- Fujifilm X
- VR topik
- Milyen videókártyát?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- ASUS notebook topic
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lali-213
senior tag
válasz
fekete.puma #105398 üzenetére
Azért azt nem állítanám, hogy az Ubuntu a szívem vágya.
A jelenlegi szűkös ismereteim csak a legelterjedtebb disztribúció(k)ra terjednek ki. De nem akarok vitázni, nem ezért jöttem.
Ezért is köszönök minden építő jellegű kommentárt. -
válasz
Lali-213 #105395 üzenetére
Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek a bővítmények nem a Mint fejlesztőitől származnak, hanem third party. Akár káros dolog is lehet bennük, szóval csak egészséges mennyiséget telepíts fel és inkább a népszerűbbeket, amit már sokan kipróbáltak és letöltöttek.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Lali-213 #105395 üzenetére
Ki kell próbálni, és meglátod Linux Mint Cinnamon VS Ubuntu úgy is Ubuntu a szíved vágya.
Rowon
Aki virtuális gépeket futtat, annak gondolom eleve sok ramja van.
Rosszul gondolod, nekem pl csak 8GB van és elvagyok vele.
A telefonomon van elég RAM mégis kipucoltam a sok bloatware sz@méttől, nálam nem azért van sok RAM, hogy a sok sz@mét majd ne fogja meg a rendszert. -
Lali-213
senior tag
Megnéztem pár videót a Linux Mint Cinnamon testreszabhatóságáról, egészen komoly változásokat lehet eszközölni, ahogy láttam. Plank Dock, Transparent Panels, Themes (és még egyéb applet, desklet, amiket ti biztosan jobban ismertek).
Ezek további erőforrást követelnek majd a géptől, amitől komolyan belassíthatják a rendszert? Vagy nem lenne annyira komoly “fogyasztó”? -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105390 üzenetére
A felület gyorsaságát ne keverd(mosd össze) össze az erőforrás (RAM) használattal, mert a végén kiderül hogy te néztél be valamit.
Most mit számít hogy 3 vagy 5mp alatt indul el a böngésző? Egyszer elindítom, és hetekig(hónapokig) megy, mert csak altatom a gépet, és max frissítéskor kell újraindítani a gépet. (Kár hogy fizetős lett a livePatch)
Az zavar téged, hogy engem nem zavar?
Mint említettem több kliens program is fut, ami _nem_az_op.rendszer_része, de ettől függetlenül miért lenne nekem jobb, ha 3.8 helyett csak 1.5-öt foglalna? Jobb híreket kapnék a világ alakulásáról? Tényleg nem értem miért rugózol ~2GB-on.Had fejezzem be Ronin stílusában. Zárjuk le ezt a fing reszelést, mert úgyse győzzük meg egymást, a többieknek sem jön semmi plusz információk belőle,
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #105389 üzenetére
Minél gyengébb a gép annál nagyobb a difi.
Nekem erősebb gépem van és nem elhanyagolható a difi, nem véletlenül nem használok sem KDE vagy Gnome környezetet, nekem a tetszésnél a teljesítmény fontosabb.
A fórumtárs is írta az Ubuntu-ra, hogy egy (tohonya diszno) az Ubuntu-t nem is használod, azért mert nem tetszik a Cinnamon, már elhanyagolható a difi?Nálam a W11Pro 3.8GB-ot eszik
Tele van Bloatware szeméttel de jó az úgy neked, attól még a Win10 LTSC 1,5GB-al elvan. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105388 üzenetére
Mit néztem be pontosan?!
Amúgy meg nem szoktam szépítgetni, ha valamit rosszul tudtam azt be szoktam ismerni. Tudod én a hibáimból is szoktam tanulni.
Hol írtam, hogy a cinnamonn ugyanannyi vagy egyforma erőforrást használ? Csak annyit írtam, hogy elhanyagolható a difi.Nem mellesleg a kapanyányi monyókot nem érdekli, hogy üresjáratban mennyit eszik az OS, ha a többszöröse van a gépedben.
Amúgy érdekes, hogy a linkelt videóban 89MB-ot eszik a cinnamomn, míg a live rendszeren majdnem 100-at. Biztos az OBS verziója is ugyanaz volt, legalábbis memóriahasználatot tekintve. Egyik videón sem látszik a pontos szám.
Bezzeg a warez Windows... Ugyan már, bele se kezdj ennek a kifejtésébe!
Nálam a W11Pro 3.8GB-ot eszik (De itt fut az Edge, a BOINC kliens,....) Mégsem érdekel. Annyi memória van benne, hogy az alkalmazásaim nem igénylik a SWAP-olást, jut memória mindenkinek.Te vagy Ronin, vagy miért vagy így bele szerelmesedve a videóiba? (Emlékezned kellett hogy itt és itt volt szó a memóriahasználatról)
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #105387 üzenetére
Benézted ennyi, most meg szépíted magad.
Linux Mint-en 1GB-al kevesebbet eszik felvétel közben [link].
Windows 10 LTSC alapból 1.5GB-al el van, ennyi erővel maradhat azon még 1,5 évig legfeljebb pár ár ezer forintér vesz egy kulcsot hozzá.
Nekem erősebb gépem van mint a fórumtársnak és érzem a gépen ha KDE vagy Gnome környezet van azzal kevésbé pattogós, nem véletlenül esznek több memóriát. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105386 üzenetére
Milyet?
Már ez a káromokódós, jólmegmondomnekedatutit "stílus" sem tetszik. Nem beszélve arról, hogy ennyi információ alapján, kb. semmit nem tud a Linux memóriakezeléséről.
Nem azt mondom, hogy nagyon képben vagyok, de azért ennél többet, és kicsit a számok mögé tudok nézni. De ha nem akkor mi van? Azért vettél 8-16-32-...GB RAM-al szerelt gépet hogy a RAM cellák kongjanak az ürességtől?
Most akkor nem csinál semmit, vagy megy közben az OBS felvétel? Nem, az nem lehetséges hogy az OBS is memóriát használ a képernyőfelvétel közben.A belinkelt rész inkább divatfika, mint szakmai megállapítás. Kíváncsiságból elindítottam egy live rendszert (bocs hogy nem telepítettem egy szűz rendszert), de az Ubuntu ~2GB RAM-ot foglalt, a legnagyobb memóriafoglalása a Gnome-Shell-nek volt, a maga 165MB-jával. Egy live Cinnamonn 1.5GB-ot evett, és a cinnamonn volt a legnaggyobb fogyasztó a maga 99MB-jával. De nem 3+GB! Ha korrekt akart volna lenni, megnézi, hogy abból mennyit eszik az OBS, és levonja. Természetesen érzékelhető a különbség, de pl. Lali-213 8GB-jába bőven belefér bármelyik rendszer.
Micsoda hibák, pl. alapból nem játssza le a flashvideókat? Jóember! Az nem tűnt fel, hogy 5 éve(!) már a kitalálója sem támogatja? Miért lenne egy operációs rendszer feladata, hogy egy kihalt formátum támogasson? (Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebből semmit nem látni a felvételen!)
És ettől egy rakat "kaki"? Elhiszem hogy neki ez a véleménye, de ugye az mindenkinek van...
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #105381 üzenetére
Pont eleget próbálgattam, hogy legyen önálló, saját véleményem róla. Igaz a Cinnamon-t bírtam a legkevésbé. Nem csak a giccses W95 kinézet miatt. Ízlések és fotonok, de nálam nincs bent a Top3-ban, viszont az Ubuntu Mate nagyon tetszik. Régebben itt is írtam már a Mint idióta megoldásairól, elnevezéséről, legutóbb Vasti74 írt pár anomáliáról.
Lehet csak felületesek az ismereteim vele kapcsolatban, de annyit tudok róla, hogy én nem akarok vele együtt élni.Plusz ha lassúcska lenne Lali-213 gépén, még n+1 ízesítésben érhető el az Ubuntu (is), de ahogy írtam is, próbáljon ki többféle distro-t, ablakkezelőt is.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy egy Debian, vagy Ubuntu Cinnamonn kiadás mennyivel foglal több erőforrást, mint a Mint.Nem akarom fényezni az Ubuntu-t, mert épp elé vitám, problémám volt a közösségével, a csomag/ppa készítőjével, és magával a rendszerrel.
-
alak8
kezdő
Nekem egy chromebookból áttalakított, 2gb rammal megáldott gépem (is) van. A Debian XFCE 12.11 száguld rajta.
-
-
cigam
titán
válasz
Lali-213 #105373 üzenetére
Szubjektív oka van. Itt rengetegen a Cinnamonn-t favorizálják, ezért azt ajánlják. Az Ubuntunak sincs semmi baja, csak divat fikázni (ez kb olyan mint amikor a BMW-sek szidják a Mercedest, vagy az Audit, a dízel autósok soha nem váltanának elektromosra,...). Évekkel ezelőtt a systemd inti rendszer volt az ősellenség, most a különböző konténeres futtatókörnyezet (snap, FlatPak, AppImage,...)böki itt pár ember szemét. Attól, hogy hangosak, és a saját preferenciájukat szajkózzák, válaszd azt, ami neked tetszik. Aztán idővel, amikor már érted hogy mik ezek, már el tudod dönteni, hogy nem érdekel, rossznak, vagy jónak tartod.
Képzeld el úgy, hogy a belső, amit nem látsz, a kernel, a különböző alap programok/driverek, modulok, hálózatkezelés, kb tök egyforma mindegyiken. Max a verziószámokban térnek el attól függően milyen kiadás modellt preferál az adott distro. Amit látsz, a csilivili pimpelésben különböznek. Az egyik a Cinnamonn-al jön, a másik Gnome felülettel, a harmadik KDE-vel... Live-ban kattintgass pár napig 1-1 distrót, hogy lásd, hogyan működik, hogyan néz ki. Ekkor már kialakul benned egy kép, hogy melyik ál jobban kézre, melyik nyújtja azt, amit szeretnél. Ekkor már ell tudsz indulni abba az irányba. Ezt a distro hopperkedést nem úszod meg. Ami nem is baj, mert közben ismerkedsz a Linuxal is.
A legfontosabb, hogy ne Windows-ként akard használni, és ne zárkózz el mereven a tanulástól. Valószínűleg nem azért "értesz" a Windows-hoz, mert ismered minden porcikáját, hanem felhasználóként az évek alatt megtanultad hogyan tudod használni. -
Lali-213
senior tag
Sziasztok,
Kis iránymutatásért érkeztem ebbe a topicba, bízva benne jó helyen járok.
Van egy öregecske Asus laptopom, amin jelenleg egy Windows 10 Home fut, azonban ennek a támogatása idén megszűnik. Windows 11-hez nem elég hardver így Linuxra váltáson gondolkodom, azzal reményeim szerint ki lehetne tolni az élettartamát.Intel Core i5-3230M, 8 Gbyte RAM, HyperX 240 Gbyte SSD, nVidia GeForce GT 720M és 17.3”-as kijelző, röviden ennyi a konfig.
Ubuntu LTS-sel szemezem, hátha az elmegy ezzel a hardverrel. Szívesen veszem a javaslatokat, mert eddig nem szereztem valami nagy tapasztalatot Linux-szal (néhány live teszt évekkel ezelőtt, valamint egy elementaryOS telepítés szinten nagyon régen).
Nagyon tetszik a MacOS, ahhoz hasonló GUI-t szívesen hasznalnék. Netezés, torrent, filmek, alap dolgok. Játszani nem szoktam.
A segítséget előre is köszönöm.
-
-
cigam
titán
válasz
bobalazs #105362 üzenetére
A kettő nem ugyanaz.
ALSA (Advanced Linux Sound Architecture): magában foglalja a Linux kernel szintű hangkártya-illesztőket és egy felhasználói könyvtárat (libasound), amellyel az alkalmazások közvetlenül kommunikálnak a hardverrel. Az alsamixer egy parancssoros keverőalkalmazás, amely az ALSA vezérlésére használható, például hangerő beállításra, csatornák kezelésére.
PulseAudio: egy általános célú hangkiszolgáló, amely egy köztes rétegként működik az alkalmazások és az ALSA között. A PulseAudio kezeli az audiofolyamokat, megkönnyíti a hangkezelést, lehetővé teszi több alkalmazás hangjának összefésülését, hálózaton való továbbítását, és különféle fejlett funkciókat.
-
válasz
bobalazs #105364 üzenetére
Ha az a cél egyébként, hogy kipróbálj újabb asztali környezeteket, akkor én virtuális gépből csinálnám, esetleg https://distrosea.com.
A kérdéses anomáliát egyébként nem tudom, hogy mi okozza nálad, de gyanús, hogy valamilyen függőségi probléma, vagy visszamaradt csomagok összeakadtak, stb. Ezt aztán már ember legyen a talpán, aki kibogarássza.
Vagy kérdezz rá még a ChatGPT-nél, az eléggé képben van Linux témakörben. -
-
Eredetileg Lubuntut telepítettem. Aztán Kubuntura frissítettem.
Eltávolítottam minden LXDE-vel kapcsolatos dolgot.
Hardvert cseréltem Intel alaplapra és CPU-ra.
Alacsony volt a hangerő az integrált hangkártyán.
A hangerőszabályzó (Pulseaudio) 100%-ot mutat. A hangerő mégis alacsony volt..
Mondták nézzem meg az alsamixert. A fő hangerő 40%-on van. Ezért volt az alaplap hangkártyájának alacsony hangerője. Vissza raktam 100%-ra, és minden normálisan lett.
Szóval most megpróbálom megérteni, hogy az alap hangszolgáltató Pulseaudio vagy Alsamixer? A Lubuntu miatt maradt az Alsamixer? -
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105359 üzenetére
ezt komolyan mondod..? 6 colon játszani...? részemről zártam a témát...off
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Srácok, megint javaslom az offtopic használatát.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tompa torma #105356 üzenetére
Választani lehet játékok miatt, vagy 4K@60fps videó rögzítés, 4k streaming, videó szerkesztésre is használják, vagy időtállóbb telefont keresnek ha nem jelentős a felár.
Az AI funkciók is tudják fogni a telefont. -
válasz
A telefont viszont általánosan gyártják
Ráadásul az említett cégek százasával-ezresével veszik a telefont.
Meg a userek se csak telefonálnak egy telefonnal. Neteznek, videót néznek, játszanak. Én pl. nem, de nekem nincs is erőmű telefonom - a mai szemmel nézve, pl. 8 éve még az lett volna. -
I02S3F
addikt
válasz
És akkor nem írhatja le az, ami eszébe jutott arról, amit írtál?
-
-
válasz
tompa torma #105350 üzenetére
Próbálj meg pl. egy Intune-os telefonmanagementet futtatni...
Céges telefonok voltak középkategóriák az előző munkahelyemen, Samsung A 3-as meg 5-ösök, de pl. az a sz* 4GB RAM-on még nem fér el
Egy S20-on már normálisan futott, vagy egy A54-en. A32, A51 tetű volt.
-
I02S3F
addikt
válasz
tompa torma #105350 üzenetére
Azért egy elégséges minőségű telefon, újonnan nem 0,5 milla, hanem 0,1 milla.
-
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
nos,...nagyon elmentünk más irányba, áruld el nekem, minek egy atomerőmű a telefonba..? telefonról beszélünk...egy kommunikációs eszközről...mondj olyan " kommunikációt " amihez nem elég egy átlag telefon..most arról nem is beszélek hogy a fene sem akar hosszabb dolgokat egy 6,5 colos képernyővel megoldani..sosem értettem hogy miért kell egy telefonra félmilliót kiadni, ha nem sznob az ember...?
-
válasz
fekete.puma #105348 üzenetére
Nyilván ha kell az erősebb akkor kell.
De ha megfelel az a teljesítmény, akkor minek adj ki egy rakás pénzt valamire? Ezt mondtuk neked korábban is.
Ha szoftveresen megoldható, hogy megfeleljen,akkor meg hülyeség nem meglépni. -
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
De nem valami "ellen".
Ha olcsón van egy ilyen telefonod, amire van hosszú supportos custom ROM, akkor nem kell megvenni egy kva drágát. Ugyanez gépre is.
Okos ember akkor sem pazarolja a pénzt, ha amúgy van. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tompa torma #105344 üzenetére
Személy szerint már rég nem csinálom, nem éri meg vele sz@rakodni.
pl Egy 8-10x erőseb telefon kipucolva, ami hoz Antutu-ban 1,5 millát UFS 4.0-alatt szerinted ellene mit hoz egy gyenge teló Custom ROM-al?
Sokan álom világan élnek
PL Egy Core 2 duo proc esetén, lassú RAM lassú SSD társaságában tehetsz akármilyen Linux-t, ha a másik oldalon egy AMD Ryzen 7 8700G gyors RAM-al SSD-vel van. -
válasz
tompa torma #105344 üzenetére
Helyes
Milyen teló, amire még van pl. Lineage support? -
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105340 üzenetére
" Custom rom ami nyílt forráskódú. "...így van frissítése...
-
Edorn
senior tag
Videó letöltésre mit ajánlanátok, ha:
- legyen egyszerű
- választhassak minőséget és formátumot
- lehető legtöbb helyről tudjon letölteni: youtube, vimeo, esetleg Facebook, xxx, kismillió egyéb/egyedi oldalak.Ha lehet pontos elérést írjatok, mert pl Média Downloader nevezetű alkalmazásból is csak a beépitett csomagkezelőben van vagy 5 változat ugyanolyan néven.
-
fekete.puma
aktív tag
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Ha van még kérdés szívesen válaszolok
Remélhetőleg privátban, vagy az offtopikban. Már megint teleszemetelitek a topikot.
-
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Mikori a patch level azon a ROM-on?
-
válasz
fekete.puma #105333 üzenetére
Nem fogok már asszem appot írni, nincs hozzá affinitásom abszolút így 60 felett.
Amelyik szoftver tényleg JÓ, azért én nem sajnálom a pénzt, aki megírta megérdemli.
Van pc szoftverem pár és néhány androidos appom is megvéve.
Sőt van 2 darab olyan szoftver amiket a fejlesztője a 2000-es években írt pc-re, azóta használom legnagyobb megelégedéssel.
Nemrég kijöttek a szoftverek Androidra is és annyira jól sikerültek hogy bár a pc-s és a droidos is INGYENES, abszolút reklám és szemétmentes,
megérdemelt mindkét fejlesztő egy 10.000 forintos támogatást a 25 éves szoftverhasználatért.
Nagyon is megérdemelt.
Neked nagyon érdekes a stílusod, a hozzáállásod és minden egyéb ami negatív.
Honnan tudod te hogy én hogyan élek a számítástechnikai eszközeimen?
Csak ha már off, de ezt is már 25x leírtam itt is.
Nekem egy ezeréves telefonom van, 3/64-es amin a 64GB romból 37GB szabad.
Custom rom ami nyílt forráskódú.
Google és MINDEN mentes. Minden ami bloat.
Nekem nincs tele az értesítési sávom soha semmilyen felesleges app üzenetekkel. Nincs teljes és zárképernyős felugráló szeméthalmazom 7 éve.
A mailkliensem a viberem a stb. stb. sok stb. mind speciálisan reklám, bloat és egyéb szeméttől kigyomlált.
Külön napok alatt bekonfigolt firewallom van a telefonon +adguard webszemét szűrés host és ip alapján.
Ez egy 7 éves telefon és leveri bármelyik mostanit sebességbe még mindig mert nem kell neki felesleges sz@rokkal bíbelődnie.
Ha van még kérdés szívesen válaszolok, plána ha ELŐTTE kérdezel mielőtt ítélsz és vagdalkozol. Momentán velem szemben tökfeleslegesen de Te tudod, ha Neked ez örömet okoz akkor én szívesen beszélgetek veled ilyen felesleges, vélt, feltételezett témákról. -
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #105329 üzenetére
Nem tudom, mire gondolt a távoli ismerősöd, szerintem React Native alapú fejlesztésre, vagy Flutterre, vagy valami hasonlóra. Ezeknél vannak olyanok, hogy behúzol egy kész komponenst, és már egy csomó mindent tud az appod. Ezeknek az az előnyük, hogy platformfüggetlenek, változtatás nélkül vagy minimális változtatással mennek Androidon, iOS-en, és mást platformokon is. Hátrányuk, hogy tényleg nagy méretű lesz a kimenet, lassabb is lesz, mint egy natív Androidos app, és korlátozottabbak a lehetőségek (pl. asztali widgetet nem tudsz megírni csak Flutterben, kellenek hozzá natív Android hívások is).
Az Ubuntu új telepítője is Flutterben készült, látszik is rajta, sokkal lassabban reagál, mint a régi. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #105312 üzenetére
Nem mindegyik program hoz magával több GB-nyi szemetet, a runtimeokat csak egyszer kell letölteni, utána minden program azt használja, csak az eltérő verziójú runtime-ból lehet több.
A Sudoku meg valószínűleg azért 34 MB, mert gondolom tele van rakva hangokkal, nagy felbontású képekkel, egyebekkel. Az XT korában egy 320x200-as CGA monitorra tervezett, 4 színű kép elfért ~15 KB-on, manapság egy 1920x1080-as, 16 millió színű kép ~6 MB körül van.
Most én is Androidos játékot írok, ilyen cuki űrhajók meg bolygók lesznek benne:32 bolygó, 5 csillag, 6 csillagköd és 3 űrhajó van benne eddig, agyontömörített png-ben, és már most 55 MB. Mit hagyjak ki belőle, hogy megfelelően kicsi legyen, a textúrákat, a hangokat, vagy a kódot?
-
válasz
fekete.puma #105331 üzenetére
A fizetős dettó. Jellemzően annyi az eltérés hogy vagy használhatom a trial lejárta után, vagy végre reklámmentes.
Szó sincs seggnyalásról.
Jól fogalmaztál, a letöltés ingyenes. Mint bárminél.
A használat már kevésbé. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105329 üzenetére
Felesleges az ilyeneken rágódni.
Szükséged van egy alkalmazásra akkor fel fogod rakni.
Van az, hogy nem nyalj.. ki teljesen a se...edet, mert méltóztattál ingyen letölteni, mert szükséged van rá. -
válasz
fekete.puma #105328 üzenetére
Én sem teszek fel bármit, de ennek utánanéztem, semmi baj vele.
@tordaitibi : "Szerintem pár nap után ha belevetném magam én is tudnék apk-t írni.
Úgy működik hogy vannak sablonok, kismillió, és ezeket összegyúrva elkészült az apk 70%-a."
Ja, így jóhogy 500MB lesz.
Írd meg Java-ban vagy Kotlinban, és akkor kicsi lesz. -
válasz
sh4d0w #105322 üzenetére
Pedig jogos a kritikám. Csak lehet félreérthetően fogalmaztam.
Engem továbbra sem az zavar ha egy portable vagy appimage akkora amekkora, tucatnyit használok ezekből, sose nyekeregtem a méretük miatt.
Sőt én aktívan használom a Snapet, nem engem zavart a mérete, én elvagyok ezekkel.
Vasti kolléga említette hogy 1 programhoz kell a több GB futtatókörnyezet.Az említett Androidos és más vizilóméretű natív appok zavarnak.
Távoli ismim fejlesztget 1-2 egyszerű játékot Droid alá és elmondta ennek a menetét.
Szerintem pár nap után ha belevetném magam én is tudnék apk-t írni.
Úgy működik hogy vannak sablonok, kismillió, és ezeket összegyúrva elkészült az apk 70%-a.
Hogy egy sablonból, ami 1MB csak 1 funkció lesz használva, a is nyakatekerten, 5 helyett 500 processzor meghívással, az senkit nem érdekel.
Mivel ram van, prociteljesítmény ma már bőven van, senkit nem érdekel hogy az app 10 helyett 100MB méretű lett és a futása alatt az amúgy szükséges ram, prociidő és teljesítmény több 10-100szorosát igényli. Optimalizáció nulla, kényelem 100% Mármint ezekből kényelmesebb összegyúrni valamit mint a nulláról fejleszteni egy kicsi, hatékony gyors szoftvert.
Legó-app, nem számít, működik a felhasználó ennyit lát.Ezen hőbörögtem.
-
válasz
fekete.puma #105326 üzenetére
Fel kell tenni. Csomagból felmegy.
-
válasz
tordaitibi #105324 üzenetére
Akkor megintcsak jó a Videodownloadhelper, mert az egy böngészőkiegészítő, és a böngésző kezeli a skálázást
-
""ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi."
Félrerted.
A video letöltő szoftver, vagy bármelyik más szoftver guija nem tud mit kezdeni egy 4k+200%-al és rosszul jeleníti meg a saját ablakát. -
válasz
tordaitibi #105320 üzenetére
Melyik apk 500MB?
"ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi.Amúgy a Videodownloadhelper böngészős plugin, annak nem lenne ilyen baja, hogy nem jó a felület.
@sh4dow : Nekem pl. tökéletesen megfelel a csomagos modell, sem immutable, sem Flatpak, sem semminek nincs olyan előnye, hogy most hirtelen váltsak.
Egy Alpine meg 2,6GB a tabletemen, a full extra is 5GB körül megáll. -
válasz
tordaitibi #105320 üzenetére
Nem nagyon ertem a kritikat. Allandoan azert megy a siras, hogy legyenek hordozhatok a programok Linuxon is, most, hogy ez akar lehetseges is (en tovabbra sem hiszem, hogy ez tenyleg, minden esetben igaz), most nem vagytok hajlandok megfizetni az arat. Ez az ara. Meg persze a felhasznalon nem mulo biztonsag, mert ha az allomany image keszitoje rosszul allitja be, akkor legfeljebb annyit tehet az egyszeri felhasznalo, hogy mellozi ezeknek a szaroknak hasznalatat.
Egyebkent meg nem kell 1 darab szoftver miatt tobb giganyi futtatokornyezetet telepiteni, fordits bele mindent az alkalmazasba. Igaz, akkor az alkalmazas lesz nagy - valahol meg kell lennie azoknak a fuggvenyeknek es libeknek, amiket hasznal. Ezeket meg nem egyesevel csomagoljak, hanem a hasonlo funkciokat egybe, pl. ami a kepernyo kezelesehez tartozik, ami az egyeb I/O-ba, de ez sem torvenyszeru.
-
Neki nem ez baja hogy nem tudná bármelyiket használni hanem,
csak paraszti észel gondolkodok,
ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra.
Énnálam csak fhd 1920x1080 van +125% skálázás, + a fontok 115-ös nagyításon és már ebbe belehal a rendszer, pardon a megjelenítés nemegyszer. Kilógnak a betűk a beállítóablakból, vagy a szoftver ablakába nem fér be amit meg kéne jelenítenie, összecsúsznak az ablakba a grafikai elemek, egymást takarják stb.
És énnálam még mindig 100-ból 100x jelentkezik az a hiba hogyha egy játék miatt átvált a felbontás, majd vissza 1980-ra, az Asztalon az összes ikon egy akkora ablakba csúszik össze, egymás hegyén-hátán a bal felső sarokba amekkora az előző játék felbontása volt. Ez 15-20 feletti ikonnál és ha még van pár widget, előtte egy 480-as felbontásnál egy lehetetlen állapotot jelent mivel egymáson vannak az ikonok, ezt ilyenkor kibogarászni pár perces procedúra. A monitor negyedén egymásra hányva.Ezokból Linuxon leszoktam az Asztalon tárolt ikonokról, widgetekről, kisalkalmazásokról.
De más lehet ezt nem így élné meg. -
válasz
Vasti74 #105312 üzenetére
Nagyon régóta így működik sokminden.
Python flatpak snap java netframework, a wine is ilyen, és még kismillió.
Beszéld meg a szoftverfejlesztőkkel hogy ne legyen ennyi felesleges marhaság és akkor nem kell 1 darab szoftver miatt több gigányi futtatókörnyezetet telepíteni.
Amíg ez nincs addig sajnos ez van.
Egyetértek veled, legpegnánsabb példa az Android.
Eredetileg egy kismérető, gyors, opzimalizált rendszernek indult ma meg egy .apk fél giga, nesze neked.
Mikor elkezdtem számtekezni egy Skype 5,1MB volt az XP-n.
Nekem van pc mp3 lejátszóm ami mindent tud ami kell és 192KB méretű. Asszem EZT hívják programozói tudásnak és opzimalizálásnak. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #105308 üzenetére
Látod, az univerzum egyensúlya ;-) Nálad vége a szívásnak, nálam elkezdődött. Vagy ahogy mondani szokták: akinek az egyik lába rövidebb, annak a másik hosszabb ;-)
Tudom, egyszerűbb lenne visszahozni a régi monitoromat az egyik gyerekszobából, de ugye az elvek ;-)
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #105314 üzenetére
A legegyszerűbb kompromisszumos megoldás, hogy amikor használni akarod, akkor előtte kisebbre állítod a képernyőfelbontást arra az időre.
Mert ez amit letöltöttél most egy Linux standalone x64 binary. Tehát ha úgy vesszük benne vannak összegyúrva a saját függőségei is = flatpak egy fájlban.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105313 üzenetére
Ez ilyen - nekem meg annak elveim, ráadásul hülye sz*r régimódi informatikus elveim ;-)
(Egyébként valószínűleg a szoftverfejlesztőkkel van a baj...
A nagyobbik lányomnak már két ilyen pasija is volt, mindkettővel próbáltam egy kicsit IT-s dolgoktól beszélgetni az elején, veszett fejsze nyele. Szerintem kapnak egy mini részfeladatot valamiből, összevakarják, azt sem tudják mi az, mi lesz, meg úgy általában fogalmuk sincs a dolgokról, csak biorobotok.) -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #105305 üzenetére
Hopp, ez bejött ;-) Mármint a letöltés - felülírás. A telepített (csomagkezelő) yt-dlp 200kb volt!!! Érdekes... Amit letöltöttem, az meg 35MB :-) Valamit tud ez a Mint is! ;-)
Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy lehet-e valamit kezdeni a kezelőfelületével, hogy látni is lehessen. Vagy egyszer beállítom szemüveggel, aztán a beviteli mező a letöltendő linknek meg a Download gomb látszik így is ;-)
Spóroltam pár GB-ot, amit aztán hetente 2x frissíteni is akar a masina ;-)Köszönöm!
-
fekete.puma
aktív tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Nem sajnálom a tárhelyet, van itthon elég.
De szerinted az normális, hogy egy pár MB-os program csak kb. 3GB-nyi "szemét" - vagy nevezzük függőség, futtatókörnyezet, nekem mindegy - feltelepítése nélkül nem működik?!
Akkor legyen minden programhoz külön 5GB-nyi körítés!
Vagy futtassunk minden programot egy külön virtuális gépen!
Sőt, külön fizikai gépen ;;-)
Néha elgondolkodok, hogy tényleg ennyire bonyolult lett ez az op.rendszeres - alkalmazásos világ, vagy ennyire nyomik lettek a programfejlesztők?
Amikor kezdtem, a 20MB-os merevlemezen elfért egy dos, egy windows, az office, mindenféle program, játék, és még hely is maradt bőven. Most a telefonomon egy fapados sudoku 34MB-ot használ. Annyival szerintem nem jobb annál, mint ami egy XT-n futott, és talán 50-100kB volt... -
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Egyetértek. Szépen működik ez a Video downloader flatpakból. Én egyébként a Parabolicot szoktam használni, bár nagyon ritkán töltök le Youtube-ról.
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #105305 üzenetére
Ezt is próbáltam régebben is, meg most újra: van vele egy olyan apró probléma, hogy a 200%-ra méretezett asztalon így néz ki, és emiatt totál használhatatlan.
Persze átméretezhetném 100%-ra, de akkor elő kellene venni a szemüvegemet, hogy lássak valamit, annyit meg nem ér ;-)Mióta nem vagyok hajlandó lemondani a 4k monitoromról, a linux használatáról egy régi ismerősöm kedvenc mondása jut eszembe naponta többször, miszerint: "Nem rossz, csak a jótu' kib**ott messzi áll!" :-)
-
válasz
Vasti74 #105304 üzenetére
2 éve használom. Nálam Snapes amúgy, nem debes.
ha nálad is snap, nem ott van valami gebasz? Jellemzően jogosultság.Ezekszerint az az átok ami rajtam ült az összes Linux disztrónál 7 évvel ezelőtt, azaz bármit csináltam rossz volt
az "szerencsére"átment rád.
Szerkesztve,
tedd fel ezt, szerintem a legnormálisabb GUI a yt-dlp-hez.
És ha én ezt mondom akkor tényleg így van.
Tud kötegelt, playlist minden letöltést, ki tud szedni hangsávot amibe akarod stb. stb.
Köszönet érte egy itteni fórumtársnak.
Mediadownloader a neve, nincs gyári tárolóba legalábbis nálam nincs.
Keress rá Githubon és tedd fel a debet. -
cigam
titán
válasz
Ha ennyi minden nem működik, vagy magától elteker dolgokat, még a végén én is felteszem a hétvégén. Olyan uncsi hogy mostanában egyszerűen csak működik a laptop...
A készítő oldala szerint
Hidden configuration options:
The behavior of the program can be tweaked with GSettingsill.
Debug:
To display messages from yt-dlp run program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=yt-dlpTo display information about GOBject references, start the program with the environment variable G_MESSAGES_DEBUG=gobject-ref
Simán elképzelhető, hogy eltört benne valamelyik python függőség. [link]
-
csixy
addikt
válasz
Tedd fel helyette a youtubedl-gui programot, meg kell a yt-dlp és az ffmpeg. Telepítés után érdemes letölteni a legújabb [yt-dlp_linux] fájlt, átnevezni yt-dlp -re és futtathatóvá tenni, majd felülírni vele a /bin/yt-dlp fájlt és menni fog. Hasznos még az SMPlayer.
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #105287 üzenetére
Ilyen beállítást nem találok... A felbontás stb. rendben van, de igazából mindegy, hogy mit választok, mindig elhasal azonnal :-( Erről a programról van szó:
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105298 üzenetére
Biztos, hogy nem 10bit RGB 4:4:4-el megy.
"A HDMI 2.0 18 Gbps-os átviteli sebessége HDR, 4:4:4:4 chroma és 10 bites színkódolású videók továbbítását feltételezi. Ez 3840 x 2160-as felbontásnál a teljes sávszélességet kitöltené 60 Hz-es maximális képfrissítési sebességgel, és gyakran a 4:4:4:4 nem lesz lehetséges, csak a 4:2:2. Ha azonban 8 bites színkódolást (16,7 millió szín), HDR nélkül és 4:2:0 chroma alulmintavételezést tudunk kikényszeríteni, akkor a 4K 120Hz valójában körülbelül 16 Gbps-ba „kerül”, ami technikailag lehetséges a HDMI 2.0-nál." [link] -
-
Zó
aktív tag
válasz
mcwolf79 #105299 üzenetére
Átalakítóval is megnéztem, hogy néha villant egyet, pedig DP 1.4->HDMI 2.1 az is papíron. Korábban a DVI-HDMI-átalakítóm is ezt csinálta (Windows), ezért eleve fenntartásokkal kezelem, ha átalakító kell.
Egyébként én azt találtam a 2.0b-ről, hogy hivatalosan nem támogatja a 4K@120 Hz-et, de ha sezrencséd van, a gyakorlatban tudhatja. Ezért az se lepne meg, ha a beváltabb 2.0b-ket megpróbálnák 2.1-esként eladni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Légy a Gépek Mestere! Kamatmentes részletfizetési lehetőség!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Philips PowerPro Aqua Porszívó és felmosórendszer FC6404/01
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest