-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tompa torma
junior tag
válasz
tordaitibi #107457 üzenetére
szó sem volt " szőke plázacicáról "..." Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van. " ,általánosságban beszéltél.../ olyan jó néha kötekedni /......offoltam
-
tompa torma
junior tag
válasz
tordaitibi #107451 üzenetére
" Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van. "....ugye ezt te sem gondoltad komolyan...?
-
RaZroX
addikt
válasz
tordaitibi #107451 üzenetére
Az én nyűgöm nem is ér meg ennyi karaktert
Okostelefonokat ne hasonlítsunk PC-vel, azok kompakt eszközök, a PC moduláris, igenis rendelkezni akarok azzal a hardverrel amit én vásároltam bele.
A W11 mindenre figyelmeztet csak néhány dolog néha kimarad, mint ahogy ez is, mivel sehol nem jelezte, hogy ez lesz. Mivel korábban ilyet nem csinált, nem is kell feltételeznem, de mondjuk, hogy elfogadom, hogy user error, hogy nem tudtam magamtól.
Arra hivatkozni nem túl jó, hogy valami telepítési leírásban benne van az 1457 sor valamelyikében.. nem már
Ilyen erővel ne legyen push notification telefonon, mert majd az appon belül megnézed, ha fontos neked. Arról nem beszélve, hogy a Bitlocker láthatóvá válik az eszköz ikonján is, ha te kapcsolod be... érdekes, hogy ilyen esetben meg sehol semmi.
Mobileszköz védelem. Értem, vigyázzunk az adatainkra ha ellopják a laptopot stb.. ez továbbra sem jelenti azt, hogy nem megfelelő elvárás user oldalról, hogy egy asztali PC esetében figyelmeztessen az OS, hogy automatikusan titkosítja az adataim. Kérdezze meg, hogy szeretném-e, tegyék bele az OS telepítés egyik pontjába, ezer egy megoldás lenne rá, transzparens legyen.
Szavaiddal élve, nem heréltem kis az OS-t, MS oldaláról töltöttem le és MS tool segítségével készítettem a telepítőt is, telepítéskor már bejelentkeztem a fiókba.
Ezen a ponton úgy érzem egy kalap alá vetted az én panaszom sok más user panaszával, ezért ezekre nem is reagálnék, én leírtam a konkrét bajom
Btw, ha te elégedett voltál a W10-zel (nincs ezzel semmi baj, a mostani állapota W10-nek nekem is okés többnyire), akkor a 11-en sokat kell faragnod, rengeteg alapvető hibája van 10-hez képest. Csak kettőt említek meg ami engem nagyon zavart, hogy ne Windows blame menjen: context menü: tetves lassan jelenik meg és sok funkció hiányzik róla, illetve a virtuális asztalok váltása is röcög. Előbbire volt megoldásom, utóbbira sajnos nem. - direkt nem a felkapott dolgokat írtam most le.
De egyébként elég sokáig használtam Windows 11-et és bár félkésznek tartom, együtt tudtam élni a legtöbb nyűgjével egy kis utólagos tweaknek hála. Bár ha minden futna linuxon akkor soha többet nem tennék fel Windows
-
válasz
tordaitibi #107425 üzenetére
-
rwin5
őstag
válasz
tordaitibi #107364 üzenetére
Nagyon szépen köszi minden segítséget, elkészítettem a pendrive-ra a telepítőt, belevágok.
-
rwin5
őstag
válasz
tordaitibi #107360 üzenetére
Tényleg, a hozzászólásod után rákeresve látom, hogy van valamilyen "ESU program" amivel 1 évet lehet hosszabbítani.
Van egy laptop is erősebb hardverrel szerelve, ez a gép már ilyen kis nyugalmazott lenne, azokra használva amit fent leírtam. Még elgondolkozom, hogy hosszabbítok-e, de érdekességképp megismerném a Linux rendszert, úgyhogy feltelepítem az általad javasoltat. Ha nagyon bonyolult lenne, akkor visszarakom a win 10-et, és utána olvasok ennek az ESU-nak, hogyan és miként lehet, kell aktiválni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #107356 üzenetére
Nekem csak a Adobe-ot futtassa rendesen..
Meg vki üsse már meg a Foobar fejlesztőket h legyen natív linux verzió is, a wine-oson az audio kimenet egy emulált csoffadt valami, nem a natív alsa/pulse/stb. -
válasz
tordaitibi #107348 üzenetére
A te nemannyirafriss Ubuntudban lehet, hogy máshogy vannak még a dolgok. Gondolom, abban még PulseAudio van.
-
válasz
tordaitibi #107345 üzenetére
Nálam oda-vissza működik, ha panelon szabályzom, változik az Alsa is, és fordítva.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
tordaitibi #107345 üzenetére
bugzillán ott a kijelölt fejlesztő személy válasza az utolsó kommentben. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #107307 üzenetére
OK, de nem ugyanarról beszélünk! ;-)
Ha felbontást, skálázást, akármit állít az ember, akkor persze, átrendezi az ikonokat - már csak azért is, mert "nem adja ki" váltogatás közben az elrendezés, pl. hogy hány elem van egy oszlopban.
De én nem váltok felbontást. Soha. ;-) Feltelepítettem, azóta úgy van, aztán néha nem rendezi át, de inkább igen. -
válasz
Nem semmi, nálam még nem figyelt be ilyesmi, ismételt-visszatérő, de kezdő vagyok Mint disztróval. A retró 3DM2001- et futtattam az áramtermelő GTX1650- el(majd megy a helyére valami RTX, 850W táp már holnap érkezik), ott a felbontás 3D alatt 1024, de lefutás után visszaállt gond nélkül a FHD beállított, nem kaptam ilyen képernyő zippelést
-
IstvánLászló
őstag
válasz
A nincs panel se semmi, megoldása erre a - nagyon régi monitorommal volt ami mamximumux 50-60 herces lehetett 1280x1024 febontást tudott maximálisan bellitva és ha jól emlékszem én ilyenkor a super gombot nyomtam és menüben a beállítások és kijező -nek a felbontását kellet víssza is átállitanom1280x1024 -re,ezután alkalmaztam a beállitást és utána vísszaált a képernyőképem,ahogyan ezt mutatod hogy Iyen volt,remélem ez megoldja a problémádat,ennyiít tudok segíteni,majd írjál víssza hogy minden jó e így nálad.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107292 üzenetére
Nem a Ventoy a baja (bár nem írtad hanyas verzió). Nekem is van Ventoy, és simán bejön a legfrisseb rescuzilla, pik-pak működik.
Azt próbáld meg, hogy (már nem emlékszem a pontos nevére) a Rescuzilla boot menüjében van egy "csökkentett grafikus mód" (vagy hasonló a neve), azt kiválasztva indítsd. Akkor is összeomlik a GUI? Rémlik, hogy pár éve én is szoptam hasonlóval, és akkor ez segített. Meg nem mondom hogy milyen VGA volt a gépben, de ez segített. Hátha neked is ... -
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107292 üzenetére
A Ventoy kapcsán módonám,idáig semmijen problémákat nem tapasztalok és példaképpen mondom,mindegyik linuxdisztrokat iso val bootolok,éppen probaképpen most éppen: Debian13 Trixe -t és probélmák nélkűl tudtam istalláni a tesztelős gépemre.
A debian-t csak is probáltam,de nekem nem jőtt-be a rendszere,ezt nem rossz szándékkal mondom,nem degradálom a rendszerét - biztosan nagyon jó de sok minden másképpen műkődik sudo apt install és ezt tapsztaltam ami nem híba. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #107289 üzenetére
Akkor én rohadt szerencsés vagyok, mert eddig (kb. '96-97 óta csak linuxot használok) ilyet nem tapasztaltam! :-) Mióta Plasma-s próbálkozások után pár hónapja visszatértem Mint-re, csak most Cinnamon-al, azóta... Pedig ugyanezt a monitort néztem MATE alatt egy ideig, aztán több Plasma-s disztró jött, és most a Cinnamon.
-
válasz
tordaitibi #107240 üzenetére
De most akkor gamerekkel kapcsolatos statisztikákat nézünk, vagy általános desktop statisztikát?
Mert általános desktop kategóriában a Windows olyan 72-73% körül van van: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/
A MacOS 15% körül, a maradék Linux, BSD és Android, de az nagyon picike desktopon. A Linux olyan 3-3,5% körül van, de ez emelkedett az elmúlt években. És nem sok ugyan, de így is legalább 60-80 PC-t jelent.
Ez a statisztika pedig, ne is haragudj, hülyeség. Egyrészt, hogyan mérik? Mi alapján? Mert user agentben nincs disztró megjelölés. Másrészt milyen statisztika az, amiben nem szerepel a Linux Mint?
Persze, valószínűleg egybe számolták az Ubuntuval. De azért ez így elég "érdekes"...---
Ezt a digitális rosszlét csomagot pedig olyan szinten nem reklámozták, hogy sok szakmabeli sem hallott róla. Szinte nulla reklámot kapott, nem is csoda, hogy senkinek nem kellett. Aki hallott róla, az pedig jellemzően ért is hozzá, és nem azt fogja letölteni, hanem inkább egy Linux Mintet.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107252 üzenetére
Értelek így most már és lehet hogy félre is értem ezt a listát,mindenkinek a véleményét tiszteletbentartom,köszönöm azt hogy válaszóltál a lista témára és már megértettem miért vannak a listák.
. -
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #107247 üzenetére
Á, már látom, Linux-only ezt írja. Csak nem értem, hogy akkor az összes OS-nél mert nem látszik a SteamOS, azon kívül, hogy direkt
Egyébként nyilván a megszokás, az iskolában, munkahelyen, államigazgatásban használt, az ismeretlentől való félelem, a lentebb már taglaltak játszanak szerepet.
Meg hát a Windows-árakkal sem számolnak sokan. Vagy úgyis windowsos laptopok jönnek szemben, és így benne van az árban, nem látják a linuxos alternatívát, céges gép, vagy beszerzi ingyen a felhasználó vagy más helyette. És ott vannak a párezres kulcsok is. A társadalom nagyja nincsen az ingyneességgel sem kellőképpen motiválva. Ha fixen látna egy több tízezres különbséget gépeknél, másként reagálna.
Persze nyilván sokan használnak windowsos szoftvereket, és "nyilván" minden arra készül elsősorban, de azt gondolom, hogy a többség nincs annyira rákényszerülve, mint hiszi.
-
válasz
tordaitibi #107247 üzenetére
other distros – 19,53%
Durva, hogy ennyire szét van tagolva az egész Linux közösség. Ha a Fedora Workstation 1,95%-on van, akkor a többi vagy ugyanannyi, vagy valamivel kevesebb lehet. OpenSUSE pl. nem is fért rá a kimutatásra.
-
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #107240 üzenetére
Jelenleg 2,68%-ot ír az aktuális Steam Survey Linuxra, 0,29% az Arch Linux, ami aligha lehetne mind SteamOS. Sőt, meglepne, ha egyáltalán azt takarná, ha már a Mint 22.1-et és 22.2-t is külön kezeli, ahogy más disztribúcióknál is disztingvál. Bár azt is kétlem, hogy mind natúr Arch lenne. Nem tudom, hogy benne van-e a SteamDeck, de ha igen, akkor nem látszik itt semmiféle egyharmad.
Egyébként nagy hírfogyasztó vagyok, de a DJSZA-ról marhára lemaradtam, és amikor a közelmúltban újra nekiálltam a Linuxra váltás projektjének, akkor sem futottam bele, mint lehetőségbe, és azóta sem, gyakorlatilag innen tudok a létezéséről, az algoritmus akkor se tolta nekem orrba-szájba, amikor más linuxos témákat igen.
Egyébként nem értem, miért ne kellene ennyire a "mezei Linux" sem, mikor éppenséggel inkább a többi disztrót használják a népek, az újonnan átállók is. Az ingyenesség hangsúlyozása sem világos, hiszen ez sem éppen egyedi tulajdonság.
Inkább arról van szó, hogy az átlag megkapja a windowsos gépet, és még azt se telepítené újra, nemhogy mást, amiről nem hallott. És egyébként is sokkal másabbnak hiszik a Linuxot, pedig nem más dimenzió, mint a Windows, de nyilván más OS. Anyám laptopjára Mintet tettem, nem érzékeli a különbséget a Win 10-hez képest.
-
válasz
tordaitibi #107230 üzenetére
És ez került jó sok pénzbe...
-
válasz
Dehogy értettem én rosszul! Azért teljesen komolyan nem kellett volna venned a javaslatomat!
Egyrészt igazad is van kicsit, de azért ezernyi apró dolog kell ahhoz, hogy egy normálisan működő disztrót összekalapáljon valaki.
Nagyon jó, hogy pont a két kedvencemet említetted, ez a kormányzat által létrehozott valami is rendkívül okos pénzégetés volt, szerintem kutya nem használta eddig. A csodás bPárduc meg hát...jókat vigyorognék magamban, ha nem éppen megint a nyuszidokihoz készülnénk.
Na szóval az LFS az tényleg kicsit erős volt!
-
Tim82
félisten
válasz
LO alapból benne van a Mint-ben, nem kellett, hogy beletegyék.
-
válasz
tordaitibi #107222 üzenetére
Azt raksz össze amit csak akarsz
Tibikomám, ha ez ilyen egyszerű, lassam összedobhatnál magadnak egy disztrót az ezeréves Ubuntud helyett!De hogyan kéne kezdeni? Itt például?
Welcome to Linux From Scratch!
Van még annyi időd hátra szerinted?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107200 üzenetére
Jogos azt a kis egérszemét méretű MSR-ről megfeledkeztem. Ja.... Azt hittem ki is söpörted, és hozzácsaptad a C-hez.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Tibi!
Megvan mar a 18.04 utódja?
Ma néztem a "Siduction"-t [link]
- Debian unstable alapú
- Van KDE Plasma felülete
- Rolling
(A gyorsítótár frissítése után, a Synapticbol frissítettem a yt-dlp-t
a jelenlegi legújabb 2025. 09.26-os verzióra frissült.) -
válasz
tordaitibi #107201 üzenetére
Maga az ötlet jó lenne, de egyébként ja, borzalmas. Még régebben talán a 7zipet töltöttem le Storeból és teljesen máshogy nézett ki meg működött, mint az a verzió, ami ténylegesen a 7zip oldalán van, szerintem még a feltöltő sem az eredeti 7zip programozó volt. Na mindegy, ez itt off, hagyjuk is.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107185 üzenetére
fullfanoknal leírom linuxul, hd0,gpt3
Egy mezei Windows-os kiosztás úgy néz ki, hogy EFI (gpt1), C(gpt2), recovery(gpt3)
Ha törlöd az EFIT, és a C-re rakod a fájlokat, akkor az a C gtp1 lesz, nem? Oké, nálad biztosan van még pár plusz partíció, de akkor ez most hogyan is van?
Ha a C:-n is működő EFI bejegyzések vannak, akkor miért kell neki külön partíció? -
válasz
tordaitibi #107195 üzenetére
...de a kolléga nem ezt kérdezte.
Igaz, ezt én kérdeztem, ennyire még én sem vagyok ID-zavaros senilitanto!Csak innen nézve eléggé olyan a téma meg a kolléga kérdése, hogy nagyon egy témakörben vannak!
Azért azt nem gondolnám, hogy ha nem halálpontosan ugyanaz a kérdés, mint amit 100 üzemórában már megrágtál, akkor nem is érdemes rajta agyalogni!
-
válasz
tordaitibi #107191 üzenetére
Neked volt egy szokásosan nehezen átélhető projekted az EFI átnevezéssel, ami végül valahogyan működött, mert valamiképpen a végére lett két ventoyEFI-d, nem átnevezéssel működött, hanem új létrehozásával.
Nem emlékszel már ezekre annyira? Nem jut mindig eszedbe a kavintonyt bekapni?
-
válasz
tordaitibi #107191 üzenetére
Ahány UEFI annyiféle, akár a kottázás. Sokkal egyszerűbb lenne, ha mindenki csak a chromatikus skálát ismerné és használná.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Valaki Linuxszot használ attól még nem lesz okos. A reakciói árulják le, hogy reagál az igazságra...
pl Valaki Debiant sem szereti a systemd miatt és inkább Devuan-ra váltott.
Nem használom de azért még vágom az indítékait, hogy miért tette.107179 sh4d0w Ennek a hsz-nek az értelmezéséig nem jutottál el, helyette sértődöttéből reagáltál, mert rosszat mertek írni a kis drágasszágra.
-
válasz
Köszi, akkor másképp lesz megoldva.
-
válasz
Jut eszembe erről a két óvodás régebben : -be-be nekünk van toalett-kacsánk, -be-be, mi meg nem xarunk a perem alá.
-
cree
csendes tag
válasz
tordaitibi #107059 üzenetére
Win rendszerhez ilyen megoldás még nem látam (nem bitlock) [link] néz bele!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107074 üzenetére
Ígen nálam síkerrel tudtam tőrőlni a két nemhasznált rendszert.
Az efibootmanager UEFI bios estében nagy segítség,ha éppen talán lenne is estleg - felesleges bejegyzés.
Az ismimnek szoktam seíteni és ezért múltkor LinuxMintet és PuppyLinuxot installáltam.
A megtanultam a UEFI ből a két nemhasznált rendszernek a tőrlését,ídáig én sem gondoltam azt hogy szűkségem is lehetrá. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #107062 üzenetére
Secure boot pl Debian, Ubuntu, Mint, Fedora, openSUSE Tumbleweed ezek eléggé lefedik a kínálatot.
Valakinek elhanyagolt a Debian vagy a Mint csomagjai az openSUSE Tumbleweed-re már nem mondhatja.
Az 1db Win-hez képest kicsit változatosabb a kínálat, persze van akinek Linux-ból is az a jó amelyik problémás ilyen téren.
Mondjuk én drasztikusabb vagyok szabad szoftver ide-vagy oda, a disztrók nagy részét leválasztanám felesleges a több századik egy kaptafa.
Valószínű több támogatást kapnának a meglévők és emiatt jobban is haladnának.
pl Kicsit dolgozni kellene a csomagtárolón, hogy frissebbek legyenek az alkalmazások stb...
Inkább csináljunk egy másik Linuxszot az látványos. -
válasz
tordaitibi #107072 üzenetére
Ez egy nagyon jó idővonal és valamit erősen szemléltet. Azt, hogy az ilyen "one man" projektek, vagy amiket még írsz, hogy garázsdisztrók általában nem túl hosszú életűek és előbb-utóbb kihalnak. Mit tudnak ezek nyújtani, amit egy "legnépszerűbb" nem tud? Szóval én hosszabb távra nem is terveznék velük.
Ezzel most azért nem azt mondom, hogy semmit nem érnek, mert az azért túlzottan degradáló lenne a másik munkáját lesajnálni, vannak mindegyikben jó ötletek, de a népszerűség hiánya, vagy a fejlesztéshez hiányzó tőke, esetleg a fejlesztő gondol egyet és magánéleti okokból bezárja a kapukat (lásd Arcolinux)... azért ez így elég cinkes és kockázatos.
Ok, akkor használjon mindenki "normális" rendszert, akkor így írom. De tudod mit? Van is erre egy szerintem nagyon jó és nagyon sokatmondó mém, amit alább linkelek. Ebben minden benne van, valaki csak be akar ülni a gép elé és használni azt, mindenféle barkácsolgatás nélkül, mert a végén úgyis ugyanoda jut, mint ahonnan elindult, csak közben értelmetlenül elb*szta az időt.
-
válasz
tordaitibi #107062 üzenetére
a linux disztrók 60-70%-a NEM tud secure bootot, nem kompatibilis.
Hát azért a népszerűbb disztrók mindegyike rendelkezik Secure Boot támogatással (Ubuntu, Debian, Fedora, OpenSUSE, stb.). Az a 60-70% nem tudom hogyan jött ki?Akkor...?
Akkor használj normális rendszert.
-
válasz
tordaitibi #107059 üzenetére
Ok, a lényeg, hogy nem működik és elég gyakori probléma, ami a laikusok idegrendszerét egyből földreteszi.
Kikapcsol SB. mellett a hiba nem jelentkezett.
Ilyet meg ugye nem ajánlunk senkinek, pláne olyannak, aki nem ért annyira a Linuxhoz, mint Te.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107022 üzenetére
Dettó én is ilyen agyament - vagyok,gépjavításnál ismimnek néha több Hdd-jét kellet,a gépemre kőtnőm és még ráadásként is két kűlőn kűlső Usb-s adapterrel még pluszban kettő hdd-t,a fóntós adatoknak a mentésére és nagyon kalsszúl remekűl műkődtek a hdd-k.
A blogodat láttam majd valmikor elolvasom,kalssz ez az írásód. -
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #107005 üzenetére
Szép napot neked és mindenkinek.
A Terminál, efibootmgr témában ez így ígaz,én is támogatom amit most mondsz.
A tesztelős játszós gépem UEFI biosos és nekem is el - kellet távolotanom két felesleges bejegyzését a MIntnek a Ubuntut és Puppynak a puppy bejegyzését .Az E az Entry sorszáma nálam is hasónló volt.
A treminálban futtattam asudo efibootmgr -b E -B
és símán tudtam tőrőlni is őket és reboot után uefi-ben F12 boot mejűjéből tőrlődőtt a két bejegyzésem,10 órai olvasás után mára síkerrel tudtam használni ezekkel a paraméterekkel. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Ígen ez így ígaz amit mondasz,nálam is UEFi-n szintén,EFI-n is voltak letárolva entry azaz bejegyzés formájában de képes a uefi is megjegyezni.
A terminába sudo efibootmgr -B 0000 -b 0000 azónósító száma a Puppy-nak - ez volt,síkrrel tudtam tőrőlni hajnalban a bejegyzését és ebből is meg is tanulhattam a efibootmgr-nek a használatát,nálam ezekkel a szintaxissal jól prímán műkődőtt a fólyamata.
A linux distrokat ezért szeretm is nagyon mert sok mindenre van megoldás,nálam a gépemen 8 éve nincsen win,mióta megszűnt az Xp-W7 rendszernek a támogatása,sok olvasást tanulást most sem bántam - meg,rendszeremet Ryzenes gépemen Pure ArchLinux-ot és régebbi tesztelős gépemen EndeavourOS-t is őrőmmel használom,idáig problémákat nem tapasztalok,példaképpen a játékok remekűl jól futnak,tömören ezt tudom mondani,ami nem ajánlás csak is tapasztalatomnak a megosztása volt a célóm is ezzel. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #107010 üzenetére
NVMe SSD esetén lehet hogy meg leszel lőve az adat-visszaállítással. Mert ha minden igaz, folyamatosan fut
rajta a "deallocate". - Ez hasonló a "röptében" működő
discard kernel paraméterhez - mintegy folyamatos trim-et jelent. -
válasz
Amikor azt az 1db jpeg fájlt megnyitod, akkor nem ugyanígy szétszórva van?
Ha akkor azt pikkpakk beolvassa a rendszer adott programja, ugyanígy meg is tudja találni a fájlvisszaállító! Ugyanis van egy folyamatosan frissített térképe a vezérlőnek az adatokról, ezért talál meg mindent rohadt hamar.Az meg, hogy formázod a megh
ajtót, kb annyit jelent mint amikor egy festményt letakarnak. Nem látja senki onnantól, mit ábrázol a kép...kivéve a restaurátor, aki a múzeum zárása után érkezik és egyszerűen leveszi a leplet a képről. No ezt csinálja a PhotoRec/Testdisk alkalmazás is a fájlokkal.Persze SSD-nél túl sok ideig nem érdemes várni mert van egy vakegér, aki szépen végigballag a felületen, de ez a garbage collector meg a lézerpisztolyos TRIM-manó egy másik történet már...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Röviden, minden háttértárolón van backupja a táblának, ami a fájlokkal kapcsolatos adatokat tárolja. Formázáskor az megmarad, így amíg nem írod felül a nand bitjeit, addig vissza lehet nyerni őket.
-
válasz
Nem is tudtam hogy ilyen is van
, mindíg tanul az ember valamit.
Kiíratom én is, kíváncsi vagyok a listára. -
Krissz80
senior tag
válasz
Sziasztok,
Úgy látszik nem telepítettem elég linuxot és figyelmetlen voltam, a legutóbbi Fedóra telepítés valamiért éegyalulta az Ubuntu partíciómat, vagyis újraformázta, pedig sehol nem választottam ki.
Vissza lehet nyerni az adatokat valahogy, az R-Linux nem talált sajnos semmit.
Pár jegyzet van amúgy rajta, szóval nem akkora veszteség de azért jó lenne tudni van e visszaút.A storage az egy NVME disk.
A másik problémám:
A Debian és a Fedora két efi bejegyzést hozott létre így nekem most az a következőképpen néz ki:BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0008,0003,0005,0004,0002,0001,0007,000A,0000
Boot0000* Windows Boot Manager VenHw(99e275e7-75a0-4b37-a2e6-c5385e6c00cb)
Boot0001* debian HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\DEBIAN\SHIMX64.EFI)
Boot0002* Ubuntu HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)
Boot0003* cachyos HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\CACHYOS\GRUBX64.EFI)
Boot0004* Fedora HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\FEDORA\SHIMX64.EFI)
Boot0005* endeavouros HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\ENDEAVOUROS\GRUBX64.EFI)
Boot0007* debian HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\DEBIAN\GRUBX64.EFI)
Boot000A* Fedora HD(1,GPT,1f4e747d-7b25-4f67-bbde-daf952c686d6,0x800,0x219800)/File(\EFI\FEDORA\SHIM.EFI)A duplikáltak közül melyiket érdemes kiszedni?
Köszi előre is.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106963 üzenetére
Ugyan már, nincs miért elnézést kérni, sőt rám férne néha...
Esős idő volt és leragadtam a gép előtt és ránéztem a Fedora, Debian disztrókra.
Meglepett, hogy a Fedora Cinnamon alatt 1.8GB-ot használt.
Már ellennék bármelyikkel, most az LMDE 7 van. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106961 üzenetére
Úgy tesztek mint ha nem tudnátok, hogy a Debian-on kívül nem sok distro szívat olyannal, hogy 1 felhasználó esetén a jelszót mellé, a felhasználó nevet is meg kelljen adni.
Nem szeretem az automata bejelentkezést ki tudja bármi történhet, mondjuk virtuális környezetben pont nem számít, csak úgy tesztelem mintha élesben lenne... -
válasz
tordaitibi #106928 üzenetére
Az gondolom még bonyolultabb hogy érzékelni az egérmutató helyzetét, és ha legalsó helyzetbe van, és görgetek, hangerőt szabályozzon?
Teljesen jól gondolod
Gyakorlatilag egy scriptet vagy programot kellene írni rá, független a paneltől. Valamelyik mesterséges intelligenciával meg lehet íratni, maximum utána kell javítani. -
válasz
tordaitibi #106923 üzenetére
Szerintem te az ikonos, vagy az ikonos és szöveges feladatkezelőt használod. Annak van ilyen opciója, hogy görgetéssel lehet váltani az ablakok köztt.
A görgetés eseményre adott válasz fixen be van építve a widgetbe, ezt nem fogod tudni megváltoztatni, magát a widget kódját kellene ehhet átírni. Valamilyen xbindkeys-es scripttel biztos meg lehet oldani, de nem egyszerű. -
válasz
tordaitibi #106924 üzenetére
Ne fárassz már Tibikomám, kizárt, hogy KDE-re nincs panelapp, még Cinnamonon is van, a világ legegyszerűbb panelappja, kis hangszórónak néz ki és a kétujjas tapipad görgetéssel le-fel megy a hangerő!
ilye-e:
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #106919 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #106919 üzenetére
Ezt szerintem eleve magadnak állítottad be, mert magától ilyet nem csinál a KDE, azt hiszem régebben sem csinált ilyet.
Ha ez a 18.04-es Ubuntu-d, akkor azt hiszem 5.12-es KDE-d van, ami nem mai dolog. -
válasz
tordaitibi #106870 üzenetére
A második parasztvakítás
???, vagy valós
, azért kérdezem mert már az A400 sorral is jól jártam, de ezt végképp nemtom
Ha valaki bedőlt volna az első mondat vessző előtti részének, most mondom vicc volt -
válasz
tordaitibi #106870 üzenetére
Aham, a jó kis Árukereső...hát ott minden megtörténhet. Az 5*-os értékelés meg azt jelenti, hogy aki volt akkora marha, hogy ilyet vett ennyiért, az örömébe adott 5*-ot, mert működik! Amúgy mindig vásárlás után értékelnek, nem félév múlva, mikor megadja magát ez a csoda! ,
Az a 2terás Eaget amúgy nem is lenne rossz, ha eredeti lenne, de tuti bele van ragasztva egy microSD kártya!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #106863 üzenetére
#106865 DarthSun Szép napot kivánok,ezt ajánlanám a figyelmedbe.
https://kulso-haz.arukereso.hu/axagon/eem2-ug2-p494040240/
Ezt a kűlső dokkolot ajánlom,mert most is jó áron kapható: MVME M2 1 TB Samuval használom,Ő rajta van a rendszerem,hogy tudjam másik gépemen használni,Usb 3.0-3.1-ről primán nagyon gyorsan bootol.
A Lenovo Thinkpad T400-on teszteltem a dokolot,hogy hardveresen minden jó e. nálam most is remekűl müködik és problámákat nem tapasztalok. -
válasz
Az is van
-
válasz
Jájjjjj neeee, az az ördöng öregannya!
Az A400-ról legalább tudjuk, mi van benne és úgy szar, de az Intenso...
-
válasz
tordaitibi #106849 üzenetére
Azért az átlagos wifi és bt modul lehet, hogy átlagosan hangzik, de ebben a topicban kb mindenkinek tudnia illene, hogy vakon nem vehetünk ilyeneket, mert Broadcom, mert Realtek, mert Atheros. Az egyetlen kivétel az Intel.
Értem én, hogy random sztech boltba betérve ezekkel találkozol, de ez csak annyit jelent, hogy olcsók.
Nekem is volt HP laposban Realtek wifim, csatlakozott, de nem történt semmi. Intelre váltva semmi baj, megy minden.A többi bajról azt gondolnám, hogy a Canonical nagyon sok automatizmust fejleszt bele az Ubuntuba, amit a többiek nem. Ami éppen előny is lehetne, de ettől lesz az Ubuntu a Linuxok Windows-a, azaz fos, lassú bughalmaz.
-
válasz
tordaitibi #106857 üzenetére
A Debianos telepítőm itt van még az asztalon, de elragadta a sötét oldal sztem, gyorsformázás helyett teljes kell neki, vagy inkább valami spec adatmegsemmesítő program. Ha ez lefutott, akkor még kellene ördögűzés is.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106857 üzenetére
Az USB telepítőt készítsd Windows alatt Rudus-al.
Vedd ki a gyorsformázást és a végén írás előtt a DD-t válaszd. [link]
Régi a géped hátul az USB 2-re tedd.
Nincs szerencséd akkor pont kifogsz egy olyan Rufus verziót ami problémás.
Odahaza csináltam a tetőt és mondom anyámnak, hogy adjon már fel egy cserepet volt vagy 20db. Volt köztük egy rossz amit nem vettem észre csak mikor felvittem , azt arrébb is tette. Automatikusan azt adta fel, mint a mágnes úgy vonzotta én meg elkezdtem mondani a magamét. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106855 üzenetére
Aztokat a a pc-ket valószínű, hogy egy ubis démon kísérti akkor ha nem Ubuntu fut rajtuk.
Szerencsére a Win10-re nincs hatással.
Lehet, hogy ördögűzésre lett volna szükség pl egy dél amerikai pap által?
A melóhelyi gépen, meglásd minden szépen fut majd... -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Ubuntu hardvertámogatásban talán a legerősebb.
Valami működik de nem megbízhatóan és több Linuxszon is előjön, az pont hardver probléma lesz.
Pl Nem mindegy, hogy milyen a wifi chip, az egyiket eldobálják a disztrók a másikkal meg stabilan mennek stb...
Fórumtársnak igaza van, hogy ha Linuxszot akart valaki fő rendszernek, akkor figyelni kellett arra, hogy támogatott komponensei legyenek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ez friss Ubuntu volt, vagy itt is a 18.04 LTS vs. újabb disztrók?
-
válasz
tordaitibi #106840 üzenetére
Hardvert a használni kívánt rendszerhez választasz, ahogy Windows vagy MacOS alatt is (noha utóbbi elég speciális eset).
És igen, ismét fel lehet háborodni.
-
válasz
tordaitibi #106842 üzenetére
Az asztalt sehol se babrálom, a lényegtelen mappákat sem (sablonok, satöbbi) Az 5 lényeg: doku, letöltések, képek, zene, videók, és egyebek a hatodik. A képek mappát biztos a hülye picipuha felhő miatt teszi vissza, lehet, hogy abból kellene kiirtani, vagy ezen a vason letiltani a felhőt. Magam részéről ebben a még gyerekcipőben járó AI-s világbasn már most is célszerúnek látom a lakatlan szigetre menekülést esetleg egyetlen random megengedhető küldökzsinórral.
-
válasz
tordaitibi #106800 üzenetére
Igen. Közben megfejtettem. Már én is megcsináltam. Egy 1.05 Terás NTFS adatpartícióm készült. Az ezen lévő egyetlen mappát mountolgatom Fstabbal mindegyik linuxom /mnt/akarmi mappája alá és az ezen lévő almappákat linkegetem a /home/user alá, ugyanígy teszek a windowsom userével is (csak azt nem értem, hogy a windowsos képek mappa törlés után miért teszi vissza mindig magát, mindegy ez még belefér). 3 meghajtó, 3 linux (lmde , sima mint , reborn os) és 1 windows. Mindegyik linux másik meghajtóra timeshifteli magát. A windowsról másik meghajtóra készül időnként pendrájvos zillával másolat. Az adatpartícióról külsős meghajtóra készül (a zsaroló vírusok ellen is) időnként másolat szintén usb-s zillával. ... és még maradt két darabban fél tera helyem a laposon. A linuxok bérmejyike cserélhető mindenféle bonyodalom nélkül bármikor.
-
válasz
tordaitibi #106817 üzenetére
"...Magyarázat nincs..."
Mar megirtam ra a magyarazatot, csak nem vagy hajlando elfogadni.
-
válasz
tordaitibi #106817 üzenetére
Már írom a Mintet penre. De letöltöm az Általad javasoltat is, aztán ha a Mint esetleg sikertelen lesz, azt is kipróbálom.
-
válasz
tordaitibi #106724 üzenetére
Jájjjjj Tibikomám, persze hogy terminálos, de épp ezzel akartam kollegára ráijeszteni!
Így szorgalmasan fogja gyakorolni a Synaptic használatát! Eccerű pszichomókus módszer!
Amúgyis értelmetlen az a clamtk felrakása, de gyakorlásra tökéletes.
De rajtad kívül mindenki megtanulja előbb-utóbb a terminál használatát, mert ha prücök van, akkor csak konzol lesz, nem GUI-s csomagkezelők!
Szóval így..
-
válasz
tordaitibi #106708 üzenetére
igen, ezt majd megnézem, köszi Neked is !
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #106682 üzenetére
Nem sokkal elmaradó tudás? Azt említettem már, hogy csak a foglalt területről készít mentést, így lényegesen kisebb lemezképet állít elő?
Jajj nem kell itt bocsánatot kérni, mert valamiről más a véleményed. A fotót csak azért tettem be, hogy illusztráljam azt, hogy minden lépésről kapsz egy rövid leírást, magyarázatot magyarul, hogy éppen mi a teendő, mit kell kiválasztani.totron
Jójó, de milyen programokat tudok futtatni? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #106670 üzenetére
Tőlem nem idegen a terminálos felület. Bármennyire kezdő, bízom benne, hogy tud olvasni. Minden szükséges információk oda van írva, hogy tudja mit kell kiválasztani. Értem én hogy csak a halott kezéből lehet kicsavarni az egeret, de ott sem tanácsos vakon kattintgatni, várva, hogy mi fog történni.
Ugyanakkor az Acronis programja nem csak fizetős, előfizetéses! Évi 16e Ft-ot kérnek a használatáért. https://www.acronis.com/en/products/true-image/comparison/
Nem túl korrekt egy fizetős programmal összehasonlítani(ráadásul ha jól tudom ez is csak szektor szintű másolatot készít az ext4 fájlrendszerű partíciókról!). Ha már mindenképpen GUI megoldást keresel, legalább egy hasonlóan ingyenes megoldást állítanál párba vele.
Nem egyszer ki lett hangsúlyozva, a többivel ellentétben a Clonezilla, csak a foglalt területekről készít mentést. Így egy 1TB-os lemezről, amin csak 200GB foglalt, egy 200GB-nál is kisebb lemezképet készít, mivel csak a foglalt szektorokat menti, és a lemezképet röptében tömörítve menti le. Szerintem ez van akkora előny a többivel szemben, hogy egy totál kezdő is lenyeli a békát, és a karakteres menükön keresztül kezeli. De szó volt a Rescuzilla-ról is, ami egy GUI-s forkja.
Szóval én nem ajánlanék egyből egy fizetős programot csak azért, mert GUI.
Ja és a tud magyarul:
IstvánLászló
Amikor kimész, és sötét a képernyő, lépj át terminálba, és nézd át a hibanaplókat, mire panaszkodik. Az nVidia VGA nyílt, vagy zárt verziójú? Én a VGA környékén keresném a hibát. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106639 üzenetére
Ja! Ez nekem is jól jött! Mondjuk én meg voltam a Clonezilla-val is!
-
válasz
tordaitibi #106632 üzenetére
Tudom könnyen papolok a fotelből mert tökláma vagyok ilyesmiben de ehhez az amúgy tényleg remek programhoz nem gondolkodott el még senki egy használható GUI-n?
De, úgy hívják, Rescuezilla.
-
growler
őstag
válasz
"Rescuezilla is the Clonezilla GUI" [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A helyzet az, hogy ez a karakteres grafikus mód amit használ, ez minden hardveren működik és egységes. Szóval így aki ezt fejleszti az tisztán a feladatra tud koncentrálni, nem kell például a gyártói VGA driverekkel foglalkoznia.
Ha már van GUI-d meg minden, akkor már egy komplett disztrót kell karban tartanod. -
válasz
tordaitibi #106617 üzenetére
Végre valami valós miatt bosszankodsz
OK, valamivel nőni fog a programok mérete az életciklus alatt, mert rengeteg új cucc kerül beléjük, de ha valami 10x méretű lesz, az komolyan el van b******
Mindezt azért, hogy gyorsabban kész legyen. És akkor hiába van olyan gépünk, ami sokkal erősebb, mint korábban, ugyanúgy lassú minden
Linuxon ez kevésbé jellemző, de azért vannak jelek.Amúgy a Wayland nem csak azért volt muszáj, mert nem kliens-szerver (nem volt az gond X-en sem nekem, sőt, csomó előnye van), de az X már nagyon össze-vissza van kókányolva, a protokoll is nagyon spagetti, meg nem is biztonságos már. A Wayland meg X kompatibilis.
-
totron
addikt
válasz
tordaitibi #106605 üzenetére
A Wayland nem szégyellte megtartani ilyen értelemben az X örökségét, ami egy lomha, kiszolgáló-kliens alapon megálmodott és megírt konstrukció volt, ez a válaszidőkön is meglátszik. Olyan embertársakkal akik ezeket a milliszekundumokat nem érzékelik, nem tanácsos vitatkozni, mert mindig te maradsz az, akit be kell zárni, hiszen olyat tapasztalsz, ami "nincs is".
Ez a grafikusan látható része, de a disztró maga is lomha sokszor. Nem tudnak, nem is akarnak optimalizálni a fejlesztők, nincsenek rászorítva. Jó hír, hogy a pehelysúly irányába bármikor el lehet indulni vagy ami még jobb, kanyarodni. Unj bele a hülyeségbe és válts.
DE fronton pedig a pattogósság egy jó szó, a KDE, de főleg a Trinity elég jól értenek ehhez. Többet kér a KDE, mégis olyan kis értő precíziókkal él, ami a nap végén kellemesen használhatóvá teszi. Az összhatás a lényeg. Egy LXDE nagyon fapados, ügyetlen megjelenésű, így hiába alacsony igényű, akkor már inkább XFCE, mivel picivel többért ad láthatóan jobbat. Ezt mindenki látja, kitapasztalhatja maga mi jó neki. Az üresjárati memóriaigény sem feltétlenül mérvadó, a lényeg inkább, hogy milyen ügyesen, dinamikusan, flottul használja fel, pakolgatja menet közben a rendelkezésre állót - ennek a filozófiának persze rendszerszinten is eleve adottnak kell lennie.
A végfelhasználói GUI linuxszoftvertermékek pedig a legpocsékabbak, azokról kevés kivételtől eltekintve nincs mit diskurázni. Ettől függetlenül azért ilyen lassúságra sincs kötelezve egy linux user, mint amit írsz: friss telepíttésekkel, pehelysúlyú megoldásokkal is ez a helyzet?
-
válasz
"Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...?"
Nem.
Ha össz van 2 vagy 4 GB RAM-od, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyit eszik a DE, minden byte számít.
Meg a foglalt RAM-on felüli rész lehet filerendszer cache, ami HDD-s gépen létfontosságú. Szóval kollegának a 4GB-os gépen nem mindegy, mit tesz fel.Meg te szerintem X-es DE-ket néztél. Wayland-en kicsit másképp alakulnak a dolgok
Gnome is rengeteget kajál úgy. A 4GB-os erősebb tabletemen is már a RAM a korlát, Gnome-al, mert az (meg a Phosh, ami ugyanúgy eszi a RAM-ot) használható érintőn.
Hogy mitől öregurasabb egy Ubuntu : dugig van kényelmi szolgáltatásokkal, meg a Canonical saját cuccaival.
Após tett fel Q4OS-t, az is elég lassúka. De akkor már tényleg inkább Mint.Ezért mondom ilyen gyenge gépekre az Alpine-t. Az nagyon kicsi erőforrásigényű, cserébe 0 kényelmi szolgáltatás van, szóval kezdőknek inkább ne.
Most backupoltam a tabletet, amit fentebb linkeltem, 6GB az egész OS a cikk írása óta, ebből valami 1GB lehet a Firefox cache, meg a baromi sok XFCE téma, amit halomra szedtem le, amikor hackeres kinézetet csináltam rá (abból is volt, ami több száz MB)@fekete.puma : 18.04-et használ
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Korábbi mérésem alátámasztja amit a DE-k kapcsán tapasztaltál.
Az LO-nál viszont szerintem az van, hogy ott a Windows prefetching hatását látod, ami előre betölti a használt programokat a ramba. De ha kicsit modernebb, SSD-s gépen nézed akkor már nem fogsz különbséget tapasztalni. Idehaza az elég bika gépemen 1mp alatt megnyílik a writer, ezt nem tudja hozni a céges Ryzen5 5600XT-s gépem Win10-zel. Windowsnál sajnos megvan, hogy akármit is csinálsz, pár hónap használat után beáll egy lassabb tempóra és úgy is marad...
-
válasz
tordaitibi #106572 üzenetére
Próbáld ki. gugliba írd be pl. pc alaplap, a találatok között keress egy ipon.hu találatot és kattints rá,
Kipróbáltam, de nekem minden irányból keresgélve bejött az ipon.hu is. Lehet túl sok keresést indítasz ipon irányába, azért jön be a cloudflare nálad.
Anno hasonló gondom nekem a szolgáltatói NAT-olás miatt volt, amelyik oldalra sűrűn jártam, azt nem engedte tovább, amikor fel akartam menni. Mivel az akkor munkám miatt elég sok termékparamétert kellett összevadásznom, nyilván egy hét alatt sokszor beléptem egy adott profilú oldalcsoportba. No az keményen szívás volt, mivel akkor még halvány fogalmam sem volt, mi az a NATolás, mikor írták, hogy az lehet a gond, a szolgáltató meg simán letagadta, hogy NATolva vagyok. Napok múlva aztán csak bevallották, hogy jajtényleg!
Nagy szerencsémre a Linux Mint 17.3 is fenn volt még a gépemen és azzal meg működött ez a handshake nevű security valami.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106582 üzenetére
Régen a xp vagy talán még a win7 elején használtam Acronis-t teljes mentésre, pl vírusok miatt (többnyire saját hibámból), jól jött.
Később már nem volt rá szükség.
Vannak emberek akik valahogy mindig küzdenek a saját gépükkel és mindig van rajta mit csinálni én meg általában mikor újrarakom a rendszert sokszor már elfelejtem, hogy mit, hol állítgattam.
Linuxszon a timeshift-et használom eleinte jól jött, most meg csak úgy menteget magának. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106574 üzenetére
Nem használom szerintem az Acronis USB-ről bootolva megcsinálja Linuxszon a teljes image mentést ha kell a home kihagyva.
Rendszer mentésnek miért nem jó a Timeshift?
pl live Mint-ről Timeshift-el visszarakható a mentése ha nem indulna a rendszer. -
válasz
tordaitibi #106545 üzenetére
Érdekes a pl. a temu nem szarakodik ezzel.
Fura is lenne, mivel a Temu célja pont az, hogy minél több marhát betereljen a vályuhoz!
(ezt nem érdemes szofisztikáltabb módon kifejezni)
Amúgy lassan kizár téged az internet mindenhonnan a múzeális Ubuntud miatt. Winnél is csak a totál zakkantak használnak már XP-t, ugyanez az ezeréves Ubuntu is.
De láttam a screenshotot, legalább még saját magát felismeri...
-
válasz
Az azért érdekes. Magától nem csinál ilyet.
Nekem akkor szokott captcházni, amikor keresek valamit, és pár percen belül a hiszadik keresés megyA Temunak más célja van
-
SupRaa
újonc
válasz
This is the beginning of a beautiful friendship!
Nem-vagy-te-vé-let-len-ro-bot-he?
Amúgy operára mér kell + blokk,most szoktam rája,eddig csudijó alapon is. Teszem is fel a Leap-rerará amint lesz gépem.😃 -
válasz
tordaitibi #106542 üzenetére
Ha nem lenne Cloudflare, akkor más változatos hibák lennének, amit a webszerver üzemeltetők védelmi intézkedései okoznak.
A szabad Internetet meg az a sok gyökér ölte meg, akik mindennel simliztek. Túl sokan szívták be a spamben szétküldött .jpg.exe -ket és hasonló kedvességeket.
BTW nem tudom, mivel van bajod, nekem már ott tart, hogy a Ghostery és a reklámblokkolda se tesz egyes oldalakat használhatatlanná, viszont nincs reklám.
-
válasz
tordaitibi #106540 üzenetére
De mondom
Nem a Cloudflare tesz neked keresztbe, hanem aki az oldala elé betette, és rosszul lőtte be
Valóban nem vigasztal, de a Cloudflare-t felesleges ezért szidniAmúgy fura, nekem nem szoktak ilyenek jönni.
A fordító meg úgy jön ide, hogy csalásoknál teljesen szokásos a usert egy kamu oldalon keresztülküldeni.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106526 üzenetére
Köszi Tibor!
-
válasz
tordaitibi #106537 üzenetére
Szerintem itt a linuxconfig.org üzemeltetője lőtte be rosszul a cloudflare-jét.
traceroute to linuxconfig.org (2606:4700:3108::ac42:28f4), 30 hops max, 80 byte packets
1 2a01-036d-0300-63b7-0000-0000-0000-0001.pool6.digikabel.hu (2a01:36d:300:63b7::1) 0.339 ms 0.357 ms 0.736 ms
2 2a01-036c-0300-63b7-9493-5984-365f-4833.pool6.digikabel.hu (2a01:36c:300:63b7:9493:5984:365f:4833) 15.645 ms 15.950 ms 15.173 ms
3 2a01:368:301:1000::bad1 (2a01:368:301:1000::bad1) 1.864 ms 8.002 ms 2.367 ms
4 * * *
5 * * *
6 cloudflare.bix.hu (2001:7f8:35::1:3335:1) 6.238 ms 6.606 ms 12.789 ms
7 2606:4700:3108::ac42:28f4 (2606:4700:3108::ac42:28f4) 4.596 ms 5.175 ms 4.941 msA Cloudflare amúgy arra való, hogy az oldaladat támadásoktól védje, stb. Gyak. kapsz egy elég jó kis tűzfalat, ha mögéteszed a szervered (és akár ingyen). Szóval nem véletlenül használják egyre többen.
-
válasz
tordaitibi #106533 üzenetére
Egy apt clean elég sokat tud dobni a szabad helyen, mert az APT cache-e sok helyet tud foglalni
Meg a régi kernelek leszedése is.
-
válasz
tordaitibi #106528 üzenetére
"Használható rendszer, felszoftverezve, ami megint nem fog menni normálisan Snap vagy Flatpak nélkül"
NáladNekem megy
(Mondjuk Debian. Egyáltalán nem biztos, hogy bármi Flatpakból kell rá.) Wine se kell nekem ide, van arra Windows VM.
Szóval persze, érdemes hagyni helyet, de az sem biztos, hogy 20GB lesz az OS.Használható rendszer is mindenkinek más.
A NAS/virtuálhoston pl. a 32GB-os SSD-n elvan a Debian, azon a Shotwell adatbázisa foglal sokat. 10GB szabad.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106528 üzenetére
Megnéztem nekem a Mint eddig kb 30GB-ra hízott a rendszer.
Felhasználás függő, amit írtál, hogy 50-60GB az alá én sem mennék.
Virtuális win10 mentésem 52GB és alig van fent pár alkalmazás. -
válasz
tordaitibi #106526 üzenetére
"2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció."
*Ubuntunak nem.
Egy Linuxnak elég, csak nem mindegy, melyik Linux. Alpine 5GB felextrázva. Debian is megvan 15 alatt, alaprendszer, 64 bites."Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS."
Linuxra nem érdemes NTFS adatpartíciót, ha nem dualbootolsz Windowst. ext4, vagy bármi natív. Ha dualboot, akkor meg muszáj, mert a Widows csak azt ismeri. -
válasz
tordaitibi #106499 üzenetére
Ez a 18-as Ubuntud?
Alpine elvan 2 gigán is, csak tetű.
Meg hát ha valami, akkor ez nem kezdőknek való. -
válasz
tordaitibi #106399 üzenetére
Azt én is nehezen, hogy nyitva hagyja, de lehet, hogy leállítás közben, ha nincs művelet, akkor nem vár válaszra a másik oldaltól, simán csak nem kommunikál tovább.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Apple Macbook Air 13,6 M4 16GB/256GB - 7 Ciklus - 100% Akkumulátor - MAGYAR - Ezüst - 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB ZALMAN M4 Cooler Master 650W
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Xiaomi Smart Band 8, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest