Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- VR topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SSD kibeszélő
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Megvan mennyit drágit az AMD a GPU-k mellé csomagolt memórián
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Ha a koreaiakon múlik, még évekig ingünk-gatyánk rámehet a memóriákra
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem vicc volt, és ne terelj! Csűröd csavarod, de azt soha nem fogadom el, hogy azért nem lehet telepíteni úgy és oda ahová akarom, mert zavarba jön egy mezei USB-s Bezzeg ha másik rendszer szenvedne ettől már régen hahótáznál ...
Miköze a Multimédiának a SecureBoot engedélyezéshez?
Ez ám a kezdőbarát megfogalmazás. Nem (csak) a multimédia kódekeket engedélyezed itt, hanem olyan "third party" tárolót, aminek csak kis része a multimédiás kódekek. Be is jelentettem, de ~6 hónap elteltével is nyitott a hibajegy. (Ahogy a partícionálás problémáját sem ismerték el/orvosolták, az is hónapok óta nyitva van)De most látom csak hogy önkéntes mérvadó is lettél. A hozzászólásod Inkább primitív meg gyerekes.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jaaa... Azt hittem váltasz...
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nyuszi vagy McFly ...
Nem igaz, hogy az új mindig jobb. (Pl Te is Ubuntu 18-at használsz
)
De miértéppen AlaszkaMint? -
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Előtte rákerestél? Na ugye! Plusz ha már topik...
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió) -
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Várod a sült galambot? Kb 0 energiát fektettél a keresésbe
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mega Viber Opera nincs tárolóba, snapet egyelőre hanyagolom.
Smplayer repos verziója "csak" 3 főverzióval van elmaradva, repo 23 weboldal 26 verzió.
Ez nem a KDE sara, hanem a Mint-é. Amúgy meg az Ubuntu 18-asra hogyan tetted fel a 26-ost?
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Akkor én nem tudok logikusan gondolkodni, keresnem, tanulnom kellett, hogymi hol van. És ez csak a menüje volt
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Igen, kb ez a difi, hogy felteszed a szűz rendszert, vagy valamennyire egy koncepció mentén össze van kalapálva.
A legnagyobb gond, hogy a Mint alapból még X11, a Gnome már Wayland, és nemrég volt hír, hogy KDE is Wayland-re vált. Adódik a kérdés, a Cinnamonn mikor lépi meg?DarthSun
Reboot után menüvel jelentkezett be, felvette a Win11- et is.
vagy
bebootolt, molyoltam valamit, reboot, utána már a menüvel jelentkezett be.
Azért ez nem ugyanaz
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mitől lenne másabb, mint bármelyik KDE? Az elképzelhető, sőt valószínű, hogy nincs úgy felpimpelve, mint a KDE-re kihegyezett disztrók.
Az hogy használható, egyéni ficam kérdése. Nekem pl. Teljesen megfelel az a Gnome, amit a Debian felrak. Annyi pimpelés van, hogy feltettem az APOD háttérkép csereberélőt. Pont nemrég tűnt csak fel, hogy nincs "lecsukó" gomb, mikor több ablakkal kellett zsonglőrködnöm. Eddig fel se tűnt a hiánya, de kaptam rá megoldást. Szóval a használható nagyon relatív, pontosan definiálni kellene ki mit ért alatta.Nekem már az furi, hogy a Mint lenne az alap egy Gnome/KDE környezetnek. Az egyetlen "előnye" a Cinnamonnnak, hogy a 2000-es évek Windows kinézetét idézi.
DarthSun
Ha minden meghajtót lehúztál, és az SSD-ről bootoltál, honnan tudta mi van a többi meghajtón? -
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ezt a gép a vasutadhoz is jó lenne, csak hát az ára ...

Vajon milyen Linux futna el rajt? -
cigam
titán
válasz
róland
üzenetére
Mire nem elég 300Mbit a Libreelcenek? Mindegy. Az a baj a Libreelec-el, hogy eléggé lecsupaszították, nem olyan könnyen bővíthető mint egy általános otthoni distro, amihez "könnyű" utólag drivert hozzáadni/fordítani. Nézz szét a libreelec oldalán(fórumán) miket ismer.
Plusz ugyanazon a modellnéven többféle chipsettel szerelik az eszközöket, hogy az adott héten éppen milyen chipekhez fértek hozzá.A TP LINK Archer T2U verziók eltérő chipekkel kerülnek piacra (például MT7610U, RTL8821AU/RTL8812AU stb.).
MT7610U és sok RTL88xx driver nem része a Linux kernelnek; általában külső forráskódú modulokat kell fordítani és telepíteni hozzájuk. A LibreELEC viszont minimal, read‑only rendszerkép: kernel‑modul fordítás/telepítés körülményes és törékeny megoldás.
Én nem vállalnám be. -
cigam
titán
válasz
AMD94
üzenetére
Per pillanat felesleg, max. a böngészőbe épülő védelmi rendszernek van jogosultsága. Létezik ingyenes megoldás, pl. a https://www.clamav.net/ Ez nem figyel folyamatosan a háttérben, csak akkor keres, ha azt mondod neki nézze át a rendszert, vagy egy konkrét könyvtárat/fájlt. A megnyugtatás végett (paranoia függő) érdemes lehet pár hetente /havonta frissíteni az adatbázisát, majd lefuttatni egy keresést.
Ha nem telepítesz fura scripteket/programokat, nem lesz baj. Főleg ha csak a hivatalos programkönyvtárat használod (megbízható forrásból telepítesz).---
A Gnome-ban hova tűnt az a gom, amivel az ablakot le/félrerakom? -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Ez alapján nem egy nagy mutatvány KDE alatt telepíteni az Nvidia driver-t. Engedélyezed a külső repo-kat, és a Discoverben(KDE szoftver áruház) már ott is van az Nvidia driver. Ezzel tesztelték, ezzel a verzióval működik.
Ehelyett mindenféle varázslattal programfordítással próbálod felrakni 2 kattintás helyett.
Mi az nvidia-smi kimenete?
A System Settings → Display → Compositor menüpontot állítsd „Force lowest latency”-re.
Adaptive Sync → állítsd „Always”-ra, ha van ilyen opció.
Plusz próbáld ki egy mezei vezetékes egérrel. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Miért nem olvasol utánna, ahelyett, hogy körömszakadtáig ignorálod a swappot? Már egyszer leírtam, de leírom mégegyszer, hogy azok is megértsék akiknek diplomájuk van:
A swap-ot nem csak a fizikai RAM kiterjesztésére használja a rendszer.
Keress rá mit művel az OOM killer ha elfogy a fizikai RAM.A 4k videóvágás nem a profik kiváltsága. Ma már egy telefon is képes 4k videót felvenni. Rengetegen örökítik meg a nyaralást, a céges rendezvényt, vesznek fel előadásokat, és azt ahogy a konyhában táncolnak. Ezeket általában megvágják, több snittből ál a videó, van amikor belebakiznak a mondandójukba, feliratozzák, ráteszik a logójukat. N+1 ilyen videót találsz a YouTube-on, tiktokon,...
-
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem akarlak lebeszélni a Btrfs-ről, de mint írtam tanulni kell. Alapvetően parancssorból vezérelhető, és nem létezik benne automatizmus, kézzel kell kezelned a pillanatképek létrehozását, törlését. Persze létezik hozzá parancssori automatizmus(snapper), ill. léteznek hozzá GUI-s megoldások is. Pl timeshift
Nem ismerem a Nobara-t, miket telepít hozzá, mennyire automatizált benne a mentés készítés/visszatöltés. Ha nem gond a terminál használata, jó barátok lehettek. -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Stabil, egyszerű, megbízható. (eddig nem is írtad, vagy elkerülte figyelmem), hogy használnád a snapshot-ot, ami a Btrfs felé billentené a mérleget. Sokat kell tanulni hozzá, míg ext4-en is tudsz rendszer mentést csinálni, pont nemrég volt itt is szó (leírásokkal) a timeshift-ről. Ezt használva bármikor visszaléphetsz a pár órával/nappal/héttel korábbi állapotba. Ugyanakkor ez a rendszer mentésére van kitalálva, nem a felhasználói adatok (dokumentumok, képek, videók) mentésére.
A Btrfs további "hátránya" a cow(copyright on write). Amikor egy fájlt módosítasz, a Btrfs nem írja felül közvetlenül a meglévő blokkot, hanem új blokkot hoz létre, és oda írja az adatot. Ez plusz írási folyamat, ami tovább lassítja, mert minden íráskor ellenőrzőösszeget is számol/hoz létre. -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Miért nem jó az ext4?
A Nobara-42-Official-NV-2025-09-25.iso-val próbáltad?
A támogatott chipek között van a kártyád? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Küzdhetsz ellene, tagadhatod szükségességét, de attól még a swap nem csak „vészhelyzeti memória”, hanem a kernel memória‑menedzsmentjének része. Szerinted direkt szívatásból hozza létre bármely rendszeren (még 64GB RAM-al is) az automata telepítő?
a Debian viszont nem csinált installkor swapfile-t,
Mégsem ezt írtad. Teljesen mindegy miről szólt a thread, jó lenne ha nem csak gondolnád, hanem egyértelműen írásban is kifejeznéd. Hogy más ne érthesse félre.#108289-re reagáltam. Itt írta, DarthSun, hogy 2GB swappot hozott létre a Mint. Erre reagáltam. Ezután Tibi írta példának, hogy 70GB swap mennyire nem oszt nem szoroz egy 4TB-os háttértáron.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egyébként Debian most se csinál egy deka swap-ot se.
Kifejtenéd? 
Gondolom arra értetted, hogy nálad éppen nem használja a memória kiterjesztésére. Amúgy se értelek. Leírtam, hogy mikre használja a rendszer, és hogy melyik funkciónak van szüksége nagy swapra. Nekem jól jön, hogy minden úgy és ott van ahogy otthagytam, akkor is ha áramszünet után ál fel a rendszer. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én az asztali gépet sem kapcsolom ki. (több mint 7 napos az uptime) Majd elalszik magától, és ébredéskor ott van minden ahogy hagytam.
Egyéni ficam kérdése ki hogyan használja, vagy éppen nem.A főnökök mindenhol ilyenek

korcsi
Miért nem klónozod? Amúgy igen, valószínűleg el fog indulni. -
cigam
titán
válasz
DarthSun
üzenetére
A swap-ra sokminden miatt szükség lehet:
- RAM kiegészítése (Ritkán használt adatok áthelyezése)
- Memóriakezelés (Inaktív lapok kiürítése a RAM-ból)
- Hibernálás (Teljes RAM tartalom mentése)
- OOM helyzetek (Biztonsági puffer, kevesebb összeomlás)
- Virtualizáció (Stabilitás vendég rendszereknek)Az ACPI különböző működési módokat kategorizál:
- S0 Normál működés
- S1 Alvás (adatok a RAM-ban maradnak)
- S2 Mély alvás (a CPU és annak gyorsítótára is kiürül, de még a RAM-ban maradnak az adatok )
- S3 Suspend to RAM (itt is a RAM-ban maradnak az adatok, ez a klasszikus sleep állapot)
- S4 Hibernálás (RAM tartalma lementésre kerül a háttértárra)
- S5 Soft Off (kikapcsolás)Van még egy nem ACPI fokozat, az S2idle vagy Modern Standby, vagy Suspend to idle, de az adatok itt is a RAM-ban maradnak
A hybrid sleep pedig az S3,S4 mód kombinációja.Szóval esetedben a mindennapi használatot, a programok működését lényegesen nem befolyásolja, de nem működik az (S4) hibernálás mód. 64GB nem fér bele 2GB-ba.
-
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Personally, I prefer... my current method ...
Természetesen lehet tanulni másoktól, de az, hogy ő úgy csinál valamit, mert az ő logikája szerint, neki úgy kényelmes, az nem biztos, hogy neked is ugyanolyan praktikus lesz.Ez éppen olyan mint Windows-on valaki elfogadja a felhasználónak előre létrehozott dokumentumok, képek, stb... mappákatt, van aki direkt egy új partíción tartja a fájljait, és megint mások áthelyezik(átlinkelik) ezek valamelyikét. Ugyanez a játékok könyvtárával. Van aki nem a "Program files"ba telepít, hanem a D:\games könyvtárba.
Bár nem játszom, nem látom át miért lenne jó ide-oda pakolgatni. Nem elég, hogy elindítom, és fut?
Plusz az idézettel nem tudok mit kezdeni. A btrfs alapból támogatja a kis és nagybetűk közötti eltérést a fájlrendszerében, ahogy az ext4 is.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
1 óra? Na és ha 2, akkor mi van? Komolyan nem értelek.
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ha kábelen van összekötve, és smb-n másolsz rá, tudnia kéne 100MByte/s-nál nagyobb tempót. Mondjuk ha közben megy a torrent is a NAS-on meg kitudja mi, úgy már érthető, hogy lassú a másolás rá.
Miért kell gyorsan leszedni? Miért nem várhat 5 percet? Oké boomer vagyok, de nem hajt a tatár. -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ha a sima másoláskor megvan a sebesség (bár nem írtad, hogy wifi, vagy kábel), nem az op.rendszerben keresném a hibát. Szerintem a qbittorrent ennyit tud. A Qt könyvtár alap fájl‑I/O rutinjait használja, amelyek nem mindig olyan hatékonyak, mint az OS natív másolási mechanizmusai. Ha zavar, akkor
- töltsd eleve a NAS-ra
- A letöltés végén külső programmal mozgasd át a kész fájlt.
Adódik a kérdés: Miért nem eleve a NAS tölti le? -
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Nincs mit. Örülök, hogy sikerült.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
A Sony-Vegas soha nem volt ingyenes, és az előző tulaj, a Sonic Foundry sem adta ingyen, ahogy a jelenlegi tulajdonos, a MAGIX Software sem.
Az elképzelhető, hogy valamilyen kamerához adtak egy ingyenes lite verziót, de mindég fizetős szoftver volt. -
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
Ki tudja? Sajna a modellszám végére tett v1, v2,... vagy furmányos betűkombinációk is jelezhetik hogy más chippel szerelték, de a modell ugyanaz. Sőt olyan is van, hogy nem is jelzik. Olyan chippet raknak bele, amihez az adott hónapban olcsón hozzájutottak.
Sajna ez próba cseresznye. Vagy elállsz a vásárlástól, vagy viszed a laptopot, és még ott a boltban kipróbáljátok, hogy felismeri-e. -
cigam
titán
válasz
zavart
üzenetére
Nyugodtan írd oda, hogy melyik rendszert használod, milyen desktoppal. Nem követjük, legalábbis én nem, hogy ki éppen milyen rendszert használ. Így könnyebb segíteni, mint több körben kikérdezni az infókat róla.
A Gnome nem szereti az asztali ikonokat, a Zorin is inkább a dokkerre épít, ott miért nem jó?Ha mégis ragaszkodsz hozzá, telepítsd a dING bővítményt.
apt install gnome-shell-extension-desktop-icons-ng
Ezzel már kihúzhatod az asztalra az ikonokat.Enélkül is működik, ha nem félsz a parancssortól:
A ~/.local/share/applications mappában vannak a programindító ikonok. Innen csak át kell másolni a megfelelő .desktop fájlt az ~/Asztal mappába.
Pl. a cp /usr/share/applications/firefox.desktop ~/Asztal/ parancs a FF ikonját teszi ki az Asztalra. -
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
Létezik hozzá driver kezdemény, de korántsem stabil mindennapos használatra. Könnyebb, gyorsabb, biztosabb, ha kicseréled a belső kártyát (ahogy Ablakos is ajánlotta), vagy egy külső USB-s wifi kártyát beledugni.
-
cigam
titán
válasz
headhunter
üzenetére
USB-s Wifi? Az lsusb-vel listázd ki milyen eszközöket lát a rendszer. Itt általában kiírja milyen chip van benne, és ez alapján már kideríthető hogy van-e Linux támogatás.
-
cigam
titán
válasz
zavart
üzenetére
Nézd meg pl. Windows alatt, hogy pontosan milyen WiFi kártya van a gépben.
Vagy add ki az lspci parancsot, ami kilistázza a PCI buszra kötött HW elemeket.
Miután beazonosítottad a chipet, megnyitod a Szoftver és frissítések programot, azon belül a a További illesztőprogramok fület. Itt listázza, hogy milyen hardverhez érhetők el alternatív driverek (pl. Broadcom Wi‑Fi).
Mondjuk ehhez is az kell, hogy legyen internet, szóval ideiglenesen dugj rá egy lan kábelt.
-
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Ha a kernel alapból ismeri azt a chipet, akkor nem kell külön telepítened semmit.
Az
lsmod | grep -E "8250|parport"
parancsol tudod ellenőrizni, hogy a kernel betöltötte-e a megfelelő modulokat hozzá.
Elméletileg létre kellett jönnie egy /dev/parport0 eszköznek. Ezen keresztül éred el a párhuzamos portját. Milyen vasút vezérlő program? Ha valami régi DOS-os csoda, akkor valószínű nem fog menni linux alatt, mert itt máshogy működnek a dolgok. Nem tudod közvetlenül programozni, és az LPT portra kötött reléket vezérelni. Erre keresni kell egy nagyon régi gépet, amin még van alaplapi printer port, és ott a 378-as címen eléri a DOS-os program.Ha szereted. kihívásokat, pl. Python-ban tudod állítani a párhuzamos port lábait, ezzel ki/be kapcsolva a reléket.
#include <parapin.h>int main() {pin_init_user(LPT1);pin_output_mode(LPT1, 0xFF); // minden adatvonal kimenetpin_set(LPT1, 0x01); // D0 magas → relé bekapcsolreturn 0;}Esetleg áttérhetsz egy új platformra, kicsit át kell alakítani a vezérlést, de működni fog. pl. a https://digitrainspro.hu/hu/ magyar, de csak mobilon fut. A https://wiki.rocrail.net már Linux-on is fut, de elég bonyolultnak tűnik. Viszont egyik sem működik párhuzamos portról.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A bővítőkártyák nem jelennek meg a BIOS beállításaiban. A hozzá adott program ad lehetőséget az esetleges beállításokra. Pontosan milyen kártya, milyen chip van rajta?
Meg kellene nézni, hogy a gyártó támogatja-e a linux-ot, állítható-e rajta valami.Ablakos
Igen, ez inkább olyan mint amikor a Windowsban felcsatolod, és egy betűjelet kap a hálózati erőforrás. Csak Linuxban mappák vannak, nem betűjelek.
Természetesen úgy is működik, mint Windows-on az intézőben, hogy betallózod a hálózati megosztásokat, és úgy éred el. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Oké, hogy a distro-ban benne van, de én a telepítetlen live rendszerre gondoltam. Persze a live-ra is lehet telepíteni, de offline megoldás nem létezik? Live Ubuntu-n beírtam a keresőbe, és semmi.
Plusz a TimeShift verziók közötti difik meggátolhatják a visszaállítást?
Rowon
Egy hálózati meghajtó felcsatolással mit kellene kezdenie a lemezkezelőnek? Hozzá se szagol, hiszen a helyi lemezek kezelésére szolgál.Ablakos
Muti az fstab tartalmát. Miután elmentetted, a mount -a parancsol letesztelheted, hogy minden rendben van-e az lstab fájlban. Esetleg egy hibaüzenet rávezethet a probléma megoldására, ill. egyből megnézheted, hogy a megadott mappában elérhetővé vált-e a megosztás tartalma. -
cigam
titán
Janu lefordított egy TimeShift leírást. magyarra. Talán másnak is hasznos lesz.
-
cigam
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Az nem lehet hogy az asztali gépen be van kapcsolva a secure boot, és ezért nem tud elindulni? Bár hivatalosan támogatja, lehet, hogy belefutottál egy inkompatilis felállásba.[link]
Közben olvasom, hogy mégis jó lett.
Az hogy visszaírhat, attól is függ, hogy DD-vel lett kiírva, vagy rufus-al kicsomagolva. -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Ha linux-ra térnél át, mirért ragaszkodsz a WIN-es programokhoz? Ennyi erővel maradhatnál WIN-en is.
Olvass vissza! Folyamatosan téma a kétablakos fájlkezelő.
- Double Commander
- Midnight Commander
- muCommander
...
Pontosan miért akarsz TC-t? Mit nem tud a beépített fájlkezelő?Zenelejátszónak ott a
- Fooyin
- Clementine
- DeaDBeeF
- Audacious
- Rhythmboxzavart
Innen letöltöd az ISO-t. Rufus-al kiírod egy pendrivera (dd módban), majd a pendrive-ról indítod a gépet. Ekkor elindul a Zorin, és telepítés nélkül, a pendrive-ról fut. Ki tudod próbálni hogyan néz ki, ismeri-e a kedvenc programjaidat, alkalmazásaidat.
Az Office helyett használj LibreOffice-t, vagy próbáld ki az MS365 WEB-es felületét.
Ugyanúgy vannak torrent kliensek amik általában multiplatformok(Transmission, Qbittorrent,...)
A mappák megosztása tv-vel sem probléma, szinte mindegyik distrobantelepíthető DLNA szolgáltatás, pl. minidlna, Jellyfin, vagy éppen Plex szerver.
Fontos, hogy ne innen - onnan töltögess telepítőket, mint ahogy a Windows-on tetted, hanem a distro-hoz tartozó szoftverboltból telepítsd a programokat. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tehát azért veszünk a gépbe 8-16-32GB RAM-ot, hogy kongjon az ürességtől és csak 1-2GB-legyen lefoglalva. Én ezt gondolnám át, mert ezek alapján tiszta hülye aki 16GB-ot vesz a gépébe.
Amúgy meg bármelyik Gnome-os rendszerre felteszed a Mutter-t, jól láthatóan megnő a RAM használat. (csak pár 100MB-ról beszélünk). Cserébe GPU gyorsított gördülékeny csilivili pimpelt extrákat kapsz. -
cigam
titán
Egy próbáti megér a ZorinOS is.
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Pedig a „AHCI controller unavailable” hiba valószínűsíti, hogy a SATA mód nincs AHCI-ra állítva. Mivel a B550 chipset elég régóta támogatott, szinte kizárt, hogy találsz olyan distrot, ami nem támogatja. Ha nem SSD van benne, ez sem különösebben fontos.
Állítólag, ha SATA M.2 SSD-t teszel be, az letilthat egyes hagyományos SATA portokat (ez a manualban fel van tüntetve). Pontosan melyik Kingston van benne?
Melyik Soltba van bedugva?
1 db PCIe 4.0 x4 (CPU-hoz kötve, Ryzen 3000/5000 sorozattól felfelé).
1 db PCIe 3.0 x4 (chipsethez kötve).
Az MI szerint ezeket kell ellenőrizned:
Indítsd újra a gépet, és lépj be a BIOS-ba (Del gomb indításkor).
SATA mód: állítsd AHCI-ra (ne RAID).
Menü: Settings → SATA and RST Configuration → SATA Mode → AHCI.
Secure Boot: kapcsold ki, ha gond van a telepítő indításával.
Menü: Boot → Secure Boot → Disabled.
CSM (Compatibility Support Module): kapcsold ki, ha UEFI telepítést használsz.
Menü: Boot → CSM Support → Disabled.
Ellenőrizd, hogy az NVMe SSD megjelenik a BIOS-ban a Boot menüben. -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Az lehet, de esküszöm nem tudom hol akadt el, mi történik nála
Plusz kibogozni, hogy mit ír... pl.A telepítő nem indul se DVD re kiírva,se rufussal,se ventoy-al.
Sehol egy konkrétum, egy többszörösen bővített mondat, hogy pl. xy distro iso-ját kiírtam egy DVD lemezre, és amikor arról indulna a gép, xyz hibaüzenetet ír. Ha nem is írja le, legalább fotózza le meddig jutott. Ellenőrizte, hogy a letöltött ISO rendben van? számoltatott hozzá ellenőrzőösszeget? Pont a hétvégén jártam úgy, hogy a torrenten letöltött opensuse ISO-k nem voltak hajlandók indulni, ha közvetlenül a böngészővel töltöttem le, az meg egyből beröffent.Ha letöltöm az UEFI Windows boot,akkor újra a start nobara,férfira stb jön be.
Hogy mit tölt le?! Milyen férfira jön be? Totál értelmezhetetlen. -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Ez a baj. Mire megértjük hol akadtál el, már három lépéssel tovább áltál. Így nehéz segíteni.
Mi alapján választottad azt a distro-t? Néztél róla telepítő videót? Meg is értetted, hogy melyik lépés mire szolgál, mi történik olyankor?Ez (se) úgy működik, hogy ham, bekaplak. Meg kell tanulni!
-
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Húha... Még a kérdést se értem.
Mi futott le?
Az nem lehet, hogy gép úgy van beállítva, hogy ha talál botolható pendrive-ot, akkor arról induljon? Ennek semmi köze a bootloader sorrendjéhez. Ez két különböző dolog.
Mi történik, ha kihúzod a pendrive-ot, és úgy indítod a gépet?
Miért lenne baj, ha a Windows partíció NTFS fájlrendszert használ? -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Lépj be a BIOS-ba, és a gyártótól függő helyen keresd meg a boot magaser menüpontot.Itt a Windows-ról tekerd át Linuxra(Ubuntura), hogy az legyen az alapértelmezett. Pl. az F5 F6 gombokkal tudod átrakni az első helyre:

Ezt mentsd kell (pl. F10-el lépj ki innen), és szintén F10-el mentsd el a beállításokat. Ezután már a Linux EFI bejegyzéséről indítja a gépet.
A funkciógombok, és menüpontok gyártónként eltérhetnek, ez csak egy példa volt, hogy mit nézz meg. -
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Meg Mint-el, OpenSuse-val, Almalinux-al, ésDebian-al.
bitblueduck
Gyakran nem szeretik, ha ki vannak csomagolva az ISO.ból. Az a biztos, ha Rufual is dd módban írod ki. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Közben fény gyűlik a sötétben.
Ha az alkalmazás "Gnome"os, vagyis GTK-ra épül (pl.Totem), akkor Gstreamer-t használja. De vannak olyan Appok is (pl.MPV), amik közvetlenül az ffmpeg-re ill. a libavcodec-re építenek. Tehát a lejátszó program dönti el milyen úton módon próbálja dekódolni a videót.
A nevető harmadik a böngésző. A saját beépített dekóderétt használja, ami ffpmeg alapú, és ha be van kapcsolva a HW-es gyorsítás, akkor közvetlenül szólítja meg a vaapi-t. -
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Igen is meg nem is. A céljuk, és működésük hasonló, de van pár difi. Pl. Ubuntun nem teszi fel a DVD lejátszáshoz szükséges libdvdcss2-t. Szintén csak a Mint-re települ automatice a
gstreamer1.0-plugins-uglyésgstreamer1.0-libavcsomag.
De pl. egyik rendszer sem rántja be alibavcodec-extracsomagot, ami az alaphoz képes többféle (jogvédett)formátumot ismer, pl. AC3, DTS. A legfőbb különbség, hogy nem a gstream-be épül (gstream-libav), hanem attól teljesen függetlenül működik.
Ha telepítve van mindkettő, akkor melyik fogja használni?!
Szóval elég nagy katyvasz van itt is, ha megkapargatjuk a felszínt. Többféle úton is elérhetjük, hogy működjön. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez elég merész kijelentés. Pl. más a Gnome verziója, és a környezet (kernel, driver, és n+1 beállítás) is más.
-
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Az öreg Linux, nem vén Linux, és erre nem csak Tibi a példa.
A hét győztese a programozó, aki egy műholdon futtatta a Doomot
A műholdon Ubuntu 18.04 fut. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Oké, hogy 4k, de a tört számú skálázás, pl. 1.25 is be volt állítva?
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Elméletileg a GPU támogatja a dekódolást.
A YouTube videón jobb klikk → Stats for nerds → „Codecs” sorban nézd, hogy „hw” vagy „sw” van-e ott. A magas CPU is azt sugallja, hogy nem HW-es dekóder ketyeg.
Pontosan milyen böngésző? -
cigam
titán
válasz
Vasti74
üzenetére
Az a távoli X kapcsolat, amikor a távoli gépen fut, de helyi gépen rajzolja ki?
sudo apt install lightdmsudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
[XDMCPServer]
enabled=true
port=177/usr/bin/cinnamon-session --no-check-local
A távoli gépről pedig jöhet a
X -query szerver_ip_címe :1Csak Windows-ról ez bajos, mert alapból nincs X.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
old-dog
üzenetére
Ez fura. A Cheese → Preferences „Webcam” fülén nem jelenik meg?
Elméletileg a Zoom, Microsoft Teams, Google Meet (böngészőből) – mind felismeri a/dev/video0eszközt.
Mondjuk csak 640x480-as képet ad, de működnie kéne.
Az
ffplay /dev/video0
parancs hatására meg kellene jelennie a kamera képének.CPT.Pirk
Ha már létrejött a /dev/vide0 milyen modult kell még betölteni hozzá? -
cigam
titán
válasz
old-dog
üzenetére
Tedd be egy szövegmegosztóba, pl. https://pastebin.com/
Első körben az lsusb kimenetében kellene keresni, hogy megjelenik-e a felismert eszközök között.
Ha ez megvan jöhet a v4l2-ctl parancs, de a --list-devices paraméterrel együtt.
v4l2-ctl --list-deviceskiborg
Erre találták ki a torrentek WEB-es felületét. A legtöbb népszerű programot így is el lehet érni/vezérelni. pl. [link] -
cigam
titán
válasz
kiborg
üzenetére
Ez már mélyvíz! Adódik a kérdés, ha nem asztali gépnek szeretnéd beállítani, hanem "headless" szervernek, miért van rajta GUI? Csak viszi az erőforrást.
Mivel okosak a kártyák, észlelik, ha nincs rajtuk monitor. Így nem tudja az X szerver, hogy milyen felbontással, és bitmélységgel kell képet generálni. Elméletileg egy dummy monitort kell telepíteni, és betenni az X konfigjába:
sudo apt install xserver-xorg-video-dummysudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-dummy.confSection "Device"
Identifier "DummyDevice"
Driver "dummy"
VideoRam 256000
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "DummyMonitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-75
Modeline "1920x1080" 148.50 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
EndSection
Section "Screen"
Identifier "DummyScreen"
Device "DummyDevice"
Monitor "DummyMonitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1080"
EndSubSection
EndSectionÚjraindítás után ez létrehoz egy „virtuális monitort” 1920×1080 felbontással, így az x11vnc-nek lesz mihez kapcsolódnia, mindig lesz mit megjelenítsen.
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
És még ezt is el ...
Az [Install] után nyomj egy ENTER-t, hogy a WantedBy=multi-user.target új sorba kerüljön.Hiába no, egy morgós vénember gyakrabban hibázik, mint azt szeretné.

I02S3F
Ha én arra emlékeznék...
Ad1
Ugye az asztalon megjelenik a pendrive- ikonja, a jogklikkes menüben pedig a formázás lehetősége.
De!
Nem csak leformázza az adott partíciót, hanem az eszközön egy teljes új partíciós táblát hoz létre, majd ezután formázza az új partíciót. Ha pl. több partíció is volt az eszközön, egy ilyen művelet után nem lesz őszinte a mosolya.
Ad2
Mi köze van a "Multimédia kódek"nek, a Secure Boot-hoz?
A telepítő ezen része elég félreérthető. Pedig ez két egymástól független dolog. Írja is, hogy ehhez "Harmadik féltől származó illesztőprogram" szükséges. Vagyis ez nem csak a licence problémás kódekeket engedélyezi, hanem sok minden mást is.
Ad3
Hová tudom telepíteni, ha nem is oda akarom.
Ha úgy indítom el, hogy nem csak a telepítő pendrive van bedugva a laptopba, hanem egy második merevlemez, nem ajánlja fel a belső meghajtót, ha a "Windows mellé" opciót választom. Bár nem látszik jól, a legördülő listában, csak a külső, USB meghajtót ajánlja fel telepítési célnak. Más telepítő, pl. a Debian-é, röhögve megugorja ezt a feladatot:
-
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő... Szóval ne egy sorba, hanem tagoltan:
A tartalma ez legyen:[Unit]Description=Start x11vnc serviceAfter=multi-user.target[Service]ExecStart=/usr/bin/x11vnc -usepw -forever -display :0Restart=alwaysUser=felhasználóneved[Install]WantedBy=multi-user.targetill. a kiadott parancsokat is külön add ki.
sudo systemctl enable x11vnc.servicesudo systemctl start x11vnc.service
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3650, 100% Akkumulátor
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
)

Ez nem a KDE sara, hanem a Mint-é. Amúgy meg az Ubuntu 18-asra hogyan tetted fel a 26-ost?

Köszi!

Audacity-ben az utolsó menüponttal kapcsolod be, hogy haljad is a bemenetre érkező jelet.