- Októberi bevetésre indul a hardveralakulat
- Továbbfejlesztette az SP szériás, kompakt tápegységeit a Lian Li
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Olcsónak ígérkező, madzagos egér jelent meg az ASUS ROG-os portfóliójában
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Raspberry Pi
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz
huliganboy #12880 üzenetére
dgyuri0123:
Semmi gond. Én a Volumio-t probálgattam. Mondjuk én sima Hdmi-n etetem az erősítőt. Én azért annyira nem vagyok kibékülve vele. A hang az teljesen jó így is de az androidos app az nem tetszik. Fagyogat és nekem egy kicsit logikátlan. Próbáltam telefonról is meg tabletről is, ugyan az. Viszont ki kell emelni a spotify integrációt. Az elég jól meg van csinálva benne.
huliganboy:
Mivel "gond" volt a hanggal lepróbáltam az összes nagy rendszert stabil/beta/régebbi kiadásokat. Nálam a Xbian vált be a legjobban.Gyors,keveset gondolkodik,pöpec az egész. Az egyik legjobb skin hozzá az Amber. Könnyű telepígetni (superrepo alapból rajta van). Leglassúbb és nekem átláthatatlan az alap skinnel a OSMC. Persze a skin cserélhető de én döcögősnek érzem az Xbian mellett. -
tvamos
nagyúr
Van itthon egy kimaradt RPi B. Gondoltam, kiprobalom XBIAN-nal. Egesz turheto, de jo lenne, ha tudnam az android telefonomrol bluetooth-on keresztul (nem wifi-n) vezerelni. Van erre valami ugyes megoldas?
(Nagyon tetszik, hogy az android stick-kel ellentetben, ez elmegy a nas usb portjarol.) -
Chris Kiki
senior tag
Sziasztok!
Vennék egy ilyen RPi2 kütyüt, a kérdésem az, hogy a következő dolgok megvalósíthatóak-e vele:
Gyakorlatilag csak torrentek futtatására használnám. A RPi-n futna a kliens (Transmission?), mely tárhelynek Samba vagy NFS megosztáson keresztül a NAS-om tárhelyét használná. Automatikusan belépne a NAS-ra, és lefoglalná a szükséges tárhelyet magának, ne kelljen mindig mindenféle belogolási dolgokkal foglalkozni.
Ezenkívül kéne valamilyen remote a klienshez, hogy torrentet bármilyen Windowsos és Androidos gépről hozzá tudjak adni, indítani, leállítani akár helyi hálózatról, akár a világ bármely pontjáról ahol van net elérés.Megoldható ez? Ha igen, milyen programok kellenének hozzá?
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #12666 üzenetére
Az alapítvány alapítói közt több broadcom alkalmazott is van [link]. Így könnyen hozzáférnek olyan dokumentációhoz, anyagokhoz, amit külsős emberek csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphatnak meg. Bár hivatalosan tagadni szokták, hogy a broadcom lenne kifejezetten az alapítvány mögött, azért eléggé jó marketingértéke van számukra. Egy átlagos cég / szerveret nem is kaphatott volna egyedi soc-ot, főleg nem 20 ezer darabos mennyiségben, ahogyan azt kezdetekkor az alapítvány kapott. Ennél csak sokkal nagyobb számban állnak szóba másokkal. A hardkerneles odroid-w is gyorsan el lett lehetetlenítve a broadcom által, amikor rájöttek, hogy konkurencia lenne az alapítvány compute boardjának. Szóval akármit is mondanak, erős az összefonódás a cég és az alapítvány közt.
Attól nem ijednek meg, hogy valótlanságot állítsanak vagy csúsztassanak, ha valaki feltesz nekik hasonló kérdést (miért broadcom, miért nem a modernebb soc - mielőtt a pi2 megjelent). A broadcomhoz a kompatibilitás miatt ragaszkodnak, mondván ahhoz lett kifejlesztve csomó megoldás, ami tényleg nagy munka lenne más gyártó soc-jával újra kezdeni. A problémás részek megtartását a raspi2-ben szintén a kompatibilitásra fogják, szerintem csak mellébeszélés a részükről, mert úgysem fut az új pi-n a régi kernel / binary blob. Szóval simán használhatták volna valamelyik elterjedt broadcom soc-ot is, ami hasonló a raspi2-ben megjelenthez. Valószínűleg szándékosan próbálják elkerülni, hogy más cégek klónokat készíthessenek, mert akkor komoly anyagiaktól esnének el. Egyébként a lényeg, hogy nem szabad elhinni a jövőbeli termékekre vonatkozó állításaikat, mert utolsó napig tagadják / hazudnak róla, hogy ne rontsa az eladásokat.
Persze ez az alapítvány pénze és hosszú távon tényleg sikeresek lehetnek, komoly milliós tartalékokat képeztek. Szóval a profitéhség bizonyos szempontból érthető a hosszútávú fennmaradásukhoz, de gondolom azért nem rossz üzlet alkalmazottként sem ott dolgozni
A szoftveres nyíltság területén is sokszor félrevezető állításokat mondanak, valójában mindig zárt lesz a rendszer központi része jogi okokból. Ez utóbbi meg is látszik némely területen: pl gpu képességeinek kihasználása, desktop funkciók gyorsítása, android támogatás. Viszont emellett azt is látni kell, hogy más kommerszebb soc-ra épülő boardoknál sem jobb a helyzet és ott még belső ember sincsen aki a bináris blob hibáit javítgassa. Az alapítványnál legalább hozzáférnek a zárt forráshoz is.
Arra leszek kíváncsi, hogy mondjuk 5 év múlva hol állnak, mit tesznek, mert addigra már lehet 10 millios tartalékot képeznek a mostani 2-3 helyett (fontban).
Nekem vegyes a véleményem róluk. Nagy dolgokat vittek végbe és elindítottak folyamatokat, ami nélkülük lehet nem történt volna meg. Így már tucatnyi konkurencia közül választhatunk kedvező áron. Valószínűleg azért érzem néha túl üzletiesnek a lépéseiket, mert az angoloknál más jellegű alapítványok is vannak és ez végül is tényleg működő modell.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Bobolit #12579 üzenetére
Nekem ilyet nem csinál. Megy non-stop. Rdesktopnak az xrdpt használod? Sztem az a legjobb! (Configolni sem kell...) Illetve akkor lehet még ilyen, ha wifin van. Ha stickkel használod, próbáld ki ethernet kábellel.
Ez csak pár tipp volt...
Szerk.: Ha egér mozog, akkor a kliens diszkonnektel. Egy reconnect ált megoldja. Ja és ssh is megy, csak kb 12x kell próbálni csatlakozni rá. Egy ideig no hostot fog dobni, utána vmiért felmegy nekem. (Juicessh androidos app)
-
gorog67
aktív tag
válasz
Benoe77 #12509 üzenetére
Ok, nyertél!
A tv "16:9" módban volt, áttéve "Képernyőre igazítás"-ra, jó lett. De minek ez az egész
Mivel a tévém a hdmi-n bejövő 5.1-et nem adja ki optikain, a pi-n meg nincs ilyen hangkimenet, az egész csak 1szeri próbálkozás volt részemről. Egyébkén simán elmegy a tv USB-ről tápilag. Próbáltam a távirányítást androidról, de nem sikerült a hivatalos Kodi programmal, nem találták meg egymást. Van valami trükkje?
Barátom azon panaszkodott, hogy, ha a raspi saját táppal megy és megunta a filmnézést, akkor a tv tápja kikapcsolja a tévét és a raspit is. Ez öröm, csak bekapcsolni már így nem lehet, a raspi tápellátását meg kell szakítani, hogy újrainduljon. Ti ezt hogyan oldjátok meg? -
ngabor2
nagyúr
Van egy elméletbeli tervem. Kellene egy ledes világítást építeni, amit többféleképpen lehet kapcsolni/szabályozni:
- simán, a fali kapcsolóval fel, meg le. Ezzel semmi gond.
- fali kapcsolón levő valamiféle szabályzóval fényerőt csökkenteni/növelni
- androidos telefonról/tabletrőlfényerőt növelni, csökkenteni, ki-be kapcsolni
- webes felületről ugyan ez.Eredetileg Arduinora gondoltam, de az szerintem vérszegény lenne a feladathoz, a RPi-nek kicsit több az erőforrása.
Esetleg létezik már ilyen projekt, vagy kb. a nulláról kell nekikezdeni?
-
perempe
veterán
válasz
azbest #11983 üzenetére
a DVD-ket le tudja játszani licensz nélkül?
tegnap láttam működni hasonló mini pc-t: Bladelius USB DAC, majd Crown DC 300A II erősítő volt rákötve, ami hajtotta a régi Infinity QA hangfalakat. a távirányító egy android telefon volt, ami vezérelte a routerrel összekötött CuBox-ot.
-
Froclee
őstag
-
Centaurus
tag
válasz
bob007 #11712 üzenetére
Ha csak médialejátszóként érdekel akkor szerintem ennél sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani.
Gondolok ezalatt egy androidos történetre pl ([link]) vagy ha van UTP vagy Wifi a tvden és ha a tv lejátsza az avit ekkor elég csak összekötnöd egy routerrel amire fel van rakva egy OpenWrt.
Csak meg kell osztani a DLNA-n a cuccot és máris működik.
Ha a TV-d nem tudja lejátszani a videókat akkor az androidos kütyü miatt többe kerül,de ha tudja akkor elég csak egy routert kell venni amit megmoddolsz és kész is az otthoni média szeró. -
atillaahun
veterán
Sziasztok,
Bocsánat ha nem egészen jó helyre írok, de nekem Photoshop-oláshoz lenne szükségem egy nem nagy és nem drága gépre.
Ha jól tudom annak csak Windows-ra van asztali változata, az meg erre az eszközre nem telepíthető.
Tudnátok javasolni esetleg Windows-os miniPC-t?
Itt a forumon én csak Android-osokat találtam ezen kívül. -
azbest
félisten
Korábban nem hallottam még olyan kábelről
Viszont most próbálgatás közben tapasztaltam különbségeket a sajátjaimmal:
- Kinlde mellé kapott hosszú fehér kábellel alacsony feszültség figyelmeztetést* kapok egy tv tuner bedugásakor. Ott lett gyanús, hogy boot után nem volt elérhető a /dev/dvb.
- Olcsó kínai 1 dolláros usb kábel, kukás narancs színben: Be sem bootol vele.
- Vastag és relatíve rövid usb kábel, amit a zte v967s telefonomhoz kaptam: tunerbe dugdosás közben sem panaszkodik.
Tápegységnek egy mk808b android stick tápját használtam, amire 2A van írva, úgy tűnik tudja.Kipróbáltam egy jó nagy méretű, nehéz és robosztusnak tűnő 2.1A+1A Orico tápot. A kindle kábellel is pislog a figyelmeztetés alapból, nem tudja a ráírtakat adni.
*:figyelmeztetés a tápra: lassan ki-be kapcsol a piros led. Kis szivárvány négyzet a képernyő jobb felső sarkán (+ és 2 verzióknál van, a régi rev1-2 nem tud ilyet).
-
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok a témában, de szeretném leváltani a jelenlegi médialejátszómat (A.C. Ryan HDMini2) és ebbe az irányba lettem terelve.
Amit tudnia kellene a készüléknek:
- a jelenlegi formátumok többségének lejátszása (mkv, DVDiso, mp3, flac, stb, stb)
- online rádió adások lejátszása
- IR távvezérlővel történő irányítás
- esetlegesen beépített érintőkijelző (ha jól tudom létezik ilyen PI-hoz)
- okostelefonnal (Android) történő vezérlés oly módon, hogy a telefonon lássam, a készülék menüjét (pl. zene elindításához és erősítőn keresztül történő hallgatásához ne kelljen bekapcsolnom a TV-t).
- helyi hálóra történő csatlakozás, lejátszás NAS-ról (gondolom a telefonnal történő vezérlés miatt kellene bele Wi-Fi modul is. Vagy nem feltétlenül?)
- mindez egy dobozba legyen beépítveEz megoldható egy Raspberry PI 2-vel? Ha igen, akkor körülbelül mekkora költséggel számoljak és milyen software-t érdemes telepíteni a fenti elvárásokhoz?
Előre is köszönöm a segítséget
-
-
azbest
félisten
válasz
Jim Tonic #11095 üzenetére
A banana pi allwinneres, abból pedig van még olimex, cubieboard, hummingbird és sok más klón amelyeknek olyan kérdéseik, problémáik vannak, ami csak az allwinneresekre jellemző. Ezért gondolom, hogy jobb a kártyapécé topic, mert ott azokról is szó van [link]
Sajnos android, suse vagy xubuntu sincsen még raspi-re. Talán a raspi2-vel lesz nyitás ebbe az irányba is.Szerintem a más Soc-ra épülő rendszerekkel annyiban közös a raspberry pi, hogy linux futhat rajtuk is
Ami még közös lehet, hogy raspbian-t más soc-ra is felhekkelték. Ha valaki raspbian specifikus kérdést tesz fel, akkor valsz itt is választ kaphat, de ha banana vagy más boardos kérdésként teszi fel, pláne ha nem is raspbian-ra gondol, akkor az itt erősen off topic vagy általános linux kérdés -
Alexios
veterán
válasz
boratsagdiy #11053 üzenetére
lehetni lehet, de nem érdemes. Nem úgy működik, raspberry-re talán android sincs
-
oba
addikt
Rpi 2 alkalmas lenne már torrent boxként való üzemeltetésre? Aktív usb hubon vagy dokkolón lenne rádugva egy külső hdd, a netet (100/50 mbit) pedig kábelen kapná. A letöltött tartalmat pedig le is játszanám a hdmin rádugott tvn. Mi a szűk keresztmetszet ami miatt akadozna, neadjisten fagyna a Pi? Esetleg hasonló árkategóriában valami más eszközt tudnátok ajánlani? Tudom ez nem az a topik
Fontos a pihez hasonló alacsony fogyasztás. Bónusz ha lehet vnc szervert vagy torrent ill. média lejátszó remote cuccot telepíteni rá hogy egy ipadel vagy androidos mobillal tudjam távvezérelni.
-
azbest
félisten
Na megvolt az első fagyásom a pi2-vel. Friss raspbian alól nyomogattam a grafikus felületet, böngészőt, mindkraftot... majd csontra fagyott pár másodperccel később, hogy elindítottam a tégi pi.hez készült hőmérséklet kiolvasó scriptemet. Pár értéket kiírt pedig. A böngészlől egyébként teljesen gördülékenynek tűntek, csak időnként megálltak gondolkodni... olyankor láttam a zöld ledet, ami azt hiszem a háttértár aktivitálst jelzi talán. Igaz ez csak class4-es kártya. Normál SD -ből van még pár, a micro sd-imet meg android kütyükben használom, úgyhogy rendeltem is taiwanról két 16GB-os gyorsabb kártyát.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Feleslegessé vált otthon egy RPi, és gondolkodom egy hordozható internet rádió építésén. A felállás a következő lenne:
- adott az RPi, rajta egy Volumio distro
- az RPi-t egy USB-s power bankról hajtanám meg, így hordozható is lenne, de a bank-ot tölteni is lehet. Zömében egy helyen lenne a cucc, az usb bank inkább az RPi folyamatos futását biztosítaná, hogy ne kelljen a bootolást megvárni
- az RPi sima jack-es hangkimenetéről venném le a hangot.Itt jönnek a problémák: milyen hangszórót kellene vennem, hogy megszólaljon ezen a 3,5 jack-en úgy, hogy az áramot az USB power bankról kapja? Esetleg egy sima USB-s hangszóró (pl Genius, vagy Logitech) működne vele? Az egész vezérlésére egy beépített android-os telót gondoltam, amit szintén a power bankról kapná az áramot, és futtatnám a volumio android-os appját a vezérlésre. Vagy van erre jobb és nem nehezebben kivitelezhető megoldás? Nekem jó az LCD kijelző + gombok kombó is, csak valami értelmes leírás kellene hozzá. Ha nagyon tovább álmodnék, akkor egy olyan megoldás kellene, aminél egy tekerő gombbal tudom az előre beállított csatornákat váltogatni (folyamatosan tekerem, mitn a régi rádiókon, és egyik preset-ről a másikra ugrik), a másik gomb meg hangerő. De ekkor kilövöm a Volumio lehetőségét, hogy NAS-on lévő fileokat játszak le.
első körben a hangszórós részre lenne jü egy ötlet, de ha valakinek van működő LCD/gombos megvalósítása, az sem rossz. -
rolio1
tag
válasz
kriman #10433 üzenetére
Igen, ezzel én is szívtam egyszer. A telefont használtam kártyaolvasónak, mindent rá is tudtam másolni, de a pi nem indult el. Utána a telefon sem csatolta fel, nem tudtam olvasni, már elkönyveltem, hogy elromlott az SD.
A megoldás, veszel egy 800 Ft-os USB-s kártyaolvasót, azzal mindent tudsz csinálni.
A telefon felrak különféle Android könyvtárakat és fájlokat, azt a pi nem tudja kezelni, viszont ha bedugod a pi-be, utána a telefon nem látja (nekem legalábbis ezt csinálta). -
azbest
félisten
Neked a netrádióhoz amit amott említettél még akár egy olcsó / régi okostelefon is teljesen jó lehet. Akár androidos akár más rendszerű, amire van olyan alkalmazás hogy rádiót hallgass.
Persze raspiből is lehet építkezni. Ahogy mondod darabonként, esetleg részben szetként meg lehet kapni (pi + sd kártya + táp + ház) + érintő kijelző... ha a pwm-es hang nem elég, akkor még kellhet usb hangkártya vagy más hang megoldás. Szoftveres konfigolás, hogy minden menjen... némi mázli, hogy minden úgy működjön ahogyan kell...
Kínából van amit olcsóbban megkapni (pl kijelzőt)... de ha mindent összeadol, akkor lehet 30-50 eft is kijön a végére, attól függően, hogy miket és honna vásárolsz.
Ehhez képest vadi új android telefont kapni 26 körül, vagy akár valami alapszintűt még olcsóbban péládul. 30 alatt már normális tabletet is kapni vagy olcsóbban valami alapot is. Szóval ha csak online zenehallgatásra kell, akkor nem feltétlen költséghatékon raspberryből építkezni, hanem szoftveresen is kész megoldást kaphatsz valamilyen telefon vagy tablet formájában.
-
azbest
félisten
válasz
generic #10145 üzenetére
Az allwinner soc alapú boardokról érdemesebb az általános kártyapc topicban beszélgetni [link].
Egyébként kínai webshopból 12eft körül van + lehet rajta még áfa. Magyar webshopoknál 18 eft körül van + szállítás. Van hogy kifogni aprón olcsóbban.
Ja és ahogy más is írta, az allwinner alapú boardoknál az xbmc nem túl jól támogatott. Néhány kísérletről látni youtube videókat, de napi használatra valsz túl bugos. Esetleg androidos lejátszóként jobb lehet, de nem feltétlen xbmc-vel.
-
orbitalion
tag
válasz
azbest #10062 üzenetére
A leírásokban említik, hogy FAT32-re kell formázni. Sokszor telepítgettem az OS-eket az ismerkedési fázisban és nem értettem miért nem működnek. A megoldás a tiszta lappal való indulás és némelyiknél a bootolhatóság beállítása volt. Erre az Android verziók voltak érzékenyek és a Banaian. Igaz, nekem BPi-m, van, de ez szerintem itt mindegy.
De olvasom, hogy közben megoldódott a kérdés, érdekes a megoldás...Nem tudom az feltűnt-e valakinek(gondolom ebben te jártas vagy), hogy az iso eldob egy csomó területet az SD-ről. Erről nem olvastam itt kérdéseket, de ha valakit érdekel, vissza lehet nyerni újra partícionálással...
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #10023 üzenetére
a 35 dolcsis szinten az odroid c1 is érdekes lehet, az is olyan 4 magos soc-ra épül, mint az általad linekelt stick, de ubuntu és android is futtatható (lesz) rajta. De ha nem sürgős, akkor várd meg vzoltan beszámolóját, mert ő már rendelt olyat is. Erről majd inkább a másik topicban érdemes beszélgetni [link]
-
válasz
tvamos #10018 üzenetére
Az Androidon a filmlejátszás egy utólagosan illesztett funkció, nem teljesen tökéletes, pl. tudtommal nincs kadenciahelyes lejátszás. Ha erre érzékeny vagy, mindenképpen nézz meg először egy androidos készüléket működés közben, lehet, hogy zavarni fog pl. a kép folytonossága.
Egyes paraméterek kernelszinten rögzítettek, mint pl. a felbontás.Üdv: MaCS
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #10018 üzenetére
Mire szeretnéd használni elsősorban? Csak mert a pi az linuxos, médiajátszós... az amlogic stick meg androidos, médiajátszós
Nekem eredeti MK808B rockchipes kétmagos változat van és teljesen jó arra, hogy tévé adás streamet nézzek rajta meg akár más online videó appokat használjak.
A sticken nincsen analóg kimenet, ha ez számít. Én egy hdmi - vga+audio adapterrel szedtem le a hangot, de használtam usb hangkártyával is, az is jó volt. Persze, ha a tévé / monitor fogadja a hdmi hangot, akkor ez sem szempont.
-
zzola
titán
Beüzemeltem a Pi-t. Könnyedén ment a telepítés, külön SD-n kipróbáltam az O.Elec-et és a R.BMC-t is. Sikerült beállítani, egyelőre egy androidos alkalmazással irányítom.Viszont egy problémám akadt, a hálózatról való lejátszásnál elég sűrűn belassul a film, néha 8 FPS-t ír ki, de ilyenkor is folyamatos a lejátszás, a CPU terhelés is eléggé ingadozik 50-70-100% között. SD,HD ésFHD sorozatoknál is ez a szitu, H264-es filmek.Egyelőre nem jöttem rá, hogy ez mitől van, de ha így marad, akkor összeakasztom a bajszom a Pi-vel...
-
válasz
MaCS_70 #9855 üzenetére
Szóval szép ez, meg jó is, de azért akad kérdésem bőven.
A cél az lenne, hogy tévé nélkül is lehessen zenét hallgatni, mégpedig úgy, hogy tévét be sem kapcsolom, teljesen Androidról vezérlen az XBMC-t. Erre eddig három programot próbáltam: Yatse, XBMC Remote és Bubble.
Az XBMC Remote-ban nem is találom, hol lehetne zeneszámokat válogatni.
A Bubble valami egészen kaotikus a számomra, valahogy mindig keveredik a Local Media Server, maga a NAS és az XBMC mint renderer, viszont az XBMC alatt történetesen semmi zenét nem lát. Valahogy nem látom át az egész logikáját, pedig nyüstöltem eleget.
A Yatse sem lát az XBMC-ben zenét, pedig a tévén látszik, hogy ott van a NAS teljes DLNA-könytvtára szépen bekottázva.
Maga a Library is üres, pedig már próbáltam kérni arra, hogy hozza létre (ezt magán a tévéképernyős menün próbáltam), el is indul a bitkolbász, de el is tűnik hamar. (Egyébként pontosan mi a Library?)
Egyébként Kodi még nincs integrálva?
Köszönettel: MaCS
-
orbitalion
tag
Szia! Nem akarlak összezavarni, de szerintem az RPi azért nem tud több torrentet elvinni, mert akkor több fájlt kell párhuzamosan írnia az USB-n keresztül, amit nem bír jól kezelni, (mert gondolom mindenki winyóra, vagy Pendrive-ra tölt). Sajnos még nem próbáltam torrentezni a BPi-vel, de szerintem jobban bírná, mivel két USB-je van, vagy SATA-s winyót is rá lehet akasztani. Fut rajta a Raspbian is éppen azzal megy most (de tök hülye vagyok még a linuxhoz, telepíteni se tudok még egy lefordítandó állományt, nem, hogy torrentet állítsak be...) ezért nem próbáltam, csak töprengek. Maga az A20 is bikább, 1G-s a LAN is, elég jó lehet vele netezni, na kell türelem, de nem vész. Android is szépen fut, arra is vannak torrent appok bőven. Ha lesz érkezésem, Android alatt felteszek egyet és kipróbálom, de nem sok időm van, ezért nem akarok ígérgetni!
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #9724 üzenetére
Eléggé alap dolog hogy a hdmi hangot is visz. Az i2s tűket használók akkor működnek, ha a kernelben van hozzájuk támogatás - az elterjedtebbekhez lehet hogy már benne van.
Az usb-s hangkártyák használata körül sok panaszt olvastam régebben. Úgy általában az usb hajlamos csomagokat veszteni a pi-n, főleg ha nagyobb terhelés vagy netforgalom van.
A hdmi hang kezdettől fogva támogatott és nem hallottam panaszt rá.Egy hdmi-vga+hang átalakítót én is használok, igaz androidos stickkel, nem volt vele baj. Csak legyen plusz tápbemenete, hogy ne süsse meg a hdmi portot. A hdmi - hdmi+audio-t nem próbáltam még.
Távirányítóból ilyet használtam egy időben, volt olyan rendszer amivel alapból ment, volt amivel kézzel kellett mókolni. Tud egér + billentyűzet utánzó módban is működni de media center módban is. [link]
-
golya87
őstag
válasz
MaCS_70 #9720 üzenetére
1. 2. Csak mobilos vezérlés nem játszik? Androidos klienssel nincs tapasztalatom, de iOS és a WP távvezérlő program számomra bőven jó. Sőt, pl iPad-en az EPG infókat is meg tudod tekinteni, a film, sorozat adatok mellett. Ebből kiindulva az Androidos verzió se lehet lemaradva.
-
Üdvözletem a topiclakóknak!
Előre is bocsánatot kérek a nagyon kezdő + nagyon outszájder kérdéseimért.
A lényeg, hogy médialejátszót keresek, nyilván olcsót de jót, és kismillió cikk és teszt elolvasása után nekem az jött le, hogy a Raspberry egy karcsú célrendszerrel még 1080p-re is simán jó, a támogatottsága miatt pedig jobban járok vele, mint az erősebb/drágább lapokkal.
Kérdéseim a következők (az elmúlt hónapok termésében nem leltem választ, azóta meg akár újdonságok is lehetnek):
A reménybeli B+-t szeretném első sorban zenehallgatásra használni, de fényképnézegetés és esetlegesen mozizás is szóba jöhet.
1. Milyen kézi távirányítót ajánlotok? (HDMI CEC nem játszik) A magyar boltokban látok egy IR-diódából + nagyon alapfunkciós távirányítóból álló szettet 4500 Ft-ért, webshopokban viszont ennyiért sokkal komolyabb készülékeket látok USB-s infrával. Sokak szerint ezek külön előnye, hogy nem kell a LIRC-cel szenvedni, hanem csak úgy mennek a Kodival, illetve billentyűparancsként osztva az utasításokat univerzálisak.
2. Androidos távvezérelhetőséggel hogy állunk? Szeretném pl. a zenét a telefonomon összeválogatni album-előadó-műfaj alapon a hálózati DLNA/SMB szerverről.
3. Szeretnék nem botrányosan rossz, de nem is audiofil hangot kinyerni a készülékből egy sztereó erősítő irányába. Eddig a Wolfson Audio Card for Raspberry Pi és a HiFiBerry kártyákat láttam, amik állítólag jók, csak kicsit nehezen beszerezhetőek. Hasonló vagy alacsonyabb árban van ezeknek alternatívájuk, illetve ezekkel akad-e tapasztalat?
Köszönettel: MaCS
-
azbest
félisten
Lehet szerencsésebb lett volna a kártyapc topicban feltenni a kérdést, mert a banán az teljesen más, mint a málna. Az androidos része főleg, mert az nincs a pi-nek.
Btw. tvheadend szerverhez szerintem a legjobb kliens androidra a hivatalos kliense: TVHGuide + vlc (ez kezel több hangsávot is, feliratot is, képarányokat is). a tvhguide beépített lejátszója sem rossz, de ott sokmindent nem lehet állítani. Pass through módban külső lejátszónak remekül át tudja adni a ts streamet.
Az xbmc videó menüjébe is fel lehet venni a tvheadend szervert külön addon nélkül is. A zeroconf fel szokta ismerni. Ilyen esetben persze csak a csatornák felsorolása látszik, nem lesz élő tv menü.
Video - fájlok -> videó hozzáadása, tallózás és ha minden jól megy akkor a tvheadendet mutatja, talán a zeroconfot külön ki kell választani. -
zichie
senior tag
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e? Adott egy tvheadend szerver, ehhez szeretnék egy Banana PI klienssel csatlakozni, de sehogy nem akar összejönni.
Első próbálkozás Android 4.2.2 alatt volt xbmc-vel. Az xbmc addonjai között sehol nem találtam a tvheadend addont, továbbá az xbmc csak szoftveres módban ment, így még a 720p-s videók is szaggatnak, nézhetetlenek voltak.
Második próbálkozás Lubuntu alatt volt. Itt a VLC-t tettem fel, ami meglepő módon semmit nem játszott le, sem sd-t, sem pedig hd-t. Ez meglepett mert a több, mint 10 éves laptopon (amin a dvb-c tuner és tvheadend is van) gond nélkül megy a vlc, igaz csak sd-t játszik le, mert öreg lassú a gép. Tvheadend szervernek viszont bevált.
Harmadik próbálkozásként egy xbmc image-el próbálkoztam, amiben van hardveres támogatás és Debian alapú. Itt a próbált 720p és 1080p videók már itt-ott kisebb akadásokkal mentek, de még így sem volt az igazi. Kipróbáltam egy m1HD-ről felvett ts-t, amit viszont nem játszott le. Továbbá az addon probléma itt is megvolt, azaz sehol nem találtam meg a tvheadend addonját. Ez az image egyből az xbmc-t bootolta fel és nem is találtam arra lehetőséget, hogy terminal ablakot kapjak, ahol esetleg "kézzel" tudjak tvheadend addont feltenni. További probléma volt, hogy 60Hzen ment, amit nem tudtam átállítani 50Hz-re.
Következő ötlet az Openelec Banana Pi-re, de ilyen image-et nem találtam eddig sehol, pedig biztos van valahol, csak én vagyok a béna.
A tvheadend szerverhez windows alatt vlc-vel tvheadend htsp pluginnal gond nélkül lehet csatlakozni. Banana Pi esetében VLC-vel, XBMC-vel érdemes tovább kísérletezni, vagy inkább valami harmadik progival, ha van? -
stopperos
senior tag
válasz
urbi107 #9637 üzenetére
Tárolóból biztos fel lehet rakni, a más kérdés az, hogy nem fog valószínűleg menni, mert a gpu gyorsítás nem lesz. De ennek szerintem nézz utána, hogy másoknak mik a tapasztalataik a témában.
Szerk: Android image-ről valószínűleg menne valamilyen media lejátszó és a hd videók gyorsítása. De ennek is utána kell járni.
-
urbi107
tag
Szeretnék vásárolni egy rasberry Pi B+ verziót.
Torrentezésre és médiamegosztásra szeretném megcsinálni.
A készüléket ellehet érni windowsos laptopokról, androidos telefonról és Ipadről?
A letöltött fájlokat hálózatban meglehet nézni Western Digital Live médialejátszón és Ipaden?
Láttam a hivatalos oldalon a wolfram matematikai alkalmazást. Azt szoktátok használni? Lehet vele 3d térgeometria ábrákat szerkeszteni?
köszi. -
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Villany kapcsolásra (is) szeretném használni a pi-met. Meg lehet ezt oldani valamilyen androidos app.pal ?
és hardver részről mi kell hozzá ? Gondolom - minimum - egy relé. Fontos lenne továbbá,hogy manuálisan is lehessen kapcsolni (pl. egy nyomógombbal) még akkor is ha a pi nincs bekapcsolva (ez gondolom kissé bonylítja).Szerintem kellene valami áramkör ami ami veszi a nyomógombjelét is és a pi-jét is és mindig az ellenkező állapotba kapcsolja a relét,de eféle áramkör megtervezése (vagy megalkotása
) már meghaladja a képességeimet. Azért ha van valami egyszerű megoldás ,ne habozzatok !
Köszi.
-
Nincs Banana tapasztalatom, a raspberry-s is csak napokban mérhető, de én azt mondanám, hogy ha barkácsolni akarsz, akkor Málna, ha valami szervert dobnál össze, akkor inkább Banán.
siddis: én a minidlna-t próbáltam eddig, nagyon alap cucc, de amire nekem kell (kártyapc+külső vinyóról el tudjam érni a zenéket a PC-ről, androidról) tökéletesen elég volt. Amire viszont nem találtam még megoldást: be tudjam olvasni a kliensen a CUE fájlokat is, és tudjak lépkedni az egy fájlban (FLAC) lementett zenékben. Ha erre van valami ötleted (más szerver progi), szívesen fogadom.
-
Penge_4
veterán
válasz
moli.hu #9495 üzenetére
"bugos az usb-hub vezerlochipje"
És a Banana PI-nak is az? Mert az szerepelt az eredeti kérdésemben.
"ez egy mobilchip, aminek a tervezesenel az adatatviteli sebesseg huszadlagos, nyolcvanadlagos volt."
Dzsunka alsókategóriás Androidos telefonnak (ami indítás után 3 percig(!) olvas egy SD kártyát) történik a másolás USB 2.0-n keresztül gyorsabban, mint némely átlagos pendrive-on. Az egyetlen szépséghibája, hogy OTG nincs, csak MTP/PTP
"a nyitott fileok es socketek szama szamit inkabb, amihez keves a ram es a cpu"
A Banana PI 1 giga DDR3 RAM-ja is kevés? A mobilproci meg oké, de ekkora különbség van egy 2 magos, 1GHz-es mobilproci között, meg mondjuk egy 1 magos 700MHz-es AMD Duron között (512 MB DDR1-gyel) (ami anno szintén röhögve vitt mondjuk olyan 120-130 torrentet), meg a DC-s letöltéseknél se volt soha probléma.
A microserverek azért nem játszanak, mert 40-50 alatt nem igazán úsznám meg és fogyasztásban is több lenne. Vagyis ami számít, az a fogyasztás különbözete egy asztali géphez viszonyítva.
Na mármost, a jelenlegi 3GHz-es DualCore-om sokkal többet zabál, mint egy i7 4785T. Teljesítményben meg töredéke. Utóbbival kb. 4-5 évre előre letudom az igényeimet. Csak ebben az esetben nyilván nem csak a procit kéne cserélni, hanem kéne hozzá alaplap (ami szintén energiatakarékosabb lett az utóbbi 5+ évben), ahhoz DDR3 (abból minimum 16 giga, hogy az elkövetkezendő 4-5 évben ne legyen hiány semmiből), ahhoz egy SSD az OS-nek és mindehhez még egy megbízható táp. Ez durván 200e. Azaz a különbözet mondjuk 150e, az energiatöbblet pedig ha 30 wattal is számolok (különbözet, nem teljes fogyasztás!) évente 13e HUF extra kiadást jelentene. (Ha lesz még 1-2 rezsicsökkentés, akkor még kevesebb
) Cserébe pedig lenne egy alapjáraton alacsony fogyasztású, de amúgy teljes értékű gépem.
Azért nem akartam csak erőltetni a desktop upgrade-et, mert fényesebb jövőt tippeltem az okostelefonoknak (pl. Ubuntu Edge), mint amilyen valójában lett. De a mostani állás szerint bőven lesz még vagy 5 év, mire elérjük azt a szintet, hogy az addigra már 64 bites CPU-val, 8+ giga RAM-mal és 256+ giga belső memóriával szerelt okostelefon (remélhetőleg addigra aksik terén is alkotnak valamit) egy dokkolóba helyezve képes funkcionálni asztali gépként billentyűzettel, egérrel és nagy monitorral, nem csak Androidos házimozirendszerként. Azaz igény esetén akár Linuxot, akár Windowst futtatni dual/trial boot vagy éppen virtualizált módban. Addigra talán a Google-féle legótelefon is kiforrja magát.
Meg mert észrevettem, hogy már szinte teljesen feleslegesen megy egy ekkora fogyasztású és aktív hűtésű gép, mikor igazából a torrent, böngészés és filmnézés miatt kell neki állandóan menni, mert ha ezeket képes lennék kiszervezni, akkor kb. hetente ha egyszer kellene bekapcsolnom mondjuk Office-hoz vagy egyéb specifikusabb feladathoz. Amennyiben a torrent mellett az utóbbi kettő feladatot kiszervezném mondjuk egy erősebb okostelefonnak (filmnézéshez nyilván kell HDMI/MHL). Csak itt jön a bökkenő. Az adatok azon a HDD-n lennének, ami a torrentező (24/7 üzemű) eszközömre lenne csatlakoztatva. Tehát jöhetne a kábeldugdosás vagy belsőhálós megosztogatás, ami megintcsak nem túl optimális. Na meg ha dokkolt filmnézés közben bejön egy hívás... Úgyhogy vannak még kiforratlan területek.
-
Penge_4
veterán
válasz
moli.hu #9489 üzenetére
"Vegyel egy miniitx-es Silvermont vagy AM1 gepet, ha jot akarsz magadnak."
Akkor már inkább teljes desktop PC upgrade mondjuk egy 35W TDP-s Core i7-4785T CPU-val.
Egyébként tök érdekes, hogy a sok szempontból elavult, őskövületnek számító gépemnek, amin szaggatnak a YouTube HTML5-ös és a Flash videók is meg a 2 giga RAM is rohadt kevésnek tűnik meg se kottyan ennyi torrent, a CPU pár százalékos tüskéket produkál még komolyabb seedeléskor/leecheléskor is.
Ellenben egy középkategóriás, Androidos telefonon röccenésmentesen mennek a HD YouTube videók, Flash tartalmak.
Ezek a single board pc-k pedig architektúra alapján az Androidos telefonokhoz állnak a legközelebb.
Mitől olyan különleges a torrent? Mert CPU-t alig használ, GPU-t semennyit, RAM-ot se sokat, a Disk I/O műveletek pedig a HDD-t történnének, nem az SD kártyán.
-
Penge_4
veterán
Sziasztok,
Én is gondolkoztam egy ilyen beszerzésén (inkább a Banana Pi tetszik).
Elsősorban torrentre lenne használva (ebben a maximumot kéne nyújtania). HDD-nek lehetne egy USB-s külső vinyó, aminek nem kell külön táp. Ezt gondolom elbírná. Egyéb perifériát (billentyűzet, egér) akár le is lehetne húzni róla miután elindult a kliens.A legfontosabb az lenne, hogy folyamatosan fusson sok (4-500) torrenttel. Nyilván seedben tartásról van szó, nem arról, hogy egyszerre ennyit töltene le vagy töltene fel maximum sebességgel. Ebben az esetben olyan 10 szimultán letöltés illetve 20 szimultán feltöltés (a pár kB/s-től a megabitig, leecherfüggően), amivel számolni kéne. Ezt bírná stabilan?
A második, amennyiben az elsővel képes megbirkózni, mivel alacsony fogyasztású és úgyis folyamatosan üzemel, ezt lőném ki HDMI-vel (HDMI->DVI átalakítóval) fullHD monitorra és filmeket néznék rajta. Mennyire bírna 1080p-s filmeket a folyamatos torrent mellett?
Ezek mellett még nyilván egy localhost webUI futna, amivel hozzáadnám a letöltendő torrenteket.
Valamennyit visszaolvasgattam a topicban, írták, hogy az USB-je nem annyira stabil, meg előfordul, hogy lefagy.
NAS-on is gondolkoztam, de azokon saját firmware van valami gagyi torrentklienssel meg egy rakás kéretlen, általam nem használt szolgáltatással (felhő, biztonsági mentés, RAID, stb.), ellenben hiányzik belőle a rugalmasság, amit egy oprendszer (akár Linux, akár Android) kínál.
-
azbest
félisten
-
orbitalion
tag
Megjött a banánom, ígértem, hogy kipróbálom videó ügyileg. Androiddal indítottam, VLC-t rátettem, zakkanás mentesen megy minden, amit találtam. A gép alapból nagyon gyorsnak tűnik, igaz az RPi-t nem próbáltam, itt minden gördülékeny. Sajnos nem sok időm volt rá, 8előtt értem haza és nem is akarok itt zavarogni banán ügyben nagyon, csak belekavarodtunk a Media PC kérdésbe, hát ez már abszolút alkalmas erre, mókolás nélkül...
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9310 üzenetére
A hobbi és a praktikum találkozása az igazi. A set-top-box az inkább hobbi volt, mert nem használok normál tévét. A stream szerver oldala viszont praktikum, mert pécéről és android eszközökről onnan nézem a tévéműsorokat.
Múltkor antennát is építettem, próbálgattam, hogy mivel lenne stabilabb a vétel, mert a gyári megoldások nem voltak megfelelőek.
Neked nem tudom melyik van, talán az egy magos változat. A linkelt topicban szó esik 2-4 magos cuccokról is. Persze nas kapcsán nem árt figyelni, hogy natív sata és lan legyen rajta, mert a 8 magosok közt is soknak usb-re kötött cuccai vannak, az meg komoly hátrány. Hiába, ezeket elsősorban tabletbe szánják
A linkelt topicban van pár ígéretes (a solid-run cuccai tetszenek nekem, a hummingboard olyan alakú, mint a raspi rev2, de 1 - 2 vagy 4 magos som modult lehet rá tenni).
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9308 üzenetére
Azért akad pár. Van itt egy szomszéd topic, ami jobban passzol a cubieboardhoz [link], érdemes lehet oda írnod, ha valamiben segítségre van szükséged.
A konyhai tv most darabokban van, érdeklődés hiányában nem sokat volt használva. Most egy androidos tabletet viszek magammal, ha mégis tévéznék főzés közben. A raspi alapú set-top-box-omat is teljesen szétbontottam. Hardveresen teljesne összeállt, de az usb problémák miatt nem volt megbízható. Valamelyik allwinneres (cubieboard, olinuxino), vagy iMX6-os (hummingboard, cubox) board már elbírná, erősen gondolkodtam is rajta... csakhogy 18-40 eft körüli plusz kiadás úgy, hogy igazából a meglévő t61-es noti teljes mértékben képes ellátni a feladatot, csak kicsit kevésbé kompakt. Azért dolgozik a kisördög....
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9304 üzenetére
Az első linken lévő fajta kb ilyen árban megy. Valószínűleg mindkettő megfelelő, úgy látom tápot mindkettőre lehet kötni. A hang kimenetes akkor előny, ha az analóg kimenet a boardon kevésbé jól szól (pl pwm-es trükkel ad hangot), vagy a progik nem támogatják az analóg hang + hdmi kép módot.
A hozzászólásomban lévő képek egyben linkek is, az egy közismert kínai webshopra mutatnak. Onnan vettem a sajátomat.Két félét használtam eddig, az egyszerűbbet tápmoddolás után raspivel [link], aztán androidos stickkel a másikat is [link]. Egyébként ebayen is találni belőle [link], de sok más hasonló is van.
-
A gyerekek nálunk úgy néznek youtube videókat, hogy az asztali gépen a böngészőből indítjuk ezzel a kiegészítővel: Play to XBMC
Úgy tudom Androidra is van ilyen, ami xbmc-n indítja a lejátszást.
-
tvamos
nagyúr
Csak annyit jegyeznek meg, ha valaki nem hasznal CPU/GPU specifikus dolgokat, akkor a Debian Wheezy alapu cuccok hasonloan viselkednek az osszes platformon, amire van ilyen port. (Pl. csomo RasPi-s vackomat tudtam tesztelni az i5-os gepemen, es a Hawkboardon is ment, sot, van olyan, ami Beagle-on. Mondjuk a GPIO nem tartozik ezek koze. De pl. a webcam, OpenCV, pendrive-ra kepek mentese, az ment.) Szoval, ha kinezi az ember, mire akarja hasznalni, pontosan, akkor lehet platformot keresni.
En pl. media lejatszonak medialejatszot vennek, (amugy egy vacak Android sticket hasznalok most,) es nem szaroznek a RasPi installalasaval... de ez csak maganvelemeny, nem vagyok erzekeny a kep/hangminosegre, nem FullHD a TV-m, es meg egy passziv hangszoro szettem sincs a szamitogephez. Tudom amugy, hogy masoknak magasabbak az igenyei. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #9049 üzenetére
az allwinner modernebb, Armv7-es, míg a málna még armv6-os.
(#9048) DonThomasino:
Egy az egyben nem igazán lehet átteni a raspire készült linux distrokat allwinnerre. Más bootloader és kernek fut rajtuk. Ettől még persze létezhet módosított raspbian ami allwinneren fut. Az armv6-os programok elfutnak armv7-es rendszeren is.(#9050) DonThomasino:
média lejátszásra jó, különféle barkácsprojektekhez is. Egy lakás éles risztózására viszont nem használnám, mert ahhoz nem elég stabil a működése. Lehet, hogy hónapokig hibátlanul megy, de lehet hogy naponta kiakad, sokmindenen múlik. Fájlszervernek, torrentezésre sem kifejezetten ajánlott az usb dolgai miatt. Szóval egyelőre olyan eszköz nincsen, ami mindenre jó. Az allwinner boardok sata, natív lan támogatása jó bizonyos feladatokra, de a raspi médialejátszási képességei meg másra. A raspi okos webkamerához is jó a saját kamerájával. Egyben nem annyira van meg mindez... pontosabban esetleg valamelyik itx pécében.(#9055) larryking:
többször előkerült már a raspin futó android téma, kezdetben még az alapítvány is úgy mondta, hogy lesz rá. Gyakorlatilag a mostani kommunikációkból az jött le, hogy nem lesz rá támogatás. Lehet, hogy valami kezdetleges megoldás telepíthető, de közel sem teljes funkcionalitással (pl hang nélkül).(#9056) DonThomasino:
a hivatalos kommunikáció szerint nem lesz mostanában, de ha lesz, az is lehet hogy ugyanerre épül.
"As of the July of 2014, an updated version of the Model B, the Model B+, has been released. Beyond this revision, which updated certain pieces of hardware without changing the main processor on the board, there are no immediate plans for the next model; a new model may be released in 2-3 years, but this is not a firm schedule. A new model would inherently undo much of the community work that has been done to date on the Raspberry Pi, which would be counter-productive to our educational aims." [link]De igazából az alapítvány üzleti érdekek miatt nem őszinte a fejlesztésekkel kapcsolatban. A bejelentés előtti napig tagadják az új modell létezését, hogy ne rontsa a korábbi változat eladásait. A B+ megjelenése körül is volt balhézás, mert valaki feltette a véletlenül korábban kiszállított példány képét a netre. Viszont gorombán leszólják azokat, akik a hivatalos blogon fejlettebb hardvert kérnek. Nem akarnak változtatni, mert akkor gond lehetne a régiekkel kompatibilitással. Viszont a broadcomnak is van fejlettebb soc-ja, ami videolejátszás terén még lehet kompatibilis is lenne... ki tudja mi játszódik le a színfalak mögött.
-
PeeterssoN
őstag
Néztem videókat androidos banana-val (youtube videók).
Kicsit akadozott, de csak akkor amikor valami műveletet hajtott végre a felhasználó. Szóval vállalható lenne, de még mindig nem tudom mi van akkor, ha egy 102cm-es TVre kötöm? (Minden videóban monitor volt a megjelenítő)
Teljesen mindegy milyen a kijelzőm? (Monitor vagy TV) -
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8914 üzenetére
Raspberry-re nincsen android (valami próbálkozás volt rá, de sosem lett kész). A banán az allwinner alapú, arra talán van, ha a gyártó csinált. Az olinuxino, cubie és odroid boardokra szokott lenni android támogatás.
-
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8901 üzenetére
Ha egy androidos telefon is tudja azt, amire szükséged van, akkor valamilyen androidot is támogató board, stick vagy hasonló is megteheti.
-
azbest
félisten
A wolfson board csak a rev2-es pivel működik. A régi rev1-eseknek és az új B+ változatnak nincsenek meg azok a tüskéi amin keresztül kommunikálna vele.
A felhasználási igényektől függ, hogy melyik megoldás a legcélszerűbb.
Ha csak a zajos jack-et akarja kiváltani valamivel jobbra, akkor a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a hdmi-vga+audio átalakító használata. Ha nem köt rá monitort, csak hallgatja akkor is praktikus. Persze léteznek hdmi-hdmi+audiót leválasztó kütyük is, van amelyikkel spdif is leválaszható. A hdmi használatának előnye, hogy nem kell semmi plusz driver hozzá és bármelyik változattal (és nem csak raspberry pi-vel) működik. Egy androidos stickkel használtam legutóbb az átalakítót.
-
azbest
félisten
a 4 tuner 4 mux miatt hoztam fel
Az eredeti kérdésedre válaszolva, nem hinném, hogy a pi alatt jobban menne az xbmc mint pécén. Az optimalizáció leginkább ahhoz kellett, hogy ne menjen rosszabbul
Az xbmc-ben használt pvr plugin is lehet bűnös ha lassan vált, szerintem. Van amelyik szervert nem csak pvr pluginnal lehet hozzáadni, hanem simán a video menübe is hozzáadható (pl tvheadend így ment androidon nekem, mert nem volt éppen hozzá lefordítva a tvheadend pvr kliense). Be lehet tallózni zeroconf-fal.
-
Rick4
félisten
Ide nem kell sok tuner, megvan ez a rész, a lejátszásnál viszont nem mindegy, hogy 1 vagy6 másdodperc a váltás. Android sticket néztem először, de mondom hátha jobb paraméterekkel rendelkezik egy rpi, felkonfigolni lehet nem 2 perc, de azt csak egyszer kell megcsinálni. Nekem jó a stick is, ha abból van tuti.
-
azbest
félisten
Régebben játszottam már raspi alapú több tuneres set-top-box építéssel. Csak a pi usb-jének már kicsit sok volt (legutóbb újabb oprendszer kiadással meg a kártyaolvasó akadt össze valamivel az usb alrendszerrel).
Kezdetben [link], antenna elrendezés után [link]. Később konyhai monitor tévének tettem be, a pi csak lejátszott a szerver egy notin fut: [link]. De aztán inkább átváltottam az android stickemre (tvheadend-hez van natív android kliens is, de xbmc változatok is vannak) [link]. Azt hiszem a csatornaváltás nem volt túl gyors, talán a bufferelés és a lejátszás inicializálása miatt.Némileg piszkálják az oldalamat a többi hasonló boardok is a másik topicból, bár nekem elsősorban szerverként menne a több tuner kezelés.
A műholdvevődhöz melyik xbmc addonnal tudsz kapcsolódni?
-
feco93
tag
A belseje nem lett szép! Azért nincs róla kép. Rendeltem ebayről rendes dórtót pi és lcd -é köz majd ha megjön lövök róla képet. De ha sok negatív kritika nem jön rá akkor rakhatok fel most is!
Az az érdekes hogy a Pi is teljesen megáll vagy az lcd drótja szedi össze a zajt s az okozza a leállást?
A drótozás vettem csatlakozó ellendarabot meg a kijelzőre is és s réz dróttal van összeforrasztva (maradék UTP kábel darabok)vjozsef:
Lcd világítás van a 4 szögben az alsó gomb! A gombok feliratozásának nem igen látom értelmét mert a előző következő a felsővel pedig a Pi-t lehet szabályosan leállítana majd a jobb alsóval teljesen áramtalanítani az egészet! Igen ez még fejlesztésre szorul hogy egy gombbal lehessen indítani mindent meg megállítani csak hát erre nem igen találtam épkézláb megoldást mert az oké hogy tartó kapcsolás kell de a Pi-t valahogy áramtalanítanom kell hogy elinduljon újra nem?
Én inkább szoftveresen szeretném vezérelni majd szép lassan hálózatról jó lenne ha tudna zenét lejátszani amit androidos telefonnal tudok vezérelni ehhez kellene nekem valami program. S ha már megy hálózatról jó lenne pendriveről is megvalósítani a dolgot! Itt a fórumon van egy cikk ami mindig be van linkelve majd abból szeretnék öltetett meríteni!
-
tvamos
nagyúr
válasz
Mutterbever #8585 üzenetére
Inkabb valami Androidos stick, RK3188-al, szerintem. Azon megy a hw gyorsitas, meg mindenfele nyalanksagok.
(#8587) vjozsef válasza weiss (#8581) üzenetére
Nekem egy kierdemesult notebook taprol (vagy akkupack-rol megy 16Wh) es ilyenem van hozza:
Teljesen jo....
Ja, es mindent osszeforrasztottam. -
azbest
félisten
válasz
pozsoka #8572 üzenetére
Persze. Viszont valamivel irányítani is kell, hogy mit játsszon le
Például ez is az [link]Ha szeretsz kütyüt építeni és szoftveresen konfigolni, akkor nyerő lehet. Ha viszont inkább egyszerű megoldás kell, akkor lehet könnyebb lenne valami androidos (vagy más) telefont használni erre.
-
azbest
félisten
wifi persze, ugyanolyan, mint a desktop gépeknél... az hogy melyik megy alapból vele, az attól is függ melyik oprendszerrel használod. A realtek 8188cus nano stickek keveset fogyasztanak, nekem ment közvetlenül a raspire dugva is. A ralink chipsetes külső antennásom viszont többet fogyasztott és nagyon leesett a feszültség ha direktben a pi-re dugtam. Én ebay-en, kínából rendeltem őket, mert 6 dolcsi alatt előfordulnak.
Az, hogy neked a B kell-e attól függ hogy lan kell-e, vagy úgyis csak wifivel használod. A lényeg, hogy ne gondold, hogy desktop gépet helyettesíthet, hanem inkább célfeladatokra lehet beállítani. Ha megvan mire kell, akkor hamar kiderült, hogy érdemes-e a nagyobbat vagy egyáltalán alkalmas lehet-e rá. Persze, ha hosszabb távon linuxszal, csináld-magad projektekkel kísérleteznél, akkor lehet a nagyobbat érdemes választani.Androidos kütyünél a tévé okosító cumókra gondoltam főleg, amit linkeltek is például. Ezekből is van sokféle.
-
azbest
félisten
Attól függ, hogy mi van hozzá, hogy milyen csomagban veszed. Alapból a raspi csak a boardot jelenti önmagában. Minden mást külön kell megvenni.
Csak a raspi "A" változat (1 usb-vel, lan nélkül, 256MB memóriával) közel 10 eft. Kitben (nagyobbik pi, ház, táp, sd kártya ) 20 eft körül van [link]
Persze sok helyről be lehet szerezni a pi-t és a kiegészítőket is. Van amit ebayről érdemesebb. A pi maga azt hiszem hasonló áron van mindenütt (ebayről sokszor még drágább is, főleg hogy akkora összegnél plusz áfa is mehet az árra). A pi analóg hangkimenete ráadásul zajos is lehet, rengeteg múlik a tápján is, mivel nem dac hanem pwm generálja a hangot.
A pi alapú netrádióhoz már van aki rakott össze szoftveres megoldásokat, érdemes a neten megnézni hogy mit tudtak kihozni belőle és a szükséges plusz kütyük áráról is lehet elképzelésed úgy, pl ez egy: [link], itt egy másik [link]...
Szerintem érdemes körülnézned androidos kütyü vonalon is, mert a pi akkor javasoltabb, ha szereted a kihívásokat és a csináld-magad megoldásokat.
-
törölt tag
Üdv.
Webrádió hallgatásra használnék raspberry pi-t. Wifin keresztül csatlakozna internetre, kijelzőre, gombokra nincs szükségem, androidos telefonnal vezérelném a rádiók közti váltást.
Ehhez kérek segítséget, valami ötlet? -
V.Stryker
nagyúr
És kik lesznek azok, akik ezekre a csodálatosan erős hardverekre optimalizáláják a rendszereket?
Ez kb. ugyanaz, mint az android, hogy hú de sokat tud, hú de testre lehet szabni, csak épp b.sszák optimalizálni, egy 25k-s Windows Phone körberöhögi a 60k-s androidos készülékeket, csupán az optimalizálás miatt még ha fele olyan erős a hardvere is. Az almásról meg ne is beszéljünk... Na ez az rPi előnye, nem a hatszor annyi ram és a dinnyényi maggal rendelkező processzor.
-
polcsa
aktív tag
válasz
Benoe77 #7799 üzenetére
Gondolom igen, mint az airplay-nel. Van egy kinai kutyum, ami tamogatja, de a telefonom meg nem. A 4.2-es androidtol tamogatott es csak nyaron kap a telom frissitest, elvileg.
Igazabol mar a dlna-nak is orultem, hogy tv neztuk az allatkerti latogatast. :-)Ja, egeszen pontosan az airplayt tudom; eszreveszi a telefon a halozaton levo airplay kepes kutyuket es lejatszasnal aktivalodik egy gomb, amivel at tudod kuldeni a tvre. Megy szinte az osszes videos oldallal. Allitgatni se kell, csak engedelyezni. A miracast sem lehet bonyolultabb.
-
Sziasztok, korábban már hallottam a Raspberry Pi-ről de most a boblight (vagy mi) nagyon megtetszett és úgy gondoltam érdemben megérné hobbyként is foglalkoznom a RPi-vel... Régóta tervezem egy házi multimédia központot összerakni, de eddig nem igazán volt olyan ötletem amivel gazdaságosan össze lehetett volna rakni egy ilyen cuccot...
Amit szeretnék (remélem meg tudtok erősíteni, hogy erre jó lehet a RPi):
- "ambi"light kezelés (hdmi jelforrást kapna a lejátszótól azt egy splitterrel két részre osztanám egyik a tvbe a másik hdmi-av-usb alapján jutna be a pibe és a pi a kapott jel alapján számolná a ledeket (így a lejátszás nem a pit terhelné.
- hőfok és páratartalom mérés (jelenleg csak 1 helyen de később szeretném a lakást is behuzalozni (4-5 helységben mérném a páratartalmat és a hőfokot)
- audio központ (mp3 lejátszása dlna home serverről (vagy samba megosztásról illetve net és normál rádió lenne jó)
- a cucc elérésére és kezelésére lenne egy 10 colos android tab a konyhában (itt lehetne megnézni a hőfok adatokat (weboldalon pl), itt lehetne zenelejátszót matatni (ha jól tudom van webes felületre lehetőség)későbbiekben ha lesz majd pénz családi házra akkor még a redőny vezérlést is az RPi-re bíznám
hol lehet találni jó és ötletes RPi projekteket, mert elég sok oldal van ahol vannak hasznos infók de hol érdemes kezdeni?
-
stopperos
senior tag
Szia, nem tudok teljes megoldást mondani, de elmondom az ötleteim, a többiek majd kiegészítik.
Youtube és média center témában XBMC felület rendszereket kell használni: openelec, raspbian, xbian.
Webcam stream-hez nem tudok nagyon hozzászólni, olyat még nem csináltam.Távirányítónak felraktam androidra az xbmc távirányítóját és wifi-n keresztül kezelem. Léteznek tényleges távirányítós megoldások is, pl itt.
-
LógaGéza
veterán
válasz
UsagiYojimbo #7732 üzenetére
Kérlek mesélj még!
Tudtommal nincs normálisan üzemelő Android Pi-re...
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #7669 üzenetére
Sajnos az előző Superb-em elég csúnya véget ért egy kamion utánfutója alatt egy másik teherautósnak "köszönhetően", de ha végre megtalálom a méltó utódját akkor erősen kettőzik a szívem hogy nekiessek e a már ki tudja hányadik - autókat számolva a 4dik, átépítéseket nézve az n+1 -dik CarPC rendszeremnek - rendes x86 PC alapon - vagy most esetleg próbáljam e meg valamilyen Android alapú tableten/médialejátszón megvalósítani ugyanazokat... Mindenesetre az előző rendszerben a 750 gigás vinyó félig volt MP3 és FLAC zenével, a másik felén filmek, sorozatok - nem tudom ilyen lehetetlen mennyiséggel hogy tud megbírkózni bármi Androidos lejátszó - de pont ebben a pillanatban hozta meg az USB Host kábelt a telefonomhoz a ződmikulás úgyhogy erre nemsokára választ kapok...Az RPi-ről elég hamar letettem, miután láttam hogy milyen nyögvenyelősen fut rajta az XBMC vagy bármi más grafikus felület - bárki bármit mond számomra az, én nem ilyenhez szoktam eddig - és az iGO alapú navigáció sem igazán lenne megoldható vele... x86 Win-re ugyan hivatalosan nincsen iGO, mégis létezik és használjuk sokan: [link] [link] - ennél véglegesebb beépítésig 3 év alatt nem jutottam el, de majd talán a következő autóval!
(#7670) itanczos
Ez sajnos igaz, tökéletesnek nevezhető megoldás nincsen... Elég problémás téma a vétel, városi környezetben még úgyahogy működget egyik másik de vidékre elindulva már nem nagyon használhatóak... Talán majd egyszer a DVB alapú, ha végre elkezdik lecserélni ezt az őskövület FM technikát...
-
soldi3r
veterán
Jo reggelt!
Digitalis zenelejatszot keresek, igy keveredtem ide. Se monitorom, se TV-m nincs, na jo monitor azert akad, de huzamosabb ideig nem tudom hasznalni, telepites idejere tudom nelkulozni. Egy Androidos telefonrol vezerelnem, valoszinuleg Volumio rendszerrel. A hangot a HDMI-n keresztul kuldenem az erositobe. Szerintetek alkalmas lenne a gep a feladatra? Vagy van jobb? Cubox? -
Xmodule
őstag
Sziasztok Esetleg innen valaki csinált már egyszerű ip kamera projektet? Usb kamera és külső eleres androidos vagy webes feluletrol.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Root Banane #7375 üzenetére
Openelec pl ilyen rendszer. XBMC-be pluginkent fel lehet ra tenni a transmissiont, ami bar nem tokeletes teljesitmeny, de a fentebb irt kovetelmenyekett tudja.
Mindkettotoknek. Tud Samba megosztast, amit a windows gond nelkul lat, igy azt tudod masolni. Tabletek kozul androidosak kezelni szoktak a sambat, igy szerintem azzal sincs gond.
-
azbest
félisten
Nos, megjött az új hdmi-vga átalakítóm. Egészen meglepő milyen kicsi az előzőhöz képest. Az újnak gyárilag van táp bemenete és hang kimenetet is kapott.
Raspibe még nem volt időm kipróbálni, valószínűleg azzal is jól megy. Most egy androidos stick mellett szolgál.
Ki is derült pár dolog az átcserélés közben. Korábban úgy tapasztaltam, hogy az usb tápolású kis hangszórót közvetlenül a stickbe dugva úgy búg, mintha földhurok lenne. Ezt akkor nem tudtam mire vélni és egy külön tápról hajtottam ezért a hangszórót. Most az új átalakítót használva először nem kaptam képet. Feltűnt hogy a tápegység ledje akkor is világít, amikor nincs bedugva, tehát valahonnan kap áramot -> a monitor felől jöhet csak. A vga kábelen visszatápolt a monitor és az okozott földhurkot és búgást. Másik kábelre cserélve megszűnt a probléma, lett kép és a hangszóró sem búg, ha közvetlen a stickről tápolom (azért ha nagyon dolgozik, akkor pici zaj jelentkezik a stick kialakítása miatt). A második kábelnél valószínűleg nincs beköltve a 9es láb, amin táp folyhat.
Egyébként az átalakító hangereje megfelelő fejhallgatóval is, nem zajos (sennheiser hd 203). A pi esetén is valószínűleg jobb hangminőséget lehet elérni vele, mint a 12 bites pwm hang kimenetével (ha egyébként is vga monitorra kéne kötni). Egyébként a vga kimenet képe sem rossz fullhd-ban, szóval a hang érdekében akár beáldozható is a közvetlen hdmi kimenet, hogy le lehessen szedni a sztereo hangot. Persze picit biztosan homályosabb közelről, mint a digitális.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
A pi esetén a "megveszem, összeállítom, beüzemelem és működik." nagyban függ a körülményektől. Valószínűleg erre az OpenElec rendszer való leginkább, mert talán az az amelyik felépítéséből adódóan a legkevésbé hajlamos magától összehalni (például egy áramszünet után). Ez is leginkább csak akkor ajánlható, ha multimédiára (filmezés) használja az ember. Torrentezés vagy más gépigényes dolog már erős korlátokba ütközhet. Egyéni igényektől és türelemtől függ, hogy mire lehet jutni vele.
A pi áránál azt is érdemes nézni, hogy tápegység, ház, sd kártya (esetleg kártyaolvasó a rendszer telepítéséhez) is kell hozzá. Meg persze valami távolról irányításra alkalmas eszköz (egér, légegér....)
Tehát saccra 20eft körül van a beugró.Ha egyszerűbb és komplettebb megoldás kell, akkor érdemes kicsit körbenézni az androidos lejátszók kapcsán is. A 1-2-4 magos androidos stickek, a wd tv live vagy az androidos set-top-box-ok is lehetnek jó alternatívák. 15-26 eft sávból. Csak a példa kedvéért [link], [link]. Persze érdemes utánaolvasni, hogy melyik miben jó és miben gyenge.
-
próbálta valaki ezt a seafile-t?
sikerült feletepíteni, nagyon kafa, fut is, elérem laptopról böngészőn, és kliensből, és androidos telórol is, de feltölteni semmit nem tudom mert azt mondja, hogy "Hiba: can not connect the serve"
esetleg ötlet, hogy mit néztem be? -
azbest
félisten
válasz
Hyperion #7026 üzenetére
Nekem is ezt csinálja a 2 dolláros hangkártyámmal. De az pécén használva is érdekes, mert úgy tűnik nicns hardveres hangerőszabályzása... vagy őrült hangerőn szól, vagy alig, nincs átmenet.Bocs közben rájöttem, hogy nekem az androidos sticre kötve volt ilyen bajom, raspivel nem próbáltam ki. -
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Hosszas utánajárás után úgy döntöttem, hogy beszerzek egy ilyet a laptop kiváltásara(tableten neteznék csak a torrent miatt megy). Linuxból abszolút kezdő vagyok, csak párszor használtam 1-2 dologra android piszkálgatása miatt amit winen nem lehetett megoldani. Nappal és éjszaka torrent menne, de csak az aktuális pár sorozatepizódot szedné/töltené, estefele pedig 1-2 x264 epizódot megnéznék SD de max 720p felbontásban. (Ha komolyabb filmet néznék akkor rádugom a vinyót a tv-re a Samsung eddig nekem megevett mindent, ext4 vinyóról is játszik). Igazából egy NAS lett volna eredetileg a terv, de a 30-40e ft-os egy sem támogatta DNLA-n keresztül a feliratot, plusz a torrent kliensük ahogy a tulajok véleményből kivettem, rosszabb mint Rapsinak. Ha megszeretem valószínűleg beszerzek egy A verziót csak torrentre, a másik marad lejátszónak. Milyen rendszert ajánlotok erre? Torrent kliensek közül melyik vált be nektek a legjobban? Akár 2 külön rendszer is lehet nem kell a letöltésnek menni filmnézés közben. Valószínűleg fogok csinálni ambilight világítást, illetve hőmérőket szeretnék a szobákban.
A gépet a Farnelltől vettem, először felhívtam az FDH-t és mondta az eladó, hogy náluk 10e környékén van nettóba, de megrendelhetem közvetlen a Farnelltől is mert valószínűleg olcsóbb lesz onnan (nagy készletet halmoztak fel, kint lement az ára) részletesen elmagyarázta a lépéseket. Itthon 12e+szállítással jött volna ki csak az alap, én pedig 8gb sd kártyával kapom szállításostól durván 13e ért. Sd nélkül egy ezressel olcsóbb lett volna. Egy visszatáplálós USB hubot kéne beszereznem még, majd visszaolvasok, hogy kinek milyen van.
Szerk
Mennyi idő alatt szokott megjönni? Van még készleten bőven. Sajnos 17 óra után rendeltem pár perccel így csak holnap adják fel. -
DeniL
tag
válasz
wassermann #6977 üzenetére
Yatse - XBCM remote progi androidra tökéletesen helyettesíti a billentyűzetet és az egér hiányát szerintem. Kereséskor előhozza a saját billt, a virtuális nyilakkal tökéletesen elnavigálsz bárhová. Listázza a médiatartalmakat, tehát még el sem kell navigálnod, a tv-n, elég a készüléken, majd ráböksz a lejátszásra és már indítja is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Mert itt biztos, hogy megmarad.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Call of Duty: Black Ops 7
- SSD kibeszélő
- EAFC 26
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- További aktív témák...
- Gamer PC i5-12400F, RTX 4060, 16 GB DDR5, 1 TB NVMe kiváló állapot(1 éves)! 410.000 Ft
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512B SSD RTX 2060 Super 8GB Chieftec HC-10B-OP Zalman 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4060 TI 16GB Gamemax Brufen C3 BG 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H170 i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB ZALMAN S2 TG A-Data 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 WIFI i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3090 Trinity OC 24GB LIAN LI PC-O11D 750W
- Önerő nélkül is elvihető! RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z170 i7 6700K 16GB DDR4 512TB SSD RX 480 8GB DEEPCOOL D-SHIELD ADATA 600W
- Apple Watch Series 10 45mm GPS, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest