- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #104310 üzenetére
Pls srácok, erre van az https://prohardver.hu/tema/linux_felhasznalok_off_topikja/friss.html
Linux felhasználók offtopicja, használjátok. Dobjatok egy linket rá, ha új téma van aztán biztosan megyünk oda is beszélgetni róla.
-
-
-
-
-
válasz
Rowon #104196 üzenetére
Kártyaként. Ilyen compute module van Pi-ből is.
Az az N100 meg, a fogyasztás nagy része a monitor
Ez az x5 itt kevéssé alkalmas használósnak, nagyon lassú az eMMC. Nem is arra való. Most pl. akkutesztet futtattam volna rajta. (Az meg jelenleg a Pi-n megy.)
-
válasz
Rowon #104195 üzenetére
LattePanda Mu cserélhető kártyákkal. Ezek is érdekes cuccok, csak már drágák.
https://www.lattepanda.com/lattepanda-mu -
válasz
Rowon #104192 üzenetére
Ja, én bagóért jutottam hozzá, ismerőstől
Nem pont ilyen, csak ez az architektúra, azonos proci, azonos eMMC. Mint @tordaitibié.
@tordaitibi : Itt pont az a bajom, hogy akármit csinálok, az EFI sem látja, és a Grub se látja az eMMC-n levő partíciókat. Azaz : magukat a partíciókat látja, de hogy filerendszer lenne rajtuk, azt nem. (A két boot* cucc nem látszik, csak az mmcblk0p1..p3.)
A működő-döglődő darabon meg bootol ahogy kell.
(Közben megnéztem a Linx1010 tabletet is, azon sincs a két boot* eszközön semmi, az is ugyanez a cucc, csak még gagyibb BIOS-szal, az legalább viszi a 32 bites EFI-t. Illetve olyat olvastam, hogy a boot* partíciókat lehet használni, de nem kötelező bootoláshoz.)Az EFI shell lehet a két boot* partíción, nem lepne meg. Mondjuk az lehetne updatelni
Mondjuk az a bajom, hogy kipróbáltam régebbi Linux telepítővel is, az az által kreált partíciókat se látja az EFI. De az igazi baj az, hogy a Grub se. Az ugye tök független mindentől. -
-
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103874 üzenetére
Van pár ami tetszik de végülis nem fontos . Az alap témák is szépek .
Más kérdés ! KDE connect-et használ valaki iphone-al ? Most küldök át egy videót de baromi lassan megy ! 128 MB a videó és 25-30 KiB/s-el másol ! Azt írja 1 óra van hátra. Androiddal is ilyen vagy csak megint az ios ( már nagyon utálom és várom mikor vissza megyek androidra ) szivat ?
-
Necronom
senior tag
válasz
Rowon #103868 üzenetére
felreertettel...engem nem erdekel az win XP ..kicsitse
az h ez ugy nez ki az pont hidegen hagy
pici eroforras, pici oprendzser....
en az oprendszerrol tudni se akarok h letezik es bocsi elore is ha valakinek a lelkebe masznek, de nem all szandekomban....eskuszom
nem akarok bibelolni semmilyen oprendszerrel...jojo most ezzel kell de mar eltelt 2 ev okes ennyit raszanok
tenyleg szeretnek mar valami olyat, ami
keves eroforrassal beeri
egyszer felrakom, beallitom es ugy marad, okes a bongeszok tolem frissulgethetnek amig ezt magatol csinalja
nekem nincsen szuksegem ilyen olyan uj holmikra ra...jojo sokan mondjatok biztonsag
de ha egyszer fent van es megy, nalam az mar 6-od rangu dolog, mert nincs semmise rajtanagyon jo pelda erre csixy munkaja fentebb
o ebben eli ki magat, en meg nem...en a gepet hasznalom jatekra, o meg az oprenszerrel jatszik -
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103816 üzenetére
Vitualboxot nem szeretem mert nem olyan. Nem adja át a sebességet és a használati élményt. Majd holnap kipróbálom és ha törli akkor törli úgysem belakott rendszerek mert csak 1 napja vannak fent. Ha törli akkor utána rakom fel a kubuntut és a mintet meg a zorint mert azok tudják a mellételepítést. Mindenképpen kipróbálom mert érdekel.
-
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103810 üzenetére
Ha böngészőből letöltve telepítem az minek számít ? Például plex médiaszerver, emby szerver . Megnéztem és deb kiterjesztésüek a böngészőböl letöltött programok .
#103812Rowon
Filmek sorozatok médiaszerverek [link] ami gépen fut és bárhonnan eléred szinte bármilyen esközről . Letölt minden adatot a filmhez . -
válasz
Rowon #103433 üzenetére
Köszi, tényleg nagyon szép kis törpe, itt a képen kicsit el van rondítva. A legtöbb törpenyuszi lelógó fülű, azok is eszméletlen cukik!
Fura az Ubuntu debian bázisa, mert hibrid
az alap, nem egyetlen testing/unstable verzióból áll.Linux Mint 22.1 Xia base: Ubuntu 24.04 noble:
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ cat /etc/debian_version
trixie/sid
Az ebben lévő táblázat is hasonlóan mutatja. Nem találom azt a leírást sajna, ahol elég jól, de könnyen érthetően leírták, mely részek min alapulnak.
-
-
válasz
Rowon #103397 üzenetére
Szandekosan jatszod a hulyet, hogy te magad sem tudod, mit szeretnel csinalni? Mert ha ebben azert sikerul megallapodnod magaddal, akkor azert nagyjabol meg is tudod fogalmazni, mit keresel...
Egyebkent a kereses tovabbra sincs megtiltva, meg a chatgpt kerdezese sem, tehat tovabbra is arrol van szo, hogy a szajba ragott informacio kell, csak ne kelljen egy fusalat sem arrebb tenni erte.
MOD: mi fog tortenni, ha nem olyat toltesz le? Nuklearis haboru, ehinseg, saskajaras, mindmeghalunk?
Ezt meg csak ugy itt hagyom:
-
-
válasz
Rowon #103190 üzenetére
Ügyesen kihagytál egy fontos kérdést: Mire jó az a "meghajtóválasztó", amivel nem tudsz meghajtót választani?
fekete.puma
Az egész onnan indult, hogy páran megkérdezték, hogy melyik linux kezdő barát. Mire kórusban rávágták, hogy Mint. Egy _kezdő_ aki nem látott Linuxot, azzal fog szüttyögni, a partíciónálással. A Windows eddig megcsinált neki mindent, next next finish.
Igen előbb utóbb jó lenne ha megtanulná mi a difi az MBR, és a GPT partíció séma között, hogy mekkora EFI partíció van szükség, és mire is kell neki egy ilyen. De ez már korántsem a kezdők szintje. Ő csak használni akarja, ahogy a Windowst. -
Warton
őstag
válasz
Rowon #103139 üzenetére
Nagyon örülök neki!
Nekem végül úgy sikerült, hogy feltelepítettem a drivert és feketelistáztam a nouveaut, így nem volt más választása és a prop drivert kell használnia.
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #103137 üzenetére
Ad képet, egészen addig, amíg az OS el nem kezd működni.
Telepítésnél is akadt a dolog, csak aztán elvesztettem a türelmem és átmentem radeonra. Kompatibilitási módban ment.Most feltettem a drivert, de gondolom alapból a nouveaut használja, lehet valahogy force-olni, hogy a prop drivert használja?
-
-
-
válasz
Rowon #103048 üzenetére
Ez kicsit megtévesztő, mert a Nemo gyorsan átmásolja a cache-be, tmpfs vagy TEMP akárhová és azt látod, hogy ő végzett is, viszont a háttérben még megy a kiírás sokáig a cache-ből a penre. Ha vársz egy ideig, akkor fogja jelezni kis felugróablakban, hogy a másolás befejeződött, kihúzhatja a pendrive-ot!
Ugyanez a kisablak ugrik fel, mint mikor egy particiót leválasztasz:
-
válasz
Rowon #103046 üzenetére
Jól tippeltünk, ez a 8,2MB/s átlag nagyon lassú a 10 éves Sandisk Extreme 121MB/s írási sebességéhez.
Ki kell várni a másolást, sajna addig nem nagyon érdemes kihuzingálni.
Ma meg már olyan árakon vannak a valóban gyors pendrive-ok, amennyiért már inkább veszel SSD-t külső házzal.
-
-
válasz
Rowon #103036 üzenetére
Semmi baja, csak nem a rohadtdrága kategória! Nem nézted a Lemezek/Disks alkalmazással az írás sebességét?
Amíg át nem írja penre cache-ből a rendszer, addig nem húzhatod ki, lassú peneknél nagy fájlokkal simán 5-10 percig is eltarthat az írás.
10 éve vettem egy normális pendrive-ot, ami kb 50x gyorsabban írt, mint amit addig használtam és kihullott a hajam, mire végzett az írással:
Amúgy az f3 csomaggal is lehet tesztelni. Noble universe tárolóban is benne van a csomag.
-
growler
őstag
válasz
Rowon #102998 üzenetére
A GParted copy/paste opciói az e2image-t használjak a háttérben.
Es csak Ext2,3,4 fájlrendszerű partíciókon működik.
Csak a foglalt szektorokat másolja. [link]
A céleszközón elő kell készíteni a partíciókat.
Ha a forrás partíció nagyobb mint a cél partíció, akkor zsugorítani
kell, különben a paste inaktív marad.
Másoltam már így rendszert, de a Fat32-es /boot/efi
partícióra chroot-al kellett telepíteni a rendszer betöltőt. -
válasz
Rowon #102944 üzenetére
Ha már elektronika meg off,
Az teljesen más.
Az egy szilícium alapú eszköz, amit össsze sem lehet hőtűrés szempontjából hasonlítani egy kémiai folyamatokkal operáló valamivel. Amiket nagyon befolyásol a pillanatnyi hőmérséklet.
Némely szerverprocira 100-105C fok van megadva, és 10 éve ketyeg nonstop ezen a hőmérsékleten.
Találkoztam 45 évem alatt több olyan tranzisztorral ami a melegedése hatására szó szerint kiforrasztotta magát.
Gondolj bele ha a lábain 150-180C fok volt (itt olvad a hagyományos ólmos cin) akkor belül a félvezető minimum 200 fokos de inkább több volt. És túlélte. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102815 üzenetére
Teljesen rendben van. TV alatti gépen váltotta a Manjaro a Mint-et, mert az Intel DP-ra kiadott hang(nem akarom elhinni, hogy csak engem érint) csak borzalmas 22-es Mint alatt. El is engedtem. A Gnome pörgős, a videók, és a rendszer teljesítménye teljesen rendben vannak. 12 éves HDD-vel.
Friss, ropogós.
-
fekete.puma
tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102579 üzenetére
Én azt látom, hogy szándék sem igazán van. Funkcióbővítés helyett csinálnak keyloggert a böngészőből(nyilván ez túlzás picit), mellette van egy világbajnok hitvány körítés az egészhez.
Itt volt az MI chatbot. Opcionális. Valahogy olyan dolognak éreztem, hogy maguk sem biztosak ebben az egészben... ez a baj.Pedig a kicsi forkok megmutatták, hogy hogyan lehet életben maradni. A Waterfox a SURF(odoh)-el, a Librewolf is a DoH kiszolgálókkal(Mullwad, Quad9, stb.). Nem kell nagy dolgokat csinálni. De itt semmi nem történik, várják a csodát. De az csak úgy nem jön. Mi lesz, ha a kugli bevágja a sarkát?Nade reméljük főnixként támad fel, mert kiokoskodtak valamit.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102576 üzenetére
Még a Manjaro Cinnamon-ban találkoztam vele anno először, meg most a napokban feltettem a.deb-et, kíváncsi voltam, hogy mi változott.
Szerintem a beállítása komplikáltabb, mint a társainak, az általános fül viszonylag szegényesebb. Kerestem a DoH beállítást, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy nincs benne. De volt, csak nem ottAz érdemi beállításokat a
vivaldi:settings/security
oldalon lehet babrálni, nekem ez is újdonság volt. Nem rossz böngésző, csak nekem szokatlan.Suttogva: nem tudom a FF-nak mennyi van még hátra. Évek óta tart a lejtmenet. Gyanítom, lesz mozgás a linux disztróknál is hamarosan ez ügyben. Én azért elengedtem a Brave telemetriát, meg a hibajelentéseket... legyen valami linuxról is... Szerintem nekem a róka ennyi volt. Nem az adatvédelem miatt, hanem azért, mert a Brave körbeszaladja. A Vivaldi nem tűnt kifejezetten gyorsnak, de a FF-nál fürgébb, bár ezt így megítélni nyilván nem tudom, úgy éreztem. Fent hagytam, a tárolót is hozzáadta szépen, megpróbálom én is használni, bár erősen szokni kell.
cigam:
úgy értettem, hogy fúzióban, valamelyik nevesebb céggel, az sem baj, ha sok pénzük van. Nem feltétlenül VPN, bármi más is jó, csak végre pénz álljon a házhoz. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102573 üzenetére
...sokkal jobban örültem volna, ha valami hasonló lépés a Mozillának jutott volna eszébe
. Megpróbáltam tegnap átrágni magam a frissített adatvédelmi dokumentáción, de be kell valljam, olyan nyakatekert módon van megfogalmazva, hogy nem is értettem a felét. Zavaros.
Persze semmi baj a Vivaldival. Jön a pénz a Protontól. Ennyi. Ezért bánom, hogy nem a Mozilla húz meg hasonlókat. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102568 üzenetére
Proton VPN-t ajánlom, mert ingyen adják
Sajnos semmivel sem ad többet, mintha a Proton Free csomagot használnád. Az integrálásról annyit, hogy nagyon régóta elérhető, mint kiegészítő, többek között a Brave-hez is. Mondjuk nem sok értelmét látom, ha simán telepíthető, márpedig telepíthető, akkor az egész rendszered "bedugod" mögé, nem kell a böngészővel vacakolni. Ez a Vivalditól ügyes marketing volt, de semmi extra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #102474 üzenetére
Én ezt úgy csináltam egy bash scriptben crontabból futtatva, hogy rsync a forrás meghajtót egy másik meghajtóra mentette napi szinten, de inkrementális mentéssel. Aztán ezen kívül havonta egyszer péntek este csinált egy tar.gz fájlt az egészről, hogy ne csak az inkrementális mentés legyen meg, biztos ami biztos.
A tar.gz teljesen jó ilyen célra és paraméterezhető, hogy hány cpu szálat használjon, amit úgy látom 1-el kevesebbre érdemes venni mint ahány van és akkor a tömörítés közben is használható marad a gép.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #102474 üzenetére
Állítólag a tömörítés garantálja, hogy az adat veszteségmentesen megmaradjon.
Ez annyiban igaz, hogy a tömörítők leellenőrzik a fájlok cheksumját, szóval elméletileg kitömörítés után biztos, hogy ugyanazt a fájlt kapod, mint amit betömörítettél. De ettől függetlenül még megsérülhet a fájl menet közben, pl. fájlrendszer vagy diszkhibából kifolyólag.
Én nem szoktam tömöríteni, de amúgy nem rossz ötlet. A zip, rar, és a 7z annyiból előnyös, hogy komplett könyvtárstruktúrákat is tudnak tömöríteni, míg a gzip, a bz2, zstandard, és az xz csak egy-egy fájlt. Ha az utóbbiakkal akarsz több fájlt tömöríteni, akkor össze kell raknod először egy fájlba, erre való tar.
Aztán arra is figyelni kell, hogy a választott formátum megőrzi-e a fájlok/könyvtárak jogosultságait, tulajdonosát, esetleg a symlinkeket is. Ezt a tar alapból tudja. A zip, rar és 7z közül nem tudom, melyik tudja ezeket, arra emlékszem, hogy a 7z pár éve még nem tudta.Én így első körben a bzip2-re szavaznék.
-
lanszelot
addikt
válasz
Rowon #102301 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat.
Valakivel még mindig kevertek.
Linuxról semmit se tudok, nem hogy okoskodnék róla.Amit írtam azt se olvastátok el, csak nekem estek.
Ott van az első írásomban, amre válaszoltam, hogy mit szeretnék.Ha egy rendszer a laptopomon 2szer kifagy az azonnal kuka.
Ha órákig tart a neten megtalálni a választ egy egyszerű kérdésre annak a közössége/támogatása gyér, vagy nulla.
Ezekhez nem évek kellenek, hanem pár óra.
Nem érdekel a linux világa, egy OS kell windows helyett, amit könnyen tudok használni.
Nem tanulni akarom, hanem használni Azt is leírtam mire.
Egyszerű legyen: nem a rendszert akarom bűvölni, hanem a rendszer szolgáljon engem. Ha újra kell rakni nem akarok napokat simizni. Felrak, használ, kész.
Erre 1.5 nap igenis elég volt
Felraktam az OS -t, frissítettem, felraktam apache-t, majd php-t, vs code-t , írtam egy teszt php filet, megnyitottam.
Ha ez nem ment gördülékenyen, kuka.
Felrak, megakad, töröl, másik. Nem erőltetem, van millió.
Régen a W10 volt ilyen, felrak, és nem kellett driver, se állítgatás, szenvedés. Ez oda lett a w11-el, ezért váltok.
A rendszer szolgáljon engem ne én a rendszert.
Ha van 10 percen programozni ne a rendszert kelljen matatni 9 percig. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Rowon #101940 üzenetére
Na oké. De akkor mit, amihez van támogatás és minél nagyobb közösség?
A Minttel nem bírok egyszerűen megbarátkozni. Viszont bármelyikre rákeresek, mindegyik disztró így vagy úgy fikázva van. Ubuntu bugos, meg a szakértelem helyett a fejlesztőknél a homokozás és a bőrszín számat. Az Manjaronál valami bootos hülyeség... az endeavournál valami frissítéses móka. Stb. -
.-..-.
tag
válasz
Rowon #101932 üzenetére
Lehet valamikor rálesek egy üres laptopon.
Most már ~3éve rá vagyok fixálva az Arch-ra és eddig nagyon bejött.
Nyilván van 1-2 meglepi mondjuk egy DE verzió frissítésnél, viszont az is elég hamar rendbe van téve a fejlesztő oldalon és lecsorog a repo-ba rolling lévén.(A következő tervem valami systemd free cumó kipróbálása lesz, ha egyszer úgy lesz időm, ahogy most nincs)
Más: jééé, mindenkinél eltűntek az aláírások
-
-
.-..-.
tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101868 üzenetére
Miért gondolod ezt?
Én nem vettem észre különbséget használhatóságban.Engem tegnap a Tumbleweed "mentett meg". Fedora Silverblue alatt akartam Ansible-t használni, ez egy olyan progi, amivel sok gépen lehet egy-egy műveletsort lefuttatni. A Fedorás Ansible folyamatosan elakadt a 2-3. gép után, úgyhogy Distroboxba feldobtam egy Tumbleweedet, abba az Ansible-t, bekonfiguráltam a Sambát (WINS támogatás, winbindd, stb.), aztán elindítottam a folyamatot, szépen végig is ment az összes gépen.
-
-
-
-
válasz
Rowon #101790 üzenetére
és Cigam.
Dehogy lesz itt farokmérgetés.
Nem egy kategória.
Nekem semmi de semmi szükségem egy atomerőműre.
Nekem arra van szükségem hogy minden menjen a gépen, média, weboldalak és ne kelljen várom 5 másodperceket mire megnyitok valamit. Csendes legyen mert a munkaidőm 70%-át egy 3-4 négyzetméteres bodegába töltöm.
Takarékos legyen mert gyakran megyek akkuról ha nincs áram.
Ezekből látható hogy cipelem magammal.
És ezeket maradéktalanul kielégíti egy mini pc, én soha nem voltam hardcore gamer.
A vita amúgy egy Core2 és egy pl. Intel J4125 közöttii eltéréseken folyt, az előbbi hasznáhatatlan, az utóbbi teljesen megfelel nekem és még pár 10millió átlagfelhasználónak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Medence topik
- Autós topik
- Milyen POS terminál szolgáltatót válasszon egy mikro- vagy kisvállalkozás?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Torrent meghívó kunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Everest / AIDA64 topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Mini PC, tiny PC HP Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest