a könyvolvasás az könyvolvasás, függetlenül attól, hogy milyen eszközön történik. A digitális eszközön történő olvasás meg inkább minden más.
Ezt a mondatot nem is lehet máshogy értelmezni, hiszen egy e-book olvasása közben is ott vannak ezek a készségek, de egy FB-posztnál már kevésbé: "És itt vannak a kreatív készségek is, a képzelet, a történetalkotás, a vizuális képzelőerő."
-
Cs1csó
titán
Számomra a higiénia is fontos, a könyvtári könyvek sokszor elég "piszkosak" stb. voltak, de egy e-könyv olvasónál ez már nem probléma. Simán rendszeresen lehet áttörölni stb.
Az is előny, hogy az e-könyv olvasó "offline" nem pittyeg stb. olvasás közben, ilyenkor van, hogy a telefonomat is messzebbre teszem, ez is segít, hogy ne terelődjön a figyelem.
-
doc
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Nekem papírnal a leginkább az zavaró, hogy kényelmetlen a könyvet tartani, pláne oldalt fekve olvasva, főleg pláne ha a könyv vastag. Ebookkal ez sokkal egyszerűbb es kényelmesebb, jobban tudok figyelni a szövegre, nem kell azzal szivnom hogy nem látom rendesen, meg nehéz tartani.
valoszinuleg az lesz a megoldás amit lejjebb is írtak, hogy az illető cikk szerzője leragadt 20 évvel ezelőtt, a számítógépes monitoron meg telefonon olvasasnal és azt akarja összehasonlítani a papírral.
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem az a cikkíró nem veszi figyelembe a dedikált könyvolvasókat, illetve azt sem, hogy pontosan mit is olvasunk.
Könyvekből nyilván csak a könyvet tudod olvasni, míg telefonon könnyen elterelődhet az olvasás internetes szemét görgetésére, "csak csekkolok valamit", vagy félbeszakítja az elmélyült olvasást a rengeteg értesítés. Laptopon / pc-n szintén fennáll a dolog.
De egy e-olvasón, ami (lehetőleg) offline, és csak könyvet tudsz olvasni rajta, nem hiszem hogy ne adná át az infót ugyanúgy, mint egy papírkönyv. Az meg nonszensz, hogy meg majd pont az lesz a baj, hogy nem lapozok. És ha adott papírkönyvben túl kicsik a betűk? Vagy nem jók a fényviszonyok? Szóval ja.Egyébként aki akar, az amoled kijelzős telefonon is jól tud olvasni, csak nyilván kényelmetlenebb, meg villódzik (alacsony frekis PWM), meg óránként lemerül, de az infót ugyanúgy átadja. Itt az emberen múlik, mennyire kalandozik el a figyelme olvasás közben.
-
Cs1csó
titán
+1 doc
megint nincs tisztázva (egy ilyen "tanulmány" "okoskodás" stb. alap feltétele, hogy a fogalmi rendszert TISZTÁZZUK, azt a kört amiről a kutatás vonatkozik, most akkor mit értünk "elektronikusan" telefon? tablet? és/vagy e-ink kijelzős e-könyv olvasó?!)
Saját véleményem:
6-8 éves korig (az olvasni megtanulásig) jobb a FIZIKAI könyvek, a nagy színes, leporelló szerű képeskönyvek, amik 2-3 éves gyereke szeretnek lapozgatni, de anno én magam köré raktam és szinte "falat" "kerítést" építettem belőle tehát több funkciós, de azok a nagyalakú színes mesekönyvek is fontosak mint pl. a Nils Holgerson vagy a Disney mesekönyvek.
AZ is jó ha van ilyenből kifestős, kiszínezős stb. mert akkor ugye a satírozás, a vonalkövetés stb. motorikus kapcsolatok fejlesztése mind-mind hasznos.DE "tizenévesen" már kevésbé fontos, szerintem a FIZIKAI könyv. Ebben a korban visszatekintve számomra a KÖNYVTÁR volt egy fontos vonatkozási pont, nagy könyvmoly voltam, sokat jártam (heti rendszerességgel, mondhatni fegyelmezetten: akkor is benéztem ha még volt mit olvasni, hátha jött valami új, mindig betartottam a kölcsönzési határidőket stb.
Amúgy volt egy időszak amikor keveset olvastam, de mióta e-könyv olvasóm van még az azt megelőző időszakhoz képest is többet olvasok.
RÖVIDEN: 6-8 éves kor alatt FONTOS a fizikai, színes, nagy stb. könyvek használata.
Kiskamaszként, fiatalként pedig a könyvtár szocializációs hatása fontos.
-
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Ez nem valami jó hír mert e-book olvasó sokkal kényelmesebb. Hordozhatóság, fényviszonyok miatt leginkább de van akinek helye sincs tárolni a könyveket, kidobni meg eszembe se jutna könyvet. Persze el lehet ajándékozni de közvetlen környezetemben nem nagyon tudok olyat aki rendszeresen olvasna vagy az én könyveim érdekelnék. Szóval jól lenne ha az agyunk alkalmazkodna a 21. századhoz és ugyanúgy kezelné az elektronikus olvasást mint a papír alapút.
-
Rigormortiis
veterán
Igaza van, múltkor a fene tudja melyik pszichológiai témájú könyvben én is belefutottam (hivatkozásokkal alátámasztva), hogy sokkal jobban rögzülnek a tények, ha papír alapon olvassuk, megfogjuk, lapozzuk, érezzük. De nem emlékszem pontosan hol olvastam, ezért nem is hivatkozok, de elvileg van különbség.
-
doc
nagyúr
-
Épp most olvasok egy cikket az olvasásról és ebben azt állítja egy pedagógus, hogy a papír alapú olvasás jobb mint az elektronikus mert:
"Knézics Anikó szerint a digitális eszközökön való olvasás és a könyvolvasás között jelentős különbség húzódik. Előbbinél szinte már szkennel a szemünk, és gyorsan kiválogatja azokat a mondatokat, amelyekre szükségünk van, egy ingert próbálunk kielégíteni. A „klasszikus” olvasás (ami alatt a pedagógus a megfogható, puha vagy kemény borítású könyvek lapozgatását érti) viszont ennél sokkal elmélyültebb folyamat, ami számos készségünket fejleszti.
A legösszetettebb tanulási tevékenység ez a fajta olvasás, mert kognitív készségeket fejleszt: a figyelmet, a koncentrációt, a logikus gondolkodást, a lényegkiemelést. Aztán a nyelvi készségeket, hogy milyen a szókincsem, a kifejezőkészségem, mennyire értem meg az árnyaltabb kifejezéseket. Van egy szociális és érzelmi vonulata is: milyen az érzelmi intelligenciám, az empátiám. És itt vannak a kreatív készségek is, a képzelet, a történetalkotás, a vizuális képzelőerő."
Vélemény? Amúgy durva, hogy nagyjából csak minden kilencedik magyar ember olvas.
-
Jumbozorz
senior tag
-
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Valamiből nekik is meg kell élni, egyik kiadó sem szeretetszolgálat, és nem is a vevők két szép szeméért csinálják. Rendszeresen szoktam nézni beszélgetéseket meg riportokat a kiadók vezetőivel, még ilyen árak mellett is örülnek neki ha kijönnek nullszaldóra. A hazai lakosságnak kb. a 2%-a az amelyik rendszeres olvasó. Ilyen piacra kell eladási oldalt kiépíteni. Gondolhatod.
Még tavaly volt egy hír róla, hogy extrém módon megdrágult a papír, ez a mai napig kitart, és a nyomdáknak is fullosan elszálltak az áraik, plusz számold bele a jogdíjakat, a fordítást, a szerkesztést, a nyomdába adást, meg úgy kb. mindenkinek a munkáját, aki részt vesz benne hogy a kezedbe vehess egy könyvet. Több tízmilliós tételekről beszélünk.
Ráadásul oda-vissza kell küldözgetni a kéziratot a kiadó és a jogtulajdonos között, mert rendszeresen ellenőrzik hogy milyen lesz a kiadás. Van olyan jogtulajdonos, aki még azt is megszabja, hogy hány oldalba kell beleférnie a fordításnak és mi legyen a borítón.
Nem a könyvek drágák, hanem a forint az ami nem ér semmit. Ilyen árak mellett egy alap nettó fizetésnek valahol 700 és 900 ezer forint között kellene lennie. -
tibaimp
nagyúr
válasz
tibaimp
üzenetére
Kifelejtettem az egyik legjobb történetet, amit A Fájdalom folyója című Alien regény mesél el. Konkrétan arról szól, hogy a Hadleys Hope telepesei hogyan élik meg azt a borzalmat, amire a Bolygó neve: Halál filmben tapasztalnak az oda érkezők. Nagyon jó sztori még így is, hogy ismert a vége...
-
Andris...
aktív tag
Nekem Bret Easton Ellis / Michel Houellebecq / Kötter Tamás triumvirátusa az elmúlt év(ek) nagy felfedezettje. Keresek hasonló stílusú szerzőket!
-
doc
nagyúr
Igen, anno ranteltem szerintem ebben a topicban is erről… hol könyv, hol nem, attól függően hogy hogyan lehet több pénzt lehúzni az olvasóktól…
Én igyekszem úgy racionalizálni a költést hogy amit nem akarok mindenképp azonnal elolvasni azt berakom wishlistre, a Dibooknal azért elég gyakran ki lehet fogni 20 százalék körüli akciókat. Ha meg sürgős, elolvasom angolul, az sokkal olcsóbb. Támogatnám én a magyar könyvkiadást, de nem “bármi áron”
-
válasz
tibaimp
üzenetére
Szép szép.

Star Wars-ből mondjuk csak a Legendák keménytáblásokat vettem, a Régi Köztársaság sort, meg a képregények cirka 90%-át. Alien annyira nem vonz, adnék egy kőkemény horrort, de már elengedtem, azok után hogy az Alien Earth sorozat szilánkjaira robbantotta az érdeklődésemet. -
-
-
-igu-
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
iden valahogy nem sikerult annyit olvasnom, mint korabban, de azert jutott par erdekes darab.
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Inés Cagnati: Mosé avagy a síró gyík
Honoré de Balzac: A szamárbőr -
doc
nagyúr
válasz
koncsik
üzenetére
Hosszú szünet után visszatértem a Vének Háborúja világába a Torekeny Békével, nagyon jó volt
Nekem kb a semmiből jött, szinte véletlenül hallottam csak a Sokaság Akaratarol, de nagyon jó volt, nagyon ajánlom.
A legnagyobbat nekem a Dungeon Crawler Carl szólt. Mikor megjelent magyarul az első könyv másfél honapja el is olvastam. Most tartok a hatodik könyv közepén
-
tibaimp
nagyúr
válasz
koncsik
üzenetére
Év elején, január-február hóban, még Forgotten Realms világába tartozó, Pókkirálynő háborúja sorozatot olvastam ki, de ez annyira nem jött be, mint Drizzd Legendája könyvek. Majd következtek az Alien/Predator/AvP könyvek, eddig összesen 52 darab könyv (mondjuk van köztük több 250-300 oldalas is), és ezek között olyan kiemelkedőt egyet tudnék mondani, a Szerepcsere címűt. Ezen kívül, meglepő módon, a filmkönyvek nem voltak rosszak.
Mondjuk még másfél könyv van hátra, (3 hamisítvány könyvet a végére hagytam, hogy ne kavarjon be az eltérő idővonalával), de már elegem is van ebből a sorozatból, így egyszerre kicsit sok volt...
-
Kinek mi volt idén az a 3 könyv, amit mindenképpen ajánlana elolvasásra?
Nekem a Háromtest trilógia volt nagy élmény, nem tudom egynek vagy háromnak számoljam
A Térség sorozatot is idén fejeztem be. Az új Dan Brown-t most olvasom, a szokásos, csakúgy, mint a Holly-s S. King-ek, ezt most jó értelemben írom, jól fogyaszthatóak, semmi extra. Nagy reményekkel vagyok a Dungeon Crawler Carl kapcsán.
Szóval ne vegyétek szigorúan a 3 kedvencet ti se... lehet több
Minden hónapban elolvasom a Galaktika XL-t, sajnos nem ez az első év, amikor azon gondolkozom, hogy lemondom az előfizetést... -
aujjobba
addikt
Valamit tudnatok ajanlani sci-fi, misztikus, thriller vonalon?
Leginkabb olyasmi amit nagy esellyel megtalalok konyvtarban.Asimov nyilvan mind megvolt, legutobb a Metro 2033 tetszett, bar annak inkabb a masodik fele.
Az eleje szerintem eleg repetitiv, marmint folyton elindult valahova, ott valakivel talalkozott, bajba kerult, megszabadult, elindult valahova a fohos.
A kulonbozo hosszasan kitargyalt ideologiai eszmefuttatasok mar az agyamra mentek, mire vegre beindult a tortenet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Háztartási gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nintendo Switch
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- BMW topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX A4000 8GB Garis!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
igen, a hangulat. Nálam az ABSZOLUT favorit az "AZ"
nem semmi, lehetne ez egy vírus és megfertőzhetné George R.R. Martin -t...
Ez: