- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
igazi ősi tuner, a kínaiak úgy emlékszem vagy 8 éve árulták ilyen chipsettel az ezüst színűket
a kártyaolvasóval? hát mit szeretnél. Ha az előfizetői kártyát használni, akkor oscam -ra keress rá. Úgy emlékszem az is van unofficial repóban, ha openelec alatt használnád. A topicban rákeresve pedig rengetegszer írtunk ezzel kapcsolatban, példa konfigtól kezdve raspbian-os telepítés leírásig
-
azbest
félisten
Létezik a /dev/dvb -ben? Ha nem akkor aktív usb hub kellhet.
Raspbian alól több tunert is sikerrel használtam direktben a pi2re kötve, de openelec alól nem volt jó.
(#18799) arnd
az a realtek is működik amit linkeltél. A mostani is realtek, legfeljebb az rf chip más rajta.Egyébként a aktív usb hubommal időnként hülyült a a pi2, mert leklezdett visszatápolni (nincs azon a hubon dióda). Most próbaképpen közbeiktattam egy másik diódás hubot, hogy a pi ne szedjen áramot a hub-tól, mert akkor leesik a feszültség a tunereken és akkor rossz a vétel.
Most így néz ki a média "szerver"
- egy régi pi1, usb1.0 módra állítva - erre csatlakozik az előfizetői kártya, mert usb2 módban néha fagyasztja a pi-ket.
- pi2: egy dvb-t/c tuner a kábeles adáshoz, meg erre csatlakozik egy diódás hub -on át a másik aktív hub 5 dvb-t tunerrel. Most kötöttem rá egy mérőt is, hogy lássam a feszültséget a hubon.
Valahogy idővel mindig rumli van -
azbest
félisten
annyit tudok hozzátenni a srácok segítéséghez, hogy az előre definiált listában lévő frekvenciák lehet már nem valósak. Úgy értem, az utóbbi évben változtak frekvenciák és nem biztos, hogy ez bekerült a tvheadendbe. Érdemes megnézni a mindigtv oldalán lévő aktuális táblázatot (eleve már 5 mux van, persze kódolt többségében). És az alapján kézzel felvenni őket. A network discovery-t kapcsold ki, különben az ország minden frekvenciáját felveszi és csak kavart okoz.
Úgy tapasztaltam, hogy valamiért csak aktív usb hub-ot használva volt megbízható a tvtuner openelec rendszer alól. Ezt indokolatlannak érzem, mert nem fogyaszt olyan sokat egy tuner, de gyakorlatban újraindításá után gyakran nem tudta inicializálni aktív hub nélkül.
Ha a tvheadend is az openelec-en fut, akkor étrelemszerűen a 127.0.0.1 címen éri el a kliens, azaz saját magán. A felhasználó beállítása is elég értelmeszerű
Amit tvheadend-en megadsz, azzal a felhasználóval éri el a client rész.
(#18794) arnd
Egyébént korábban más írta, hogy nem tudja a jeszót. Emlékeim szerint alapból jelszó nélkül elérhető volt a webes felület. A kliens viszont úgy láttam csak akkor tudott kapcsolódni, ha hoztam létre külön felhasználót a webesen. -
Celtis
veterán
Doberman már jórészt megadta a válaszokat.
Az "access entries" fülön hozod létre a felhasználókat. Ez vonatkozik mind a HTSP kliensekre mind a web-es hozzáférésre. Itt meg tudod adni, hogy ki mihez fér hozzá. Az itt megadott user/passal tud csatlakozni a kliens. De alapból jelszó nélkül is működik.
IP cím alatt nem tudom konkrétan melyik beállításra gondolsz.Tovább nagyon tudom javasolni a 4.1-es béta Tvheadend szerverek kipróbálását. Nekem állandó stabilitási problémáim voltak. Igen könnyen meg tudtam fektetni a szervert a második kliens rácsatlakozásával. Viszont nemrég raktam fel a 4.1-1497-et és végre valamit nagyon eltaláltak a fiúk, mert azóta atomstabil.
-
azbest
félisten
A realteket támogatja a linux, már elég rég óta, a 3.8-as kernelben már benne volt az a tuner. Ennek lehet még firware sem kell. a dmesg kimenet elárulja, ha azzal van baja.
Az ugye megvan, hogy a Kodi nem kezel tunereket, az csak frontend. Vannak pvr bővítményei, amelyekkel fel tud kapcsolódni backendhez, ami például tvheadend vagy akár mediaportal.
A wifis cucc is működhet vele. Csak fel kell valahogy venni a Kodi-ban. Ha hálózaton át playlistként elérhetők a rajta lévő csatornák, akkor a videók részre hozzá lehet adni a címet. Ha viszont csak a saját appjával megy, akkor kapufa.
(#17246) moed
a raspberry-n nem is fog menni szépen asztali linux használatával a youtube. Az openelec rendszert kell rátenni, ha média centernek szeretnéd.
Ha fura a kép, az attól is lehet, hogy a tévéd/monitorod rátesz valami varázs képjavító effektet. -
azbest
félisten
Win-es: Argus tv, MediaáPortal ... igazából a Kodi pvr addonjait érdemes nézni, hogy milyen backendhez van kliens hozzá és azokat nézni.
(#17187) Laca0
A 6.0.0 OpenElec alatt nekem boot után nem tudta betölteni az it9135 tuner driverét. Kihúz bedug segített. Nem lehet táp probléma, mert raspbian alól több cuccot alápakolva is ment rögtön. Szóval az Openelec kernelével lehet valami, amiért hülyéskedik a tunerekkel... Lehet, hogy írtad már korábban, de ha még nem próbáltad, akkor nézd meg a hivatalos 5.0.8-at, hátha az jó.Ja és ahogy írják a többiek, nem kell zip, ott van a menüben:
Az openelec addonok alatt van:
Openelec Media Center Addons - Kiegészítő tárolóhely, ott válasszuk az OpenElec unofficial -
azbest
félisten
a lényeg, hogy a kernel külön driver nélkül támogassa, mert arm-ra nem szoktak kiadni gyártói drivert.
Az omnikey-ek ismertebbek, Alcor micro AU9540 [link]-et használok, valamint ki akartam próbálni egy másik fajtát is, de sajtnos az elveszett szállítás közben.
Az ez100pu is remek olvasó, de nincs arm linux drivere ezért az pont nem jó raspberry-hez.Azt érdemes tudni, hogy az ilyen lassú usb eszközökkel néha fagyhat a pi. Épp tegnap sikerült reprodukálni, hogy most csak rajta keresztül használtam a kártyát, de a másik pi-be volt dugva a tuner is és fagyott egyet.
Régebben is tapasztaltam már ilyet, akkor az segített, ha lekorlátoztam usb1.0-ára a sebességet, de azt meg a tunerek nem szeretik és a hálózat is lassú lesz. Szóval ha a pi kezeli a kártyát is, akkor benne van a pakliban hogy napi 1-2 alkalommal is fagyhat vagy újraindulhat.Persze ez függhet attól is, hogy milyen a kártyaolvasó. Ezért is akartam kipróbálni másik fajtát is.
-
berobi78
tag
Köszi, ez nekem új infó volt, bár még rengeteg dolgot nem tudok, szóval ezen nem kell csodálkozni
Nem akar írni valaki, aki ért hozzá egy összefoglalót? Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal tele? Nagy meló lenne, de én örülnék
Gondolom elég csak egy pillanatra rövidre zárni, nem pedig úgy tartani a pontokat, ugye?
-
azbest
félisten
Igazából elég, ha támogatja az Auto MDI-X -et. Annyiból igazad van, hogy a Gbitnél követelmény. A 100-asoknál változó. Viszont úgy olvasom, hogy a pi lan-ja támogatja ezt, így hozzá tud igazodni patch és cross kábelhez is.
A két gép közvetlen összekötésénél az ip cím kiosztás lehet inkább probléma. Vagy manuálisan be kell állítani mindkét gépet ugyanarra az ip tartományra, vagy kell fusson az egyiken dhcp dolgáltatás (ami átadja a másinak, hogyan állítsa be az ip-t).
-
golya87
őstag
Neten mintha láttam volna komplett GPIO-ra pattintható lapkát, amin van tápcsati és a ledsorhoz való csatlakozó is.
Spuri2000 Ha ehhez egy online rendelhető linket tudsz adni, azt megköszönöm. eBay-ről amit rendeltem ciripelt, magyarhonban pedig csak arany árban találtam tápot.
-
golya87
őstag
Ez a normál hengeres, mint a notebook töltők. Ehhez forrasztottam egy Y kábelt. Ennek az egyik vége a hengeres anya, a másik pedig a ledsorra van forrasztva, a harmadik pedig egy micro usb csati.
Valamit nagyon rosszul csinálhatok, mert a két adat lábát a ledsornak ha összeforrasztom, akkor nem megy, ha csak krokodil csipesszel összekötöm, akkor megy. Mondjuk ennél a résznél már kifogytam a vezetékből úgyhogy vegyesen használom az eredeti alu és a saját réz utp kábelt. -
Geripapa
aktív tag
-
schferenc77
aktív tag
Szia,
bocs, kicsit elírtam: max_usb_current=1, ezt kell a boot/config.txt-be beleírni. Ezzel biztos elég naftát ad az USB-re, természetesen a töltőd ha nem elég nagy, akkor kapod a szivárvány kockát a képernyőre (ezzel jelzi a pi, hogy kevés a töltése), és nem fog menni az usb eszköz.
Szóval usb mount-ra valaki?
-
inf3rno
nagyúr
Itt két külön dologról van szó. Ahhoz, hogy loggolja az eseményeket tényleg elég egy txt fájl. Az adatbázis a webszolgáltatásnak kell, hogy pl szenzoronként tudja szűrni az adatokat, vagy napi átlagot számoljon, vagy bármi egyéb, ami éppen eszébe jut. Persze fapadosan is meg lehet csinálni a txt-k parsolásával és ciklussal, csak kényelemben nem ugyanaz a kettő, ha programozgat az ember. Ha meg sebesség is kell, akkor kell query cache, esetleg külön táblák, amiket minden új event-nél frissít egy trigger, stb...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike 1.6
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- TP-LINK routerek
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest