Hirdetés
- Acer notebook topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egyik fórumtársunk aláírása:
4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.
-
válasz
tordaitibi #101256 üzenetére
Nem csak terminálról van szó, és igen a driverek is probléma biztosan. Ezért nem árt ránézni, energiagazdálkodást bekapcsolni, CPU és GPU is. [link]
Ettől még a mérésed helyes.A drivereket nem mondom újra, de ha ez a szomorú valóság... Phoronix teszt [link]
Biztos vannak újabbak is. Igen, sajnos a VGA driverek az oka. -
válasz
tordaitibi #101247 üzenetére
Akkor azon a linuxon valami nagyon félre volt konfigurálva...
Eleve sokkal kevesebb process fut, nincs vírusírtó, nincs egy halom olyan "must have" kilőhetetlen szolgáltatás ami windowson alap (Cortana, Xbox, onedrive, etc...).
Hálózati kapcsolatok/forgalom tekintetében is a töredéke.
Itt is van energiagazdálkodás (CPUfreq governor), amit kilőve vagy performance-raállítva lehet maxolni a teljesítményt - ennek minden hátrányával és előnyével együtt. -
-
-
válasz
ViZion #101230 üzenetére
Kicsit hegesztettem még rajta, mostmár tömbben lehet megadni a mappákat.
Crontab-ba illesztéshez találtam ezt, a nagytalpú Isten adjon hosszú életet a fejlesztőnek, szerintem egy-két óra fejvakarástól megmentett#!/bin/bash
backup="/mnt/backupHDD/" # mentések helye, cél mappa
folder=("Apa" "Anya" "e-book" "Foto") # mentendő mappák neve
for i in ${!folder[@]}; do
link="$backup""${folder[$i]}" # backup elérési úthoz rendeli a mappanevet
source="/media/""${folder[$i]}" # forrás a media mappában a "folder"-ben megadott mappanév
rm -rf "$link"".2"
mv "$link"".1" "$link"".2"
mv "$link" "$link"".1"
rsync -aq --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$link"".1" "$source" "$link"
done
rsync mehet -avh kapcsolóval is, itt beszédesebb. Három változat továbbra is. Ki lehet egészíteni további mentésekkel. Sőt, meg lehet vizsgálni, h változott-e valami, ha nem, akkor ne frissítse a már elkészült backupokat. De erre nálam nincs igény, szal. nem ölök bele több időt.
-
válasz
ViZion #101226 üzenetére
Hátha másnak is segítség, rsync incremental backup-ra bash script:
#!/bin/bash
backup="/mnt/mentés helye/mappanév"
rm -rf "$backup"".2"
mv "$backup"".1" "$backup"".2"
mv "$backup" "$backup"".1"
rsync -a --delete --exclude={'*.tmp','~$*','.trash*','.thumb*'} --link-dest "$backup"".1" /forrás helye/mappa/ "$backup"
backup változó a mentés mappa helye, pl. nálam
/mnt/backupHDD/vizion
a végére nem kell / jel!
Az utolsó 3 verziót őrzi meg. Ha nem volt változás, akkor a három mentés egyforma lesz, szal. ha naponta futtatja vki, akkor át kell írni, hogy valóban legyenek verziók mentve.
Exclude részben amit NE mentsen. -
válasz
CPT.Pirk #101220 üzenetére
Szia!
Összefoglalóba javasolnék a mentős részhez még egyet: Super Grub Disk... hamár a Rescatux ott van. Ez kevesebbet tud, de "idegállapotban" csak 20 MB kell letölteni, ami nagy segítség. -
válasz
tordaitibi #101225 üzenetére
nem gond, összeáll ez... valahogy
Egyszerűsíteni akartam a rendszert, de itt-ott lábonlőttem magam, pl. ezzel, meg kicsit a samba path-ok és jogosultságok megkavarodtak...
Persze lassan kiderül, h mit hol írtam el, meg sztem ez a script is életképes lesz. -
válasz
tordaitibi #101222 üzenetére
jah, ismerem a Timeshift-et, Luckybackup-ot, Duplicati-t...
Az kimaradt, h ez szerver, nincs GUI -OK, ha nagyon akarom, akkor lehetne.Eddig VM alatt volt a mentés, raktam fel GUI-t, ssh-ról export display-el GUI-n konfigoltam, futott és kész. De most a hypervisor-on szeretném futtatni, VM-ek kiiktatva, csak Opnsense és Home Assistant van, egyik sem lájkolja ha ssh-ról belemókolok, ill ezekhez a lemezekhez nem is férnek hozzá. Azt nem is kerestem, h LXC-re tudok-e GUI-t rakni...
De ha ezek jók, akkor crontab-ba bepattintom és kész.Közben ezt is megtaláltam:
rsync -av --exclude={'*.txt','dir3','dir4'} sourcedir/ destinationdir/
-
Sziasztok, megint jövök, kérdezek...
rsync, full + incremental backup, azonos gép, két meghajtó.
forrás: /mnt/pve/nas/source
cél: /mnt/pve/backupHDD/backup.0 .1 .2
Több scriptet találtam, de mi a gyakorlat, melyik a célravezetőbb/gyorsabb?
Első:rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
cp -al backup.0 backup.1
rsync -a -delete /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Itt az első futtatás létrehozza backup.0 -ként a full backupot.
De ismételt futtatások során ez törlődik majd, nem?
OK, ezért jó kérdezni, mert közben rájöttem, h nem cp -a, hanem cp -al van, hard link.Második:
rm -rf /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/backupHDD/backup.2
mv /mnt/pve/backupHDD/backup.0 /mnt/pve/backupHDD/backup.1
rsync -a --delete --link-dest /mnt/pve/backupHDD/backup.1 /mnt/pve/nas/source /mnt/pve/backupHDD/backup.0
Melyik lehet a barátibb felhasználásra?
Illetve kellene az --exclude is, de ez egy hosszabb lista, valahol láttam, h ezt külső fájlból töltik be, nem tudom az-e a jobb, vagy legyen 4 soros a parancs...
Javaslat? -
-
-
válasz
Rowon #101116 üzenetére
Igen, írtam, h linuxon nincs erre igény.
Egy hét alatt ennyi DNS lekérdezésük van (alsó az Debian server, a legkevesebb extrával):Mondjuk a Frigate-n a go2rtc lebukott, le is lett tiltva a kimenő forgalma
Ezekhez képest Poco telefonnak van 25-35 000 lekérdezése. Fiam játszik, filmezik telefonon... 70k/hétnem ennyi weboldalt nyit meg, ott is bőven 30-40k lehet, amit a rendszer generál.
-
válasz
Petya XT #101109 üzenetére
azt megoldottam elvileg, a create mask volt rossz, de asszony játszik épp, majd holnap tesztelem
Cloudflare is jó, de van sok szűrt, public dns szerver. Valahol volt egy részletes lista, sok infóval... [link] [link]Rowon: igen, de linuxon erre kevésbé van igény. Nem a bejövő a probléma, azt a legtöbb bármi blokkolja. A probléma az, amit bentről kérésre hívsz be (mondjuk egy crackelt progiból, és persze rendszergizda joggal futtatod), az teljesen jogos ha csak alap tűzfal nézi. Win alatt ez azt jelenti, h jó nettel egy perc alatt több vírust kapsz, mint délután az sztk-ban... Másik, h ott minden is szeret hazatelefonálni, még az explorer is akarna netet, csak minek? Linuxon a kimenő forgalom nagy része ntp, github és a repók...
-
válasz
Petya XT #101103 üzenetére
Hááát, nekem itt soha nem válaszolnak, a többi linux topik meg nagyon halott, maradnak akkor az angol/német fórumok. Azért én válaszolok Nektek, ne legyen zavar az erőben...
A routerbe épített tűzfal aranyos dolog, de nagyon keveset ér. Egyrészt nem frissül, ha mégis, akkor ki tudja, h mit csinál? Pár beállítás előrhető maximum, de annyi. Egy valódi Tűzfal (a fizikai eszköz és az SW hozzá, mert a tűzfal nem csak a vasból áll) több ezer euro akár, de nyilván többet is nyújt.
Otthonra TinyWall (mert ez a kimenő forgalmat is blokkolja) és AV mindenképp kell. Ha megoldható, akkor egy saját tűzfal progi (OPNsense, pfsense amit sokan használunk, ingyenes, otthonra bőven jó a tudásuk), de legalább egy AdguardHome vagy PiHole, kombinálva valami szűrt DNS szerverrel már sokkal többet ér, mint a 15k routerben a tűzfalak. -
Sziasztok!
Samba kérdésem van, mert nem értem...
Van egy NAS, azon belül a mappák ugye...
Van egy "all in" hozzáfárás a nashoz, ott van egy force user a konfigban.
Van egy NAS/Telefon mappa, amit csak telefonról szeretnék elérni, csak ezt a mappát.
Létrehoztam usert, passt., configba felvettem /mnt/nas/Telefon, valid userként megadtam az új usert, mert ezt csak neki kellene látnia, meg az all-in usernek ugye, akinek a teljes nashoz van hozzáférése.Telefonon belépnék... megadom az új usert és a passt. Fain, de bizony mindenhez is hozzáférek (ezen a telefonon semmi smb app nem volt, most húztam le azt is). Mit rontottam el?
Tehát lenne egy /mnt/nas és egy /mnt/nas/telefon megosztás, 2 userrel... wtf van?
-
-
-
-
systemd-boot -ról itt kérdezzek, vagy az a mélyvíz már?
-
-
válasz
ubyegon2 #94801 üzenetére
OK, hát ez ilyen linux dolog, h itt erősen nézi a jogosultságokat.
Több hibát is elkövettem, első az, h éjjel már fáradtan nem kellene nekiállni...
Második hiba az volt, h mikor elsőre nem működött, akkor a fejben már létező B-tervet kezdtem megcsinálni, feleslegesen....
Utána jött pár elütés, majd rossz usert adtam meg smb usernek, végül ezek után rájöttem, h fstab az root-ként csatol. Pedig előtte is ennyi volt a baj, a csatolt mappánál kellett volna egyls -lha
és már láttam volna... Ezután már csak azt kellett megadni fstab-ban, h ne root-ként, hanem azon userként csatolja, akinek a mentősprogi is fut, tehát lesz joga írni a "saját" mappába...
Röviden ennyi. Azt nem is írom le, h alatta proxmox és midez csak virtuális gépek és konténerek... -
-
-
Sziasztok!
debian server SMB megosztást felcsatoltam egy másik debian-ra. Minden szép és jó, de a mentős programom (Luckybackup) permission error miatt kilép. Lehet ezzel valamit kezdeni?
jah, rsync-el ment amúgy, ez csak fancy felület, ahol pár kattal beállítható.Illetve minden megoldás érdekel, a szituáció:
destination: debian backup server, itt egy HDD csatolva
source: másik debian, CasaOS-el, de az csak webui, ide nem kavar be. Itt az "éles" smb megosztás a családnak, ezt kellene a fentire HDD-re eljuttatni... lehetőleg webUI vagy Xforward, nem szeretnék 40 féle mentést végigpötyögni, átláthatatlan. -
válasz
CPT.Pirk #90453 üzenetére
sőt, komoly csapdák vannak bennük. Hiszen ha olyan jellegű a hiba, akkor a mentés közben is lehet adatvesztés. Nekem ez tapasztalat, h anno a csatolt HDD-n szemre minden megvolt, majd másolás közben egyszer csak hibákat dobott, frissítve már csak a töredéke látszott az adatoknak...
Másik, h a sok ingyenesnek hirdetett az csak X GB-ot hoz vissza ingyen, ha meg is találja. Ezzel pár hete szembesültem, kisfiam egy játék moddal együtt a mentéseit is törölte... -
-
válasz
lanszelot #90435 üzenetére
Live linuxot használj, pendrive-ról bootolva. Egyáltalán mit lát aHDD-ből, utána lehet tovább lépni. Jó esetben csak a win saját bootsector vagy ilyesmi halt meg, az adatokat linux alatt látod, mented, kész. Rosszabb esetben... háát, akkor vidd vkihez, aki már csinált adatmantést.
-
-
Igazán az az okos vizsgálat hiányzik, hogy nézzen át mindent a-z-ig, majd csak a változásokat (nem a hozzáférést, csak az újakat). Ez nekem addig ment, h heti 2× fusson végig. Jah, lehetne szétdobni valóban, meg sok mappa van, aminél nincs is változás (fényképek, de a doksik nagy része is ilyen). Erre már több kell, mint amit pár éjjel összehegesztek crontab-al és bash-al.... szerintem. Érdemes felrakni az UI-t hozzá és ssh grafikus terminálban lehet ezeket beállítani? Vagy felrakok egy winDos 7 VM-et + bitdefendert, alá becsatolom a NAS-t és kész?
windos VM egyáltalán látná az ext4-et így, vagy ahhoz vmi driver kell? Megannyi kérdés...
-
Casa OS-en fut SMB share, annyi. Casa OS egy ilyen docker futtató környezet, abban távolról Files-hez lehet csatlakozni, AV nincs benne, de majd mondom nekik, figyelnek az userekre. ClamAV nem akarta a jót, de lehet én konfigoltam félre, bár az gyanús, h nem, inkább vmi loop-ba futott, csak nem kerestem, h mi. Clamscan-t használtam csak.
-
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani vmi antivírust (clamAV-on túl)?
NAS-on a fájlokat kellene ellenőriznie, feltöltötteket, meg mittomén heti egyszer a mindent is. Docker előny, de nem feltétel. GUI nincs, szerveren futna. ClamAV botrányosan sok erőforrást használ, meg mintha végtelen loop-ba is került volna, mert néha a 72 óra nem volt elég alig 2 TB adathoz. Nem találtam meg a hiba okát, keresek mást.
Köszönöm! -
-
Sziasztok!
Ránéznétek? Úgy ollóztam össze egy clamscan scriptet:#!/bin/bash
SUBJECT="`hostname` PASSED DAILY SCAN"
EMAIL="vizler.k@gmail.com"
LOG=/usr/local/clamav/log/clamav.log
TMP_LOG=/tmp/clam.daily
DIRTOSCAN="/mnt /DATA /home";
av_report() {
if [ `cat ${TMP_LOG} | grep Infected | grep -v 0 | wc -l` != 0]
then SUBJECT="[WARNING] `hostname` PASSED DAILY SCAN"
fi
EMAILMESSAGE=`mktemp /tmp/virus-alert.XXXXX`
echo "To: ${EMAIL}" >> ${EMAILMESSAGE}
echo "From: alert@domain.com" >> ${EMAILMESSAGE}
echo "Subject: ${SUBJECT}" >> ${EMAILMESSAGE}
echo "Importance: High" >> ${EMAILMESSAGE}
echo "X-Priority: 1" >> ${EMAILMESSAGE}
echo "`tail -n 50 ${TMP_LOG}`" >> ${EMAILMESSAGE}
sendmail -t < ${EMAILMESSAGE}
cat ${TMP_LOG} >> ${LOG} rm -rf ${TMP_LOG}
}
av_scan() {
touch ${TMP_LOG}
for S in ${DIRTOSCAN}; do
clamscan -r "$S" --quiet --multiscan --infected --move=/mnt/nas/quarantaine/ --log=${TMP_LOG}
done
}
av_scan
av_report
A report rész nem is érdekes, mert log lesz, max elfelejtem megnézni
Ami nem tiszta, h a rendszeren nincs mail szerver beállítva, akkor is el tudja küldeni a levelet?
av_scan részt átírtam, lefut ez így? Köszönöm! -
azéer az OMV UI -a netes legendákkal ellentétben- nem felhasználó barát. Magyarul biztosan nem. Kicsit nyakatekert, mint a Borgbackup, amit most próbálgatok.
Webmin-t ne, állítólag egy nagy biztonsági hasadék az egész, ha kintről is elérnéd. Nézd meg ezeket, lehet megfelelnek: cockpit-project.org
ajenti.org
meg van egy halom, de csak a cockpit-et próbáltam. -
válasz
ViZion #89513 üzenetére
Megoldódott a dev-el közösen... nem volt könnyű szülés:
sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq firmware-ath9k-htc
sudo apt-get -f install
A firmware csomagot írta volna fellül az új, ezt nem engedte apt-nak, de törölni sem engedte. dpkg-val lehetett törölni, majd a függő dolgokat telepíteni. -
Háát, a dev válaszolt, neki minden szép és jó. Enyém is szinte friss install, mert pár hónapos, de beállítgatni csak pár hete kezdtem a sambán túl mást is (miniDLNA). Tehát nincs szétkódolva, meg amúgy is ez csak NAS, nincs mit hegeszteni, nem arra van.
Jah, az Ubuntu server + samba + minidlna + valami rsync vagy a borgbackup, 'oszt annyi, nem kell UI sem, mert minek.
Jah, amit írt parancsok, kettő not found, a többire meg most is pont azt dobja, mint korábban. Azért azt gondolhatta, h broken-nél elsőnek a külön-külön telepítést próbálom meg... szerintem. Grub update nem megy, régi kernelt választanám, de szerintem elengedem a 'csába, mert több idő javítgatni, mint buguntut felrakni... -
Sziasztok!
OMV web UI alól kernel frissítésre feladta a harcot, PVE-firmware nem települ, mert meglévő fájlokat írna felül. Cserébe semmi frissítés nem működik, mert törött csomag van. fix-broken nem működik, purge nem távolított el csomagot, apt clean után is listázta az üres csomagokat (több header és fw is), force-ra sem telepített semmit, grub-update command not found, grub-mkconfig not found. Grub2 telepítve, műxik is.Minden műlödik, de csomagot telepíteni vagy frissíteni így nem tudok. Nem élet-halál dolog, de zavar...
Valami ötlet, javaslat? Hogyan tudnék tényleges root jogokat szerezni, mert gyanúsan nem enged ezekkel baCCkódni... SSH-n Userrel lépek be, de admin meg minden csoportban van, root jogokkal elvileg. Mivel az is web UI-n volt beállítva, már abban sem hiszek... pedig látszólag a sudo működik, eddig is ezzel az userrel frissítettem vagy telepítettem ami kellett. -
válasz
body007 #86280 üzenetére
Háát, ezek jórészére nincs ilyen szinten szükség, nem torrentezek, egyelőre médiaszerver sem kell, cloud backup csak asszonynak van (több is, meg az enyémben is van megosztott mappája...) a laptopján + NAS-ra mentés néha. Kintről nem kell elérni semmit, ez maradjon is ígyAdguard-ot nem ismerem, AdAway volt vmikor PC-n, de már csak tisztán host-ba rakom a szűrőt, + tinywall, kész. Ha valamit, akkor Asus routert kerülném. Bár lehet csak erről volt több hír, de amúgy a Tenda nagyon tetszik, bivaly erős wifi, jól konfigolható.
Egyik korábbi Huawei 4G router+modem kombót kicsit felpimpelem (Wifi gyenge volt, szétkaptam, lehet rá pattintani normális antennát is), az lesz a Tenda helyén, az meg megy és kiváltja a haldokló TP-linket.
Majd jövök még biztosan a kérdéseimmel... -
-
válasz
CPT.Pirk #86273 üzenetére
Szia!
Háát, az alap kérdés az lett volna, h melyik Linuxal lehetne ezeket megoldani. Kezdő, mert ilyesmit nem csináltam. Mondjuk a "NAS" dologra egy script+cron elég, dnsmasq műxik elvileg minden disztrón. Közben Open Media Vault + dnsmasq lett az egyik lehetőség, web UI miatt. De találtam ilyen cockpit nevű dolgot is, jónak tűnik egy server disztróval. -
válasz
Gyuri27 #86271 üzenetére
..azt vágod, h kb. 80 m-re lakunk az úttól? Aki az "udvarban" (1 ha, ha vmire kell a hely
) van és meghackeli a netet, annak gratula. Másrészt vastagok a falak, egyik irányba 30 m-re a háztól a terület kvázi-közepén még van wifi (1 fal, új...), de oda kell is. Másik irányba 2 vastag fal és nincs wifi. Beamforming, max dózis, akármi. Az öregek tudták, h mi az a tűzfal
Ezért ott van az AP, ez olyan szerény kütyü, h 1 régi fal is megfogja. -
válasz
Gyuri27 #86269 üzenetére
hmm... sok mindent félreértesz, de hát ez van, itt is troll vagy.
Tisztában vagyok azé' ennyire a dologgal. Veszek egy router-t, attól még nem lesz gyorsabb a NAS. Ha később a vackaimat thigspeak-ről áthoznám pl. Domoticz-ba, akkor már van hozzá vas.A tiltó lista nem azért kell, mert félek -bár kétségtelenül ezen helyek többségéről nem túl baráti cuccok töltődnének le-, hanem időt és netet spórol, nem tölt be reklámokat, képeket, videókat, scripteket, semmit. És nem a gépen szűri, hanem el sem jut odáig, h töltse.
Céges laptopnak minek fix IP? A "statikus" dolgok OK, de a többivel minek szuttyogni, ha minden műxik magától? De mondom, elnézted, nem a biztonság miatt kell DNS szerver vagy PiHole, vagy akármi. Routerem egyel hátrébb kerül, mert az IoT routerem haldoklik.
A kérdés az, h pl. OMV disztróra (itt ugye webgui van, nem kell VGA, de azért mégsem telnet) működne-e dnsmasq-al, vagy vmi hasonlóval. A router maradna router, de nem az 1.1.1.1 lenne a routernek a DNS szerver. Ehh, felrakom virtualboxba, jobban járok...
Have fun. -
válasz
Gyuri27 #86267 üzenetére
A mikrotik router kicsit többe fáj, mint egy i-4****T alapora épített NAS, amin futna a router (vagy helyesebben a DNS szűrés, akármi is csinálja) is.
Fix IP-t nem tud minden eszköz (régi, vagy nem férek hozzá, vagy több hálózaton van használva), kell a DHCP.
Nem annyira a DNS a lényeg, inkább a host lista. Ha nem lehet feltölteni pár kattintással (dnsmasq-ba csak copy/paste, de vmi jobb megoldás kellene), akkor az kuka. És ez a tiltó lista az egész belső hálóra legyen érvényes, ne csak a gépemre, meg a laptopokra.A Tenda sem tudja ezt, mondjuk az a proci le is hidalna ekkora tiltólistától. Soho tűzfal konfigolást sem szeretném most megtanulni, olyasmi kell, amit már láttam (pl. linux).
-
Sziasztok! Érdeklődnék...
A feladatok:
- a régi NAS-om (2 lemezes, csak mentésre használjuk) leváltása
- Steven Black host tiltólistát kiterjeszteni az itthoni hálózatraAmi most van: a kisebb routerem haldoklik, így lesz teljes a káosz... A "fő" routerem egy új Tenda, teljesen elégedettek vagyunk vele, az van itt a modem mellett, de itt a wifire nincs szükség. Sem OpenWRT-t se mást nem lehet rágyógyítani sajnos. Tiltólista feltöltés nincs fájlból. Így az egyik lehetséges opció, hogy haldokló router kuka, Tenda átveszi a helyét. Ide meg összerakok vmi linux alapú vasat, ami NAS, router és/vagy DNS szerver is lenne.
A Tenda router + DHCP, ebben az esetben linuxon futna a DNS szerver a tiltólistával.
Docker-ről olvastam, de nem tudom, h a fentiek megvalósításához ez lenne-e a jó megoldás, vagy esetleg virtuális gép (ilyet már használtam).
NAS-ról annyit, h mi tényleg a "klasszikus" értelemben használjuk: Egyik HDD elérhető, ide lehet menteni. A másik HDD-re meg időnként csinál egy mentést (incremental backup, csak a kijelölt mappákból, adott időközönként), ez a hálózaton nem is látható.
Ha NAS és DNS szerver is lenne, akkor egy LAN porton ez mennyire fog összekócolódni?
Játékoknál ping vagy egyéb hátránya van-e ennek a megoldásnak?Külön Rpi + PiHole DNS servernek, meg külön NAS-vas?
Köszönöm a véleményeket. -
Nah, Linux mint lett a végleges. Odaadtam, adobe reader lemaradt, cserébe adobe oldaltól csontra is fagyott minden, kikapcs lett a vége. Végül tárolót hozzáadva telepólt, azzal nincs baj. Majd meglátom, h mik lesznek a visszajelzések.
Köszi a segítséget.
-
-
válasz
ubyegon2 #43677 üzenetére
ööö... régen volt ám ubuntum, egészen Unity-ig (Oneiric-nél feladtam), azóta kis-nagy megszakításokkal Fedora (nézd meg logouton a régebbi bejegyzéseim, sajnos nem érek már rá foglalkozni a linuxal ilyen szinten). Ismerem a Bleachbit-et, var és temp ramban van, nem kell törölni, nyelvi fájlokat törölt.
Nincsenek még törött csomagok, volt autoremove is, de semmit nem kellett leszednie. Clean nem volt, maradjon a cache, mert mobilnet lesz.Swappiness-t akkor is leveszem, ha nincs SSD, mert így a 4 GB ramba pakol, akkor kezdi swappolni, amikor a szabad ram 80-90%-a tele. Ez is korábbi tapasztalat még, nekem anno 4 GB-nál már nem swappolt, most sem tudtam megtölteni. Témákkal nem foglalkoztam sokat, párat meglestem csak. Majd oldja meg a gazdája
FF lecserélve Chrome-ra, cache nincs a ramba irányítva, de így is gyors: origo, index, hírcsárda, face, linuxos oldal, PH! volt nyitva YT videó közben. Tab váltás, ablak váltás (terminal, synaptic, chrome) megfelelő sebességű volt, YT videóban sem dobált érezhetően kockákat, szal. ez így nem rossz.
-
Jah, core fonts-ot közben felraktam. Leszedtem a felesleges progikat, ránéztem BAM-al a szolgáltatásokra, biztos vannak rejtett dolgok is, de amúgy nem tűnik soknak ami fut.
Még firefoxnál volt, h a brutál blokkoló listával "fogta" a böngészőt, azóta eltelt pár év, de nem használom, adblock szépen megoldja, nagy ritka, h kézzel kell tiltani akármit.
Ghostery vs Disconnect a fene tudja, nálam is a fenti kombó van, pedig emléXem erre is, de végül a Ghostery maradt.Penty: azt néztem, h weboldalak szépen jönnek, semmi font-betegsége nincs. Pedig régebben Ubuntu = retek kinézetű fontok
Szal. nem hibás, nem turkálok benne.
Bleachbit-el megcsapattam, ~500 mega ment a levesbe.Leszedtem még rengeteg témát, hátteret, nagy óra az aasztalon. Mindenki boldog, megyek aludni
-
Nah, felraktam most a Mint-et, több alkalmazásnál mintha gyorsabb lenne, mint az Elementary.
Pár alap dolgot állítottam csak be: swappiness levettem 10-re, temp a ramban, pár téma, etc letöltése. Wifit tudta telepíteni, rádugva a mobilnetet már használta is
Progikat kicseréltem (pl. Chrome + adblock + ghostery), zenelejátszó, etc.
update, upgrade, autoremove megvolt. Autostart kitakarítva, szolgáltatásokat nem piszkáltam.Miket kellene még állítgatni (4 GB ram + cerka procis laptop IGP-vel, ha nem olvastátok)?
Zárt kodekeket ez telepíti, ha jól emlékszem.
Fontok? Bár nem tűnik rossznak ez sem.
A mint menő kicsit fura, témákkal sem lett sokkal jobb.
Mit kellene még? -
-
válasz
King Unique #43652 üzenetére
Pear OS volt frankó... de hát megszűnt.
Asztalra ikon?
minek?
-
Nah, asszonnyal meglestük:
Lubuntu, Xubuntu, Linux Mint, Elementary OS, Ubuntu, Fedora...
Lubuntu instant kiesett, nem áll kézre valahogy, cserébe mérsékelten szép.
Xubuntu esélyes volt, dock-al sztem frankó lenne. Ubuntut nem erőltettük, unity-t egyikünk sem kedveli.Mint szép nagyon, de alsó panel és ikon méretet nem tudtam változtatni, de kérdőjel. Fedora marha jól néz ki, nagy ikonok, etc. Cserébe mindenhonnan felugrik, behajlik, odarak...
sok lenne. Elementary OS leginkább Xubuntu-szerűen egyszerű, de nagy ikonokkal, alsó panel is van, meg minden HW-t, a wifit is azonnal ismeri.
Szal egyelőre Elementary OS, hétvégéig meglátom milyen, ha nincs nagy gondja, akkor átadom. Ha nem frankó, akkor meg jövök
...laptopos topikban kevés kicsit a linux user. Mint az idegbeteg, úgy pörögnek a nagyon low-end celeronon is a fenti disztrók. Fedora live és az asztali (SSD+16 GB ram) sebességben (kattintgatva csak, nyilván nem ISO-kat tömörítettem és másolgattam) nem volt sok eltérés.
-
Több disztrót gyorsan meglestem a HP 250 G4 laposon. Minden frankó out-of-the-box (média gombok, BT, LAN, akármi), kivéve a wifit. De nem is mutatja.
lspci: Broadcom bcm43142
Elvileg ez wifi/bt "kombochip", neten frissítéskor remélem megtalálja.Akkor a Mint: szép, mag minden, de picik az ikonok, meg az egész toolbar. Gondolom lehet állítgatni.
...Fedora ezen is jól néz ki. -
Nyilván azért, mert a KDE leszedi a szinkronsávot...
Gnome ezt nem tudja, húzzuk meg magunkat
CPT.Pirk: tudod, h KDE nálam soha nem ment rendesen. Anno, mikor még kezdő Chakra user voltál én is megnéztem, de Mageia, Kubuntu (itt volt a legkevesebb bajom), openSUSE, stb... nem ment, vmi örökké beteg volt. Eeegen, Nautilus gyökér, a Dolphin jobb, szebb.
Peace. Majd jelentek, mit tud a kis gép.
Egyelőre semmi ubuntu-féle nem látja alapból a wifit, amin meglepődtem - mondjuk laptopra ezer éve nem raktam már linuxot.
-
Adom a receptet: tetszőleges, sok éves, még XP/Vista képes gép, AHCI nélkül. Retek 240 GB HDD, szarul particionálva, C tele mindennel, játék, vírus, crack és cheat, ami kell egy gémer gépre...
Majd a szabad helyet próbáld meg minden eszközzel 0 közelébe redukálni.
CPT.Pirk: pedig a Gnome szép, kényelmes. Kicsit hegeszteni kell Fedorán is és jó az.
-
válasz
CPT.Pirk #43630 üzenetére
Őszintén, tedd a kezed a csakrádra... ajánlanál nekem KDE-t?
Megvan a gémer laptop: n3050 cerka, 4 GB ram... Nem röhög, a passziánsz is játék -> Gééémer!
Van itt egy ős-öreg gép, "szerencsére" win7, így 2. este takarítom (bármilyen művelet tetszóleges, közel végtelen ideig tart...), pedig már dobnám ki a fenébe, hogy Mint-et telepítsek a laposra.
-
OK, köszönöm a javaslatokat, meglesem itthon a Mint + Cinnamon-t, és sztem azt dobom majd fel. Ubuntu-Lubuntu-Xubuntu volt nekem is, szal. csak el leszek ezzel is. Tényleg sok infó van ezekről
-
válasz
King Unique #43622 üzenetére
OK, csak azt nem ismerem, nem is használtam. Mennyire "Ubuntu"? Frissítések, fájlkezelő a legfontosabb, a többi azért lehet cserélni. (eeegen, tudom, h lehet bármelyik fájlkezelő is, csak lehúzza magával a fél internetet...
)
Leszedtem gyorsan, hétvégéig felrakom valahova és meglesem.ui.: CPT.Pirk: Nem, KDE nem jó...
-
Ejj, elszaladtunk, nem is látom mikor írtam...
Szal. Jó anyámnak mégis laptop (ára miatt mondta, h jó a tablet, de az kicsi lenne), kb. Cerka N3050 és 2-4 GB ram.OS-en hezitálok... Fedora, Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu vagy Mint (Cinnamon desktoppal)? Utóbbit nem ismerem, lehet nem nála kellene tesztelni.
Netezés, hírek, mail, ilyesmi, elvileg ha telepítem jól, akkor nem lehet gond egyikkel sem, de vajon melyik lehet a kényemesebb, átláthatóbb neki (linuxban full kezdő, mondjuk tapis telefonnal elvan, angolul tud)?
Idős ismerősöknek anno raktam fel Ubuntut. Nem volt gond, de a lányuk is ismerte. Én meg nem tudok elugrani, ha vmi nem tiszta... mondjuk telefon van. Mobilnet lesz, ha az számít.
Melyik lenne a jobb szerintetek?
-
Nagyon dúúúva
Szal. 1,6 cerka eeePC, amin Lbuntut telepítettek, mert csak. Nem frissített, random hibák, nincs wifi, etc... Akkor Eeebuntut leszedtem, mondom majd ez. Nem, nem ez...Szintén nincs wifi, lan sem. Nah, akkor a kedvencem: Peppermint
Lubuntu alapú és minden frankó is... egy dolgot kivéve: YT videók nem mennek, pedig flash fent van, inda megy, flash üzemel. Nézem, h HTML5-re van állítva... nem tudom flashra állítani? De, szerencsére van rá plugin, disable html5 in YT... fak yeah. Problem solved.
-
válasz
Apollyon #26460 üzenetére
Legfrissebb Lubuntu van rajta... de csak rátették a 14 LTS-t, frissítéskor nem találja a tárolókat
Mivel jó ideje nincs Ubuntum, nem biztos, h nekilátnék hegeszteni, most leszedek egy eeebuntu iso-t, 2012-es, ha felmegy rá a chromium meg adobe reader, open office, akkor az jó lesz. Nem a legfrissebb, de legalább minden HW-t ismer majd.
...vagy valami
-
Kaptam egy EeePC-t ilyen random hibákkal, wifi nincs, etc... Lubuntu-t raktak rá, gyors is meg minden. Frissításkor a szokásos a synapticban, canonical tárolók nincsenek meg... lol. Legújabb LTS és ennyi? Semmi frissítést nem talál. Kerestem rá disztrót, de csak régiek vannak. Mág nem tudom, h ezt próbáljam hegeszteni, vagy egy régebbi, de erre kitalált disztrót rakjak fel.
Vélemény? -
-
Sziasztok!
Itt egy Acer E1-532 laptop, menne rá Linux... ha menne. Gyárilag linpus kaka van rajta. Legacy boot bekapcsolva, DVD nincs, pendrive-ot sem lilivel, sem yumival, sem Universal USB installerrel nem fogadja el... Mi a tarka f@sz van? Volt itt Toshiba is, azon uefi és secure boot nem lehetett kikapcsolni, itt viszont ki vannak kapcsolva... mi a rohadás, nem lehet linuxot telepíteni? -
-
-
-
Sziasztok!
Legújabb Buguntura van Skype kliens, vagy alternatíva esetleg? -
Kernel panic mentes Boldog Új Évet Kívánok!
-
Ehh, bassza meg a jegesmedve az ilyen régi f@sokat!
Mivel elemcsere is volt, történt egy bios reset, ami alapból nem baj. Kikapcsoltam a halom felesleges sz@rt, van ilyen pre-boot lan dolog, azt is, sorosport, paralell port, etc kikapcs.
A preboot lan felett volt enable lan, enable lan boot és enable jxakármi controller. Mondom LAN de, boot lan ne, kontroller ne, prebootlan lofütyi ne. Erre kiderült, h az a jxakármi controller maga a lan vezérlő, mert ebben még ennyire integrált csak, h ott van a mobo-n... Miután bekapcsoltam, már volt lan is. Öröm, bódottság. Sajna a Google drive-t nem tudtam belőni automatikusra időhiány miatt, de manuálban feltöltötte a vackokat backupnak, kész. Ubuntu one nem tudom alkalmasabb lenne-e, mert a home-on bellül több mappát is szinkronizálni/backupolni kellene. De ez egy másik nap lesz.
Köszönöm a lelkesítő szavakatVladit bannoltatom,
mert fórumban hirdet, többieknek jó étvágyat az ebédhez
-
Sziasztok!
Van egy ubuntu 12.04-es gép, szétszedve lett, majd összerakva, kiporolva. restart után nincs net. hálózat hibát dob, meg nem kezelt hálózat, ilyesmi. A kapcsolatoknál ott a vezetékes, már töröltem, csináltam újat, de semmi.ifconfig -a szerint az eszköz lo. Nem tudom up-olni... induláskor kapcsolat bontva üzit ad a netw. manager. Mi a teendő?Ohh, live alatt is azt írja, nincs hálózati adapter. mi a p!csa? Elszállt a hálókari? Integrált cucc... lehet az a baj? Fain
-
válasz
pushalias #20524 üzenetére
Na ez az! Lehet mondani, h öreg vagyok, mert régen minden jobb volt... De pl. Toshiba esetén ez így van. Nekem is van kb. 3-4 éves külső vinyóm, kutya baja. De ezek a noti vinyók ~2 éve vmiért nem akarnak sikerülni, rengeteg a csere. Pedig szerettem a Toshibát, mondjuk nemrég a hazai szervizpartnerrel is kellett veszekedni, h a hibás gépet szervizeljék, hamár adtak rá garit... szal. azóta nagyot zuhantak előttem, senkinek nem javaslom, mert ezt a hozzáállást nem lehet tolerálni. Sebaj, szerencsére van még pár gyártó rajtuk kívül is.
-
válasz
Sub-ZeRo #20505 üzenetére
Ha a win7 nem sz@rta volna össze magát, akkor nem lenne nálam a gép... Csak azt mondta, h vmi fontos cuccok vannak rajta, erre nálam linuxon nézve az user mappája üres. Mondjuk külön van adat partíció, tehát elképzelhető, h user fiók jelszavas, de minden cucc a másik partíción...
Még mindig jönnek az elhulló Toshiba HDD-s sz@rok, igazán elfogyhatnának már.Köszönöm!
-
Sziasztok! Lenne egy gyors kérdésem:
Adott win7 noti, 2 userrel, az egyik jelszóval védett. Linux alól kellene mentenem majd, fogja látni a jelszavas user fiókjának a fájljait? Nem titkosított, csak a fiók védett jelszóval... -
-
-
-
-
-
-
-
iTunes-t nagyon szerettem régen... De mára az is egy monster lett, kiírthatatlan szolgáltatások tengerével... Nálam is Clementine van helyette!
Kicsit fura eleinte, pl. a lejátszó lista kezelés, de ha ráérez az ember, akkor megy "magától". Lassan má' én sem dolgozom otthon, eltűntek a maszek melók... viszont a játékokról nem tudok lemondani
Dead Island alig 1 hét alatt ~50 óra játék, elég jó
.
-
-
válasz
Pszihonaranc #19634 üzenetére
Gyakorlatilag az a kérdés, h szokásaidon tudsz-e változtatni? Legtöbb progi van linuxon, vagy van helyette más. Vannak programok, amiknek nincs teljes alternatívája (Adobe termékek - reader van, de a többi nincs, Sony Vegas, etc...), és ugye vannak a játékok...
Miért szeretem én: gyors, nem kell töredezettség-mentesítéssel, víruskergetéssel foglalkozni. Miért imádom? Ha X progit telepítek, akkor nem rak fel mellé 10 db "ingyenesajándék kipróbálod-fizetős jujjdejó" progit. Win-en ez folyamatos harc, pedig tudok angolul és nem csak next-next telepítek. Nemrég még Chrome-ban is volt toolbar, ahol elvileg nem is lehetne. Rágugliztam, de másnak is van, szal. durva. Linux látványos, igaz GS-nél ezek egy részéről le kell mondani, de mégsem fapad kinézet. Rugalmas ablakok nagyon jó, nem szoktam csicsázni, de azt nagyon szeretem
Ha nem ilyedsz meg a problémáktól amik adódhatnak és hajlandó vagy tenni (gugli, fórum, terminál, ilyesmik) a megoldásokért, akkor menni fog.
-
-
válasz
trisztan94 #19415 üzenetére
Szia! Live alól csináld, ahogy javasolták is. Nincs kitöltve, h milyen a géped. 4 GB felett nem nagyon kell swap, 8 GB-nál pár speciális esetet kivéve sztem kikapcsolható. De nézd meg, hogy mennyit használ belőle, sztem 0,5 GB is elég, hacsak nem 1 GB rammal tolod...
-
No offense, csak ezt a "Mai epic" posztot olvasva ide is bemásolom. Megkérdezték FX topikban az egyik HC Usert, h win7 vagy win8 fekszik-e jobban FX-nek. A válasz:
"En is nagyon szeretem a win7-et. Nalam joban bejon mint a win8. Egyebkent a win7 es win8 kozul az Ubuntu kezeli a legjobban a modularis felepitest."Alaplap csere és vízhűtés upgrade folyamatban, ha hétfőig nem lépek be, akkor keresek olcsón FX procit...
-
-
válasz
pushalias #19384 üzenetére
Anno helyben próbáltunk tanfolyamot összehozni, nem sikerült sajna. Amíg itthon nem probléma a zöldségboltos SW, addig nem is fog semmi változni.
Jim-Y: az a típusú deszka hibátlanul működött Ubuntu 12.04-el nálam, szal. gyanús, h rizikó. Volt már 0 napos ASRock lapom, amit küldtem vissza (pont a sajátom, bakker, gép nélkül egy hétig
)
-
válasz
CPT.Pirk #19382 üzenetére
+1 a ram hibára.
Első körben érdemes szétkapni a gépet, ramok ki, mindent kifújni, stb. ramokat, VGA-t kivenni-betenni, kábeleket szintén. Utána memtest...
Ilyen fagyás lehet még rossz tuning beállítástól, vagy hűtéstől is -mondjuk ez nem idle, hanem játék alatt produkál kis töréseket, amikor a proci visszaveszi a tempót, h ne kozmáljon oda. -
-
válasz
vgyuri #19351 üzenetére
Laptopon lehet más trükk van. Nem tudom. Minden esetre a 100 mb partíció törölhető, van rá leírás, lustaságilag nem linkelem, de csináltam, megszűntethető. Utána linux telepítéssel hátha...
Illetve akár win7 bootloaderhez is lehet a linuxot adni, ezt említettem is asszem a F17 telepítős cikkben, EasyBCD a progi neve. -
-
Mai napi hmmm... érdekes ember:
Haverom a drága, ezer éves laptoppal (valami cerka, már fénykorában sem volt erőgép), kvázi 0 grafikus teljesítménnyel... Legutóbb, kb. egy éve tettem az XP mellé Lubuntut, h azzal csak boldogul. Relative gyors is volt, XP kitakarítva, stb... szintén gyorsult rengeteget.
Eltelt az a ~8 hónap, megjelent, h sz@r a gép. Nem tudja itthagyni, de rohadtul idegesíti, h víruskereséssel indulna. Mondom jah, ha vmit nem tudott leszedni, akkor induláskor átnézi...
Hááát, ő azt kikapcsolta, mert induljon gyorsan, azé' van...OK, akkor ott a linux, az nem volt jó? Háát, nézegette napokig, de SEMMIT nem talált. Esetleg például mit?
Hááát, IExplorert, mediaplayert, etc, amiket használnak
És még egy ikont sem lehet az asztalra rakni, szal töröld le!Mondom: OK, de gugliba beírtad egyszer is, h ubuntu ikon az asztalra? Engem hívtál, h vmi nem megy? Mail címem tudod, ugye? Chrome -amit XP-n használsz- miért nem volt jó, annyira nem, hogy IE-t akartál linuxon keresni? Etc... etc.
Szal. van, akinek nem való linux. Nem azért mert buta (ő sem az, vállalkozó, gazdasága van, műszerész, stb...), egyszerűen ezt nevelték bele, hogy XP a király, ahhoz "ért".
A másik: felhívott egy régi ismerős, már lassan 2 éve Ubuntut használ, apróbb döccenések voltak, kimentem, 99% user error volt (pl. skype jelszót rosszul írta be, stb.), az OS-től függetlenül. Szal. hívtak, h Windows 8-at akarnak... hmm? Miért is? Az kicsi pénz, vagy felrakatják okosba valahol, de akkor frissítések, stb...? Hááát, ősszel indul felnőtteknek egy tanfolyam, ahol netezés, PC alap dolgokat tanítanak, ott mondták, hogy a linux nem jó, rakassanak fel windows 8-at...
OK, mondtam várjuk meg a tanfolyamot, akár el is kísérem őket, megkérdezni, h mi a probléma
De azért ez nettóköcsögségtudatlanság a "tanár" részéről. Ehh, már jobban vagyok -
válasz
PumpkinSeed #19248 üzenetére
"itthonra IPTV-t szeretnék kialakítani" Ez a PC-ről streamelt lejátszást jelentené LAN-on keresztül?
Ehhez smart TV kell, nem? Lesd meg az XBMC-t, lehet, h olyasmi kell Neked, csak nem vagyok benne ezekben a TV dolgokban
-
válasz
CPT.Pirk #19246 üzenetére
Nah, akkor elmondom ez hogy megy nálam: XBMC fel, kész.
Minden menni szokott, régi VGA-val volt, h vmit állítgatni kellett, de azt is XBMC-n belül. Akkor lejátszik mindent így is, csak izomból... hmm.
Rendelek, ha itt a konfig, akkor majd zaklatlak ilyen galiba, vaapi, meg mittoménmikkel
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Acer notebook topic
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Külpolitika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás!Lenovo Legion 5 Gamer laptop! I5 10300H / GTX 1650Ti / 16GB DDR4 / 500SSD +1TB HDD
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Lenovo ThinkCentre M720q / M920q Tiny mini PC- 8.gen Win11- Számla/garancia
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest