- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Megjöttek az Endorfy Thock V2 sorozatú klaviatúrái
- Az időjárás borongósabbra váltott, de a hardverek még vígadnak
- Effektíve TKL méretűek a Corsair legújabb, numerikus paddal ellátott klaviatúrái
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hobby elektronika
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #106099 üzenetére
Lehet én értek félre valamit. De én a Home mappában tàrolok mindent,dokumentumokat,képeket stb…ha ellopják a laptopomat nem szeretném,hogy hozzáférjen bárki. De természetesen elfogadom a véleményeket,hogy jobb az egészet,a telepítő ezt ajánlja fel,és kézenfekvő volt. A btrsf esetében jól gondolod,kíváncsiság,tapasztalat szerzés.Elolvastam sok mindent,de azt bevallom,hogy nem tudtam,hogy a Mint-el ennyire nem egyezik.
-
válasz
Normi™ #106085 üzenetére
A /home titkosításának amúgy mi a célja pontosan?
A BTRFS választását EXT4 helyett már nem is kérdezem, gondolom kíváncsiság lehet az oka. Amúgy jó elfoglaltság, de előtte/közben igen hasznos a BTRFS dokumentációkat átolvasni, aztán még 5x és közben értelmezni is, mi más az EXT4-hez képest. Ilyenkor egyébként jobb egy nem BTRFS alapú rendszerrel csinálni az ismerkedést. Normál használatra viszont tényleg nem a legtutibb ötlet Linux Mint-et erre építeni.
-
válasz
IstvánLászló #106080 üzenetére
...külön három Hdd-n,amit a tesztelös gépemenben biosának a boot menűjéből tudom inditani a rendszert,teljesen elkükönitve és igy biztósan nincsen kavararodás
Eszerint nics fenn/ki van kapcsolva az os-prober csomag?
Köszi a nyuszis jóvkívánságokat!
Ha nem akarok tartósabb arcidegzsábát kapni, vennem kell egy másik vadmalac törpeREX nyuszót, hátha ellesznek egymással, bár ez törpéknél elég lutri!
A barikád első védvonalán már átjutott Ördi, ha 10 perccel később érek haza, már lekűzdötte volna a maradék akadályokat.
(sajna vacak a kép, mert minimál fény volt az asztal alatt)
-
-
-
válasz
cigam #106094 üzenetére
Oké, szerintem nem fog működni.
Tudtommal a Mint a home mappa titkosítására ecryptfs-t használ, ami nem kompatibilis btrfs-sel (írta is a kolléga). A megoldás LVM+LUKS, de mivel ez csak teljes partíciót tud titkosítani, ezért vagy az egész lemezt kellene titkosítani, vagy külön partícióra tenni a home mappát, és azt a partíciót titkosítani.A másik megoldás, hogy nem a home mappát titkosítja, hanem létrehoz egy titkosított konténert, és abba rakja a privát fájlait. Ehhez jó a cryfs, de még jobb a Veracrypt (de szerintem ez nincs bent a repóban, külön kell letölteni).
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
urandom0 #106083 üzenetére
https://distrowatch.com/table.php?distribution=fedora
Kiadás dátuma 2025-08-27-től a rawhide Alapértelmezett asztal GNOME, KDE,Plasma
Csomagkezelés RPM (dnf) Release Model Rolling-ra váltot.A 2025-08-27.-i kiadás ig és dátuma valóban: Release Model Fixed és nem rolling.
Itt a distrowatch oldalán most néztem vissza és rosszul emlékeztem arra hogy rollig a rendszer.Köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet és most ezt megjegyzem.
#106076 Edorn
A tévedésemet nagyon sajnálom,ténylegesen tévedtem,renszered nem rolling. -
cigam
titán
válasz
Normi™ #106085 üzenetére
Igaz LMDE alapon van bemutatva, de a "mezei" Mint-et is így kell telepíteni. Igazából csak az elején a partícionálás, formázás, csatolás a trükkös, a többi már megy magától.
-
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy btrsf fájlrendszerrel készülök Linux Mint Cinnamon-t telepíteni a laptopomra.Eddig Ext4 volt,Home mappa titkosítással. A btrsf fájlrendszerrel hogy tudnám megoldani a legegyszerűbben,olvastam,hogy "beépítve" nem támogatja.Ha lehet úgy szeretném,hogy feloldjam a bejelentkezésnél a titkosítást.
Köszönöm előre is! -
válasz
Edorn #106076 üzenetére
Szia, biztos hogy neked a Nobara kell? Egyáltalán kell egy rolling jellegű disztró, játszol, vagy extrém fontos hogy naprakész legyél?
Ahhoz tök vagyok de arra tanúk előtt esküszök hogy az Ubuntumon jól megy az automata frissítés 7. éve.
7 év alatt nem tudom pontosan de kb. 10x kellett ránéznem mert olyan valamiket szedett le amikhez vagy reboot vagy kézi beavatkozás kellett.
Amúgy nálam annyi egy frissítés hogy boot után megjelenik egy ikon a panelen jobb oldalt, majd vagy eltűnik 2 perc múlva azaz lefutott az automatikus frissítés. Vagy ott marad pár óráig de a legközelebbi bootnál tutira lefrissít automatán.
Nobarához majd adnak tanácsot. -
válasz
IstvánLászló #106081 üzenetére
A Fedora nem rolling, nagy jóindulattal is csak semi-rollingnak mondható, de még az sem igazán.
-
válasz
Edorn #106076 üzenetére
Be is állítottam.
De hogy állítottad be?
Ha az/etc/dnf/automatic.conf
-ban areboot
opciónever-
re van állítva, akkor nem fog automatikusan újraindulni. És ez alapértelmezetten is így van beállítva, sőt, alapértelmezetten nem is telepíti fel a frissítéseket, csak letölti.
Vagy rosszul állítottál be valamit, vagy belefutottál egy Nobara-specifikus bugba. Én Fedorán használom az automaticot, ott jól működik.Ha a /usr/share/dnf5/dnf5-plugins/automatic.conf fájlt bemásolod a
/etc/dnf/automatic.conf
helyére, akkor visszakapod az alapbeállításokat. Én ebben a fájlban csak az apply_updates-t szoktam yes-re állítani, semmi mást nem állítok. Így automatikusan telepíti a frissítéseket, de nem indul újra sosem.A másik lehetőség, hogy használod a grafikus szoftverkezelőt frissítésre. KDE alatt a Discover, Gnome alatt a Szoftver nevű program, szerintem mindkettő tud automatikus frissítéseket. Meg kell nézni, Nobara alatt melyik van telepítve.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Edorn #106076 üzenetére
A Fedora disztro kapcsán azt tudom mondani Ő Rollig rendszerű és ezt kel figyelembe is venni,ha használni is szeretnéd,tömören ezt tudom mondani.
Azt látom kaptál már segítséget és ezért írtam ijen tömören, én is a Linux Mint-et ajánlom kezdésnek Ő is egy nagyon jó stabill disztro
. -
IstvánLászló
őstag
válasz
csixy #106069 üzenetére
Értelek ezt nem is egyszerü megoldani és lejött hogy éppen viccelsz.
#106070 ubyegon2
Ígen igy igaz én csak is a segítő szándékom miatt több rendszer is van fenn és nálam külön három Hdd-n,amit a tesztelös gépemenben biosának a boot menűjéből tudom inditani a rendszert,teljesen elkükönitve és igy biztósan nincsen kavararodás,tömören ezt tudom mondani.
További sok szépeket kivánok és kitartást a törpenyuszi-hoz és sok örömöket.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Edorn #106076 üzenetére
A Fedora alapú disztro gyakrabban kap frissítéseket, és frissebbek is az alkalmazások mint egy Debian, Ubuntu alapú rendszernél.
Amit akarsz, hogy csak 2 hetente, havonta frissíteni, az egyik rendszernél sem ajánlott, butaság.
Kapcsold ki a frissítéseket és futtasd pár naponta mikor nem csinálsz semmi jelentőset a gépen:
sudo dnf update && sudo dnf upgrade
vagy
sudo dnf upgrade --refresh
parancsokat. -
válasz
Edorn #106076 üzenetére
Nálam Linux Mint van most, de egy darabig Fedorát is használtam. Utóbbi is egy jó kis rendszer nagyon. A Nobarával nekem az volt a bajom, hogy azért mégis csak egy ember fejleszti... szemben a Fedorával, amit egy nagy közösség, na meg egy rakás Red Hat fejlesztő is ott van a projektben.
-
ViZion
félisten
válasz
Edorn #106076 üzenetére
nem jellemző.
De egy kis guglizással kiderül, h nobara update loop, update issues...
Pl. ezért is ajánlott kezdőknek inkább a Linux Mint, vagy más "bejáratott" disztró. Fedora is jó, sokáig hadználtam. Az ilyen mindenféle remixeket felkészült, nyugodt természetű polgároknak szabadna csak használni
Az agyondícsért Pop OS van egy gépen, abba is bele tudnék kötni. Olyan dolgokat kell terminálban javítgatni, amit pl mint-en soha nem kellett... -
Edorn
senior tag
Csak én vagyok nagyon béna (feltételezem igen), vagy tényleg ennyire nincs megoldva linuxra az automatikus frissítés?
Már meguntam, hogy kb kétnaponta dobja fel a rendszer felugró ablakban, hogy éppen 20-200 db frissítés érkezett: frissítsek. Lefrissítem, de pár nap múlva megint jön az üzenet, hogy újabb 20-200db frissítés érkezett...
Mindenfelé kerestem, hogy hátha be lehet állítani, hogy mondjuk kétehetente, vagy havonta nekem bőven elég, ha ellenőrzi, hogy van-e frissítés. De nem találtam ilyen lehetőséget.
Olyat sem találtam, hogy ne szólogasson, hanem a háttérben szépen frissítse le magának amit kell, max a nagy frissítéseknél szóljon... de semmiképpen se 1-2 naponta zaklasson.
Fedora alapú nobara van telepítve, így a Fedora hivatalos oldalán találtam automatikus frissítésre lehetőséget (dnf-automatic megoldás). Be is állítottam. Újraindítottam a gépet, elkezdtem nézni egy filmet, erre egyszercsak szó nélkül újraindul a gép. Mert kitalálta, hogy akkor ő most lefrissít mindent, ami jó is, csak nem érdekli mit csinálok, újra is indul. Ráadásul a frissítés sem sikerült rendesen: asztalom, tálcám eltűnt (többszöri újraindítás után is). Nagy nehezen előbányásztam (asztal, tálca, menű nélkül vicces volt) a frissítési alkalmazást és kézzel újra lefrissítettem, így már újraindítás után jó volt minden.
Szóval én vagyok csak ilyen szerencsétlen és ez valami kivételes eset volt, vagy ez így működik?
-
oreg0503
tag
válasz
oreg0503 #106074 üzenetére
Válaszolok magamnak!
Bocsánat az okafogyott kérdésért. Közben eszembe jutott hogy az Acer lapira telepítettem a Gimp-et és akkor a pár perc után nyelvi fájlokat telepített a rendszer. Most itt a Lenovora is feltettem a Gimpet és itt is nyelvi fájlokat telepített a rendszer pár perc után. Ezután lőn minden megjavult. Elnézést kérek. -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Adott két laptop teljesen egyforma? LM 22.1 cinnamon felülettel. Az Acer lapin létrehozott mappák ékezetes neveit a Lenovo lapi alsó aláhúzással jeleníti meg. Többször másoltam, azt hittem másolási hiba, de szerintem nem. A nyelvi beállítások a Lenovo lapit mutatja. Mutatok képet mindkettőről. Köszönöm ha valaki segít. -
válasz
csixy #106072 üzenetére
Inkább megtanítom Linuxozni, néha felugrik nézegteni a displayt, de azért csak azt várja, hogy rácuppanhasson a kábelra! Szerencsére Zbooknak jobboldali bemenete van, így egyből el tudom hárítani a próbálkozásait!
Lehet kipróbálom azt, hogy Windowst bootolok, akkor szerintem a noti közelébe se megy! 🐇🫨🙂
-
válasz
csixy #106069 üzenetére
Plusz megelőzésre kisteherautónyi párna! Ma például Ördi áttörte a kanapé alá bújás védelmét, ami sok huzatfogó párnával van megoldva, egész délelőtt harc volt emiatt és újra kell tervezni a lakás nyuszivédelmi rendszerét!
Sajnos rettentő akaratos és soha nem adja fel...
-
válasz
IstvánLászló #106068 üzenetére
Nem is az a fontos, hogy az ember guru legyen, hanem a segítő szándék és max respect azért, mert emiatt több rendszeres is van fenn! Régebben nekem is volt sok hasonló okokból meg ugye a kíváncsiság...
Az is normális, ha 6-8 rendszer van fenn, miért ne? Az már határeset, ha egyazon rendszerből van fenn 4 darab. Én épp így jártam most.A vacsi nagyon jól hangzik, jó étvágyat hozzá!
-
válasz
IstvánLászló #106068 üzenetére
Aranyos a törpenyuszi, csak sok szigetelőszalagot és enyves cint kell beszerezni, hogy korrigálható legyen a viselkedése.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #106067 üzenetére
Szia! ubyegon2 szép csódás napot kivánok és köszönöm azt hogy írtál .
A renszerem Pure ArchLinux;EndeavourOS; LinuxMint és cinnamonnal, ennek a kapcsán mondom.
A régebbi gépemen van három rendszer és nem vagánykodából mondtam.
A szándékom ezzel az, ha éppen segiteni is kellene valkinek is akkor meg is tudjam nézni élesben mi is lehet a probléma,természetesen nem érzem,én ezzel magamat gurunak.A főgépemen Pure ArchLinux cinnamonnal, steam lutris játékaim témájában,azt tudom tömören mondani miden jól fut.
A törpenyuszis témádat ténylegesen értem,ami téged szinten tud tartani,láttam képeiden és szrintem aranyos.
Ha éppen nem lenne mit csinálnom,akkor játszom a játékaimmal,vagy kimegyek a konyhába főzni,máma fókhagyma ágyom sűltkaraj és pároltrizs lesz estére a vacsora.
Zárom a soraimak és további szépeket jókat kivánok. -
válasz
IstvánLászló #106066 üzenetére
Na ugye, hogy nem kell a Win az embernek, neked se elég a Linux Mint, így raktál fel archklónt meg püré Arch-ot, nekem meg fene tudja most mennyi apt rendszerű disztró van fenn, az archklónokhoz nincs türelmem.
Valamit már játszanék én is Linuxon, de ahhoz le kéne szedni a szekrény tetejéről a bedobozolt desktopomat, így mindig elodázom. Amúgy meg Windows helyett is teljesen szinten tudja tartani az idegrendszeremet egy törpenyuszi! Vagy több.
Neked is további Windows-mentes szép napokat kívánok! Ha nagyon nincs semmi kihívás, akkor meg törpenyuszi, semmi más! Utólag meg fogod érteni, miért is írom ezt.
-
IstvánLászló
őstag
Szép csódás reggelt mindenkinek!
Azt tudom mondani arra amit épen mondasz .
#106065 ubyegon2 Így igaz nálam már 8 éve nics a régi és moderneb gépen Winxp-óta win.
A renszerem Pure ArchLinux;EndeavourOS; LinuxMint-en, minden jól fut cinnamonnal, ami nekem fontós,például a steam lutris on minden játékom príma nagyon jó teljesítménnyel futnak.
A LinuxMintel kezdtem el az ismerkedést és a sok tanulást,mai napig nem bántam meg,mára már az arch let az én végleges rendszerem,teljesen belektam már mind a három rendszert és örömmel is használhatom.
Tehát most mára 2025.-ben is ígaz a mondás hogy a Winen túl is van élet!További szépeket kívánok sok síkert.
-
válasz
csixy #106062 üzenetére
most bios mod után kutatgatok .... hátha sikerül végleg tönkretenni a gépet ....
Az szinte biztos!
Ha itt az imént említett BIOS verzió van, akkor az van, én hinnék a support.hp.com oldalnak! Ennyire nem unatkozhatsz...
Ahogy nézem, nem is régi ez a BIOS, május 5-én adták ki.
Csak a HP weboldaláról származó PC BIOS frissítéseket telepítse. Ha más oldalakról telepít BIOS-frissítéseket, az adat- vagy funkcionalitásvesztéshez vezethet.
Zbookhoz ilyen Interactive BIOS simulator-t találtam! 82 oldalas doku csak a BIOS-ról....agyam eldobom!
-
válasz
csixy #106060 üzenetére
...ez a win11 telepítő nyakát kitöri
na végre Te is haladsz a korral! Egyébként is okos 5let winteleníteni a gépeket, ahogy pár hete írták, a jó ki SSD-ket elégg megnyúvasztotta a Win11 upgrade.
Szegény HP250G7 is fellélegezhet végre, a Zbook 15 G5 is igen hálás nekem, mióta megmentettem az ördög OS-étől!
-
válasz
tordaitibi #106058 üzenetére
Aki nem ragaszkodik az utóbbi 30 év összes XP-s programjához, annak semmi gebasz nem okoz fejfájást!
...volt hogy naponta kellett rendszervisszaállítást csinálnom, nagyon jól jött.
Azért esetedben már valami bizarr művészetre hasonlított, amit szerencsétlen ezeréves Ubuntuval műveltél, nyilván ilyen esetben jól jön a TimeShift.
Amit meg a Windowsról írsz, az jellemző arra a nagyszerű valamire, kutya nem kéri, de csinálja, azért ez úgy normális, ha a user döntheti el, hogy szüksége van-e ilyesfajta mentésre. Biztos eret vágnék valakin, ha ilyen rettenetet kéne használnom...
Ez a C meghajtó is olyan hangzású, mint amikor egy papnak Belzebub nevét emlegetik... ilyenkor mindig beugrik a kedvenc WInes parancsom, a format C: Egyetlen Win parancs, amit imádok!
-
válasz
ubyegon2 #106056 üzenetére
Bölcs megoldás pedig, egy esetleges gebasz esetére.
Én imádom. Mikor ment még nálam a gyilok ezerrel, volt hogy naponta kellett rendszervisszaállítást csinálnom, nagyon jól jött.
Jól mutatja hogy öregszek és nem gyilkolom az Ubuntumat hogy kb. 2 éve nem volt szükségem a Timeshiftre.
Csak halkan jegyzem meg, az általad zsigerből gyűlölt konkurrencia 1000 éve így csinálja. Winen szar gépen hdd-vel azért tart örökkévalóságig egy ilyen verzió-upgrade mert pontosan ezt csinálja. Vissza lehet állni ha rosszul sül el, és ezért hízik meg ilyenkor a C meghajtó akárhányszor 10 gigával mert létrehoz egy old mappát benne a régi rendszerrel. Pont mint a Timeshift. -
válasz
fekete.puma #106053 üzenetére
De aki tök kezdőként rakja fel, annak a pár napos rendszere mitől jobb mentésből felrakva, mint egy új install? Egy belakott rendszernél lehet értelme mentésnek.
Mondjuk én nem csináltam még, pár csomagot felrakni két perc, a böngésző sync meg elintézi, amit kell. A pár napja felrakott Linux Mint 22.2 béta install pár csomag+FF sync kb 10 perc ha volt. Friss ropogós és gyors a rendszer amúgy, valamit csiszoltak megint, mert a 22.1-hez képest pörgősebb lett a rendszer.
-
-
válasz
fekete.puma #106053 üzenetére
Az OpenSuse sem megborulós egyáltalán... de itt nem is a megborulásról volt szó, hanem arról, ha a kezdő elkefél valamit, és mondjuk nem bootol a rendszer. Vagy bootol, csak valami nem működik. Ha kellően nagyra van állítva a snapshotok száma, akár hónapokkal korábbi állapotra vissza tud állni.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0 #106051 üzenetére
Attól függ, hogy milyen disztrót használnak pl openSUSE Tumbleweed, annál persze de a Debian, Mint vonal nem olyan megborulós, meg még az Ext4 a fájrendszer sok embernél.
ubyegon2
Már borítottam meg a Mint-et, hogy nem indult utána, pendrive-on ott volt a Mint és a live rendszer alatt a Timeshift-el visszaálltam egy mentésre.
Telepítés majd a rendszer lefrissítése és a programok felrakása böngészők beállítása nem lett volna az egyszerűbb és rövidebb. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #106050 üzenetére
Nem kell, hogy feltétel legyen a TimeShift mentés megléte a rendszerverzió frissítésnél a Mintnél. Egyszerűen ki kell kapcsolni a feltételeknél.Sokan nem is használják. Azt is úgy tudom elképzelni, bár még nem volt rá szükségem, amikor letérdelt a rendszer, újratelepítés, és TS visszaállítás. Bár én inkább a Macrium, Clonezilla,hasonlókat részesítem előnyben.
Egyébként szerintem kifejezetten jó és informatív a LM kézikönyv. Tiszteletem azoknak akik ezt összehozták. Példaértékű. -
Én továbbra is btrfs+snapper párti vagyok. Egyszer kell beállítani, onnantól fogva stabilan üzemel. A visszaállás egy korábbi állapotra kb. 2 perc. Ha a boot manager is be van állítva, akkor rögtön lehet korábbi snapshotról bootolni. Ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás erre a problémára nem is létezik.
-
válasz
fekete.puma #106049 üzenetére
Érdemes rendszer mentést végezni főleg eleinte. Ismerkedik az ember a rendszerrel, tesztelgeti és ha nagyon elállít valamit, utána csinál egy visszaállítást és folytatja tovább.
Ez érdekes kérdés, pár verzióval ezelőtt a rendszer első indításakor felajánlotta a TimeShift-es mentést. Ennek viszont nulla értelme van gyakorlatilag, mert ha oda jut a kezdő, hogy nagyon nem tud mit kezdeni a fennálló hibás helyzettel, akkor sokkal gyorsabb újra bedugni a pendrive-ot és egy új telepítést csinálni.
Amikor már van értelme, az az új alverzióra való upgrade, mert itt már belakott rendszerről van szó, de a legutóbbi alverzió upgrade előtt már alapból kiírta a rendszer, hogy TimeShift mentést kell csinálni, addig nem is ment tovább az updater.
Pl A kérdésben benne volt értelem szerűen az is, hogy miért lenne érdemes váltani, ha kipróbálják utána már teljesen átlátja és már nincs mit keresgélni.
Igen ez túl egyszerű volt, mert azonnal egyértelmű válasz volt a felugró értesítésben, nem is értem, mit lehet ezen gondolkodni! Sok esetben menet közben is hasznos lehet a kézikönyv, de nyilván ezt az elején érdemes legalább átfutni egyszer. De megnyitva a .pdf fájlt lehet kulcsszóra is keresni, kb 3 másodperc volt a tükör szóval megtalálni, amit imént beraktam hsz-ba.
De a lényeg az, ha valaki megkérdezi kezdőként, mit érdemes felraknia és kap egy magyar nyelvű teljeskörű leírást az adott Linux disztróról és nem foglalkozik vele, az magára vessen.
Ennél már csak az lenne hatékonyabb segtítség, ha valaki elmenne és feltelepítené a rendszert. De nyilván sok dolgot meg lehet menet közben kérdezni, de nem ilyen evidens dolgot, ahol egy mondatban egyetlen szóval meg van válaszolva, a mit miért.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106044 üzenetére
Érdemes rendszer mentést végezni főleg eleinte. Ismerkedik az ember a rendszerrel, tesztelgeti és ha nagyon elállít valamit, utána csinál egy visszaállítást és folytatja tovább.
Egy rakás dolog adja magát értelem szerűen, nem kell hozzá kézikönyv sem.
Pl A kérdésben benne volt értelem szerűen az is, hogy miért lenne érdemes váltani, ha kipróbálják utána már teljesen átlátja és már nincs mit keresgélni. -
-
válasz
GEPESZ66 #106040 üzenetére
Azért a kérdésben egyértelműen meg is válaszolja, hogy gyorsabb! Komolyan ilyen értelmetlen kérdéseket fogsz folyamatosan feltenni, amikor már linkeltem a Linux Mint Kézikönyv-et, ahol minden érthetően le van írva. Az említett téma is az 56-57. oldalakon úgy van leírva, hogy egy 80 éves nagymama is egyből megérti!
Miért nem vagy képes megnézni azt a nyamvadt kézikönyvet?
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
fekete.puma #106038 üzenetére
köszi, hasznos oldal. netgear (40-70k között) kivételével mind csak külföldről lehet rendelni.
ViZion
Sajnos router bizonyos körülmények miatt nem jó. csak USB-s wifi dongle. -
GEPESZ66
veterán
A Frissítéskezelő azt kérdezi, hogy váltok-e "tükörkiszolgálóra", mert az gyorsabb.
Érdemes váltani? -
I02S3F
addikt
Gondolkodtam, hogy vennék egy másodlagos monitort a lapos mellé. És hát ezekkel a virtuális asztalokkal, azért egész szépen ki lehet váltani. (Gnome) Nyilván, közvetlenül nincs két képernyőm, de a váltás ezek között a virtuális asztalok között elggé patent módon megy.
A Gnome 3-man van egy flow-ja, hogy azt hogyan álmodták meg a tervezők, hogy használd. És ez nekem kére áll!
Egy kijelző - számomra - komoly kiadás, így ki lehet váltani a második monitort szerintem.
-
Sanyi.mTs
addikt
Múltkor már érdeklődtem, hogy meglévő realtek chipes usb wifi adapterem, hogyan lehetne használni és ahogy nézem nem túl egyszerűen.
Akkor inkább egy kerülő megoldás: saját tapasztalatok alapján milyen itthonról (végső esetben EU-ból) beszerezhető usb-s wifi adaptert (5GHz) ajánlanátok (linux mint 22.1)? Megelégszek akár AC-s sebességgel is.
Keresgéltem neten, de nem egyszerű a dolog, illetve ahogy néztem Amerikából lenne még. -
válasz
CPT.Pirk #106022 üzenetére
Köszi. Sajnos sejtettem, hogy így van.
Bár tökéletesen elvagyok a win11-el de a linuxos kisördög megint mocorog bennem. Az egyetlen probléma, hogy ez egyetlen játék amit játszok az a Doom dark Ages. Igazából ezért fizettem elő a gamepassra. Ha az nem lenne már ugrottam volna. A steames ár meg az az összeg amit egyben sosem fizetnék ki egy játékért. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Narxis #106033 üzenetére
A Win11 pár napja meg olyan frissítés kapott, ami hazavágott egy rakás SSD-t, adatvesztést okozva... Azóta is kint van élesben az a frissítés... (KB5063878)
A Mint Cinnamon meg bár Ubi alapú, annál minden téren jobb és az egyik legkisebb igényű, de teljes értékű asztali disztró.
mefistofeles: ahh, hát tényleg nem olcsó! Talán egyszer kap 75% leárazást, mert egyébként gold minősítésű, szóval gond nélkül megy Linux alatt a protondb szerint.
-
Narxis
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #106032 üzenetére
Na akkor ez tökéletes idő, hogy kipróbáljam ezen a laptopon a rufus-al okosított Win 11-et aztán ha nem jó akkor már Mint-et teszek rá mert ezzel az ubuntuval csak problémák vannak. Lassú kikapcsolás, most ez a kernel dolog...
Gondolom a Mint gépigénye ugyanaz mint az ubuntué.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Narxis #106031 üzenetére
Úgy néz ki, hogy bug van az Ubi 6.14.0-28 kernelében. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-hwe-6.14/+bug/2121046
Két megoldást látok, megpróbálhatod újrarakni a 6.14.0-28-generic csomagot, ha jól látom ez két embernél megoldotta, ha nem akkor meg el tudod távolítani a -28 csomagot. Azt nem tudom, hogy ez után megpróbálja-e majd újra felrakni...
Egyértelmű lezárást még nem láttam a bugnál.
-
Narxis
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #106030 üzenetére
Nem az enyém a laptop, illető tegnap még használta, ma bekapcsolta és ez fogadta. Advanced Ubuntu options-be belépve a 6.14.0-27-es kernelt kiválasztva betölt a rendszer. 6.14.0-28-at kiválasztva viszont ezt dobja. Gondolom frissült a kernel? De nekem ehhez mi közöm van amúgy? Miért nem tudja lekezelni ezt magától a rendszer?
-
Narxis
nagyúr
Ez mi gyerekek?
Ezt találtam megoldásnak amit meg is csináltam de első reboot után ugyanez a hiba jött."You are missing the initramfs for that kernel. Choose another kernel from the GRUB menu under Advanced options for Ubuntu and run
sudo update-initramfs -u -k version
to generate the initrd forversion
(replaceversion
with the kernel version string such as4.15.0-36-generic
) thensudo update-grub
." -
I02S3F
addikt
válasz
Warton #106024 üzenetére
A virt-manager-el szemben mi ennek a docker-nek az előnye? Tudom, hogy nem ugyan arra való a kettő, én előbbit használom, nagy megelégedéssel!
Más: Feltettem a Endevaour-t. A grub nem mutatta az Ubuntu-mat, ami mellette van, de az UEFI Settings-be választható az Ubi is!
-
CsengődiGeri
tag
Hát úgy látszik tényleg a Mint-nél "szúrtak el valamit" mivel az egyel régebbi változat a W10 mellett simán megcsinálta a grub-ot, a belépésnél feldobta a választó menüt. Az ujj meg alapból nem csinálja meg. Visszatettem az ujj verziót, az ajánlott mokolást nem próbáltam mert egyébként is trial bootot terveztem, harmadiknak feltettem az MX-et és láss csodát az MX rendes grubot csinál minden mokolás nélkül. Megtalálta és indítja a MX-et, Mint-et, W10-et. Plusz az MX sokkal gyorsabb mint a Mint. A HDD maradt, nem rakok bele egy 500-as SSD-t mert nem éri meg, kisebbem meg nincs és nem is éri meg beszereznem mert csak próbálkozásokra "játszani" használom. Kísérletezgetek a különböző disztrokkal, arra meg ráérős a dolog és ezen a konfigon jobban kijönnek a disztrok közötti sebesség különbségek.
-
Warton
őstag
Valaki próbálgatta már itt az ilyesmi vm-eket?
-
Zó
aktív tag
válasz
mefistofeles #106021 üzenetére
Ahhoz Xbox kliens kell, az pedig nem megy Linuxon, és nem is várható a belátható jövőben. Ami felhős, és megy böngészőből, annak viszont nyilván kellene Linuxon is.
A Steam, GOG, Epic, Amazon kényelmes Linuxon, ha csak az elsőhöz is van natív gyári kliens (bár a Heroic Launcher még kényelmesebb és gyorsabb is, már a GOG-os felhőt és achievementeket is elég jól kezeli, így abszolút kezdőbarát már), a többi kliens megoldható, de egy kissé miunkásabb, ahogy az amúgy sok mindenre jó Lutris is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #106021 üzenetére
Nem, azt szó szerint beleszőtték a Windowsba, jó eséllyel sosem fog menni. Helyette Steam van, meg pl. Epic store ami megy Linuxon, ez utóbbi Lutrison keresztül.
Lui04: elvileg ilyenkor ha a shiftet nyomva tartod, akkor bejön a grub menü. De gyakorlatban nem feltétlen.
-
Rég linuxoztam és tudom láma kérdés de a gamepass még nem megy linuxon igaz?
-
Lui04
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106013 üzenetére
Pár napja telepítettem én is a Mintet, nekem is ugyanez történt. A probléma az, hogy a grub menü el van rejtve, ezért nem jelenik meg. Rakd fel a Mintet ugyanúgy a létrehozott üres helyre, majd belépve a terminálba írd be:
sudo nano /etc/default/grub
Van egy ilyen sor a fájl elején:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
Ezt írd át erre:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menuCtrl+S-sel mentsd el a fájlt, majd Ctrl+X-szel zárd be.
Utánasudo update-grub
Indítsd újra a gépet. -
cami][us
senior tag
válasz
fekete.puma #106018 üzenetére
Pedig simán csak a HDD-t kell kukázni, hogy ne legyen tortúra.
-
válasz
fekete.puma #106015 üzenetére
Ha Core 2 duo, akkor lehet hogy csak legacy telepítés van és UEFI nincs.
-
válasz
Mehert nyugodtan a linux mint fel, csak legyen legalább 4 giga ramja. De SSD-re !!!!
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Akkor kellene jönni amikor probléma van, nem utólag.
pl lehet, hogy ez megoldotta volna.Bootolj be a Linux Mint alól.
Nyisd meg a terminált és futtasd:
sudo update-grub
Ez átnézi a rendszeredet, és ha látja a Windows-t, automatikusan hozzáadja a menübe.
Ha így sem jön elő a GRUB induláskor:
telepítsd újra a GRUB-ot az EFI partícióra:
sudo grub-install
sudo update-grub -
cami][us
senior tag
válasz
Csak hogy innen kezdve csak a Mint indult, nem lett grub.
os-prober futtatva volt? -
CsengődiGeri
tag
Na most dobom el az agyamat!!! Találkozott már valaki az alábbi problémával. Laptopra akartam telepíteni W10-et és LinuxMint Cinnamont. Először felraktam a W10-et aztán a Mint telepítésekor feldobta hogy "Telepítés a W10 mellé" de ezzel le vett volna a W10 partícióból annyit amennyit én nem akartam ezért az egyéni telepítéssel csináltam helyet a Mint-nek és arra a partícióra telepítettem. Csak hogy innen kezdve csak a Mint indult, nem lett grub. Teljes törlés majd W10 újratelepítés aztán jött volna a Mint. DE MOST NEM JELENIK MEG A "Telepítés a W10 mellé" MENÜ PONT. Vagy teljes törlés vagy az egyéni telepítés menüpont választható amivel először már befürödtem. Na most mi van ? Miért nincs meg a "W10 mellé telepítés" menüpont? Van valakinek ötlete mit rontottam el vagy mit kellene csinálnom? Kompatibilitási okokból akartam W10-et is, de ha nem megy akkor marad a Mint vagy egyéb Linux disztró. Core2Duo T8300, 4GB RAM, 160GB HDD. Mint-et raknék mert az van legközelebb a Win-hez de ha sok lenne erre a vasra akkor szívesen rakok MX-et Ubuntut vagy akár Zorint.
-
GEPESZ66
veterán
Ha Samsung tekefont csatlakoztatok a géphez,akkor látom annak a tartalmát?
pl. fényképeket átmásolni
Nem vagyok gépközelben,hogy kipróbáljam,csak most jutott eszembe. -
Lali-213
senior tag
Sziasztok,
Keychron M6 tulajokhoz intéznék pár kérdést. Munkára (általános irodai) mi mindenre használható az oldalsó görgő? Excel mondjuk egyértelmű.
Valamint a testreszabáskor miket lehet paraméterezni? -
ViZion
félisten
válasz
petir #106005 üzenetére
Szia!
Továbbirányítalak a Home Server topikba és a Proxmox topikba
Rengeteg kérdésem van, ezeket mejd a Home server topikban megválaszolod:
- kell GUI? Vagy elég a webUI?
- mi a pontosabb HW: SSD, HDD-k, proci, ram
- van-e fontos dolog a vason? Ha igen, akkor van-e helyi mentés, távoli mentés?
stb...
Látatlanba azt mondom, hogy igen, megoldható Mint-el, főleg, ha kell GUI. Gyakorlatban egy Dockerre készült disztróval jobban járnál, ott két kattintás a felsoroltak telepítése. Ilyen a CasaOS (ingyenes, van fizetős is, kicsit azt jobban tolják), de van más alternatíva is.
Jah, az XPenology is Dockert használ azt hiszem, tehát ugyan az, csak a NAS rész nélkül.
CasaOS Samba kezelése alapból nulla, kb. megosztod igen/nem. De manuálban szerkeszthető (ehhez kell némi olvasás) és jól is működik (recycle, több user, jogosultságok), de akkor a WEBUI-ról ne használd a megosztást. Lehet már frissült, kb. egy éve nem használom már. -
petir
senior tag
Sziasztok,
Átirányítottak ide a kérdésemmel
Van egy kis mini pcm amin XPenology fut.
Igazából nagyjából ki is szolgál amiket használok : Torrent kliens, samba - file megosztás, FTP , OpenVPN szerver illetve médiaszerver Plex ( PlexPass van )
HDD csere lesz és újratelepítés is. Elgondolkodtam, hogy teszek fel egy Mint-et a felsorolt dolgok kellenének mindenképp. Nem vagyok egy linux guru ezért is írok.
Kíváncsi vagyok megvalósíthatóak e Mint vagy más distro alatt a felsoroltak illetve jól működnek?
Érdemes foglalkozni vele vagy maradjak a másik vonalon? -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Futás, futópályák
- Hobby elektronika
- Gyúrósok ide!
- Xbox Series X|S
- Okos Otthon / Smart Home
- Így néz ki az újratervezett S Pen
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest