- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Milyen széket vegyek?
- Apple asztali gépek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #106058 üzenetére
Aki nem ragaszkodik az utóbbi 30 év összes XP-s programjához, annak semmi gebasz nem okoz fejfájást!
...volt hogy naponta kellett rendszervisszaállítást csinálnom, nagyon jól jött.
Azért esetedben már valami bizarr művészetre hasonlított, amit szerencsétlen ezeréves Ubuntuval műveltél, nyilván ilyen esetben jól jön a TimeShift.
Amit meg a Windowsról írsz, az jellemző arra a nagyszerű valamire, kutya nem kéri, de csinálja, azért ez úgy normális, ha a user döntheti el, hogy szüksége van-e ilyesfajta mentésre. Biztos eret vágnék valakin, ha ilyen rettenetet kéne használnom...
Ez a C meghajtó is olyan hangzású, mint amikor egy papnak Belzebub nevét emlegetik... ilyenkor mindig beugrik a kedvenc WInes parancsom, a format C: Egyetlen Win parancs, amit imádok!
-
GEPESZ66
veterán
válasz
tordaitibi #105993 üzenetére
Jó lett minden!
Köszönöm! -
GEPESZ66
veterán
válasz
tordaitibi #105993 üzenetére
Van benne gyári, lemezkezelés.
A fájlrendszer Ext4 legyen?Úgy olvastam, hogy legjobb az NTFS.
-
GEPESZ66
veterán
válasz
tordaitibi #105989 üzenetére
Nincs meg a Windows már.
Az SSD-n csak a Linux van.
Hogyan formázom akkor Linux alól ezt a HDD-t?Ezt találtam:
[link]Esetleg van magyar nyelvű is?
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #105980 üzenetére
ha meg mint írtad, Wines gépbe is van sűrűn dugdosva azaz javítható Win alatt ha gond van.
Én azt tapasztaltam, hogy Windows alatt az esetek 99%-ban nincs is gond a lemezzel, még amikor nézegettem régebben, jártam így, hogy a linux nem tudta kezelni, ráengedve a Windows ellenőrzését nem talált hibát. Visszetéve, mondanom sem kell, úgyanúgy nem volt jó, javítani kellett linux alatt.
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #105973 üzenetére
Én vígan használom NTFS javításra a Gnome Disks ezen opcióját(ettől ez még nem ajánlott), ellenőrzés, javítás. Szerencsére soha nem lett semmi baj, Windows alatt kikapcsoltam ugyan a hibernálást, de néha még így is problémás az NTFS lemez Windows után, dual boot-al. Felcsatolja a linux, de se írni, sem törölni, sem semmi. Sajnos a Steam miatt kell a Windows, amit most kicseréltem a 11-re. Eddig nincs vele gáz, de olvastam itt, hogy csak idő kérdése, hogy mikor rendezi el a linuxos lemezem grubját....
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #105955 üzenetére
Már UEFI-t és secure boot-ot is kezel.
Azt írtam is, h macerásabb, ha a win bootloader sérült. Ha a teljes partíció ugrott, akkor ehh... Ha nincs felülírva, akkor lehet még próbálkozni, de pl. SSD-nél nekem még nem sikerült adatot visszahozni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105945 üzenetére
Megnézném, hogy a keménymagos Arch-osok hogyan futtatnak egy full Adobe Photography Plan-t és alkalmazásait Linuxon
Egy agyrém kb.
Vagy menni fog és tetű, vagy nem fog menni, vagy nem jól fog menni.
Szóval dualboot igenis legit.
SajnosMég van jópár ilyen app. Mondjuk én W10-ig merészkedtem, az is herélve. 11 fubazz, k.o.
-
válasz
tordaitibi #105895 üzenetére
Azért ismerve igen furcsa Linuxozásodat, nagyon elferdül itt a valóság! De már hányszor kitárgyaltuk a 18.04 Ubuntu meg a 30 éves XP appokhoz ragaszkodásodat!
Egy dologgal én se értek egyet azok közül, amit fórumtársunk írt, ezzel-e:
Ha megszoktad, utána a win nevetségessé válik.
Nálam legutóbb, mikor megnéztem ezt a csoda W11-et, nem nevetséges volt, hanem konkrátan 10 perc alatt kiújult az arcidegzsábám tőle! -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105895 üzenetére
Nem is kell mindent Linux-on megoldani, ha van olyan alkalmazás ami csak Win-re van, vagy valaki nem akarja Linux-os alternatívával pótolni, mert nem.
Itt a mérték a fő szerintem, ha valaki szinte többet van Win-en, vagy pl napi szinten, akkor annyi erővel maradhat azon is mert komfortosabb. -
válasz
tordaitibi #105822 üzenetére
Akkor ma is mindent félreértek vagy csak épp rossz pillanatban írtál!
Én se azért kerülöm ezeket a retteneteket, mert megrémisztenek, igaz én az Ubit is kerülöm. EndeVahúrt is meg mindent, ami nem Debian vagy Linux Mint!
Bár ahogy nézem, lassan a topikot is kerülnöm kéne, ha nem akarok arcidegzsábát kapni a friss MS hírektől...
-
válasz
tordaitibi #105812 üzenetére
...és ha én átláttam 15 másodpec alatt hogyan működik akkor másnak sem fog gondot okozni
Meggyőztél Tibikomám!Próbáld kiszámolni két kezeden, hány éve is használsz Linuxot?
Nem arról volt szó, mi jobb, kinek mi tetszik, hanem arról, egy Winről jövő totál kezdőnek mit érdemes felraknia. Lássuk be, a majd 20 éves Linux Mintet többen ismerik és könnyen telepíthető, használható és a későbbiekben páran tudunk is segíteni a kérdezőnek. Ti rákülditek erre az ismeretlen senki által nem használt kínai csodára, aztán majd jön kérdésekkel, akkor mit mondtok majd?
Én ki is szállok ebből a marhabaromságból inkább...
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105767 üzenetére
Szia Tibor!
Ne haragudj, de már elígértem egy ismerősnek!
Azért köszönöm a segítőkészséged!
-
kenguru99
senior tag
válasz
tordaitibi #105595 üzenetére
"secure boot kikapcsolása segített."
Valóban segített, hogy el tudjon tudjon indulni a telepítés. Viszont továbbra is belefagyott a telepítőbe 0 és 100 százalék között valahol. Sorrendben ezeket próbáltam. Ubuntu mate, mint, mint xce, kubuntu, bazzite, cachyOS, nobara. Majd nyolcadikra Megpróbáltam az endless os-t és az elsőre felment. Ha ezt valaki érti... Már órák óta tesztelem, teljesen normálisan működik. Bár nekem nagyon nem tetszik ez a felület, szörnyen fapados. De mindegy, már nem érdekel, legalább megy.
Egy kérdésem lenne még, ha valaki tudna segíteni. Ha a kikapcsolás ikonra nyomok, akkor kilép az os-ből de a gép maga továbbra is megy csak akkor kapcsol ki ha a hardveres on/off gombbal kinyomom. Erre esetleg valaki tud megoldást? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105700 üzenetére
https://madweb.hu/eldobhato-e-mail-cim/
https://webdigital.hu/tudasbazis-2/levelezes-e-mail-cimek-beallitasa/mi-az-email-alias/
Gmail trükközni is enged. A Gmail figyelmen kívül hagyja a pontokat a felhasználónévben. Például:
tamaspeter@gmail.com
tamas.peter@gmail.com
ta.maspeter@gmail.com
Mind ugyanarra a fiókra fognak érkezni. Ez nem hoz létre új címet, de aliasként működik.A Gmail lehetővé teszi, hogy a felhasználónév után
+
jellel kiegészítéseket adj hozzá:tamaspeter+munka@gmail.com
tamaspeter+regisztracio@gmail.com
tamaspeter+spam@gmail.com
Ezek mind atamaspeter@gmail.com
fiókba érkeznek, és szűrőkkel könnyen kezelhetők. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
Az alias egy ún. álca ami a valódi email címedre gyűjti a maileket anélkül, hogy az eredetit meg kéne adni valakinek. Bármikor törölhető és így pl. elkerülhető a spam.
Az eldobható e-meil pont az aminek hangzik. Ezzel elkerülöd, hogy a fő email-ed bármihez legyen kötve. Beregisztrálsz vele az adott oldalra, megszerzed onnan ami kell és nem törődsz többet vele. Ha bezárod az oldalt az email megszűnik amúgy is.
Általában jó ötlet több emailt használni. 1pl. munkára, 1 személyes dolgokra, 1 online aktivitásra, stb.... ezeket pedig tudod fokozni aliasokkal. Így lényegében csak annak adod meg a főbb mail címed/címeket akinek akarod. Viszont ha regisztrálsz egy beszélgetős valamire ott aliast adsz meg.
Aki pedig nagyon komolyan veszi annak ott az opció, hogy magának hosztolja linux szerveren.
-
sicc_innen
tag
válasz
Egy e-mail alias egy alternatív e-mail cím, amely egy meglévő e-mail fiókhoz van létrehozva, hozzárendelve. Az aliasra küldött e-mailek a fő e-mail fiókba érkeznek. Ezek az alias címek bármikor törölhetők (eldobhatók).
Bizonyos email-szolgáltatók támogatják ezt a lehetőséget. Úgy tudom, korábban a gmail-nél is működött. (Nem használom ezt a szolgáltatót, 55 éves vagyok. Pl. a gmx.com-nál is van lehetőség aliasokra, és jó alternatíva a gmail helyett.)
Bocs, hogy off. -
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #105687 üzenetére
Itt nem csak arról van szó, hogy tőled lopnak. Ha téged elérnek, onnan a többiek címe is látható, kideríthető a mumus számára. A mail címes azonosításra meg ott van az alias. Aki csak egy kicsit is vigyáz(nem csak a maga, hanem a körülötte levők) a biztonságára és magánéletére annak alias, jelszókezelő 2025-ben elengedhetetlen. Aki 1 címet és 1 jelszavat használ midnenhez az ne csodálkozzon/rinyáljon ha feltörik valamijét és megsemmisül vagy hatalmas fejfájással jár.
-
válasz
A szemelyiseglopas nem a weben letezo "tordaitibi" nickedre vonatkozik, hanem az IRL szemelyes adataidra - ami alkalmas arra, hogy megszemelyesitsenek: nev, cim, anyja neve, szuletesi datum, esetleg tarsbizt szam es/vagy adoszam, telefonszam. Nem profilozas, siman szemelyiseglopas. A Te nevedben hivjak fel a bankot, a mobilszolgaltatot, a biztositot, az akarmit es csak egy olyan ugyfelszolgalatos kell, aki nem veszi elegge komolyan az azonositast, hogy nagyon komoly bajaid legyenek.
fekete.puma: mar kiderult, hogy Debianek is frissitenek, ha szukseges, mirol beszelunk?
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Ez nem így van mert egy eldobható email címmel is tudsz sok helyre regisztrálni használhatod is, csak üzenetet nem fogsz rá kapni, mert pl 10 perc múlva már nem létezik.
pl A jelszókezelők oda küldi az ellenőrző kódot, megszűnne az email akkor már nehézkes lenne bejutni az oldalra, ezért kell nagyobb szolgáltatót választani, az nem szűnik meg egyik napról a másikra úgy, hogy nem lesz róla semmi infó sehol. -
válasz
tordaitibi #105673 üzenetére
...ha kipécéztek akkor az elől nincs menekvés
Ennyi a biztonsági kérdés. A fő kockázati tényező az emberi hülyeség, egyébként ha védelmet építenék magam köré, az kb a velem egy szinten lévő galádok ellen védene, a profik ellen feleslegesen bohóckodnék, ha egyszer nem értek az egészhez. Anno jórészt azért is lett elegem a Winből, mert állandóan valami virnyákot beszopott és amúgy meg a folyamatosan futó tűzfal meg virusírtó az akkori gépemet rohadtul leterhelte. Most mezei home userként nincs is online tűzfal se meg virusírtó se. Ha 11 évet lenyomtam így, a maradék is lemegy. Emberi hülyeség ellen meg jelenleg még érvényes az oltásom.
(legalábbi ezt gondolom)
Az meg, hogy nincs Gapps meg banki appok, kicsit már ősember effekt szerintem.
Tudok olyanról, aki tuti biztonságosan csinál mindent és nem is azért mentették meg a coinszámláján lévő pármilláját, hanem saját tudatos döntése miatt. De aszongya, hogy ez ilyen, vagy megtízszerei a pénzét van néha így jár.
-
válasz
Ha mar peldakent szoba kerult a Viber: nyilvan mindenki ugy hasznalja, ahogy akarja, de az megkerdojelezhetetlen, hogy mobilra keszult es amig a mobilom szinte mindig nalam van, a desktopomat azert nem hurcolaszom... Nem mellesleg a Vibert a gyarto appimage-ben terjeszti desktopra, ami miatt alaposan meggondolando a hasznalata.
A yt-dlp parancssorod nagy mertekben egyszerusitheto, by default a yt-dlp mp4-ben az elerheto legjobb minoseget tolti le es ugyanez igaz az audiora is (itt a formatum valoszinuleg mp3), igy mar csak a felirat marad a sorbol, ha kell.
Ha egy celpontot celzottan tamadnak, az el fog bukni - ez ellen semmi nem ved. Maganszemelyeket ritkan tamadnak celzottan, mert jobban kifizetodo cegeket tamadni, illetve altalaban ceges tamadas reszekent. Ez azonban nem ved meg attol, hogy az alacsonyabb technikai szintet jelento cybercrime ne tamadjon be - szinten nem azert, mert milliardjaid vannak kuvaiti dinarban egy haiti bankban, hanem mert Neked van pl. 10K dollarod, a masiknak van 5K, a harmadiknak 100K es igy tovabb. Szinten komoly problema a szemelyiseglopas, a szemelyes adatokkal visszaeles. Amennyiben ezeket megszerzik - meg mindig cybercrime szinten tartunk -, ugy pl. hitel vagy hitelkartya igenyelheto a nevedben, eladhatjak a fejed folul a hazat vagy barmi mas tortenhet, ami majd Neked faj, mikozben nem Te profitalsz belole. Eleg egy hanyag ugyintezo a drot tuloldalan es akar az egesz eleted mehet a levesbe es sok sikert a bizonyitashoz, hogy nem Te tetted.
Ezekhez pedig eleg lehet akar egy szandekosan rosszindulatu alkalmazas, amibe bejaratott koraban frissitik bele a disznosagot, vagy egy rosszul beallitott kornyezet, amelybol ki lehet torni es elerni barmit egy szamitogepen tarolt adatok kozul. Sokszor az ilyen kampanyok evekkel korabban indulnak, pl. egy website regisztraciojaval, amit 2-3 evig csak parkolopalyan van - fizetik a domaint, de nincs rajta semmi, aztan egyszercsak hosztjava valik artalmas kodnak.Alacsonyabb szintre nem erdemes menni, mert akinek a rendszerebe script-kiddie-k is betornek, ott a legelemibb jozan esz es vedelem is hianyzik, gyakorlatilag az illetonek azert is szolni kell, hogy vegyen levegot.
Vegul az eszkozok ertekerol: altalaban veve nem a fizikai eszkoz vagyoni erteke, ami szamit, hanem a rajta levo, vagy az altala elerheto adatvagyon. Ertem en, hogy egy maganszemelynek huzos lehet, ha ellopjak az ertekesebb telefonjat vagy laptopjat, de a fent leirtak altalaban nagyobb vesztesegeket eredmenyeznek, mint ezen eszkozok potlasa.
Elnezest kerek mindenkitol, hogy mozgo celpontot csinaltam a megbizhato forrasokbol, neha elfelejtem, hogy ahany ember, annyi kulonbozo gondolkodasmod letezik (meg ha bizonyos esetekben hasonlitanak is). Remelhetoleg mindenkinek sikerult most mar egyertelmuve tenni ezt.
-
válasz
"Mert nekem és szerintem a földön 8 számjegyű usernek a terminálos letöltögetés lehetetlen."
A synapticban két sorral a yt-dlp felett ott van a GUI hozzá. 1000 éve jól működik. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105662 üzenetére
Picit féloff, de érdekes ez a biztonság téma, a legjobb módszerek szerintem a kriptográfiát kombinálják a szteganográfiával, azaz van a házadon mondjuk 600 helyett csak 300 rács, nem is parázol, mert bár bemegy ha akar, de nem egy pillanat alatt (van időd lereagálni), viszont rossz házba mennek
és ez gyakran kulcs, vagy legjobb: be sem mennek, indok sincs, hogy célkeresztbe kerülj, mert szimplán nem tudnak róla, hogy Nálad bármi lenne is.
Lásd Veracrypt plausible deniability, vagy amikor kihúzol valahova egy VPN-t és még a forgalmi adatok alapján sem tudnak a benne lévő forgalom jellegére tippelni, mert vagy random küld a két végpont egymás között adatot akkor is, amikor Te nem, és/vagy nonstop kitölti a rendelkezésre álló max sávszélt, így totál elmaszkolva azt, hogy mi is történhet belül, vagy amikor VPN-t ágyazol be teljesen random forgalomba (pl. egy bináris "iso letöltésbe" http/https-en), hogy fingja nincs senkinek, hogy Neked nem egy 4 gigás linux iso-jön épp. Nyilván ezek haladó kategóriák, de nagyon beteg megoldások is vannak, marha érdekes
Viszont az biztos: amihez szervnek nincs backdoor-ja, azt fel sem engedik sem cloud-ba, se app store-ba, se play store-ba, se sehova. Van a felszínen a világunk, hogy AES-256 és https és [random secu buzzwordok és protokollok] .. így véd, úgy véd, meg van az "árnyékvilág" vagy a való világ, ha így tetszik, hogy mindenbe tesznek backdoor-t, egyetlen kriptográfiai projekt sincs, amiben ne lenne benne egy szerv csupa jószándékú támogatóként, akár gyári, akár opensource, mindegy. Van aki ezt kiröhögi, meg konteó, nyilván ez is nagyon jó (ha Te vagy a szerv), hogy még hiteltelenítve is van mindenki, aki ezen dolgok meglétére rámutat.. ahogy vannak "fizetett röhögők" is
Sokszor a biztonságos "nem követ senki" VPN-eken is agyalok, Protonvpn, Nord VPN és a többi ilyen: ha szerv lennék, itt kezdeném ezeknél
, hisz csak az használ ilyet, aki tudja, mi, és van mit takargatnia. Pont emiatt a legjobb a nagy hálón vegyülni a szemétben a tömeggel, valami custom kriptóval, ami meg valljuk be nem egyszerű, talán a blockchainnel ötvözve, dunno, de az egész világ egy fákin' Orwell már. (Mondjuk annak is készült, meggyőződésem, a felszíni rétegen zajlik a tényleg hathatós egymás elleni védelem, adatok, forgalmak, minden, cégek, magánszemélyek között, a hattérben, egy alsóbb rétegben meg vannak, akik teljesen szabadon látnak mindent, amit akarnak).
Na de ez hosszúra nyúlt, meg remélem, jót kacagott mindenki, egészségetekre, megyek dógomra.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #105637 üzenetére
A stable ági Manjaro a csomag verziószámokat tekintve jónak
mondható (2-3 héttel - 1honappal vannak lemaradva az Arch
stable ágától) Viszont, több általam használt alkalmazás nincs
bent a Manjaro stable ági tárolóiban.
Az AUR-ban viszont bent vannak - ilyen esetben mi az optimalis
megoldás? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105606 üzenetére
De akkor az nem biosz, hanem bájosz, nem ?
Ahogy az uefi sem uefi, hanem júíefáj, hmm ? -
válasz
tordaitibi #105628 üzenetére
Köszi a linket!
Sajnálom Kamit és a régieket, tényleg nagyon lelkesek a kezdetektől, nem is csoda, ha mindent megpróbálnak a fennmaradásért, de nagyon nehéz az ennyire rétegoldalaknak manapság.
Egyébként annyi oldalt támogatnék én is szívesen, ha megtehetném, de utóbbi időkben nagyon a nyuszimentő alapítványokat kell támogatnom, nem beszélve Ördiről, akinek ugyan pici eü problémái vannak csak, de az egzotikus doki legutóbb is 6 számjegyű számlát írt! A havi nyuszikaja, kiegészítők, nasik, szőroldó paszták, a kényelmi dolgai, wigwam, ásódoboz szuperhomokkal, ezek mind komoly havi költségek, amúgy utóbbiakat simán ignorálja, csak a helyet fogják!
Egy deka se!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105628 üzenetére
Mert a Mint-en nincs se vírus, se probléma
-
válasz
tordaitibi #105612 üzenetére
Én már reszketve várom a Gl.iNet Flint2 routeremet , van rá Tomato 64 bit firmware. A T- homos ONtra Passtrough módban tenném rá úgy hogy kettős PPPOe session lesz Az ONT-ról mennek majd a TV-k, a ház elején egy Asus AX53U switch_AP módban, a kandi kamerám. A Flint2 pedig minden egyéb mást, Wifi, torrent, hálózati tárhelyet, a fő alhálózatot, és mindenféle áldást, amit a Tomato 64 bit tudhat. Lesz vele pepecs meg tanulni valóm bőven. De lehet, hogy ez a vas sem kerül többe az Alin ,mint az AC88U és egyéb drágaságok az itthon elérhető kereskedésekben.
-
válasz
tordaitibi #105610 üzenetére
Ha nagyon megerőltetem magam, akkor megy!
Mondjuk a magyar frissítettem annyiból jobb, hogy nem kell variálnom, hogy update-et vagy upgrade-et írjak-e!
Még én se cseréltem rendszert a 6 éve vett Xiaomi gigás routeren, igaz akkor totál kínai nyelvű oldalon fordítóval beindítottam és azóta megy, mint a gép. Nem egy kényes jószág.
Persze azt azért tudni kell, hogy csixy komám nagy router-guru! Hamarabb láttam router topikban, mint itt!
-
válasz
tordaitibi #105610 üzenetére
Szia Tibi. Az RT-AC88U-ra nem próbáltad a FreshTomatot , estleg DDWrt-t , vagy OpenWRT-t? Ezek ismerik az EXT4 fájlrendszert is és gyorsabb lenne az USB-s SSD-re a másolás.
Nagyon elb@xni nem tudod , mert a CFE mini boot serverrrel újra tudod flashelni akkor is ha előtte megölöd véletlenül. -
válasz
tordaitibi #105564 üzenetére
Ne szórakozz már, mi vének mindig jól elvoltunk itt! 😀 Meghatódásra meg gyorsan vegyél be két felest!
-
válasz
tordaitibi #105563 üzenetére
No ezek legalább kutyák, nem vakogó egerek, mint itt a lakótelepen! 😀 Nekünk anno szülőknél kuvasz volt, a falusi állatorvost annyira nem csípte, hogy a doki csak kerítés túloldaláról merte beadni neki az oltást! Pedig a blöki még kölyök volt féligmeddig. Nagyobb korában egyszer beugrott pár diszkópatkány az udvarra, no azok se ugranak át többször kerítést.
Amúgy Ördi néha olyan, mintha pitbull terrier lenne, szóval ki tudja...🫨🙂. Igaz nincs két kiló se...
-
válasz
tordaitibi #105563 üzenetére
Akinek kutyája (nekem 3), vagy törpenyula van rossz ember nem lehet.
-
válasz
tordaitibi #105552 üzenetére
Ne szórakozz már Tibikomám, nyilván beszélsz sületlenségeket, de ki nem!? Már megbeszéltük multkor, hogy bölcsebbek lettünk, de azért nem fogunk eltűnni! Innen se!
Bennem már hiányérzet kezd kialakulni, ha egy ideig nem írsz semmit!
Én is kaptam már sok topikban hideget-meleget, no és akkor mi van? Egyszerű ez, az a hülye, aki mondja! Ezt már óvodás korunkba megtanítja nekünk anyukánk. Nálam egész jól működik is.
Mi az a Copilot amúgy? Valami Windowsos remekség már megint?
Sikerült már örökbe fogadnod egy törpenyuszit?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105552 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes hallgatni az ilyen kritikákra (olvastam special azt a hsz.-t). Csak annyit írtak, hogy sületlenségeket írsz!
Oké! Mi a sületlenség és, ha már volt olyan kedves a fórumtárs belédkötni, ugyan írja már le az ő (vélhetően) jobb megoldásást, adott problémára!
Ezt gondolom!
-
Narxis
nagyúr
válasz
tordaitibi #105495 üzenetére
Nem kellett végül megcsinálnom, valamiért mégis megjegyezte. Viszont panaszkodtak, hogy lassan kapcsol ki így amiatt viszont ezt megcsináltam: [link]
Így most már jó.
-
válasz
tordaitibi #105517 üzenetére
Nem mindegyik sor az. Jelen esetben ez a harmadik sor a Btrfs fájlrenszer velejárója (itt nem kell a timeshift Tibi papó !)
Szerintem visszaállítható fájlrendszermentést lehet vele indítani.
Egyszer láttam ilyet a garudában . Egyből el is idegenedtem tőle.
Az első két sor a két különböző kernel. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Ha van még kérdés szívesen válaszolok
Remélhetőleg privátban, vagy az offtopikban. Már megint teleszemetelitek a topikot.
-
válasz
tordaitibi #105337 üzenetére
Mikori a patch level azon a ROM-on?
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105329 üzenetére
Felesleges az ilyeneken rágódni.
Szükséged van egy alkalmazásra akkor fel fogod rakni.
Van az, hogy nem nyalj.. ki teljesen a se...edet, mert méltóztattál ingyen letölteni, mert szükséged van rá. -
válasz
tordaitibi #105324 üzenetére
Akkor megintcsak jó a Videodownloadhelper, mert az egy böngészőkiegészítő, és a böngésző kezeli a skálázást
-
válasz
tordaitibi #105320 üzenetére
Melyik apk 500MB?
"ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi.Amúgy a Videodownloadhelper böngészős plugin, annak nem lenne ilyen baja, hogy nem jó a felület.
@sh4dow : Nekem pl. tökéletesen megfelel a csomagos modell, sem immutable, sem Flatpak, sem semminek nincs olyan előnye, hogy most hirtelen váltsak.
Egy Alpine meg 2,6GB a tabletemen, a full extra is 5GB körül megáll. -
válasz
tordaitibi #105320 üzenetére
Nem nagyon ertem a kritikat. Allandoan azert megy a siras, hogy legyenek hordozhatok a programok Linuxon is, most, hogy ez akar lehetseges is (en tovabbra sem hiszem, hogy ez tenyleg, minden esetben igaz), most nem vagytok hajlandok megfizetni az arat. Ez az ara. Meg persze a felhasznalon nem mulo biztonsag, mert ha az allomany image keszitoje rosszul allitja be, akkor legfeljebb annyit tehet az egyszeri felhasznalo, hogy mellozi ezeknek a szaroknak hasznalatat.
Egyebkent meg nem kell 1 darab szoftver miatt tobb giganyi futtatokornyezetet telepiteni, fordits bele mindent az alkalmazasba. Igaz, akkor az alkalmazas lesz nagy - valahol meg kell lennie azoknak a fuggvenyeknek es libeknek, amiket hasznal. Ezeket meg nem egyesevel csomagoljak, hanem a hasonlo funkciokat egybe, pl. ami a kepernyo kezelesehez tartozik, ami az egyeb I/O-ba, de ez sem torvenyszeru.
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #105308 üzenetére
Látod, az univerzum egyensúlya ;-) Nálad vége a szívásnak, nálam elkezdődött. Vagy ahogy mondani szokták: akinek az egyik lába rövidebb, annak a másik hosszabb ;-)
Tudom, egyszerűbb lenne visszahozni a régi monitoromat az egyik gyerekszobából, de ugye az elvek ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #105287 üzenetére
Ilyen beállítást nem találok... A felbontás stb. rendben van, de igazából mindegy, hogy mit választok, mindig elhasal azonnal :-( Erről a programról van szó:
-
válasz
tordaitibi #105233 üzenetére
Nekem nem.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105240 üzenetére
Nem tudom, hogy ellenőrzik-e de én az Ubuntu-t és a Snap-et is kerülöm.
-
válasz
Ellenőrzik.
-
válasz
Dehogyis ellenőrzik, pont olyan, mint egy python, vagy javascript repo.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105237 üzenetére
1 Saját tárolóból való telepítés. 2 Flatpak a készítő által felügyelt. 3 Flatpak 3. fél által ellenőrizetlen.
Mindegy szerinted?
Mondjuk az Aur-ból, vagy a GitHub-ról valaki bármit felpakol, neki mindegy. -
válasz
tordaitibi #105231 üzenetére
Csak hát nem lesz minden szoftvered Flatpak vagy Snap.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
tordaitibi #105117 üzenetére
nincs gondom linux használatával, pár évig használtam is, míg nem lett egy w11 kompatibilis gépem. egyedül az MS office hiányzott. ritkán használtam, de amikor kellett a libre és társai kezelő felülete annyira idegen volt, hogy nem nagyon tudtam azokat használni.
-
válasz
tordaitibi #105169 üzenetére
Én használtam egy időben TC, de igazából már régóta Windowson sem. FTP-zésre hasznos volt.
@Edorn : TC wine-n, DC, vagy gFTP. De mondjuk FTP-re kismillió GUI-s kliens van.
-
válasz
tordaitibi #105167 üzenetére
Amúgy a TC is jól megy Wine-al
Jut eszembe.
-
válasz
Ha meg már megtanult úszni, eldobhatja a karúszót meg az úszógumi Windowst és lubickolhat kényére-kedvére a Linux-tengerben
No most itt az a helyzet, hogy a fórumtársunk már pont öt éve tudná dobni az a fránya Wint, ugyanis azóta használ Linuxot.
Most szerintem csak a TP-Link wifi dongle működési esélyeire kérdezett rá.
Amúgy ezt a metaszinoníma dolgot nagyon jól nyomod!
-
I02S3F
addikt
válasz
Egyetértek! Miért kínozná magát az ember?
-
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105067 üzenetére
Azt kihagytad, hogy legalább 15 év Linux használat után, felrakja a Win11-et és elámul, hogy az milyen csoda jó OS.
-
válasz
tordaitibi #105064 üzenetére
Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre...
Erre most majdnem írtam egy hasonlatot, de
politikárólmaffiózókról itt nem beszélünk.Gondolom süt felétek is erősen a nap mostanában, azért írsz ily gyagyaságokat.
Meg tudlak érteni, már lassan Ördi is csak így bírja ezt a hőséget!
-
válasz
tordaitibi #105061 üzenetére
Amikor már a szemét kell kinyomni, akkor általában már raknád újra
Fast startupot meg amúgy is jobb kikapcsolni."Ahhoz képest minden más yt-dlp gui maga a nyomorúság. "
Videodownloadhelper? Az nem yt-dlp."Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre és még bennük van a megszokás
"
Ezeket szerintem egy kézen meg lehet számolni. -
válasz
tordaitibi #105055 üzenetére
# fastboot - fast startup
Nemrég volt egy fastboot - fast startup thread, onnan minden infót ki lehet halászni tőletek. Pedig én aztán nem vagyok egy nagy Winfan.
fastboot/fast startup
megsecure boot
- ezeket mind kilőttem volna a mostani Zbookon, ha kellett volna a Win, viszont a secure boot-ot így is ki kellett lőnöm, hiába nem lenne gond ezzel Ubuntu/Linux Mint alatt. Épp elég ezen a HP különböző securitys boot előtti marhasága...Első hsz-ben látható az is, mennyit tud szivatni a Wines előtöltés meg, hogy urandom0 kolléga is totál hülyének néz, hogy nem tudom hogyan kell újraindítani a rendszert!
Gondolom ez a 6 másodperces kikapcs gomb nyomás utána F12-vel teljesen evidens mindenkinek! Rajtam kívül persze... (no de ezt is érdemeltem, amiért Winnell baszakodtam)
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105047 üzenetére
minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Feltéve hogy kap egy betűjelet. (Most tekintsünk el a boot/recovery partícióktól) Mégis ki máséban lenne?
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.
Nem túl jó hasonlat, mert nem így van.A "gyors indítás"nak az a célja, hogy a rendszerleállítás utáni indítási időt csökkentse a rendszer állapotának lemezre mentésével. Ezt többek között úgy éri el, hogy a fájlrendszer módosításait a memóriában tartja, nem írja ki azonnal a lemezre. Mivel a leálláskor elmenti a memóriát mintha hibernálná magát, majd indításkor betölti az elmentett állapotot, ez nem okoz gondot indításkor, hiszen minden be nem fejezett művelett ott van a memóriában, amit majd idővel kiír a fájlrendszerre is. Ezért kikapcsoláskor "piszkos" állapotba kerül a fájlrendszer. Több kevesebb módosítás még nem került kiírásra.
Ez az állapot nem okoz gondot, egészen addig, amíg más op.rendszer alól (Ez lehet egy Linux, macOS, vagy éppen egy másik Windows) nem akarsz hozzáférni az általa kezelt lemezekhez.
Ha szándékodban ál más rendszer alól írni/olvasni a Windows meghajtóit, vagy
- kikapcsolod a gyors indítást (ekkor kikapcsolás előtt minden módosítást kiír lemezre)
- Ügyelsz rá, hogy a Window-ból mindig az újraindítás paranccsal lépj ki, mert ekkor is kiír minden módosítást, és "tiszta" fájlrendszerrel indul a gép, legyen az Linux, vagy Windows.
Mivel utóbbi nem garantálható (vagy eszedbe jut, vagy nem) érdemes kikapcsolni.
Ha nem akarod keverni a dolgokat, és Linux alól nem piszkálod a Windows-os partíciókat (Nem csak a C meghajtót, hanem az összes olyan lemezt/partíciót, ami betűjelet kap a Windows alatt.), akkor gyakorlatilag mindegy hogy ki vagy be van kapcsolva. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105019 üzenetére
Reálisan látod.
A cikkből: Hogy a Microsoftnál időben észbe kapnak-e? Az elkövetkező időszakban kiderül.
Nyilván a Microsoft sem h@lye és van arra kimutatásuk, hogy milyen arányban távozhatnak az emberek. Most 74% körül mozognak, pár százalékot buknak az még nem a világ vége, cserébe jól fellendítik a hardverpiacot és jön a Recall.
Idővel Linux-ról vissza is táncolhat a távozók jó része... -
válasz
tordaitibi #104967 üzenetére
Úgy látom a Windows buherákból sokkal többet tudsz fejből, mint Linux buherákokat!
Nekem Wines buhera nulla van, ugye ez az értékelv alapján viszonyul, Linux mindenféleségeket meg gmail piszkozatokként tárolom, van vagy 5000, ha kell valami okosság, győzzem megtalálni.
De legalább ez meghajtóktól független.
-
válasz
tordaitibi #104950 üzenetére
Na elmész Te Csádba!
Évek óta hallgatjuk a nyekergésed, hogy a Linux terminált hogy rühelled meg képtelen vagy megtanulni, erre simán idetolsz fejből egy Windowsos parancssort!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104953 üzenetére
n+ konfigurációs beállítás, és gyakran a saját szájízük szerint fordított kernel a maga kismillió paraméterével elég változatos végeredményt okozhat. Pl. Mint-en azért működhet Sidorovich gépe, mert az egyik fejlesztőnek is ilyen kártyája van, és addig faragta a konfig fájlokat/paramétereket, míg úgy nem működött, ahogy azt ő elképzelte. Benne van a pakliban, hogy bugreport kapcsán módosítottak az alvó állapoton(Melyik alvó állapotba kerül?!), ill. a HDMI kijelző elveszése/megjelenése esemény kezelése is jobban le van kezelve. Plusz nem beszéltünk az UEFI beállításokról, amik gyártónként eltérőek lehetnek, ezáltal a működésük is más lehet az elvárttól.
Ha elég kitartó lenne, bármelyik distro-t kikalapálhatná működőre. Milyen verziókkal, milyen beállításokkal működik amikor jó, és amikor nem. Pl. milyen események futnak le amikor megszűnik a HDMI kapcsolat, és mik történnek amikor újra csatlakoztatja. Ugyanez alváskor és felébredéskor. Csak ugye az emberek nem tamagocsit szeretnének. Nem beszélve arról a tudásról amit össze kell szedni, hogy megértse mikor mi és miért történik.
-
válasz
tordaitibi #104953 üzenetére
Nem teljesen ugyanaz. Mindegyik összepakolja a saját kis csomagját, más dolgokat pakol bele kicsit a kernelbe, stb. Az alap ugyanaz.
És akkor ott van, hogy milyen scripteket írnak mellé, milyen csomagverziókat tesznek bele, hogyan paraméterezik esetleg a modulokat...
Próbálj ki egy saját kernelfordítást, látni fogod, mennyi opció van benne -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #104950 üzenetére
Hűű, ez tök jó Tibi! Köszönöm!
Elraktároztam. -
válasz
tordaitibi #104866 üzenetére
Jó ötlet, ezt átállítottam. A "System Update" frissítette az nvidia drivert, most már ez a verzió: 575.64
Kíváncsi leszek segít-e. A következő alkalommal ha csinálja, még azt próbálom ki, hogy a HDMI-t az alaplapi kimenetre dugom, hátha a Ryzen 7700-ban levő iGPU-val lesz kép.
-
válasz
tordaitibi #104818 üzenetére
Nem értettelek félre. 2025 van, minimálisan illik tájékozottnak lenni (vagy érdemes). Ha valaki nem foglalkozik azzal, hogy mi van a világban, az az ő baja (ahogy írtam, több területen is). Lehetősége, ha már használ internet, van megtudni ezeket.
A főnököd csak hallott már olyat a baráti köréből, hogy egy-egy cég kibertámadás miatt pénzt vesztett. Laci meg ha gépet tud összerakni, akkor csak olvas ezt-azt.
@Cpt. Pirk : WTF
Nekem úgy tűnt, hogy mindenhol a Gnome az alapértelmezett.
A Gnome meg szerintem pont erre való, egy alapot kapsz, és kiegészítőzd magadnak
(Ja, meg normálisan működnek a hálózati megosztások)
Apple is csak megszokás kérdése, részemről a második iPhone-t nyúzom, tök lehet használni, csak meg kell szokni. Android felületben jobb, az iOS meg pl. optimailzáltságban, de amire én használom, arra mind a kettő jó.
-
válasz
tordaitibi #104812 üzenetére
A Mint (magánvéleményem szerint) picit elbaltázta hogy nincs KDE
Nem baltázta el, egyszerűen dönteniük kellett a KDE kivezetéséről, mivel a Cinnamon, Nemo, Xapps saját projektcsomagjukra kellett az erőforrás. A Mate, XFCE még belefért emellett, de a KDE-Plasma Mintbe integrálása túl nagy erőforrást vont volna el. Nem sok választásuk volt.Akinek a Cinnamon nem elég testreszabható, az használjon KDE-s disztrót vagy rakja fel Mintre a Plasma-t. Amúgy aki kapásból kijelenti, hogy a Cinnamon nem elég testreszabható, az nem nagyon próbálgatta, szóval teljesen értelmetlen ezt így bárhol kijelenteni. Mondjuk a cikkíró is egyből keresett valami mást az interneten, ahogy írja, ahelyett, hogy a Cinnamon testreszabhatóságára keresett volna rá. Az a gond az ilyen okosokkal, hogy felrakja a Plasmat a Cinnamon helyett, ami nyilván csak elsőre tűnik olyan egyszerűnek, aztán az írást olvasva aki kipróbálja, az megállapítja, hogy ez így tök szar. Egy ennyire összeépített GTK DE-t nem lehet csak úgy pikkpakk lecserélni QT-s DE-re úgy, hogy egyből egy teljesértékű DE-t kapjunk. Egyébként is jobb a Cinnamont keverni a Plasmavál, a lehető legkevesebb KDE részt áthozva nyilván.
-
válasz
Azon kivul, amit hcl kollega irt, csak annyit teszek hozza, hogy biztosan nem minden Windows felhasznalo totalis idiota, ellenben egy reszuk egeszen biztosan az. Azt is meg tudom erteni, hogy az IT-sok kozott sem mindenki fogadja el a Linuxot, mert esetleg a Windows-t ismeri, adminisztralja 20 eve - nincs ezzel baj.
A baj akkor van, amikor valaki szol, hogy nemkene, ezert es azert, de hat a user sajat bevallasa szerint egy senki es miert pont nala utne be a szar. Aztan amikor beut, mindenki hibas, csak o nem es rohadjon meg az IT-s, meg a security-s, meg a Microsoft, meg mindenki is.
-
válasz
Felőlem mindenki úgy csinál hülyeséget, ahogy akar. Lehet nem tisztában lenni a közélettel, lehet magasról tenni az elektromossággal kapcsolatos biztonságra, KRESZ betartása opcionális, lehet outdated cuccokról bankolni, felőlem. (Csak az némelyikből gyakrabban lesz komolyabb baja valakinek.)
Pont ezen a környéken ne lenne olyan a lakosság fele, hogy a szakembernek se hiszi el, ha mond valamit? Pláne érteni nem akarja, mi miért van?
Meg amikor hibát tapasztal a működésben, akkor kidobja a cuccot (szigorúan kuka mellé vagy a kommunálisba), és rinyál hogy nincs pénze, de vesz újat.
Felőlem...Nem foglalkozok már ezekkel.
-
válasz
tordaitibi #104783 üzenetére
B+ Tibikomám, miattad írja fórumtárs ezt a rengeteg sületlenséget! Intenso SSD....áááááááááááá!
Ne említsd már az idén többen plííííííííííízzz!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104783 üzenetére
Cache-nek kiváló, míg szét nem hal.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #104785 üzenetére
Ezért írtam, hogy sokszor csak érzelmileg fontosak, mert nagy részüket sosem fogják még egyszer megnézni, hanem egyre csak halmozódik.
-
Zó
aktív tag
válasz
tordaitibi #104785 üzenetére
2,1 GB-os HDD-vel kezdtem 1998-ban, de akkor még nem nagyon lehetett fotózni telefonokkal, és az analóg kamerák mentek még. A korabeli képek és videók pedig minimális helyet foglaltak a bmp-ken kívül, mert röhejes volt a felbontásuk. Régen a kevés direkt spórolás nélkül is soknak tűnhetett.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #104772 üzenetére
Ez eléggé egyedi eset volt, ami nálunk történt, valószínűleg valamilyen szériahiba. Se előtte, se azóta nem láttam ilyet.
De amúgy 3-2-1-es szabály. A fontos anyag legyen meg legalább 3 példányban, 2 különböző típusú adathordozón, amiből egy fizikailag más helyen van. Ez a legkorrektebb, az más kérdés, hogy ez mindenféle szempontból drága mulatság tud lenni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dehogy, az optika halott. Kapni, csak minek.
SSD-t se, áramszivárgás, melyik meddig őrzi meg az adatot, ha évekig nincs bekapcsolva.HDD, de nem a gyártóban bízunk, hogy jót csinál nekünk, se nem a nagykerben-kiskerben, hogy szépen kezelik őket. A gyártó szart csinál, a szállítók pedig rugdossák őket, ebből indulunk ki. - - - > minél több, annál biztosabb, hogy túlél a backup is
Marha egyszerű.
Szóval linuxos vagy windows-os (vagy urambocsá, BSD-s) raid jellegű cucc ami szóbajöhet. Akinek nincs sok pénze, mirror-ozzon, vagy 6 használt-kisebb-olcsóbb HDD-vel raid6 jellegű dolgok, egyszerre 2 már tényleg ritkán hal.
-
válasz
Mi lenne egy korrekt backup és archív formátum, adathordozó ami megbízható?
Ne tegyetek már a sírba, ott van a kérdésedben a válasz! Ami megbízható.
A consumer kategória alja az nem megbízható. WD Green meg a Seagate HDD-k... Nyilván anno nem véletlenül volt pont dupla áron a WD Black HDD, az a consumer csúcsa, egy nagyon régi 640gigás még mindig megvan, amit egy Seagate-tel együtt tönkrevágott egy szutyok tápegység. A Seagate kuka, a WD Black meg életrekelthető volt, a keletkezett badsectorokat ignorálta és ketyegett tovább.
Egyébként ma már használt Enterprise/server kategóriajú SSD-t kell venni, ha nem akarsz gondot. Samsung SM883, PM883 és társai, de Micron, Intel/Solidigm, SK Hynix azonos kategóriájú SSD-i ugyanolyan jók.
Ha hulladékot veszünk, ne lepődjünk meg az élettartamán!
-
válasz
tordaitibi #104767 üzenetére
Ennyi.
Melóhelyen se nagyon döglöttek ezek. Nekem egy WD Green 3TB van külső házban (valamikor CD meghajtó ház volt, saját tápja van beépítve...).
@Cpt. Pirk : A backup megléte pont egy kezdőnek lehet fontos, még ha nem is RAID tömböt backupol -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #104767 üzenetére
Ilyen DVR-be szánt 7/24-es új HDD nálam nem ért meg 1 évet, pedig alig volt rá írva.
De, és ezt a többieknek mondom, kezdünk elmenni a haladó topic irányába.
-
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Úgy látom már van közös W11 bitlockeres múltunk is, főleg az első kettő ebből, ami érdekes lehet, bár Winesként lehet neked már nem új. A secure boot meg vagy-vagy. De majd kiderül, hivatalosan kompatibilis lenne...
Sok sikert a művelethez, legalább lassan már megtanulod a Linux Mint telepítését is.
-
válasz
tordaitibi #104741 üzenetére
Linuxon feloldható, azt tudom, az Ubuntu látja a BL partíciókat. Amúgy partíciót is lehet vele titkosítani
Viszont a kulcsot bemásolgatni minden mount esetén, az macera lesz -
válasz
Eszerint megy, de nekem ez meredek. Secure boot nyomogatása elég könnyen Windows újratelepítéshez szokott vezetni.
-
cigam
titán
válasz
Kompatibilis. Telepítés előtt azt ellenőrizd, hogy a bitlocker ki van-e kapcsolva. Plusz amikor telepíted ne legyen rádugva külső (USB-s) merevlemez
.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Akkor ezért ilyen rohadt jó a BF nálam 3050-en. Végre tudom.
(W10). -
válasz
Így van. Ez volt az, ami miatt kell neki a 8. genes proci meg a TPM2.0.
Sajnos ezt nem lehet a userre bízni :S@Bici : A Steam OS nem Wine-n futtatja, ha minden igaz, a Valve-nak van saját platformja
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem rég járt nálam egy W11-es laptop, azon valamelyik izoláció biztosan nem volt bekapcsolva alapból, csak már nem tudom melyik. A tulaj biztosan nem állított át benne semmit.
-
válasz
tordaitibi #104634 üzenetére
Igen. És ha pl. laptop, akkor nem tudod elrakni amíg updatel. Vagy ha lejárt a policyben meghatározott idő, akkor mindenképpen úgy áll le, hogy updatel.
"Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül."
Nem tudom, nekem az Unattended leállítás ÉS indítás közben, de az se jó, ha bármelyik közben, mert mindig akkor fog, amikor sietsz. Egyedül a KDE-ben van normális updater, amiszépen futás közben feltesz mindent. (Vagy ha van ilyen Gnome, XFCE-re, akkor jöhet. Anyámnak pl. írtam update scriptet, az indulás után 5 perccel a háttérben lefut.@Dißnäëß :
"Mert a VM-eket, vagy egyéb "játszós" Debianokat csak minimálba felteszem gyorsba, aztán annyi. "
Azt én is. Nyilván a célnak megfelelően beállítom.
" Nem akarom őket bántani, de vagy fiatalabb dzsenzík, vagy elfáradt veteránok, stimm ? "
Így van, és pl. IT szakemberek isAzaz, IT-ban dolgozó szakmunkások, inkább.
@Sh4d0w : WTF, ez melyik és min? Mert Debianon nem nyögi.
@Cpt. Pirk : Erről mesélj, mert nekem soha nem csinálta a háttérben, csak indulás/leállás közben.
@ubyegon2 : Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot. Meg különben minden Linuxon a verzió egy bizonyos csomagállapot
@fekete.puma: Redhat alapú a Fedora desktopon. Meg én pár munkahellyel ezelőtt használtam rendes Redhat desktopot is. Egész jó volt.
-
válasz
tordaitibi #104622 üzenetére
Mondanam, hogy erthetok az ervek - csak a Linux desktop felhasznalasanak merteke nem indokolja a valtoztatast*. Meg mindig alapvetoen egy szerver OS-rol beszelunk, amihez tarsitottak egy grafikus alrendszert annak mintajara, ahogy korabban a CDE letezett a kereskedelmi Unix rendszerekhez. Marpedig szerveren nemhogy kenyelmetlen, hanem alapveto kovetelmeny, hogy a user ne csatolgasson csak ugy fel es le, hiszen akkor mi akadalyozna meg pl. egy malicious usert (legyen kulso, vagy belso), hogy a sajat toolsetjet csatlakoztassa az adott rendszerhez, vagy eppen valassza le az adatlemezeket a megtamadott rendszeren? Meg egy kerdest azert felvetek: melyikbol van tobb a publikus interneten: a Linux szerver rendszerekbol, vagy a desktopokbol?
*Tudom, erre az a valasz szokott jonni, hogy amig ilyen a rendszer, addig nem is lesz ez az ertek nagyobb, de tulajdonkeppen nehany usert leszamitva senki nem erdekelt abban, hogy ez valtozzon. Az enterspajz gyartok corporate rendszert akarnak, a Canonical mar megcsinalta a Linux-vilag Windows-at, monsieur Lefebvre csinal egy kenyelmes, de security remalom Mintet. Ketseg ne ferjen hozza, utobbi ketto is maga fele hajlitana a Linuxot, ha tudna, a Canonical ugye folyamatosan probalkozik, elobb a Mir-rel, majd a snap-pel, a Mint meg persze a kenyelemre hajt, verlazito mertekben.
-
válasz
tordaitibi #104607 üzenetére
Azt el teccik felejteni, hogy amikor Linuxhoz keszul a desktop GUI, meg nem voltak okostelefonok, mi tobb, meg a mobiltelefonia is igen draga volt, nem volt szempont az UX. Manapsag meg nem kell valtoztatni rajta, mert a userek mexoktak mar az elrendezest - es ugye azt is lattuk, mi a vege annak, ha valaki egyesiteni akarja a mobil es desktop vonalat.
Desktopnal pont elfogadhato a folyamatos szogeles, szervernel viszont nem. Nem keszult szeles tomegeknek egyik desktop Linux sem az egyetlen Ubuntu kiveve - meg is latszik rajta.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
tordaitibi #104607 üzenetére
Értelek és megértem a véleményedet tíszteletben is tartom.
Mindenki azt a rendszert használja,amit éppen szeretne,erre ezt tudom most is mondani.
#104608 fekete.puma -
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #104548 üzenetére
Nálam csak 20 GB van, +10 GB még a különböző eszköz installok miatt, de csak 365 napra. Megnéztem tegnap a csomagárakat 1700 FT VPN-el egy hónapra 400 GB. Lehet, hogy ez marad akkor.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #104540 üzenetére
Itt szerepelnek azok is amiket használsz. [link]
Azt szokták ajánlani, hogy 2 böngészőt érdemes használni, az egyiket a (privát) böngészéshez, ezekre nem raknak pl videó letöltő stb...bővítményeket, a másik a közösségi platformokra.
VPN alatt hollandiából bejelentkezve a saját Google, Facebook fiókjába, vajon ki lehet... -
cami][us
senior tag
válasz
tordaitibi #104540 üzenetére
Bazzeg. Ráférne egy kis ricing.
#104535 Már el is felejtettem, hogy a Google Earth létezik.
Nálam megy FF alatt is komolyabb akadás nélkül, viszont látszik hogy a webgl ezen az oldalon bugos a rókás böngető alatt.
-
válasz
tordaitibi #104536 üzenetére
Az Egde Chrome
Annyira, hogy ugyanazok a kiegészítők jók hozzá.
Nekem Chromium lenne, de mivel az nem volt hajlandó GPU-n lejátszani videót, mentem FF-ra. És hát ja, adatvédelem azért itt valamennyire van, legalábbis alapszinten nem szolgáltatok a Google-nek"Vagyis lehet a kínai meg Redmond is ugyanannyit monitoroz és kémkedik mint a Firefox vagy bármelyik társa."
Nem. Meg hát uBlock, Ghostery erre való.@Petya XT : Nextcloud pl., jól integrált Linuxon, és akár otthon is futtathatod a szervert, ha van min.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Az Edge egy nagyon jó kis böngésző, biztonságos, és funkciógazdag. Én is szeretem. Kellene valami felhőt néznem, mert kifogytam a Mega ingyenes fiókjából, a OneDrive-ra gondoltam, hogy az jól lehet nekem. Mivel gyakran használom, akár vissza is tehetném a Windows-t napi használatra.... Nem tudom, hogy a OneDrive integrációja milyen linuxon, Windows 11-en biztos nagyon jó, ezt tapasztaltam.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Ez Linux topik és nem Windows vagy Google Android, hogy ott mi van ne keverjük ide.
Vannak teszt oldalak amivel lehet ellenőrizni a böngészőket, szóval azt állítod, hogy mindegyik egyformán jó, vagy sz@r, megérzésre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A lány, aki átformálta az életem 2
- Jövedelem
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 512GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- HP 15-dw0101nl - i5 8275U - 15,6" FHD - 8 GB DDR4 RAM - 512 GB NVMe SSD - billentyűzet hibás
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest