- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorog67
aktív tag
- Már inkább a Raspberry Pi2 ajánlott
- Oprendszer: Openelec
- Ha a tévéd nem tudja a hdmi-n érkező 5.1-es hangot kitenni az optikai kimenetre, akkor csak sztereó hangod lesz.
- A Raspi-n csak sztereo jack és hdmi kimenet van. Optikait külön kártyával lehet rátenni. Pl. ez:Digi – connect your external DAC Van többféle, de egyik sem olcsó.
- Sokfélét lejátszik, de az MPEG-2-höz licensz kell. Az extrém minőségű hangot és a 3D ISO-t nem ismeri, talán a proci is kevés lenne hozzá. -
gorog67
aktív tag
válasz
sirarcheer #12644 üzenetére
1 és 3: A 2MB/sec-et nem az USB2 határolja be, az kb. 20-at tud, hanem a lassú proci. Ha van mit kezdened a régi pi-vel és rászánod a pénzt, a pi2 jobban fog működni torrent szerverként, mint a pi, és a nagyobb memória miatt valószínűleg több torrentet is tud kezelni egyszerre. Evvel együtt az USB2 és a 100Mbites ethernet miatt lassabb, mint egy minipc vagy egy gigabites NAS, ez főleg a fájlok elmásolásakor számít.
-
gorog67
aktív tag
A raspi2 szerintem erősebb. RASPBERRY PI 2 VS MODEL B+
Ha a tévéd tudja a hdmi cec szabványt, akkor nem kell külön infravevő, mert a tv távjával tudod irányítani. -
gorog67
aktív tag
-
-
gorog67
aktív tag
válasz
Benoe77 #12509 üzenetére
Ok, nyertél!
A tv "16:9" módban volt, áttéve "Képernyőre igazítás"-ra, jó lett. De minek ez az egész
Mivel a tévém a hdmi-n bejövő 5.1-et nem adja ki optikain, a pi-n meg nincs ilyen hangkimenet, az egész csak 1szeri próbálkozás volt részemről. Egyébkén simán elmegy a tv USB-ről tápilag. Próbáltam a távirányítást androidról, de nem sikerült a hivatalos Kodi programmal, nem találták meg egymást. Van valami trükkje?
Barátom azon panaszkodott, hogy, ha a raspi saját táppal megy és megunta a filmnézést, akkor a tv tápja kikapcsolja a tévét és a raspit is. Ez öröm, csak bekapcsolni már így nem lehet, a raspi tápellátását meg kell szakítani, hogy újrainduljon. Ti ezt hogyan oldjátok meg? -
gorog67
aktív tag
Raspi2-re feltettem a Noobs Lite-ot és avval az openELEC-et. Szűken, de felfért egy 2GB-s kártyára. A kép mérettel nem vagyok megelégedve, mert minden irányban lelóg. A kalibrálásban a tetejét le lehetett hozni de a másik 3 oldalt nem. Eleve nem értem, hogy ismert felbontású digitális eszközön miért kell a képet igazítani? (Ugyanilyen a med8er és az eminent médialejátszó is, azoknál sem értem az okot.)
-
gorog67
aktív tag
válasz
GazRic #12325 üzenetére
Nekem is egy forumtárs segített, a vinyóhoz trippla (rwxrwxrwx) jogot kellett adni, mert a szimplával (rwx------) a Transmission nem ment. (A Deluge nem ilyen finnyás.)
sudo nano /etc/fstab
Beírni az utolso sorba:
/dev/sda1 /media/vinyo1 ntfs-3g defaults,uid=1000,gid=1000,umask=000 0 0
Természetesen az sda1 és a media/vinyo helyett a saját adataid kellenek.
Ha sikerül, majd számolj be a tapasztalataidról! Nelam letöltéskor a PC-s remote gui állandóan frissített, visszatöltéskor már jó volt. -
gorog67
aktív tag
Feltettem a transmission daemon-t raspi2-re. Telepítettem a pc-s programot is hozzá. Sikerült kapcsolódnom a pc-ről a pi-re. Hozzáadtam egy már befejezett torrentet, de ha kiválasztom a "tartalmazó mappa megtekintésé"-t, akkor azt mondja, hogy "Nem található az útvonal. Használd az alkalmazás beállításai opciót az útvonal beállításához." A torrentnél megadtam az útvonalat és lent az "Általános" fülön látszik is. Mit kell még beállítani? Az Alkalmazás beállításai/Elérési utak ablaka most üres.
-
gorog67
aktív tag
Lefrissítettem a raspi2-t. Az összes torrentem piros lett, újra kell őket ellenőriztetni 10K-s sebességgel.
Ezért baj, hogy nem USB3 van rajta. -
gorog67
aktív tag
válasz
gorog67 #12028 üzenetére
Annyi változott, hogy unmoun-mount után USBHDD2-ként kerül be a második partíció, de újraindítás után a diszk partíció neve lesz megint. A Deluge programban pedig a név-jelszó páros nem volt megfelelő.
A pi2 bekapcsolása után középen egy nagy méretű szivárványos négyzet, a jobb felső részén egy ujjnyi piros négyzet látszik rövid időre. Ez utóbbi mit jelent? -
gorog67
aktív tag
Egy barátom lemásolta a raspberry pi2-jének a memóriakártyáját, amit betettem a saját kütyümbe. Neki 1 vinyója van 1 partícióval, amit felcsatol USBHDD1 névvel. Az én vinyómon 2 partíció van. Az első belemegy az USBHDD1-be, de a második a vinyó cimkéjének a nevével kerül a media mappába. (De csak akkor, ha a vinyó előbb elindul, mint a pi.) Próbáltam parancssorból unmountolni és utána mountolni, de mindig a saját nevén kerül be, nem USBHDD2-ként. Milyen fájlba van ez beleírva, amit szerkeszthetnék?
Rádugtam egy 1600x1200-as monitort és nagyon pici betűkkel ír. Ha a monitort később csatlakoztatom, akkor már olvashatóbbak a betűk. Lehet a felbontást állítani valahol?
Nem akar működni a PC-s Deluge programból a rácsatlakozás a pi-re. Beírtam az ip címet és az 58846-os portot ajánlotta fel, de így piros pötty a status. Ötlet? Van esetleg más progi, ami könnyen kezelhető távolról?
Kösz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Gumi és felni topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Asztalos klub
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged