- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ROG Xbox Ally X: Összefogás
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rowon #107423 üzenetére
Ha már kurzor, tudnál olyat ajánlani ami inverz?
Ami valóban inverz azaz pont fordítottja a színe mint a háttér ami előtt épp van. Valami Fedora-core6-inverse amit használok még ez a legjobb de sajnos fényévekre van a Win inverz kurzortól. Azt azonnal észreveszem bármilyen háttér előtt, ez sajnos csak valami ál-inverz. -
cigam
titán
válasz
Rowon #107411 üzenetére
Azért még küzd pár kihívással. [link]
Az LMDE telepítéséhez egy meglévő LVM partícióra először el kell távolítania azt az LVM kötetekből és csoportokból, amelyekhez tartozik
Vagyis kizárólag tiszta telepítés lehetséges, és előtte menteni kell az adatokat is ha ugyanazon a (törlésre kerülő) köteten vannak. -
válasz
Rowon #107396 üzenetére
Így van. A MX biztosan aranyos keverentyűs eredetú rendszer. Lehet hogy stabil is és tud egy két érdekes dolgot. DE !!!! Én is a LInux Mint 22.2 rendszert ajánlom, sőt bátrabbaknak semmi plusz nehézséggel az LMDE 7 sokkal tisztább szárazabb érzés és mindezt a Debian annak köszönheti, hogy létezik egy Linux Mint és az ubuntu, meg a debian, meg a linux mint. Szóval a Linux Mint mindenek elótt, de abból is inkább a debian az LMDE 7-es.
-
cigam
titán
-
Necronom
senior tag
válasz
Rowon #107400 üzenetére
nem talaltam olyat ami csk a telepitot inditana el, szerintem pont olyan, amikor bedugjuk a kesz pendrive es itt tart, raadaskent nehany meg is kerdezi indulas elott, hogy telepiteni szeretned vagy kiprobalni, de persze kiprobalas alatt ott az ikon, ha megis telepiteni szeretned
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rowon #107325 üzenetére
Én a clamav-ot azért tartom, hogy le tudjam linux alatt a windows-os fájlokat ellenőrizni! :-) (Hálózati meghajtó - bár ott a NAS saját maga csinálja, a gépemen meg az USB-s meghajtókat) Régebben meg, amíg rendszergazdi voltam, levelezőszervereken a levélmellékleteket is ezzel (is) ellenőriztettem. De hogy a linux _munkaállomásokat_ veszélyeztető nullához közelítő számú kártevőn mit tud ellenőrizni, azt nem tudom... Egy linuxos szervert meg nem vírusirtóval véd az ember. Persze lehet, hogy tényleg nagyon eljárt felettem az idő, és totál hülyeséget beszélek... ;-)
-
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107255 üzenetére
Azt a Windowszal való relációra értettem. Szerintem jó, hogy próbálják kihozni, amit lehet, de én is főleg Minten játszom. Van geforce-os gépem (nyilván sokáig windowsos volt), az bármilyen disztróval alulteljesítt a kissé gyengébb Radeonnal szerelt Minthez képest (sőt van, ami el sem indul rajta, mert Nvidia, bár ritka, mint a fehér holló).
-
válasz
Rowon #107274 üzenetére
A Tibi által linkelt cikkből van: https://sqmagazine.co.uk/linux-statistics
Legalul van 39.1%-nyi "unknown" disztró... na most akkor az micsoda?
Ezért mondom, hogy biztos, hogy ez nem reális. Nem lehet mérni a disztrók százalékos megosztását.
Egyébként nem tesz különbséget asztali és szerver disztrók között. -
-
-
válasz
Rowon #107261 üzenetére
Nem is az erőforrások miatt, inkább hogy nincs kompatibilitási probléma. Mint- nek sztem sokkal régebbi gép is elég lenne.
A relatíve sok RAM, igaz az is, hogy illik a géphez, azért is döntöttem a 64- re. 32 azért még elegendő, úgyis hogy sok tabot hagyok nyitva 2 böngészőben, jópár prog-folyamat fut, aztán rányitok egy PCEm- et.
Ki tudja, lehet hogy 1-2 év múlva már jól fog jönni a 64. -
válasz
Rowon #107256 üzenetére
Csak olyan HEDT bakancslistás volt, végül megvettem. Régi és rengeteg pozitívos kollégának elmertem utalni a lóvét, már nem annyira drága, bár only hobbigépnek azért luxus egy átlagjövedelműnek.
Itteni haszon-tapasztalat is lett legalább, hogy X299- en is príma a Mint, gondolom a Debian is jó lett volna(de ahhoz még láma vagyok).Win98- hoz vettem amúgy, a vadállat Intel maggal le tudnám alázni a Zen2- őt 3DM01- ben, de két dolog miatt nem megy, Win98 felmegy, de ebben a lapban nem kap IRQ- t 98 alatt a 7800GTX. A 7900GTX- em pedig meghótt(megpróbálom javíttatni), bár az sem fog erőforrást kapni. Efeletti videóhoz már nincs 98 driver.
RAM meg azért 64Giga, mert kell Win11 alá(meg a modern XP is látja -128- ig-), 4x16 modul, és van még 4 foglalat, így egyszerűbb lesz 128- ra bővíteni.
Mindegy, DOS, XP, Win11, Linux hobbigépnek rendben van.
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107243 üzenetére
Persze, be lehet kalkulálni, de a különbség mérséklése még érthető. Láttam egyébként már olyan teszteket, amelyeken éppen a linuxos megoldások teljesítettek 1% low-ban jobban, de nem tudom megítélni, hogy ez mennyire általános.
Egyébként pár BIOS-beállítás valószínűleg nagyobb csodát tesz, mint valami überdisztró. az Above 4G Decode, és ha tudja a BIOS (az előbbi engedélyezése vagy akár frissítés után), a Resizable BAR kit tudja simítani a kényesebb játékokat. Ugyanazon a gépen nálam Windowszal ezek kevésbé kellettek, mint Linuxszal, talán a Proton külön meghálálja.
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #107236 üzenetére
aki Linuxon akar játszani, annak úgyis elég lesz a 100 FPS helyett a 80 is aztán kész.
Már miért? Linuxon a kevesebb is több? Vagy nekik úgyis mindegy? Vagy legyen nekik mindegy, és kész?
Szerintem jobb, ha eldönti mindenki maga. Nyilván nem azért jöttek ki a handhelden a SteamOS és a Bazzite fölényét kihozó összehasonlítások, mert ne számítana. El lehet fogadni persze, de nem mindegy, hogy mekkora, illetve egyáltalán van-e teljesítménycsökkenés. Többek között ezért is szokás Radeont ajánlani.
-
válasz
Rowon #107236 üzenetére
Van stabil alaprendszer is, meg tweakelt is, tudsz választani. Most ha valakinek pl. Lenovo Legion laptopja van, az lehet, hogy örül a Nobarának, mert gyárilag van benne patch, ami ad némi pluszt ezekhez a gépekhez. A többieknek meg ott a gyári Fedora (vagy bármelyik másik disztró).
-
válasz
Rowon #107220 üzenetére
Azért nem feltétlenül.
A Nobara például a kernelt is patcheli, hogy több eszközt támogasson: https://wiki.nobaraproject.org/#modificationsA Fedora alap csomagjaiból is nagyon sokat patchel, az USB-t tuningolja, több controller támogatását is előtelepítve hozza, stb...
-
válasz
Rowon #107220 üzenetére
Ha kicsit jobban megnézzük, az 1563 darab garászdisztró semmiben nem tér el a szülő illetve a forrástól.
Ami azonos az a csomagkezelés, annak módja, annak a szerverei , lts vagy rolling meg jópár alapbeállítás.
Példa, a Debian szigorúbb, partíciót-lemezt csatolni csak sudoval.
Ubuntuba ez tökautomatikus.
És itt mi az eltérés...? 1 azaz egy darab konfigfájlban 2 sor. Aztaaa, ez aztán a másik disztró...
Az hogy mennyire dolgozik az 1R user keze alá, mennyire van teltűzdelve kényelmi, vagy éppen fapados funkciókkal, nos az teljesen disztrófüggetlen.
A többi, hogy debian ubuntu arch vagy valami egzotikus, az semmi nulla mert bármelyikből faragok pont olyat mint bármelyik másik.
Bármire tehetek cinnát kde-t xfce-t, nyílt vagy zárt divert, bármilyen kismillió szoftverrel bővíthetem, tehetek rá bármilyen témát, akármit.
Bármelyikbe integrálhatom a flatpaket vagy a snapet, bármit amit egyáltalán már kitaláltak linuxra.
Bármelyiket lebutíthatom egy terminálos szerverré.
Kiherélem a kernelt, csinálok belőle router firmware-t.
De minek mert ezeket már valakik régesrégen megcsinálták, én csak élvezem a kész építőkockák egymásra rakosgatását és az ebből születő készterméket.
Tudomásom szerint a lényeg, a kernel szinte ugyanaz.
Akkor tulajdonképp abszolút nem is értem már ezt a disztrómizériát.
Fogok egy bármilyen alapot, rárántok egy KDE-t. Telitűzdelem sporttal foglalkozó widgetekkel, a bármilyen böngészőbe beállítok alapnak focis linkeket.
Asztal háttérképnek meg egy stadiont.
Beállítok egy bugyilila témát fehér elemekkel.
És nini...
Készen is van a lilafehér "tibibácsi_hajrá_újpest" disztrója, de kérésre elkészítem a hajráfradi disztrót is!
Én meglátásom szerint ennyi ez a nagy garázsdisztró készítés meg kismillió al-al hobby disztribúció.
Azt raksz össze amit csak akarsz DE!! ez nem a te érdemed! Hanem azoké akik az alapokat már megcsináltákl Te csak összelegózod az építőelemeket. Mint pl. a BlackPanthert. Vagy bármelyik másik menőbb diszrtibúciót.
Bizonyára nem ilyen egyszerű meg eléggé sarkítottam de nem járok messze az igazságtól.
Ehhez hogy idáig eljussak agyban kellett majdnem 8 év. És tuti hogy igazam is van nagyon sokmindenben. -
-
fekete.puma
aktív tag
-
válasz
Rowon #107064 üzenetére
Legnépszerűbb...? Az nekem kevés
[innen kimazsoláznád] a nem SB. disztrókat? Megköszönném mert tényleg csak hasraütöttem.Ezekbe még nincsenek benne a garázsdisztrók amikből van vagy 500, igaz hárman legalább használják ezeket. Az alkotó, a tesója meg a haverja becsületből
"Akkor használj normális rendszert."
Nyelvtanilag és stilisztikailag a "használj" 1.számra (te, azaz itt én) utaló felszólító módból arra következtetek hogy nekem szól, mert különben a "használjanak" (ők) többes számú felszólító módban írtad volna. De biztosan csak kapkodtál, semmi gond.
ÉN ubuntuzok (ugye ez is támadási felület a fanoknak mert egy fostalicska bloatware snapförmedvény, az is hülye aki ilyet telepít) ami teljességgel SB. kompatibilis, úgyhogy tessék átírmi a mondatot hogy azokhoz szóljon akik nem sb. compatible disztribúciókat telepítgetnek.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Rowon #107066 üzenetére
Ezt általában azok mondják akiknek nincs
Pedig ez teljesen igaz...
Nagy fájlok mozgatása, vagy csinálj egy rendszermentést, hogy egyformán végez-e, virtuális gépek, videóvágás, rendelés.
Gondolod, hogy a több mint 10X írási és olvasási sebesség nem jön ki?
Nem csak a rendszerindítás és programbetöltés számít. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
Rowon #107063 üzenetére
Ezt általában azok mondják akiknek nincs.
2-3 hónap után visszaváltanál, éreznéd azt használat során. [link] [link]
Nekem bőven elég lenne a lassabb is, mert alig használom a windows-t azt is virtuálisan.
Rendszeresen használnám a windows-t, akkor biztos nem a lassú SSD-re raknám, mikor ott a jelentősen gyorsabb. -
válasz
Rowon #107060 üzenetére
Okés, viszont nem tudok elmenni amellett hogy jelenleg 2025 év végén a disztrók, értem ezalatt sufni és garázsdisztrókat is,
kb. a linux disztrók 60-70%-a NEM tud secure bootot, nem kompatibilis.
A zászlóshajók és leszármazottaik egy mélységig igen de Vérpistike EnyimLinuxDistro-ja és még 100 meg nem.
Akkor...? -
válasz
Rowon #107051 üzenetére
Nem a grub hány be hanem elsőnek teszi be magát a win bootloader.
ezt helyrehozni nem ördöngősség.Én legalábbis életembe nem láttam olyat hogy magát az efin lévő grubot vagy linuxos indítóbejegyzést ledarált vagy felülírt volna. Egy W11 se meri ezt megreckírozni.
Így néz ki egy dual, illetve trial (W10-W11-Ubuntu) efi bejegyzés, az összes Windows csakis kizárólag a Microsoft és a Windows könyvtárakba irkál, az Ubuntuba életetébe eszébe nem jutna.
Konkrétan a EFI/Microsoft/boot alatt van a bcd és a winloader.
Nem olyan mint a linuxok hogy minden OS külön bejegyzést hoz létre ez EFI alatt hanem a Microsoft/Boot könyvtárba van a bcd amibe beleirkálják magukat az akárhány windowsok.
A történet lényege hogy Redmond bekeményített a secure boot háza táján és valóban nem indult secure boot környezetbe a Linux, ha bármi kis gebasz volt az aláírással.Kikapcsol SB. mellett a hiba nem jelentkezett.
Helyretették, lazítottak szigoron. -
válasz
Rowon #106978 üzenetére
Ettől függetlenül mára igencsak változott a helyzet. 10 éve mindenesetben kaptam egyáltalán nem működő alkatrészeket, ma pld az igen régi(Win98 komp) wifi stick is működik, mellette pedig a relatíve már modern alaplapra integrált is.
'98 környékén emléxem hogy az Awe32 hullámtáblára csak a #620- as cím volt elérhető, nekem kellett a C forrásba bevésnem a #640- et, majd kernelt fordítanom.Ma már teljes mértékben helyettesíthető a Windows a Linuxal általános felhasználásra. Eddig minden lényeges kedvencem megy Linux alatt, sőt még az agyatlan hentelős 2009/10 SSamHD is, ami azért már zabál nemkis erőforrást.
Ha a mai modern gépeimet a Win majd esetleg kitiltja végleg, és nem lesz kedvem mégújabbat venni, megvan a megoldás, emiatt is ismerkedem az új disztrókkal. A Win meg maradhat offline gamera, vagy akármire, arra frissítetlenül is jó.
-
válasz
Rowon #106976 üzenetére
Jók ezek, éjjel kipróbáltam. Picit kár hogy többnyire csak a szabályosan belepakolt programok működnek, a parlagról behúzottak is némelyik, de az a ritkább. Így mindegyiket ide is be kell telepíteni. Nem mintha a mai meghajtók esetén ez túlnagy helyfoglalás lenne, főleg a régebbiek, melyeket én kedvelek.
-
-
-
-
válasz
Rowon #106402 üzenetére
Ha flatpakot indítok el, akkor pedig a legfrissebb flatpakos Mesát?
Nem, hanem amelyiket a flatpak csomag készítője megálmodta. Ha a csomag készítője a 25.0.7-et adta meg, akkor a flatpak csomag azt a verziót fogja használni, ha a 25.2.2-t, akkor meg azt. Hogy a rendszerben milyen verzió van telepítve, az ettől teljesen független.
Ha beírod, hogy flatpak info com.heroicgameslauncher.hgl, akkor a "Futtatókörnyezet" sorban látnod kell, hogy milyen runtime-okat használ.
-
-
growler
őstag
válasz
Rowon #106279 üzenetére
A Fingwit egy új Mint alkalmazás az ujjlenyomat-hitelesítéshez. A felhasználók ujjlenyomatukat használhatják:
bejelentkezéshez, képernyőfeloldáshoz, sudo parancsok végrehajtásához, adminisztrátori jóváhagyás (pkexec) esetén.
Ez főként a modern laptopoknál jelent kényelmi és biztonsági előnyt, ahol már eleve beépített ujjlenyomat-olvasó található. [link] -
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #106238 üzenetére
Nekem pont a minap kellett csinálnom egy FreeDOS-os pendrive-ot, hogy tudjam frissíteni laptopon a BIOS-t (fwupd-vel nem működik akksi nélkül), szóval jó az másra is a nosztalgián kívül
Linuxnál amúgy nagyon nem mindegy az sem, hogy az iskolákban, államigazgatásban (esetleg könyvtárakban) mi megy. Mondjuk, nem tudom, hogy van-e már az Accessnek bármi értelmes linuxos alternatívája, de őszintén szólva államigazgatásban sem találkoztam annak idején ott dolgozva bárkivel, aki hazsnálta volna. Sok gépen fenn sem volt, mert Word és Excel mindenre elég.
Egyébként nekem úgy tűnik, hogy jellemzően használt laptopokra, összeszerelt asztali konfigokra is dob rá Windowst kérés nélkül a kiskereskedő. De amúgy spórolni vágyóknak van linuxos laptop akár az eMAG-on is
Mondjuk, bírom, hogy disztribúciót sehol sem írnak, csak annyit, hogy Linux, csak sejtem, hogy nem Arch lesz az.
-
válasz
Rowon #106244 üzenetére
Lehetne persze, de vagy hülyék hozzá vagy nem is érdekli őket, épp a kis számú érdeklődés miatt.
Amúgy addig volt Linux Mint OEM verzió, amíg árultak saját gépeket is a Mintesek, nem is figyeltem, van-e még ilyen... mintha valami kooperáció lenne egy másik egyedi notiépítő céggel.
-
válasz
Rowon #106238 üzenetére
Plusz nyűg Linuxot rakni a gépekre. a Dell régóta Ubuntut rak a notikra, de saját optimalizáláson nyomták át, így néha meglepetéseket okozott a rutinos Ubuntusoknak. Volt olyan notigyártó, aki az EndlessOS-t rakta fel, a userek mihamarabb szabadulni akarnak tőle, még volt egy harmadik, ami most nem ugrik be, azt meg lecserélték valami bootLinux akármira. A lényeg, hogy plusz kinlódás van velük és aránytalanul kevesen használják azzal az OS-sel a notijukat, amivel megvették. Ha lenne még egyszerűbb megoldás, mint a FreeDOS, akkor azzal forgalmaznák szerintem.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon #106221 üzenetére
Ez teljesen ígaz amit éppen most mondasz.
A facét nem használom,mert vannak jó forumok ahól korrekten lehetséges beszélgetni és információkat tapasztalatokat is cserélni,mint itt ezen a forumom - mindenki jó szándékkal segít ha éppen ideje is engedi.
Azt mondják sokan akik nem akarnak tanulni,hogy a linuxdisztrok rosszak és semmire sem jó.
Azt tudom mondani,erre amit itt mindenki is tudja,Win-n rendszerét is tanulásnélkül lehetséges is használni,de ezzel a felhasználók sok problémát okoz is maguknak,mem ismerik a saját gépüket,jelzem én nem vagyok hardveres guru,de gépemnek a user manuálját jól átolvastam és neten olvasok is ha valamit nem értenék.
Én Xp-t W7-et használtam a megszűnéséig, sokat kellet tanulnom,mert érdekelnek a hardvereknek az installálása, amit nem mindegy hogy hogyan installájúk a gépünkre.
A linuxdisztrokról régebben sokat hallottam,itt ezen a forrumon kérdeztemés kaptam sok segítséget,hogy hogyan ajánlott is megtanulni a használatát.
A 2015-óta sok olvasás tanulás is meghozta a kedvemet,mert minden is érdekel és ezért mára már ott tartok hogy őrőmmel tudom használni a rendszeremet.Ami a legfontósabb én sóhasem fogóm degradálni eggyik rendszert - sem,tömöritve ezt tudom mondani az emlitett pcforum cikkére,komojan nem értem miért kellet degradáljúk a linusdisztroknak a rendszerét,de ezt ő rájúk is hagyom,írjanak amit akarnak engemet ez hídegen is fog hagyni,ők igen és a a cikkíró következtetése azt mutatja is be hogy butaságokat mond,ezzel most zárom a soraimat.
Tudom hósszú a válaszom,remélem ezzel itt nem okozok problémát.
További jókat kivánok. -
shadow1901
aktív tag
-
válasz
Rowon #106103 üzenetére
Persze, egyszerű rejtett könyvtár, de írtam is, hogy a legegyszerűbb elrejtés is elég adott esetben, míg az 1000* komolyabb titkosítás is kevés, ha olyan kézbe kerül az eszköz. Egy laikus látja a könyvtárakat, nem fogja gondolni, hogy van egy másik is azonos néven rejtve .
Ha nem otthon használom a notit, egyszerűen lecsukom a fedelét, így ha valaki kíváncsi és kinyitja, úgysem fog tudni belépni.
Nyűgös fájlokat szoktam tömörítve jelszavazni, mappát nem. De gondolom lehetne azt is, most mobilon vagyok már, nem tudom megnézni a Nemo-t.
-
-
válasz
Rowon #105982 üzenetére
A SteamOS Arch alapú.
Az igaz hogy szénné hekkelve és turbózva meg hardverspecifikusra átgyúrva + a Valve használatára szabva.
Nem fehér embernek való, pontosabban elég nehezen lehet desktopnak is használni.
1x volt a kezembe 1 napig, én ennyit szűrtem le.
Amúgy nekem nagyon tetszik, sajnos az ára már nem annyira. -
KISDUCK
addikt
válasz
Rowon #105976 üzenetére
De steam deckre fel lehet azt tenni? KDE-es arch linux a steam os. A discover nevü "store"-ban semmi ilyesmit nem találtam. Redditen amit találtam posztot ott azt írták hogy fel lehet tenni a gnome-ot, de akkor a steam os-nek és minden előnyének búcsút lehet inteni.
Magán a hdd-n nincs semmi amiért könnyet hullajtanék, de a jövőbeni problémákat megelőzné vagy csökkentené ha ntfs-ről exfat-ra váltanék? -
válasz
Rowon #105920 üzenetére
Más a frissítések keresése, ez lefut asszem minden bootnál esetleg x időnként.
Konkrétan Snap én úgy tudom hogy óránként keres.
És más az automatikus frissítés folyamata.
Az ha később fut le boot után mint a frissítések megtalálása akkor pl. nálam 10-12 óra is eltelhet vagy a következő bootnál fog lefutni a tényleges automatikus frissítés. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105829 üzenetére
Ha már azt kell választanom, akkor inkább egy sima Debian-nal próbálkoznék meg inkább. Kipróbálom a 13-ast, ha már a hangrecsegésem elmúlna tőle, már jó alternatívája lehet a Mint-nek. Mivel a többi ubi alapú dsiztrón is van recsegésem, gyaníthatólag megörökölte mind. Kérdés, hogy az Ubuntu saját maga miatt van probléma, vagy a Debian miatt. Az LMDE-t talán egyszer próbáltam, pillanatok alatt beleálltam vele a földbe, ez főleg azoknak az ismereteknek a hiánya okozta, amivel kellett volna rendelkeznem. Már nem emlékszem mi volt, de nagyot szívtam.
Debian szakik:
Brave böngészővel mi a helyzet, azt fel tudom e rakni? Mert ugye az is, és a Megasync is PPA-val van megoldva. Valamiért mindig tartottam ettől a rendszertől, de muszáj lépnem valamerre. A hang is csak DP-HDMI átalakítón vacakol, analóg, alaplapi kimeneten nem, de az nincs TV-n. Négy program kell: Brave, Audacious, VLC, . Ez mondjuk három, de sebaj. Egy kezemen meg tudom számolni, az a lényeg. Ennél a rendszernél az ffmpeg az hogyan működik, azt is tárolóból feltelepítem és kész? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #105833 üzenetére
Sima Mint Cinnamon. Napi kétszer az Onedrive kliens felmegy a céges felhőinkre, szinkronizálja a tartalmukat a belső raid tömbjén, aztán éjjel csinál egy inkrementális backupot a napi állapotból. Így ha az amúgy Windowsos hálózat bekapna egy cyrpto vírust vagy hasonlót, akkor még mindig van backupunk az egészről.
Ezen kívül még a SWAKS küldözget összefoglaló levelet ezekről a dolgokról, onedrive logokat beletéve, nagy fájlokat külön listázva, stb.Igazából bármi stabil disztrót foghattam volna erre a feladatra, még GUI sem kéne, de a Mint-en ezt kényelmes volt megcsinálni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105816 üzenetére
Valami nem százas a Mintnél az ébredéssel kapcsolatban. Nálam a hiba eddig kizárólag Nvidia driverrel volt, a TV alatti gépen meg maradtam a 21.3-nál, a DP vs. pipewire hangrecsegése miatt, ami minden 24.04 LTS-re épülő disztrón megvan, nem csak a Mintnél. Annál viszont, Intel IGP esetében még nem tapasztaltam, hetekig elalszik, felébred, szinte soha sincsen kikapcsolva.
Egyébként azt veszem észre, és ez nyilván szubjektív, hogy egyre nagyobb katyvaszok vannak a linux világában, ez a Wayland is kezd már kikészíteni, hogy akkor meglépjük, vagy sem, félig ilyen-félig olyan, a hangszervert lecserélték, azóta az Ubuntu vonalat nem tudom használni, meg ilyenek. Elég kiégető. A 22.2-is azért lehet érdekes, mert 6.14 kernel, és újabb Mesa. De elgondolkodok erősen, hogy egyáltalán kipróbáljam e, mert mi a garancia, hogy pl. a hanghibám megjavul tőle? Semmi. Egy rendszerfrissítés nem futott le nálam gond nélkül, vagy valami külső csomag borult be, vagy valamelyik Flatpakes. 2027-ig jó vagyok a 21.3-as Minttel is. Nálam mostanában csak a problémák jöttek az új Mint-ekkel. Én megmondom őszintén, belefáradtam. A tákolásba, gányolásba, intel, wifi driverek guberálásába... elbaszott rendszerfrissítésekbe... pl. a Manjarónál. Legutóbb olyan dolgok tűntek el, mint a Dolphin menüjéből a lemezképíró, csatolás,stb.... Maradok annál az utolsó kiadásnál, ami működik és támogatott.
Ez az energiakezelési dolog a Mintnél, itt, ebben a szűk körben is néhány embert tuti érint, elég ordas dolognak tűnik. Mégsincs róla semmi, hogy ez most akkor konkrétan micsoda. De lesz helyette lekerekített menü. Nem érdekel. Az, hogy funkcionáljon már a gép(ami a 17-18-as Minttől kezdve, gyakorlatilag hiba nélkül futott), az lenne a fontos. Nem az, hogy néz ki, azt két gombnyomással megváltoztatom. Hibajelentő.....küldeném, de nincs mit, mert az, hogy a rendszer nem ébred fel, utána reset, az nem hiba. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105655 üzenetére
Nem, és nem. Nem akar működni. Már kezdek azon gondolkozni, hogy a TV a ludas a dologban, mert ha nincs jel, az is kikapcsol 15 perc múlva. Maga rendszer 2 órán van, utána elalszik szépen. Lehet, hogy akkor történik valami pogány dolog a rendszerben amikor kikapcsol a TV is. Pedig próbáltam a TV-t is, előtte kapcsoltam be, utána élesztettem a rendszert. Hát persze, hogy nincs kép. A vinyó miatt meg nem szeretek resetelgetni, meg a rendszerről sincs olyankor semmi infóm.... nem jó ez így. Volt két Nvidia driver frissítés azóta, de egyik sem hozott semmi változást. Lassan végleg átszokom a KDE-re, meg a Manjarora. A napokban szórakoztam Mint-en a Steammel, de mire elszüttyögtem vele, utána jutott eszemben, hogy ez is ott volt, mint hiba. Hát ott is maradt.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105647 üzenetére
Köszi, hogy megnézted.
Nem is igazán tudok ezzel mit kezdeni.
Nálam sajnos továbbra is megvan, azért idegesítő, mert ilyenkor csak egy reset segít rajta, az meg ugye nem optimális. Nálam lesz akkor valami hw specifikus dolog. Érdekes, már a 21.3 is csinálja, pedig azzal nem volt baj. Sem a Windows, sem a Manjaro(annak más baja van, ugyancsak az Nvidia driver miatt, de az megugorható) nem csinálja, csak az Ubi alapúak. Azt elfelejtettem kipróbálni, ha a nyílt driver marad, akkor mivan.Dißnäëß:
Az enyém is azt csinálja, ha az elején nincs kanóc rajta, akkor nem lesz kép már, csak egy reset. Bár így elnézve ezt a sz@rt, ennek már teljesen mindegy, hogy van e rajta kanóc, vagy nincs...
Ki kéne már hajítani az egészet, és venni egy modernebb gépet. Valamiért ez a gép "elfáradt"...
Tibi:
Én is azt látom, hogy szépen lassan, a rendszerem fele flates progikból áll. Főleg az Ubi rendszereknél figyelhető meg, hogy mennyire le vannak maradva a tárolóban lévő csomagok a flates társaikhoz képest. Persze, hogy használják sokan. Manjaro-n, az AUR-ban engem azért megzavar, hogyha egy szoftvernek van három verziója, három különböző karbantartótól. Meg egyébként is van ott egyfajta káosz. Mostanában a WiFi driveren kívül semmit sem szeretek onnan telepíteni. Utána ki is kapcsolom az AUR-t, de még a Flatpak-et is. Jönnek olyan frissítések, amit fel sem tudok telepíteni, értsd: a rendszer nem tudja feltelepíteni, nem csinál semmit, nincs hiba, nincs semmi, csak ott van. És nem tűnik el.Erre a mostani Plague dologra jó megoldás lehet az SSH mindenirányú kommunikációjának tiltása? Úgysem használom. Én oszt guberálhatom a pam.d könyvtárat, fogalmam sincs. Kicsit komolynak látszott a cikk róla linuxmint.hu-n. Ahogy olvasgattam a ClamAV annyit ér ennek, mint halottnak a csók.
-
válasz
Rowon #105625 üzenetére
Én se nagyon néztem fel mostanában, de mivel ezeréve regeltem oda, így a FB csoport egyes híreire rá szoktam nézni, de anno jobb volt, a fórum nekem is kicsit nehezen kezelhető volt, amikor még írkáltam oda is.
cigam
Szerintem új management van az oldalon és ugye nem a szigorúan vett szakmai hírek hozzák a pénzeket. Sajnos ez is érthető. -
válasz
Rowon #105621 üzenetére
A böngésző még a gondolataimat is tudja szerintem! Pár éve nézegettem notebookon, milyen SSD-t vegyek az Aquaban és, amikor odaértem, a parkolóban valamit meg akartam nézni mobilon, azonnal felugrott ugyanaz az SSD az Aqua reklámmal együtt, pedig notin be se voltam lépve, al se mentettem semmit.
Ez a mostani amúgy a FB-on volt, ahol gyakorlatilag törpenyuszis csoportok bejegyzései jönnek fel meg a linuxmint.hu hírei. Mobilon viszont sok minden vacak is felugrik, hiába nyomogatom ki az x-szel!
-
-
válasz
Rowon #105421 üzenetére
Ezt az automata driver felrakást nem vettem észre, igaz hamar Debian 12 to Trixie lett, az nem csinált ilyet, csak tárolóban vannak driverek. De mivel nem végleges még, így nem ugyanúgy viselkedik. Legmeglepőbb nekem az volt, hogy üres volt a sources.list, de ezt írja is a honlapja. Azért elég meglepő volt, amikor terminalból frissíteni akartam, ill felrakni pár szükséges csomagot!
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #105397 üzenetére
Van, akinek sok van, van, akinek nincs. De hát éppen ez az, ha én virtuális gépet akarok futtatni (szoktam), akkor máris érezhetőbbek tudnak lenni ezek a különbségek. Ha már itt is mindenkinek megy a virtuális próba javaslata, nem irreleváns ez a kérdés.
Értékelem, ha ahol lehet, spórolnak a memóriahasználattal, mert nekem se lesz még évekig 32 GB RAM-os gépem, ellenben 10+ éves konfigokat simán használok, és nincs kedvem már DDR3-ra vadászni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105268 üzenetére
+1 Libre-re, csak szokás kérdése. A Draw-jában olyan anyagot raktam össze két hét alatt, hogy abból a CNC marós gravírozós ember egy hifi erősítő hátoldalát nekem tizedmilliméter pontosan begravírozta ahogy én azt megálmodtam, jelölések, betűk, vonalak, minden, k* jó mint egy profi gyári.
A másik gravírozós meg jön nekem a Corel-el, na hagyjál békén ember, holélsz...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Árváltozás+játék!The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Árváltozás+játék DVD: Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar
- Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" Gorilla Glass TouchScreen 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ipad Air M2 11" // Wifi+Cellular // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest