-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
0519
senior tag
Különböző csatornákat hoztak létre az eeprom frissítésekből.
1. Béta: a legfrissebb, a legbátrabbaknak
2. Stable: stabilitást váróknak
3. Critical: a stabilnál is konzervatívabb.A tied a Critical csatornában a legújabbra lett frissítve. A LibreELEC fejlesztői ezt tartották biztonságosnak.
-
-
törölt tag
Akkor jobban jársz az usb-s vevővel. A gpio+lirc+ir_key+kodi kombó azon valamiért képes megakadni gyors gombnyomásoknál. Érzékeli őket a lirc, de mire reagál rá a kodi, előfordul, hogy 2 lépést ugrik a listában/menüben.
Én RaspberryOS Lite-ot használok. Azzal nincs ilyen gond a gpio megoldással.
-
törölt tag
Én évek óta egy Thomson Box távirányítóját használom mindkét RPI3 esetében Kodihoz. [kép]
A beltéri soha nem volt a birtokomban, a távirányítókat kaptam. Viszont megvan rajta minden gomb ami kellhet. Iránygombok, ok, vissza, play, stb...
Illetve univerzálisan kezel 1db TV-t. Kényelmes, mert ha beltéri van kiválasztva a távirányíton akkor minden gomb annak a kódját küldi, de hangerő változtatásnál az univerzálisan beállított TV kódját. Vagyis nem kell eszközök között váltanom, hanem csak nyomkodom a gombokat. Olyan az egész, mintha egyetlen eszköz lenne a tv és a rasbperry.
PC/Linux használatkor még USB-s MCE infra vevőt használtam (egy kártyaolvasóval egybeépített verzió), de rpi esetében ez már macera lett volna, ezért átálltam a gpio portra csatlakozott IR diódára (kb 300ft)
Lirc lazán lekezeli, bármilyen távirányítót képes megtanulni és megy vele a kodi a lircmap beállítással.Elméletileg MCE Receiver-el is megy és MCE távirányító azonnal használható. Egyéb távirányítóra tanítani kell tudtommal.
-
Madoc
veterán
Ajánlom figyelmedbe, igaz nem ezt kérdezted, de ez szuper!
-
Celtis
veterán
Nem. Neked a "LibreELEC-RPi2.arm-8.0.0.tar" fájl kell. Olvasd el, ez az update Openelecről.
A frissítés előtt a Programok/Openelecsettings alkalmazásban csinálj egy mentést. Biztos ami biztos, másold is át a elkészült backup fájlt (a "Backup" megoszott mappában találod) a gépedre. Így nem érhet meglepetés.
Arra készülj fel, hogy a frissítés után a default skin más lesz, de a régi is elővarázsolható, illetve lehet, hogy kicsit várni kell míg a magyar nyelvet megtalálja.
-
szasanyi
félisten
Az a kettő ugyanaz. Szvsz arra gondolt, hogy az új 8-as verziót tedd fel ne a régi 7-est, PC-s nyelven "tiszta telepítés" formájában.
-
Celtis
veterán
Ha kétszer egymás után gyorsan nyomod a gombot akkor sem vált? Lehet az első csak feldobja az aktuális nyelvet.
Még SSH-n próbáld meg ezt a parancsot:
kodi-send --action="AudioNextLanguage"
Ha így sem vált, többszöri parancsra sem, akkor nem tudok másra gondolni csak a Kodi hibájára. Fel kell menni LE 8-ra.
-
Celtis
veterán
Nekem sohasem tetszet, amit a keymap editor kókányol.
Szerintem így lenne szép<keymap>
<fullscreenvideo>
<keyboard>
<g>AudioNextLanguage</g>
</keyboard>
</fullscreenvideo>
</keymap>Viszont úgy tűnik reagál a gombra csak nem azt csinálj, amit szeretnél. Ugye van több hangsáv?
-
vadkörte
addikt
A linkelt topik összefoglalóját olvasd el, ezt a repository-t telepítsd. Ezen belül én a Rádiók.eu-t javaslom. Több ezer rádióadó van benne - közöttük nagyon sok magyar is - többféleképp szűrheted a csatornákat.
-
Celtis
veterán
Alapvetően az Openelec nem windows, nem szemetelődik tele, hogy lelassuljon. Olyannyira, hogy a rendszer read only, nem is módosítható nem is módosul. Ha újrahúzod a rendszert és visszaállítod a dolgaidat backupból, akkor pontosan ugyanott leszel, mint ahonnan indultál.
Ami érezhetően befolyásolja a sebességet, az az SD kártya. Ilyenből érdemes valami gyorsat választani pl. Sandisk Extreme.
Viszont ez nem okoz hang kimaradást. Látatlanban nem lehet megmondani, hogy miért akadozik a hang. Attól is függhet, hogy miről játszol le.
Mivel az Openelec elavult egy frissítést mindenképpen megér a legújabb Libreelec-re. Az upgrade során a konfigod megmarad. Egyébként a beállítások menthetőek visszaállíthatóak az Openelec settings-ben a főmenü programok részében.
-
Froclee
őstag
rakd fel a keymap editort nézz körül benne
hivatalos repoban megtalálod -
szasanyi
félisten
De milyen parancsokat és hol kell kiadni?
Ráadásul a grafikus felület ua. maradt miután az SSH-t bekapcsoltam, szóval így sem vágom.
Celtis: megnéztem én a config.txt fájlt de több részre van osztva, és nem tudtam hova kell beilleszteni azt a sort. Most megnézem a linkelt programmal is, hát azzal másképp látom.
dugesz77: köszi, így érthetőbb és nekifutok újra ez alapján.
cigam: igen, azt elfelejtettem mondani a legutóbbi válaszadáskor, hogy Samsung M3 (2,5" USB 3.0) külső HDD-t használok, azon vannak a filmek. Nincs is akkor pendrájvom amire ráférne akár egy is így pendrájvról, próbaképpen a legutóbbi The Flash 1080p sorozatrészt próbáltam ki, de ugye az nem az igazi minőség és nem is 24p.
-
Celtis
veterán
1. A képméret kalibrációnak és a TV beállításnak ehhez nincs köze. Az, hogy más képfrissítéssel megy a film mint kéne, az egy teljesen más probléma. Én is csak azt tudom mondani, hogy a lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz legyen kikapcsolva.
2. Ha a képméret egy kicsit is más pl. 1916x1076 ahogy írtad, akkor a fekete sáv csökkentés ezt eltünteti, csak be kel állítani egy nullánál nagyobb százalékot. Túl magas érték esetén erősen torzítja a képet a fekete sávok eltüntetése érdekében. 5% fölé nem érdemes menni.
3. A TV adásban lévő vékony fekete csíkkal nem tudsz mit csinálni, mert az úgy jön, mint a kép része.
-
Celtis
veterán
Mivel csak az 1920X1080p/59,95Hz-et kalibráltad el, más képfrissítésben ne is nyúlj a kalibrációhoz. Tehát a 3-as pont kimarad.
Az on screen menü, amit az OK gomb nyomására előjön.
A függőleges szinkronizálást kapcsold be. Ez csak annyit csinál, hogy a GUI képe ne töredezzen, ha pl. scrollozod a főmenüt.
-
Celtis
veterán
A KODI képernyő kalibrációt csak a legvégső esetben szabad használni. Alapvetően a TV-t kell pixelhelyes megjelenítésre kapcsolni.
Azt érdemes tudni- hogy a Kodiban feltétlenül érdemes a Videó/Lejátszás menüben a "képfrissítési frekvencia"-t bekapcsolni. Régen ennek beszédesebb neve volt "képfrissítés igazítása a filmhez". Ezáltal a lejátszás mindig folyamatos lesz. Viszont ez azt is jelenti, hogy az egyébként beállított képfrissítési frekvencia csak akkor érvényes, ha nincs lejátszás.
- hogy a Kodi képernyő kalibráció nem általános, hanem minden egyes felbontás-képfrissítés párosra külön-külön kell beállítani. Tehát hiába kalibrálod, a fenti beállítások esetén lejátszás közben már nem jut érvényre ez. Ilyenkor a lejátszás közben az on-screen videó menüben kell a képernyő kalibrációt elvégezni.
Én azt javaslom, hogy állítsd be megfelelően a TV-t, és töröld amit elkalibráltál. A frissítést állítsd 50 vagy 24Hz-re.
-
Laca0
addikt
Kipróbáltam, most már megy a digitális hang átengedés OE6-on.
Megy a DD és a DTS is, viszont a DTS-HD csak sima DTS-ként megy, hiába jelölöm be a beállításoknál a 'support 8 channels DTS-HD' opciót.
A TrueHD-t még nem próbáltam.
Lehet, hogy van még valami trükkje enneg a HD-nak, hogy átmenjen, csak még én nem jöttem rá.
Pedig olyan szépen felismerte az erősítőt is, a tipusát is kiírta. Az erősítőre kötött LG tévé távirányítója tökéletesen működött (HDMI-CEC).Esetleg van valakinek ötlete, hogy milyen paramétertől függhet még a HD hang?
-
-
hpeti2
aktív tag
Azt mondjátok meg, hogy miért jobb az ilyet itthonról rendelni?
Én megvettem a pakkot rpi2 + ház + hűtő borda kemény 11k-ért és teljesen hibátlanul működik.
Persze töltőm már volt hozzá, de akkor is... -
FireKeeper
nagyúr
-
Celtis
veterán
Időközben kiderült, hogy finomítani kellett még ezt a beállítást.
-
Celtis
veterán
Kodi wiki oldal
A lényeg, hogy keymap.xml fájlocskát kell létrehoznod userdata/keymaps folderben, amiben csak a saját módosításaid vannak benne.
Például ez annyit csinál, hogy az Alt+Shit+"A" billentyű feliratot vált.
Ebben a példában a definíció globális érvényű, de meg lehet adni üzemmódonként is, ha arra van szükség.<keymap>
<global>
<keyboard>
<a mod="shift,alt">NextSubtitle</a>
</keyboard>
</global>
</keymap> -
synar
őstag
Igen, én is egy 2,4 GHz-s légegérrel irányítom a KODI-t, még a boot menüben és a Raspbian oprendszerben is működött. Legfeljebb a specifikus gombokat a Keymap editor addon segítségével testre szabod.
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-t folyamatos működésre tervezték, nagyon keveset fogyaszt, Az enyém közel 3éve megy bedugva.
Mivel jóval kisebb, mint egy PC: nincs benne bekapcsoló-leállító áramkör. Ha bedugod be-bootol. Ha leállítod a szoftvert, a program leáll de ugyanúgy áram alatt marad és csak akkor indul újra, ha kihúzod a konnektorból és újból bedugod. Ezért nem nagyon érdemes vacakolni...
Képernyőkímélője van azt be lehet állítani, hogy pár perc után vegye le 0%-ra a fényerőt.
-
done, így már simán viszi a dvd-ket is.
ha valakinek gondja lenne a config.txt futás közbeni szerkesztésével, az itt olvasgasson, ez alapján menni fog:
http://wiki.openelec.tv/index.php/Config.txtmár megvettem a codecet, ha megjön azt is felviszem.
-
-=Jam=-
őstag
Letöltöd a Disk Imager progit, telepíted.
Utána letöltöd az IMG file-t, kicsomagolod.PC-hez csatlakoztatod az SD kártyát, majd a Disk Imager progiban betallózód az IMG file-t, és megnyomod a write gombot.
Ezután bedugod az SD kártyát a Pi2-be, elindítod. Onnan már boldogulni fogsz, mert nagyrészt mindent megcsinál magától. Pár dolgot kérdez majd, de az értelemszerű.
szerk: Megelőztek, bár Slammy az első pontban rossz linket írt egyébként, mert az nem az IMG file
-
Slammy
csendes tag
1. Letoltod
2. Kicsomagolod
3. SD kartyat bedugod a gepbe
4. Win32DiskImager-t elinditod
5. Megkeresed az SD kartya meghajto betujelet, betoltod a kicsomagolt fajlt, majd start
6. SD kartyat bedugod a Pi-be, HDMI-vel rakotod a tv-re, radugod a tapot es kesz -
Froclee
őstag
-
wassermann
Topikgazda
A TV távirányítójával akkor megy, ha a TV tudja HDMI-n a CEC-et (vezérlőjeleket küldeni). Ha nem tudja, akkor a Pi-hez saját távirányító pár kell. Egy vevő amit rá csatlakoztatsz és a kezedbe az elemes párja gombokkal.De mindez megy USB-s egérrel is ha rádugod, vagy vezeték nélküli egér6billentyűzet párossal, hiszen számítógép is.
-
wassermann
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest