Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Itt a Panther Lake és az Intel rendkívül sokat vár tőle!
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- iPad topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csixy #107188 üzenetére
Próbaképp lemásoltam az ubuntu efi bejegyzést, vagyis 2 tökegyforma ubuntu lett az efi-n.
Reboot és mindkettőt kilistázza és mindkettő indul.Az a nagy feneség hogy ha az egyik 18.04 lenne, a másik meg más évjárat
akkor a uefi választómenübe megy a fejvakargatás hogy melyk melyik.
Nekem kiírja az eufi a név után hogy milyen lemezen van, így ha be van dugva a hordozható Ubi is akkor is tudom melyik melyikmert az egyik
"ubuntu (WDC480...blabla" a másik meg
"ubuntu (WDC1000...blabla"
De ha egy lemezen vannak, vagy mint előbb másoltam az efi-bootbejegyzést akkor mindkettő ubuntu (WDC480... és így csak tippelni lehetne ha élesbe menne. -
válasz
csixy #107184 üzenetére
Szia kipróbáltam, átneveztem az EFI-n az "ubuntu" bejegyzést, bármire vagy ha 1 karaketrt is hozzáírtam az én UEFI-m nem tudja elindítani.
Kilistázza még azt is ha átneveztem "tibibacsi_ubi1804" re de nem írja ki mellé a lemezt amin van az efi.
Így nem bootol.Próbáld ki neked lehet okosabb a uefid.
Más, komolyan mondom itt némelyek fanatikusabbak mint egy ölni képes Orbán hívő.
Csak a Debian, csak az Ubuntu, csakamint csakasamussd, csakastb.
ez szar az fika, amaz hányadék, emeznek bibiiiii több hibajegyzéke van, bebeeee az enyém izé akármi, nálam jobban mozog az egér, nekem jobb a bencsmarkom, de mostfigyi,
az én apukámnak meg Cascoja van bizony
Még szerencse hogy nincs a topikb fullfan Arch vagy valami más hívő, itt már vér folyna a monitorbólTémára vissza, viszont az én uefim (bibiibííí bebebeeee ez tudja
), a fostalicska mini pc-m uefije el tudja indítani a Windows10-et akkor ha az efi bootbejegyzést átteszem a C meghajtó gyökerébe (fullfanoknal leírom linuxul, hd0,gpt3) és törlöm a efi partíciót, megtalálja a 3. NTFS partíción és elstaroltatja .
Ez nekem igen újdonság mivel tudtommal a uefinek fat partíció kell hogy felismerje rajta az efi bejegyzéseket.
linuxot nem tudja mert szerintem mega a rgub nem tud ntfs-ről tobábbmenni. -
cigam
titán
válasz
csixy #107172 üzenetére
Azt az aprócska tényt nyugodtan hagyd figyelmen kívűl, hogy a Cannonical az Ubuntu fejlesztése közben, renget program(csomag) fejlesztését/javítását adja át/vissza a közösségnek, amit pl. a Debian is használ.
Upstream fejlesztés: A Canonical fejlesztői rengeteg javítást és újítást közvetlenül az upstream projektekhez küldenek (pl. Linux kernel, GNOME, systemd, Mesa, GCC). Ezek így automatikusan eljutnak minden disztribúcióhoz.
Debian → Ubuntu → más disztrók: Az Ubuntu a Debianra épül, és a Canonical által készített javítások gyakran visszakerülnek a Debianba. Innen pedig más Debian-alapú disztrók (pl. Linux Mint, MX Linux) is profitálnak. -
válasz
csixy #107116 üzenetére
Szerintem ezeknél a tipusoknál nem nagyon tud okosat mondani a HDS, általában értelmetlen industrial, server SSD-ket nézegetni vele.
Ez a Kioxia/Toshiba HK4-E 1.6TB nem egy könnyen pusztuló tipus a 8,76PB TBW-jével, de a lényeg, hogy 2D MLC NAND-os!
Szerintem túlél bennünket simán!
-
growler
őstag
válasz
csixy #107052 üzenetére
Ha meg akarsz róla bizonyosodni hogy a GRUB az MBR-ben van,
akkor írd felül az MBR-t.
Live rendszer alól:
sudodd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=512 count=1
Az /sdc helyett, természetesen a live rendszer alól mutatott
eszköz azonosítója.
Ha ez után nem indul a rendszer,de szeretned hogy induljon,
akkor chroot-al tudod újratelepíteni az MBR-be a GRUB-ot.Szerk.: Tibi!... Kissé lekéstem!
-
-
válasz
csixy #107018 üzenetére
Na ez az a felállás, amit nem szoktunk ajánlani (többes számban írom, mert már más is szólt érte). Egy lemezen a Windows meg a Linux és közös az EFI partíció is. Ilyenkor szokott Windows Update után behányni a GRUB, aztán jönnek fel a fórumra a pingvinek, hogy hádemé? Azért, mert ezt el kell fogadni, hogy így működik. Mindkét rendszernek legyen külön, saját, szuverén lemeze aztán ennyi.
-
-
growler
őstag
válasz
csixy #107048 üzenetére
Régebben volt 1 kísérleti telepítésem - EFI-s telepítésnek indult.
gpt part. tabla, 300MIB Fat32 particio + /, /home, Cserehely.
De!! - A rendszerbetöltő helyének a eszközt (dev/sda) adtam meg.
A telepítés lefutott, majd engedélyezett CSM mellett indult a rendszer.
Ha tiltottam a CSM-et,(csak UEFI) még a boot választóban (F12)
sem jelent meg az eszköz. (Amire nem sokkal előtte telepítettem
a rendszert.) -
válasz
csixy #107044 üzenetére
Nem lehet, hogy a GPT redundancia szórakozik veled és a tartalék boot adatokból dolgozik, mivel észrevette, hogy sérültek a boot fájlok?
Szerintem bogarászd át ezt a doksit: UEFI Specification 2.11
különösen a GPT redundancy részt meg a recovery részeket. -
-
válasz
csixy #107036 üzenetére
Értem én, amiket írsz, az se lep meg, hogy GPT-re is lehet Legacyban telepíteni, csak nem értem az értelmét esetedben. De a feltett kérdésekkel nem nagyon foglalkoztál, erősen onlywrite módban vagy.
Az is vicc, hogy felmerül az SSD kérdése ebben a kérdésben, de az is, hogy eltávolított rendszerindítót használna a rendszer. Nézz körül kicsit, ahogy előbb említettem is. Mi van a Boot mappában, megnézted már? Szerintem onnan bootol a rendszer, hiába variálasz azzal a tök értelmetlen grub particióval.
Anno nekem jól jött volna, mikor az utolsó telepített disztrót letöröltem egyazegyben, hogy utána is bootolt volna a főrendszerem. De nem tette.
-
-
válasz
csixy #107032 üzenetére
GPT-re legacy telepítés , majd bios_grub partíció törlése.
Ez a fából vaskarika megoldás amúgy miben jó? A GPT/Legacy párost nem minden szereti, például anno két Samsung SSD közül az egyik nem volt hajlandó szóba állni velük. De ez a bios_grub meg főleg mi a manó? Mire kell ez?
Már egy ideje UEFI-ben tudok csak telepíteni, de mindig a Boot mappába lévő GRUB volt a rendszerindító, az sem kizárt, hogy csinálsz ilyen nem tudom mit és a telepítő ezzel úgy van, mint a portás a sasmadárral és ugyanúgy a megszokott helyre rakja a Mint a rendszerindítót. Nézted már ott amúgy?
Az főleg fura, hogy felmerül az SSD közrejátszása, de annak ehhez semmi köze, a dataset management igen kifinomultan dolgozik a Samsungokban és jellemzően idle-ban küldi ki a vakegeret. Ez a pár hetes új 7B2QJXD7 fw sem az SSD hibás működését javítja egyébként, az előzőnél is valami magas hőfokot logolt a rendszere a Samsungnak, ott se volt nagyon más gond. A 870 EVO badsectorosodása volt igazi kellemetlenség utóbbi időben a Samsungnál.
Ja és a Linux Mint régebben szeretett saját EFI-ba dolgozni, nem szeretett közösködni, így akár az LMDE-nek is lehetnek hasonló hisztijei.
Szóval mi a ragya ez a bios_grub partíció és minek az?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
csixy #107029 üzenetére
Ne temesd egyből, de én ilyet még nem tapasztaltam.
Olyat viszont már igen, hogy a vacsiúj, nullkilométeres, fóliás Samu EVO870-em elkezdett lassulni, HD Sentinel meg bad sector-okat kezdett jelezni, most 40-nél jár és meg is állt itt.
Szar gyári firmware - frissítenem kellett a legújabbra, azóta jó, de a legyártott bad sector-ok már megmaradnak.
Mindenesetre remélem garod van rá, de kívánom, ne legyen semmi baja, hanem jöjjünk rá a rejtélyre
-
IstvánLászló
őstag
válasz
csixy #107018 üzenetére
Szia csixy ! Szép estét kívánok.
A gpartedben látom a particioidat a képen amin a /dev/nvme0n1p1 en van Ő az efi particiód és fat32 fájlrendszerrel a /boot/efi 320 MB és 43.79 MB-ot használ a rendszered és a beállitott - flagja boot,esp és Ő róla bootol a rendszered,szerintem mivel azt is látom hogy Wndows is van szerintem UEFI-ről dual-bootolsz és te kiválasztod azt hogy melyik rendszerd is bootoljon.ezt én így gondolom a dualboot-nak a kapcsán mondani..
A /boot/efi ben tárólja a rendszered az UEFI-nek a boot lehetőségét,egészen is addig - mig felűl nem íród,vagy tőrlőd az egész-tartalmát.#107020 tordaitibi erről meg is fejtkeztem amit most mondasz,szerintem ez sem lehetetlen és ígazad is van.
A gépemen én is tudok így bootolni is ha éppen kellene,de mivel nálam nincsen win használatban,így nekem nincsen - szűkségem a dualboot megoldására. -
-
-
-
válasz
csixy #106759 üzenetére
Szerintem nem a gazdapartició méretétől függ a dolog, ill annyiban, hogy ha azon van a tmpfs, temp meg akármilyen cache-ek, akkor az szabhat határt az indított műveleteknek, de elméletileg sok mindent lehet külön particióra tenni, így nem a kisméretű rendszert terheli. Mondjuk gyakorlatban már fogalmam sincs, mit hogyan érdemes, ezeréve variálgattam ilyenekkel még az FSTAB-ban rakosgattam a temp meg tmpfs-eket. Nyilván igen lényeges a RAM mennyisége! Mondjuk esetedben furmányos lehet a helyzet, mert hajlamos vagy az egész rendszert RAM-ba erőltetni.
Ilyen régi FSTAB mentéseket találok...
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
-
válasz
csixy #106751 üzenetére
De az Mint, nem Debian
@fekete.puma : Egy kezdőnek elég elrettentő az is, hogy az összes Samba, non-free firmware, gvfs, fuse, stb. csomagot kézzel tegye fel...
@sh4d0w : "ha nem fontos, hogy mindenbol a legujabb legyen, a Debian teljesen jo. "
Testingben elég új mindha nem fontos, hogy mindenbol a legujabb legyen, a Debian teljesen jo. en. A bugok is
Itt Testing minden, ami Debian. HDMI-n hol van hangom, hol nincs(Ugyanaz a bug Alpine Edge-n is van... hello pipewire devs
)
-
-
-
válasz
csixy #106529 üzenetére
Gondoltam, hogy a Trixie számát biggyesztette az LMDE mögé.
Ezek a gombamód szaporodó *fetch valamik a legfeleslegesebb idegesítő segédappok szerintem.
Bár lehet nem is olyan egyszerű neki a disztró pontos megnevezését kiírni.
Kíváncsi lennék Tibikomám ezeréves Ubuntujára mit írnak ki ezek a csodák, mert az aztán már nyomokban se nagyon Ubuntu 18.04.
-
válasz
csixy #106503 üzenetére
Ez eredeti vagy már farigcsáltál rajta? Azért kérdem, mert időben nagyot ugrottunk, ahogy nézem...LMDE 13.0
Van, ahol még a LMDE 7 is csak beta verzió.
#véntoj/ventoy
Nemrég láttam itt Ventoy-os operatívkodást, no azt is mellőzném, mert fura dolgokra is képes. Ha már pendrive-ról próbálgatunk, telepítünk, akkor arra célszerű kiírni közvetlenül az ISO-t.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
csixy #106069 üzenetére
Értelek ezt nem is egyszerü megoldani és lejött hogy éppen viccelsz.
#106070 ubyegon2
Ígen igy igaz én csak is a segítő szándékom miatt több rendszer is van fenn és nálam külön három Hdd-n,amit a tesztelös gépemenben biosának a boot menűjéből tudom inditani a rendszert,teljesen elkükönitve és igy biztósan nincsen kavararodás,tömören ezt tudom mondani.
További sok szépeket kivánok és kitartást a törpenyuszi-hoz és sok örömöket.
-
válasz
csixy #106072 üzenetére
Inkább megtanítom Linuxozni, néha felugrik nézegteni a displayt, de azért csak azt várja, hogy rácuppanhasson a kábelra! Szerencsére Zbooknak jobboldali bemenete van, így egyből el tudom hárítani a próbálkozásait!
Lehet kipróbálom azt, hogy Windowst bootolok, akkor szerintem a noti közelébe se megy! 🐇🫨🙂
-
válasz
csixy #106069 üzenetére
Plusz megelőzésre kisteherautónyi párna! Ma például Ördi áttörte a kanapé alá bújás védelmét, ami sok huzatfogó párnával van megoldva, egész délelőtt harc volt emiatt és újra kell tervezni a lakás nyuszivédelmi rendszerét!
Sajnos rettentő akaratos és soha nem adja fel...
-
válasz
csixy #106062 üzenetére
most bios mod után kutatgatok .... hátha sikerül végleg tönkretenni a gépet ....
Az szinte biztos!
Ha itt az imént említett BIOS verzió van, akkor az van, én hinnék a support.hp.com oldalnak! Ennyire nem unatkozhatsz...
Ahogy nézem, nem is régi ez a BIOS, május 5-én adták ki.
Csak a HP weboldaláról származó PC BIOS frissítéseket telepítse. Ha más oldalakról telepít BIOS-frissítéseket, az adat- vagy funkcionalitásvesztéshez vezethet.
Zbookhoz ilyen Interactive BIOS simulator-t találtam! 82 oldalas doku csak a BIOS-ról....agyam eldobom!
-
válasz
csixy #106060 üzenetére
...ez a win11 telepítő nyakát kitöri
na végre Te is haladsz a korral! Egyébként is okos 5let winteleníteni a gépeket, ahogy pár hete írták, a jó ki SSD-ket elégg megnyúvasztotta a Win11 upgrade.
Szegény HP250G7 is fellélegezhet végre, a Zbook 15 G5 is igen hálás nekem, mióta megmentettem az ördög OS-étől!
-
ViZion
félisten
válasz
csixy #105937 üzenetére
Supergrub disk. Összeszedi, h mi bootolható és csinálja. Windowst daisy chain-re rakja. Ha a win loader sérült, akkor ez sem lesz megoldás.
janos666: nincs valami home servered, amin egy Frigate + Go2RTC futna? Azok kezelnék szépen a problémát, csak akkor rögzítene, ha indokolt (amit beállítasz), karban tartaná a mentéseket (hány napig őrizze meg, stb...)
TordaiTibi: OK, nekem régi és wifis nyomtatóm van, ahhoz sincs rendes linux driver, másikét kellett neki megbarkácsolni. Ha ez vígasztal, 15 éve a wifi, a bt, de még a hang is legalább ekkora szopóág volt. Ahhoz képest most 2 kattintás 1 gombnyomás... 1 laptop volt nemrég, aminél a wifi nem működött instant, de Mint-el azzal sem volt gond.
-
válasz
csixy #105799 üzenetére
Dehogy ijesztjük el! Mindig több alternatívát kap, aki megkérdezi, milyen Linuxot próbáljon ki Win után, plusz ha telepítés után, használat során lesznek kérdései, nagyobb eséllyel kap jó válaszokat egy régi bevált, sokak által használt disztró esetén.
Sokaknak raktam fel utóbbi években Linux Mint Cinnamont a gépükre Win helyett és simán elvannak vele azóta is. Mivel ez az Arduin Flatpak alapú, nem biztos, hogy ki tudod írtani belőle, de főleg nem célszerű egyből ilyennel indtani egy totál kezdőt!
Ha érdekli a old-dog fórumtársat a Linux Mint, akár megnézegetheti a Linux Mint kézikönyvet, kifejezetten hasznos kezdőknek, rengeteg képpel részletesen leírnak benne minden szükséges lépést.
Ilyen képek segítenek a folyamatban:
Érdemes megnézned, hogyan lehet kiválasztani a megfelelő tükröt az Arduinban és a Linux Mintben.
Melyik kezdőbarátabb?
-
válasz
csixy #105609 üzenetére
Nekem se volt vele bajom, Trixienek viszont igen! Elég sokat variálgattam rajta, hiszen azért is raktam fel még nyár elején, az nVidiás csomagok kutyulásával ki is nyírtam, de mivel Debian, így egyetlen konzolos parancs helyrerázta. Szóval nem kényes a kinyirásra.
Amúgy frissíthetsz nyugodtan, ha nála csomagkezelőt használsz, az még nem fogja az új került felrakni, én is külön futtatták update után az apt-tal, az felrakta, reboot után minden super.
ennyi volt a frissítendő csomag....
Upgrading
==============================================================================================
Package: Old Version: New Version: Size:
aspell-nl 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 872 KB
bash 5.2.37-2+b4 5.2.37-2+b5 1.5 MB
bind9-dnsutils 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 165 KB
bind9-host 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 55 KB
bind9-libs 1:9.20.11-1 1:9.20.11-4 1.2 MB
busybox 1:1.37.0-6+b2 1:1.37.0-6+b3 485 KB
debianutils 5.23.1 5.23.2 92 KB
dirmngr 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 384 KB
e2fsprogs 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 591 KB
gnupg-utils 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 194 KB
gpg 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 634 KB
gpg-agent 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 271 KB
gpg-wks-client 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 108 KB
gpgconf 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 129 KB
gpgsm 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 275 KB
gpgv 2.4.7-21+b2 2.4.7-21+b3 241 KB
hunspell-nl 2:2.20.19+1-2.2 2:2.20.19+1-3 1.5 MB
idutch 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 917 KB
libc-bin 2.41-11 2.41-12 637 KB
libc-dev-bin 2.41-11 2.41-12 58 KB
libc-l10n 2.41-11 2.41-12 739 KB
libc6 2.41-11 2.41-12 2.8 MB
libc6-dev 2.41-11 2.41-12 2.0 MB
libcap2 1:2.75-10 1:2.75-10+b1 29 KB
libcap2-bin 1:2.75-10 1:2.75-10+b1 36 KB
libcom-err2 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 25 KB
libext2fs2t64 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 213 KB
libproc2-0 2:4.0.4-8 2:4.0.4-9 66 KB
libss2 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 30 KB
locales 2.41-11 2.41-12 3.9 MB
logsave 1.47.2-3+b2 1.47.2-3+b3 25 KB
openssh-client 1:10.0p1-5 1:10.0p1-7 985 KB
procps 2:4.0.4-8 2:4.0.4-9 882 KB
shim-signed 1.46+15.8-1 1.47+15.8-1 329 KB
shim-signed-common 1.46+15.8-1 1.47+15.8-1 15 KB
wdutch 1:2.20.19+1-2.2 1:2.20.19+1-3 1.2 MB
==============================================================================================
Kept Back, Will Not Be Upgraded
Package: Old Version: New Version: Size:
linux-image-amd64 6.12.32-1 6.12.38-1 13 KB
-
válasz
csixy #105611 üzenetére
Szia nem, mivel nekem így teljesen jó és ami működik azt ugye ne rontsuk el
Olvastalak ott köszi a tippet.
Utoljára 7 éve flesselgettem telefonokat, nem akarózik már ebbe belemerülnöm router vonalon.
Öregszek... már nem vágyom semmi kihívásra, múltkor katasztrófahelyzetként éltem meg hogy az autómon kiégett a fényszóróizzó és ki kellett cserélnem. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #105305 üzenetére
Hopp, ez bejött ;-) Mármint a letöltés - felülírás. A telepített (csomagkezelő) yt-dlp 200kb volt!!! Érdekes... Amit letöltöttem, az meg 35MB :-) Valamit tud ez a Mint is! ;-)
Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy lehet-e valamit kezdeni a kezelőfelületével, hogy látni is lehessen. Vagy egyszer beállítom szemüveggel, aztán a beviteli mező a letöltendő linknek meg a Download gomb látszik így is ;-)
Spóroltam pár GB-ot, amit aztán hetente 2x frissíteni is akar a masina ;-)Köszönöm!
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #105305 üzenetére
Ezt is próbáltam régebben is, meg most újra: van vele egy olyan apró probléma, hogy a 200%-ra méretezett asztalon így néz ki, és emiatt totál használhatatlan.
Persze átméretezhetném 100%-ra, de akkor elő kellene venni a szemüvegemet, hogy lássak valamit, annyit meg nem ér ;-)Mióta nem vagyok hajlandó lemondani a 4k monitoromról, a linux használatáról egy régi ismerősöm kedvenc mondása jut eszembe naponta többször, miszerint: "Nem rossz, csak a jótu' kib**ott messzi áll!" :-)
-
-
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
csixy #105091 üzenetére
Használja a Windows-t megvette a letöltő programot azon is letöltheti a yt videókat.
Telefonon is le lehet tölteni NewPipe alkalmazással, igaz csak 1080p-ben de a feliratokat is leszedi.
Valószínű, hogy online letöltővel is le lehet szedni, meg meg más módon is.
Mi a probléma? -
válasz
csixy #105083 üzenetére
Már lassan ízzítják a LMDE7-et, kb a 22.2-vel egy időben jön, ha jól emlékszem a Linux Mint havi blogjára.
Anno annyi szó esett itt a topikban a yt-dlp témáról, hogy már fejben simán megvolt, mit kell csinálni, sajna követni kell folyamatosan az eseményeket, ennél nem elég, ha egyszer felrakod, aztán működik.
Nem lenne ez Tibikomámnak se bonyolult, csak ugye ezeréves Ubuntuval van összenőve...
-
válasz
csixy #104829 üzenetére
Hát ugye tudnak beszélni...no most nekem van viszonyítási alapom és azt mondom, hogy ebben a kérdésben a T-REX nyuszi verhetetlen előnyökkel bír. Nagy ritkán morog, de akkor már tényleg vigyáznom kell, mit csinálok.
Salzburg jobb, mert arról már hallotam...
Viszont gondolom, amikor ezeket a csudadisztrókat hegesztgeted, akkor amúgyis megsüketülsz ideiglenesen.
-
-
válasz
csixy #104827 üzenetére
Nincs olyan, hogy öregedő nej!
Kapnál a pofádra, ha olvasná a topikot!
Nagyon jól néz ki az asszony, egész jól átvészelte melletted az évtizedeket. Sajna mi már így nézünk ki jól, de mit akarsz már!?
Néha megrettenek hajnalban a tükörképemtől, de előbb-utóbb azért felismerem magam...lehet vasaltatni kéne a képemet, de nem nagyon yachtozom, így nem akkora a gond... -
válasz
csixy #104529 üzenetére
Ez is egy módszer
Én letöltöm az ISO-t a home szerverre, és már lehet is bebootolni. Kézzel, vagy menüből.
Itthonon kívül meg nem szokott kelleni telepíteni, de vihetek akár iPXE-s cuccot (mert hát pl. egy Debian vagy Ubuntu simán települ mezei netről is, az itthoni is ezt csinálja, ha PXE-ről települ, és akkor mindig a latest jön le), vagy pendrive, ha kell. Nyilván van, csak egy átlagos telepítéshez nem kell semmi.
" Nem kell PXE, sem virtual gép, csak egy bootolható gép torzó."
Ezek nem függnek össze. PXE-ről a legtöbb dolog tud bootolni.BTW nem tudom, a Ventoy hogy működik, de USB-s Debiant (tehát nem live, hanem USB-ről futó) meg lehet oldani úgy, hogy MBR és UEFI is megy ugyanarról a cuccról. Mondjuk macera, de utána akármin megy
"Feltalálhatnák már a 2in1 USB meghatót ami egybeépített USB hub és két pendráv"
Sztem multi kártyaolvasó lesz azLegalábbis mintha külön eszköznek látszana
(De szerverekben láttam már dual SD kártyás OS tárhelyet, az is megfelelne neked. Viszont az IDSDM PCIe-s...)
-
válasz
csixy #104342 üzenetére
Ez jó, tesztelni pont megfelel
Pl. a tabletre, bár nem hinném, hogy kevesebbet kér, mint egy Alpine. -
-
-
válasz
csixy #104187 üzenetére
Most éppen nincs miről bebootolni, de amúgy látta, GPT is volt rajta (néztem MBR-el is), az EFi partíció Fat32, de ha a telepítő jól hozza létre, akkor gondolom a típust is belövi EFI system-re.
Az Alpine telepítője pl. zúzza a diszket, és beparticionálja, az valószínűleg jól hozza létre.A Linx1010 tabletemen volt ez, hogy a 32 bites loaderrel az Alpine nem bootolt, de ha egy Ubuntu telepítőről elindítottam, és bebootoltam az eMMC-n levő Alpine-t, akkor annak a Grub installja szépen összerakta magának. (De ott látszottak az eMMC partíciók...)
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104083 üzenetére
De ez egy elég új FRITZ!Box , a legújabb firmware-el. Amúgy meg wifi-n csak a telefonok lógnak, meg esetleg a gyerekek laptopja - táblagépe, ha itthon vannak, minden más (számítógépek, tévék) kábelen.
(Mondjuk nem tudom milyen opció lehet az, amitől csak FF alatt akadoznak a videók, más alkalmazásokban meg nem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #104074 üzenetére
300/30Mbit-es dsl, stabilan tudja is... A 4k HDR Netflix videók stabilan mennek akkor is, amikor a gyerekek is itthon vannak, meg én is filmezek, szóval három egyszerre. Ja, minden Gbit-en kábelezve, és FRITZ!Box 7590 a router.
És most éppen egyedül vagyok itthon, aztán szórakozik... -
válasz
csixy #103910 üzenetére
Nem tudom, csináltam-e valamit, de ahol ecceri homeuser keresné, ott nem volt semmi, viszont prtscr+Shift vagy Alt vagy Ctrl gombok kombójára meg működött. Az is lehetett gond, hogy a Dell Latitude 5520 felső gombsora totál káosz volt nekem. Zbookon még nem próbáltam, mivel a Képernyőkép app komfortosabb sokkal, alapból mentés előtt el tudom nevezni a screenshotot, kiválaszthatom hová mentse...
-
-
-
-
-
-
-
válasz
csixy #103690 üzenetére
Biztosan nem akarod bepróbálni? Én a configok nagy részét csodálattal adózva szoktam érintetlenül hagyni, főleg amikbe ilyen íj formájú karakterek vannak.
Viszont ebben az apt.conf.d fájlban a
NeverAutoRemove
résznél lehetne operatívkodni, max kihúzza a rendszer alól az összes kernelt, de ha így lesz, kicsit polírozod a recovery skilledet, no mondd már...APT
{
NeverAutoRemove
{
"^firmware-linux.*";
"^linux-firmware$";
"^linux-image-[a-z0-9]*$";
"^linux-image-[a-z0-9]*-[a-z0-9]*$";
};
VersionedKernelPackages
{
# kernels
"linux-.*";
"kfreebsd-.*";
"gnumach-.*";
# (out-of-tree) modules
".*-modules";
".*-kernel";
};
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
csixy #103680 üzenetére
“UEFI mentes a BIOS-od?”
Igen.Live linuxot bootolj be és a gparted segítségével tudsz garázdálkodni. Útban lévő jelölőket leszedni, gondolom a recovery partíciót törölni, új partíciót létrehozni, satöbbi.”
Úgytudom ha törlöm a 3. Windows partíciót
msftres
nem fog elinulni a Windows.
köszi! -
válasz
csixy #103679 üzenetére
Azért azt látod, hogy ez nem a csomagkezelő/frissítéskezelő által felrakott kernel volt? Szerintem a generic verziókat rakja fel a csomagkezelő, nem a hwe-ket. Nálam alapból csak 6.8-as kernelekkel operál a rendszer(nem én, hanem a rendszer!). Szóval akkor újra, ha nem a rendszer saját csomagkezelője frissíti a kerneleket, hanem belenyulsz, akkor amit nem a rendszer ajánlott upgrade-re, azoka nem is fogja leszedni az autoremove.
Épp javasolni akartam, hogy kezdd el bogarászni ezeket pihenésképpen...
Nálam is ott vannak a 6.11-es kernelek, de a rendszer azokat nem piszkálta, csak a 6.8-asokat. Nyilván Te innen manuálisan kattingattál rájuk.
-
válasz
csixy #103676 üzenetére
Az érdekes, mert a nala configban is van kernel eltávolítással kapcsolatos beállítás. Nálad ez már volt nemrég, valami kutyulást sejtek...akkor az volt, hogy az autoremove se szedte le őket. Ezek hivatalos tárolóban lévő kernelek, gondolom és nem külön raktad fel őket.
Mi van, ha a fenti screenshothoz hasonlóan minden bejelölést visszavonsz és úgy futtatod a nala-?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Mos, főz, takarít ez a furcsa figura
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Itt a Panther Lake és az Intel rendkívül sokat vár tőle!
- Elemlámpa, zseblámpa
- Battlefield 6
- Építő/felújító topik
- Renault, Dacia topik
- Hobby elektronika
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 128GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 16GB 500GB 5300M 4GB macbook garanciával hibátlan működés
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest