- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Home server / házi szerver építése
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
Edorn #104974 üzenetére
Ahogy írták már, ez egy szerverre szánt disztró. Én a "tesóját", a Rocky Linuxot használom szerveren, de asztali gépen szerintem nem sok értelme van.
RHEL származék disztróknál bele lehet futni abba, hogy csak bizonyos verziójú utasításkészletet támogat. Ez legkésőbb akkor kiderül, ha megpróbálsz bebootolni vele, mert a boot loader még elindul, de a kernel már nem fog.
-
urandom0
senior tag
válasz
alak8 #104956 üzenetére
Pont ott írtam kommentben, hogy ideje lesz utána néznem, mit tud a run0. Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de az utóbbi években több olyan sebezhetőség is volt a sudo-ban, amiket el lehetett volna kerülni akkor, ha nem akar mindent IS tudni a sudo.
Vagy ha valakinek nem szimpatikus a run0, akkor ott a doas vagy az OpenDoas. -
urandom0
senior tag
válasz
Sidorovich #104863 üzenetére
A másik problémám: egy idő után ha visszatérek a géphez, nincs jel a monitoron.
Próbálj ilyenkor átlépni másik virtuális konzolra, ALT+CTRL+F1, ALT+CTRL+F2, ALT+CTRL+F3... F7-ig. Aztán utána vissza az alapértelmezettre, GDM esetén ALT+CTRL+F2 az.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #104772 üzenetére
Ez eléggé egyedi eset volt, ami nálunk történt, valószínűleg valamilyen szériahiba. Se előtte, se azóta nem láttam ilyet.
De amúgy 3-2-1-es szabály. A fontos anyag legyen meg legalább 3 példányban, 2 különböző típusú adathordozón, amiből egy fizikailag más helyen van. Ez a legkorrektebb, az más kérdés, hogy ez mindenféle szempontból drága mulatság tud lenni.
-
urandom0
senior tag
Nálunk 5 db 1 TB-os Seagate Barracuda halt meg, senki sem tudja, hogy miért. Backupok voltak rajtuk, el lettek téve a szekrénybe, tavaly év végén vettük volna elő őket, erre a fele olvashatatlan, a másik felén meg RAW fájlrendszer.
Voltak kisebbek is, azoknak semmi bajuk. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Kiírtam egy kevésbé leharcolt, alig használt 8 GB-os SD kártyára is a Raspberry OS-t, ezzel szépen bebootol, megy is minden rajta, szóval valószínűleg tényleg az SD kártyával van valami baj. Holnap veszek egy újat, megnézzük, arra mit reagál.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104709 üzenetére
Azért szüntetik meg, mert így a csomagkarbantartók foglalkozhatnak fontosabb dolgokkal, mint a 32 bites csomagok karbantartása. Szerintem manapság az átlag Linux felhasználónak nagyon ritkán van szüksége 32 bites csomagokra, úgyhogy valahol érthető ez a döntés. Talán a játékosokat érinti a legjobban a dolog, tudtommal a Steam is használ még 32 bites libeket.
-
urandom0
senior tag
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
A Bazzite OS fejlesztője írta is a napokban, hogy lehet, hogy ő ezzel be is fejezte a rendszere fejlesztését. Nem tetszik neki ez az irány.
De a RHEL/Fedora vonaltól ez nem meglepő szerintem, a RHEL már egy ideje nem is fut régebbi gépen, x86-64-v3 szintű proci kell hozzá.
-
urandom0
senior tag
Nekem is úgy tűnik, hogy SD kártya hiba lesz. Amúgy gépbe dugva teljesen jól olvasható a tartalma, dirty bit volt rajta, de egyébként nem látok vele problémát.
Kipróbáltam másik kártyával, kiírtam rá egy Raspberry OS-t, vagy tízszer próbáltam indítani, abból egyetlen egyszer sikerült. Most nézem ezt is gépben, nincs rajta fájlrendszer sem -
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #104694 üzenetére
Dißnäëß
Remélem...---
Az idézett rész csak akkor igaz, ha az adott felhasználó a mappábon lévő fájlok tulajdonosa, vagy ha a felhasználó maga a root. Más szóval, csak a root, és a mappában lévő fájlok tulajdonosa tudja a mappában lévő fájlok jogosultságait megváltoztatni.
Te mezei userként próbálod megváltoztatni egy root által tulajdonolt fájl jogosultságait, ez természetesen nem fog működni. A rootnak kell a te tulajdonodba adnia a fájlt, utána menni fog.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Dißnäëß #104645 üzenetére
Én rollingok közül egyedül a Tumbleweed-et vagyok hajlandó használni, mert ott gyárilag be van lőve a Snapper, és normálisan fel van konfigurálva. Volt már olyan, hogy bekerült egy grafikai bug a disztróba, nem akartam foglalkozni vele, rollbackeltem két nappal korábbi snapshotra, és ment tovább az élet.
Egy desktopon és egy laptopon használok Tumbleweed-et, az egyetlen problémám vele, hogy olykor sokat szüttyög a leállással, mert valamelyik processz akadályozza (mikor melyik). De szerintem csak egy Systemd beállítás kérdése az egész.A céges Linuxos gépemen Fedora van, nincs rá panasz. Mondjuk úgy igazán túl sok mindenre nem használom, webes dolgokra elsősorban.
Rocky Linuxot egy régi Raspberry Pi-on használok, azaz használtam, mert tegnap este meghalt szegény. Pedig szépen tette a dolgát évek óta.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103887 üzenetére
a kezzel azt jelenti h nem tud rola az oprenszer?
Tulajdonképpen igen. Én a "kézzel" telepítést arra értem, amikor letöltesz egy telepítőfájlt a netről, és azzal telepíted fel. Csak ugye ez esetben nem kerül be a program az apt adatbázisába, így az nem is fogja tudni eltávolítani.
Valószínűleg valami ilyesmi parancsokat adtál ki:
cd
git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git
cd RetroPie-Setup
chmod +x retropie_setup.sh
sudo ./retropie_setup.shEz letölti a Retropie-t a Github oldaláról, és berakja a fájlait a /opt/retropie és a $home alá. Sajnos uninstall scriptet nem látok hozzá, ezért mondtam, hogy más megoldást nem látok, mint hogy törlöd az /opt aló, a /home alól és a parancsikonok közül.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103878 üzenetére
honnan kell tudjam, h mivel telepitettem?
Emlékezetből
Próbáld meg eltávolítani apt-vel, ha nem találja, akkor valószínűleg kézzel telepítetted. Ez esetben csak töröld ki a mappáit az /opt-ból, a saját mappád alól, és a parancsikonok közül.
Én most megnéztem egy frissen telepített Lubuntuban, abban nincs retropie csomag, úgyhogy valószínűleg nem apt-vel telepítetted. -
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103870 üzenetére
A Terraformerst Steamből töröld, a Retropie-t pedig, ha apt-vel lett telepítve, akkor azzal töröld. Ha az installscriptes változat lett telepítve, akkor pedig kézzel kell törölgetni a mappát. A parancsikon valószínűleg az /usr/share/applications-ban van, a program az /opt alatt, a többi mappája pedig a saját mappád alatt van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103831 üzenetére
Egyébként milyen programok ezek? Írj pár nevet, hadd lássuk.
Flatpak esetleg nincs telepítve? Ha beírod a flatpak list parancsot, nem listáz ki semmit?
Vagy valamilyen appimage letöltő program nincs fent?Még az is lehet, bár kicsi az esély rá, hogy valami netről letöltős programok ezek. Ilyen esetben általában mellékelnek hozzá valamilyen uninstall scriptet is, bár az meg az eredeti csomagban szokott lenni...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Hiányzik a panel. Az LXQT-nak van szép kis panelje, keresővel, mindennel együtt, ez nálad nincs meg. Szerintem egyszerűen nincs telepítve. Valószínűleg más dolgok is hiányoznak, úgyhogy én a helyedben megnézném az összes lxtq* kezdetű csomagot, és feldobnám azt, ami kell.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Ahogy Tibi írta,
sudo snap remove teams-for-linux
, és már el is van távolítva a Teams (ha nem használod). Ugyanígy el tudod távolítani a rigs-of-rods-ot,és a music-radart is.A Snap Store-t újabban azt hiszem App Centernek hívják. Illetve ahogy írtam, a Synapticot is feltelepítheted, az a natív csomagokat szépen kilistázza.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Az összes "parancsikon", az .desktop fájl a /usr/share/applications és a ~/.local/share/applications mappákban vannak. Ha ezekbe a mappákba belenézel, megkeresed az adott program parancsikonját, belelesel, akkor az Exec= vagy TryExec= sorban megtalálod, hogy melyik programot indítja.
szerk: ha kiadod ezt a parancsot:
ls /usr/share/applications/*.desktop | xargs grep -e "Exec"
Ez kilistázza, hogy az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlok közül melyik mit indít.
Ha jól látom, te valamilyen Ubuntu származékot használsz? Akkor a Synaptic meg tudja mutatni a telepített csomagokat, illetve paranccsorban, apt-vel is lehet szűrni őket: apt list --installed
A Snap csomagokat pedig így (ha jól tudom):
snap list -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #103767 üzenetére
Én első körben ki szoktam csomagolni a deb csomagot, és megnézni, hogy mi van benne. Sok esetben nincs benne semmi extra, csak egy-egy fájl, amit be kell másolni a megfelelő helyre, a dokumentáció, és az installscript. Ha szerencséd van, és nincs sok deb-es függősége a csomagnak, akkor viszonylag könnyen működésre lehet bírni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #103781 üzenetére
Szerintem több disztrót használni egy gépen eleve nem egy életbiztosítás. Én tartom magam ahhoz, hogy egy gépen egyszerre egy disztró legyen telepítve, egy disztrón belül egy asztali környezet, mert különben tényleg kavarodás lesz előbb-utóbb.
A systemd-bootot jelenleg két gépen használom, nekem alapvetően tetszik, bár még nem mentem bele mélyebben, mert nem kellett. Az biztos, hogy nem tud annyit, mint a Grub, de arra eleve ritkán van szükség.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #103583 üzenetére
A legtöbb alkalmazásnak - de közel sem mindegyiknek - van standalone telepítője is.
Amúgy szerintem az emberek használnák a Store-t, ha normálisan működnek. De úgy kb. 10 esetből 8-szor van vele valami gond. -
urandom0
senior tag
válasz
mcwolf79 #103568 üzenetére
Ez csak egy apró szelete annak, hogy miért nem használok Windowst. Mert azért az elég gáz, hogy egy dollármilliárdokból fejlesztett rendszeren az alkalmazások letöltésére szolgáló program nem képes letölteni egy alkalmazást. És ez nem az első eset, többször belefutottam már ebbe.
-
urandom0
senior tag
Ha anti-felhasználóbarát oprendszert kerestek, akkor nézzetek rá a Windows-ra. Vagy 6 perce indítottam el ennek a 4,22 MB-os alkalmazásnak a telepítését:
Kb. másfél percig, míg egyáltalán elindult a letöltés.
A végeredmény? Ez:Na most, ha a dollármilliárdokból fejlesztett, baromi drága Windows ilyeneket csinál, akkor miért várjuk el a Linuxtól, hogy mindenben elsőre tökéletesen működjön?
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #103504 üzenetére
HA több gépen dolgozol, úgy értem. Vagy ha valaki mással is kompatibilisnek kell lenned.
Én 3 gépen dolgozok, abból egy Windows-os, és nem tudom kikerülni, hogy adott programokból azonos verziót használjak. Volt már olyan, hogy 0.9-es Inkscape-ben megrajzoltam valamit, a Windows-os gépen már 1.2-es volt, és szétesett a rajz.
Olyan is volt, hogy egy cross platform játékkal akartam játszani a gyerekekkel (Minetest), és nekik a legfrissebb verzió volt fent, Linuxra viszont csak régebbi. És akkor vagy forgat az ember forrásból, vagy megoldja másképp...
Sajnos olyan is előfordult, hogy vettem egy új telefont, és Debian alatt túl régi libmtp volt rajta. Átdugtam egy Fedorás gépre, az már tudta kezelni.
De ha csak egy gépet használsz, vagy minden gépeden tudsz azonos verziójú Debiant használni, és nem kellenek az újabb funkciók, akkor ilyen gondjaid nincsenek. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #103457 üzenetére
Ez addig működik, amíg nem kell kompatibilisnek lenned más programverziókkal, akár Linuxosokkal, akár Windowsos programokkal.
Vagy amíg az általad használt régebbi verzióban nincs olyan hiba, ami az újabban már javítva lett.
Vagy amíg a régi verzió is mindent fontos funkciót tud, amit az újabb is.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Windowson alapértelmezetten ki van kapcsolva a write cache eltávolítható adathordozó esetén. Ugye ezt a pendrive tulajdonságainál lehet állítgatni, ha bedugsz egy pendrive-ot egy Windowsos gépen, ott azt kell látnod, hogy gyors eltávolításra van optimalizálva.
---
Amit korábban írtam, a vm.dirty_bytes és a vm.dirty_background_bytes paraméterek pont azt befolyásolják, hogy mekkora mennyiségű adatot buffereljen, mielőtt kiírná a lemezre. Ezeket lejjebb lehet venni, csak akkor számolni kell azzal, hogy folyamatosan I/O műveleteket fog végezni a gép, mert nem fogja tudni annyira optimalizálni az írásokat. Bár lehet, hogy a mai gyors SSD-k és pendrive-ok esetén ez már nem fog okozni annyira számottevő változást.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #103040 üzenetére
Azért ez a csak simán beemelték dolog nem csak annyiból áll, hogy csak simán beemelik, és kész. Folyamatosan karban kell tartani a csomagot, tesztelni, adott esetben egyes részeket kivenni belőle, ha azok a disztró filozófiájával össze nem egyeztethetők, vagy éppen beletenni valamit, stb. Valószínűleg pont ezért nincs még bent a tárolókban, nincs ember, aki megcsinálná és karbantartaná a csomagot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102976 üzenetére
Fedora is megoldotta, csak kicsit késve. Van szép új telepítőjük: https://fedoramagazine.org/anaconda-installer-redesign/
A 42-ben azt hiszem, már ez van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102974 üzenetére
Fedorához az RPM Fusion repó hozzáadását szokták javasolni. Ebben vannak kodekek, és egyéb, nem teljesen szabad licencű programok.
Nem nehéz hozzáadni, ezt az egy sort kell bemásolni a terminálba:dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
És utána lehet telepíteni a különféle kodekeket, Mesa-t, Vulkant:
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -yÉn ezeket szoktam így lefuttatni. A másik megoldás, hogy ha flatpak programokat használsz, akkor a kodekekre nagyrészt nincs szükség, ezt most nem írom el, csak ha tényleg érdekel.
Amit még meg szoktam csinálni, az a Microsoft fontok telepítése:
sudo rpm -i https://downloads.sourceforge.net/project/mscorefonts2/rpms/msttcore-fonts-installer-2.6-1.noarch.rpm
Bár nem tudom, működik-e még, évek óta nem használtam.
Illetve a firmware-ek frissítését is érdemes megcsinálni:sudo fwupdmgr refresh --force
sudo fwupdmgr get-updates
sudo fwupdmgr update -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102973 üzenetére
Azért annyira nem bonyolult az a telepítő. Az benne a furcsa, hogy előre és vissza kell lépkedni, de ha telepítés előtt legyalulod a rendszert, akkor a telepítőben már ki lehet hagyni a partícionálós részt (ez a legbonyolultabb rész az egészben), és onnantól már egyszerűbb az egész folyamat.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Szerintem Fedora.
-
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #102961 üzenetére
Telepítsd fel a
gnome-shell-extension-dash-to-dock
kiegészítőt, és az Extension manager nevű programot, és az utóbbival kapcsold be a kiegészítőt. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #102933 üzenetére
Lenovoból is van az alja kategória, amit nem szabad megvenni. De valóban a régiek jobbak voltak, egy 2013-as G50 sokkal tovább bírja, mint egy mai Idepad.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102927 üzenetére
Azt vedd számításba, hogy a Dell egy túlárazott szar. Valamikor jó volt, nagyon régen, aztán beette magát az üzleti notik közé, és minden laikus azt hiszi, hogy jók. Pedig két márka van, amit laptopban nem szabad megvenni, a Dell és a HP, ezt így ki merem jelenteni.
Sok ilyen 4-5 éves Dell járt nálam, és mindenek szar az akksija, pedig nagyrészt töltőn használják. Én meg a 2016-os Thinkpademmel nézem, hogy ez most így mi. Az még mindig elmegy 3-4 órát töltőről, a Dell meg 3 percet...Nameg a Dellekhez borzasztó nehéz alkatrészt találni. Unokahúgom Vostro 3578-as gépéhez két hete keresek billentyűt. Ami jó a 3568-hoz, az nem jó a 3578-hoz, és a 3578-hoz is van 3 féle. Borzasztó.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #102886 üzenetére
Csak tájékoztató üzenet, hogy lefutott az fsck. Sok disztróban minden indításnál lefut, azt hiszem Debiannal is így van, és ezek szerint Manjaronál is. A "clean" szócska jelzi, hogy minden rendben, a fájlrendszer rendben van. Ha gond lenne (azaz "dirty" lenne), akkor az fsck megpróbálná kijavítani, és erről írna is ki üzeneteket. Úgyhogy amíg csak ezt látod, addig minden ok a fájlrendszerrel.
-
urandom0
senior tag
Ez a csomagkezelős téma... cégnél két Debian szerver van, az egyik játszotta azt a múltkor, hogy sima apt update && apt upgrade után panaszkodott az egyik csomag hiányára. Azelőtt nem csinálta ezt, és semmilyen extra repó nem volt felvéve a rendszerbe. Nem is volt sok csomag telepítve, egy elég minimál Debian volt, ami a telepítés óta csak frissítve lett.
Letöröltem azt a csomagot, ami a hiányzó csomagot igényelte (nem volt rá szükség), utána jó lett. Szóval ilyenek előfordulnak. -
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102800 üzenetére
Hát igen. Én LibreWolf-ot használok egy ideje, mert a Firefox telemetriája egy kicsit túl erős. Sok olyasmit hazaküld, amihez senkinek semmi köze.
De alapvetőena LibreWolf is Firefox, úgyhogy ha neked más alapokra építkező böngésző kell, akkor szerintem a Brave a legjobb választás. Második az Ungoogled Chromium, amit mondanék, harmadik a Vivaldi.
A Chrome-ot, Chromiumot, Az Edge-et és az Operát érdemes elkerülni, spyware az összes. -
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102761 üzenetére
Állítólag Wayland -> Xorg váltás megoldja a problémát.
/etc/gdm/custom.conf-ben ki kell venni a kettőskeresztet a WaylandEnable=false sor elől:
# GDM configuration storage
[daemon]
# Uncomment the line below to force the login screen to use Xorg
WaylandEnable=false
És akkor Xorg-on leszel.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102613 üzenetére
Mennyi a RAM használat Kubuntun, és mivel nézed? Proci hőmérséklet?
Nálam olyan 1.2-1.3 GB az üresjárati RAM használat Gnome-mal (free-vel nézem), a hőmérséklet most épp 37-38˚C az asztali gépen (de jellemzően olyan 44-45˚C körül szokott lenni), laptopon 43-45˚C.Nálam Tumbleweed az egyetlen disztró, aminél mókolás nélkül megy a céges IPSEC/L2TP VPN. A többi disztrón vagy egyáltalán nem ment, vagy csak mókolással, ideig-óráig. És ebben majdnem teljesen gyári Gnome van, Ubuntu vonalon sajnos nincs olyan disztró, ami alapértelmezetten gyári Gnome-mal jön.
-
urandom0
senior tag
válasz
#36299904 #102543 üzenetére
Ott kéne áttírnom.
Én nem javaslom. A Grubban, illetve az initrd-ben is, több helyen szerepel a partíció UUID-je (illetve talán a diszké is?). Legalábbis más disztrók esetén is, de gondolom, Debiannál is ez a helyzet. Ezt átírkálni egy halál, akkor már inkább az a kártyán lévő PARTUUID-ket írkáld át. Bár szerintem, ha dd-vel klónozol, az eleve így működik, sejtem ezt abból, hogy dd-vel klónozott rendszer nekem el szokott indulni más gépen is.
-
urandom0
senior tag
Megjelent a Gnome 48, van benne tripla bufferelés, és rendszerszintű HDR.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #102474 üzenetére
Állítólag a tömörítés garantálja, hogy az adat veszteségmentesen megmaradjon.
Ez annyiban igaz, hogy a tömörítők leellenőrzik a fájlok cheksumját, szóval elméletileg kitömörítés után biztos, hogy ugyanazt a fájlt kapod, mint amit betömörítettél. De ettől függetlenül még megsérülhet a fájl menet közben, pl. fájlrendszer vagy diszkhibából kifolyólag.
Én nem szoktam tömöríteni, de amúgy nem rossz ötlet. A zip, rar, és a 7z annyiból előnyös, hogy komplett könyvtárstruktúrákat is tudnak tömöríteni, míg a gzip, a bz2, zstandard, és az xz csak egy-egy fájlt. Ha az utóbbiakkal akarsz több fájlt tömöríteni, akkor össze kell raknod először egy fájlba, erre való tar.
Aztán arra is figyelni kell, hogy a választott formátum megőrzi-e a fájlok/könyvtárak jogosultságait, tulajdonosát, esetleg a symlinkeket is. Ezt a tar alapból tudja. A zip, rar és 7z közül nem tudom, melyik tudja ezeket, arra emlékszem, hogy a 7z pár éve még nem tudta.Én így első körben a bzip2-re szavaznék.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102464 üzenetére
Ugyan már, nem vagyok én olyan okos, csak mindenbe belekontárkodok, és néha ragad rám más is a koszon kívül
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102462 üzenetére
A mobilnézet automatikusan életbe lép, ha elég keskeny a böngésző ablakod (kisebb, mint 991px), vagy ha fel van tolva a nagyítás (nálam 190%-os nagyításnál vált át mobilnézetbe).
A user agent váltással nem sokra mész, a weboldalak nem azt nézik, hanem a böngészőablak szélességét (de nem a fizikai szélességét, hanem a logikai felbontást). Mobilon a menüben tudod bekapcsolni az asztali webhely megjelenítését.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102459 üzenetére
Mobilnézetben vagy, ott a hamburger menü a jobb szélén. Mobilnézetben megjelenik az a kis ikonka:
Ugyanez asztali nézetben. így viszont nem jelenik meg:
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #102445 üzenetére
Én kábel nélkül szoktam másolni, KDE Connecttel. KDE mellett Gnome-hoz is van beépülő, de bármilyen asztali környezetből, sőt, Windows alól is használható.
-
urandom0
senior tag
Na most van egy érdekes kérdésem
Van ez a Gnome-os játék, a fények le:
Ennek nincsen fizikailag megfogható, valódi változata? Vagy ez csak így szoftverként létezik? -
urandom0
senior tag
válasz
zoltanz #102423 üzenetére
Szerintem teljesen mindegy. dd, Gnome Disks, Ventoy, Etcher, Impression, Fedora Image Writer, KDE ISO Image Writer, stb.
Ha nem kell a több image-es támogatás, akkor írd ki azzal, amelyik kéznél van. -
urandom0
senior tag
A Tails projekt dobta a Balena Etchert az ajánlott íróprogramok közül, mert az Etcher kiszivárogtat egy-két adatot: https://tails.net/news/rufus/index.en.html
Semmi személyes adatot amúgy, csak az image fájl nevét, és a pendrive modelljét.
-
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102362 üzenetére
Itt van minden lényeges info az LTSC-ről: https://github.com/massgravel/massgrave.dev/blob/main/docs/windows_ltsc_links.md
Arra kell figyelni, hogy IoT-ból csak angol nyelvű van. Lehet utána nyelvi csomaggal magyarosítani, de állítólag az nem lesz ugyanaz, mint ha eleve a magyar nyelvűt telepítenéd.
További infók itt: https://www.reddit.com/r/Windows10LTSC/comments/qw1qrs/ltsc_2021_vs_iot_ltsc_2021_tips_on_installations/
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102358 üzenetére
2019 szeptemberi. Végül is az már nem a kőkorszak, csak a vaskorkszak eleje...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #102355 üzenetére
És hányas KDE ez? 5.0 beta?
-
urandom0
senior tag
válasz
Horvi #102349 üzenetére
Az én képemet pedig rögtön telepítés után készült, konkrétan azért telepítettem a rendszert, hogy meg tudjam nézni a RAM használatot. Bár az igaz, hogy az Tumbleweed volt, nem Fedora, és virtuális gép, de szerintem ez sokat nem számít.
Vastinál nem volt megnyitva semmi sem, amikor a kép készült.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #102346 üzenetére
Igen, a zöld rész a használt memória, de én kizártnak tartom, hogy 10 GB-ot valóban elfoglalnának a programot. Szerintem az lehet, hogy valamelyik program úgy gondolta, hogy mivel bőven van RAM, ezért behúzott mindent a memóriába, amit csak be tudott. Viszont a htop ezt lefoglalt memóriaként érzékeli, ezért zöld.
Horvi képe pedig egyenesen az ellenkezője, ott szinte alig van cache, egyetlen egy csík, és üresen áll a memória háromnegyede. Pedig ott is van bőven RAM, az üresen álló területeket nyugodtan ki lehetne tölteni cache-el.
Ha megnézed az én képemet, na az egy ideális állapot
A RAM közel fele van ténylegesen lefoglalva, a másik fele pedig cache+egy kevés buffer.Itt az a kérdés, hogy ha elindítasz egy egy nagy memóriaigényű programot, vagy több, kisebbet memóriaigényűt, akkor a rendszer ad-e nekik a zöld területből is, vagy csak a sárgából. Mert ha nem ad zöldből egy bájtnyit sem, akkor ott valami gond van.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102328 üzenetére
Azt mondod, ez egy Lenovo T450. Nem tudom, hogy pontosan melyik modell van neked, de itt például le lehet tölteni BIOS frissítést, amiről azt mondja, hogy "This package updates the UEFI BIOS (including system program and Embedded Controller program) stored in the ThinkPad computer to fix problems, add new functions, or expand functions as noted below."
Szóval van hozzá UEFI. Egyébként én most egy Lenovo Thinkpad X240-es gépről írok, ez 2016-os kiadás, és ezen is van UEFI.
Én még nem láttam olyan BIOS-os gépet, amin olyan menü lett volna, amit mutatsz, secure boot-os BIOS-t pedig pláne nem. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102314 üzenetére
Sose használtam mysql-t , de soha.
Ebben igazad van, SQLite volt.
Pont ezek miatt támadtatok be a php topikban.
Azért ez nem egészen így volt. Ezek a hozzászólások nem véletlenül születtek ám:
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21774-21774.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21772-21772.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21757-21757.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21747-21747.html
https://logout.hu/tema/php_kerdesek_2/hsz_21745-21745.htmlDe miért? Mit csináltam, hogy azonnal nekem estek?
Mondjuk ha a megfogalmazáson egy picit javítanál, már az sokat segítene. Ne írj olyat, hogy Pocsék. Fagy, lassú, szenved, akkor inkább írd azt, hogy az én gépemen lassú volt és lefagyott.
Ilyet sem szerencsés írni:
Ami nagyon tetszett az a
Fedora workstation 41:
Nagyon jó támogatás/közösség
Felület nem laptop barát, de megszokhatóEzzel az a baj, hogy nem írtad le, hogy melyik asztali környezettel telepítetted. Azt sem fejtetted ki, hogy mit jelent nálad az, hogy felület nem laptop barát? Lehet, hogy ha leírtad volna, akkor valaki javasolt volna valamilyen megoldást vagy alternatívát.
CentOS:
Vs code nem telepíthető, nincs krusader, stbItt azt kellett volna írnod, hogy nem tudtad telepíteni a VS Code-ot. Mert amúgy telepíthető, csak nem tudtad.
Érted, ezek a megfogalmazásbeli dolgaid nagyon zavaróak. Egyből leszarozni egy disztrót, csak mert nálad valami baj volt vele...
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102310 üzenetére
Kezdődik...
Debiannak nincs live-ja
Debian live install imagesEz a felületesség, vagy nem is tudom, hogy nevezzem, ez jellemző rád mindenhol. A PHP fejlesztésnek is úgy ugrottál neki, hogy azt sem tudtad, milyen kapcsolat van a PHP szerver, a böngésző, és a MySQL között. Hogy mi honnan jön, és hova megy...
Te úgy akarsz verses kötetet írni, hogy nem vagy hajlandó megtanulni az ábécét. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
És mindezt két nap alatt? Két nap alatt szűrted le messzemenő tanulságaidat mind a 7 disztróról? Az igen... másnak erre 10 év sem elég. Te valamit nagyon tudsz!
Vagy csak megint borzasztó felületes vagy, és kb. 10 percnyi használat után kitaláltad magadnak, hogy a VS Code nem telepíthető CentOS-re, az Endeavour pedig pocsék.
Hozod a szokásos formádat
Szerintem maradj Ubuntunál, akkor legalább megúszol egy újratelepítést.Az UEFI firmware bejegyzéseit az efibootmgr programmal tudod eltávolítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102296 üzenetére
Ahh, értem a mögöttes logikát... én sem használok egyébként Sambát, csak a céges gépen, ott is csak a WINS névfeloldás miatt.
Emlékszem, régebben a /var/lib alatt volt valami default mappa a megosztásokhoz. Most rákerestem, az Arch wiki most is a /var/lib alá írja, a hivatalos doksi viszont a /usr/local/samba/lib/usershares-t írja, a Fedora docs pedig csinál egy külön csoportot a megosztásokhoz, a csoportnak egy /home mappát, és azt osztja meg.
Szóval teljes a káosz abban, hogy ki hogyan csinálja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OLED monitor topik
- Hálózati / IP kamera
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Formula-1
- LEGO klub
- Óvodások homokozója
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Home server / házi szerver építése
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest