Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ripla
addikt
A lényeg, hogy ez a kiadás így ebben a formában idén jelent meg.

-
Bozek
nagyúr
Igazából 2003-ban hozta ki először egyben a Gabo, bár valami kisiskolás borítóval. Amit te linkeltél, az a 2019-es verzió, amit kétszer újra kiadtak 2021-ben és 2023-ban.
De igazából nem is ezen volt a lényeg, hanem azon, hogy e-könyvben nem adták ki ezt. Ami fent van neten, az egy kalóz verzió, arra írtam, hogy gagyi.

-
doc
nagyúr
ha már humoros könyv a téma, most fejeztem be:
Dungeon Crawler Carl
elsore elég laposnak tűnik az otlet, de nagyon szórakoztató, egyből neki is ugrottam a folytatásnak
-
ripla
addikt
Gabo kiadó nemrég hozta ki a teljes gyűjteményt.
https://gabo.hu/sci-fi/2860-douglas-adams-galaxis-utikalauz-stopposoknak-978963661251.html

-
Bozek
nagyúr
Megtaláltam az Utikalauzt egyben. Hát, gagyi munka... Aki ért hozzá, az tudni fogja, hogy miért:

-
doc
nagyúr
"ilyen életszerűbb sci-fik" - hat mondjuk az Utikalauz pont messze van az eletszerusegtol
Ne is mondd, hulyet kapok attol hogy a Delta Vision csak papiron adja ki a konyveit, pedig regen volt a webshopjukban egy csomo e-bookjuk tok jo aron, most meg semmi. Pedig szivesen elolvasnam mondjuk Brandon Sanderson konyveit, de legalisan nem elerheto magyarul e-bookban, igy marad a kalozkodas. Vagy megveszem angolul, de akkor meg a DRM-et kell leszedni hogy rapakolhassam a Kobora, szoval mindenhogy illegal
-
Bozek
nagyúr
Simán lehet attól sci-fi, mert humor van benne. Én amúgy is jobban szeretem az ilyen életszerűbb sci-fiket, ha van benne humor is, az meg még jobb.
Ott van A marsi, az is a humoros sci-fi kategóriájába illik. A magyarok közül Harrison Fawcett Katedrális-a is bővelkedik humorban, vagy említhetném A Leymann-transzfer-t Dave Howardtól. Mondjuk a Katedrális kicsit hosszú, és eléggé 18+-os.

A Galaxis útikalauznál csak egy dolgot sajnálok, hogy nem jelent meg soha e-könyvként... Anno kérdeztem a GABO-t, de azt írták, hogy nem lesz belőle e-book... Én meg papír alapon nem olvasok már egy ideje.
-
Dinomano
őstag
Ajánlom mindenki figyelmébe Bártfai Barnabás: Az informatika sötét oldala c. könyvét. Azt hittem, hogy csak a darkweb-ről fog szólni. Helyette leírja a mai "szép új világ"-ot, amiben élünk...
-
k.kristof
őstag
Alastair Reynoldsot olvasok most sorban, ő a 2000-es évek elején kezdte, elég mai? De Peter F. Hamilton, Adrian Tchaikovsky, és sokan mások is vannak, ajánlom az SFF Vektort esetleg.
-
Dinomano
őstag
válasz
tibaimp
üzenetére
Alien, Pred. és AvP könyveket nagyon szerettem, még a magyar Terminator-könyvekkel is elvoltam. Nem váltják meg a világot, de jók voltak (Főleg, mivel a '90-es, 2000-es években, a Termi-filmekben a jövőben játszódó háborús részek csak mutatóban voltak)...
Tényleg, most ugrik be: Volt egy "Terminator sorozat", a Captain Power és a Jövő Katonái is gyerekkoromban!
-
ripla
addikt
Végeztem a Birodalom Bűneivel, jöhet a folytatás, A Birodalom Haragja.
Elég jó kis bevezető egy újabb 3 kötetes konfliktusba. Viszont nem tudom hogy fordítási hiba-e, vagy McClellan az előző trilógia után még mindig nem tud jól karakterek közötti konfliktust ábrázolni, de volt 1-2 fura lépés a szereplők részéről.
Pl. az egyik karakter lekever egyet a másiknak, majd a következő percben jópofizva beszélgetnek tovább. Eléggé csiszolatlanul volt megoldva az egész szituáció.
Legalább 18-20 helyesírási hiba ebben is előfordult, de úgy érzem ez manapság már teljesen megszokott, valószínű nem telik egy Excelre, ami aláhúzná a hibás szavakat... -
tibaimp
nagyúr
David Gemmell: Drenai Saga! Erről a sorozatról kinek mi a véleménye?
-
Apollyon
Korrektor
Első olvasásnak a teljes sorozatos gyűjteményt nem ajánlom, legalábbis ne abban a sorrendben, ahogy abban a sorozatban van.
Itt van egy nagyon korrekt írás hogyan érdemes olvasni Asimov történeteit:
[link]Azért én megvédeném az Alapítványt, mégha nem is az első részét, de a folytatásokat mindenképp.
Igen, már nem olyan nagy szenzáció ma már, azért eléggé nagyot üthetett a maga idejében, 70 éve egy egész galaxisra kiterjedő sztori, főleg, hogy még ma se igazán tudja megmondani az átlagember hogy mi egyáltalán egy csillagrendszer.Másrészt nekem az egyik kedvenc könyves karakterem Giskard, szerintem nagyon jól el van találva.
Az Elijah Baley történetek is extra jók voltak, főleg a Hajnal bolygó robotjai.Az Alapítvány trilógiából van egyébként már egy újrafordított változat, talán érdemesebb azt elolvasni a régi helyett.
-
ripla
addikt
A fentieken kívül, a teljesség igénye nélkül.
Greg Keyes - A tövis és a csont országai, ez emlékeim szerint high fantasy, de régen olvastam, kb. 10 éve, és azóta kijött a maradék 3 része is, szóval majd újra el kell kezdenem.
R. F. Kuang - Mákháború, ez kínai fantasy és nem a modern korban, még nem olvastam.
Nnedi Okorafor - A Halálmegvető, ez egy posztapokaliptikus afrikai történet, fantasy elemekkel.
S. A. Chakraborty - Dévábád trilógia, dzsinnekkel, tolvajokkal, 18-ik századi környezetben, minden ami egy keleti meséhez kell.
Veres Attila, neki nincs sok könyve még, de ami van azok mind nagyon nagyon jók, modern korban játszódó dark/urban fantasyt ír, egészen egyedi látásmóddal itt Magyarországon, és még így is elérte azt a szintet, hogy már angol nyelven is nyomják az egyik könyvét, úgyhogy nemzetközi sikereket is elkönyvelhet.
Glen Cook - A fekete sereg krónikái, ez egy viszonylag több könyvből álló fantasy regényfolyam, nagyon sokan szeretik, még ezt sem olvastam.
Nicholas Eames - A Wadon királyai és a Véres rózsa, egy trilógia első 2 könyve, a harmadik még nem jelent meg angolul sem, és a "W" nem elírás. Érdekessége, hogy hiába fantasy, tele van rockzenei utalásokkal.
Michael J. Sullivan, nos neki brutál sok könyve van és high fantasyt ír, olyasmi mint a Gyűrűk Ura. Riyria - krónikák, ami kapásból 6 könyv. Riyria - A kezdetek, ami 4 könyv. Az Első Birodalom legendái, ami megint 6 könyv. És ezek mind ugyanabban az univerzumban játszódnak. Az utolsó cím ami az alapokat adja meg, több ezer évvel a másik kettő előtt játszódik.
Richard Morgan - Ő egy igazi kakukktojás, írt fantasyt és scifit is. Előbbi a Hősöknek való vidék, ami megint egy igazi mocskos dark fantasy. Utóbbi meg a Valós halál és a folytatásai, amiből a Netflix is csinált élőszereplős sorozatot, az első évad kegyetlen jó, a többit elrontották ezzel az Anthony Mackie nevű antitálentummal, aki minden csak nem színész.
China Miéville - Ő is egy nagyon érdekes író. Úgy ír könyvet, hogy saját bevallása szerint sosem ír egyforma stílusban, maximum csak ha valaminek folytatást szán.
Tőle hatalmas élményem volt a Perdido pályaudvar, végállomás című könyve IS, ami leginkább olyan mintha a Star Warst összekevernénk a Starship Troopersel, és nyakon öntenénk egy kis Trónok Harca vibe-al. A többi könyvéről csak azért nem mondok semmit, mert tényleg ahány könyve, annyiféle stílus és történet, full zseni a fickó.
Amúgy legutóbb Keanu Reeves-el közösen írták A Máshol Könyve című könyvet, ami a BRZRKR képregény univerzumában játszódik.
R. J. Barker - A Megsebzett Birodalom, orgyilkosos fantasy, még nem olvastam.
V. E. Schwab - A mágia árnyalatai, gondolom a cím beszédes, ez is trilógia. Amúgy ő is egy olyan író, akinek már elég sok könyve megjelent magyarul, és a könyveit inkább egyfajta érdekes fantasy/népi hagyományok/folklór hangulat jellemzi. Neil Gaiman-hoz tudnám hasonlítani.
Lauren Beukes - Moxyland és Zoo City, urban fantasy mindkettő, egyedi látásmóddal.
Robert Holdstock - Mitágó erdő és a folytatása, a Lavondyss. Mítikus alapokon nyugvó fantasy, Angliában.
Django Wexler - Árnyháborúk, 5 darab könyv, Brian McClellanhez hasonlóan flintlock fantasy, azaz vannak benne lőfegyverek is.
Végül legyen egy scifi.
Ian McDonald - Luna trilógiája, amely már egy olyan világban játszódik, ahol százezeres kolónia és uralkodó családok népesítették be a Holdat. -
ripla
addikt
Eszembe jutott még egy könyv, ami egyszerre 18+, véres, vicces, sírva-röhögős urban fantasy, és annyira elborult, hogy az ötleteitől majdnem fejre álltam.

Ez nem más, mint Az Égett-hegyi könyvtár Scott Hawkins-tól.Illetve Mark Lawrence-nek van egy novelláskötete a Széthullott Birodalomhoz, aminek érdekessége, hogy így összeszedve papír formában, kis hazánkban jelent meg először. Ez az Úti Testvérek.
-
ripla
addikt
És mielőtt elfelejteném.
Mark Lawrence kihagyhatatlan, hogyha fantasyt olvasol. Emberünk úgy ír dark fantasyt, hogy a szöveg már szépirodalmi magasságokba emelkedik.
A Széthullott Birodalom és A Vörös királynő háborúja, ez 2 külön trilógia, de ugyanabban az univerzumban játszódnak.
Illetve Az Ős könyve és a Jég könyve, ami szintén 2 külön trilógia, de egy teljesen új világ. -
Narxis
nagyúr
válasz
tibaimp
üzenetére
A Térséget és az Igazság kardját is nagyon szerettem sorozatban, el is feledkeztem, hogy csak az első pár könyv lett feldolgozva mielőtt kaszát kaptak.
A Vaják tervben van.Az Idő Kerekébe már beleolvastam, kell hozzá a képzelőerő rendesen rögtön az elején vagy legalábbis én úgy éreztem de lehet csak elpuhultam a sok sorozat és film miatt. Nem adom fel!
-
ripla
addikt
Manapság sok kiadó hozza fel érvként, hogy alig vannak új ötletek a scifiben, leginkább a fantasy és a horror az amik nagyon hasítanak manapság. Ezért is kevés az igazán jó scifi mostanában.
Amúgy ha már fantasy és érdekel, ajánlom Brian McClellan - Lőpormágus trilógiáját, ami mostanra 2 darab trilógia, azaz 6 darab könyv.
Aztán ott van még Joe Abercrombie - Az Első törvény könyvei, ami mostanra 9 darab könyvet meg 1 novelláskötetet jelent.
Steven Erikson - A Malazai bukottak regéje is annyira zseniális alkotás, hogy a könyveinek minden mondata egy külön történet.
N. K. Jemisin egészen merész és újító - A megtört Föld trilógiája is nagyon egyedi hangot üt meg.
Amit még nyáron olvastam, az Ed Mcdonald - A Holló jele trilógia, ami szintén egy betegesen elborult dark fantasy, elég mocskos világképpel.
Ott van még Brian Staveley - A csiszolatlan trón krónikája, ami szintén trilógia, egy egészen egyedi mágiarendszerrel működő dark fantasy.Tudnék még mondani párat, de egyelőre legyen elég ennyi.
Végül legyen egy scifi is régebbről, Pierce Brown - A vörös lázadás sorozata, ami mostanra 6 könyv lett, darabszámra persze több, mert az utolsó könyvek már ketté vannak szedve annyira sok oldalból állnak, és erősen illik rá az űropera jelző.
Ha pedig a bolygó legmocskosabb, legaljasabb, legsötétebb, legkegyetlenebb, és szerintem a legeslegjobb könyveire vágysz, amik hard scifi, dark fantasy, kegyetlen vérmocskos horror és katonai akcióregények egyszerre, akkor a Warhammer 40K univerzumot ajánlom, kb. bármelyik könyv vagy trilógia bekapcsolódási ponttal.
Ha maga az Univerzum történelme érdekel, akkor a Horus Heresy-vel kezd, de előre szólok, rengeteg könyvről beszélünk. A Horus Heresy-ből eddig magyarul 44 rész jött ki, és még nincs vége, ezen felül pedig van még több száz könyv, amelyek közül egyik jobb mint a másik. Tényleg nagyon nehéz rosszat mondanom közülük, egészen egyszerűen lenyűgöző amit a Black Library írói művelnek. Talán a Star Wars könyves univerzuma ami felér hozzá, de tényleg nem nagyon tudok más olyan univerzumról, ami több ezer könyvből áll, és amelyek mind szerves részei a nagy egésznek.
-
tibaimp
nagyúr
Sci-fi-ben esetleg a Térség sorozat jó lehet, könyvben szerettem, és úgy olvastam, hogy közben a sorozatot is néztem, persze nem előre, hogy a könyvek hozzák a meglepetést.
Asimovot szerettem, meg is van az összes vonatkozó könyv, még a Kalibán trilógia is, bár valóban, ahogy föntebb is írták, kicsit vontatott.
Nagyon szerettem a Dragonlance könyveket, de így célszerű olvasni: [link]
Esetleg a Vaják sorozat, ezt is szerettem!
Illetve most olvasom az Alien/AvP/Predator könyveket, ezek se rosszak, mondjuk van bennük ellentmondás/ütközés, látszik, hogy nincs összefogva egy kézben a sorozat.
Ezeken kívül jó volt még a Terry Goodkind féle Igazság kardja sorozat és a Robert Jordan Idő kereke sorozat.
-
elessar
tag
válasz
Dinomano
üzenetére
A napokban olvastam: Nigel D. Findley: LX-IR
Cyberpunk, krimi és fantasy (Shadowrun).
Basszus, 30 éve meghalt a szerző — 35 évesen. -
Dinomano
őstag
Én a régieket is szeretem, az új sci-fik terén viszont válogatós vagyok...
Régiek közül vannak akik sci-fiben és fantasyban is utaztak, Le Guin pl.
Vagy vannak olyan szerzők, akik (Ballard pl.) ha akarom sci-fi, ha akarom nem. Nekem Crichton is ilyen. Közeljövő technikája, valamilyen krízishelyzet; akár nevezhetem sci-finek is a könyveit. -
doc
nagyúr
Dehogynem, sőt. ugyanúgy ahogy Michelangelo meg Leonardo is hatalmas vilagszenzacio, pedig ma is vannak legalább olyan jó festők.
Nagyot megy mostanaban pl Adrian Csajkovszkij (nem tudom angolul hogy írjak sry
), de Greg Egan regényei sem 70 évesek, és szerencsere sokáig lehetne meg sorolni.en személy szerint sem Asimovert, sem Herbertert nem vagyok oda, de ez ugye lehet az én izlesficamom is

-
Narxis
nagyúr
Köszönöm mindenkinek.
Érdekes, hogy akkor a nagyon híres sci-fi művek gyakorlatilag több évtizede íródtak. Manapság nem írnak jókat? Nem vevők ebben az évezredben a sci-fire az emberek? -
Cs1csó
titán
Helló, az Alapítvány könyveket kb. 25 éve olvastam még fiatalként, de már akkor sem az Alapítvány c. regénnyel kezdtem hanem az "Az alapítvány előtt" és az "Előjáték az alapítványhoz" c. könyvekkel.
Nekem akkor tetszett, de tény, hogy akkor még nem sok Sci-fi-t olvastam, így nem volt gond, hogy már akkor is egy 50(!) éves könyv volt.
Most meg már lehet azt mondani hogy "háromnegyed évszázada" jelent meg.Szerintem érdemes belekezdeni, DE HA abbahagyod akkor azt sem kell szégyellni.
Én a DŰNE regényfolyamba akartam belevágni pár éve mikor végre sikerült mindegyiket megszerezni, úgy gondoltam, hogy kezdem a kisebb irodalmi értékkel bíró "előzmény" regényekkel amiket részben a fia írt:
A Dűne Legendái sorozat kimondottan tetszett, elképesztően sok dolgot megért az ember a Dűne világával kapcsolatban, legfontosabbak: miért nincsenek számítógépek, mi az a fűszer, kik a navigátorok stb.
Gyengébb mint a Dűne regények de az, hogy sok mindent megért a ember sokat jelent. Egy dolog nem tetszett, hogy sok benne az ismétlés amikor valamit 2x is megmagyaráz. Igazság szerint sokszor azt éreztem, ez azért volt, hogy le tudjanak tenni 3 vaskos könyvet az asztalra és rábiggyeszthesség, hogy "triógia" ami nem gond, hogy 3 rövidebb könyvben is bőven el lehetett volna ezt mind mesélni.A Dűne Legendái sorozat és a "rendes" Dűne könyvek közötti regényeken is átküzdöttem magam de az már jóval nyögvenyelősebb volt, az ismétlés itt is jelen volt de a cselekmény volt valahogy gyengébb, pedig mindenképpen érdekes volt, hogy ez a regénytrilógia már csak kb. 60 évvel játszódott az eredeti Dűne regények előtt.
Aztán végül eljutottam a DŰNE regényekhez: az első zseniális, A második még úgy ahogy elment, de a harmadikat félbehagytam, nekem már nagyon politika-machináció-elmélkedős volt.
A DŰNE is az 50-es évek terméke 50-es évek vége, 70 év távlatából érthető hogy lassabb.
-
doc
nagyúr
-
Narxis
nagyúr
Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben?
2005-ös filmet láttam egyszer valamikor régen, ennyi infóm van erről. Amúgy gondolom ez nem is annyira sc-ifi, inkább egy ilyen humorral megszórt társadalomkritika?
-
Hát, a korai cuccai cutting edge sci-finek számítottak, ill. az Alapítvány-trilógia, az Én, a robot és az Acélbarlangok számomra megmaradtak szerethetőnek minden naivságukkal együtt. A többi regény az Univerzumban eléggé lejtmenet, és inkább csak az író státusza miatt népszerűek, mint saját értékeik alapján.
-
Dinomano
őstag
Imádtam fiatal koromban mindent, ami Asimov (és mindent is elolvastam tőle)... Pár éve kezembe akadt egy könyve. 20 oldal után tettem le...
Kinőttem belőle, de mai napig értéknek tartom a műveit. Alapítvány lassú, de szeretem. Sok akció nincs bent, az tény...
Annyiban nem bántom sem Asimov-ot, sem Clarke-ot, hogy a mostani sci-fi írók belőlük építkeznek sok esetben. Meg kiemelték a műfajt a '40-50-es évekbeli űroperett gagyiból. -
ripla
addikt
Az Alapítványnál annyiban pontosítanék, hogy ez a Gabo kiadós 3-4-5 részek voltak, ami egy külön trilógia a 7 részes sorozaton belül.
A Neurománc viszont zseniális minden szempontból, mind a 3 könyv alapmű, főleg az első. Nem folytatások, csak az univerzum ugyanaz, illetve vannak áthallások a könyvek között. Nem véletlen hogy az Apple már dolgozik az élőszereplős sorozaton. Tőle erősen ajánlott még a Virtuálfény is, azt is imádtam.
-
-
-
doc
nagyúr
Hat nezd... a masodik resz kedden jelenik meg - angolul. Nem tudom mikor jon a magyar

Igen, uvolt a folytatasert, az utolso nehany oldal akkorat csavar az elotte levo 800-on mint egy Philip K Dick lezaras
Ettol meg a tortenet alapvetoen kerek, a felmerult nagy kerdesekre megkapod a valaszt, nem elt azzal az olcso trukkel hogy belenget mindent aztan majd valamikor a tizenhatodik konyvben kapsz valaszt is... Itt a 'nagy rejtelyek' kiderulnek, bar van amire nem teljesen kibontott reszletes valaszt kapsz, es maradnak az emberben boven kerdesek, de ez NEM az a krimi ahol nem aruljak el hogy ki a gyilkos 
Szerintem nyugodtan vagj bele, erdemes, en nagyon ritkan olvasok fantasyt, de ez nagyon betalalt.
MOD: az Agave azt mondja, 2026-ban jon magyarul a folytatas: [link] -
Cs1csó
titán
Az idő kereke ELKÉPESZTŐEN vontatott. Jól ír, de nagyon nyögvenyelős az egész.
(Az első két rész után pihenőre tettem)A végítélet pedig elképesztően hangulatos, piszok jól eltalált karakterek,
DE a vége nem az igazi. Sokkal többet vártam.
Még egy dolog szól mellett: King piszok jól ír, a semmiről is élvezhetően tud írni. -
doc
nagyúr
James Islington: A sokaság akarata
Nagyon gyorsan ledaraltam ezt a 800+ oldalt. Kozel sem tokeletes, de elkepesztoen magaval ragado konyv, minden fantasy-rajongonak nagyon ajanlom. Ja, en nem szeretem a fantasyt

Azt esetleg tudja valaki hogy mikorra varhato a folytatas magyarul? Ha nagyon soka, akkor lehet nem varok es nekiugrok angolul

-
Narxis
nagyúr
Szeretnék többet olvasni úgyhogy most elkezdtem a Végítéletet Stephen King-től, látom nem egy rövid könyv de mindenképp olyat akartam amit nem láttam filmben vagy sorozatban. Belekezdtem az Idő kerekébe is de eléggé nagy falat, pedig láttam a sorozatot és pont azért kezdtem bele mert a sorozatot törölték de én tudni akarom mi történt utána is.
-
Dinomano
őstag
Én most Planetes mangának álltam neki, meg az anime megnézése is vár majd.
Wohlebben-től olvastam az "Értsük meg a fákat" c. ismeretterjesztőt, valamint nekiálltam az "Élet szövedékének". Bírom ezeket az új, nagyon "zöld" könyveket!
Ma is találtam egy olvasnivalót: Csontok útján - Utazások a Gulag nyomában.
Joon Ha Lee - Vezércsel is sorban áll olvasásra...
Már csak idő kellene több... -
ripla
addikt
Sok éve a polcomon van már, de tegnap végre elkezdtem folytatni a lőpormágusok történetét. Annyiban problémás, hogy már nem nagyon emlékszem az első trilógiára, így az új sorozat nyitánya kissé kérdőjeles. Na de majd beugranak az emlékek.
-
A legfegyelmezettebb kultúrtopik különdíjat ezennel megítélem
-
doc
nagyúr
Nem akartok ezzel atmenni valami masik topicba?
-
Bozek
nagyúr
Az alkohol is ugyanez ilyen az alapon, sűrűbben mondják azt, hogy igyál egyet, ha magad alatt vagy, mint azt, hogy itt egy kis kokain... Utóbbival még sose kínáltak. És érdekes, az alkoholizmus kapcsán sose hibáztatták a szeszgyárakat... Sőt, a pálinkafőzés még adómentes is.
"És ha a szülő elb***ta, és a gyerek függő lett, akkor mégis hol a megoldás?"
Hát biztos nem az a megoldás, hogy a Google-t és a Meta-t szidjuk, hogy ők tehetnek róla.
-
Nagyon off, úgyhogy csak röviden:
- De, a facebookra meg az egyéb likevadász platformokra nagyon is jó analógia a kábítószer
- Ezerféleképpen rá lehet valakit venni az első 1-2 adagra. Mondjuk kirúgtak az állásodból, totál magad alatt vagy, megtalál egy "jó" ismerős segítő kezet ajánlva. Vagy társaságban peer pressure. Stb. Lehet magyarázni, hogy nemet kell mondani, de sajnos erre nem mindig képes az ember.
- És ha a szülő elb***ta, és a gyerek függő lett, akkor mégis hol a megoldás? -
Bozek
nagyúr
Nehogy már a Facebook-ot a kábítrószerhez hasonlítsuk. Meg a bepalizás... Megint a mások hibáztatása megy. És mégis, hogy lehet valakit bepalizni? Azt mondják, hogy porcukor?
Ha te nem akarsz kokaint használni, nem fogsz."ha gyerekkorában nem volt nekik kiemelten kitéve"
De ez is az egyén felelőssége. Tény, hogy nem a gyereké, hanem a szülőé, de nem a Google vagy a Meta tehet róla.
-
Ebbe most nem akarok mélyen belemenni, túl hosszú lenne, de a lényeg annyi, hogy ezek ellen a kondícionálások ellen nehéz védekezni - van, akinek megy (különösen, ha gyerekkorában nem volt nekik kiemelten kitéve), de nagyon sokaknak kell hozzá segítség. Sokkal jobb hasonlat a kábítószer - ha valakit bepaliznak pl. kokainnal, akkor elég nehéz lejönni róla, és a legtöbb országban a törvények büntetik is a kokain terjesztését.
-
leslieke
Jómunkásember
Jo Nesbo - Minnesota
Elég lassan indul be a történet és az írói szál szerintem felesleges is bele, még úgy is, hogy össze van kötve a történettel.. a főszereplő élete ismerős lehet, ugyanolyan elcseszett, mint egy másik JN főhősé, Harry Hole-e..itt azért lehetett volna mást is kitalálni...a történetnek nincs túl sok fő és mellékszereplője, és így legalább lényeges szereplőknek megismerhetjük a háttértörténetét és hogy milyen szálon kapcsolódnak az eseményekhez. -
Bozek
nagyúr
Kifejti, hogy szerinte miért nem az egyén felelőssége. Ilyen alapon, ha valaki elvisz egy autót, mert nyitva van az ajtaja és benne van a kulcs, akkor védekezhet ezzel, hogy nem az ő felelőssége, mert hát adott volt rá a lehetőség? Az alkoholizmus se az egyén felelőssége? Mert hát ott a boltban a pia, lehetőséget adnak rá, hogy igyon. Tudnék durvább példát is mondani, de az 18+-os...
Lehet másra mutogatni, de a legnagyobb felelősség mindig az egyéné.
-
Bozek
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
"lehetne úgy is csinálni ezeket, hogy pl. a facebook tényleg az ismerősökkel való kapcsolattartástól szóljon"
De lehetne akár úgy is használni, hogy erről szóljon. Az emberek felelőssége, hogy hogyan használják, nem tart senkinek a fejéhez fegyvert a Meta. De persze mindig másra mutogatni egyszerűbb.
És akkor nem beszéltünk a TikTok-ról, ami se nem Google, se nem Meta. A fiatalok nem is igen használnak már FB-t amúgy.
-
Apollyon
Korrektor
Többek között azért van ez a két brand kibeszélve, mert ők érik el a legtöbb embert globál, nap mint nap különböző, figyelmet megzavaró alkalmazásokkal és értesítésekkel.
Ugye ha kézbe veszel egy telefont, biztos használsz legalább keresőt, gmailt, valami szociál médiát, esetleg videóplatformot stb.
A könyv nagyjából a covid idején-végén íródott, és van arról is egy hosszabb elemzés benne, hogy miért gond, hogy ilyen szinten a képernyő elé tapasztják ezek a termékek az embert.A csókának iphoneja van, és elvonul egy időre, hogy megszabaduljon a telójától, meg az internettől kompletten, ezáltal az emailektől is és az értesítésektől, szociál médiától. Nem arról van szó, hogy >csak a fb és ggl a gonosz, ezért sem értem a fórumtárs ezen kiakadását. Inkább az internettől és a telefontól akart megszabadulni úgy, hogy hasznos, és egyéb, IRL tevékenységek helyett, ne a telóját, internetet nyomkodja nonstop.
De említve van, hogy igenis nagy felelősségük van (ggl, fb) az emberek képernyő függőségében. Illetve hogy lehetne úgy is csinálni ezeket, hogy pl. a facebook tényleg az ismerősökkel való kapcsolattartástól szóljon, hogy emberekkel töltsél több időt, ne pedig a képernyővel, mégis úgy van minden ilyen alkalmazás fejlesztve, pszichológusok bevonásával, hogy le se tudd rakni a telódat. Egy bennfentes bevonásával megemlíti azt is, hogy igenis volt erre törekvés, mert meg lehetne oldani, hogy ez az egész ne legyen ennyire "intruzív" mégis profitálóan működjön, azonban az ebben felelős döntéshozók meg se hallották vagy lesöpörték az asztalról, így maradt az egész olyannak, amilyen most.
-
válasz
Apollyon
üzenetére
Az a jó, ha minden szempont megjelenik, nekem a könyv itteni megbeszélésének olvasása is nagyon érdekes volt. Ha valaki kíváncsi a könyvre és végigolvassa itt a véleményeket, sok segítséget kap, hogy elolvassa-e vagy nem.
Persze ez csak szigorúan magánvéleményem, senkit nem akarok a vita folytatására vagy abbahagyására ösztönözni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Dinomano
üzenetére
A szenzációhajhász jelző elég túlzás, főleg hogy mennyi kutatómunka van benne. Vagy nem tudom én akkor mit olvastam, az én példányomon "new york bestseller" sem volt ráírva.
Mindegy, akkor ne olvasd el, akkor úgy tűnik itt a topikban jelenleg nem az a célközönség van, aki egy ilyen témájú könyvet örömmel a kezébe vesz.
-
Apollyon
Korrektor
Mondjuk azt sem értem, hogy miért baj, hogy ha a gugli meg a meta gonoszként van beállítva, amikor valójában azok...
Cambridge analytica botrány megvan? Bár még reggelig lehetne sorolni az egyéb aljasságokat, amiket ez a két cég nap mint nap leművel, és ezt szóvá teszik, te meg ezen fennakadsz, hát, akkor nem tudom mit gondoljak, talán akkor ez a könyv tényleg nem neked való. -
Dinomano
őstag
válasz
Apollyon
üzenetére
Szenzációhajhász megfogalmazás engem is ledob az élményről. A témában biztosan lesz még (ha már most nincs) jó pár könyv. Hosszú eszmefuttatásokban lehetne körbejárni a témát, az tény. (Nem olvastam, de nosztalgiával gondolok vissza a '80-90-es évekre, amikor nem volt őrült iram; kütyü a kézben 0-24, valamint 0-24 nem lehetett elérni az embert.)
-
Bozek
nagyúr
"megvágott filmek, rossz szinkron, rossz képarány stb."
Megvágott filmek ugyan vannak, de nem annyira sok azért. Én pár film/sorozat esetében külföldi forrás alá raktam szinkront, de nem nagyon találkoztam problémával. Volt ugyan ilyen, de az utóbbi időben főleg kevés.
Rossz képaránnyal nem igen találkoztam, rossz szinkron meg szubjektív, kinek mi tetszik. Van A varázslók sorozat, ott például ismerősnek az HBO-s, nekem a SkyShowtime-os szinkron tetszik. A Modern családnál is volt 3 féle szinkron, abból a Comedy Central-os jött be, nem az HBO-s.
"ugye az is lassan átkerül a streaming csatornákra és sok kiváló ingyenes stream is van ahol nézni lehet egy mecset"
Ez pont ellentmondás, mert hiába kerül át streamingre, ha az emberek nem fizetnek, hanem az ingyenes streamet keresik. Utóbbihoz viszont kell a lineáris tévézés, mert különben nem lenne hozzá ingyenes stream, ha csak fizetős oldalak adnák és a tv nem.
Sportban meg ugye pont nem nagyon van reklám a tévében se, legalábbis Magyarországon. Külföldi streamben láttam már olyant, hogy F1-es mintára lekicsinyítették a focimeccset, hogy mellette mehessen egy reklám is. Az amerikai major sportok esetében meg aztán tele van reklámmal, csak legyen egy kis játékmegszakítás. Mondjuk fociba is lehetne reklámozni simán, amíg fetrengéssel húzzák az időt a játékosok.

-
válasz
Apollyon
üzenetére
Nekem igen, a korai fejezetekben a Google meg a Meta voltak kb. az Antikrisztus, és ez azért probléma, mert a szerző objektivitását kérdőjelessé teszi. Nekem sem gyökeresen más a véleményem amúgy, csak ezt hadd vonjam már le magamnak, nem kell, hogy a szerző belémbeszélje.
Nyitottságra azért van szükség, mert különben nem megy be, amit mondani akar. Nagyon sok minden, amiről ír, túl könnyen elintézhető azzal, hogy paranoid fantazmagória. Szerintem nem az, de ezt nem azért mondom, mert meggyőzött, hanem azért mert én sem nulláról indulok a témában, és vannak ismereteim, amihez a könyvben leírtak hozzátettek.
Kiszúrásról meg szó sincs. Ahogy írtam lejjebb, ez egy fontos és érdekes könyv - csak éppen nem könnyű vele zöldágra vergődni. Ha jobban lenne megírva, könnyebb lenne, de ettől még érdemes elolvasni.
-
Apollyon
Korrektor
Nekem egyáltalán nem az jött le, hogy rühelli a tech cégeket. De ha mégis rühelli, nem értem mi baj lenne vele, mivel a big tech eléggé erősen kihasználja a fogyasztókat és visszaél a bizalmukkal de ez már egy másik topik.
Annyira nagyfokú nyitottságot nem kell itt elvárni, ez egy non-fiction könyv, ami dokumentálja a jelenben történő eseményeket. Aki már leül egyáltalán könyvet olvasni, az nem fogja előbb lerakni mint egy 200 éves, régi szövegezésű regényt.
Ha meg dolgozatot íratnak belőle, ígyis-úgyis meg kell ismerni a tartalmát.
Kicsit úgy érzem, le kell írnom: nem állt szándékomban senkivel sem kiszúrni a könyv ajánlásával, hanem bemutatni egy perspektívát arról, hogy miért káros a szüntelen tartalomfogyasztás. Az offos könyves topikba linkeltem egy rövid videót, az is remekül ábrázolja a modern kori viselkedést.
-
Apollyon
Korrektor
A mai egésznapos tartalomfogyasztás gyakorlatilag teljesen lefáraszt mentálisan, semmit sem pihen az agyad, akkor sem ha a kanapén hevenyészel közben.
Az egyik, nem csak a könyv által javasolt megoldás, hogy néha unatkozz. Teremts olyan környezetet magad körül mindennap egy rövid időre, amikor semmilyen inger nem ér. Kapcsolj ki mindent, zene se szóljon, csak legyen csend.
A lényeg, hogy ne ébredéstől az esti elalvásig stimuláld az agyad. Mindennap meditáció. Eléggé alulértékelt, mindenkinek kellene meditálnia 1x legalább 15 percet. Kicsit kiszabadulni a konstans nyüzsgésből. -
válasz
Apollyon
üzenetére
Miért, mit írjak róla, ha egyszer kínlódós?
Hogy a könyv saját gondolataival reflektáljak, meglehetősen erős belső motivációval rendelkeztem, hogy megismerjem a könyv által bemutatott jelenségeket, de 80-100 oldal után muszáj voltam külső motivátorokat is bevetni, hogy végigjussak rajta. Ha kötelező olvasmányt csinálnál belőle, még Jókainál is alacsonyabb lenne a népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a túlnyomó többségnek max. annyi menne be belőle, hogy a csávó rühelli a tech cégeket, és amúgy is hülye, mert el akarja rontani mindenki szórakozását a szoc médiával. Szerintem nagyfokú nyitottság, és nem utolsó sorban valamennyi releváns élettapasztalat kell ahhoz, hogy egy ilyen könyvet valaki be tudjon fogadni. Lehet, hogy ezt valakinek könnyebbé teszi a szerző kereszteshadjárat-stílusa, nekem jelentősen megnehezítette. A stílus és a tartalom nem választható el élesen egymástól, főleg akkor nem, ha a stílus visszahat a tartalomra.Amúgy ha valaki azt vette le az ismertetőmből, hogy nem érdemes elolvasni a könyvet, annak érdemes elolvasni a könyvet, mert egyértelműen nem tud figyelmesen olvasni
#8807 Cs1csó : vannak benne konkrét javaslatok, egy részük kifejezetten hasznos is, de erős szűrést igényelnek.
-
Cs1csó
titán
válasz
Apollyon
üzenetére
Helló, NEM olvastam még ezt a könyvet, DE, a kérdésem, ez tartalmaz valamilyen fajta "megoldási" javaslatot, módszert, praktikát, (azon kívül, hogy törli az ember a telefonjáról a tik-tokot, instát, facebook (messenger app maradhat) arra, hogy tudjon az ember újra "belassulni" jobban, hosszabb időre elmerülni valamiben stb.
Azért ezt kérdezem, mert már beszéltetek erről a könyvről és ez nagyjából mindenki érzékeli: iszonyatos sok információ áramlik felént, iszonyat sok egyfajta megfelelési kényszer is van, pl. hogy nézel ki a Facebook képeden stb. miket csinálsz miről posztolsz elég "menő" vagy e stb.
Ezek az információk sokszor rövidek, mert már nem is tud az ember sokáig koncentrálni egy videóra ha az több mint 20-30mp.Amit én már nagyjából megléptem, hogy a "lineáris" tévzést hanyagolom, egyszerűen botrány ami megy: reklám, reklám hátán, megvágott filmek, rossz szinkron, rossz képarány stb.
Már csak a sport (elsősorban foci) miatt van még azt nézem hébe-hóba de ugye az is lassan átkerül a streaming csatornákra és sok kiváló ingyenes stream is van ahol nézni lehet egy mecset ha nagyon szeretné az ember, tehát márt ez sem relevancia a lineáris tévézés mellett a beszélgetős műsorok nem érdekelnek, a "megafaktor, ipszilonsztár" stb. típusú tartalmak eddig sem érdekeltek. -
Apollyon
Korrektor
A mondanivalója sokkal fontosabb, mint a stílusa vagy hogy az író, aki egy újságíró egy újságíró stílusjegyeit hordozza.
Bár engem a szociál média sosem szippantott úgy be mint a többséget, azért nekem is jópár dologban szemfelnyitó volt a könyv, mert tényleg jó pár más aspektusa is az életünknek mentálisan fáradttá tesz bennünket. Sok cukor, rossz levegő, stressz, arcba tolt reklámok stb.
Most ha valaki olvassa itt az értékeléseiteket, azt fogja levágni, hogy ez egy kínlódós könyv => nem éri meg elolvasni, holott >szerintem< ennek is kötelező olvasmánynak kéne lennie. Legalábbis tizenéves fejjel jobban díjaztam volna ilyesmit, mintsem A kőszívű ember fiait. -
válasz
Apollyon
üzenetére
Elolvastam a Tönkretett figyelmet. Mindenképpen köszönet az ajánlásért, bár kissé kínlódós olvasmány volt. Fontos témát feszeget, megfelelő komolysággal áll hozzá, sok irányból ránéz, több nézőpontot is megvizsgál - ez eddig OK, sőt. Viszont a stílusától a guta kerülgetett - tele van újságírós szenzációhajhász szövegfordulatokkal, és a fejezetek nagy része elrettentő dogmatizmussal van megírva (ie. a végkövetkeztetések szemüvegén keresztül néz rá a vizsgálandó problémákra). Nagyon tisztelem az elszántságát és a befektetett munkát, de eléggé melós volt folyamatosan résen lenni, hogy mi az, amit kb. objektíven mutat be a szerző, és hol ragadja el a lelkesedés, és lesznek a következtetései némileg kérdőjelesek.
Mindegy, épültem belőle, megérte megküzdeni vele
-
-
k.kristof
őstag
Nekem a konszuk a korábbihoz képest történt elmélyítése tetszett, a többi a szokásos Scalzi, kicsit humoros, kicsit komolykodó, de semmi különös. persze azok után, hogy a köszönetnyilvánításban leírja, két hónappal a határidő után adta le a kéziratot, el tudom képzelni, mennyit foglalkozott vele...
Jó, egyébként Alastair Reynoldsot olvasok, ahol a csillagközi űrben "csatáznak" fénysebesség közeli tempóval haladva, ez is nyilván a kontrasztot erősíti.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Bestbuy játékok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rendszergazda topic
- Gyúrósok ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen notebookot vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Pad SE 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Gondoltam, ideje lenne már elolvasni is azokat.

pont ezért nem vágtam még bele. (Gőzöm sincd mikor jön a többi)