Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- TCL LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED TV topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
buci30
addikt
Köszi!
A 18-135-el próbáltam már én is 5,6-os rekesszel de nem mosta el nagyon a hátteret ennyi volt a bajom meg ugye jó messze kelet mennem ,hogy a teljes zoom meglegyen
De kirándulás stb célra nekem megfelel. .
Igaz most voltam állatkertbe ,ott néha jó lett volna még egy kis zoom de csak pár alkalommal így ez még nem gond
Ma meglesem az 50mm-el milyen lesz egy portré háttér mossás

ISO 100 fixen lesz mert nappal meg szép idő van.
Vázat is viszek hátha sokat dob rajta ha már van
Byk01:

-
Studi
veterán
válasz
buci30
üzenetére
Én a hétvégén lőttem egy nekem tetsző portrét 135mm-es obival (full frame vázon), ISO100 mellett 5,6-os rekesszel, és 1/640 zársebességgel.
Előtte pedig volt egy amit szintén szeretek: 60mm-es objektívvel (mFT vázon, tehát ekv 120mm gyújtótávolsággal), 4-es rekesszel, ISO400 érzékenység mellett 1/100 záridővel.
Szóval ezek bevált beállítások, bátran ajánlom őket!

-
FLx
addikt
válasz
buci30
üzenetére
Nem csak egyféle portré létezik, ettől függően különböző gyújtótávolság lehet optimális, de ez egyéni preferencia is. A fényerőtől amúgy nem lesznek szebbek a képek, jobban mossa maximum a hátteret. Ez a zoom és nem kell hátrálni dolog pedig butaság. Érdemes lenne utánanézned miként változik a perspektíva ha a távolságot változtatod illetve ha a zoom-ot tekergeted. A kettő közel sem azonos.
Amúgy én továbbra is azt mondom, hogy túl technikai oldalról akarod ezt az egészet megközelíteni. Nincsenek aranyszabályok, hogy mit hova tekerj, milyen cuccot használj, nem ettől lesz jó egy kép általában.
-
buci30
addikt
válasz
person
üzenetére
Ertem

Szóval ha nem kell Zoom es vsn hely hátrálni akkor 50mm
Gondolom mivel fényerősebb 1,8 igy szebbek a képek ez lehet!
Max hátrány a Zoom lehet ha kellene pont.De gondolom szebben/jobban mossa a hátteret!?
Végülis azt dicsérik rajta, hogy kimondottan portrera jó!A 18-135 rekeszt en 9ig engedtem az fölé nem tájképnél vagy ha eleset szerettem volna mosás nélkül!
Az 50mm-nél ez meddig mehet? -
person
senior tag
válasz
buci30
üzenetére
Úgy éreztem jobb képek készülnek vele és utólag átszaladva a képeket is úgy gondolom.
Kellemesebb is cipelni gyerkőc mellett mint a 18-135STM-et, bár tudom ha már dslr akkor ne legyen szempont, de néha az. Lehet, hogy csak beképzelem de mintha a vele készült videó is élesebb lenne, de ott azért a stabi hiányzik.. Az 50mm igaz néha sok volt de csak mert nem szoktam meg, viszont volt hova hátrálni. És valóban mossa, hogy mennyire szépen arról nyilván megoszlanak.. -
person
senior tag
válasz
buci30
üzenetére
Én pont nem rég vettem a kis 50-est, épp próbálom az 18-135 STM-hez mérni, dobtam fel két képet, ha gondolod.. [link] Mindegyiknél több képből választottam de érdekes az STM-el többet próbálkoztam. (a képet ne értékeld, csak gondoltam mégse tesztábra legyen hanem valami apró részletekkel) Bár a két obi közti észrevétel érdekel.
Hétvégi kiránduláson ez volt a gépen és még ha néha nehézkesebben is boldogult mint az STM, nekem tetszett. -
.DLL
veterán
válasz
buci30
üzenetére
Ha kevésnek érzed a 18mm-es nagylátószöget tájképnél, akkor 10-18 STM
Kezdésnek, ismerkedni a nagy fényerővel jó a kis 50-es, de inkább használtan vedd, úgy bukta nélkül el tudod adni, ha majd lecserélnéd.Szerk.: FLx +1 (mármint arra, hogy kiismerni a jelenlegi szett határait)
-
buci30
addikt
A 18-135 f3,5-5,6 obim mellé szeretnek egy portrés obit!
A 50/1.8 II megfelelő lenne?
S milyen obit ajanlotok tájkép fotózáshoz?
Vagy a 18-135 megfelelő rá? -
-
k.daniel91
tag
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni, mostanában szeretnék vásárolni egy használt (Sony alpha bajonettes) Sigma 75-200 2.8-3.5 AF-et. Valakinek van ilyen objektívje, esetleges tapasztalatok?
Amire kell: portréfotózás
Esetleg más hasonló kategóriájú objektívet tudnátok ajánlani?
Ár amit szánok rá:50-60e használtanKöszönöm!
-
Ez ennél is összetettebb. Jó közelítéssel használható:
Effektív fényerő = Fényerő x (1+nagyítás)Az objektívek valós gyújtótávolsága is ~folyamatosan csökken egyre közelebb fókuszálva. Ha mélyebben érdekel, akkor érdemes utánaolvasni.
(#22667) aleister : az expozíció helyes enélkül is, csak így a felhasználó az effektív rekeszértéket látja.
-
válasz
aleister
üzenetére
A tiéd az effektív fényerőt riportolja a váz felé, az enyém meg a "ráírtat".
Egyre közelebb fókuszálva a makrókkal folyamatosan "vesztik el" az effektív fényerejüket.
Jellenzően 2,8-as obiknál 1:1-nél ez úgy kb. F4,8-F5,6.
A 150-esnél ezt szépen látni is lehet.
Tekerd a fókuszt végtelenbe. Ujjal akaszd ki a rekeszmozgató pöcköt legnagyobb rekesz állásba. A bajonett felől nézz át rajta, majd kezdd el tekerni a fókuszgyűrűt a közelpont felé. Látod majd, ahogy húzódik be a rekesz. -
Clemi
veterán
Kérdés: Egy Sigma 70-200mm f2.8 APO EX DG Macro HSM II mennyire ér meg 210e-t? A hirdető azt írja, hogy stabis, viszont a nevében nem igazán jelenik meg az OS.
-
aleister
veterán
válasz
Viperator
üzenetére
Sigma 150 DG esetében az obi az effektív rekeszt reportolja a váz felé, a DG D meg a névlegest.
Gondolom így van a 70-200 esetében is.Ha csak sima D jelölést kapott, akkor lehet, hogy nem rendelkezik a DG és DC optikák digitálisra tervezett lencsebevonatával. De ez az utóbbi csak feltételezés.
Kérdezd meg az eladótól!

-
Szép napot!
Nem találtam infót erről az objektívről: Sigma 70-200 f2.8 D EX HSM APO (azaz a "D" változat mit takar?)
Ebay-en van és Japánból...
Üdv!
-
aleister
veterán
válasz
masterful87
üzenetére
90k-ért jelenleg nincs alternatívája.

Eddig mondtam volna a Nikkor 70-300 VR-t, de ennyi pénzért...A következő lépcsőfok a 70-200 f2.8-ak világa. Esetleg egy régebbi 80-200 f2.8, de nekem szimpi a 70-200 f4 is. Ebben a kategóriában tulképpen elég nehéz mellényúlni.

-
masterful87
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Mik lennének, és mennyiért a Tamron alternatívái? Ha jól sejtem, ezt a tudást, AF-t, képstabit ennyi pénzért senki más nem adja?!
Mi lenne a következő szint, mondjuk fényerősebb, ami szintén best-buy kategória? Nikonra kellene.Csak azért érdeklődöm, hogy nem ám megveszem ezt 90-ért, közben +50-ért kapnék egy még jobbat, fényerősebbet is. (mondjuk nem látok rá esélyt, de hátha
) -
aleister
veterán
válasz
Horvla
üzenetére
Szívesen!
Oszd meg szerintem itt is a linkeket! Több szem, többet lát. Nekem az volt az érzésem, hogy minimálisan jobbra ment el az élesség. A jobb oldali képszélet élesebbnek látom a balnál.
Azért egy ilyen tesztnél nem árt, ha merőleges a fókuszsík a tárgyra.
AF-et nem lehet megítélni ez alapján, mert nem tudom mire fókuszáltál.

Pl a deszkásnál van pont középen egy kiemelkedő rész. -
Horvla
csendes tag
válasz
aleister
üzenetére
Köszönöm szépen a fáradozásodat!
Melyik kép alapján gondolod ezt? Valamint, ha jól értem, akkor nem olyan egyértelmű? Az AF-el kapcsolatban mi a véleményed? (Sajnos én sem garantálom, hogy a fényképezett felület tökéletesen párhuzamban volt az érzékelő síkjával.) Szerinted decenteres az obi?
-
A Zéé
addikt
válasz
balazs_pro
üzenetére
olvasom a dípírivjút is, de ez valamiért kimaradt, bár Pentaxot nem nagyon szoktam követni. Akkó' nemszótam

-
A Zéé
addikt
válasz
balazs_pro
üzenetére
van valami tuti infód, vagy honnan tudod, hogy lesz Pentax FF?

-
aleister
veterán
válasz
balazs_pro
üzenetére
A 28-75 f2.8 alapban FX-re lett fejlesztve, de azon a széleken nem nyújt túl acélos teljesítményt. Ellenben DX-en remekül szuperál. Az más kérdés, hogy ott nem a megszokott alapzoom tartományt nyújtja.
Ennyi pénzért én jó választásnak tartom. Pite is jókat írt róla.
-
aleister
veterán
válasz
Horvla
üzenetére
No megnéztem őket. Mintha valóban el lenne csúszva jobbra az élességi zóna. A céges noti nem épp a legalkalmasabb erre, így a tévedés jogát fenntartom.
(#22645) balazs_pro:
Az újabb üvegeknél jobb a helyzet. Ellenben a 28-75 régebbi merítés. Hiába friss a gyártási idejük, az AF hibákért felelős fw nem változott.
Milyen vázra vennéd? -
balazs_pro
tag
Sziasztok!
Milyen mostanában a Tamronok minősége? Régebben elég sokan panaszkodtak a qc-re, én egy 28-75-öt tervezek venni.
-
Byk01
őstag
válasz
masterful87
üzenetére
Jó ára van, megéri.
-
masterful87
senior tag
Ez itten ugye egy kiváló vételnek számít?
Mind minőség, tudás, na meg ár szempontjából?!
Nagyon gondolkodóba ejtett.
-
Chapel
addikt
Tamron 150-600 a kiszemelt darab, de most kijött a két sigma verzió is.
A sigma Contemporary verzió ~350k, a sport meg ~550k, természetesen előbbi az érdekes esetemben.
(Sőt eu-n belül találtam 324-ért c. sigmát!)Sigma ránézésre tartósabb darab, fém ház ami külön tetszik, míg a tamron műanyag. Ennek persze ára van, majd egy kilóval nehezebb; sigma 2,86 kg - tamron 1,96 kg.
Mivel szeretek cserkelni, így azért a súly nem mindegy, de ha az a jobb akkor nem számít.
Sigmán több fícsőr van, 2 állásos stabi, végig van soft zoom lock stb, de 3 év gari, míg tamronra 5....szóval ki mit tud sigma vagy tamron? -
zed juron
aktív tag
Sziasztok!
Hátha valakinek van már összehasonlító tapasztalata: egy Tamron 16-300 utazó zoom kellene (sajnos pl. egy Sigma 150-500 túl nagy nekem). Eddig egy Nikkor 18-140-es objektív volt, amivel teljesen meg voltam elégedve. De kell a nagyobb zoom és nincs időm/helyem obikat cserélgetni adott szituációkban.
Emiatt érdekelne hogy valaki tudja hogy hozza a Nikkor 18-140 minőségét ekkora zoomátfogás mellett a Tamron 16-300? Ha egy szint lenne akkor az eléggé elgondolkoztatna. Ha nem hozza, akkor meg pláne

-
Horvla
csendes tag
válasz
aleister
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet (ismét
)!
Meg fogom nézni! Próbálgatom az objektívet, de nekem egy kicsit furcsának tűnik (AF és decenteresség szempontjából), de az is lehet, hogy én bénázok. Ha probléma van az obival, akkor hová "érdemes" vinni? Be "kell" bizonyítanom, hogy mi a baja, vagy elég ha mondom, hogy nem jó, nézzék meg?
Elnézést, hogy ilyeneket kérdezek, de még nem foglalkoztam garanciális dolgokkal (objektív)! -
aleister
veterán
válasz
Horvla
üzenetére
Ideális esetben az objektív lencséinek a csiszolása olyan, hogy középen adja a legélesebb képet, a sarkok felé távolodva pedig kisebb-nagyobb mértékben lágyul a rajzolata. Decenterességnél a tökéletlen csiszolás miatt az élességi zóna eltolódik valamelyik irányba. Ezt szerintem nem fogják szervizelni, legalábbis kétlem, hogy darabonként tesztelnék a lencséket, hisz egy objektívben 5-20 különálló optikai tag van.
Valószínűbb, hogy kapsz egy garanciális cserét.Keresel egy síkban lévő felületet -mondjuk téglafal, és egy kb f4-en lőtt fotónál elkezded vizsgálni, hogy:
1. középen a legélesebb
2. a bal szélen ugyanannyi-e az élességvesztés, mit jobb oldalon (nyilván ez vizsgálható vertikálisan is) -
Horvla
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy szerintetek egy új objektív (Tamron) lehet-e decenteres?
-
Colonel993
senior tag
válasz
fireman123
üzenetére
Nah gondolkozz kicsit.... vajon hol szoktak menni?

MM, Electro World, stb...
Hivatalos Márkadedikált dealer helyek, mint Fotoplus és társai...
DE MÉG az össze vissza utált (de sunyiban mégis mindenki által használt) Edigitalban is
-
Fotonhámozó
senior tag
válasz
bbkmachine
üzenetére
Van tapasztalatod a Canon 35 f/2 (Non IS) objektívvel? Ahhoz képest a Tami hogyan teljesít?
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
fireman123
üzenetére
Ez engem is érdekelne !

-
fireman123
őstag
válasz
bbkmachine
üzenetére
Melyik üzletekben szokott lenni?
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
yodamastah
üzenetére
Érdemes szem előtt tartani, hogy MINDEN évben tavasszal fotós cucc akciók mennek bizonyos üzletekben. Ez olyan "szentírás", mint a karácsonyi XBox/PS akció, vagy a focivébé/olimpia TV akciók. Ki kell várni a szezont és minden nap figyelni az üzletek oldalait. Nincsen olyan év, hogy ne lenne tavaszi akció! A Canon ráadásul nyaranta és telente is cashback akciózik globálisan. Ezt is érdemes kivárni.
-
.DLL
veterán
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Remélem nem olyan fátyolos lesz mint az 50-es... a 7 rekeszlamella is jól hangzik ennyiért
-
Alx.Mercer
aktív tag
Egy kis újdonság:
-
jagertibi
aktív tag
Azért a 16-35 f4 et is be akciózhatták volna ugy 200 ra....

-
nfsu17
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
és milyen?
pont azt néztem ki -
yodamastah
őstag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
ÁÁÁÁ most vettem pár napja 85 1.8-at

-
nfsu17
veterán
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
hát hogy az a jó.....

ha 2 héttel korábban jön ez, vagy én várok annyit, akkor megspóroltam volna ennek a xarkupac 10-18-nak a napellen(ke)zőjét
azért 2 obival még szemezek, lehet azokat becserkészem -
fr3ntzen
aktív tag
válasz
Alx.Mercer
üzenetére
Még igy is drága... legalabbis ami engem érdekel, illetve mashol olcsobb sokkal , talan igy jobb a megfogalmazas.

-
Alx.Mercer
aktív tag
Edigiben akciózzák a Canon obikat:
-
Clemi
veterán
Ha 100mm körüli fix, akkor szerintetek,
- Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro,
- Canon EF 100mm f/2 USM,
- Canon EF 100mm f/2.8 Macro USMa három közül melyik a nyerő? A Sigma képminőségéről jókat olvastam.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
ilgatto
üzenetére
1200D-ben is van vibrációs szenzortisztítás, mégpedig full automatikus! Minden be és kikapcsoláskor elvégzi a gép, ebbe nem is lehet "bele szólni", nem lehet úgymond kikapcsolni a funkciót. Ha tetszik, ha nem, a gép tisztít automatikusan! Ami nincsen sem az 1100D, sem az 1200D menüjében, az a vibrációs szenzortisztítás manuális indításának lehetősége a menüből. Kézi tisztítás funkció természetesen mindkettőben van, (a hagyományos tükörfelcsapós). Az 1100D és 1200D is megkapja a portaszító magnézium-fluorid bevonatot, plusz az automatikus vibrációs tisztítást ki-be kapcsoláskor. Az 1000D-ről nem tudok nyilatkozni, mert olyan gépem nem volt még, de egy 1100D és egy 1200D gépem is van jelenleg itthon. (Kérdezzetek bátran róluk). Szerintem az 1000D is ugyan ezt tudja, de ez csak tipp.
-
ilgatto
tag
válasz
bogarfull27
üzenetére
Az 1X00D szériában nincs automata szenzortisztítás.
-
berobi78
tag
válasz
bogarfull27
üzenetére
ha van benne, akkor az minden kikapcs/bekapcsnál tisztogat (600d-n így van)
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Warhammer 40.000
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Gigabyte alaplap topik
- Milyen routert?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Egy kis humor meg kell a topikba. ^^

De kirándulás stb célra nekem megfelel. .