- Megjött a Chieftec VEGA M szériás tápok legnagyobb teljesítményű kiadása
- 280 Hz-es, remekül felszerelt WOLED monitor jött a Gigabyte gondozásában
- Itt az AI videók TikTokja, az OpenAI új agymenése
- Rekordösszegért kerül szaúdi kézbe az Electronic Arts
- Nem saját tervezésű a Zhaoxin új szerverprocesszora
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Petya XT #106980 üzenetére
Apropó Manjaro. Ha kedvelitek a Cinnamont, nyugodtan nézzétek meg, nagyon sokat reszeltek rajta. Van olyan dolog, ami sokkal jobban működik, mint magán a Mint-ten.
Cinnamon ISO 2025.jún.9, ellenben a 3 fő támogatott környezet szept.2 ami elég friss.
Olyan nagyon nem reszelgetik azt. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106963 üzenetére
Ugyan már, nincs miért elnézést kérni, sőt rám férne néha...
Esős idő volt és leragadtam a gép előtt és ránéztem a Fedora, Debian disztrókra.
Meglepett, hogy a Fedora Cinnamon alatt 1.8GB-ot használt.
Már ellennék bármelyikkel, most az LMDE 7 van. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106961 üzenetére
Úgy tesztek mint ha nem tudnátok, hogy a Debian-on kívül nem sok distro szívat olyannal, hogy 1 felhasználó esetén a jelszót mellé, a felhasználó nevet is meg kelljen adni.
Nem szeretem az automata bejelentkezést ki tudja bármi történhet, mondjuk virtuális környezetben pont nem számít, csak úgy tesztelem mintha élesben lenne... -
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #106958 üzenetére
Nem kell annyira fejelgetni, főleg ha tévedsz...
Cinnamon környezet esetén, hogy ne kérje a felhasználónevet?A videóban a greeter-hide-users=false elől vette ki így nem kell után a a felhasználónevet megadni, csak a jelszót.
autologin-user=userneved Ez nem működött.
Kiveszem előle a # jelet akkor meg egyikre sem kéri és automatikusan bejelentkezik, amit nem akartam. -
fekete.puma
aktív tag
-
fekete.puma
aktív tag
Debian-ra ránéztem VMware alatt, bejelentkezésnél, hogy lehet azt beállítani Cinnamon környezet esetén, hogy ne kérje a felhasználónevet?
Amúgy többet eszik RAM-ból 1.2-1.3GB mint a Mint, ami 1.1GB. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Vasti74 #106931 üzenetére
Aki ért hozzá az nem ezek alapján veszi...
Tegyük fel az apró nem játszik és Samsung SSD 35-40k-ért sem.
INTENSO 1TB MI500 M.2 PCIe M.2 2280 383646 1TB 24K körül mozog, 1-2 év garival.
Ekörül, vagy kicsit drágábban veszel márkásabbat jobb teljesítménnyel és 5 év garival.(INTENSO sem olyan rossz)
Kíváncsiságból ránéz az ember https://ssd-tester.com oldalon a mérés eredményekre, vezérlőre ilyesmi. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106892 üzenetére
Ránéztem az Alignálásra, hogy kijönnek-e az egész számok.
/dev/sda1 2048 1026047 1024000 500M EFI System
/dev/sda2 1026048 258623487 257597440 122,8G Linux filessda1: 2048 x 512 = 1048576 / 4096=256
sda2: 1026048 x 512 = 525336576 /4096=128256Alternatív ellenőrzés szektorokkal:
Mivel 4096 bájt = 8 x 512 bájtos szektor, a kezdőszektornak oszthatónak kell lennie 8-cal. sda1: 2048 / 8 = 256
sda2: 1026048 / 8 = 128256Mit gondolsz róla?
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Petya XT #106876 üzenetére
Az ilyen olcsóbb dolgokkal nem az a legnagyobb gond, hogy idő előtt elromolhatnak, hanem, hogy ha idővel nem rendeltetés szerűen működik és megszívat.
Mennyi majd az az időtáv mikor rájön hogy lehet az SSD vagy a pendrive a gond és venni kellene egy másikat, ha csak 1 volt...
Órák, napok, hetek? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106857 üzenetére
Az USB telepítőt készítsd Windows alatt Rudus-al.
Vedd ki a gyorsformázást és a végén írás előtt a DD-t válaszd. [link]
Régi a géped hátul az USB 2-re tedd.
Nincs szerencséd akkor pont kifogsz egy olyan Rufus verziót ami problémás.
Odahaza csináltam a tetőt és mondom anyámnak, hogy adjon már fel egy cserepet volt vagy 20db. Volt köztük egy rossz amit nem vettem észre csak mikor felvittem , azt arrébb is tette. Automatikusan azt adta fel, mint a mágnes úgy vonzotta én meg elkezdtem mondani a magamét. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106855 üzenetére
Aztokat a a pc-ket valószínű, hogy egy ubis démon kísérti akkor ha nem Ubuntu fut rajtuk.
Szerencsére a Win10-re nincs hatással.
Lehet, hogy ördögűzésre lett volna szükség pl egy dél amerikai pap által?
A melóhelyi gépen, meglásd minden szépen fut majd... -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106849 üzenetére
Ubuntu hardvertámogatásban talán a legerősebb.
Valami működik de nem megbízhatóan és több Linuxszon is előjön, az pont hardver probléma lesz.
Pl Nem mindegy, hogy milyen a wifi chip, az egyiket eldobálják a disztrók a másikkal meg stabilan mennek stb...
Fórumtársnak igaza van, hogy ha Linuxszot akart valaki fő rendszernek, akkor figyelni kellett arra, hogy támogatott komponensei legyenek. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
DarthSun #106810 üzenetére
Végig kell nézni a beállításokat mi hol van, rá kell szánni az időt a megismerésére.
Nem a Debiannal kellett volna kezdeni attól, hogy sokan azt hiszik, jó majd az mindenkinek.
Képernyővédőnél olyan beállítás pl, hogy a számítógép zárolása a képernyővédő futtatásával. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106769 üzenetére
Nagyon nincs mit rajta megfejteni, mert ami fent van az nem a újabb ami a Backports tárolóban van.
Jelölt: 4:25.2.3-2+deb13u2
Verziótáblázat:
4:25.8.1-1~bpo13+1 100
100 http://debian.lagis.at/debian trixie-backports/main amd64 Packages
4:25.2.3-2+deb13u2 500
500 http://debian.lagis.at/debian trixie/main amd64 Packages
sudo apt update
sudo apt install -t trixie-backports libreoffice
Így már valószínű, hogy változna...
Olyan sok minden nincs most benne ami kellhetne nekem, majd 1-1.5 év múlva lesz érdekes. -
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #106753 üzenetére
Ki, hogy van vele, vannak akik a Debiannak a testing változatát használják.
LMDE 7 is a testing ágon van, azt nem tudom, hogy ha kijön a végleges kiadás, utána is marad-e rajta.LMDE 7
### THIS FILE IS AUTOMATICALLY CONFIGURED ###
# You may comment out this entry, but any other modifications may be lost.
deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
deb https://tux.rainside.sk/mint/packages gigi main upstream import backport
deb http://debian.lagis.at/debian trixie main contrib non-free non-free-firmware
deb http://debian.lagis.at/debian trixie-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb http://security.debian.org/ trixie-security main contrib non-free non-free-firmware
deb http://debian.lagis.at/debian trixie-backports main contrib non-free non-free-firmware
-
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0 #106602 üzenetére
Valamit valamiért, ha a Debian, Ubuntu vonal nem jön be, az Arch nem alternatíva, akkor az emberek inkább mennek pl a Fedora vagy az openSUSE Tumbleweed irányába,mint egy Salix, Slackware felé.
Ilyen téren a sebesség az másodlagos, harmadlagos mert többségben nem az alapján választanak.
Ott van pl a Manjaro minimalista telepítéssel Xfce környezettel, az sem lassú. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106596 üzenetére
Minél lejjebb mégy annál fapadosabb a környezet de annál kevesebb erőforrást fogyaszt.
Kinek mi jön be.
1 LXQt, 2 XFCE, 3 MATE
Pl Lubuntu LXQt vagy Linux Mint XFCE, MATE
Az MX Linux Fluxbox-al is elég könnyű LXQt szintjén van, sokan nem szeretik mert (fapados) de érezhetően könnyebb mint ha feljebb mégy. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106582 üzenetére
Régen a xp vagy talán még a win7 elején használtam Acronis-t teljes mentésre, pl vírusok miatt (többnyire saját hibámból), jól jött.
Később már nem volt rá szükség.
Vannak emberek akik valahogy mindig küzdenek a saját gépükkel és mindig van rajta mit csinálni én meg általában mikor újrarakom a rendszert sokszor már elfelejtem, hogy mit, hol állítgattam.
Linuxszon a timeshift-et használom eleinte jól jött, most meg csak úgy menteget magának. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106574 üzenetére
Nem használom szerintem az Acronis USB-ről bootolva megcsinálja Linuxszon a teljes image mentést ha kell a home kihagyva.
Rendszer mentésnek miért nem jó a Timeshift?
pl live Mint-ről Timeshift-el visszarakható a mentése ha nem indulna a rendszer. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106528 üzenetére
Megnéztem nekem a Mint eddig kb 30GB-ra hízott a rendszer.
Felhasználás függő, amit írtál, hogy 50-60GB az alá én sem mennék.
Virtuális win10 mentésem 52GB és alig van fent pár alkalmazás. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #106505 üzenetére
pl Az időnkénti Timeshift rendszer mentés miért nem jó?
Sokan azt sem használják megvannak nélküle évek óta, de inkább a Macrium-al akarsz mentegetni, valljuk be felesleges időtöltésnek megteszi, mert nagyon ráérsz.
Külön van a home ahhoz meg nem a legjobb cserélgetni mindenféle disztrókat. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #106300 üzenetére
Szempont a Flatpak akkor lehet, hogy a Fedorával jobban járnál, nincs annyira elmaradva és kevesebb a kendácsolási eshetőség nála.
Arch esetén a tanulási (kendácsolási) folyamaton nem biztos, hogy megéri végigmenni, nem mindenkinek ad annyit, hogy a stabilitás rovására menjen. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #106266 üzenetére
A proci sokat dob rajta meg a qemu/kvm is ad hozzá.
Kivagyiságból még leteszteltem a qemu/kvm vs VMware-t.
VMware alatt Windows10, 1440p-s youtube videó esetén a host-nál a prociterhelés 100% körül mozgott, qemu/kvm esetén 90% körül, nálam ennyit bír a proci.
A ramot ha nem zabáltatod fel az nem ad nagyon hozzá attól, hogy 16GB lesz, legfeljebb ha dual vagy jelentősebben gyorsabb.
Linux guest mire használsz Linux alatt, ha nem csak tesztelésre? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106245 üzenetére
Nem érthet mindenki jól mindenhez. Megvették Windows rendszerrel mert a (család) azt ismerte, a pc üzletekben sem rakták fel valószínű a rendes Win-t sokkal olcsóbban.
Mondjuk ha volt ismerős aki kiokosította őket, hogy Linuxszal vegyék mert olcsóbban kijönnek és a Win telepítését majd ő megoldja. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #106219 üzenetére
Ilyen formán az írásod is teljesen félrevezető és már a topikgazda lentebb mentegetőzik is...
A linkelt cikk amilyen címmel van teljesen gáz.
Sok Linux és Windows hír van az oldalán ami a sebezhetőségeikre mutat rá. A Windows Recall dolgait sem titkolta, abba is beleállt. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
mefistofeles #106176 üzenetére
Ubuntu (és családja) ha minden igaz.
Linux Mint (Ubuntu alapú)
Debian
Fedora
openSUSE -
fekete.puma
aktív tag
válasz
mefistofeles #106174 üzenetére
Attól függ, hogy melyik Linux.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Petya XT #106131 üzenetére
Hagyjuk már a mellébeszélést, vannak akik fizetnek a felhő szolgáltatásért ha nagyobb tárhelyre van szükségük, nincs ingyen.
Adott mappát lehet titkosítani és úgy szinkronizálni, pl AES 256bit titkosítással, azt utána nézegethetik ameddig csak akarják.
Megteszitek? Nem, a többi csak rizsa.
Nyomjátok felfelé a felhőbe titkosítatlanul a személyes dolgaitokat és a /home mappán görcsöltök, hogy nehogy hozzáférjen valaki, sohanapján. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106126 üzenetére
Elég az a tudat, hogy biztonságban vannak, ha a fontossági sorrend nem stimmel az nem gond.
pl Valaki titkosítja a home partíciót, igaz odahaza a gépéhez, csak saját maga férhet hozzá. A böngészővel már nem foglalkozik, meg a felhőbe titkosítatlanul szinkronizálnak mer rábízzák azt a multira, az megoldja helyettük.
pl Mikor a Google két pedónak kiadta a privát levelezéseit akkor mondtam, hogy az nincs rendben, mert privát volt, legyünk már következetesek, a politikusokról valahogy nem kerülnek ki a disznóságaik, azokat valahogy elfelejtik kiadni... -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Petya XT #106115 üzenetére
Hordozza valaki a laptopot vagy albérletben lakik, akkor ajánlott titkosítani a dolgokat.
A lakásodba ha nincs rejtett dolgaid a családod előtt akkor annyira nem fontos.
pl A böngészővel elég sok infót adnak ki magukról emberek, az valahogy annyira nem zavarja őket, hogy minimalizálják...Rimuru
pl nem kell jelszo beirassal *szorakozni*
Böngészőnél valahogy annyira nem fontos, hogy minimalizálja sok ember a róla kimenő dolgokat, az úgy nem lenne kényelmes, jó van az úgy, úgy is tudnak mindent bla, bla. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Normi™ #106107 üzenetére
A /home mappa ha nincs külön és azon tárolod a személyes dolgaidat, akkor ha újrarakod a rendszert, előtte le kell menteni a dolgaidat, ha megborul a rendszer akkor meg bajlódni kell vele.
A /home külön van az jobb megoldás, de rakhat oda a rendszer olyan rejtett fájlokat amire azt mondják, hogy ha váltasz pl Debian helyett rolling rendszerre, utána gondot okozhatnak. (Így az sem az igazi.)
Talán érdemes a tényleg fontos privát dolgokat képek, szkennelt iratokat stb... egy külön partíción titkosítva tárolni.
A home partíción ha nem tárolsz olyan fontos dolgokat, még ha el is lopják a laptopot mit nyer ki onnan egy átlagember, amivel megkárosíthat? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Edorn #106076 üzenetére
A Fedora alapú disztro gyakrabban kap frissítéseket, és frissebbek is az alkalmazások mint egy Debian, Ubuntu alapú rendszernél.
Amit akarsz, hogy csak 2 hetente, havonta frissíteni, az egyik rendszernél sem ajánlott, butaság.
Kapcsold ki a frissítéseket és futtasd pár naponta mikor nem csinálsz semmi jelentőset a gépen:
sudo dnf update && sudo dnf upgrade
vagy
sudo dnf upgrade --refresh
parancsokat. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0 #106051 üzenetére
Attól függ, hogy milyen disztrót használnak pl openSUSE Tumbleweed, annál persze de a Debian, Mint vonal nem olyan megborulós, meg még az Ext4 a fájrendszer sok embernél.
ubyegon2
Már borítottam meg a Mint-et, hogy nem indult utána, pendrive-on ott volt a Mint és a live rendszer alatt a Timeshift-el visszaálltam egy mentésre.
Telepítés majd a rendszer lefrissítése és a programok felrakása böngészők beállítása nem lett volna az egyszerűbb és rövidebb. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106044 üzenetére
Érdemes rendszer mentést végezni főleg eleinte. Ismerkedik az ember a rendszerrel, tesztelgeti és ha nagyon elállít valamit, utána csinál egy visszaállítást és folytatja tovább.
Egy rakás dolog adja magát értelem szerűen, nem kell hozzá kézikönyv sem.
Pl A kérdésben benne volt értelem szerűen az is, hogy miért lenne érdemes váltani, ha kipróbálják utána már teljesen átlátja és már nincs mit keresgélni. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106013 üzenetére
Akkor kellene jönni amikor probléma van, nem utólag.
pl lehet, hogy ez megoldotta volna.Bootolj be a Linux Mint alól.
Nyisd meg a terminált és futtasd:
sudo update-grub
Ez átnézi a rendszeredet, és ha látja a Windows-t, automatikusan hozzáadja a menübe.
Ha így sem jön elő a GRUB induláskor:
telepítsd újra a GRUB-ot az EFI partícióra:
sudo grub-install
sudo update-grub -
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #105941 üzenetére
A régi gépemet a fiam arra használná, hogy néha netezzen egy kicsit, ill. office dokumentumokban dolgozzon.
Ebből az jött le neked amit írtál, hogy ha elromlik valami, akkor ott lesz élesben semmi nélkül?
Nyilván ha csak ez az egy gépe lenne akkor célszerűbb előtte bebiztosítania magát pl a HDD-ből lecsíp és felrak rá egy Windows-t.
Majd ez után kezdi el az SSD-n a Linux telepítést úgy, hogy a HDD nincs csatlakoztatva. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105935 üzenetére
Linux pólót vagy sapit ne szerezzen be a telepítés megkezdése előtt?
VirtualBox használatát mire megismeri és gyakorolgat benne, addigra rég feltelepítette a rendszert.
Ennyi a telepítés amit a srác bemutat. [link]
Természetesen előtte minden fontos adatot lement és utána kezdi el telepíteni a Linux-ot SSD-re.
Onnantól kezdve gyakorolhat amennyit csak akar élesben. -
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105895 üzenetére
Nem is kell mindent Linux-on megoldani, ha van olyan alkalmazás ami csak Win-re van, vagy valaki nem akarja Linux-os alternatívával pótolni, mert nem.
Itt a mérték a fő szerintem, ha valaki szinte többet van Win-en, vagy pl napi szinten, akkor annyi erővel maradhat azon is mert komfortosabb. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
cigam #105886 üzenetére
Nem tudom honnan veszik az emberek az infókat de a kérdésekből már sokszor látszik, hogy olyan szinten vannak, pl hogy (tyúkhúslevest akar főzni mit vegyen hozzá, tyúkot vagy kacsát?
Az összefoglaló alapján nem fogja tudni feltelepíteni a Linux-t egyszerűen.
Jönnek kérdeznek, majd lehet itt egymást csépelni, hogy-smint kellene, közben az illető lehet már rég visszament Windows-ra.
Majd a folyamat kezdődik nemsokára elölről, mondjuk ráértek...Csak ezért.
ViZion
Nem használok VM-ben megosztott mappákat, nem tudom. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105881 üzenetére
Lehet, hogy nem ártana összedobni egy használhatóbb és nem átfogó összefoglalót.
Windows alatt készít pl Ventoy bootolható USB-meghajtót, arra felmásolja a letöltött ISO-kat majd live módban kipróbálja őket, hogy neki melyik asztali környezet tetszik.
Telepítés, alap beállítások, mellékelten pár pdf és videó anyaggal.
Ott a grafikus szoftverkezelő + ellenőrzött Flatpak csomagok, amilyen formában meglesz az alkalmazás majd azt teszi fel.
Kezdőnek nem kell egyből mindent értenie, egyből kendácsolgatni ahhoz, hogy használni tudja. Nem lesz majd minden alkalmazás ilyen egyszerűen felrakva, közben ott a Flatpak amivel könnyebb lenne. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Rimuru #105862 üzenetére
Attól függ kinek mire kell, van akinek az alap Gnome Boxes is megfelel.
Nekem már nincs türelmem kendácsolni azon, amit egy másik alkalmazás alapból hoz.
VMware nem dobálja el a netet az usb adapterrel, a pendrive-ot alapból felismeri nincs az, hogy nem látja mint a VirtualBox.
A VMware esetén a Windows jobban fut mint VirtualBox-ban de már a VirtualBox közelebb van hozzá, nem nagy a különbség. (proci, ram használat)
A virt-manager Windows-ra nem biztos, hogy jobb választás libvirt és a KVM ellenére. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105819 üzenetére
Nem kell minden hülyeség után a Windows után menni.
Inkább telefonnál van jelentősége mert pl kirakod tv-re és mondod neki, hogy mit nyisson meg, görgessen lefelé, olvasson föl stb...
PC-n elakarok valamit végezni, és mire kinyögöm neki és ha egyből mindent meg is értene, addigra egérrel már rég megoldottam. -
fekete.puma
aktív tag
A Mint-nek a szoftverkezelője kezdőknek rendben van flatpak kiegészítéssel, elégé le van fedve, amit keresnek nagyrészt meg is fogják találni benne.
A PC World állítólag ajánlott a Windows-ról frissen áttérőknek egy félkész hobby project disztrót, ami eléggé gáz.
Linux alatt a Win11 felületre legalább annyira volt szükség, mint kabátra nyáron a strandon. -
fekete.puma
aktív tag
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105789 üzenetére
Szerintem nem viccnek szánta. A Linux Mint-re érvényes a hype kifejezés mert sokáig az első helyen szerepelt most meg átvette tőle a CachyOS, mert valamennyivel több FPS-t hoz játékok alatt mint a többi disztró.
Az meg egy másik dolog, hogy kezdőként egyből rámenni az Arch alapú disztróra, majd mikor jönnek a gondok, hogy pl nekem sem ismerte fel a telefont, akkor meg az lesz, hogy milyen sz@r a Linux. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
sicc_innen #105702 üzenetére
A gmx.com annyira azért nem jó alternatíva, mikor hosszabb ideig nem használtam törölték a fiókomat. Gmail esetén azért nincs ilyen.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #105695 üzenetére
Értelmezem én amit írsz, szeretsz bölcselkedve mellébeszélni meg, hogy ez minek, meg az minek.
Mivel Debianek csak biztonsagi frissiteseket adnak ki stable-hoz, valoszinuleg az tortenhetett, hogy a tavalyi 8.0-s pontszamot kapott serulekenyseget igy javitottak. Tehat valoszinusitheto, hogy a Debian sem annyira elmaradott bizonyos csomagokban, mint ahogy a nagykozonseg - aki nem hasznalja - beallitja.
Ez könnyen kideríthető meg lehet nézni, hogy a Debian 13 esetén a tárolóba stable ágon milyen alkalmazás verziók vannak és a 12-nél milyenek voltak. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #105692 üzenetére
Nem tudom neked hol derült ki de nekem sehol. Az, hogy biztonsági javításokat kapnak bizonyos alkalmazások ha muszáj, vagy a szűk réteg böngészők megkapják rendben a frissítéseket, attól még a többi le van sz@rva, jó az úgy ahogyan 1-1.5 éve volt.
Libreoffice Mint alatt 24.2.7.2 2024.Oct.30
Volt, hogy az újjabb VirtualBox már nem is úgy nézet ki mint ami a régi, ami a Debian saját tárolójában volt. Akkor milyen frissítést kapott? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105687 üzenetére
Ez nem így van mert egy eldobható email címmel is tudsz sok helyre regisztrálni használhatod is, csak üzenetet nem fogsz rá kapni, mert pl 10 perc múlva már nem létezik.
pl A jelszókezelők oda küldi az ellenőrző kódot, megszűnne az email akkor már nehézkes lenne bejutni az oldalra, ezért kell nagyobb szolgáltatót választani, az nem szűnik meg egyik napról a másikra úgy, hogy nem lesz róla semmi infó sehol. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #105664 üzenetére
Megnéznénk, hogy nagy arányban milyen alkalmazásokat használnak az emberek legyen csak 100db.
Ebből a száz darabból is lenne jó pár amelyiknek a frissítései már legalább 1 évvel el vannak maradva a distro repojaban.
Ez elég gáz, legalább negyedévente frissítenék őket, emiatt kell a flatpak vagy felrakni a gyártói oldalról.
pl qbittorent flatpak 5.1.2, a rendszercsomag 4.6.3 ami 2024.jan.17
Majd jönnek a (nagy) Linux-os megmondások, hogy fatpak-ot nem használunk, nem szeressük.
Akkor ők beérik a 2024.jan.17 verzióval? Népszerű torrent kliens esetén, minek azt annyit frissíteni... -
fekete.puma
aktív tag
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #105634 üzenetére
Debian esetén mikor megjelenik a főverzió, a csomagok viszonylag frissek, majd idővel egyre elmaradottabb lesz.
pl Virtualbox esetén Linux Mint-nél is 11 frissítéssel el vannak maradva.
Jön az új Debian a legfrissebb VirtualBox-al.
A 10 vagy több frissítéssel köztük mi volt, az úgy semmi?Thunderbird: Release channel 141.0, a Linux Mint tárolójában: ESR 1.128.13
VMware Workstation 17 Pro 17.6.4 a legfrissebb, a tárolóba mi van ha van egyáltalán?Az otthoni pc nem vállalati üzemeltetés, hogy nem kell sok minden és az sem baj ha elavult a lényeg, hogy védve legyen a seggünk.
Majd jössz, hogy neked így megfelel, sokra nem mennek vele azok akinek nem. A fórumtársnak igaza volt amit felvetett. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Lali-213 #105395 üzenetére
Ki kell próbálni, és meglátod Linux Mint Cinnamon VS Ubuntu úgy is Ubuntu a szíved vágya.
Rowon
Aki virtuális gépeket futtat, annak gondolom eleve sok ramja van.
Rosszul gondolod, nekem pl csak 8GB van és elvagyok vele.
A telefonomon van elég RAM mégis kipucoltam a sok bloatware sz@méttől, nálam nem azért van sok RAM, hogy a sok sz@mét majd ne fogja meg a rendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Corsair HS35 ( v1, nagyobb fülpárna méret) Stereo Gaming fejhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB ZALMAN N4 Cooler Master 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i9 10900KF 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB RAMPAGE Shiva A-Data 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest