Hirdetés
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP EliteBook / ZBook topik
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
válasz
Dolphine
üzenetére
A gyújtótávolsággal nő a leképezés, ami makrónál nem hátrány.
Nekem 110-120mm környékén már 1:1 (Fujinon XC 50-230) és utána tovább nő. A csíptetés teljesen jó, ha normális szűrőmenet van.35mm fixen nem emlékszem, hogy vignettálna, de meg tudom nézni pár napon belül...
-
amulet
senior tag
használ itt valaki 35mm-es fix objektívvel RAYNOX macro lencsét?
Érdekel a macro és gondoltam kezdésnek elág lehet egy raynox dcr-250-es lencse, de nem tudom, hogy a 35mm mennyire elég ehhez
-
Csari93
aktív tag
Canon 50mm f/1.8 II-t cserélnék újabb STM-re. A legnagyobb bajom ezzel az objektívvel az, hogy nyitva nem pontos az AF, 1.8-on gyakorlatilag csak MF-el lehetett fotózni. Kérdésem, hogy ez javult az STM verzióban?
Köszi! -
padi68
senior tag
Sziasztok, szerintetek?
Nikon 18-140 , esetleg 18-105 vagy Tamron 18-200?
kösz
Á -
Köszönöm a segítséget.
Néztem én is a 12-40-est azzal három gond van. Baromi drága, kicsi a zoom tartomány, és nagy.

Én is a 12-50-et vagy a 14-150-et néztem ki. Ha már akkor inkább ez utóbbi, mert így legalább megmarad a "nagy" zoom lehetősége is.
Amúgy Olympus gépre csak Olympus obit lehet venni vagy más gyártók termékei is kompatibilisek?
Elkezdem tanulni az adobe lightroom alkalmazást, és lehet, hogy ha elkezdek RAW-ban fotózni akkor sokat tudok majd javítani a minőségen.
Stdui: Igen, csak Roger

-
Studi
veterán
válasz
adamssss
üzenetére
Federer

Sajnos a te igényeidnek teljes mértékben megfelelő obi nincs. Ami nagyobb előrelépés, az az Olympus 12-40, de ez gyújtótávolságban nem hosszabb, viszont végig fix 2.8-as fényerőt tud. Drága, használtan ~200e Ft körül szokott lenni. És nagy is, PL-re legalábbis.
A másik megoldás az az Olympus 14-150-es "túristazoom", ami a nagy átfogáshoz képest igen korrekt képminőséget ad, hasonlót a 14-42+40-150 pároshoz. Fényerőt csak bizonyos gyújtótávolságokon nyersz vele, ott is minimálisat, máshol meg veszítesz picit. Használtan ~80e Ft körül szokott gazdát cserélni, ami tekintve azt, hogy a te obijaid 20-25e és 30-35e Ft körül szokott lenni, nem jelent nagy ráfizetést.
Jön hamarosan a Panasonictól egy 12-60 obi, ami szintén nem lesz fényerősebb, de az átfogása elég kellemes.
A nem elég világosak a képek viszont nem az objektív hibája. A fénymérésen kell esetleg korrigálni, ha szükséges manuálisan belenyúlni. Ha túl sok a környezetről visszaverődő fény (tengerpart, fehér épület, hó...), az szokta tipikusan becsapni a gép fénymérését, ilyenkor expo-korrekciót kell alkalmazni.
-
Sziasztok!
Adott egy Olympus E-PL5 készülék, normál (14-42mm) és tele obival (Zuiko kit obik). Az igazság az, hogy a telét nem szoktam használni, mert baromi macerás cserélgetni. Általában megvagyok elégedve a minőséggel, azonban sokszor van, hogy nem elég világosak a képek, vagy ha jobb obi lenne tudna kisebb záridővel is dolgozni.
A felhasználás területe: Családi fotózás, és utazás. (néha, természet meg állatok, de ez nagyon hobbi szinten,
A tervem az lenne, hogy eladnám mind a kettő objektívet és vennék egy jobb minőségű zoom obit ami kb 14-55/70-ig tudna zoomolni, és nagyobb lenne a "fényáteresztő képessége".
A kérdésem az, hogy szerintetek javulna-e érdemben a képminőség.? Az biztos, hogy kevesebb macera lenne az objektívek cserélgetésével, így ha más nem már csak ezért is megérné.
Ha szerintetek jó az ötlet, milyen obi-t ajánlanátok?
Köszönöm előre is a segítséget.
-
.DLL
veterán
-
Ferke66
tag
Sziasztok!
Felteszem ide is a kérdést,hátha hamarabb kapok itt választ:
"18-55mm objektívhez szeretnék beruházni Cokin P rendszerü átmenetes lapszűrő készletet.Ehhez az obihoz pontosan milyen méretű adaptergyűrűt kell beszereznem a lapszűrőtartóhoz? Ugyanis van nekem egy polár szűrőm amit az obi belső menetébe csavarok,ennek a mérete 58mm.Ez téveszt meg engem,hiszen ha jól tudom a Cokin P adaptergyűrűt is ugyan így kell rögzítenem.Nos 55mm vagy 58mm a helyes méret?Valamint mi a különbség az "átmenetes narancs" és az "átmenetes naplemente" között technikailag,főként az első nem egyértelmű felhasználás szempontjából számomra.Köszönöm előre is a választ,üdvözlet!" -
barrasz
aktív tag
válasz
r.levente75
üzenetére
Canon 700D.
-
barrasz
aktív tag
válasz
r.levente75
üzenetére
Köszönöm a választ és a tanácsot is már fenn van a gépen az obi de sajnos holnapig várni kell a próbával vendégeket várunk.
Eddig nagyon frankó, pár benti kép már készült vele.
Most azon agyalok melyik legyen a következő,eddig csak az alap 18-55 és ez az 50-es van meg van két manuál M42 adapterrel.
Még kellene egy jó és nem túl drága zoom,meg persze egy természet és madár fotóra is.
Javaslat? -
torzo
őstag
Tisztelt Nagyérdemű!
Nem biztos, hogy választ kapok, de azért megpróbálom. Nikkor 200-400/4 VR-ről van szó. Annak ellenére, hogy ez már a brutál ár kategória, hallottam már fikázni is. Esetleg valaki valaha dolgozott már vele? Vagy hallott róla jót, rosszat?
kösz
-
törölt tag
válasz
darvak
üzenetére
A6000-en LA-EA2 adapterrel használok egy ilyen, 55-200mm-es objektívet. 100mm-ig f4-et, 135mm-ig f5.6-ot tud, jó a képminősége és remekül lehet vele portrézni is, ebben a tartományban sokkal fényerősebb az E-s 55-210mm-es telénél.
Ha érdekel, megmutatom a működését, aztán eldöntöd.
-
barrasz
aktív tag
válasz
r.levente75
üzenetére
Köszönöm a válaszod akkor holnap már be is szerzem.
-
bmwsan
senior tag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Hali
Köszi szépen! Az volt a másik kiszemelt, de nem is tudom, hogy miért a 10-24-et írtam ide

(#24755) .DLL: köszi szépen, már várom én is. Az lesz a következo, hiányzik már nagyon egy szép rajzolatú fényeros obi.
(#24757) Zozzant: most ´láttam én is csak
, egyszerre ütöttem le az O-t és a P-t 
-
.DLL
veterán
válasz
darvak
üzenetére
Minolta 70-210 F4 "Beercan" egy szuper obi az áráért, 20-40k között szoktak menni hirdetős oldalakon állapottól függően, viszont ez A bajonettes, csavarhúzó AF-es, így szükséges hozzá egy Sony LA-EA2 adapter, amivel lesz fáziskülönbség AF is, bár így már kilóg a keretből az össz ár (hardveraprón pl. van egy 70-ért)
E bajonettes obikkal nem vagyok képben...(#24754) bmwsan: Szimpatikus összeállítás, kitobival együtt gyakorlatilag le van fedve minden, 35/1.8-cal pedig lehet játszani a "bukéval".

-
bmwsan
senior tag
Sziasztok!
Errol a sorrol mi a véleményetek?
Tampron NIkon 10-24mm F3.5-5.6 AF SP DiII LD ASP
Nikon 35 F1.8 AF-S DX G
Tampron Nikon 70-300 F4-5.6 SP Di VC USDTermészet fotózáshoz, illetve ritkán beltérben használnám. (Ezek mellett megtartanám a 18-55 kit obit is)
Egy D3300 mellé kellene, Esetleg ennél lennének jobb lehetoségeim, anélkül, hogy többet kellene a dologra áldoznom? (Csak új garanciális játszik.)
Elore is köszönöm!

-
darvak
senior tag
Sziasztok,
Sony Alpha 5100-re keresek zoom teleobit, legalább 200mm gyújtótávval.
Szóba jöhetnek full frame és filmes lencsék is. Miket ajánlanátok ~80.000Ft-ig?
Nem gond ha nincs AF, használt obi is jó. -
.DLL
veterán
válasz
r.levente75
üzenetére
Makrózni csak valamilyen segédeszköz bevetésével fog tudni, mert amúgy kb. 45cm a közelpontja.
Persze a másik sem makró obi, csak ne legyenek tévhitei. -
barrasz
aktív tag
-
G@ß!
őstag
Egy picit koszos (ujjlenyomatos) lencse mennyire befolyásolja az elkészítendő képek minőségét?
Ti mivel szoktátok tisztítani? -
rukh
senior tag
válasz
r.levente75
üzenetére
Kösz!
-
r.levente75
addikt
A 16-85 volt már vázhoz gyárilag alapobinak. A másik nem nem is szokták pont a minőségi és tudásbéli különbség miatt. Fényerő és képminőség. Fényerő tekintetében pont ezért a 17-55 egy komolyabb kategória komolyabb áron. Nekem lenne rá ketetem én biztosan ezt venném meg.
-
rukh
senior tag
Kedves Szakértők!
Két Nikon objektívről szeretnék véleményt kérni (D7100 masinához):
- Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G IF-ED VR,
- Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2.8 G IF-ED.Alapvetően a 16-85 mm-el szemezek, viszonylag kedvező áron lehet hozzájutni használtan, a tesztelő oldalak dicsérik, de az itteni fórumokon szinte semmit sem találni róla - milyen minőséget képvisel?
A második kérdésem a 17-55 mm-re vonatkozik: megéri-e azt a kb. 100 eFt különbséget, amennyivel drágább az előzőnél?Előre is köszönöm a véleményeket!
-
m3ss
veterán
válasz
Bazs1981
üzenetére
canon 10-18 nem alternativa nagylatora? bar annyira nem ismerem a canon ef-s nagylatokat, de ez ujabb es olcso...
egyik sor sem nez ki rosszul, szinte mindent le lehet vele fotozni. ha egy vazad van es akarsz rendezvenyt, esemenyt fotozni lehet inkabb a masodik verzio. hobbizni elso is jo. -
Bazs1981
aktív tag
Sziasztok!
Véleményetek szerint, Canon APS-C-re melyik sor a jobb választás:
EF-S 10-22mm F3.5-4.5 USM
EF-S 24mm F2.8
EF 50mm F1.8 STM
EF 100mm F2.8L Macro IS USMVAGY:
EF-S 10-22mm F3.5-4.5 USM
Sigma 18-35 F1.8 DC HSM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM -
*Ropi*
félisten
A Tamron új bejelentési érdekesek lesznek: mindkettő képstabival és USM motorral.
-
*Ropi*
félisten
válasz
hunor70
üzenetére
Ha a képminőség a lényeg, akkor a Canon 16-35/4L IS a nyerő. Egyrészt a Canon legjobb 16-35-je, másrészt parádés a képminősége (a legjobb köztük), harmadrészt IS-es. A második a Tami 24-70/2.8 VC USD ugyanezen okok miatt (annak ráadásul olyan halk a stabija, hogy videózni is lehet vele gond nélkül). A telék közül a Canoné a jobb képminőség és gyorsabb AF.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
hunor70
üzenetére
Tavaly en is a 2 uwa kozott gondolkodtam egy darabig, ugyanigy 6D-re.
Vegul nalam a 16-35 maradt, azota is boldog vagyok vele.
Tobbnyire ugyis rekeszelve hasznalom, es/vagy allvanyrol, ha meg ugy hozza a sors, ahogy forceberg is irta, birja a 6D az iso-t.
+ nekem jol jon a szuromenet is, kissebb suly, kevesebbe kerul.De mindenkinek masabbak a preferenciai. Gondolom ha valaki eskuvoi fotos, annyira nem lenne elegedett az f4-el

-
-
Nyilván jobb a +fényerő, de szerintem odalent azért az F4-gyel el lehet lenni.
Fent már neccesebb, de nem használhatatlan, a 6D meg bírja elég jól izzóval.Hunor70:
Dönts el, hogy mit akarsz! Lehet venni mindenből a jobbat vagy drágábbat, de nem biztos, hogy valóban előrébb visznek majd. -
hunor70
csendes tag
Hááát nemtom...
Akkor újrafogalmazom.
Nem akarok két obit ennyiért...
A belinkelt obik közül (kategóriánként) melyeket ajánljátok?
PL: a tamron 15-30 a jobb vagy a canon 16-35 f4...Sorry, ha félreérthető voltam!
-
válasz
hunor70
üzenetére
Szerintem is igaza van, egy ilyen kérdésre senki nem tud neked választ adni, mert értelmetlen.
Találd ki mi hiányzik a leginkább a tele tartomány, vagy a szélesebb látószög.
Azt is ki kell találnod, hogy bent vagy kint fotózol... beltérbe én 2.8 feletti üveget nem néznék. -
válasz
hunor70
üzenetére
Sajnos tényleg igaza van...
A kérdésedből az jött le, hogy nem tudod mit akarsz, csak van 250k-d, amit el akarsz költeni.
Én az ultra nagylátót+telét ajánlanám, de ~250k-ból nem ezeket.
Nem vagyok C-s, de a régi 4L sorozatból kijöhet a wide+tele:
17-40F4L nem top, de bőven megteheti. +70-200F4L. -
hunor70
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsokat kérni objektív vásárláshoz. Kb 250.000.- lesz rá és használtban gondolkodom.
Eos 6d-m van, sigma 28-70 f2.8 ex-el használom.
Az első dilemmám a kategória: ultra nagylátószög, alap zoom, tele zoom. De ezt majd eldöntöm addigra...
Tehát.
ultra nagy
[link] vs [link]alap
[link] vs [link] vs [link] vs [link]Sokat fotózok a természetben,de épületeket, és beltéri sporteseményt is gyakran.
Köszi
-
törölt tag
válasz
hotibi
üzenetére
(#24678) hotibi
"Vélemyét szeretnék kérni sony 6000 géphez inkább vegyem meg a saját 18-105 ös objektivjét vagy vegyek egy Comlite CANON EF/EF-S to E-mount adaptert és inkább canon optikát használjak hozzá?"
Egyértelműen a sajátját vedd hozzá.
(#24700) t72killer
"Az lehetséges, hogy a sigma 1.8/18-35-ös zoom jobb lenne az ART fixeknél
?"Bármilyen furcsa, el tudom képzelni, nagyon eltalálták a 18-35-öt.
-
Big-Lacos
aktív tag
Ha valakinek elkerulte volna a figyelmet:
[link]
:-) -
hotibi
aktív tag
sony 6000 16-50 hez szeretnék 40.5 ről 52 re egy gyűrűt. Elképzelhető hogy 16mm-en bele fog lógni? Tud valaki segíteni ilyen gyűrűt hol lehet beszerezni kishazánkban? köszi előre is.
-
-
agoka07
senior tag
Üdv!
Gyors kérdés. Portré fotózásra melyik lenne alkalmasabb, Nikon 50mm 1.8D vagy 35mm 1.8G? Árban kicsivel drágábban tudom beszerezni a 35öst. -
TV Béla
tag
Sziasztok!
Makró objektívet szeretnék vásárolni, a keret rá olyan 60-70 ezer forint lenne.
Nikon D90-em van ehhez egy alap 18-105, meg fix 35 mm-es objektívek, de ezekkel sajnos túl közelről nem enged fókuszálni.
Leginkább pénz érméket szeretnék fotózni közelről, de egyéb tárgyakat is.
Egy példa: forgalmi 100 forintos érmén a koronát fotóznám, meg hasonló részleteket az érmén, valamint egész alakos érme képeket is készítenék.
Olyan makró objektívet keresek, amellyel ez megvalósítható, tehát letudom fotózni élesen a fent említett részletet.
Remélem érthetően fogalmaztam, milyen objektívet ajánlanátok erre a célra?
Köszönöm a szakértők segítségét. -
.DLL
veterán
válasz
Big-Lacos
üzenetére
Pláne adapterrel ugye méghosszabb, de a baj inkább az -szerintem- hogy nincs rajta állvány-gyűrű hely, mint a nagyobb teléken, ahol a súlyponthoz közel fel lehetne fogatni, és ez bizony nehéz fém-üveg konstrukció.
Olyan állványfej-adapter kellene hozzá, amihez van beállítható objektívtámasz: [Link] -
Something_
őstag
válasz
fireman123
üzenetére
Köszönöm, nagyon jó kis interaktív leckék vannak fent!
-
t72killer
titán
m43-ra 0.64x metabones a legszorosabb, viszont ez csak néhány (pana) m43 vázra megy fel. Amúgy is inkább kihagynám a FF obik gyengébb minőségű sarkait a képből, erre tökéletesek a mostani adapterek. A 0.71-es nem rossz azért, f/1 lesz az 1.4-es obikból.
#24704: Igen, elég combos darab, főleg, h még az adapter is hozzáad a súlyhoz. Képminőségben tényleg nem rossz a zoom, csodálkozom, hogy az oly vagy pana nem jött elő egy "éjszakás" f/1.4 körüli zoommal - még ha limitált is lenne a fókusztávja mondjuk 14-35re ill nyomna 7-800g-ot. - Adapterezve ez az obi 1.28/12-25 lesz m43-on.
-
t72killer
titán
válasz
Big-Lacos
üzenetére
A gond az, hogy a 18-35 viszont APS-c-s obi, így nem lehet FF vázon tesztelni, mint a fixeket.
A dolog pikantériájához még hozzáad, hogy a kiszemelt obit (zoom vagy 2db fix) m43 vázon használnám metabones 0.71x adapterrel, a cél: extra fényerős + jó optika esti/alkalmasint asztrofotózáshoz - itt a 18-35 kicsit hátrányban van, mert a sarkokban többet vignettál, mint kéne (az apsc obik kicsit szűkek az adapterhez) - viszont zoom, ami jól jöhet pörgősebb szitukban.
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem vagyok egy dxo szakerto (sot...), de szerintem azzal lehet osszefuggeseben, hogy azokat a fixeket elsosorban nem aps-c -re szantak, de te azon nezted az eredmenyeket. (A 18-35 ezzel szemben kimondottan aps-c obi)
Ha valasztassz egy FF gepet, mondjuk 6D, akkor mindjart mas eredmenyeket kapsz.(Valaki guru javitson ki ha tevedek legyen szives
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Gumi és felni topik
- NVIDIA® driverek topikja
- PlayStation 5
- Bittorrent topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Indul a ChatGPT Health
- Mobilinternet
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 1TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nekem 110-120mm környékén már 1:1 (Fujinon XC 50-230) és utána tovább nő. A csíptetés teljesen jó, ha normális szűrőmenet van.

, egyszerre ütöttem le az O-t és a P-t