-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Uldogelek itt a pc elott es hulyesegeken morfondirozok
Hibernalas, vagy hibird sleep.
Van 4g ramom es 4gb swap particio.
Olyankor mi van ha pl. 4g ram foglalt es mondjuk 2gigat kiswappolt, az 6.
Ezt hogyan gyomoszoli bele 4gigaba ha kerek egy hibernalast? -
Warton
őstag
Apa kezdődik...
már megint.
Na jó, inkább Ctrl + c és várok ezzel még pár napot.
-
Tim82
félisten
válasz
#33240320 #92095 üzenetére
Előbb nem néztem meg, de a growler linkelte oldal (legalábbis az első fele) valóban erről szól. Tömören: engedélyezni kell a developer módot, majd abban újraindítva az USB-ről boot-olást, majd csak ezután a Ctrl és U gombok együttes megnyomásával lehet USB-ről (így pendrive-ról) boot-olni.
Ha jól olvasom, a developer mód egy factory resettel is együtt jár, szóval kéne előtte menteni rendszert. Nem a Linuxszal fogod felülírni, hanem a developer módba kapcsolás jár(hat) ezzel.
(Jól agyon van bonyolítva egy "normál" notebook-hoz képest, ahol valóban csak egy gombnyomás lenne.)
-
-
törölt tag
Szevasztok!
Chromebookomat szeretném pendrájvról indítani, amin egy működő xfce-es linux van.
Hogyan? Tudtok segíteni?
-
válasz
CPT.Pirk #92087 üzenetére
Huh, melyik lett volna az a parancs? lol
Végülis ez alapján csináltam a flatpak törlését:flatpak uninstall --all
sudo apt purge flatpak
sudo apt autoremove --purge
Aztán láttam, hogy benne maradt a /var/lib/flatpak.. hát mondom az minek is? Töröljük... úgy jutottam ide, hogy megkérdezem, de akk ezek szerint nem kellett volna bántani.
-
Hali,
/var/lib könyvtárból hogyan tudnék törölni egy könyvtárat? Konkrétan a flatpakre nincs szükségem. -
Warton
őstag
Biztos fog lökni rajta, de ha nem játékra kell akkor lehet, hogy felesleges, de ha csak a fiókból kell kivenni az i7-est akkor nosza.
Ha vennél akkor az ár töredékéért, tkp gombokért lehet venni i5 2500-ast, vagy akár a 3. gen i5-öst is és az is bőven jobb mint ez a G csoda. Az i7-es procik túl vannak árazva, még az ilyen ősrégi cpuk is. -
5leteseN
senior tag
A PassMark szerint közel ötszörös teljesítményű a 3770-es, és ha jobb RAM-ok vannak benne, akkor még azok is meglódulhatnak az Intel-es adatlapjaik szerint 20-50%-kal. Túl jó lesz!
A BIOS ismeri a kiszemelt utódot?
Khmmm...
Nekem azt írják az Intel-es adatlapok, hogy a régi 1156-os, az új pedig 1155-ös. Volt már, hogy téves volt a "gyári" adatlap! -
csixy
addikt
Ha a Pentium G630-es procit egy Core I7-3770-re kicserélem, az sokat fog lökni a rendszeren? Nem játékra kell. A pentiummal is elég szépen lejátssza a 8K-s videót a yutubon 1920x1080-as felbontásban kis alig észrevehető akadásokkal. Egy HP Compaq Pro 6300 SFF brand tizenéves vasról van szó. Belepistultam !!! Már kicsit megtuningoltam. 16 giga RAM lett benne. A féltéglányi WD Blue 500-as HDD-t kicseréltem egy kisebb fogyasztású Seagate 1 terás 2,5"-os noti HDD-re. A rendszereknek beépítettem a Samsung 883-as 1,75 terás enterprise SSD-met. Megmaradt benne a SATA-s DVD is. Barkácsoltam, bele egy másik belső SATA tápkábelt, hogy a negyedik SATA portra rá tudjak tenni egy SiliconPower 480 gigás SSD-t. Ez a vas egyben van! Családi archivumnak és mindenesnek építettem be a TV alá egy display port-HDMI átalakítóval. Később még bele tudok dugni egy PCI express 16x M2 adaptert kettő M2 SSD-nek. Afféle harcálláspont lett belőle.. Ezt még elég jól összerakták anno. ... és fillérekből van majdnem.
-
csixy
addikt
Az /etc/default/grub GRUB_TIMEOUT=10 (például) sor módosítását miért nem a sudo update_grub végrehajtása utáni első újraindításkor veszi tudomásul a debián?
Eltelt pár újraindítás és most már csinálja tegnaphoz képest ma. -
Warton
őstag
-
Tök érdekes terminál emulátort találtam... Debianon cool-retro-term a csomag neve. Több profil közül lehet válogatni, a retró monitorokat utánozza.
Valahogy kicsit Fallout Pip-Boy beütése is van neki.
-
törölt tag
Fog az menni, én is VBox-ban nyomtam végig az első 4 Arch telepítésemet. Két monitor, az egyiken a host rendszer a másikon a telepítendő Arch. Így lett egy kis VBox laborgyakorlat is. Az első 4-5 komponens, részfeladat a döcögős. Amíg a GUI nélküli, konzolos rendszer el nem indul rendesen. Onnan már könnyű a DE és a loginmananger, utána meg még könnyebb a többi cucc grafikus felületről. Az Arch Wiki tényleg király, részletes és át kell olvasni minden hivatkozást.
Sok sikert hozzá. -
Köszi mindkettőtöknek! Na egyelőre még virtuális gépre sem tudom telepíteni, de az Arch Wiki nagyon jó, ez az egy szerencsém. Nem tudom, hogy van-e energiám még megtanulni megint egy új rendszert, vagy csak simán mennyek át Debian Unstablere az új csomagok miatt? Majd még alszok rá egyet.
-
ha mountolódik a külső cucc, akkor másoljon át mindent a külsőre, hogy üres legyen a belső Downloads mappa, és rá lehessen montolni a külsőt.
Oo. Ez így még trükkösebb.
Létezik egy kicsit más automatizmus pl. [link] Itt udev szabály van létrehozva.Hogy ne nézzen minden USB eszközt letöltő meghajtónak, ki kell egészíteni/módosítani valahogy így:
ACTION=="add", ENV{ID_SERIAL_SHORT}=="ABCDEFGH", TAG+="systemd", ENV{SYSTEMD_WANTS}="usb_kezelo@%k"
A konkrét meghajtó azonosítóját pedig a udevadm info /dev/sdX paranccsal tudod lekérni.
-
-
Archot használ valaki innen?
-
Szeretem a buta feladatokat, mert a válaszból, hogy miért buta a feladat, sokat lehet tanulni.
Első körben a Downloads mappa kerülne a külső ssd-re.
Torrent nincs is a gépemen, az nem téma.
Annyi könnyítés van a dologban, hogy letöltés közben nem fogok váltani, sőt lehúzáskor még rá is nyonok az unmountra, de ezzel az erővel egy (pl.: undock.sh) scriptet is lefuttathatok, amiben benne van az unmount.
A dokkolás is mehetne így, ez tény, de ezt jobban szeretném automatikusra, hogy ha mountolódik a külső cucc, akkor másoljon át mindent a külsőre, hogy üres legyen a belső Downloads mappa, és rá lehessen montolni a külsőt.Köszi a linket!
Neki is esek. -
Elég buta célokat tűzöl ki magadnak. Mit értesz letöltés alatt?
Bittorrentel nem oldható meg, mert amit a laptopra töltöttel le, azt hogyan seedeled arról az USB-s lemezről amin nincsenek is ott az addig letöltött fájlok? Vagy hibára fut és leáll, vagy oda is elkezdi letölteni ugyanazokat a torrenteket.
Más (ftp, http)letöltéssek is megszakadnak a váltáskor, hiszen eltűnik amit eddig oda töltött. Jó esetben a temp-be tölti, és ha kész a letöltés csak akkor mozgatja a kijelölt helyére. Ez is programfüggő lehet.
Itt egy leírás hogyan készíthetsz automata szabályt az USB meghajtó megjelenésekor lefutó programra. Konkrétan csak annyi a dolgod, hogy a programoknak megadott letöltés könyvtárba csatold fel a külső meghajtót. Elméletileg a felcsatoláskor a letöltés mappa alatti mappák és fájlok "eltűnnek", helyükre lép be az külső USB fájlrendszere. (Akár csak egy nyitott fájl is meggátolhatja a felcsatolást) Mikor lecsatolod, újra feltűnik a laptop fájlrendszerén tárolt letöltés könyvtár tartalma. -
Sziasztok!
Van egy laptopom, ami otthon dokkolóra van kötve, amin van egy külső SSD.
Az a cél, hogy amikor dokkolón van, akkor minden letöltés (és akkor már a logolás is) a külsőSSD-re menjen, amikor meg nincs dokkolón, akkor mehet minden a szokott helyre.
Ez mennyire megvalósítható?
Nem tudok feltételes linkelésről, így valami script lenne a célravezető, csak nem tudom, hogy kell eseményhez (külső ssd mount, unmount) kötni a futását.Ti hogy oldanátok meg a feladatot?
Kössz!
-
válasz
Crvsh3R #92050 üzenetére
Mivel csak Dokker futtatás a cél, felesleges külön partícionálni. Miért ragaszkodsz hozzá, ha megtippelni sem tudod mekkora méretre van szükség? Bízd a telepítőre. Ha egyik másik szűkösnek bizonyul, később átméretezheted valamelyik másik rovására.
A swap-ot is hagyd automatán. Általában már nem partíció, hanem fájl jön létre, de ez distro függő. Ha van elég RAM (mennyi lesz a gépben? Mennyi és milyen erőforrásigényű Docker fog futni?) elég pár GB, de pl a sleep-hez az fizikai RAM méretnél nagyobb méretű kell. Ide menti le a RAM tartalmát. -
Ja és a könyvtárak ...
/home
Azért szokták külön partícióra rakni, hogy pl. újratelepítéskor megmaradjon az összes felhasználó "Home" mappája, és azon belül az adatok/beállítások./var és /tmp
Azért szokás külön partícióra rakni, ha egy program megbolondul, és ész nélkül hozza létre a temp fájlokat, vagy naplóbejegyzéseket, akkor az ne tudja elfogyasztani a rendszer számára fenntartott összes helyet. Így megelőzhető, hogy a rendszermeghajtón elfogyjon a hely, ami rengeteg problémát okozhat, pl. a rendszer leáll, és el sem tud indulni. -
válasz
Crvsh3R #92047 üzenetére
1. Mindenki a saját kedvencét fogja írni, szerintem Debian pont jó lesz. Nagy difit parancssorban úgy sem vennél észre a rendszerek között, hiszen mindenik a Docker saját tárolójából tölti le/frissíti a host rendszert.
2. 100GB bőven elég, a többi mehet az adatoknak. Az hogy melyik mappának készítesz külön partíciót egyéni ficam kérdése. Fontosabb, hogy az adatokról, adott esetben az egész lemezről készíts rendszeres biztonsági másolatot, pl. egy másik (külső) lemezre. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi dologban szeretnék segítséget kérni. Kb. 2 éve üzemeltetek egy Raspberry Pi 4-es otthoni kiszolgálónak ARM64-es Rasberry OS-el. Itt a rendszer egy 64GB-os microsd-n van, a rendszer + Docker image-ek kb. a negyedét teszik ki a kártyának.
Ezt most cserélem egy Dell OptiPlex 3070 Micro-ra, amibe kerül egy 2TB-os NVMe meghajtó. Erre kerülne egy minimális rendszer GUI nélkül ugyanúgy Docker-el.
A kérdéseim a következőek lennének:
1., Mit ajánlotok rendszernek? Egy minimal Debian telepítést vagy Ubuntu Servert, esetleg mást?
2., Hogyan partícionáljam a meghajtót? Raspberry-nél nem volt gond, mert a microsd kártyán csak a rendszer volt és kész image-et írt ki a kártyára az imager. Itt viszont teljesen rám van bízva az egész partícionálás és nem tudom hogyan érdemes ennek nekiállni. Láttam olyat, hogy a /home külön partíción van, de olyat is guided partícionálásnál, hogy külön van a /home, /var és a /tmp könyvtár is. Swap kell-e még vagy az már csak a régmúltban használt, jelenleg kell-e?
Úgy gondolom, hogy a kötelező "köcölékeknek" egy 100-200GB-ot szétosztok és a maradékot meg egy adattárolási partíciónak használnám, de azt sem tudom hova kellene felmountolni (/mnt?).Előre is köszönöm a segítséget!
-
Sziasztok!
Van egy ősöreg laptopom, aminek a BIOS-ában nincs hardveres virtualizáció kapcsoló, de a debian szerint ki van kapcsolva, pedig a proci tudja az AMD-V-t
Be lehet valahogy kapcsolni szoftveresen?Kössz!
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #92041 üzenetére
Engem már mindenki profiloz, szal egészségükre...
Minden esetre a gyors, biztonságos böngető kép az Opera esetén kissé elmosódott, maradjunk a gyorsnál... A fő defekt, hogy a beépített blokkoló nem tehető "szigorú" állásba, alap beállításokkal a Vivaldi kivételével az összes általam ismert bukja a tesztet, de legalább lehet náluk állítani. -
-
válasz
tordaitibi #92038 üzenetére
Az NTFS jogosultsagokat nem tudod allitani Linux alol - legalabbis a szabadon elerheto driverekkel (talan a Paragonnak van olyanja, ami helyesen kezeli az NTFS-t). Beallitod, azt mutatja, hogy ugy van, ahogy beallitottad, de nem.
-
válasz
sh4d0w #92037 üzenetére
Épp ez, arra csomót lehet kötni, bárki bármit írkál olvas.
Én így tudom. Akkor mi az akadálya ha elvileg minden jogosultság megvan, illetve pontosan fogalmazva, nincs semmi korlát.
Olyan mint egy 125 lakattal lezárt ajtó, de az ntfs-en se lakat se zár se rigli. Aki akar az megy be és azt garázdálkodik amit akar.
Ezért nem értem, de már nem sokáig mert Te elmagyarázod
A másik amit lehet tényleg rosszul gondolok.
Ha az ntfs adat_1tb partíciómon lévő video_download NTFS mappát becsatolom a /home/tibi/akármi könyvtárba, akkor nem az "akármi" jogai lesznak a mérvadók, nem az eredeti könyvtáré?
Hisz rootként sudoval csatoltam, akkor az a jogosultság lesz, vagy nem tudom jól?
Symlinknél oké, az eredeti, ez teljesen világos.
de mountolásnál..? -
válasz
tordaitibi #92033 üzenetére
Tibi, ne csinald mar, NTFS-re hiaba adsz 777-et, hogyan kene ertelmeznie a filesystemnek?
-
-
válasz
tordaitibi #92033 üzenetére
Azt is írtam. A Linux nem tudja kezelni a jogosultságokat NTFS-en. Minden fájl és mappa a felcsatoláskor megadott felhasználóhoz és csoporthoz fog tartozni, az ott megadott engedélyekkel.
Az fstab paraméterekkel szabájozhatod: uid=1000,gid=1000,umask=007
-
Warton
őstag
Az AUR-os Epic game launcherek (legandary, heroic stb.) közül melyik az amelyik működik is?
-
Hallod, jövök neked sörrel vagy csokival!
Másik partícióról, konkrétan a Nobara partícióján létrehoztam egy könyvtárat, csatoltam a /home/tibi alá és működik.
De akkor NTFS miért nem működik? Mi baja az ntfs-sel, amikor azon úgy tudom automatikusan a mindent mindenkinek jog érvényes, és chmodoztam 777, az egész ntfs adatpartíciómat is amúgy.
ext4, engedélyek megadva és működik.
ntfs, minden engedély megadva és nem működik.
Akkor a feladat adott, már csa az okára kéne rájönni -
válasz
tordaitibi #92031 üzenetére
Hát oda csatolom, a saját mappámba
bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download aláHa oda csatoltad, miért kel bindelni? Az a bizonyos 777-re állítás megtörtént?
De hogyan csatoltad?! NTFS-nél a csatoláskor megadott user/group-hoz társítva és jogosultsággal jön létre, amit te később nem módosíthatsz.
-
-
Nekem sehogyse megy, bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download alá, 777, és nem megy így sem. Magát a mappát az app így már elfogadja, ha le akarok tölteni akkor megint hiba.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo mount --bind /media/tibi/ADAT_1TB/video_downloa
d /home/tibi/Downloads
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/Downloads
tibi@TibiXubuntu:~$
Eredmény, egy Yt. próbavideóval:Feladtam
-
válasz
tordaitibi #92026 üzenetére
Miért nem home-ba csatolod? Feleslegesen futod a köröket.
-
válasz
Én sose chmod-ozom, anno mikor muszáj volt, valamit bemásoltam, aztán működött...
sudo chmod 777 /home/tibi/ADAT_1TB/
Mivel nem értek hozzá, csak kérdezem, minek a végére az a / ? Igaz a "permission denied" az olyan, mintha sudo nélkül csinálnád.
-
BoB
veterán
válasz
Kipróbáltam virtuális gépen én is (ezt a video-downloader snap-et ubuntuval) és nálam megy, végig kellene menni nálad hol akad el.
-
válasz
-Skylake- #92022 üzenetére
És Uby,
3 éve nem chmodoztam és Gugli valami olyat írt erre hogy van valami sticky bit vagy mi ami 1, így lett 1777.
Korrigáltam,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/ADAT_1TB/
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$
ez így jó?
Eredmény nulla, a snap app továbbra is "permission denied". -
törölt tag
Szomorúan konstatáltam, hogy az Opera böngető a beépített eszközeivel bukja a CYT tesztet, még szomorúbb voltam, amikor kiderült, hogy a kedvenc blokkolóm a Ghostery sem segít a dolgon, végül az AdGuard lett a megoldás...
Paranoiás Opera felhasználók tessenek erre figyelni! -
válasz
tordaitibi #92021 üzenetére
Látom nagyon ragaszkodsz ezekhez a régi évszámokhoz!
Az 1804-et még megértem, megbeszéltük többször már, de az 1777-re nehéz lesz magyarázatot adnod! A 777 az nem 666, szóval nyugodtan leírhatnád akár...talán még sikerrel is járnál!
Vagy villantani akartál egyet a super asztali környezettel? Azzal nincs is semmi baj, kicsit túl színes, de az ízlések ugye...
-
-Skylake-
addikt
válasz
tordaitibi #92021 üzenetére
mondjuk nem 777-et irtal, en azzal kezdenem.
-
azért kell asztali, mert miután felraktam az ubuntu server lts-t, és felment rá 1-2 upgrade (16.04ről), kiderült, hogy pár asztali megjelenítéshez szükséges csomag nincs benne. nem részletezem, a kínlódásom a topicban dokumentálva van.
valószínűleg maradok intel platformon (6th-7th gen i3), de a gpu probléma miatt veszek egy másik procit. ha továbbra is problémák lesznek (gpu hang, lásd korábban), akkor muszáj lesz tovább gondolkozni, mi lehet a probléma.
kodin kívül fog még kelleni egy tc klón filekezelő, mkvtoolnix, chrome, és samba. a sebesség nem fontos, h264 lejátszást kell tudnia.
-
-
milyen gondozásmentes asztali disztrót javasoltok médialejátszónak? az általam eddig használt ubunturól itt úgy látom, hogy nem túl népszerű.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92009 üzenetére
chmod 777 -eld a /home/tibi/ADAT_1TB/ mappát.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
666!!!
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92002 üzenetére
A rossz hír az, hogy a fejlesztő ezt a sort nem rakta bele a csomagba.
2 választásod van: vagy kibontod és újracsomagolod a snap csomagot, vagy használod a bind mount-ot. Én utóbbit javaslom inkább.
A te esetedben az /etc/fstab-ban egy új sorba:
/media/tibi/ADAT_1TB/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
válasz
tordaitibi #92003 üzenetére
Jókat írtak róla, bár én még a telepítésig sem jutottam el...
-
-
tibi@TibiXubuntu:~$ snap interfaces video-downloader
Slot Plug
gnome-42-2204:gnome-42-2204 video-downloader
gtk-common-themes:gtk-3-themes video-downloader
gtk-common-themes:icon-themes video-downloader
gtk-common-themes:sound-themes video-downloader
:desktop video-downloader
:desktop-legacy video-downloader
:gsettings video-downloader
:home video-downloader
:network video-downloader
:opengl video-downloader
:wayland video-downloader
:x11 video-downloader
video-downloader:video-downloader -
'snap interfaces' is deprecated; use 'snap connections'.
tibi@TibiXubuntu:~$ snap connect video-downloader:removable-media
error: snap "video-downloader" has no plug named "removable-media"
Lehet én rosszul gondolom de ez nem removable, ez egy fstabba bedrótozott fixen mountolt beépített sata ssd. Vagy nem jól értem az eltávolítható kifejezést, ez esetben mit jelent akkor? -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #91999 üzenetére
snap interfaces alkalmazásnév
Nézd meg hogy szerepel-e a removable-media. (nem fog).
Ha nem akkor dob hibát a
snap connect alkalmazásnév:removable-media
?
Ide bemásolhatnád ezeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest