- Milyen házat vegyek?
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #106190 üzenetére
Hát, ki lehet kapcsolni, csak nem ajánlott. Ehhez az /etc/sudoers fájlt kell szerkeszteni, de azt csak a visudo-val szabad, mert a visudo ellenőrzi a szintaktikáját. Ugyanis ha csak simán nano-val vagy vi-vel szerkesztenéd, és ejtenél benne egy hibát, simán előfordulhatnak, hogy soha többet nem fogsz tudni root jogokat kapni, csak ilyen-olyan helyreállítási módszerrekkel.
Szóval:
sudo visudoÉs a fájl végére beleírod:
username ALL=(ALL) NOPASSWD: ALLAhol "username" a te felhasználóneved.
Elméletileg ez kikapcsolja a sudo jelszókérését. A su jelszókérését nem, de szerintem azt nem is használod.
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #106146 üzenetére
Ez nem hiba. A rendszer nem mutatja a jelszót, még azt sem, hogy egyáltalán írtál be valamit.
-
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #106118 üzenetére
Írd be rootként: hostnamectl
Nézd meg, hogy a Static hostname mezőben mi van. Ha ez üres, vagy unset, akkor állíts be egyet: hostnamectl set-hostname sajatgepnev
Aztán indítsd újra a gépen a hálózatot, vagy a teljes gépet, és a routert is, és egy idő múlva elméletileg látszódni fog a routerben. -
urandom0
senior tag
válasz
Normi™ #106100 üzenetére
Nem érted félre, csak az a helyzet, hogy a home mappán kívül is tárolódhatnak szenzitív adatok. Pl. a /tmp-ben is maradhat ott olyasvalami, ami szenzitív lehet. De /var/log alatt is lehet olyasmi, ami elsőre nem tűnik veszélyesnek, de egy támadó számára plusz információt jelenthet, pl. IP címek, hasonlók. Szerintem ha már titkosítunk, akkor érdemesebb a teljes lemezt titkosítani.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #106094 üzenetére
Oké, szerintem nem fog működni.
Tudtommal a Mint a home mappa titkosítására ecryptfs-t használ, ami nem kompatibilis btrfs-sel (írta is a kolléga). A megoldás LVM+LUKS, de mivel ez csak teljes partíciót tud titkosítani, ezért vagy az egész lemezt kellene titkosítani, vagy külön partícióra tenni a home mappát, és azt a partíciót titkosítani.A másik megoldás, hogy nem a home mappát titkosítja, hanem létrehoz egy titkosított konténert, és abba rakja a privát fájlait. Ehhez jó a cryfs, de még jobb a Veracrypt (de szerintem ez nincs bent a repóban, külön kell letölteni).
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #106081 üzenetére
A Fedora nem rolling, nagy jóindulattal is csak semi-rollingnak mondható, de még az sem igazán.
-
urandom0
senior tag
válasz
Edorn #106076 üzenetére
Be is állítottam.
De hogy állítottad be?
Ha az/etc/dnf/automatic.conf
-ban areboot
opciónever-
re van állítva, akkor nem fog automatikusan újraindulni. És ez alapértelmezetten is így van beállítva, sőt, alapértelmezetten nem is telepíti fel a frissítéseket, csak letölti.
Vagy rosszul állítottál be valamit, vagy belefutottál egy Nobara-specifikus bugba. Én Fedorán használom az automaticot, ott jól működik.Ha a /usr/share/dnf5/dnf5-plugins/automatic.conf fájlt bemásolod a
/etc/dnf/automatic.conf
helyére, akkor visszakapod az alapbeállításokat. Én ebben a fájlban csak az apply_updates-t szoktam yes-re állítani, semmi mást nem állítok. Így automatikusan telepíti a frissítéseket, de nem indul újra sosem.A másik lehetőség, hogy használod a grafikus szoftverkezelőt frissítésre. KDE alatt a Discover, Gnome alatt a Szoftver nevű program, szerintem mindkettő tud automatikus frissítéseket. Meg kell nézni, Nobara alatt melyik van telepítve.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106053 üzenetére
Az OpenSuse sem megborulós egyáltalán... de itt nem is a megborulásról volt szó, hanem arról, ha a kezdő elkefél valamit, és mondjuk nem bootol a rendszer. Vagy bootol, csak valami nem működik. Ha kellően nagyra van állítva a snapshotok száma, akár hónapokkal korábbi állapotra vissza tud állni.
-
urandom0
senior tag
Én továbbra is btrfs+snapper párti vagyok. Egyszer kell beállítani, onnantól fogva stabilan üzemel. A visszaállás egy korábbi állapotra kb. 2 perc. Ha a boot manager is be van állítva, akkor rögtön lehet korábbi snapshotról bootolni. Ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás erre a problémára nem is létezik.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #105909 üzenetére
Megnéztem Distrosea-n a Mintet, látom, hogy alapértelmezetten tiltva van az unverified csomagok telepítése. Engedélyeztem, frissítettem a cache-t, de így sem hozza be, pedig filter sincs rajta. Biztos licenc alapján is szűr valahogyan.
Na mindegy, nem érdekes igazából. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105905 üzenetére
Ja, mindegy is, a mondandóm lényege, hogy (annak mondom, aki nem ismeri annyira a Chromiumot és az Ungoogled Chromiumot), hogy nem ugyanaz, mint a Chrome, és bele lehet szaladni velük kisebb-nagyobb problémákba. Privacy szempontból viszont jobbak, mint a Chrome.
---
Flatpak: ha a Mintes szoftverkezelőben nincs flatpak Chrome, akkor vagy nincs felvéve a Flathub a repók közé, vagy fel van, csak szűrve. Nem tudom megnézni, most nincs Minten.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105891 üzenetére
Ungoogled Chromium, de azt ne ajánlgassuk egy kezdőnek. Messze nem ugyanaz, mint a Chrome, egy csomó helyen hibára futhat vele.
---
Minten a Chrome telepítése kezdőknek úgy lesz a legkönnyebb, hogy letölti az ember a Chrome oldaláról a .deb fájlt, mint ha csak egy .exe lenne, és két kattintással feltelepíti. Szerintem egy Windows-ról áttérőnek ez a legegyszerűbb módszer, mert hasonlóan működik, mint az .exe telepítése.
Ettől függetlenül persze tanulja meg a kezdő, hogy ne netes oldalakról szedett telepítőkkel próbálkozzon, hanem a disztrója szoftverkezelőjében keressen első körben. -
urandom0
senior tag
válasz
GEPESZ66 #105876 üzenetére
1. A Cinnamon felület hasonlít a legjobban a Windowshoz. Illetve a KDE Plasma, de ilyen verzió Mintből nincs, úgyhogy marad a Cinnamon.
2. Semmivel sem bonyolultabb a Chrome telepítése, mint Windows esetén.
3. Működnek az átutalások is természetesen, ez böngészőfüggetlen.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Szvsz kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők. Nem fog csomagkonfliktusokba futni, nem kell hozzáadni 3rd repót, hogy friss programjai legyenek, és nem kell attól tartania, hogy rendszerfrissítés után nem megy a programja.
Általában csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok. Pl. a Gthumb is úgy érkezik, hogy csak a home mappához van teljes hozzáférése. -
urandom0
senior tag
válasz
old-dog #105773 üzenetére
Én nem foglalkoznék vele. Ahogy írták, jobban járnál egy olyan disztróval, ami mögött nagyobb közösségi támogatás van, és kiforrottabb. Én is tudom javasolni a Linux Mintet, de ha valamiért nem tetszik egyik elérhető felülettel sem, akkor próbáld meg a Kubuntut, annak elég Windows-os beütése van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #105710 üzenetére
Oké, csak a testinget nem ajánlják hétköznapi használatra. Lassabban is kap biztonsági frissítéseket, mint a stable, és van a feature freeze időszak, amikor nem is kap új frissítéseket, mondjuk az nem olyan hosszú idő, 2-3 hónap.
Én egy kis célgépen használok Lubuntut a munkahelyen, nincs vele problémám. Ami nem kell rá, azt letakarítottam, így nem bloatware, és telemetria sincs.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #105669 üzenetére
Ezen felul tenyleg kivancsi vagyok arra, mi az, amit egy megjeleneskori Debiannal meg tudsz csinalni, fel ev mulva meg mar nem
Én Debiannal, sőt még Ubuntuval is belefutottam olyanba, hogy kaptam egy fájlt, ami készült az aktuális programverzióval, Debianban pedig X-2. főverzió volt, és persze, hogy nem tudta olvasni.
Egyszer másfél órát szenvedtem amiatt, mert a rajzom friss Windows-os Inkscapeben készítettem, az Ubuntus, kicsit régebbi verzióban pedig szétesett az egyik ábrám.
Abba is belefutottam, hogy a gyerekekkel LAN-ban akartunk OpenTTD-t játszani, és az ő Windows-os verziójuk sokkal frissebb volt, mint a Debianos.
Nálam a Raspberryn is Rocky Linux fut, többek közt azért, mert a Raspbianban olyan régi volt a NodeJS,, hogy sok npm csomag már nem volt kompatibilis vele.
Még sok-sok évvel ezelőtt volt egy Nokia Lumia 735-ös telóm. Ott is az volt, hogy rádugtam a gépre, de Debianban olyan régi libmtp volt, hogy nem tudott vele mit kezdeni.Nekem nincs semmi bajom a Debiannal, tök jó, hogy van, de asztali felhasználásra minek ilyen régi disztró, mikor van frissebb, és semmivel sem instabilabb?
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #105659 üzenetére
A verifikáció az annyit jelent, hogy a programot maga a fejlesztő, vagy hitelesített harmadik fél töltötte fel. Ennek többféle módja is van, pl. az egyik módszer az, hogy ellenőrzik, hogy az alkalmazás weboldalának tulajdonjoga a feltöltő birtokában van-e. Vagy pl. kódmegosztón (Github, Gitlab, stb.) hosztolt programoknál azt nézik, hogy a forráskódot tartalmazó repository a feltöltő birtokában van-e. A forráskódot olyan szempontból, hogy van-e benne kártékony kód, a verifikáció során nem ellenőrzik.
De az alkalmazás elfogadási folyamat részeként elég alaposan ellenőrzik a beküldött programot. Megnézik, hogy pl. nem akar-e feleslegesen túl sok jogosultságot magának, vagy hogy nem adja-e ki magát másnak, mint ami, ezzel megtévesztve a felhasználókat, nem mutat-e olyan jellemzőket, mint mondjuk egy spyware... és igen, ellenőrzik a forráskódot is. Hogy milyen mélységben, azt nem tudom, de átnézik a fájlokat egyesével, átnézik, hogy mit csinál a program és azt hogyan csinálja. Nem is rég volt ebből egy balhé, az egyik fejlesztő programját azért dobták vissza, mert normális build system helyett shell scriptekből összetákolt valamit használt, és mert egyetlen egy, 11 ezer soros Python fájl volt a teljes program, ami a Flathubos reviewer szerint karbantarthatatlan: https://github.com/flathub/flathub/pull/6634
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105658 üzenetére
Írtam egy cikket korábban a flatpakról: A Flatpak
Ha a cikket nem is olvasod el, a kommentekben elég sok mindent kibeszéltünk a flatpakról.
Röviden: természetesen lehet a flatpakban is kártékony kód, és a gyártó nem felügyelt, de ha olyan helyről szeded le a flatpak csomagot, mint pl. a Flathub, ott a webes felületen jelzik, hogy melyik programot töltötte fel maga a gyártó, és melyiket harmadik fél.
Továbbá, a Flathubos programoknál a flatpak csomag készítése nyílt és automatikus. Minden programhoz tartozik egy manifest fájl (ez be van linkelve az adott program oldalára), abban vannak leírva azok az utasítások, ami alapján a Flathub infrastruktúrája elkészíti a programból a flatpak csomagot. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105533 üzenetére
Oké, de minden hülyeség miatt képes megakasztani a bootot.
Ha pl. bejelentkezve maradok ssh-n, úgy, hogy jó ideje már nem végeztem semmilyen műveletet, akkor is elszüttyög a leállításon másfél percet.
Szerintem alapból 10 vagy 30 másodpercnek kellene lennie, aki hosszabb timeout kell, az pedig feljebb állíthatja magának. Az olyan folyamatoknak pedig, amiket nagyon nem kéne megszakítani (pl. egy rendszerfrissítés), azoknak meg ott a systemd-inhibit. -
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #105521 üzenetére
Igen, ezért várogat, mert nincs megadva. A nofailt is, az x-systemd.device-timeout-ot és esetleg a x-systemd.mount-timeout-ot is megadhatod, és akkor elméletileg nem várogat.
Igazából az alapfilozófia az, hogy ha nem lehet felcsatolni a meghajtót, akkor a rendszer ne is bootoljon be normál üzemmódba. Külön kell neki jelezni, hogy bootoljon be akkor is.
Ez főleg headless szerveren ciki, amikor nem is látod, hogy mit csinál a gép. Én belefutottam már párszor Raspberryvel. -
-
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #105505 üzenetére
A Gemini se nagyon tudta, hogy mit csinál
Ebből kb. ez a három sor a lényeges:
nano /etc/fstab
(itt szépen ki #-oltam a HDD-t)
Control O, Enter, Control XA többi minek? Minek csatoltatta fel veled /dev /proc /sys-t, meg minek léptettet át chroot-ba...?
A jövőre nézve, ha fstabba a csatolási paraméterek közé beírod, hogy "nofail", akkor nem fog megakadni a boot akkor sem, ha nem tudja felcsatolni a HDD-t. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #105312 üzenetére
Nem mindegyik program hoz magával több GB-nyi szemetet, a runtimeokat csak egyszer kell letölteni, utána minden program azt használja, csak az eltérő verziójú runtime-ból lehet több.
A Sudoku meg valószínűleg azért 34 MB, mert gondolom tele van rakva hangokkal, nagy felbontású képekkel, egyebekkel. Az XT korában egy 320x200-as CGA monitorra tervezett, 4 színű kép elfért ~15 KB-on, manapság egy 1920x1080-as, 16 millió színű kép ~6 MB körül van.
Most én is Androidos játékot írok, ilyen cuki űrhajók meg bolygók lesznek benne:32 bolygó, 5 csillag, 6 csillagköd és 3 űrhajó van benne eddig, agyontömörített png-ben, és már most 55 MB. Mit hagyjak ki belőle, hogy megfelelően kicsi legyen, a textúrákat, a hangokat, vagy a kódot?
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Egyetértek. Szépen működik ez a Video downloader flatpakból. Én egyébként a Parabolicot szoktam használni, bár nagyon ritkán töltök le Youtube-ról.
-
urandom0
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #105202 üzenetére
Épp hcl kolléga írt M365-ről nem rég: https://logout.hu/bejegyzes/ms_office365_linuxon.html
-
urandom0
senior tag
De most a Double Commanderről van szó, nem a Dolphinról. Vagy én értem félre?
Dolphinnál az SFTP nem szokott normálisan működni, helyette fish:// protokollt kell használni, úgy már egy fokkal jobb. Dolphin alatt a KIO kezeli ezt a háttérben, de szerintem a DC nem a KIO-t használja, hanem saját implementációja van.
Vagy sshfs-sel kell megpróbálni, az is menni szokott, de azzal a kulcsok kezelése nem szokott nekem összejönni.
Gnome-os fájlkezelőknél perfektül megy.Azt nem tudom, hogy a sima FTP-t hogy megy KDE alatt. Gnome alatt jól.
SMB/CIFS-et, NFS-t, és hasonlókat én nem használok. -
urandom0
senior tag
GTK2-ről átállni 3-ra elég melós, főleg komplex programok esetében. Viszont a 3 -> 4 átállás már sokkal könnyebben megy.
Tudtommal a GTK3 már csak karbantartási és hibajavítási üzemmódban van, új fejlesztéseket már nem kap. De ez is csak addig fog tartani, amíg a GTK5 megjelenik, azt meg ki tudja, mikor lesz. -
urandom0
senior tag
GTK4-nél tartunk
A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...@Edorn
A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.
Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.
-
urandom0
senior tag
válasz
Edorn #104974 üzenetére
Ahogy írták már, ez egy szerverre szánt disztró. Én a "tesóját", a Rocky Linuxot használom szerveren, de asztali gépen szerintem nem sok értelme van.
RHEL származék disztróknál bele lehet futni abba, hogy csak bizonyos verziójú utasításkészletet támogat. Ez legkésőbb akkor kiderül, ha megpróbálsz bebootolni vele, mert a boot loader még elindul, de a kernel már nem fog.
-
urandom0
senior tag
válasz
Sidorovich #104863 üzenetére
A másik problémám: egy idő után ha visszatérek a géphez, nincs jel a monitoron.
Próbálj ilyenkor átlépni másik virtuális konzolra, ALT+CTRL+F1, ALT+CTRL+F2, ALT+CTRL+F3... F7-ig. Aztán utána vissza az alapértelmezettre, GDM esetén ALT+CTRL+F2 az.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #104772 üzenetére
Ez eléggé egyedi eset volt, ami nálunk történt, valószínűleg valamilyen szériahiba. Se előtte, se azóta nem láttam ilyet.
De amúgy 3-2-1-es szabály. A fontos anyag legyen meg legalább 3 példányban, 2 különböző típusú adathordozón, amiből egy fizikailag más helyen van. Ez a legkorrektebb, az más kérdés, hogy ez mindenféle szempontból drága mulatság tud lenni.
-
urandom0
senior tag
Nálunk 5 db 1 TB-os Seagate Barracuda halt meg, senki sem tudja, hogy miért. Backupok voltak rajtuk, el lettek téve a szekrénybe, tavaly év végén vettük volna elő őket, erre a fele olvashatatlan, a másik felén meg RAW fájlrendszer.
Voltak kisebbek is, azoknak semmi bajuk. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Kiírtam egy kevésbé leharcolt, alig használt 8 GB-os SD kártyára is a Raspberry OS-t, ezzel szépen bebootol, megy is minden rajta, szóval valószínűleg tényleg az SD kártyával van valami baj. Holnap veszek egy újat, megnézzük, arra mit reagál.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104709 üzenetére
Azért szüntetik meg, mert így a csomagkarbantartók foglalkozhatnak fontosabb dolgokkal, mint a 32 bites csomagok karbantartása. Szerintem manapság az átlag Linux felhasználónak nagyon ritkán van szüksége 32 bites csomagokra, úgyhogy valahol érthető ez a döntés. Talán a játékosokat érinti a legjobban a dolog, tudtommal a Steam is használ még 32 bites libeket.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
A Bazzite OS fejlesztője írta is a napokban, hogy lehet, hogy ő ezzel be is fejezte a rendszere fejlesztését. Nem tetszik neki ez az irány.
De a RHEL/Fedora vonaltól ez nem meglepő szerintem, a RHEL már egy ideje nem is fut régebbi gépen, x86-64-v3 szintű proci kell hozzá.
-
urandom0
senior tag
Nekem is úgy tűnik, hogy SD kártya hiba lesz. Amúgy gépbe dugva teljesen jól olvasható a tartalma, dirty bit volt rajta, de egyébként nem látok vele problémát.
Kipróbáltam másik kártyával, kiírtam rá egy Raspberry OS-t, vagy tízszer próbáltam indítani, abból egyetlen egyszer sikerült. Most nézem ezt is gépben, nincs rajta fájlrendszer sem -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #104694 üzenetére
Dißnäëß
Remélem...---
Az idézett rész csak akkor igaz, ha az adott felhasználó a mappábon lévő fájlok tulajdonosa, vagy ha a felhasználó maga a root. Más szóval, csak a root, és a mappában lévő fájlok tulajdonosa tudja a mappában lévő fájlok jogosultságait megváltoztatni.
Te mezei userként próbálod megváltoztatni egy root által tulajdonolt fájl jogosultságait, ez természetesen nem fog működni. A rootnak kell a te tulajdonodba adnia a fájlt, utána menni fog.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #104645 üzenetére
Én rollingok közül egyedül a Tumbleweed-et vagyok hajlandó használni, mert ott gyárilag be van lőve a Snapper, és normálisan fel van konfigurálva. Volt már olyan, hogy bekerült egy grafikai bug a disztróba, nem akartam foglalkozni vele, rollbackeltem két nappal korábbi snapshotra, és ment tovább az élet.
Egy desktopon és egy laptopon használok Tumbleweed-et, az egyetlen problémám vele, hogy olykor sokat szüttyög a leállással, mert valamelyik processz akadályozza (mikor melyik). De szerintem csak egy Systemd beállítás kérdése az egész.A céges Linuxos gépemen Fedora van, nincs rá panasz. Mondjuk úgy igazán túl sok mindenre nem használom, webes dolgokra elsősorban.
Rocky Linuxot egy régi Raspberry Pi-on használok, azaz használtam, mert tegnap este meghalt szegény. Pedig szépen tette a dolgát évek óta.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103878 üzenetére
honnan kell tudjam, h mivel telepitettem?
Emlékezetből
Próbáld meg eltávolítani apt-vel, ha nem találja, akkor valószínűleg kézzel telepítetted. Ez esetben csak töröld ki a mappáit az /opt-ból, a saját mappád alól, és a parancsikonok közül.
Én most megnéztem egy frissen telepített Lubuntuban, abban nincs retropie csomag, úgyhogy valószínűleg nem apt-vel telepítetted. -
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103870 üzenetére
A Terraformerst Steamből töröld, a Retropie-t pedig, ha apt-vel lett telepítve, akkor azzal töröld. Ha az installscriptes változat lett telepítve, akkor pedig kézzel kell törölgetni a mappát. A parancsikon valószínűleg az /usr/share/applications-ban van, a program az /opt alatt, a többi mappája pedig a saját mappád alatt van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103831 üzenetére
Egyébként milyen programok ezek? Írj pár nevet, hadd lássuk.
Flatpak esetleg nincs telepítve? Ha beírod a flatpak list parancsot, nem listáz ki semmit?
Vagy valamilyen appimage letöltő program nincs fent?Még az is lehet, bár kicsi az esély rá, hogy valami netről letöltős programok ezek. Ilyen esetben általában mellékelnek hozzá valamilyen uninstall scriptet is, bár az meg az eredeti csomagban szokott lenni...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Hiányzik a panel. Az LXQT-nak van szép kis panelje, keresővel, mindennel együtt, ez nálad nincs meg. Szerintem egyszerűen nincs telepítve. Valószínűleg más dolgok is hiányoznak, úgyhogy én a helyedben megnézném az összes lxtq* kezdetű csomagot, és feldobnám azt, ami kell.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Ahogy Tibi írta,
sudo snap remove teams-for-linux
, és már el is van távolítva a Teams (ha nem használod). Ugyanígy el tudod távolítani a rigs-of-rods-ot,és a music-radart is.A Snap Store-t újabban azt hiszem App Centernek hívják. Illetve ahogy írtam, a Synapticot is feltelepítheted, az a natív csomagokat szépen kilistázza.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Az összes "parancsikon", az .desktop fájl a /usr/share/applications és a ~/.local/share/applications mappákban vannak. Ha ezekbe a mappákba belenézel, megkeresed az adott program parancsikonját, belelesel, akkor az Exec= vagy TryExec= sorban megtalálod, hogy melyik programot indítja.
szerk: ha kiadod ezt a parancsot:
ls /usr/share/applications/*.desktop | xargs grep -e "Exec"
Ez kilistázza, hogy az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlok közül melyik mit indít.
Ha jól látom, te valamilyen Ubuntu származékot használsz? Akkor a Synaptic meg tudja mutatni a telepített csomagokat, illetve paranccsorban, apt-vel is lehet szűrni őket: apt list --installed
A Snap csomagokat pedig így (ha jól tudom):
snap list -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #103767 üzenetére
Én első körben ki szoktam csomagolni a deb csomagot, és megnézni, hogy mi van benne. Sok esetben nincs benne semmi extra, csak egy-egy fájl, amit be kell másolni a megfelelő helyre, a dokumentáció, és az installscript. Ha szerencséd van, és nincs sok deb-es függősége a csomagnak, akkor viszonylag könnyen működésre lehet bírni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103781 üzenetére
Szerintem több disztrót használni egy gépen eleve nem egy életbiztosítás. Én tartom magam ahhoz, hogy egy gépen egyszerre egy disztró legyen telepítve, egy disztrón belül egy asztali környezet, mert különben tényleg kavarodás lesz előbb-utóbb.
A systemd-bootot jelenleg két gépen használom, nekem alapvetően tetszik, bár még nem mentem bele mélyebben, mert nem kellett. Az biztos, hogy nem tud annyit, mint a Grub, de arra eleve ritkán van szükség.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A legtöbb alkalmazásnak - de közel sem mindegyiknek - van standalone telepítője is.
Amúgy szerintem az emberek használnák a Store-t, ha normálisan működnek. De úgy kb. 10 esetből 8-szor van vele valami gond. -
urandom0
senior tag
válasz
mcwolf79 #103568 üzenetére
Ez csak egy apró szelete annak, hogy miért nem használok Windowst. Mert azért az elég gáz, hogy egy dollármilliárdokból fejlesztett rendszeren az alkalmazások letöltésére szolgáló program nem képes letölteni egy alkalmazást. És ez nem az első eset, többször belefutottam már ebbe.
-
urandom0
senior tag
Ha anti-felhasználóbarát oprendszert kerestek, akkor nézzetek rá a Windows-ra. Vagy 6 perce indítottam el ennek a 4,22 MB-os alkalmazásnak a telepítését:
Kb. másfél percig, míg egyáltalán elindult a letöltés.
A végeredmény? Ez:Na most, ha a dollármilliárdokból fejlesztett, baromi drága Windows ilyeneket csinál, akkor miért várjuk el a Linuxtól, hogy mindenben elsőre tökéletesen működjön?
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #103504 üzenetére
HA több gépen dolgozol, úgy értem. Vagy ha valaki mással is kompatibilisnek kell lenned.
Én 3 gépen dolgozok, abból egy Windows-os, és nem tudom kikerülni, hogy adott programokból azonos verziót használjak. Volt már olyan, hogy 0.9-es Inkscape-ben megrajzoltam valamit, a Windows-os gépen már 1.2-es volt, és szétesett a rajz.
Olyan is volt, hogy egy cross platform játékkal akartam játszani a gyerekekkel (Minetest), és nekik a legfrissebb verzió volt fent, Linuxra viszont csak régebbi. És akkor vagy forgat az ember forrásból, vagy megoldja másképp...
Sajnos olyan is előfordult, hogy vettem egy új telefont, és Debian alatt túl régi libmtp volt rajta. Átdugtam egy Fedorás gépre, az már tudta kezelni.
De ha csak egy gépet használsz, vagy minden gépeden tudsz azonos verziójú Debiant használni, és nem kellenek az újabb funkciók, akkor ilyen gondjaid nincsenek. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Ez addig működik, amíg nem kell kompatibilisnek lenned más programverziókkal, akár Linuxosokkal, akár Windowsos programokkal.
Vagy amíg az általad használt régebbi verzióban nincs olyan hiba, ami az újabban már javítva lett.
Vagy amíg a régi verzió is mindent fontos funkciót tud, amit az újabb is.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Windowson alapértelmezetten ki van kapcsolva a write cache eltávolítható adathordozó esetén. Ugye ezt a pendrive tulajdonságainál lehet állítgatni, ha bedugsz egy pendrive-ot egy Windowsos gépen, ott azt kell látnod, hogy gyors eltávolításra van optimalizálva.
---
Amit korábban írtam, a vm.dirty_bytes és a vm.dirty_background_bytes paraméterek pont azt befolyásolják, hogy mekkora mennyiségű adatot buffereljen, mielőtt kiírná a lemezre. Ezeket lejjebb lehet venni, csak akkor számolni kell azzal, hogy folyamatosan I/O műveleteket fog végezni a gép, mert nem fogja tudni annyira optimalizálni az írásokat. Bár lehet, hogy a mai gyors SSD-k és pendrive-ok esetén ez már nem fog okozni annyira számottevő változást.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #103040 üzenetére
Azért ez a csak simán beemelték dolog nem csak annyiból áll, hogy csak simán beemelik, és kész. Folyamatosan karban kell tartani a csomagot, tesztelni, adott esetben egyes részeket kivenni belőle, ha azok a disztró filozófiájával össze nem egyeztethetők, vagy éppen beletenni valamit, stb. Valószínűleg pont ezért nincs még bent a tárolókban, nincs ember, aki megcsinálná és karbantartaná a csomagot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102976 üzenetére
Fedora is megoldotta, csak kicsit késve. Van szép új telepítőjük: https://fedoramagazine.org/anaconda-installer-redesign/
A 42-ben azt hiszem, már ez van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102974 üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
És utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm
Bár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102973 üzenetére
Azért annyira nem bonyolult az a telepítő. Az benne a furcsa, hogy előre és vissza kell lépkedni, de ha telepítés előtt legyalulod a rendszert, akkor a telepítőben már ki lehet hagyni a partícionálós részt (ez a legbonyolultabb rész az egészben), és onnantól már egyszerűbb az egész folyamat.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Szerintem Fedora.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dock
kiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #102933 üzenetére
Lenovoból is van az alja kategória, amit nem szabad megvenni. De valóban a régiek jobbak voltak, egy 2013-as G50 sokkal tovább bírja, mint egy mai Idepad.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102927 üzenetére
Azt vedd számításba, hogy a Dell egy túlárazott szar. Valamikor jó volt, nagyon régen, aztán beette magát az üzleti notik közé, és minden laikus azt hiszi, hogy jók. Pedig két márka van, amit laptopban nem szabad megvenni, a Dell és a HP, ezt így ki merem jelenteni.
Sok ilyen 4-5 éves Dell járt nálam, és mindenek szar az akksija, pedig nagyrészt töltőn használják. Én meg a 2016-os Thinkpademmel nézem, hogy ez most így mi. Az még mindig elmegy 3-4 órát töltőről, a Dell meg 3 percet...Nameg a Dellekhez borzasztó nehéz alkatrészt találni. Unokahúgom Vostro 3578-as gépéhez két hete keresek billentyűt. Ami jó a 3568-hoz, az nem jó a 3578-hoz, és a 3578-hoz is van 3 féle. Borzasztó.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #102886 üzenetére
Csak tájékoztató üzenet, hogy lefutott az fsck. Sok disztróban minden indításnál lefut, azt hiszem Debiannal is így van, és ezek szerint Manjaronál is. A "clean" szócska jelzi, hogy minden rendben, a fájlrendszer rendben van. Ha gond lenne (azaz "dirty" lenne), akkor az fsck megpróbálná kijavítani, és erről írna is ki üzeneteket. Úgyhogy amíg csak ezt látod, addig minden ok a fájlrendszerrel.
-
urandom0
senior tag
Ez a csomagkezelős téma... cégnél két Debian szerver van, az egyik játszotta azt a múltkor, hogy sima apt update && apt upgrade után panaszkodott az egyik csomag hiányára. Azelőtt nem csinálta ezt, és semmilyen extra repó nem volt felvéve a rendszerbe. Nem is volt sok csomag telepítve, egy elég minimál Debian volt, ami a telepítés óta csak frissítve lett.
Letöröltem azt a csomagot, ami a hiányzó csomagot igényelte (nem volt rá szükség), utána jó lett. Szóval ilyenek előfordulnak. -
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102800 üzenetére
Hát igen. Én LibreWolf-ot használok egy ideje, mert a Firefox telemetriája egy kicsit túl erős. Sok olyasmit hazaküld, amihez senkinek semmi köze.
De alapvetőena LibreWolf is Firefox, úgyhogy ha neked más alapokra építkező böngésző kell, akkor szerintem a Brave a legjobb választás. Második az Ungoogled Chromium, amit mondanék, harmadik a Vivaldi.
A Chrome-ot, Chromiumot, Az Edge-et és az Operát érdemes elkerülni, spyware az összes. -
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102761 üzenetére
Állítólag Wayland -> Xorg váltás megoldja a problémát.
/etc/gdm/custom.conf-ben ki kell venni a kettőskeresztet a WaylandEnable=false sor elől:
# GDM configuration storage
[daemon]
# Uncomment the line below to force the login screen to use Xorg
WaylandEnable=false
És akkor Xorg-on leszel.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102613 üzenetére
Mennyi a RAM használat Kubuntun, és mivel nézed? Proci hőmérséklet?
Nálam olyan 1.2-1.3 GB az üresjárati RAM használat Gnome-mal (free-vel nézem), a hőmérséklet most épp 37-38˚C az asztali gépen (de jellemzően olyan 44-45˚C körül szokott lenni), laptopon 43-45˚C.Nálam Tumbleweed az egyetlen disztró, aminél mókolás nélkül megy a céges IPSEC/L2TP VPN. A többi disztrón vagy egyáltalán nem ment, vagy csak mókolással, ideig-óráig. És ebben majdnem teljesen gyári Gnome van, Ubuntu vonalon sajnos nincs olyan disztró, ami alapértelmezetten gyári Gnome-mal jön.
-
urandom0
senior tag
válasz
#36299904 #102543 üzenetére
Ott kéne áttírnom.
Én nem javaslom. A Grubban, illetve az initrd-ben is, több helyen szerepel a partíció UUID-je (illetve talán a diszké is?). Legalábbis más disztrók esetén is, de gondolom, Debiannál is ez a helyzet. Ezt átírkálni egy halál, akkor már inkább az a kártyán lévő PARTUUID-ket írkáld át. Bár szerintem, ha dd-vel klónozol, az eleve így működik, sejtem ezt abból, hogy dd-vel klónozott rendszer nekem el szokott indulni más gépen is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- Greenwashing és zöld sivatag miatt támadják az Apple Watch-ot
- Windows 11
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Milyen házat vegyek?
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Hardcore café
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- UTOLSÓ!! 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest