Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turbo73
tag
Nekem volt Epson 9400-em. 4k-ban is remek képe van, nem csak natív 1080p-ben. Viszont egyértelműen SDR-ben kell használni, a HDR csak parasztvakítás, normális Tone Mapping-ja nincs. Tehát vagy SDR anyagokat használj, vagy ha ragaszkodsz a 4k HDR-hez, mert mondjuk van egy jó OLED tévéd, akkor a projektornál használj MadVR-t a Tone Mapping-hoz, akkor fogod kapni a legjobb képet.
-
DonKkosa
csendes tag
Szaisztok! Új vagyok itt, lenne egy kérdésem, kezdek belekeveredni a torrentek tömörítésébe.... Szeretnék a lehető legjobb minőségben lejátszani mindent, PlexHTPC->tw9400. Ha nem tud a vetítőm Dolby Visiont és csak úgy is a hdr alapsávot játsza le, akkor érdemes olyat keresnem, ami eleve hdr10 sávba tömörítették? Melyiknek lesz szebb a képe? példa kedvéért:
1 Avatar.2009.REPACK.EXTENDED.2160p.UHD.BluRay.REMUX.DTS-HD.MA.5.1.DoVi-HDR.HEVC.HuN-TRiNiTY
2 Avatar.2009.TC.READ.NFO.2160p.UHD.BluRay.REMUX.TrueHD.Atmos.7.1.DoVi-HDR.HEVC.HuN-TRiNiTY
3 Avatar.2009.TC.REPACK.2160p.UHD.BluRay.REMUX.TrueHD.Atmos.7.1.HDR.HEVC.HuN-TRiNiTY
itt akk az utolsó verziónak lesz a legszebb képe, mert az eleve hdr?
Illetve a Hybrid REMUX az jobb mint a Remux mert több forrásból rakják össze? -
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #59046 üzenetére
4k siman megy vele nalam, ilyen van nekem is
meghat elobb probalja ki a kerdezo, hogy igy mukodne-e nala, de szvsz nem fogja
aztan ha jo, akkor lehet kolteni egy jobb minosegure is, ez meg maradhat tarcsiba
(nalam is ez van) -
benyovszki4
csendes tag
válasz
MasterMark #59043 üzenetére
Megnéztem a TV-t és valami DTS volt kiválasztva az automata helyett és az outputhoz csak PCM opció volt, vissza állítottam automatára így a PCM mellett is előjött az automata opció, és megjavult. Ezek szerint mégis én nyomkodhattam el valahogy.
Köszönöm a segítséget
-
viperabácsi
addikt
válasz
SunMount3r #59046 üzenetére
biztos nem
oda valami ilyesmi kellene -
Necronom
senior tag
-
benyovszki4
csendes tag
válasz
MasterMark #59043 üzenetére
A TV mindenképp tovább tudja adni, mivel amikor először beállítottam, akkor egyértelműen működött, az erősítő amikor hangot kapott VLC-ből vagy játékból, akkor kiírta hogy Dolby Digital és a hangszóró teszt file-ok is hibátlanul mentek. Azóta valami változott és most nem jó.
-
MasterMark
titán
válasz
benyovszki4 #59041 üzenetére
Az csak egy része és nem is biztos, hogy tovább tudja adni a tévé a HDMI-n érkező többcsatornás hangot. De a tévén mindenképp automatán hagyd, ne PCM legyen.
A lejátszó szoftverben pedig be kell jelölni SunMount3r is írt, hogy AC3 és DTS-t továbbküldjön, amennyiben kezeli az erősítő mindkettőt.
-
benyovszki4
csendes tag
válasz
SunMount3r #59040 üzenetére
VLC-t használok, eddig azzal is működött, de most játékokban sem. Azt írja az erősítő, hogy PCM jelet kap, a másik komment alapján akkor az csak stereo lehet
-
benyovszki4
csendes tag
válasz
MasterMark #59039 üzenetére
Hmm, akkor a TV-n fogom megnézni a beállításokat, mert úgy emlékszem, hogy ahoz nem nyúltam, de akkor hátha. Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
benyovszki4 #59038 üzenetére
Azt sem írtad milyen lejátszó programot használsz. Az MPC-BE-ben és a Kodi-ban is be lehet állítani, hogy minden hangot többcsatornás AC-3-ban, azaz DD-ben küldjön ki.
-
MasterMark
titán
válasz
benyovszki4 #59038 üzenetére
Optikain PCM-ben csak sztereó van.
Ha térhangzást akarsz akkor Dolby Digital vagy DTS kódolással kell küldeni az optikain a jelet. Attól függ mit tud kezelni az erősítő.
A Dolby Access az nem erre való. Az Atmos for Headphones ahogy a nevében is van az sztereó fejhallgatóhoz van.
-
benyovszki4
csendes tag
Sziasztok, remélem jó helyen járok!
Adott egy PC ami nem dedikált HTPC, erről játszom is stb. Win10 legfrissebb update.
A PC HDMI-vel be van dugva a TV-be, ami PCM-re van állítva és optikán küldi a hangot az erősítőnek ami 4.1-et hajt.Namost amikor először felraktam a surroundokat, akkor elkezdtem bizgetni mert nem volt triviális a beállítása, de sikerült végül, azt hiszem hogy letöltöttem a Dolby Access-t, elindítottam a "Dolby Atmos for headphones" trial verzióját, de végül a hangeszköz beállításnál a dolby atmos for home theatre volt kiválasztva (ami elvileg ingyenes a dolby accessben) és azzal ment rendesen, az erősítő jelezte hogy dolby digital jelet kapott.
Most kisebb kihagyás után próbáltam újra surround tartalmat lejátszani és feltűnt, hogy nem megy, és valóban csak stereo jön ki a windowsból, az egyetlen változás ami történt az az, hogy lejárt az atmos headphone trial verziója. Továbbra is engedi kiválasztani a dolby atmost az eszközbeállításokban, nem dob hibát, nem ugrik vissza stereo-ra de mégis csak stereo jelet küld a windows.
Bárkinek bármi tipp esetleg?
-
SunMount3r
nagyúr
-
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #59035 üzenetére
semmi problema, de itt az okara akartunk rajonni az alapveto bibinek
aktív DP->HDMI átalakító kell
ezert lett igy:
a 3 kabeles tehat igy
1. VGA HDMI -->AVR - ez a hang, hogy tudjon dekodolni az AVR
2. VGA DP -->TV (itt nem lesz hang tovabbitas csak ugy magatol) - ez meg csak kep
3. TV vissza HDMI -->AVR (itt figyelj oda, mert a Samsung TV-ken az 1-es HDMI port /ha van/ akkor az az ARC es nem beztos, h igy lesz hang) - ez meg a TV hangjaen nem tudom, hogy az o oprendszeren hogyan hivjak a kiterjesztett kepernyot, de bizosan tudod mirol beszelek, amikor azt mondom, h 2 aszal kell, ahogy a winban is van a klonozasos kepernyo
es mivel a kep nem megy az AVR-be, hanem kozvetlen a TV-be igy nem problem a 4k sem
ha jol megnezed mit es hova dugdosunk
de probalas nelkul senki sem fog tudni segiteni, rajtam kivul meg nem irt neki mas
ennyi -
ratkaics
senior tag
válasz
Necronom #59032 üzenetére
De az erősítőm nem tudja az ARC.-ot, tehát nem tudja fogadni a TV-től érkező hangot. Illetve olvastam olyat is, hogy nem mindegyik TV képes minden hangkódolást visszaküldeni az ARC-on. Szóval ez az én szememben inkább szükség megoldás, mint egyszerűsítés...
A libreELEC 10.0.X verzióban még be lehet állítani, hogy melyik kimeneten legyen a kép l, a.11.0.X után már nem lehet(vagy csak én nem találtam meg). -
Necronom
senior tag
válasz
ratkaics #59031 üzenetére
azert szerintem, mert ha mar a videokartya egyik HDMI kimenetebe bent van valami, akkor onnantol az osszes tobbin mar nincs, csak akkor, ha van egy masik asztalod a gepen
azaz kiterjesztett modban hasznalod ..lasd pl winfosnal a 2 monitoros modod, ami lehet kiterjesztett vagy masolat (azt hiszem valahogy igy hivjak. vagy kivetites modnak)ha nagyon ragaszkodsz ahhoz, ami nalad a 3db HDMI kabel a 2 helyett, akkor a hangot kuld HDMI kimenetrol a kepet pedig DP-rol, a vissza hangot TVrol meg marad ugy ahogy volt
az ARC utan erdemes lenne utana olvassal mert pont erre valo ahogy elozo postban irtam
a 3 kabeles tehat igy
1. VGA HDMI -->AVR
2. VGA DP -->TV (itt nem lesz hang tovabbitas csak ugy magatol)
3. TV vissza HDMI -->AVR (itt figyelj oda, mert a Samsung TV-ken az 1-es HDMI port /ha van/ akkor az az ARC es nem beztos, h igy lesz hang)de akkor se ertem minek kell ezt igy bonyolitani, mert a HDMI ARC port pont arra jo, hogy visszafele is kuld...
de persze ahogy te jonak latod -
Borisz76
nagyúr
válasz
ratkaics #59028 üzenetére
Nem ismerem a szoftvert de létezik HDMI Splitter vagy HDMI Audio Extractor néven olyan kütyü , ami azt csinálja , amit te szeretnél...
Egy HDMI kimeneten hangot továbbít míg a másikon meg csak képet.
Pontos tipust nem tudok mert csak olvastam róla....sosem használtam még ilyesmit.
Nálam PC - HDMI kábel - Házimozi erősítő - HDMI kábel - TV a sorrend. -
ratkaics
senior tag
válasz
Necronom #59027 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mi köze az egésznek az ARC-hoz.
Az AVR és a TV pontos típusát most nem tudom megmondani.
De odáig jutottam tegnap, hogy a 10.0.X verzióig van a beállítások/képernyőnél olyan, hogy HDMI kimenetet lehet váltani. Ott ki lehet választani, hogy melyik kimeneten van a TV.
A következő verzióknál nincs ilyen menüpont.És bármit csinálok, ha az erősítő rá van dugva a PC-re, akkor mindenképpen azon megy a kép. Kivéve, ha az EDID-el erőltetem a TV-re. Na olyankor viszont sehol sincs kép.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
LibreELEC-et használok már jó ideje egy core i3-7100-as gépen.
Hosszú idő után most frissítettem a LibreELEC-et a legújabb 12.0.2-es verzióra (eddig valami nagyon régi verzió volt fent, talán 8.x.x).
Nálam az alaplap egyik HDMI portjára az erősítő van rákötve, mert az ismeri a "komolyabb" hangkódolásokat is és a TV pedig a másik HDMI portra van kötve, amin csak a kép megy. /Ugyan ez a TV persze rá van kötve az erősítő kimeneti HDMI portjára is, de mivel az erősítő nem tudja a 4K-t ezért a kép a PC-ből közvetlenül megy a TV-re/
A régi verzióval ez működött is rendesen. De ennél az új verziónál sajnos csak az egyik kimeneten van kép, a másikon mindig "sötétség" van.
Próbáltam a EDID-el babrálni.
De nem jutottam eredményre. Hiába van a syslinux.cfg-ben beírva az, hogy a video a HDMI-A-2-n menjen ki. Ha rádugom az erősítőt a másik HDMI portra, akkor mindkét kimeneten fekete lesz a kép és nem látszik semmi.
SSH-n keresztül tudom visszaállítani, hogy ha csak a TV-van rádugva, akkor legalább kép legyen.
Tudtok segíteni, hogyan lehet megoldani ezt a problémát?Előre is köszönök minden segítséget!
-
szacsee
nagyúr
válasz
SunMount3r #59024 üzenetére
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
szacsee #59023 üzenetére
De ha már arra is rákérdeztél, hogy mennyire "biztonságos" a dolog, akkor leginkább az UPnP kerülendő. Próbáld inkább "belőni" az NFS-t, vagy az SMB-t helyette. SMB esetén ha meg a PC-d Windows-os, akkor lehet az "őskövület" NAS-hoz be kell kapcsolni még az SMB V.1-et is.
-
szacsee
nagyúr
válasz
SunMount3r #59022 üzenetére
Köszi, elég őskövület már, NFS-t megnézem tudja-e, ha nem akkor public dolgok maradnak rajta.
Idővel rájöttem, hogy a beállításokban a szolgáltatásoknál kell az UPnP-t engedélyezni, utána már látta a pc is a megosztott fájlokat. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
szacsee #59021 üzenetére
Ha tudja a NAS, akkor az NFS a legjobb. Amúgy, ha esetleg SMB-vel (Samba) vannak megosztva, akkor a Kodi beállításai között lehet állítani az SMB verziószámot. Ez akkor kellhet, ha már pl. régebbi a NAS és alapból nem tudja a magasabb (2 v. 3) verziójú SMB-t.
Amúgy meg lehet nem is ez a gond, ha SMB megosztás van a NAS-on, mert a Kodi általában az SMB-t nem látja, nem tudja tallózni "automatikusan", ilyenkor manuálisan kell megadni neki a NAS ip-jét (ossz ki minden eszköznek fix ip-t a router-ben) és az esetleges felhasználó/jelszó párost hozzá.
Az NFS megosztás azért is jobb, mert a Kodi alapból látja és jelszó sem kell hozzá.
Az az UPnP viszont eléggé "nem jó" dolog, elavult protokoll és kockázatos is.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Család apró tagjainak kérésére szeretnék beüzemelni egy NAS-t és egy HTPC-t.
Eddig a NAS alapbeállítással ment, de attól tartok nem volt megfelelően konfigurálva.
Okos TV-k gond nélkül látják, illetve egy libre Elec Rpi is gond nélkül kezeli, de a hálózatra kötött pc-n a Kodi-t nem tudom rávenni, hogy betallózza hálózati mappaként.
Libre Elecnél megnéztem Upnp eszközként látja a NAS-t. PC-s kodi viszont nem látja helyi hálózaton betallózható eszközként.Kicsit off:
Azt szeretném kérdezni, hogy ez így mennyire biztonságos, vagy érdemes átpakolni jelszóval védett mappába és azt beállítani?
Illetve egy régebbi Zyxel NAS-nál milyen fájl megosztást / média szervert érdemes beállítani, hogy viszonylag biztonságos legyen, ha esetleg családi videót is töltenének fel később a filmes mappába? -
spiky03
veterán
válasz
SunMount3r #59016 üzenetére
Köszi szépen az infókat
Ezeket még nem tapasztaltam, mert jelenleg magyar sorozatot nézünk a BEvel.Amug szerintem én is az MPC-HCt fogom használni, ha lesz MadVr.
ISOkat BD lejátszó progival játszok le, így az nem szempont a MPCben.@Khaosz55
Igen, mert érdekel a Ti véleményetek is, akik már hosszabb ideje használják és kíváncsi vagyok, hogy a válaszai mennyire állják meg a helyüket.
De elnézést ha neked ez gondot okoz.@BIGi75
Köszi szépen neked is
Igen nagyon komoly szövege van már a ChatGPTnek.mintha egyik haver válaszolna. Nah meg ugyan abban a chatben emlékszik a korábban feltett kérdésekre, megjelölt igényekre.
-
BIGi75
senior tag
válasz
Khaosz55 #59017 üzenetére
Én nem így látom. Ha felteszel egy szoftvert és nem értesz hozzá, azon gondolkodhatsz, nem fogsz előrébb jutni. Marad az hogy fórumokat bújsz, vagy beírod cgpt-nek a kerdéseidet. Szoftveres témában sztem egyre jobb (vagyis mindenben) és azonnali segítséget tud nyújtani a használattal kapcsolatban. Egyebként a "saját cgpt-d" (regisztrálva, mentéseket engedélyezve) is fejlődik a használattal, gyakorlatilag a saját igényeidre, gondolatmenetedre szabva.
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Most komoly hogy ChatGPT kérdezed erről és utána itt a fórumon is. Ennyi erővel megkérdezheted, hogy a rántott húst szeretem-e jobban van esetleg mit szerethetek még jobban.
Szerintem, nem árt ha tapasztalatot gyűjtesz, kipróbálod az egyiket aztán a másikat. AI kb arra jó hogy az emberi gondolkodás elsorvadjon. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Ahogy én látom: Az MPC-BE a külső sup feliratokat nem kezeli teljesen jól, ha visszapörgetsz a videóban már nem jeleníti meg őket, csak ha újra töltöd a feliratot, az MPC-HC-val nincs ilyen gond. Voltak/vannak olyan DVD képfile "formátumok", amiket nem tud, vagy csak hibásan kezelni, ezeket az MPC-HC jól, vagy legalábbis jobban kezeli. A médiainfó néha csak hosszú másodpercek után töltődik be, míg a sima MPC-HC-ben rögtön.
-
spiky03
veterán
Megkérdeztem a Geminit is, hogy ő milyen beállításokat ajánl a mostani gépemhez meg a tervezetthez.
Hasonló beállításokat mondott mint a ChatGPT.
Valamint megkérdeztem őket, hogy melyiket ajánlják az MPC-HC és az MPC-BE közül és mik az érdemi különbségek.Ezeket írták:
ChatGPT
MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema)+ Előnyök:
Könnyű, stabil, jól dokumentált
MadVR támogatás tökéletes (ez volt sokáig a "standard" párosítás)
Konzervatívabb frissítések (stabilabb lehet bizonyos rendszereken)– Hátrányok:
Ritkább frissítések, kisebb fejlesztői csapat
Kevesebb modern extra (pl. nincs beépített YouTube támogatás, modernebb skin)MPC-BE (Black Edition)
+ Előnyök:
Aktívabb fejlesztés, modern felület
Több beépített funkció (pl. médialejátszóként modernebb élmény, médialista, beépített kereső stb.)
Vizuálisan szebb, letisztultabb kezelőfelület
Jobb integráció MPC Video Renderer-rel
Alapból több formátumot ismer fel– Hátrányok:
Néha kevésbé stabil nagyon régi gépeken
MadVR-rel együtt néha több kézi finomhangolást igényelHa MadVR-t használsz
Mindkettő jól együttműködik vele, de MPC-HC-t sokan még mindig preferálják, mert MadVR fejlesztéskor azon tesztelték évekig.Ha MPC Video Renderert használsz (mint most):
Az MPC-BE a jobb választás, mert ez jobban integrálódik vele, és aktívan fejlesztik együtt a renderert is.Gemini
Az MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema) és az MPC-BE (Media Player Classic - Black Edition) is a népszerű Media Player Classic (MPC) médialejátszó továbbfejlesztett változata, de vannak köztük különbségek. Nézzük meg, melyek ezek, és melyik lehet a jobb választás a számodra!
Főbb különbségek:
* Fejlesztés és frissítések:
* Az MPC-BE aktívabban fejlesztett, és gyakrabban kap frissítéseket, ami általában jobb kompatibilitást és újabb funkciókat jelent.
* Az MPC-HC fejlesztése kevésbé aktív.
* Funkciók és jellemzők:
* Az MPC-BE általában több modern funkciót tartalmaz, például jobb lejátszási listakezelést, 3D videó támogatást és néhány további vizuális fejlesztést.
* MPC-BE modernebb kinézetet biztosít.
* MPC-BE modernebb kodek támogatásal rendelkezik.
* MPC-HC youtube-dl támogatása jobb.
* Teljesítmény és kompatibilitás:
* Mindkét lejátszó könnyű és gyors, de a frissebb MPC-BE néha jobb teljesítményt nyújthat a modern hardvereken és újabb videóformátumoknál.
* MPC-HC alapértelmezetten LAV filtereket használ, míg MPC-BE FFmpeg-et. Ebből adódóan előfordulhat, hogy MPC-HC hatékonyabb a dekódolásban.
Melyik a jobb?
* Ha a legújabb funkciókat és a legaktívabban fejlesztett lejátszót keresed, az MPC-BE valószínűleg a jobb választás.
* Ha egy stabil és egyszerű lejátszót szeretnél, az MPC-HC is jó választás lehet, bár a fejlesztése kevésbé aktív.
MadVR-rel való használat:
* Mindkét lejátszó jól működik a MadVR-rel. A választás inkább a személyes preferenciáktól függ.
* MadVR használatánál a lejátszó kevésbé fontos, mivel MadVR végzi a videó renderelésének nagy részét.
Összefoglalva:
* Az MPC-BE általában a modernebb és funkciókban gazdagabb választás.
* MPC-HC stabilabb lehet.
* MadVR használata esetén mindkettő megfelelő választás.Ti, hogy látjátok ezeket? Ki melyiket preferáltja inkább?
-
BIGi75
senior tag
válasz
Turbo73 #59011 üzenetére
Én is túloztam a kicsit, hogy nincs különbség, mert azért van, de sztem használható az mpcvr és elboldogul egy 100ezres PCvel. A madvr tone mapping-ja fejlettebb, jobban konfigurálható. Gamut mappingot is használ ezért jobbak a színek, az mpcvr valóban könnyel clippelhet csúcsfényeknél, mad-nál jobb a highlight kezelés. Ami még könnyen észrevehető az a fókuszon kívüli alakzatok elmosása, madvr-nél szebb a bokeh, mpcvr kockásodhat. De mindez van akinek alig-, vagy nem is zavaró. Ha bírja a gép akkor nem kérdés, hogy melyik a jobb, sztem az a kérdés hogy akinek ezért fejleszteni kell a hardvert annak megéri-e többet költeni a PC-re, vagy teljesen el van mpcvr-el, ami a hardverigényéhez képest egy jó render.
-
Joshi
titán
válasz
Turbo73 #59010 üzenetére
Nekem ami feltűnt, hogy spiky03 fórumtársnak az MPC Video renderer verziószáma 0.9.3.2363, addig a tiéd csak 0.6.7.2013. Azt nem tudom, hogy ez konkrétan minek a verziószáma, meg hogy számít-e egyáltalán valamit.
-
Turbo73
tag
Na letöltöttem az új MPC video render-t és kipróbáltam. A minőség terén nem igazán történt változás, egyedül a max fényerő beállítás lett a pozitívum. Nálam a MadVR és most már az MPC VR is egyformán 110 nit-re van állítva. Az MPC VR-al a kép még mindig sötét (ha leveszem a max nit-et, akkor kivilágosodik, de akkor meg fehérben vág/kiég), a színek fakók, a kontraszt rossz, a kép dinamikátlan. Csináltam 2 screenshoot-ot, de ez nem igazán adja vissza a valóságot.
1 MadVR2 MPC VR
Sajnos az egész képeket nem tudtam ide feltenni, mert túl nagyok. Talán így is látszik a különbség.
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58972 üzenetére
Elgondolkoztam azon, amit írtál. Az nem lehet, hogy szerinted jó az MPC video render, én meg ekkora különbséget látok. Amikor én szenvedtem vele, még egy sokkal korábbi verzió volt, azon például nem is lehet beállítani a kijelző max fényerejét. Úgy látszik, hogy erre a fejlesztők is rájöttek, hogy így szar, ezért bele implementálták. Ha lesz időm, le fogom tölteni az új verzióját, és adok neki még egy esélyt, összehasonlítva a MadVR produkciójával.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59008 üzenetére
Sztem olyan anyaggal teszteld a módosításokat amit már ismersz, sokszor láttál, tudod hogy szokott kinézni ezért könyebben észreveszed a változtatást. Nem a legkiválóbb minőségű demo-t kell elővenni először, hanem pont az átlagosan használt formátumok, felbontások megjelenítése érdekes szerintem. Majd a végén, mikor megvan a legjobb beállítás, akkor kell elővenni a 80Mbps szuperminőséget és ha még azzal is folyamatos a lejátszás, akkor lehet hátradőlni, hogy milyen jó lett a kép
-
spiky03
veterán
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59006 üzenetére
Szoftveres témákban sztem nagyjából otthon van, ritkán szokott hülyeségeket írni. Korlátozott angol tudással és hozzáértés hiányában a Madvr rengeteg beállítása ijesztően hathat, ezért is tanácsoltam a CGPT-t. Én sem vagyok nagy mágusa, ha valamiben bizonytalan vagyok rákérdezek, és ha továbbra is; akkor még utána nézek egyéb fórumokon, de ez a legegyszerűbb azonnali segítség sztem.
A javaslatokról annyit, hogy ki kell próbálnod. Lehet 1-1 beállítás hatását észre sem veszed, de mégis fogja géped. Le kell tesztelni, ezekkel nincs veszteni valód, ha nem tetszik, vagy sok a hardvernek visszaállítod kevésbé erőforrásigényes beállításra. Azt már látod miket javasolt állítani a CGPT, nem is kell mást piszkálgatnod, ha nincs extra igényed. A nit beállítással viszont nem értek egyet, mást tapasztaltam. Azt írta, emeld 125 nitről a target nit értéket 150-200ra ha fényesebb képet akarsz. Ez sztem pont fordítva van. Alacsonyabb target nit beállítás esetén a video render a HDR fényinformáció nagyobb részét a középtónusba nyomja, ezért világosabbnak hat a teljes kép. Viszont túl alacsonyan már a világos részlet clippingel és elveszik. Próbáld ki az MPCVR-nél, ott azonnal módosítja a video képét, ha mozgatod a nit csúszkát. Nekem kicsivel a valós alatti nit érték jön be. -
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58989 üzenetére
Tegnap megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy milyen beállításokat ajánl a jelenlegi gépemhez a MadVRben meg a jelenleg használt MPC Video Renderer-ben.
Valamint megkérdeztem a tervezett gépemről mi a véleménye.Ezeket dobta:
A jelenlegi hardvered korlátozott teljesítményű MadVR szempontjából, főleg az Intel HD grafika miatt. A legjobb Full HD beállításokhoz érdemes az alábbiakat próbálni:
Alapbeállítások (Full HD megjelenítéshez)
1. Scaling algorithms (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: Lanczos (3 taps) vagy Jinc (Ha szaggat, akkor próbáld Bicubic 75-öt)
- Chroma upscaling: Bicubic 75 vagy SoftCubic 70
- Downscaling: Lanczos (3 taps) vagy Bicubic 75
2. Artifact Reduction:
- Debanding: Közepes értékekkel (Low-Medium), ha a forrásanyag zajos vagy banding problémás.
3. Smooth Motion:
- Ha a film 24p, de a kijelződ 60 Hz-en működik, érdemes enable smooth motion only if display refresh rate is not multiple of movie frame rate opciót bekapcsolni.
4. Dithering:
- Ordered dithering vagy Error Diffusion 1, de ha a teljesítmény nem elég, akkor válaszd a legegyszerűbbet (Random Dithering).
HDR to SDR konverzió (ha kipróbálnád)
Ha a későbbi projektorod SDR-es és HDR tartalmakat akarsz nézni, próbálhatod a következő beállításokat:
- Passthrough HDR content to display (Ha a TV/projektor HDR-t kezel)
- Ha SDR kijelződ van, akkor:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (plazmánál) vagy projektornál 100-120 nits
- color tweaks: Játék az „HDR saturation” értékekkel, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Mivel az Intel HD Graphics nem túl erős MadVR-hoz, a komplexebb beállítások, mint NGU scaling vagy komolyabb HDR tone mapping, valószínűleg szaggatni fognak. Ha a HDR to SDR konverzió nem fut simán, akkor érdemes egy erősebb GPU (pl. Nvidia GTX 1660 Super vagy annál jobb) beszerzésén gondolkodni.Ezt pedig a tervezett gépre írta:
Igen, ezen a konfiguráción már sokkal jobban fog működni a MadVR! A GTX 1660 Super elég erős ahhoz, hogy akár NGU élesítést is használhass HD -> 1080p felskálázásra, és a HDR to SDR konverzió is gördülékenyen fog menni.
Javasolt MadVR beállítások ezen a gépen
1. Scaling (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: NGU Sharp (High) vagy Very High, ha bírja a GPU
- Chroma upscaling: NGU Standard vagy Bicubic 75
- Downscaling: Lanczos 3 vagy SSIM 1D 100%
2. HDR to SDR konverzió:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (TV-hez), projektor esetén 100-120 nits
- Highlight Recovery: közepes vagy magas
3. Artifact Reduction:
- Debanding: High, ha szükséges
- Dithering: Error Diffusion 1 vagy 2
4. Smooth Motion:
- Engedélyezd, ha a kijelződ nem tud natív 24 Hz-etEz meg az MPC-re a jelenlegi gépre:
1. Direct3D 11 ✅ (már be van kapcsolva, ez jó)
2. Texture format: Auto 8/10-bit Integer (jó így)
3. Chroma upsampling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Hagyhatod így, vagy válthatod Bicubic-ra, ha akadozna.
4. Upscaling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Bicubic vagy Lanczos 3 taps, ha a GPU bírja.
5. Downscaling:
- Jelenleg: Hamming → Jó így, de Bicubic 75 vagy Lanczos 3 taps kicsit élesebb lehet.
6. Use dithering ✅ (jó így, ne kapcsold ki)
7. Blend deinterlacing for YUV 4:2:0 ✅ (jó, ha interlaced videókat nézel)
HDR beállítások (ha HDR anyagot nézel SDR kijelzőn)
1. Passthrough to display ❌ (Ne legyen bekapcsolva, ha a kijelződ nem HDR)
2. Convert to SDR ✅ (Kapcsold be, ha HDR filmet nézel SDR kijelzőn)
3. SDR display nits: 125 (Jó plazma TV-hez, de 150-200 is lehet, ha fényesebb képet akarsz)Hagytam a nit értéket 125-ön.
Jól mondta?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #59004 üzenetére
Az hogy Kodi telepíthető rá, még nem sokat mond. Attól függ milyen a Box FW-je és mennyire van optimalizálva lokál videó lejátszáshoz, ill. a Kodi mennyire jó rajta. Az hogy lejátszik bizonyos videókat még csak egy dolog, ott van még pl. a kadenciahelyesség és a képminőség is.
-
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #58995 üzenetére
Android box-os topikban ajánlott cucc.
Google TV fut rajta, olyan a felülete, mint egy Google Chromecast with Google TV-nek.
Mennek rajta a streaming appok és KOdi is telepíthető rá.Én Chromecast 4K-t használok Plex-szel, így egyszerű vele a helyi lejátszás is.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
SunMount3r #59002 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Sziszifeca #58996 üzenetére
Ha tényleg időtálló média lejátszót szeretnél azt inkább itt kérdezd meg.
-
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #58995 üzenetére
Nem rosszak a Strong leapok szerintem
Van benn L1 ha valaki streamingelni szeretne, a Kodi is teszi a dolgat
de erre mar a 4/64-es kell mert abban pl GB LAN van
Sot egesz jol teszi a SD/HD meretezest is
Az SDR/HDR konverziokkal en magam hadilabon allok mert oszinten szolva nem veszem eszre, hogy ezt konvertalassal oldotta meg, vagy nativ HDR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- AKCIÓ! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest