- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Seep
senior tag
Uj Corsair sf450 es sf600 platinum tapok megvoltak mar? Kabelek sokkal jobbak. Jobb venti? Meg van ATX>SFX atalakito a csomagban.[link]
-
Ispy
nagyúr
Na mondom végre nem esik az eső, kéne egy teszt plexit hajlitani, a remek extol hőlégfúvóból 20 mp után kék színű füst formájában távozott az élet, így nehéz lesz meghajlítani a plexit. Projekt elnapolva.
-
Ispy
nagyúr
válasz
vegyszer #43385 üzenetére
HTPC topikban nagyobb eséllyel kapsz segítséget, ez itt az izmos kisgépek fóruma.
-
Archttila
veterán
Oldalsó panel S12A intake. [link] 1080ti-vel rakják össze ugyanilyen konstrukcióban, szóval remélem nem lesz gond
Ebben az elrendezésben alacsony fordulaton 50-53C avg. a CPU/VGA (bár az új Noctuával még nem tesztelték)
Ha be fúvásra rakom a két alsó ventit akkor feleslegesen felfűti a procit/lapot, és a VGA lamelláira fújt levegő is csak egy újabb zajforrás lesz.(#43388) Duracellm...
Köszi!
Front audioval évek óta nincs gond. Tudom kicsit rémesnek tűnik de hidd el csalóka...
Kábelkötegelő elfogyottA tápkábel krimepelésénél-összerakásánál, síkba kiterítve volt csavarodás-feszültség a szálakban?
A kábelt mint azt már korábban postoltam készen vettem de igen, az egyik fele úgy emlékszem (a gyári is) meg van csavarva, de ezt majd VGA összeszerelésnél még ellenőrzöm! Vagy másféle csavarodásra gondolsz?
-
törölt tag
válasz
Archttila #43384 üzenetére
Nem az igazi de egyelőre nincs jobb ötletem.
Front panel kábelét behúzhatod egy harisnyába, akár szálakra bontva, a végére meg tehetsz egy összefüggő 5x2-es csatlakozó blok-ot amibe belerendezed a hüvelyeket.
Az F.audio korbács biztos elfér sérülés/feszülés nélkül a vga és a kondi között?
Fekete gyors-kötők..
A tápkábel krimepelésénél-összerakásánál, síkba kiterítve volt csavarodás-feszültség a szálakban?
-
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy ha most szeretne az ember egy itx alapú HTPC-t összerakni, ami a 4K videókkal is elboldogul, valamint a folytonos torrent az osztályrésze, akkor melyik irányba érdemes nézelődni?
(az infrastruktúra adott, itx ház, tap, ami eredetileg egy Asrock E350-et, majd mostanáig egy szinten Asrock QC5000-et szolgált ki, de ugye Full HD vonalon)
Köszönöm szépen a segítséget!
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #43382 üzenetére
-
hegegabi80
addikt
-
HookR
addikt
Asus B450-I Gaming hivatalos oldal - [link]
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #43379 üzenetére
Mkiplexinél 1300 durván egy metis oldal méretve vágva, csavar helyek kilyukasztva. Na meg a szállítás. Csabala plexitől rendeltem utoljára az egy oldalon karcálló plexit 2 darab szállítással 4k volt. Egyébként meg a bauhausban 2mm víztiszta plexilap van vagy 800 forint, szóval merlin lenne az utolsó hely, ahonnét plexit vennék.
Persze nincsen baj a bolttal, sokat vásároltam már ott, de plexit valami 5k-ért adják. De szerintem obiban és praktikerben is lehet kapni, van ezekben a boltokban is házhozszállítás.
De ha metisre kell érdemes egyből méretre vágva kérni, nem kell vele vacakolni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #43374 üzenetére
2mm víztiszta plexilapból lesz, hőlégfúvóval meghajlítva és matt fekete spray-el lefújva, mármint ez a terv, valaki már korábban linkelte valahol itt a ph-n a projektjét, abból jött az ihlet, aztán neten rákeresve jött a többi.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43078 üzenetére
Nekiültem felragasztani a bordákat és közbe eszembe jutott amit pár hete írtál:
A buktató az lehet, ha 1 borda több mosfetet fed le, és van eltérés az alkatrészek magassága között. Ennek nem kell most így lennie, elég ha idővel görbül kicsit a PCB és kicsit elválik a ragacstól az egyik mosfet egy picit...
Zeni vagy!
mielőtt felragasztottam volna az első bordát fogtam fény tartottam a cuccost és valóban, girbegörbe minden 2./3. alkatrész a PCB-n. Nem vészes de egy egyenletes bordának tetején a 0.05mm vastag hővezető ragasztóval már több mint sok. (és akkor még hol van a hőtágulás)
Hagyom az egészet és megrendelem máshonnan a GELID féle VRM hűtést, mert az gap pad-del a felületen biztosan rászorul az összes hűtendő felületre. A ramsüniket természetesen nem szedtem le mivel különálló alkatrészek db/süncivel.
szerk.: Utólag könnyű okosnak lenni de azért valljuk be sokunknak meg sem fordul az ilyesmi a fejében arról már nem is beszélve, hogy a gyártó sem hívja fel a figyelmet ilyesmire abban kacat manual-ban.
best szakmai topic ever!
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
nem tudom off-e, de gondoltam hátha jön valami tipp
adott a mini ITX-es gépem.
metis, N3150, paneltáp, ssd, wd red 4gb ram.open media vault fut rajta (debian 9), NASnak használom.
~2 hetente valamiért full elérhetetlenné válik.
se SSH, se semmi.
logokban semmit nem találok semmit. addig full stabil...merre kezdjen vajon a hibakeresést? memtest86 lefutott hiba nélkül
-
Ispy
nagyúr
Megjött minden cucc, indulhat az RGB táptakaró projekt.
-
sevi90
csendes tag
Nem tudom ezt néztétek-e, ígéretesnek tűnik (Raijintek). Olcsó mondjuk annyira ez sem lesz.
-
HookR
addikt
ASRock B450 Gaming ITX/AC képek - [link]
-
Ispy
nagyúr
válasz
hegegabi80 #43349 üzenetére
Nekem most 75 fokon megy a vga játék alatt, pedig ki van vágva. Igaz silent üzemmódban.
-
8nemesis8
veterán
Ez a gyári venti nem túl hangos egyébként?
Nah ez jó hír, mert nem egy nagyon bika ez a hűtő, bár tesztek alapján méretéhez és árához képest nagyon is korrekt, de nem az van, hogy akkora hűtővel éred el ezt a hőfokot, ami a CPU árával vetekszikA felső részébe rakható 3,5"os HDD ugye jól emlékszem?
Vagy alulra, de akkor 2,5" nem fér oda. -
A Zéé
addikt
válasz
hegegabi80 #43349 üzenetére
Be Quiet SFX Power 2 300W, hogy teljesen pontosak legyünk, és egy hardveraprós ATX-SFX keret, mert azt nem adnak hozzá gyárilag.
-
A Zéé
addikt
válasz
8nemesis8 #43346 üzenetére
Fehér Metis Classic, gyári házventivel, ami meg lett fordítva, CPU-n egy ID-Cooling IS-40, 1 SSD, 1 HDD, illetve a 2 ventis Gigabyte 1050Ti. Mondjuk nincs húzgálva semmi sem, gyári értékeken van minden. Itt van egy régebbi screenshot a hőmérsékleteről: [link]. Ahogy nézem hazudtam az előbb, mert volt 69 fok is a VGA.
Amúgy nem mondom, hogy nem jutott eszembe még a lyuggatás, de sosem gondoltam eddig nagyon komolyan.
-
8nemesis8
veterán
Akkor csak halkan.
Pontosan melyik a házad?
Extra venti? CPU hűtő mik?
HDD, SSD?sati: Ez mikor lesz? Persze ráér szerintem.
Egyébként furcsaság, hogy rádugtam a hardvert és mintha bekapcsolna, majd kattan és lakapcsol a gép majd 1 másodperc múlva újra bekapcsol és utána működik. Nálad is így megy?Még nincs meg a friss hardver, ezzel azzal próbálgatom
-
A Zéé
addikt
válasz
8nemesis8 #43342 üzenetére
tudom, hogy eretnekség itt, de nem muszáj ám megvágni a Metist
Nekem sincs, és most alaphelyzetben 40 fok a cpu (i3-6100) és 45 a gpu (giga 1050ti), de játék alatt se főnek a cuccok eszetlenül. Legalábbis nekem korábban laptopom volt, ott 80 fok körül állt meg a melegedés, ahhoz képest itt 64-65 fok fölé nem ment a gpu sem, amikor méregettem a hőmérsékleteket. Megoldja a hűtője. -
8nemesis8
veterán
Az a baj, hogy nem nagyon van vagy drágán. Körbeírtam 5-6 webshopnak nem lehet beszerezni most sajnos, ami van raktáron az van.
Így elkezdtem gondolkozni 3 opcióban is.1. Veszek feketét ami Plusos
2. Veszek fehéret simát és vágok vagy vágatok rá felülre egy 140mm-es ventinek (nem lesz dedikált VGA egyenlőre így felesleg ennél több)
3. Agyalok a szürkén.Továbbá habár a Metis tetszik a Silverstone FT03 mini egy fokkal talán jobban tetszik, bár annak vannak hátránya az árát nem nézve is. Alacsonyabb cpu hűtő befogadás. Minőségibb és kisebb footprint.
Vannak érvek.Még alszok rá 1-2őt közbe olvasom a 40 000. hozzászólától a topikot
-
Archttila
veterán
Hosszú hétvégém lesz majd jelentkezem, viszont addig sajnos beszerelni sem igen lesz időm annyi a munka...
Ami elsőre feltűnt, hogy szerintem nehezebb mint az F12de ez persze az égvilágon semmit nem jelent viszont érezhetően több anyag van az új modellbe.
A doboza is kicsit masszívabb mint a korábbi daraboknak, és minimálisan átdolgozták a manual design-t is. -
8nemesis8
veterán
A Corsair SF450-nél hogyan láthatom, hogy hanyadik revízió?
Annyit láttam, hogy rev AD, de nem látok egyértelmű infót, hogy ez hanyadik kisadás.Hamarosan összeáll az ITX hackintosh
-
mpierre
veterán
válasz
Goose-T #43327 üzenetére
Yep. Én azért nem váltottam a t60 sfx-ről kolinkre, mert az axp 100 muszkli nem fér el benne 5 mm híján. Pedig pofás kis ház... Ha maradok levegőn.
Most ép a Lian-li pc q38 az, ami tetszik. De ott az előlapot, meg a táp függesztését kéne átalakítani, hogy beférjen még egy 240-es radi. Ez az vizezés miatt lenne jó választás. De aztán lehet, hogy marad a rétegelt lemez és corsair 800d-ből faragott itx kuckó vízzel hűtve. Vagy levegővel... Olyan határozott vagyok, na.
-
Goose-T
veterán
Az a hűtő 70mm magas ventivel együtt, a Kolinkba meg 54mm a max. magasság a speckó szerint, de itt azt írják, hogy 60mm még belefér. Szóval a Wraith Spire nem nyerő.
-
8nemesis8
veterán
válasz
Shin Chen #43288 üzenetére
Klafa, VGA nélkül egészen szellős lehet a kicsike. A fenti venti pont beleérne a 3,5"-os HDD-be?
Nekem mondjuk 1 hely elég, így az lentre simán jó lehetne...ahogyan nálad is van.
SFX tápot vettem, még a Metis is kérdéses, mert sajnos a Plus verzió, ami frankóbb lenne hűtés szempontból nem éppen jó áron van, ha fehéret szeretnék belőle.. -
8nemesis8
veterán
válasz
#16939776 #43287 üzenetére
Persze, de nyilván ehhez vastagabb ár is társul
A Metis mellett a nagy kedvens ez az FT03 Mini, így még nem sikerült döntenem, a Metis olcsóbb lenne, de a Silverstone annyival minőségibbnek tűnik képekről és picit kevesebb helyet is foglalna el az asztalról szerintem!Köszi a tápkapcsolási tippet!
Neked volt Metis-ed egyébként? Kíváncsi lennék, hogy összehasonlítva a Silverstone házzal mit mondanál!? -
8nemesis8
veterán
válasz
hegegabi80 #43282 üzenetére
Köszi a linket és véleményt.
SFX táp mellett döntöttem végül, mert nem erőltetném a régebbi ATX tápomra és még nem fix a ház kérdése és nekm akarok pár héten belül újabb tápot venni, a gépre emg szükség van és a forint gyengülése sem éppen segítség most.
Szóval Corsair SF 450-et vettem, a legtöbb tesztbe a top 1-2-be sorolják és valami 7 év garanciával nem is tűnik már annyira vészesnek. ITX ház lévén szerintem kell, hogy moduláris legyen a táp is.Ringman: Most is annyi a kiszállítás, tehát ha mást is rendelsz ingyen kihozzá és pont ismerősnek kell majd projektort rendelni talán...
-
8nemesis8
veterán
Igen láttam a hirdetését, ennyit nem biztos, hogy megér nekem 2000+posta. Feléből megoldom én is vagy még az sem kizárt, hogy sfx tápos házat veszek.
Jelenleg 3-4 nagyon szimpatikus ház van, többek között a Metis is ilyen.Egyébként láttam, hogy volt itt olyan, aki ATX táphelyre SFX tápot 3ponton rögzített egy alátét segítségével. Ha hordozva nincs, talán az is megteszi átmenetileg!
-
Igaziból ez jól hangozna, mert teljes értékű VGA-t szeretnék mellé.
Közben azon is gondolkoztam, hogy lehet a monitor mögött is elférne valami slim ház...Az alapkoncepció az, hogy bedugom a komplett gépet az asztalba és akkor elfér egy ultra wide monitor azon a +25 centin.
-
Kolink Rocket még 20k HUF-t sem ér, csak azért ennyi az ára, mert DAN A4 koppintás... pfej.
Szerk.:
IN WIN A1 a varázslóéknál, 600W-os tápegységgel 90k HUF! -
HookR
addikt
Javaslom a kiszemelt alaplapok adatlapjának összehasonlítását, hogy megfelel-e az igényeidnek. Például:
- Az ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac-n bár van Type-C USB csati, de 3.1 Gen1 (5Gbps) a max., amit támogat, illetve a 2db HDMI is csak 1.4-es (4K/30Hz).
- A Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI-n van USB 3.1 Gen2 (10Gbps) csati is, igaz csak Type-A. Illetve a HDMI 1.4 mellett egy DP 1.2-es csati (4K/60Hz), persze még így is kell hozzá DP 1.2 to HDMI 2.0 adapter, ha 4K/60Hz-es jelet akarsz a TV-re küldeni."Erről valakinek van esetleg tapasztalata?"
A másik topikban linkelt tesztek értékelését érdemes átnézni. Negatívumként azt róják fel, hogy szerelésnél vigyázni kell a lemezek éleinek eldolgozatlanságára, illetve a kis 80mm-es pörgettyű nem a leghatékonyabb a ház szellőztetésére. -
HookR
addikt
válasz
D1Rect #43308 üzenetére
Ahhoz, hogy ATX (vagy SFX(-L)) táp elférjen ~10cm magasságban, az alaplap mellé kell helyezni vízszintesen. ATX táphelynek leginkább akkor van értelme, ha nagyobb fogyasztású és így teljes magas dVGA-t is fogad a ház, aminek szintén az alaplap mellett, fektetve kell lennie. Ez utóbbi elméletileg akár el is férhetne 30cm-ben (flexibilis riser-rel, az alap 111mm-nél nem igazán magasabb dVGA-val, a kiegészítő tápcsatlakozójának igencsak kevés helyet hagyva), de a gyakorlatban inkább nem. Például:
- Silverstone RVZ01B-E (382 x 105 x 350 mm)
- Silverstone RVZ03 (382 x 105 x 350 mm) -
Létezik olyan ház, ami 10cm magas és teljes méretű táp belefér?
Szélességében lehet akár 30cm is, mélységben meg akár 50+. -
törölt tag
válasz
Archttila #43305 üzenetére
Adott alkatrész vs. levegő relatív sebességéről van most szó, mindegy hogy jön vagy megy a légáram, vagy merre áll a ventilátor a házban.
A második képen lévő solution is gondosan kihagyta ezeket az induktivitásokat hogy érje őket a levegő.
Azok az apró "U" jelölésű alkatrészek a PCB felé hűlnek leginkább oda vannak forrasztva, ha van rajta gap pad+borda az se baj, de a pcb-levegő relatív sebessége legyen jó nagy, így alacsony a hőellenállás arrafelé.
Gyári mókuskerekes hűtés nem véletlenül a PCB-n lévő alkatrészek közül is szívja a levegőt, ezzel biztosítva a PCB hűtését a borda alatt.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43304 üzenetére
"Ha küldöd rendesen levegővel akkor nem lehet baj belőle"
Érdekes amit írsz mert a legtöbben (sőt szinte mindenki) exhaust megoldást használ a VGA alatt ha egyedi (legtöbbször Arctic) hűtésről van szó. Ebben az esetben a két alsó ventilátor kifelé fújja a meleg levegőt alul a házból nem pedig közvetlen a bordákra, ezáltal csökken a CPU/MB temp. Ezeket a teszteket már többen többféle elrendezésben, és különböző méretű ventilátorokkal sokszor elvégezték. (SFF/HardForum)
Na mindegy ezen még elgondolkodom, mert én is azt látom logikusnak amit te javasolsz, viszont látszólag az ellenkezője is tökéletesen működik.
Itt egy 1070FE+GELID VRM KIT pic amin jól látszik, hogy a borda fedi azokat a pici alkatrészeket is, amikre az Arctic már nem melléklet, illetve a gyári vázzal szintén érintkezik az a rész. (lásd előző post)
-
törölt tag
válasz
Archttila #43303 üzenetére
Az Rxx jelölésű alkatrészek megengedett átlag disszipációja ~1,6W ehhez tartozó megengedett hőmérséklet emelkedése max. 40C°. Megengedett max. alkatrész hőmérséklet 125C°
Ha küldöd rendesen levegővel akkor nem lehet baj belőle. Én javasolnám hogy a GPU bordán keresztül kontakt hőmérővel csekkold le a PCB és ezen alkatrészek hőmérsékletét állandósult állatban. Ha aggasztó a különbség emeld a légáramot.
Ha R33-ra teszel bordát, azt fordítsd el 90°-al, hogy ne akadályozza a VRM bordát maga mellett.
-
Archttila
veterán
Mivel nem érkezett meg a GELID kifejezetten GTX 1070/1080-ra gyártott komplett VRM heatsink KIT-je úgy döntöttem, hogy felteszem a gyári Arctic megoldásokat de most kicsit elakadtam.
Első körben arra gondoltam, hogy az alábbi elrendezésbe fogom rögzíteni a bordákat: (A ramsüniket leszámítva egyik sincs még felragasztva)
Referenciának az alkatrészek kérdéses területein található bordán hagyott nyomatai:
Ebből jól látható, hogy van pár alkatrész amire nem jut borda, illetve különböző okokból ezek felhelyezésére sincs lehetőség...
Megnéztem más felhasználók rögzítési módjait is, íme:
GTX 1070:
GTX1080:
Mit gondoltok a fenti megoldásom megfelelő lesz? illetve mennyire lehet problémás, ha az R alkatrészt borda nélkül hagyom, mert alapesetben mint látjátok ezt a mókuskerék közvetlen hűti, (amelyiket nem az gap pad segítségével hozzáér a vázhoz) szóval szerintetek merjem "pucéron" hagyni vagy mindenféleképpen tegyek azokra is bordákat?
-
HookR
addikt
"Van esetleg olcsóbb?"
Igen, van olcsóbb is. Ezeket lesd meg, talán ezeknek nincs annyira durván elszállva az ára:
- ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac
- Biostar X370GTN
- Biostar X470GTN
- Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI
- MSI B350I PRO ACIlletve hamarosan a boltok polcaira kerül:
- ASRock A320M-ITX -
CSB29
aktív tag
Sziasztok!
Tervezek itx dobozra váltani, mostani AM4 x370 atx helyett. Baromi drágák a b350 itx lapok, talán még a gigabytenak van a legolcsóbb, de az is 38e+ újonnan. Van esetleg olcsóbb? Lehet már már, nem is jönnék ki rosszul, ha intelre váltanék h310 itx lappal + i58400-al, + olcsóbb rammal a mostani Gskill 3000 helyett (jó áron elkapkodnák aprón sztem). Mit gondoltok? Csak játék lenne a leghúzósabb, komolyabb munkára nem kell. Asrockéknál láttam 28e+ áron a h310 mini itx/ac lapot, az nagyon szimpatikus.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nintendo Switch 2
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Ingatlanos topic!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged