- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kissbp
tag
válasz
vjozsef #22090 üzenetére
ettől több infó kellene. Milyen mágnesszelep? Mennyi áramról van szó? Magát a vezérlést gondolom tranzisztoron keresztül gondolod rpi gpio lábairól kapcsolgatva. Hány darab szelep kell?
Vannak olcsó kínai szelepek, 6V pár 100mA. Abból párat meg lehet hajtani és vígan elmegy az 5Vos tápról, de figyelni kell azért, hogy ne legyen sok usb port használva (nyilván a nagy fogyasztókra gondolok.) Vagy olyan táp kell, ami nem 5V2A, hanem nagyobb. A lények, hogy több infót adj a projektről.
-
Xray-1
tag
válasz
vjozsef #22091 üzenetére
Elolvastam sok mindent erről. Kellene is valami hasonló, kert építés előtt vagyok, nagyon is kell a locsoló rendszer. De nem derült ki nekem a leirasokbol, hogy ez vegulis milyen locsoló fejeket tud kezelni? Ahogy latom csak a magnes szelepet vezérli, ami raengedi a viznyomast.
Csinalt ilyet mar valaki? Milyent erdemes venni?
KPE csovem van, (maradek gáz cső) meg lehet is venni olcson ami gerincnek valo. No de a többi... -
stopperos
senior tag
válasz
vjozsef #21953 üzenetére
Segítenék, de így nehéz. Pl nem tudom milyen szenzorokról beszélsz (típus, link), analóg? Tudtommal nincs ADC a raspberryn. Milyen os fut rajta, milyen kernel verzió. A /boot/config.txt-t is bedobhatnád, mondjuk a nem kommentezett sorokat:
grep -v "#" /boot/config.txt
Ha ezek megvannak, akkor talán le tudjuk a többi fórumozóval szűkíteni, hogy szoftveres a gond vagy hardveres.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
vjozsef #20749 üzenetére
+ találtam egy gphotoframe nevü progit ami jónak tünik. föleg hogy a flickr el is tud kommunikalni többek között.
márt csak az a kérdés hogy a pi egyesen elfut-e az ubuntu verzio amire lehetne ezt telepiteni...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vjozsef #20717 üzenetére
Baromi jó! - de én azért pontosítanék, ez picit drága egy FEJHALLGATÓ-erősítő:
"Putting out just 500mw, it’s designed to power headphones from 32–300 ohms, or act as a preamp for powered stereo and speaker systems."
... első blikkre, a bajom vele, hogy 1db cső két csatornára nem biztosít elég szeparáltságot, de persze ettől még lehet gyönyörű hangja.... és szép
-
szalay_1
csendes tag
válasz
vjozsef #13159 üzenetére
elnézést rossz helyre nyomtam, ezt (#13158) asound nak szántam
már nem engedi törölni.. bocsi vjozsef .Azért nem találod mert a haver egy muzeális múmia RaspBMC képen mutatja be..
Az OSMC Kodin máshol van a beállítás, és a home/pi = ez is muzeális már..pontos elérés = /home/osmc
Nyiss meg egy notepadot másold bele a kiemelt tartalmat pontosan,
és mentsd el lircd.conf vagy my.conf néven, szerintem FTP-én keresztül
sokkal egyszerűbb bemásolni a "home/osmc könyvtárbatehát /home/osmc> my.conf ennyi...
Most engedélyezzük/aktiváljuk a saját fájlunkat
Főmenü/programok/OSMCsetting/Remotes (távkapcs-ikon) /Browse > itt a saját mappa
( /home/OSMC/my.conf )
A lényeg, hogy mikor a Browse feliratra nyomsz be tallózód a saját ".conf " fájlodat így aktiváltad.
utána újra indítod, vagy SSH-án beírod ezt a parancsot:
sudo systemctl restart lircd_helper@*
most már mennie kell.
-
PpenoO
őstag
válasz
vjozsef #13153 üzenetére
Szia, csak nyugodtan.
Megmondom a frankót nem tudom. Feltettem az OSMCt + az ftp addont és ennyi gondolván, hogy menni fog. Amúgy az alap usert használom (osmc) ahogy az le van írva az addon infóba.
Linuxhoz nem értek, de copy pastelni prímán tudok
gyurkikrisz: megvárnám a részletes instrukciót
Előr is köszi.
-
-
chipi89
tag
válasz
vjozsef #9040 üzenetére
Köszönöm!
Egy kicsit kitérnék FFmpeg felé.
A másik kérdésem, amikor elindítom FFmpeg -t mondjuk egy 640x480 -s felbontásban teljes erővel kiakasztja a processzort. Ez a konvertálás miatt lenne?
A videó bemenet v4l2 kodeket használ, mást nem tudtam választani, kimenete flv. Ezt tudok Ustream felé küldeni. -
chipi89
tag
válasz
vjozsef #9038 üzenetére
ÚÚÚÚ, de jó. Erre szokás mondani, hogy Google a barátom!
A másik kérdésem ha ezzel készítek fényképeket akkor is le lesz foglalva a kamera? Vagy streamelni tudok mellette Ustream felé.
1600x1200 -s felbontású képeket készítek. Mivel a kamera fizikailag is tudja ezt. Logitech c905.
Ustream felé egy enyhébb méretű képeket szeretnék küldeni.A harmadik kérdésem, hogy megvettem 2 kodeket a raspberrytől. 2e Ft ba került. Ezzel elérhető, hogy ha videóval dolgozok a málnán besegít a számolásban a GPU is?
-
tvamos
nagyúr
válasz
vjozsef #8950 üzenetére
En is gondolkodtam, hogy kene a kenyersutobe egy Pi, meg hozza kamera, es az interneten keresztul nezhetnem, hogy kel meg a kenyer, meg sul... esetleg on-line feltennem a netre... fogadasokat lehetne kotni, hogy mennyi ido ultan ebred fel a gyerek vasarnap reggel a friss kenyer illatara...
-
moli.hu
őstag
válasz
vjozsef #8726 üzenetére
"""korszeubb megoldasok, Pl: btsync"""
ez most csak egy transzferalo program, nem azert mondom, hanem az elv miatt: bekapolasnal en nem hasznalnek Proprietary kodot, mert a backupnal egy dolog a lenyeges: hogy kesobb vissza tudd allitani a mentest. nem annyira fontos a mentes sebessege, a tomorites merteke, barmi mas, mint az, hogy egyartalan vissza tudd allitani a mentest.
namarmost ha a kod nem publikus, es holnap a programod fejlesztese abbamarad, majd 10 ev mulva architektura-valtas lesz (mert lesz) vagy barmi, akarmi mas, akkor nem fogod tudni futtatni a backupolo programod. (es most a problema abrazolasa erdekeben tegyuk fel, hogy virtualis gepben sem.)
backupra csak nyilt-forraskodu cuccot szabad hasznalni. -
bambano
titán
válasz
vjozsef #8728 üzenetére
most csináltunk másik topicot nekik (lásd aláírásom)
beszerzési ára szállítással, áfával több, mint a málnáé, de nem egetverő mértékben, a havi költsége szerintem vehető ugyanannyinak. b+ 14 rugó + szállítás, ez 30 euró+fa+szállítás.
most megyek visszarekvirálni az ilyen cuccomat, utána teszt lesz ezerrel
-
moli.hu
őstag
válasz
vjozsef #8637 üzenetére
nem, amikor mi a firmware-rol beszelunk, akkor nem a kernel/modul gyujtemenyre gondolunk, hanem az sdkartya fat particiojan levo "bios"-ra, ami a raspi melyszintu hardware-kezeleset es bootolasat vegzi. vagyis amikor firmware-t mondunk, akkor firmware-t gondolunk. a kernel mar az os resze, igy cserelheto is masra, mondjuk riscos-re, ami nem linux.
-
-
Mutterbever
csendes tag
válasz
vjozsef #8588 üzenetére
Sziasztok.
Akkor milyen hasonló alternatív gépezet lenne nekem jó? Banana pi? Cubieboard? HummingBoard?
moli.hu: Igen, értettem. A második hozzászólásom már a 2/1-es kérdéshez kapcsolódott, a 2/2-re a válaszod meg is köszöntem (Vagy mi van?
) és azért nem válaszoltam a "de minek?"-re, mert ha nem lehet akkor már lényegtelen (amúgy azért, hogy ha be van állítva minden frankón, akkor ne lehessen elállítani és sehogy ne tudjon még véletlen se vírus rákerülni).
tvamos: majd körbenézek közöttük.
Mutterbever
-
moli.hu
őstag
válasz
vjozsef #8481 üzenetére
eloszor is 800 mAh az havi 144 ft, amit nem igazan neveznek fillereknek. ez eves szinten mar 1728 ft, ennyibol talan kijon a lekapcsolo ara.
masodszor is, es ez sokkal-sokkal fontosabb: anyagfaradas. ha egy eszkoz mukodik, akkor az hasznalodik, es ez az elektronikus eszkozoknel is igaz. extrem peldanak ott van az nvidia chipsetes laptopok forrasztasanak esete.
harmadreszt: elvek. ha neki ez fontos, akkor ez fontos. nem abban kert segitseget, hogy beszeljetek le, hanem a leirt problemaja megoldasaban. -
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8407 üzenetére
Az usb-vga még rendes linux alatt is lutrinak tűnik. Elég magas a prociterhelésük is. Arra is figyelni kell, hogy melyik képes működni egyáltalán linux alatt, például az olcsó usb3-asok nem igazán.
Persze, ha csak alacsony felbontásra kell, valami szöveget kijelezni, akkor még jó is lehet.
-
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8395 üzenetére
Az csalóka lehet. Terhelés nélkül lehet megvan, de az ellenállás miatt terhelésre leesik alacsonyra.
Egyébként az utp sem rossz, ha tényleg réz. Csak sokszor az eladós sincsenek ezzel tisztában és állításuk ellenére is rézbevonatú alumíniumot adnak. Power over ethernet tápolású routereknél szívtunk ilyennel. Szóval meg kell nézni a vágást a végén, hogy a drót belseje is réz-e -
steveetm
őstag
válasz
vjozsef #8383 üzenetére
Nézd, játszik, csak elmondom, hogy nekem mi a bajom.
Egy sima két csatornás relét kapok max 3000 forintért, ami nekem megéri.
A legolcsóbb rádiós relé amit találtam az 2 csatornáért 9000 forintot kér, amiben még nincs benne az xbee és a pi oldali xbee modul. Ez már sok.
Tehát nekem a költség ami belefér az relénként 2000 forint max, ha rádiós akkor még jó is, mert nyilván marha kényelmes, hogy 0 kábel. De ilyet sajnos nem találtamHa van javaslatod, szívesen fogadom!
(Illetve, ha a gombokra gondoltál, akkor ugyanez áll fent, én csak az említett xbee-t ismerem, mint rádiós alternatíva, az nekem sajnos drága)
Szóval kell, hogy legyen a rendszerben valamekkora skálázhatóság, minimális költségen. Az 1-wire ezt maradéktalanul teljesíti, semmi gondom sincs vele, csak ugye a gombok mint extra
A relé is belefér ebbe, mert max behúzok még egy utp-t, és HA meg van oldva a gpio távolra való elvezetése, akkor ez is max relé költségen bővíthető.Remélem érthetőek a problémáim
Ha tudsz alternatív rádiós megoldást, akkor szívesen veszem, csak megköszönnék akkor valami linket is, hogy mit és hol keressek.
Üdv.: steveetm -
azbest
félisten
válasz
vjozsef #8379 üzenetére
A ralink wifi sokat fogyaszt és nagyon melegszik. A realtek már sokkal jobb ilyen szempontból. Egy multiméter nagyon hasznos a pi mellé, mert sokszor az alacsony feszültség okoz instabilitást.
Kínából pár dolcsiért lehet kapni már multimétert, de azt csak alacsony feszültséghez szabad használni, mert a 220 mellett agyonvágja az embert a védelem és szigetelés hiányosságai miatt. Például ezel [link].
-
steveetm
őstag
válasz
vjozsef #8378 üzenetére
Szia!
Igen, (U)TP-n oldom meg az egészet, bontásból lett fasza STP kábelem, nem gagyiA problémám igazából nem ez, hanem, hogy
1) rpi-től MESSZE vannak a gpio-n csatlakozó eszközök.
2) 1-wire buszon szeretnék gombokat is. Találtam már kapcsolásokat 1-wire gomb hackelésre, de nekem inkább kéne out-of-box cucc, amit csak bepattintok egy dobozba, mint DIY összegányolós panel
Ha ilyen nincs, akkor GPIO lenne a sok gomb is, az viszont SOK GPIO port lesz, ami már biztos nem elég a rpi-n. Szóval akkor meg GPIO portból kell varázsolni még +10-et, legalább. És akkor hatványozódik az első probléma, a GPIO-n ülő gombok MESSZE lesznek a pi-től. (Hogy mondjak egy konkrét példát, akarok a kert végébe egy gombot, amit ha megnyomod, történik valami a pi-n. Ilyen gombból lenne pár, a gombok közelében meg lennének relék, illetve a gombok előtt/mögött szenzorok(már ha 1-wire-ön találok ilyet^^) ).Az iButton-t megtaláltam, meg is tetszett marhára, benn lesz egy másik projektben, de ez nem az amit keresek, bár nagyon hasonló.
xbee/zigbee cuccok faszák meg minden, tudom van reléhez is, de egy olyan árából 3x kábelezem be a kertet
Tudom, sokat akarok
Üdv.: steveetm -
wassermann
Topikgazda
válasz
vjozsef #8198 üzenetére
Ha stabilan kültérre tesznek ilyesmit, szokott még lenni egy második ház vagy minimum egy "L"-alaku ányékoló lemez (ez DK-DNY-i irányokból takar + egy eső elleni fedőlap, lejtéssel és csöpögő peremmel. Ezek távtartóval szerelve, nem érnek össze a tényleges házzal, hogy közöttük szabadon járhasson a szél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Counter-Strike 1.6
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest