Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
kenguru99
senior tag
-
kenguru99
senior tag
Adott egy ilyen laptop:
Négyféle linux disztribúciót (ubuntu mate, lubuntu, mint, mint xce) próbáltam rá telepíteni (háromféle pendriveról). Bootol szépen, majd a telepítés megkezdésekor megfagy. Hibaüzenet nincs. A biosa nagyon fapados kb semmit sem lehet állítani rajta. Jelenleg win10 fut rajta, problémamentesen. Ez valami hardveres inkompatibilitás lehet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #105588 üzenetére
Nem rég betették, hogy a proton alapból aktív a Steamben, már nem kell kézzel engedélyezni. Viszont ez lehet, hogy csak új telepítésekre érvényes.
A GTA V-t egyszer toltam online, működött, de trükkös volt. Azóta azt hiszem nem működik, a Rockstar ráfogta a Battleeye anticheatre...
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105587 üzenetére
Volt még ott valami opció, hogy erőltesse a játék az adott verziót. Amíg az nem volt kipipálva, nem is indult el.
Régen volt a kliensben is, hogy ne protonozzon, hanem natívan fusson( vagy valami hasonló), de most ezt sem találtam meg. Kicsit mélyebben bele kell ebbe magam ásni. A GTA V-öt sajnálom, de sok játék van szerencsére, amivel nincs gond. Azt a Social Club, anticheat dolgot még mindig nem lehet megkerülni sehogy a GTA esetében? -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105585 üzenetére
Azzal a verzióval a Tomb Raider nem indult sajnos. Kicsit belezavarodtam, hogy akkor, hogyan is legyen. Fél órába telt, mire rájöttem, hogya játék tulajdonságainál is be kell állítani. Az Isolation......igen. A legjobb hason csúszva végigjátszani
. Ritka "görény játék", főleg a második fele... De imádom! Jöhetne már egy hasonló!
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok!
LM 22.1, Nvidia 575 driverrel, a Steam-ben milyen beállítások az optimálisak a Proton-nál? Proton 9.0-4 verziót állítottam be, egyenlőre csak két játéknál, ezek az Alien-Isolation, és a 2013-as Tomb Raider. Ma idáig jutottam el, mert korábban szinte semmit nem kellett állítani ezeknél, mentek. Van még valami cucc, amit fel kell tennem? Vagy így jó? A Crysis 2 az még hátravan. Ez a kettő jól fut így.
Előre is köszi! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freel #105580 üzenetére
Arra értettem, hogy a 6.16-os kernel az jelenleg még a Testingben van Arch-nál, még nem jött ki a normál repókba.
Ismerem a protonup-qt -t, igazából a SteamDeck-emen lenne érdekes ez az ntsync dolog, mert az eléggé a határán van a Cyberpunk alatt. Azt most meg nem mondom, hogy kernelben hol tartanak.
-
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105579 üzenetére
"Majd egyszer megnézem, ha egyszerűbb módon is elérhető lesz az ntsync mint most."
"...mert az még nincs kint a stabil ágon."
Ne haragudj, ezt nem igazán értem...A 6.16-ból már kész van a zen kernel. De lényegtelen, mert a 6.14 óta (több hónapja) van benne az ntsync a kernelbe. Egyetlen parancsot kell beírnod és onnantól már a bootoláskor betölti a modult a kernel. Ettől nem hiszem, hogy egyszerűbb lesz.
A ProtonUp-Qt pedig 2 kattintással kínál gyors és egyszerű GUI-s megoldást, hogy a Steambe és a Lutrisba betedd a GE-Proton10-10 -et.
Max 2 perces munka. Nehogy félreértsd, nem kötözködöm, csak leírtam.
Sanszosnak tartom egyébként, hogy a zen kernel vagy már most a 6.16-ban, vagy minél előbb automatikusan be fogja tölteni az ntsync modult. A Steam pedig a Proton 10-be már beleteszi a támogatást.
De mindegy, ahogy érzed. Mindenesetre jó játékot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freel #105578 üzenetére
Jah igazad van, a natív cuccoknál nincs hatása, szóval Unigine kiesik.
CP az mondjuk jó lenne, nekem is megvan, csak ott meg a benchmark nem igazán mutatja a játék alatti valós teljesítményt. A városközpont egyik részére kell menni ami tele van emberekkel, az a játék leginkább terhelő része. Majd egyszer megnézem, ha egyszerűbb módon is elérhető lesz az ntsync mint most.
-
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105576 üzenetére
Az (új) Tomb Raider Trilógia már érdekesebb lehet, azokban van beépített benchmark. Érdemes lenne ránézni. Megvan az összes Epic alatt, majd lehet ránézek. A Cyberpunk 2077-nek is van saját beépített benchmarkja. Ahogy olvastam ott már rögtön kijön az ntsync hatása. Nem próbáltam, és lehet már nem is fogom: kétszer játszottam végig az alapjátékot, egyszer a Phantom Liberty kiegészítőt (életem egyik legjobb kiegészítője volt (amúgy jobb, mint maga az alapjáték)), már letöröltem a játékot, nem igazán tervezem elővenni még egyszer.
-
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105576 üzenetére
A Unigine Superposition-nak ugye van natív OpenGL-es (Linuxos) változata, elvileg alapból ugye azt futtatod ha tesztelni akarsz Linuxon. Az ntsync ugye alapvetően wine technológia windows-os programok futtatására a Vulkan API-n keresztül. DXVK (D3D9, D3D10, D3D11), VKD3D (DX12) alatt működik. Tehát a natív Superposition nem fog semmilyen különbséget kimutatni OpenGL alatt. A DirectX-es Superposition-t nem próbáltam még futtatni Linux alatt. Nem vagyok biztos benne, hogy lehetséges egyáltalán. Ahogy elvileg a 3DMark sem fut Linux alatt. Elvileg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freel #105575 üzenetére
Azért gondoltam a 6.16-ra, mert az még nincs kint a stabil ágon. De valóban, a következő(k) valószínűbbek.
Mindkét gépetek elég erős, azon gondolkodom hogyan lehetne objektív módon mérni az fsync vs ntsync hatását. Talán egy unigine superposition benchmark, vagy valamelyik játék saját benchmarkja érdekes lehet. Mondjuk előbb-utóbb tuti lesz ilyen teszt a phoronixon is.
-
I02S3F
addikt
Na! Szóval Fedora van fent. Kezesbárány! Egy parancssort nem kell nyitnom. Már nem is babrálom a rendszert! Régen még Openbox-ból meg tint2-ből csinálgattam magamnak saját asztali környezetet, ma már nem babrálom! Ennek az az oka, hogy Helpdesk-esként dolgozom és a munkahelyen kiélem ezt a babrálási vágyam
Ráadásul, "ami működik, azt ne rontsd el"!
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #105562 üzenetére
Próbálgatom ezt az ntsyncet, egyelőre csak Mortal Kombat X-el és 1-el. Nem nagyon érzem, hogy jobb vagy rosszabb lett ettől, bár lehet, hogy be van állítva valami fps cap.
Igazából azokban az esetekben amikor amúgy is jól megy a játék szerintem tök mindegy. Majd lehet, hogy valami régebbi krumplin próbálgatok majd olyan játékokat, amik fsyncel nem igazán mentek vagy csak nagyon nyögvenyelősen.
Múltkor próbáltam egy i3 2100, GTX750-esen a Doomot futtatni és nagyon laggolt meg minden, elképzelhető, hogy az ntsync javít valamit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ne haragudjatok, de vigyétek a nyulakat az off topicba. Köszi!
https://prohardver.hu/tema/linux_felhasznalok_off_topikja/friss.html
-
válasz
tordaitibi #105564 üzenetére
Ne szórakozz már, mi vének mindig jól elvoltunk itt! 😀 Meghatódásra meg gyorsan vegyél be két felest!
-
válasz
tordaitibi #105563 üzenetére
No ezek legalább kutyák, nem vakogó egerek, mint itt a lakótelepen! 😀 Nekünk anno szülőknél kuvasz volt, a falusi állatorvost annyira nem csípte, hogy a doki csak kerítés túloldaláról merte beadni neki az oltást! Pedig a blöki még kölyök volt féligmeddig. Nagyobb korában egyszer beugrott pár diszkópatkány az udvarra, no azok se ugranak át többször kerítést.
Amúgy Ördi néha olyan, mintha pitbull terrier lenne, szóval ki tudja...🫨🙂. Igaz nincs két kiló se...
-
válasz
tordaitibi #105563 üzenetére
Akinek kutyája (nekem 3), vagy törpenyula van rossz ember nem lehet.
-
-
válasz
ubyegon2 #105556 üzenetére
A törpenyúlnak nálam két objektív akadálya van. Az egyik 32, a másik 40 kilós.
Szerintem megennék, bár a kaukázusi az nagyon bamba és tiszteli a magántulajdont. A csirkéimet se bántja, a labradort is tanítgatom hogy a háziállat szent és sérthetetlen.
A Copilot a Microsoft AI.
Gemini a Googléé, Apple Intelligence, stb. stb. van még kismillió.
Perplexity, Chatgpt, Claude, DeepSeek, MetaAI stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freel #105561 üzenetére
Na, nem csak én gémelek Linuxon.
Szerintem egyszerűbb, ha megvárod a következő LTS kernelt a mostani, egyébként jól működő kerneleddel, ahogy nézem évi 1 ilyen van és az október-november során jön ki, az meg már hamar itt van, valszeg a 6.16 lesz az.
ntsync-et még nem próbáltam, mennyire erős a géped, hogy így kijött a hatása? Pl. itt a redditen páran arról írnak, hogy nem igen látnak különbséget: [link]
Én a zen-es kernelt használom Archon, de amilyen erősek a mai procik mondjuk 10 évvel korábbi procikhoz képest, nem mondanám, hogy ki lehet érezni a különféle finomhangolások hatását.
-
Freel
tag
Üdvözlet mindenkinek!
Hagynék itt egy kis okosságot és egy kérdést.
Kisebb megszakításokkal Manjaro-t használok lassan 15 éve. Meg vagyok elégedve, minden rendben, semmi gond. Alapvetően gamerkedésre használom a gépet. Úgy láttam eljött az ideje beröffenteni a gamerek várva várt linuxos képességét az ntsync-et és tesztelni eggyet. Alapvetően LTS kernelt használok, biztos, stabil, nem kapkodok, sietek sehova, inkább a stabilitást preferálom az új feature-ök helyett. Viszont a 6.12 ugye nem tudja az ntsync-et. Az csak 6.14-től opció. Föltettem a 6.16-os kernelt és a Steam-en is és a Lutrisba is alapértelmezetté tettem a GE-Proton10-10-et. Ugye ez az első GE amibe alapértelmezetten aktiválva lett az ntsync, tehát ez is követelmény. Namost ahhoz, hogy működjön az ntsync kellett még a terminálba beírni egy aprócska parancsot. Így néz ki:
sudo modprobe ntsync
Ez aktiválja a kernelbe az ntsync modult. Ha meg akarsz győződni arról, hogy az ntsync valóban működik-e, erre kettő betonbiztos visszajelzés áll a rendelkezésedre. Az első, hogy a következő parancsot kell beírnod terminálba:
lsmod | grep -i ntsync
Ha a parancs semmi eredményt nem ad, csak visszakapod a parancsort üresen, akkor az ntsync nem aktív. Ha viszont a következő sort látod a parancssor alatt, akkor beindult az ntsync:
ntsync 20480 967
A másik visszajelzés a MangoHud, Goverlay. Ha használod, a legújabb verziók ugyanis kiírják a játék alatt, hogy aktiválva van-e az ntsync. Ahhoz, hogy lásd a visszajelzést a Goverlay-on belül az Extras fül alatt be kell pipálnod a Wine bekezdés alatt a Wine Sync opciót. Amennyiben az ntsync NEM megy, úgy a játék alatt FSYNC-et fogsz látni. Amennyiben az ntsync MEGY, úgy a Goverlay az FSYNC helyén NTSYNC-et fog kiírni!
(Javallott a Wine Ver és az Engine Ver opciók bepipálását is, ekkor láthatod ugyanis azt is, hogy a játék alatt valóban a GE-Proton10-10 van betöltve. Ezzel kizárva a lehetőséget, hogy az ntsync ha nem megy, akkor az nem a GE-Proton miatt van.)
Tesztek alapján amit eddig láttam a cucc félelmetesen jól működik és félelmetesen jó! A játékok gyorsabban mennek, van ami jóval gyorsabban! A gamer gép alapvetően halkabb, csendesebb, hűvösebb a játékok alatt. Az elmúlt egy hét alatt a fiam végigjátszotta a Crysis 2-t, a Medal of Honor - Single Player-t és az X-Morph - Defense-t. Most a Revenge of the Savage Planet-et nyomja.
Teszteltem simán és aktív ntsync-el a gépet és bekapcsolt ntsync mellett a gép hűvösebb, kevesebb terhelést kap a GPU és gyorsabb a játék. Van ami kicsit gyorsabb, van ami jóval.
A kérdésem: hogyan tudom Manjaro alatt az ntsync kernel modult beépíteni a 6.12 LTS kernelbe?
Találtam egy Debian-os wiki-t amiben valamilyen dkms parancs használatával be lehet tenni az ntsync modult bármelyik kernelbe. És ott meg volt maga a modul is. De ugye engem Manjaro alatt érdekelne a történet.
Köszönöm előre is a választ és addig is jó gamerkedés ntsync-el! -
motrola
aktív tag
válasz
Narxis #105549 üzenetére
Érdekes 1 oldal.
Az oldalra kizárólag e-mailben lehet regisztrálni. A kérelmeket a trey () hup ! hu e-mail címre lehet elküldeni.
Csak a formai követelményeknek megfelelő, valódi névvel (nem nick) feladott levelek küldői kaphatnak érvényes felhasználói fiókot! Az e-mailt az alábbiak szerint kell összeállítani:Jó ez az email?
-
Úgy látom, hogy a megrögzött fórumozókat meghatotta ez a kényszerleállás ... gyűlnek a sárga csillagok. ... Pedig nem akarok többet hirdetni.
-
válasz
tordaitibi #105552 üzenetére
Ne szórakozz már Tibikomám, nyilván beszélsz sületlenségeket, de ki nem!? Már megbeszéltük multkor, hogy bölcsebbek lettünk, de azért nem fogunk eltűnni! Innen se!
Bennem már hiányérzet kezd kialakulni, ha egy ideig nem írsz semmit!
Én is kaptam már sok topikban hideget-meleget, no és akkor mi van? Egyszerű ez, az a hülye, aki mondja! Ezt már óvodás korunkba megtanítja nekünk anyukánk. Nálam egész jól működik is.
Mi az a Copilot amúgy? Valami Windowsos remekség már megint?
Sikerült már örökbe fogadnod egy törpenyuszit?
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Linux mint alatt hol lehet beállítani, hogy a laptopom kijelzőjét lekapcsolja 1 perc üres járat után? -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105552 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes hallgatni az ilyen kritikákra (olvastam special azt a hsz.-t). Csak annyit írtak, hogy sületlenségeket írsz!
Oké! Mi a sületlenség és, ha már volt olyan kedves a fórumtárs belédkötni, ugyan írja már le az ő (vélhetően) jobb megoldásást, adott problémára!
Ezt gondolom!
-
válasz
I02S3F #105548 üzenetére
Én csendben vagyok mert az utóbbi időbe megkaptam finoman hogy nem kell nekem itt pofázni, amúgy is csak hülyeségeket beszélek itt is meg másik topikokba is. Tartom magam ehhez.
Másik, hiba nélkül ketyeg az öreg Ubuntum, ha nincs problémám nem kérdezek, ez logikus.
Ha mégis, ott a Copilot, válaszol és az legalább nem mondja hogy öreg te már ehhez hülye vagy. -
I02S3F
addikt
Na! Srácok! Miért nem olyan aktív a topic? A leállás előtt nem is bírtam követni!
-
válasz
sh4d0w #105538 üzenetére
Pedig Winről átigazoló kezdőknek nem valami ideális ez a csuda CachyOS, legalábbis bő egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján még Linuxot használó mezei usereknek is fejvakarós tud lenni...
[link] [link] Bár akik ismerik a BORE schedulert...Persze a DW lista az csak az érdeklődést mutatja, így attól, hogy sokan rákattintanak, mert keresnek valami jót, korántsem jelenti, hogy ezt használják sokan.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105539 üzenetére
Gondolom így értette, mivel alapértelmezetten az utóbbi 6 hónap-ot mutatja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #105536 üzenetére
Melyikről beszéltek?
Meglepett, hogy az új kedvencem az Endeavour a top 5-ben van, régebben nem is hallottam róla.
urandom0: passz, eddig még mindig kiléptem SSH-ról
, nagyon ritkán látok ilyen várakozást. Leginkább vacakoló pendrive illetve SD kártya esetén volt ilyen, de azt leginkább kontakt hiba okozta.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105533 üzenetére
Oké, de minden hülyeség miatt képes megakasztani a bootot.
Ha pl. bejelentkezve maradok ssh-n, úgy, hogy jó ideje már nem végeztem semmilyen műveletet, akkor is elszüttyög a leállításon másfél percet.
Szerintem alapból 10 vagy 30 másodpercnek kellene lennie, aki hosszabb timeout kell, az pedig feljebb állíthatja magának. Az olyan folyamatoknak pedig, amiket nagyon nem kéne megszakítani (pl. egy rendszerfrissítés), azoknak meg ott a systemd-inhibit. -
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #105521 üzenetére
Igen, ezért várogat, mert nincs megadva. A nofailt is, az x-systemd.device-timeout-ot és esetleg a x-systemd.mount-timeout-ot is megadhatod, és akkor elméletileg nem várogat.
Igazából az alapfilozófia az, hogy ha nem lehet felcsatolni a meghajtót, akkor a rendszer ne is bootoljon be normál üzemmódba. Külön kell neki jelezni, hogy bootoljon be akkor is.
Ez főleg headless szerveren ciki, amikor nem is látod, hogy mit csinál a gép. Én belefutottam már párszor Raspberryvel. -
Narxis
nagyúr
válasz
tordaitibi #105495 üzenetére
Nem kellett végül megcsinálnom, valamiért mégis megjegyezte. Viszont panaszkodtak, hogy lassan kapcsol ki így amiatt viszont ezt megcsináltam: [link]
Így most már jó.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
urandom0 #105520 üzenetére
Egyik opcio sincs megadva.
Konsole: cat /etc/fstab
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 / btrfs defaults 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /var btrfs subvol=/@/var 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /usr/local btrfs subvol=/@/usr/local 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /srv btrfs subvol=/@/srv 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /root btrfs subvol=/@/root 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /opt btrfs subvol=/@/opt 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /home btrfs subvol=/@/home 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /boot/grub2/x86_64-efi btrfs subvol=/@/boot/grub2/x86_64-efi 0
0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /boot/grub2/i386-pc btrfs subvol=/@/boot/grub2/i386-pc 0 0
UUID=f40dfbc7-800d-497a-911f-e2df9b9c9733 swap swap defaults 0 0
UUID=317fd740-0bb9-466f-8260-ebb033d2d101 /.snapshots btrfs subvol=/@/.snapshots 0 0
UUID=1912-2D3E /boot/efi vfat utf8 0 2
UUID=f3b7e192-c2fd-48e4-be8a-6edc8faf3bed /mnt/steamdrive ext4 defaults, nofail 0 2
Konsole: -
-
válasz
tordaitibi #105517 üzenetére
Nem mindegyik sor az. Jelen esetben ez a harmadik sor a Btrfs fájlrenszer velejárója (itt nem kell a timeshift Tibi papó !)
Szerintem visszaállítható fájlrendszermentést lehet vele indítani.
Egyszer láttam ilyet a garudában . Egyből el is idegenedtem tőle.
Az első két sor a két különböző kernel. -
válasz
Edorn #105516 üzenetére
Ezek az új kernelek.
Nem új Nobara verzió hanem csak új kernel.
Jó ha megvan az eggyel régebbi, esetleges hiba esetén azzal indítható marad a rendszer.
Nem ismerem a Nobarát, pár hétig használtam csak.
jellemzően egy normális disztró 2-3 darabot meghagy, a legrégebbit meg automatikusan törli.
Ha mégse, és kijön a következő akkor ha zavar, manuálisan törölhetőek a régiek. -
Edorn
senior tag
Ez így rendben van, hogy ennyi verzió van? A linux telepítése után emlékeim szerint kettő volt a nobara-ból, aztán 1-2 hétre rá egyszercsak feltűnt a 3. Ez itt megáll magától, vagy gyűlni fog míg valahogy én el nem távolítom? No és mi okból? x ideig elérhetőek az előző verziók hiba esetére visszaállási pontként, vagy mi okból? Hirtelen csak ez jutott eszembe, mint ésszerűnek tűnő magyarázat...
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Van egy linux mint-es netezős gépem.
Ezzel szeretnék csinálni egy samba megosztást.
Úgy hogy a gépben 2 hálókártya van, és 2 külön hálózathoz csatlakozik.
Egyiken van net, a másikon nincs.
Én a net nélküli hálózatra szeretném a samba megosztást.
Ezt hogy tudnám kivitelezni? -
urandom0
senior tag
válasz
bobalazs #105505 üzenetére
A Gemini se nagyon tudta, hogy mit csinál
Ebből kb. ez a három sor a lényeges:
nano /etc/fstab
(itt szépen ki #-oltam a HDD-t)
Control O, Enter, Control XA többi minek? Minek csatoltatta fel veled /dev /proc /sys-t, meg minek léptettet át chroot-ba...?
A jövőre nézve, ha fstabba a csatolási paraméterek közé beírod, hogy "nofail", akkor nem fog megakadni a boot akkor sem, ha nem tudja felcsatolni a HDD-t. -
IstvánLászló
őstag
Azt gondolom nem ment át a kérdésem,most sem a kíváncsíságból kérdezlek.
A ténylegesen is milyen gépről is beszélsz,azt étem amit mondasz,ezt mondod éppen.Asztali PC-ről van szó,jó ezt is értem és emléksem a Win alatt látja az eszkőzeidet.
A kérésem netérjűnk most el a kérdésedtől a témád dokkolodban Hdd-kel vannaka gondjaid.A DebianLinux redszerével vannak a harveres problémáid a dokkoloddal,pontos nevét légyszíves írjadle,hiddel nem a billenyűzetkóptatása a célóm,segítek szívesen, ez a legfóntósabb célóm és most éppen neked probálok segíteni.
Azt kérném tőled tiszelettel,hogy te is probáljál pontosabban leírni és válaszólni és akkór könnyebben tudúnk előrébb haladni.
Akkor most így kérdezlek az : Asztali PC-ben mijen harverek gondolom vannak és ez ténylegesen minden rendszernél a legfómtósabb,azt hogy ísmernűnk-kel a gépűnket mivan a gépházadba>> bépitve,>>alaplap és tőbbi alkatrészeid,kónkrétan írdmeg a configodat.
A válszódat váróm ha írnál,addig lépek olvasni. -
bobalazs
nagyúr
Tegnap megszivatott a opensuse. Lehúztam a HDD-t ami fstabben fel volt csatolva, és 90 sec várakozás után visszadobott rescue módba.
mount /dev/sda2 /mnt
mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
mount --bind /sys /mnt/sys
chroot /mnt
mount -t efivarfs efivarfs /mnt/sys/firmware/efi/efivars
cat /etc/fstab
nano /etc/fstab
(itt szépen ki #-oltam a HDD-t)
Control O, Enter, Control X
exit
umount -R /mnt
reboot
Siker. Gemini segített, amúgy nem tudtam mit csinálok.
-
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #105503 üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat.
Az adapteren (esetemben HDD dokkolón) keresztül nem érzékeli a Linux (Debian) a 3TB-os, vagy nagyobb HDD-ket. Asztali PC-ről van szó, ami Win alatt látja a nagyobb külső vinyókat is.
Korábban már értekeztünk itt a topicban erről a problémáról, és arra jutottunk, hogy a dokkoló (adapter) lehet a ludas ebben, mivel már nem mai darab. (Újabbal még nem próbáltam.)
Ezért javasoltam, hogy teszteld az eszközödet nagyobb kapacitású HDD-kel is Linux alatt. -
IstvánLászló
őstag
válasz
sicc_innen #105502 üzenetére
Szia! Csódásan szép napot kívánok neked.
Azt amit mondasz pontosan nem is értem,de probálok most azért most neked éppen segíteni és remélem síkerűl.
Azt tudom mondani az 1Tb tól nagobb Hdd-ket defeultom a Linuxdisztroknak a kapcsán mondom.
A rendszereknek - fel-kel-ismernie,ez a gépeden levő biosodtól fűgg,mert ha éppen a régebbi biosod van akkor bízóny a maximum az 1 Tb-ot ísmerik is fel,de talákóztam ójan biosos géppel ami maximálisa csak 160Gb volt az amit felismert és látta,tehát jelzem lehetséges nálad is ez ókózza a problémádat a bios a ludas,méyebben nem megyek is bele ebbe a témába,de most is probálok segíteni a problémádon.Azt kérdezném,ténylegesen is milyen gépről is beszélsz, mert sajnós ez lemaradt - ami nagyon is fóntós és az milyen csatólófelűletű az álltalad használandó Hdd,mert ez itt ebben a Hdd témában nagyón is fóntós tényező,ha gondold akkror válaszóljál majd a kérdésemre.
Amit mondasz kérésedet az hogy teszteljem meg a 3TB-os vagy annál nagyobb HDD-ket,én nem használok ekkora tárólót,nálam a maximum 1 Tb a megszabótt határóm a mentésem és ez - az adataimnak a bíztónságós tárólására nálam megfelelően is jól műkődik.
A számómra nem releváns ezekknek a Hdd-knek az ára,tehát főleg ezért nem tudok a tesztelésben segiteni...
Ezt itt szemléleltetem most neked,hogy kónkrétan lássad,azt is hogy míért nem tesztelek Hdd-t,ezt a témát ezzel zárom is most magamban.
Ez itt nem a reklámnak a helye,ez csak is csak is csak egy bemútaó a 3Tb-tól a nagyóbbakra gondoltam,meg is mutatnom a téma miatt....
A Hdd árrait 4 Tb méerttől ide linkelem: https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/
A 3 Tb Hdd árait itt találtam ide linkelem most ezt is zárásképpen : https://www.alza.hu/hdd-merevlemezek-3-tb-os-kapacitassal/18871301.htm
Tóvábbi szépeket kívánok.
-
sicc_innen
tag
válasz
IstvánLászló #105500 üzenetére
Üdv!
Próbáld meg 3TB-os vagy annál nagyobb HDD-vel is! (Nálam azokat már nem érzékeli a Linux.)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Autóhifi
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3004
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Be Quiet! Pure Rock Pro 3 univerzális CPU hűtő (3év gari van rá 1x volt ki probálva )
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest